В Китай: клеветиш бившата, забраняват ти да летиш със самолет

Мишел Йе

© Associated Press

Мишел ЙеДопълнителни точки за кръводаряване, но отнемане на точки за разхождане на куче без каишка - Китай предизвиква смут с експериментирането със "социалния кредит", който награждава или санкционира гражданите, преди системата да се приложи в цялата страна, което се очаква догодина.


В страна, известна със строгото полицейско наблюдение, готвената система поражда опасения за възникване на Оруелово общество, което все повече попада под контрола на управляващата Китайска комунистическа партия. Редица провинции и общини в страната вече са въвели системи за оценяване на поведението на гражданите. . . без обаче тези граждани да са непременно в течение на това.


Засега това все още са безразборно натрупани местни инициативи, които не са съгласувани помежду си, отбелязват експерти: както наградите, така и санкциите се различават по места, а също и критериите за оценяване на "благонадеждността" на хората.
В Пекин човек може да загуби точки за ядене в метрото, а в Шанхай - за разхождане на куче без каишка. Последиците също са различни. В столицата щастливите притежатели на висок кредит ще са с предимство за получаване на чиновническа длъжност или за място в забавачница за детето си. В намиращия се на 300 км на изток оттам град Цинхуандао обаче наградата е "удостоверение за примерен гражданин", която човек може да окачи над леглото си, или безплатен годишен медицински преглед.


Национална система през 2020 г.


На национално равнище правителството има за цел да създаде най-късно до 2020 г. система за социален кредит, която обхваща цялата страна. Обаче "няма да има еднаква точкова система за всички граждани, това е мит", увери Джереми Даум, специалист по китайско право в американския университет "Йейл".


Затова пък Пекин може да прибегне до набор от инструменти като система за поставяне в черен списък, за публично заклеймяване или за колективно оценяване като при ресторантите. Целта е да се води борба с неизрядните платци, шарлатаните или плагиатстването в университетските трудове.


Докторантката в американския университет Бъркли Шазида Ахмед смята, че дебатът далеч не е приключил. "Правителството няма твърдо мнение по въпроса и се опитва да дефинира какво би могла да постигне подобна система и какви биха били границите й", каза тя.


Миналата година китайските съдилища са издали цели 17.46 милиона забрани за пътуване със самолет и 5.47 милиона забрани за ползване на високоскоростен влак по данни на Националния информационен център за социален кредит.


Китайската актриса Мишел Йе е сред хората, които са били санкционирани за неспазване на съдебно нареждане. През март й е било забранено да ползва самолет, след като била призната за виновна в оклеветяване на бивша приятелка на тогавашния й интимен партньор. Забраната за пътуване била отменена, след като съдът й наредил да поднесе извинения.


Залепени на вратата класации


Засега правилата далеч не са ясни по отношение на санкциите за "лошите ученици" в социалния кредит и не е лесно за даден човек да научи оценката си. Гражданите понякога узнават съвсем случайно, че са социално низвергнати.


"Един от главните проблеми при сегашните експерименти със социалния кредит в Китай е, че повечето хора не са уведомявани, че са поставени в черен списък", отбеляза Чжу Лицзя, преподавателка в Китайската академия по публично управление. "Не се знае и по какви критерии човек може да се озове в черен списък, изобщо не е ясно", каза тя.


Някои пилотни проекти като този в град Сучжоу близо до Шанхай са придружени от приложение, което местните жители могат да свалят и с него да проверяват онлайн колко точки имат.


В източната провинция Шандун миналата година жителите на някои села са видели залепени за вратите на къщите им "класации за благонадеждност", които били махнати след бурни реакции от местното население. Властите се затрудняват да убедят хората, че системата няма да засегне индивидуалните права и няма да възпрепятства достъпа до обществени услуги като училища и болници.


"Системата няма да се ползва за санкциониране на хора", увери през юни Лян Вейлян, заместник-председател на Комисариата по планирането.


"Тоталитарен контрол"


Правозащитниците обаче смятат, че системата за социален кредит, в съчетание с арсенала на властите за следене на населението, може да даде на управляващите още повече средства за заглушаване на всякакви наченки на дисидентска дейност.


През 2016 г. в страната е имало цели 176 милиона наблюдателни камери на обществени места в сравнение с 50 милиона в САЩ например, сочат данни на фирмата "Ай Ейч Ес Маркит".


Очаква се до 2022 г. това число да достигне астрономичните 2.76 милиарда, което е на практика по две камери за всеки от жителите на страната, които са 1.4 милиарда. Тези инструменти, в съчетание с технологиите за лицево разпознаване, в които Китай е сред водещите страни, пораждат тревога.


Без да забравяме риска от посегателство над личния живот, тъй като частните лица и фирмите не знаят какви данни за тях се събират и колко време се съхраняват.


Макар сегашната система да не е координирана, критиците й се опасяват, че тя има потенциала да се превърне в приспособление за контрол, което следи в най-малки подробности всекидневието на хората.


Според опозиционния писател Йе Ду социалният кредит е "нов тип тоталитарен контрол на обществото", който дава на управляващите "несравнима власт за следене на всяка минута от живота на всеки човек". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Идеята за социален рейтинг е развита в литературата.
  Свежда се до това, че индексът на социалната ти значимост определя отношението на държавата към теб.
  Дали такава система може да е работеща, е доста спорно.
  Иначе, на хартия звучи добре.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Весело

  И кво?
  Нали всеки е награждаван/наказван за собствените си действия?
  Редно е всеки да си носи отговорността! Хвърляш боклуци през прозореца, пресичаш на червено, водишкуче без ксишка,кучето ти сере - ти се правиш на разсеян, крещиш по улиците...?

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Биг Брадър гледа настоящи любовници, но е мираж.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Ем нали изкуственият интелект бил мноо як, голямо бъдеще имал,бил голяа раота? Ми ето!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Тези жълтите съвсем оплетоха конците,митата на Тръмп още повече ще ги оплетат...За капак са проблемите им с Хонконг и Тайван!!😃😃

  shlshlshlshl
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":Ем нали изкуственият интелект бил мноо як, голямо бъдеще имал,бил голяа раота? Ми ето!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  То ако мониторинга върху системата се извършва от ИИ - тогава всичко ще е наред.
  Големият проблем е, че един такъв ммониторинг може да се извършва от хора, което моментално свежда всичките положителни аспекти - в отрицателни.

 7. 7 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Почти е сигурно, че това е бъдещето. Така, че да не бързаме да критикуваме китайците.

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Едно време тук му викаха ОФ , маса доносници се грижеха да доносничат за гражданите и живота им .

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Звучи ужасно. Ако човек е нарушил закона - да го съдят. Но анонимен партайгеносе да те лишава от права по неясни критерии? Обикновен сталинизъм, въпреки че и по късно го имаше в по-мек вариант...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Хм...
  Какъв ли е социалния индекс на нашите цигани, та държавата така усърдно да се грижи за тях???

 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Кога ще забранят тази еврейска идеология-КОМУНИЗЪМ.
  Иначе ще си патим жестоко.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Идеята за социален рейтинг е развита в литературата.Свежда се до това, че индексът на социалната ти значимост определя отношението на държавата към теб.Дали такава система може да е работеща, е доста спорно.Иначе, на хартия звучи добре.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Кое звучи на хартия добре? Звучи ужасяващо.
  Критикуваш партията, получаваш забрани от пътуване със самолет и влак до наемане на работа. Процъфтява доносничеството. Хората се плашат от сянката си. По-жестока система едва ли би могла да бъде измислена. И всичко това се съчетава с компютърните и комуникационни технологии,където във всяка секунда те снимат и следят всяко едно твое движение. Как се живее с усещането,че си под непрекъснато наблюдение?

 13. 13 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 535 Любопитно

  [quote]И кво?Нали всеки е награждаван/наказван за собствените си действия?Редно е всеки да си носи отговорността! Хвърляш боклуци през прозореца, пресичаш на червено, водишкуче без ксишка,кучето ти сере - ти се правиш на разсеян, крещиш по улиците...?[/quote]

  Как,какво бе,хора вие,наред ли сте?!?Какво на това по-долу му е нормалното?!?
  "...готвената система поражда опасения за възникване на Оруелово общество, което все повече попада под контрола на управляващата Китайска комунистическа партия. Редица провинции и общини в страната вече са въвели системи за оценяване на поведението на гражданите. . . без обаче тези граждани да са непременно в течение на това."
  За всичко това,което сте изброили - куче без каишка,боклуци през прозореца,пресичане на червено,крещене по улиците си има различни видове полиция и глоби,какви оценки,какви други малоумщини ви, гонят?!? Оруел пасти да яде..."Желязна ръка" ли ви липсва?!?


 14. 14 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Гледам някои колеги са се захласнали пред китайската кредитна система.
  Но нека ви дам подробности за да разберете къде е проблемът.
  Същата ситема ви оценява ( а по - голямата тежест на оценяването идва от тук ) дали и колко сте лоялен към парията. А начини за оценяване има много. От участие във форуми до изтегляне на апликации на ККП и използването на последната..
  Идеален начин да се отдели НАШИЯТ човек от другите....също така и врагът на партията...
  Ей тук е по-големият проблем.....
  Иначе човек може да настъпи мотиката и по други начини ( хора сме все пак )..
  Недоволен си от работата на общината и подаваш оплакване = против системата си...
  Водил си няколко дела срещу ........недобронамерени ( клиенти, наематели, съседи ит .н ) = нещо не е наред с теб....
  Списъкът може да се удължи.... Целта на ККП не е да създаде идеално общество, а да отсее наще от ваще и да знае кой, къде, кога и как....

  Цифровата технология е опасно оръжие в ръцете на най-многолюдната страна ще си кажете...
  Недейте...
  В повечето райони тази система ( все още ) се води по стар начин известен още на нашите баби и дядовци....а именно с тефтер и молив и съдействието на пенсионери които нямат работа и следят съседите....

  "More Majorum"
 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  В Китай и в тоалетните следят...Жалка история...

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Това не е най-лошото,че в Китай стягат невиждат тоталитарен контрол над китайците. По-лошото е,че Китай има амбиции да става световен хегемон, което означава,че това ще е бъдещето на света. Още по-лошо ат това е,че Китай продава тази система за наблюдение на всякакви репресивни режими. А най-лошото е,че Китай разработва тази система с помощта на американските технологични гиганги, които тихомълком внедряват елементи от тази система в западните общества. Китайската народна банка даде преди години милиард и половина долара на сина на Джо Байдън да ги върти. И как мислите ги върти? Работи точно по тази програма за следене на хората и осигурява американски разработки за Китай.
  Разбирате ли защо Тръмп е повел студена война с Китай, а и със собствените корпоратисти-глобалисти-откачени либерали-марксисти?
  Никой нормален човек не би искал да живее при подобен тотален контрол,където хората се превръщат в говеда.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Неутрално

  До коментар [#7] от "pafka":

  Май сте прав, поне за такова общество управлявано от Изкуствен Интелект пише Ювал Хахаре. И сега Гугъл, Амазон и подобни имат повече информация за нас и от най-развитите полицейски системи и могат да направляват доста от постъпките ни...

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Весело

  До коментар [#15] от "Against China":

  Исторически придворни лекари са чакали с паничка под тоалетната на императора да приберат и анализират екскрементите за медицински (и политически) анализ :-)

 19. 19 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lumberjack":

  Миналата година ( 2018 ) по времен на Лунната нова година, една китайска певица отнесе ураган от милиони негативни реакции в социалните мрежи ( повечето от платени тролове *** ).
  Причината е, че китайката отправи новогодишно послание на всички и им честити ЛУННАТА НОВА ГОДИНА.....реакциите срещу нея варираха от заплахи, поздрави на прародителите и до приканване да се премести във Виетнам примерно, защото как се е осмелила да нарече китайската нова година ЛУННА....
  Ето ви друг пример съвсем безобидно да получите висок негативен кредит по новата система...

  *** - ККП разполага с армия от платени тролове които получават около 0.50 $ на пост...

  "More Majorum"
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lumberjack":


  До коментар [#16] от "gozambo":

  Той и Сталин е въвел подобна "система",но тя накрая се е обърнала срещу него и комунистите като цяло...

 21. 21 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#15] от "Against China":Исторически придворни лекари са чакали с паничка под тоалетната на императора да приберат и анализират екскрементите за медицински (и политически) анализ :-)
  —цитат от коментар 18 на daskal1


  Хаха,,така е даскалче!!!

  shlshlshlshl
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Концепцията за т.нар. "социален кредит" противоречи на правовата държава и законността, и е прелюдия към познатите ни от романите антиутопични кошмари.

  В нормалната, правова държава, за всяко нарушение следва санкция, която санкция може да се обжалва. Системата на "социален кредит" се различава като концепция, защото дадено нарушение се санкционира с отнемането на някакви точки, от някакъв резерв от точки, като определени санкции и забрани се налагат при различни нива на недостиг на точки. Т.е. правилото нарушение - санкция вече не важи, а имаме обща санкция за набор от различни по брой и характер нарушения. Един правен тюрлюгювеч, подлежащ на "подправяне" и "пресоляване" от страна на властта както и хрумне. И всяка промяна в "ценоразписа" на необходимия брой точки за еди какво си се равнява на закон, действащ към задна дата.

  Прав е Сорос за Китай...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Доста прилича на системата за "поведение" в нашите училища по времето на Т.Ж.
  Ако нещо си неудобен, намираха начин да ти "намалят поведението". Следваше забрана за учене на висше, почти сигурен КЕЧ за момчетата в казармата и други "благинки" после при наемане на работа (щото там искаха "характеристика", пък тя беше обвързана с оценката за поведение в училището.
  Поведение намаляваха за дълги коси, за неносене на униформа, за какво ли не.
  Моето специално го намалиха, защото не исках да ставам член на комсомола, формалният повод бяха 3 неизвинени отсъствия, натрупани от закъснения (пътувах от близко село и автобусът често закъсняваше).
  Други комсомолци не бяха налазани с много повече отсъствия.
  Та, и Китай са открили тая система, ама сега като я приложат и със съвременните технологии, става страшно. То човек да не смее да пръдне.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 24. 24 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това е ново поколение концлагер, дигитален концлагер. Защо му е на режима вишки и бодлива тел, тази система превръща цял Китай в голям концлагер, няма къде да се скриеш. Интересно какви ли точки ще получат протестиращите в Хонконг?

 25. 25 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Да ти пикая на димукрацията. Негативните са в пъти от позитивите. Не можело да се говори против партията. Сега може ли бе. Почти всеки си слага автоцензура.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Това е ново поколение концлагер, дигитален концлагер. Защо му е на режима вишки и бодлива тел, тази система превръща цял Китай в голям концлагер, няма къде да се скриеш. Интересно какви ли точки ще получат протестиращите в Хонконг?
  —цитат от коментар 24 на mednikarov  До коментар [#24] от "mednikarov":

  Не съм се интересувал,но в Китай не са ли отворени границите?

 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 884 Весело

  Още ли има привърженици на китайското чудо?... И в тази точкова система колко точки се дават на човек от политбюро за офшорна компания на роднина? Да знам колко колко точки има другаря Си, или внучето на Мао. Все пак трябват светли примери.

 28. 28 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Лоши китайци!
  Ала родните демократични глисти ги разобличиха.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  То и тук имаше оценка за поведение, дето я даваше Партийният секретар (в училище - класната). И познайте как оценяваха, ако не им снесеш нещо...

 30. 30 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  До коментар [#18] от "daskal1":

  "Последният Император" си е един добър филм!
  Спомняте ли си финалната сцена?

 31. 31 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това не е най-лошото,че в Китай стягат невиждат тоталитарен контрол над китайците. По-лошото е,че Китай има амбиции да става световен хегемон, което означава,че това ще е бъдещето на света. Още по-лошо ат това е,че Китай продава тази система за наблюдение на всякакви репресивни режими. А най-лошото е,че Китай разработва тази система с помощта на американските технологични гиганги, които тихомълком внедряват елементи от тази система в западните общества. Китайската народна банка даде преди години милиард и половина долара на сина на Джо Байдън да ги върти. И как мислите ги върти? Работи точно по тази програма за следене на хората и осигурява американски разработки за Китай. Разбирате ли защо Тръмп е повел студена война с Китай, а и със собствените корпоратисти-глобалисти-откачени либерали-марксисти?Никой нормален човек не би искал да живее при подобен тотален контрол,където хората се превръщат в говеда.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  значи моем да критикуваме тръмп или не моем?

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Неутрално

  До коментар [#30] от "gak37608125":

  Честно казано не помня, просто съм останал с впечатлението за един чудесен филм на Бертолучи за живота на Пу Ии с разказа от затвора.

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  До коментар [#23] от "Athanatos":

  недей да лъжеш незнаещите. Намаленото поведение освен всичко имаше следствието да нямаш право да се явиш на матура, което разваляше пейзажа лично имам двама съученика които от "незадаволително" им го вдигнаха на "примерно" за да завършат и да се яват на матура.
  Това с намаленото поведение беше плашилка, за който се хване

 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Весело

  и нямаше нищо политическо за 3 неизвинени отсъствия намаляха поведението с 1 единица

 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  между другото това със закъсненията беше много гадно всяко засъснение беше 1/3 час, но се отчиташе до 10 минута и нямаше право да се извинява, ако отсъстваш цял час може да си намериш бележка за закъснение нищо не минава

 36. 36 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#32] от "daskal1":

  Изчакването на светофара, и светлинния сигнал на който тръгват!

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 844 Весело

  Аз лично смятам, че ще е полезна разработката на смарт душове, които ти дават точки всяка сутрин, когато ги използваш, а през лятото - двойни точки.

  Иначе ако в БГ отнемаха точки за простотии, 80% от хората щяха да са за разстрел или вадене на органи след има-няма 2 седмици.

 38. 38 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 671 Неутрално

  най-много + точки ако клъцнеш гръкмуля на някой Кулак (от руски: „юмрук“) e пейоративно определение в комунистическата пропаганда в Съветския съюз, по-късно разпространено в България и други социалистически страни, отнасящо се за относително заможни селяни, смятани за потенциални противници на колективизацията и тоталитарния режим.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 39. 39 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#23] от "Athanatos":недей да лъжеш незнаещите. Намаленото поведение освен всичко имаше следствието да нямаш право да се явиш на матура, което разваляше пейзажа лично имам двама съученика които от "незадаволително" им го вдигнаха на "примерно" за да завършат и да се яват на матура.Това с намаленото поведение беше плашилка, за който се хване
  —цитат от коментар 33 на 1001


  Не разбрах какво съм излъгал.
  Имах съученици, "примерни комсомолци' с повече от 5 отсъствия, на тях не им намалиха поведението.
  Аз публично заявих на събрание, на което не исках да присъствам, но бях задържан от класната насила, че не искам да ставам член на комсомола, след което последваха редица заплахи от класната и директорката. В края на срока за 3 неизвинени (т.е. 9 закъснения за първия час, щото зимата сутрин автобусът от село редовно закъсняваше), ми беше намалено поведението.
  Не са ми го вдигали повече, а ми го намалиха с още една единица, когато счупих един чин "заради неопазване на социалистическо имущество".
  В крайна сметка, последната учебна година 1989/1990 премахнаха тая тъпотия и ми се отвори път хъм висшето образование. Иначе щях да паса патките на село, а някой смотан некадърник, но верен на властта щеше да ме командва.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 40. 40 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  През 2016 г. в страната е имало цели 176 милиона наблюдателни камери на обществени места в сравнение с 50 милиона в САЩ например, сочат данни на фирмата "Ай Ейч Ес Маркит".

  -- 176млн за население 1.5 милиарда, и 50млн за население 300+ милиона.

 41. 41 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#26:"deaf"][/quote]
  Отворени са си границите на Чайна.
  https://edition.cnn.com/travel/article/opinion-china-tourism/index.html
  И "силно полицейско присъствие" има само в райони в които брадати мургажи се опитват да се самовзривяват.
  (Без да борим спордичните Каталонщини в Хонг Конг)

  И във Виетнам също са отворени границите.

  Само в Туркменистан и Северна Корея не са, сред червените и бивши червени страни.

  Всички други--вкл. Беларус, Русия, Казахстан, Азербаджан и т.н.--отдава може да ходиш на почивка в чужбина, може да си имаш частен бизнес, може да изучиш дете в Йейл ако имаш кинтите а то има Ай Кю-то, може да си гей, може да си татуиран/пирсингован като неолитен шаман, всичко може.

  Освен да обявяваш публично че властта е нелигитимна и трябва да бъде сменен политическия строй на държавата. Освен това--квото искаш прави.

  Но, според статията "това всичко друго" ще ти струва социални точки в Китай, така че ако драйваш и пикаеш във входа и цяла нощ дъниш музика в апартамента--ще се окаже че не може да ползваш влак експрес, а само бавния влак, и ако искаш в чубина--кур самолет, само в колата си баце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK