Какво ни казва за Германия възходът на десните популисти

Инес Пол е главен редактор на "Дойче веле"

Инес Пол е главен редактор на "Дойче веле"С нападението срещу Полша на 1 септември 1939 година германците започват Втората световна война, довела до смъртта и осакатяването на милиони, до изнасилвания и прокуждания. Следите от разрушителната стихия на нацистите светът носи и до днес. Коментар на главния редактор на "Дойче веле".


Точно 80 години по-късно една партия в Германия постига двуцифрен резултат на избори, главно с помощна на националистически идеи и предимно расистка пропаганда. В провинциите Саксония и Бранденбург "Алтернатива за Германия" (АзГ) постигна най-високите си досега резултати, печелени от нея на провинциални избори. От малка и незначителна партия тя успя само за няколко години да се превърне във втора политическа сила и в двете източногермански провинции. И никак не е успокоителен фактът, че десните популисти в крайна сметка не спечелиха изборите в Саксония, каквито прогнози имаше.


Защо се стигна до този успех на десните популисти?


Какво ни казва всичко това за Германия? И как подобна партия може да похвали с такъв успех в една страна, която е стабилна политически, и чиято икономика се развива много успешно? От какво ли тогава ще трябва да се опасяваме, ако ситуацията се промени и Германия попадне във водовъртежа на една световна рецесия? Колко надеждни ще се окажат тогава защитните механизми, и колко силно ще е все още убеждението, че партия с предимно расистки възгледи никога повече не бива да поема управлението на страната?
Губещи на тези избори се оказаха двете утвърдени партии: християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха най-слабите си резултати в тези две провинции от обединението на Германия досега. Тази тенденция сочи, че дори и в стабилната иначе Германия, съставянето на коалиционни правителства ще става все по-трудно. И че масовите партии в Германия, които доскоро покриваха и политическата периферия с нейните крайнодесни и крайнолеви сили, вече нямат такава притегателна сила.


В самата Германия явно се води истинска битка - за това каква да е страната в бъдеще, какъв да е курсът ѝ в миграционната политика, а и по икономическите и социалнополитически въпроси; колко силна да е националната държава и колко - Европа.


Историята показва, че хората чак по-късно осъзнават и оценяват истинското значение на даден исторически момент и неговите последици за бъдещето. Затова можем само да спекулираме какво ли ще пише един ден в учебниците по история на Германия за датата 1 септември 2019 година.


Послание към политиците


Без никакво съмнение изборният успех ще окрили АзГ - тази партия очевидно е силна и няма лесно да изчезне от политическия ландшафт на страната. А другите партии ще трябва да намерят правилния начин за общуване с нея. Фатално ще е обаче, ако те посрещнат изборния ѝ успех с високомерие и арогантност. Тези изборни резултати показват на управляващите политици по твърде брутален начин, че нещата са тръгнали на лошо, и че трябва по-добре да се вглеждат и вслушват, за да разберат какво тласка избирателите в ръцете на популистите.


Историческата отговорност на Германия изисква от нея да остане вярна на определени принципи, които не подлежат на предоговаряне. Към тях спадат например свободата на вероизповеданията и правото на убежище за хора в беда. А това означава, че тези основни принципи при никакви обстоятелства не бива да бъдат жертвани - колкото и трудно да е съставянето на едно коалиционно правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK