Чешки кмет е заплашван с разправа, защото не чисти статуя на съветски маршал

Чешки кмет е заплашван с разправа, защото не чисти статуя на съветски маршал


Кмет на район в Прага бе принуден да напусне столицата и да бъде поставен под полицейска охрана в петък след поредица от заплахи заради решението му за издигната през 80-те години статуя на съветски маршал.


Паметникът на маршал Иван Конев в квартал "Бубенеч" бе обградена със скеле, обвито с найлон, защото Онджей Коларж заяви, че общината няма повече средства непрекъснато да чисти от боята и графитите, с която той често е покриван от настояващи тя да бъде премахната.


Според руското посолство това е недопустим вандализъм и Коларж смята, че заплахите по електронна поща, в социални мрежи и sms-и идват от симпатизанти на днешна Русия. Той споделя пред "Гардиън", че скандали са вдигани и са отправяни заплахи и срещу негови сътрудници, както и че в администрацията са идвали хора да питат къде е, за да го пребият.
Руското посолство определи решението на члена на проевропейската партия Тор 09 като "непрекъснато повтарящо се безобразие" и отбеляза, че покриването на статуята "става в навечерието на 80-ата годишнина от началото на най-лошия военен конфликт в човешката история". Активисти разкъсаха 3 пъти от събота насам найлоновото покритие.


Конструкцията е обградена от още заграждения, за да не се стига до нея, и ще остане поне до 12 септември, когато общинският съвет ще обсъди как да постъпи със статуята. В квартала се намират министерството на отбраната на Чехия и генщабът на армията. Кметът предложи на посолството да прибере статуята на своя територия.


Маршал Иван Степанович Конев, герой на Светския съюз, е един от ключовите командири по време на Втората световна война и е начело на настъплението в значителна част от Източна Европа и последвалото налагане на сталинизма в окупираните държави.


Добавените през лятото на 2018 г. бронзови плочи с обяснение в какво е участвал още маршал Конев.

© Creative Commons License.

Добавените през лятото на 2018 г. бронзови плочи с обяснение в какво е участвал още маршал Конев.


Комунистическите власти поддържат съветската версия, че той е освободителят на Прага от нацистите, но историци оспорват тази "титла" и твърдят, че градът вече е бил свободен, когато Червената армия навлиза в него. Коларж казва, че не поставя под въпрос ролята на СССР "за освобождаване на значителна част от Чехословакия" и допълва: "Ние сме благодарни на воините, пожертвали се за нашата свобода".


Конев участва и в превземането на Берлин, но историци сочат, че операцията е била ненужно кръвопролитна за Червената армия. На практика през пролетта на 1945 г. Вермахтът е бил в толкова безнадеждно положение, а съюзниците са оставили града като трофей на СССР, че не е било нужно Сталин да оставя Конев и Георгий Жуков да се състезават кой първи ще издигне червеното знаме над Райхстага. По официални данни в Битката за Берлин само между 25 април и 2 май загиват над 80 000 души, а заедно с ранените броят надхвърля 360 000. Жертвите от германска страна наближават половин милион.


Маршал Конев е тясно свързан и със смазването на антикомунистическото въстание в Унгария през 1956 г., с началото на строежа на Берлинската стена през 1961 г. и нахлуването на войски от Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г.


Този факт бе отбелязан миналото лято с монтирането в основата на паметника в Прага на бронзови табели на чешки, английски и руски, описващи участието на Конев в събития, отнели живота на още хиляди хора. Тогава в кметството също коментираха, че забавянето на поставянето на плочите се дължи на натиск от руското посолство, което на няколко пъти искало разговор с общината по въпроса и намеквало за "международни последици".


Плочите бяха компромисно решение, след като през 2015 г. имаше опит паметникът да бъде демонтиран, както постъпиха поляците с подобна статуя в Краков през 1991 г. Властите размислиха след петиция за спасяване на статуята. Но тя продължава да бъде заливана с розова боя и по основата ѝ да се изписват с графити датите на унгарското въстание, Стената и смазването на Пражката пролет.


Петр Лазновски, един от протестиращите сега със знаме на НАТО срещу статуята, казва за "Гардиън", че цялата ситуация е създавана от "хибридната война", която Русия води срещу Чехия. "Критичният момент за мен беше публикацията на страницата във "Фейсбук" на руското посолство, в която се твърдеше, че получавали писма от чешки граждани, които се питали чия страна би искал кметът да победи във Втората световна война. Те внушаваха, че кметът Коларж симпатизира на нацистите. Това е неприемливо."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK