Реакции от Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от СССР

Реакции от Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от СССР

© Associated PressЕдва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия", заяви пред руската официална агенция ТАСС Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО).


Думите му са по повод позицията на българското Министерство на външните работи за обявената под заглавието "Освобождението на България" документална изложба в Руския културно-информационен център. Откриването от посланик Анатолий Макаров е насрочено за 9 септември и руското посолство в София отвърна, че е удивено от подобен тон за събитие, което още не се е състояло.


Още снощи руски медии започнаха да разпространяват новината с противоречащи на съдържанието на българската позиция заглавия като "България поиска борбата на СССР с нацизма да не се смята за освобождение на Европа" и "В България предложиха да се преразгледа ролята на СССР в освобождението на Европа".
Пред телевизионния канал RT руски сенатор заяви днес: "Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо." Владимир Джабаров, председател на комисията по международни отношения на Съвета на федерацията, допълва, че "да се обвинява Русия за това, че е донесла, както те казват, "окупационен режим" - това вече е неморално". След това той напомня, че мирът в Европа е донесен именно от Съветския съюз.


Неверни твърдения


Самата RT в един от репортажите си казва, че България е призовала Русия да не подкрепя "съмнителната историческа теза", че войната на СССР против хитлеристка Германия била освобождение на Европа. Всъщност съобщението на външно министерство започва с изречението "Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа..." и казва, че тезата за "освобождение" привилегирова само някои политически среди в България и е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. RT отбелязва - но по-късно в текста си - че българското МВР не отрича приноса на СССР в разгрома на нацизма.


Дори авторитетни бизнес издания като РБК съобщават новината по същия начин и с обяснение, че "на 8-9 септември 1944 г. Червената армия навлиза в България и провежда там операция против националните войски и части на германската армия. След това в републиката са разпуснати парламентът, полицията, утвърден е нов състав на държавната администрация и са забранени нацистките организации".


В такива твърдения има поне няколко елементарни неточности - в този момент България все още е монархия, обявила неутралитет към СССР, българската армия получава заповед де не се съпротивлява на Червената армия, а на 7 септември правителството възстановява правата на забранените политическите партии, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология и разформирова жандармерията. На 5 септември правителството на Константин Муравиев обсъжда обявяване война на Германия и го обявява на 8 септември в момента на навлизане на съветската армия в България. Така страната се оказва едновременно във война и с нацисткия блок, и с антихитлеристката коалиция.


Позицията на българското външно министерство донякъде напомня на изявлението на британския премиер Борис Джонсън - макар и по повод избухването на Втората световна война на 1 септември 1939 г. той каза, че Полша се е оказала "между фашисткия чук и комунистическата наковалня". Миналата седмица руското посолство нарече това "неприемливо".


"България иска преразглеждане на резултатите от войната?"


В пресата има и заглавия като "България беше поставена на мястото си заради изказвания за "съмнителната роля" на СССР във Втората световна война", повтарящи същата теза: "Изглежда, че част от европейските страни е решила да промени историята за "кафявата чума" и нейния разгром от Червената армия."


Тя е повторена и от Мяхков в разговора с ТАСС, където той казва, че "управляващите елити на България се опитват да забравят историята на Великата отечествена война и да принизят ролята на Съветския съюз, който освободи страната от нацизма".


Ученият от РВИО напомня, че "България е влизала във фашисткия блок, помагала е на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, издържала е на своя територия немски войски и е снабдявала нацистката армия с различни продукти и материали".


"Нима България иска преразглеждане на резултатите от войната? Тогава и условията на отношението към нея също може да бъдат преразгледани. Историческата слепота никога не е помагала за нормално развитие на обществото", продължава научният ръководител на Руското военно-историческо дружество.


Мяхков напомня на българското ръководство "как на българска територия посрещаха Червената армия с хляб и сол, каква огромна икономическа помощ оказа СССР във военното и следвоенното време, че българите и съветските воини се сражаваха заедно през 1944-1945 г. Да се забрави това означава да предадеш паметта на предците си. В РВИО сме абсолютно убедени, че болшинството българи смята днес Червената армия именно за армия освободителка. (...) Състоянието на война между СССР и България продължава само няколко седмици, нито един съветски воин не е загинал от български куршум. Това действително е било проява на нашето братство и искрена дружба между народите".


РВИО е основано с указ на президента Владимир Путин от 29 декември 2012 г. "за консолидиране силите на държавата и обществото в изучаването на военно-историческото минало на Русия, съдействие в изучаването на руската военна история и противодействие на опитите за нейното деформиране, обезпечаване популяризация на постиженията на военно-историческата наука, повишаване престижа на воинската служба и възпитаване в патриотизъм".


Председател на дружеството е министърът на културата Владимир Медински, а ръководител на Попечителския съвет е специалният президентски представител Сергей Иванов. На челната страница на РВИО в интернет е публикуван цитат на Путин: "Длъжни сме да сторим всичко, за да се гордеят днешните деца и въобще нашите граждани с това, че са наследници, внуци и правнуци на победители".

Ключови думи към статията:

Коментари (732)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Швейцария, Канада, Аржентина - тоже. Сибирските типове нямат нищо под каскетите.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 2. 2 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Гледам в Швейцария хората са с цървули и потури и външни клозети, защото не са „освабадени" от колхозниците.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  От какво Русия освободи България на 9 септември 1944?
  - от свободата
  - от националния елит (избит)
  - от частната собственост
  - от свободния и независим труд
  - от Егейска и Вардарска Македония (предадени на Гърция и Югославия)
  - от принадлежността към европейската цивилизация
  - и т.н.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  С наглост, лъжи и дърварска пропаганда уважение не се печели, "братушки".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Защо им обръщате внимание на глупостите?
  Дайте да не им придаваме важност, що за васално поведение.
  Вие гледайте другарката Нинова на девети какво ще каже, оставете кораба майка.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  "От какво Русия освободи България на 9 септември 1944?
  - от свободата
  - от националния елит ..."

  - от държавния й архив
  - от златния й резерв (след като 70 години по-рано отмъкна пендарите на прабабите ни - общо 36 тона злато...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 222 Неутрално

  "Реакции от Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от СССР"

  Хахахаха, да, ама сега не съществува СССР. Що така бе москаляки.

 8. 8 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Прочетете ли подписа:

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Весело

  Сбърканяци.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Русия и Путин да ни върнат Москва. Това е българска територия.

 12. 12 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Че кое пък и е независимото на България и в днешно време? Тази изцепка на Въшно отново показа, че сме подмандатната територия.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 13. 12 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 456 Гневно

  Аре къш, блядове! Царство България никога не е била окупирана от нацистка Германия, та да бъде "освобождавана". Дори немски войници вече не са в България след август 1944.

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Чърчил е настоявал България да бъде поделена между Турция, Гърция и Сърбия, да престане да съществува като държава, не можел да забрави битката при Дойран от ПСВ, когато българската армия разбива английската и загиват около 30 хиляди английски войници

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Чърчил е настоявал България да бъде поделена между Турция, Гърция и Сърбия, да престане да съществува като държава, не можел да забрави битката при Дойран от ПСВ, когато българската армия разбива английската и загиват около 30 хиляди английски войници

 16. 16 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "...а на 7 септември правителството възстановява правата на забранените политическите партии, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология и разформирова жандармерията"

  И това за един ден... Браво на правителството. Какъв ЗАМАХ само, а!? Де да можеха и сега да действат така бързо...

  (не се чете)
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тези какво пушат?

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Разстроено

  Братушките съвсем изперкаха. То верно че за тях цяла Източно Европа е едно цяло и много не виждат различията между страните по време на ВСВ но с такива тъпи пропагандни клишета сами си вредят. България и българският народ в територията на днешна България съществува благодарение на Руската империя, СССР няма друга заслуга освен налагането на тоталитарната съветска с-ма в българският и вариант!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 457 Любопитно

  По скоро щеше да е като страните които не са освобождавани от СССР - Белгия, Нидерландия, Франция...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  България като демократична държава спря да съществува, след като беше окупирана от дивашката болшевишка орда.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За това сега Виетнам и КНДР съществуват...


  На 5-ти септември СССР обявява война на България. Утре е ден за възпоменание, на стотиците хиляди жертви на руската окупация и последвалият тоталитарен комунистически режим.

  България никога не е била окупирана от войски на вермахта, за да бъде освобождавана от калните ватенки.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 23. 23 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Руснаците са прави. Да, България щеше да я няма или в едно карикатурно състояние ако не бе СССР. Спомнете си, че след края на войната ние сме победена страна, която е била на страна на нацистите. Така са ни третирали. Гърция е искала територия някъде до към Пловдив, Югославия е искала Пиринския край, а румънците са протягали ръце към Добруджа, която ни връщат през 1940 г. И това руснаците ни защитават. И оставаме като територия в сегашните си граници. Това е историческата истина. Останалото са празни приказки.

 24. 24 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ти да видиш! Пу!
  То бива наглост и дебелоочие ама тези блядове направо си плачат за изритване на пияндето макаров! Тази наглост трябва да бъде наказана на всяка цена!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Алкашките имат изключителен талант да дадат достатъчно основания и да карат всички нормални и интелигентни хора по света да ги НАМРАЗЯТ!!!!!!!!

 26. 26 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Тези какво пушат?
  —цитат от коментар 17 на EU defender


  Не пушат, бодат се...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 27. 27 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 865 Неутрално

  фалшивия алкохол не прощава...тоя има халюцинации ,и им вярва...а и някои от родните ватници ще го подкрепят...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 28 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Тук с подробности за "освободителната" Русия:

  Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 29. 29 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Любопитно

  Около 2025 г. Сибир ще бъде освободен от руско робство и ще стане китайска собственост, а териториите до Урал ще станат европейско притежание. Хубаво ще е Москва да бъде освободена с една ядрена бомба отгоре.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 30. 30 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 298 Неутрално

  горе долу е така ако не беше СССР и Г.Д. Англия,Франция и САЩ щяха да я разделят между Гърция и Сърбия все пак съюзник на Хитлер излизаме от воината с териториална цялост.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Весело

  дебили

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#21] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Русофил!!

 34. 34 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumata":

  Че кое пък и е независимото на България и в днешно време? Тази изцепка на Въшно отново показа, че сме подмандатната територия.
  —цитат от коментар 12 на rumata

  Даааа , за теб независимост означава 16-тая республика и каскета на Тодар Живков. Разбираемо.


 35. 35 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 445 Неутрално

  В световната история никой,никога,никъде не е „освобождавал”.Просто бизнес.

 36. 36 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чърчил е настоявал България да бъде поделена между Турция, Гърция и Сърбия, да престане да съществува като държава, не можел да забрави битката при Дойран от ПСВ, когато българската армия разбива английската и загиват около 30 хиляди английски войници
  —цитат от коментар 15 на Тsonkooo


  Чърчил никога не е настоявал за подобно нещо. Това са глупости.

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Мнението на руските подчовеци няма никаква стойност през 21 век.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  НАГЪЛ
  ПО-НАГЪЛ
  НАЙ-НАГЪЛ
  ВСЕЛЕНСКИ НАГЪЛ
  алкашка!!!!!!!!

 39. 39 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":Споко лелче - събра ли кинти за крем против бръчки?
  —цитат от коментар 21 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Комплексар московски. Само кинти са ти в главата. На този свят има и други неща. Сред важниет - свободата, ако знеаш какво значи думата.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нагъл, по-нагъл, руснак
  Сбъркан, по-сбъркан, руснак

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Не знам някога СССР да ми е освобождавал от нещо,осевн от суверинитет,пари,имущество,държавен архив,независимост.

 42. 42 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#21] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Русофил!!
  —цитат от коментар 33 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  По скоро малоумник.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Е, как да не мразиш Русия след подобни глупости!
  По-жалкото е, че много българи, уж патриоти, смятат това за точно така!
  Тях мразя повече!

 45. 45 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Руската наглост е безкрайна. Зверствата на червената армия срещу мирното население в Германия:

  Руските варвари в Източна Прусия. “Armageddon: The Battle For Germany 1944-1945″

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/234

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Има една истина, че съветската окупация спасява България от разкъсване от съседите и !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 47. 47 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  луд човек къде ги четеш тия работи , България ако има толкова злато щеше да се ожени има окупационен заем скоито общо взето се изплаща войната от 1876г. ма тои се изплаща с десетки години.

 48. 48 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Чърчил е настоявал България да бъде поделена между Турция, Гърция и Сърбия, да престане да съществува като държава, не можел да забрави битката при Дойран от ПСВ, когато българската армия разбива английската и загиват около 30 хиляди английски войници
  —цитат от коментар 14 на Тsonkooo


  Пишете лъжи, може ли линк къде и кога Чърчил настоява за поделяне на България. И как ги смятате жертвите на англичаните при Дойран ? Когато самият генерал Вазов пише в спомените си за 12 000 убити, ранени и пленени.
  Аман от митове и легенди с руски привкус.

 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Обявяването на война на 5 септември е завършек на диверсионните действия на СССР , чрез групите диверсанти "подводничари" и "папарашутисти", бомбардиране на Добрич, торпилиране на български кораби, включително кораб Струма пълен с еврейски бегълци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  България съществува повече от 13 века!
  Русия Руската империя и СССР ги няма!
  Не знам как се казва алкашкият държавен хибрид но според мен той е на около 20 години!!!!
  България даде Писменост Култура Цивилизация и Вяра на тези наследници на златната орда от степите които живееха по дърветата и ядяха сурово месо!!!!!
  Не знам какъв иди–– трябва да си за да си рублаяджия в Отечеството и да защитаваш неспасяемите дивотии на тези дива––!!!!

 51. 51 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Най-накрая една смела позиция от Бг. правителството и голям рев от Путинската пропаганда... Достойните народи излъчват такива дела и позиции непрекъснато срещу Путинистите! Трябва в учебниците обаче да го пише и паметниците им разбира се да бъдат премахнати. Руски АЕЦ, тръби, имоти и въоръжение са абсолютно неприемливи.

 52. 52 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#42] от "Kamenarski":

  А той най-вече е Путинист. Това е най-тежката категория на умствен дефицит. Нямам нищо против руската култура, литература и музика. Ама Пут*кин и неговата корумпирана клика съсипаха Русия.

 53. 53 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Любопитно

  Макаров кога ще се прибере в Матушката си с наритано седалище? Всички останали държави изритаха руските посланици.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 54. 54 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#46] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гърция като страна победител е искала териториите до Пловдив да бъдат гръцки. Естествено че това щеше да стане ако бяхме с тях след войната. Единствено благодарение на СССР България е в сегашните си граници.

 55. 55 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "...а на 7 септември правителството възстановява правата на забранените политическите партии, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология и разформирова жандармерията"И това за един ден... Браво на правителството. Какъв ЗАМАХ само, а!? Де да можеха и сега да действат така бързо...
  —цитат от коментар 16 на Бойчо Огнянов


  "На 5 септември правителството на Константин Муравиев обсъжда обявяване война на Германия и го обявява на 8 септември в момента на навлизане на съветската армия в България."

  Тц, тц... Виноват- избързах с похвалите. 😳

  (не се чете)
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#32] от "Opportunity":

  "дебили"

  Обърни внимание на снимката - на две съседни кули в Кремъл има комунистическа рубинена звезда и двуглав царски орел, а Арматите гаснат на площада пред мършата на Владимир Ильич...

  Няма по-големи сбърканяци от тия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Изложбата ще е на Шипка - охраната е Жандармерия!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 58. 58 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 791 Неутрално

  ... и още:

  8 май – Ден на Армагедон. Руските варвари

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/560

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 59. 59 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.

  Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които
  многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Не че не е вярно това, което пише в статията, но изявлениета на ВнМ е връх на тъпота, простотия и политическа недалновидност. Още повече, че то е направено не за да се защитим, а за да се харесаме на новите Господари. Чудя се как Боко това го е допуснал. Изгоряха му хъбчетата и бушоните му изгоряха. Щетата ще е невъобразима. Посолствата на собствена територия могат да си правят каквито си искат изложби. И естествено е да представят собствена гледна точка и идеи. Другото е просто история, но тя не е за калинки.

 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#46] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Моля Ви незабавно спрете да пиете препарати за почистване на вани - безмилостно унищожават жалките остатъци от Разум които хипотетично някога сте имали!!!!!!!!!!

 62. 62 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Прочетете коментарите на любимия канал на местните Путенофили - РТ😡🤦🏻‍♂️

  https://twitter.com/RT_russian/status/1169070223154192384?s=20

  "Чуждестранен агент"
 63. 63 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#23] от "krf54523578":

  Това са пълни глупости. Гърция дори не е искала и Беломорието, а е държала на Македония като изконни древногръцки територии. Беломорието до Серес получава като компенсация за това, че Македония заминава за Югославия.
  Точно обратното- рискът от заличаването на България е бил, когато малко по-късно е обсъждано присъединяавнето и към Югославия.

 64. 64 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Абе нЕмаше нужда да се напъвате толкова за нас... Пак щеше да е по-добре от БКП, БСП и т.н

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 65. 65 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":Споко лелче - събра ли кинти за крем против бръчки?
  —цитат от коментар 21 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Може да и дадеш малко от твоя крем против бръчки. Но по добре и купи една кутийка като получиш хонорара от руското посолство. Не бъди скрънза.

 66. 66 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Манипулациите в Русия продължават.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  След подобни малоумни изявления, броя на русофобите в България се увеличава значително.

  The best way to predict the future is to invent it.
 69. 69 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Весело

  Обявяването на война на 5 септември е завършек на диверсионните действия на СССР , чрез групите диверсанти "подводничари" и "папарашутисти", бомбардиране на Добрич, торпилиране на български кораби, включително кораб Струма пълен с еврейски бегълци.
  —цитат от коментар 49 на Корки


  Не било на 5-ти, най ми било на 8-ми... 🤥

  (не се чете)
 70. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#54] от "ygo11542256":

  Гърция и Югославия нямаше да простят за окупацията и извършените престъпления.Другите съседи също нямаше да седят със скръстени ръце ! Това обаче е минало.
  Въпроса сега е защо Русия толко нагло и лесно си позволява да провокира България.На този въпрос трябва като граждани да насоявате за отговор от Борисов и Радев ! Те са демократични избраните лидери на страната и се крият !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 71. 71 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Чърчил е настоявал България да бъде поделена между Турция, Гърция и Сърбия, да престане да съществува като държава, не можел да забрави битката при Дойран от ПСВ, когато българската армия разбива английската и загиват около 30 хиляди английски войници
  —цитат от коментар 14 на Тsonkooo


  Това не е вярно.
  Вярно е, че не се застъпва за България, а специално за Гърция, по който повод пише We managed to pluck this particular plum out of the pie.
  Но останалото са глупости.

  Доброто е заразно
 72. 72 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тsonkooo":

  Всъщност на Чърчил се приписват доста неща, които не е казал или направил.
  Кажи ми коя държава след ВСВ изчезва, разделена между други?

 73. 73 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  От утре става брутално - новини за ТП2 и Белене)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 74. 74 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Рубладжиите са най-долната и най-презряна част от българското общество!!!!

 75. 75 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#67] от "Капабланка":

  Хаха соросоидни лъжи! Колко ти плаща вожда Сорос за да пишеш такива лъжи във форума?

 76. 76 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Весело

  До коментар [#61] от "selqnin":

  ЕПМ !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 78. 78 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 303 Весело

  От утре става брутално - новини за ТП2 и Белене)))
  —цитат от коментар 73 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Да не си отмъкнал някое шише "Столичная"?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 79. 79 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#15] от "Тsonkooo":

  Дай линк към подобно изявление или някаква препратка.

 80. 80 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  СССР нямаше да съществува без евреина Карл Маркс и е крайно време Макаров да си иде в Русия под ръка с МОЧА и всички останали позорни съветски „паметници".

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 81. 81 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Забелезвате ли, че поредната руска провокация идва точно преди наш национален празник... Сега със Съединението, преди това с попа на 3. март, и миналата година на 24. май с изявлението на Путин за македонската писменост... Случаенос? Не мисла!

  I shave with Occam's razor
 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Прочетете ли подписа:
  —цитат от коментар 8 на Български патриот


  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов

  Преди два дни , на 2 септември се навършиха 130 години от смъртта на този велик българин, но това не беше отбелязано от българските продажни медии. Захари Стоянов беше поредната жертва на руския Азиатски департамент , който се занимаваше с организиране на метежи , преврати и убийства на български политици и държавници.
  Руската убийствена политика срещу българите , както я определи друг велик българин Георги Сава Раковски, продължава до наши дни.

 83. 83 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 446 Весело

  Византия , Турция , СССР , ЕССР , половинта от 1300 сме си битли зависими .

 84. 84 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#81] от "Сахаров":

  Вярно !++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 85. 85 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 907 Весело

  Хахахаха,
  евразийски плач, с мирис на спарени ватенки, мехлем за душата ми...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 86. 86 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Неутрално

  По нахално, по безочливо, по лъжливо и по неаргоментирано нещо от руската пропаганда е само червената зараза,, с която налазиха света.

 87. 87 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Реакции от Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от СССР"

  Всеки гледа на света от собствената си камбанария.
  Мокшите, след като сами си затриха държавата един път в 1917 и после повториха в 1991, си въобразяват, че същото става и при другите.

  ПП. Все пак, мисля си, че ние имаме полза от подобни техни глупави пропагандни плещения. Така на все повече заблудени нашенци им се отварят очите какво бедствие за нас представлява Московията.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 88. 88 Профил на .
  .
  Рейтинг: 940 Неутрално

  България е избегнала репарации благодарение позицията на Сталин и участието ни във войната. Сталин също многократно настоява по време на войната да не се бомбандира България и София.

 89. 89 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това вече не е вярно и е простотия. Въпреки че подкрепям тоталитаризмите.
  България щеше да съществува. Под диктовката на Фюрера и по-късно, да се надяваме, не и под диктовката на Химлер.
  СССР е извършил геройства през ВСВ, но не и тук.

 90. 90 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Затваряй руското посолство.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 91. 91 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тsonkooo":

  Чърчил е дал България на СССР за да вземе Кипър.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Гневно

  "....Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия", заяви пред руската официална агенция ТАСС Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО)...." Как не ви е срам, бе, руснаци, как може така да преиначавате българската история?! Мръсни, смотани ЛЪЖЦИ! Стига сте яли краката на българите! СТИГА! А на всички руски граждани с имоти в България да бъдат експулсирани от България, защото те са гласоподаватели в русия, и след като има такива руски политически изявления, то значи, че те СА ОТГОВОРНИ ЗА РУСКАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ПОСТОЯННО- ПРЕЗ 6 МЕСЕЦА, УНИЖАВА ВСЯЧЕСКИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ИСТОРИЯ И ТРАДИЦИИ!

 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "От какво Русия освободи България на 9 септември 1944?"
  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  От нищо не я освободиха Гранци. Просто изпълниха своята договореност към съюзниците. Ако нямаха съюзнически задължения, сигурно нямаше да влязат тук, щото просто нямаха работа. Същото направиха и с Япония. Имаха задължения към Америка заради "помощите". Откъдето и да го погледнеш войната срещу България и Япония си е варварски акт, но тя самата война си е варварство. Следващото което се случи в България и Япония си е просто конюнктура. Това което ти правиш обаче не е конюнктура, то е пропаганда. Антибълтарска.

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  Вай бе....ответната реакция се оказа по остра и по рано от предвиденото.....!!!

  Някой за архиви ли настояваше ???
  Течовете май почнаха. .....

  Bukalemun
 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Реакциите потвърждават целите и на изложбата и търсения ефект.
  Русия, бидейки в невъзможност да води реални, активно започва/продължава да води хибридни войни.
  Действията на Русия се подкрепят от нейната пета колона тук. Предполагам, че тя ше намалява, защото Русия нито има ресурсите, нито има идеите, които да подхранват тази пета колона.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Пред телевизионния канал RT руски сенатор заяви днес: "Надявам се, че☝️ президентът на България ще заяви, че това е недопустимо...
  ==============

  Ха, какво интересно изявление🧐

  "Чуждестранен агент"
 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  И защо е нямало да съществува като независима държава? Може би имат предвид, че като ни окупира СССР сме станали независима държава и после те благородно са ни освободили от самите себе си? Само че това освобождение не е свързано с датата 9-ти септември.

 99. 99 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Гневно

  ВЪН ВСИЧКИ РУСКИ ГРАЖДАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ! МАХАЙТЕ СЕ ОТ ТУК И В РУСИЯ СИ ПРИДАВАЙТЕ РУСКИТЕ НОМЕРА!

 100. 100 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 222 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK