"Чистя земята с огън, за да живея": защо бразилските фермери палят горите

"Чистя земята с огън, за да живея": защо бразилските фермери палят горите

© Ricardo Moraes, REUTERSЕваристо Алвес де Соуза, дребен земеделски стопанин в северния бразилски щат Рондония, е запалил нивата си, за да я освободи от плевели и растителни отпадъци. Когато обаче вятърът се обърнал, огънят излязъл извън контрол и той бил принуден да се обади в полицията.


"Чистя земята с огън, за да живея", каза Алвес. Той няма пари за скъпа земеделска техника и както казва, огънят е най-лесният и евтин начин да разчисти земята и да я подготви за сеитба.


Докато пожарникарите гасят пламъците на нивата му, която се намира в околностите на столицата на Рондония Порто Вельо, Алвес слуша инструктаж по безопасност от Жоелма Ферейра Безера, инспектор от ековластите. Стискайки зъби, той слуша как тя му обяснява да внимава. На Алвес е наложена глоба, но го пускат да си ходи.
Понастоящем Бразилия става свидетел на едни от най-многобройните пожари на територията си от години. От януари са регистрирани над 87 000 пожара - със 76 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.


Много от тях са запалени от фермери в райони, които вече са били обезлесени, за да се освободят нови площи за пасища за добитъка и нови обработваеми земи за отглеждане на соя. "Това е обичайната практика в региона", отбеляза Тиаго Кастро де Оливейра, координатор на Земеделската камара в Порто Вельо.


Но критици обвиняват президента Жаир Болсонаро, че създава политически климат, поощряващ фермерите безнаказано да използват подсечно-огнево земеделие. "Правителството иска да е така", каза Жилсон да Коста Силва от Университета на Порто Вельо. Той обяснява, че "земеделската мафия" се възползва от политическата конюнктура, за да разшири границите на земеделското производство за сметка на дъждовните гори.


Болсонаро дойде на власт с подкрепата на така наречения надпартиен блок в парламента БББ (boi, bala e Biblia - говеждо, куршуми и Библия), обединяващ фермери, хардлайнери по въпросите на сигурността и евангелисти. Бразилските собственици на едър рогат добитък и соевите барони гледат на бившия военен като на свой естествен съюзник, който сега си затваря очите за случващото се в региона на Амазония.


Откакто беше избран през октомври миналата година, Болсонаро назначи бившия главен юрисконсулт на агробизнес група за министър на земеделието, ограничи правомощията на службите по околната среда и се усъмни в нуждата от защита на районите с общности от коренното население.


В деня когато нивата му горяла, Клеосон Рамос Лима не си бил вкъщи. Зидар, който работел в дома му, му се обадил да му каже, че наблизо е избухнал пожар.


"Когато след час стигнах там, вече беше твърде късно", каза Рамос. Насажденията му с маниока, бананова мичелия (известна още като бананов храст) и палмови дръвчета вече били погълнати от пламъците. Рамос седи на терасата на дома си в Комунидаде Тера Санта недалеч от Порто Вельо и се взира в опустошенията.


"Така вървят нещата тук", каза той. "Хората разчистват навсякъде около имота си, премахват плевелите и храсталака и после палят всичко това. Такава е културата тук, в Рондония", добави Рамос.


Но не само дребните земеделски стопани предизвикват пожари в Амазония. Към огромния и слабо населен регион от дълго време интерес проявяват едри земевладелци, минни и дърводобивни компании, златотърсачи, енергийни компании и агропромишлени конгломерати.


"Тук не става дума за никаква култура", каза Коста Силва. "Това е организирана престъпност", добави той.
В Бразилия винаги е имало пожари през сухия сезон, който продължава няколко месеца, до септември. Имало е години с дори по-голямо разпространение на огъня от сегашното и затова сега много бразилци не могат да разберат световното възмущение от пожарите в района на Амазонка.


Един от тях е Луиз Карлос Естравиз Родригез, преподавател по управление на горите в Университета на Сао Пауло, който заяви, че международната реакция на пожарите е била несъразмерна.


"Не трябва да забравяме, че сега е сухият сезон, когато пожарите много лесно могат да се разпространят, а пожарите, на които бяхме свидетели, са по границата, в райони, които наскоро са били разчистени за земеделие", каза той.


Дебатите за пожарите в дъждовните гори са силно емоционални, отбеляза Илдо Луис Зауер, преподавател и бивш директор на Института за енергетика и околна среда към Университета на Сао Пауло.


"Амазония се превърна в бойно поле на няколко групировки с разминаващи се възгледи за геополитиката, обществото и науката", каза той. "Свидетели сме на голяма битка между хора, които искаха да разчистят всичко, без да си дават никаква сметка за последствията, и други, които искат да пречат на всичко, включително на екологично отговорни дейности", добави Зауер.


Клеосон Рамос Лима, фермерът, който отглежда маниока, заяви, че догодина няма да сади, защото го е страх, че огънят отново може да унищожи реколтата му. Новият му план е да изкарва пари от слънчева енергия. "Вършим каквото е нужно от наша страна и се опитваме да се пазим", каза той. "Но една искра да прехвръкне и всичко свършва", заяви Рамос. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Разстроено

  яяя нов Хитлер чистя земята за чиста раса :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  защо бразилските фермери палят горите
  ========
  За да подражават на северно американските си западни партньори. ....

  Прост въпрос .......лесен отговор. ....!!!

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Екологично земеделие. Или торове и пестициди, или екодизел и горене на гори - изберете сами!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега бразилските фермери ще са лошите антихристи, а всички останали дето им купуваме и ядем ГМО-соята сме добрите, загрижени за земята.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Оф, тези буквално откриха (Южна) Америка, сиреч че хората нямат какво да ядат там. Франция като иска да ползва"бял дроб" в чужда държава по какъв начин ще заплати тази услуга? Или бразилците да гладуват за да му е комфортно на макрон?

 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Класика!

  Всички сме добри и искаме най-доброто за природата, но когато стане дума за нещо свързано с нас самите забравяме всичко останало...

  Както се казва всички сме виновни, сега кой повече и кой по-малко...

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  В България да не е по различно.В регионите където има местен поминък и някакъв бизнес горите нарастват, а там където зИлените не дават да се развие никакъв бизнес наблюдаваме поголовна сеч.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  Оф, тези буквално откриха (Южна) Америка, сиреч че хората нямат какво да ядат там. Франция като иска да ползва"бял дроб" в чужда държава по какъв начин ще заплати тази услуга? Или бразилците да гладуват за да му е комфортно на макрон?
  —цитат от коментар 5 на zxp53317185


  Що няма какво да ядат?
  Пустини? Пясък и безводие??

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  А когато всичко се превърне в пустиня и вас няма да ви има.

 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Сериозно ли питаш? В амазонската джунгла освен с лов и събирачество, с какво друго да се изхраниш? Хората там имат право да развиват земеделие не по - малко от всички останали по света.

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Що няма какво да ядат? Пустини? Пясък и безводие?
  —цитат от коментар 8 на Веселин Дечев


  Елементарно, Уотсън! Защото европейците отказваме да им купуваме земеделската продукция... и със субсидирана ги конкуририраме на другите пазари....

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В Европа е същото. Стърнищата се изгарят преди дълбоката оран. И по същия начин се палят гори,за да се разреши добивът на дървесина.
  Трудно могат да бъдат обвинявани бразилските земеделци. Представям си как буренясва и захрастява през дъждовния сезон.
  Спасението е в залесяването на Европа. Макрон няма програма дори за засаждане на едно дърво. Не може парите да се раздават само на приятелски кръгове индустриалци,които разрушават природата още повече,докато произвеждат екологични уж продукти. Нека парите се пренасочат за залесяване!

 13. 13 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Спасението е в залесяването на Европа. "

  Добре дошъл при Зелените.

  Те това откога го приказват.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Спасението е в залесяването на Европа. "Добре дошъл при Зелените. Те това откога го приказват.
  —цитат от коментар 13 на mls35596647


  Да си чул зелените да говорят за залесяване? Да си видял програма за залесяване? Еколог номер 1 Макрон да е отделил 2 франка за залесяване? Няма такова нещо. Зелените викат за каквото им плаща Сорос да викат. Зелените не са точно еколози. Те са по-скоро климатолози.
  Залесяването е консернативна идея, пропита с разум и любов към природата. Консерваторите са тези,които живеят сред природата. Еколозите са онези,които живеят в гетата и централните части та градовете, където природа няма,народът е гъз до гъз и се прескачат акита от наркомани-бездомници и кучета.

 15. 15 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  "Залесяването е консернативна идея, пропита с разум и любов към природата."

  А еколозите не са? Аха. Ама как само извъртате нещата, както ви е удобно на консервите. Някакви факти, че еколозите не обичат природата?

 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Рамос седи на терасата на дома си..."
  Липсва само кайприня:)

 17. 17 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  "Чистя земята с огън, за да живея": защо бразилските фермери палят горите"

  Същото нещо се случва през март-април и в Югоизточна Азия.
  Фермерите в северен Тайланд, Лаос, Виетнам палят оризовите полета и настава такава пушилка, че не може да се диша.
  Така е било и няма изгледи да се промени.

 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#17] от "мики маус":

  беднотия и културни особености

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Бразилците си избраха десен президент. Той се оказа прекалено десен и изгори джунглата в интерес на латифундистите. Демек, каквото търсеха бразилците, получиха си го. И нашите "десни" ще си го получат.

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Имало е години с дори по-голямо разпространение на огъня от сегашното и затова сега много бразилци не могат да разберат световното възмущение от пожарите в района на Амазонка."

  Е, драги бразилци как така не можете да разберете зашо!?

  Франция има нов президент - Макрон. Той иска да се представи за много влиятелен. Целта му не е да спре пожарите, те не го вълнуват особено, а за да си изгради имидж на голямата работа в нищо по-малко от световен мащаб. Спасява Европа, спасява природата, спасява света. Егото и арогантността на Макрон са не по-малки от тези на Тръмп. Също като Тръмп, Макрон използва Туитър за да напада другите и за популистки дърдорения, ама го прави по-изискано.

  Понеже и вашият президент Болсонаро е от тази кръвна група, става забавно как се джавкат взаимно.

 21. 21 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Както е казано, каквото човек сам си го направи, никой не може да му го направи..

  Но.. това е често срещана практика не само в Бразилия. Например Индонезия - всяка година опушват съседните държави по същия начин.

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK