Колко получават учителите в Германия - много зависи от договора

Колко получават учителите в Германия - много зависи от договора


Учителите в Германия са едни от най-добре платените в Европа. В самата страна обаче техните доходи не са от най-високите. По колко получава един учител? И от какво зависи заплатата му?


Учителската професия не е сред най-високоплатените в Германия. Актуалният "Атлас на заплатите" сочи, че най-много печелят лекарите, финансовите и борсовите експерти. Все пак, заплатите на германските учители са над средните за страната. Според портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица един учител в Германия получава брутна заплата между 2 900 до 4 626 евро на месец. Нивото на заплатата зависи от множество фактори - от професионалния опит, от вида на училището, трудовия договор и региона.


Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2017 г. (те са най-новите засега), учителските заплати в Германия (както в началния, така и в средния курс на училищата) са вторите най-високи след тези в Люксембург. Изследването на организацията обхваща повече от 30 държави в света с пазарна икономика. Сред страните, които също плащат високи заплати на учителите, са Канада, САЩ, Австралия, Швейцария, Дания и Холандия. Най-ниски са учителските заплати в Литва, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.
Докладът на ОИСР дава следните данни: германските учители с 15-годишен трудов стаж са получавали в началния курс на обучение през 2017 година средно 70 700 долара годишно, в средния курс - около 76 800 долара, а в горния - 81 000 долара бруто, т.е. преди данъци.


Заплащането зависи от вида на трудовия договор


Какви пари получава един педагог в Германия зависи много от неговия трудов договор, казва за ДВ Оливер Брюхерт от най-големия синдикат в сферата на образованието в Германия - GEW. В това отношение германските учители могат да бъдат разделени на три групи - в първата влизат учителите, които имат статут на държавен служител. Преди години те бяха мнозинството в Германия, но в последно време ситуацията се променя.


Във втората група са учителите, наети с договор. Размерът на техните заплати се определя от тарифно споразумение, като освен данъците, от дохода им се правят отчисления за пенсионно, социално и медицинско осигуряване. Заради всички удръжки наетите учители получават с около 20 процента по-малко от своите колеги държавни служители, разяснява Брюхерт.


Към третата група учители спадат онези, които са се преквалифицирали от други професии, или такива, които са изучавали педагогика като втора специалност. В момента училищата много усилено привличат подобни кадри от сферата на техническите и естествените науки, математиката и IT-сектора. Заради нарастващия дефицит на учители, училищата масово ги наемат на работа, но им плащат по-ниски заплати, отколкото на учителите от първите две групи.


Заплатата на учителите: как се определя тя?


Тъй като в Германия образованието е в компетенциите на отделните федерални провинции, във всяка от тях действат различни правила. В Берлин, например, на новите учители вече не се дава статут на държавен служител. В Саксония е точно обратното: като мярка срещу недостига на персонал такъв статут получават всички учители, които отговарят на формалните изисквания.


Федералните провинции имат правото сами да определят размера на учителските заплати. По данни на GEW за 2017 г., начинаещите учители в началните училища на провинция Баден-Вюртемберг са получавали брутна заплата от около 3 533 евро на месец, докато тези в провинция Райнланд-Пфалц - само 3 192 евро бруто. Но има и общи тенденции: в началното училище плащат по-малко, отколкото в средното; преподаваният предмет не играе роля за размера на заплатата; тя обаче се влияе от вида на училището - в гимназиите и професионалните училища учителският труд по правило се заплаща по-добре, отколкото в останалите видове учебни заведения.


Ако учителят е и класен ръководител, заместник-директор или е натоварен с други допълнителни функции, той получава и по-висока заплата. Преподавателите в Германия обаче не получават никакви допълнителни парични премии. "Всичко е строго регламентирано. Има ясни правила относно размера на заплатите. В частните училища, където учителите нямат статут на държавни служители, заплатите могат да бъдат доста по-високи, но и доста по-ниски от тези в държавните училища.


Пари и през ваканциите


Заплатите на учителите в държавните училища се изплащат без прекъсване през цялата година - включително и за периода на ваканциите. Става дума за 12-13 седмици на година. В някои частни училища обаче преподавателите са принудени да се регистрират като безработни през летните месеци.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  А в Германия учениците бият ли си учителите?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Учителят не върши НИЩО. Така че такава заплата е повече от отлична. А и там учениците ходят на училище само в една смяна. За разлика от България - две смени...

 3. 3 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  От частни източници мога да кажа това: В някои училища в клас влизат двама или повече учители. Ясно защо. Официалното обяснение е (типично по немски), че така обръщали по-голямо внимание на учениците.
  Поне за едно професионално училище наскоро научих, че имали специален персонал, който минавал по стаите да усмирява учениците.
  И най-важното: В Германия и Австрия ученикът има предимно задължения. Когато не ги изпълни, "Довиждане".

  master
 4. 4 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  //А в Германия учениците бият ли си учителите?//
  ---------------------------------
  Не, но в България явно учителите яко бият учениците и то по кухите кратуни-> ти си резултат на такъв бой!!!!

 5. 5 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За българите е важно също да знаят какви възможности за реализация като учители в Германия имат. За съжаление много малки, особено ако са дипломирани в България. Повечето учители са zweifach, преподават по две специалности (напр. Математика и Литература) и е много трудно за някой който има само една специалност да се пласира на пълно работно време. Легализирането на бългсрска диплома отнема от 3 до 5 години. И разбира се трябва да се знае немски на много високо ниво - С1.

 6. 6 Профил на ve.lin
  ve.lin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Долна граница 2900 бруто - това колко става в нетна заплата - около 1500? В по-големите градове, където наемите са по-високи, това не е ли малко?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  Каква е заплатата? Зависи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  С тия "брутни" заплати кого заблуждавате? Да бяхте споменали поне между колко и колко процента са им данъците и осигуровките? А и да бяхте казали как се става държавен служител и през какви изпити се минава? Иначе нищо не казва статията...

 9. 9 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  И частните училища нямат право да плащат повече от тавана на учителската заплата в държавните. Като направиш учителя в държавното училище и държавен служител, почти никой не се заседява в частните. По този начин повече деца имат достъп до добро образование. А то, както знаем, е предпоставка за успешни възрастни.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Колко получават? Ми то ясно - 10-15 пъти повече от българския учител. Сигурно щото са много кадърни! По-важният въпрос е отде идват парите? Щото немските, както и българските учители не генерират БВП. Отде, отде, ами от 6,5 трлн дълг, отде другаде? Едва ли идват от спонсори? Най-важният въпрос е докога Ганю ще яде с мечка ошав?

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  В цял свят е едно и също, учителите получават по-малко от останалите специалисти. Преди 15 г.,когато нашите деца се ориентираха към студенство, обсъждахме формула МИП-медицина, икономика, право, т.е., специалности, които дават при реализация и по-високи доходи. Защото всичко останало е ала бала. Навремето, когато се дипломирах за даскалче, нашите се радваха, че ще имат учено момче в къщи, но никой ми обясни какви са учителските заплати. В момента учителите получават прилично възнагараждение, бонуси за облекло,ДТВ и СБКО, говоря за БГ. Допълнително се печели от лекторски, ако има часове в повече. През соца добро перо беше кръжочната форма, но сега я няма. На запад нещата са ясни, стандартът е друг, на изток-също. Това е, за да правиш кариера и прилични пари, трябва да учиш.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  До коментар [#11] от "man_un":

  Ееее ама трябва и да се учи ли бе бате!
  А не може ли без да се учи и работи???

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#11] от "man_un":Ееее ама трябва и да се учи ли бе бате!А не може ли без да се учи и работи???
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  Може - с реституция, наследство, брак по сметка, търкане на билетчета и късмет.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Весело

  Снимката от статията е фалшива! Красива,млада блондинка учител по математика е чудо! Ала чудеса не съществуват.

 15. 15 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Едно е ясно – учителите в Германия получават над средната заплата за страната.

  А българските са под – това по данни на НСИ.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nelumbo":

  И българските полицаи получават под средната заплата. Само 488хил. българи взимат между 1000лв. и 2000лв. Над три милиона са работещите българи.

 17. 17 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#6] от "ve.lin":

  На такива ниски заплати данъците са по-малки! А в големите градове дават и малко по-големи заплати! Едни са цените в Хамбург или Мюнхен съвсем други в някой малък град!

 18. 18 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Спрямо доходите на останалите учителите в България получават Най-много.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 19. 19 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nelumbo":

  То и преподавателите във ВУЗ получават под средната заплата! Е тези в ръководството си крадват месечно поне по 4-5 средни заплати!

 20. 20 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=133230

  От таблицата в линка не виждам стартова заплата за висшист 920 лв., колкото е на учител

 21. 21 Профил на ecolinks1234
  ecolinks1234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  И интересно, дали в средните училища учат интеграли?

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Весело

  До коментар [#21] от "ecolinks1234":

  Вече съм забравил какво е интеграл и дали изобщо го учихме в гимназията. Интегралите май бяха от висшата математика.

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nelumbo":И българските полицаи получават под средната заплата. Само 488хил. българи взимат между 1000лв. и 2000лв. Над три милиона са работещите българи.
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Пенсионирано полицайче си, май 🤣!
  Или ниво полицайче!
  Според теб този, който пише неграмотно, със забавено и забавно мислене трябва да е равен на учителя?
  Ти се Ханку брат, сине!

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=133230 От таблицата в линка не виждам стартова заплата за висшист 920 лв., колкото е на учител
  —цитат от коментар 20 на Nelumbo


  Колега, защо мътите главите на част от участниците във форума с таблици?
  Те не могат да схванат ролята на учителя в развитието и зреенето на младите.
  Ето такъв "пълен отличник", еднокнижник, моно-лингвист, плод на прекрасната образователна система в Банкя, ловко ръководи държавата повече от десет години.
  Естествено точно такива слаби ученици ще ви опонират и ще доказват липсата на БВП от учителския труд!
  Безмислено е да се доказва и камо ли да се спори кой предопределя БЪДЕЩЕТО на страната – учителят или милиционерът!?!
  Цялата система на страната се нуждае от РЕСТАРТ с преподреждане на обърнатата пирамида на социалната стълбица, наследена и непипната от светлите времена на социализЪма!
  Иначе ще четем и чуваме – милиционера-неграмотник заслужава повече от учителя!!!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Защо не сравнявате заплатите на учителите с останалите заплати-инженери, лекари, икономисти.

 26. 26 Профил на ve.lin
  ve.lin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "himler":

  Благодаря ти, честно казано не знаех че нетото се определя от толкова различни фактори, като дори дали членуваш в църква.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK