Руски блогър е осъден на 5 години затвор за публикация в "Туитър"

Руски блогър е осъден на 5 години затвор за публикация в "Туитър"

© ReutersРуският блогър и симпатизант на опозицията Владислав Синица бе осъден днес на 5 години затворническа колония заради публикация в "Туитър", в която заплашва семействата на служителите в силовите структури. Това става 5 седмици след публикацията, за която прокуратурата поиска максималните 6 години лишаване от свобода.


Основанието е Член 282 от Наказателния кодекс - за предизвикване на ненавист или враждебност, както и за унижаване на човешкото достойнство - и в частност алинея 2. В нея е отделен случаят, когато престъплението е "срещу група лица според пола, расата, националността, езика, произхода, отношението им към религията или принадлежността към някаква социална група" и извършено публично, включително чрез медии и интернет, "със заплаха за насилие" или в организирана група.


На 27 юли 30-годишният жител на Подмосковието бил ядосан от невижданото от години разгонване със сила - предимно на младежи и ученици - на опозиционен протест в Москва. Под псевдонима Марк Стеклов той описва, че не е проблем през социалните мрежи да се установи къде живее "доблестният служител на органите на реда" и един ден детето му може да не се върне от училище, а по пощата да пристигне видеозапис на убийството му.


Синица е потвърдил, че е автор на текста, но отрича да е извършил престъпление, тъй като "при подобен род деяния има нулева опасност за обществото".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK