Да убиеш сестра си заради... снимка с бъдещия ѝ годеник

Да убиеш сестра си заради... снимка с бъдещия ѝ годеник

© Associated Press



Млада палестинка публикува в "Инстаграм" снимка със своя приятел - малко преди годежа им. Семейството ѝ обаче смята, че подобно поведение е недопустимо. И решава да я накаже брутално, пише Керстен Книп за "Дойче веле".


Възмущение по улиците и в социалните мрежи. Многобройни арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб. Мъже от семейството ѝ на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си.


Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената - превратните разбирания за понятието "семейна чест" и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции.




Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в "Инстаграм". Редом с нея на снимката се вижда приятелят ѝ, с когото смятала скоро да се сгоди. Публикуването на снимката, преди да е обявен годежът, явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата ѝ братя да я накажат с бой. Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб.


"Силна съм и искам да живея"


В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. "Силна съм и искам да живея, написала тя. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм между живите." А после добавила: "Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха."


С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат ѝ заедно с други двама роднини пристигат в болницата и ѝ нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.


Според съобщения в печата семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта ѝ. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая.


Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред "Дойче веле". Ал Маграби, която в момента снима филм за "убийствата на честта", бе отличена за работата си през март 2019 от Арабския женски медиен център.


Битката срещу "убийствата на честта"


В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. убийства на честта. През 2011 парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания. През 2017 този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка "убийствата на честта" в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства - факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват.


Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз ал Маграби: "Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите. Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания."


"Убийства на честта" навярно ще има и занапред, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието "мъжка чест" не включва в себе си изискването за "достойнство, морал и приличие". Тези неща се изискват единствено от жените. Съответно голяма е готовността да се наказват жени и момичета, които не изпълняват мъжките очаквания, обяснява социологът.


Към всичко това се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност. "Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени", казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Баси и примитивите болни...

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Мдам,в оня изостанал свят все още се държи на семейството,честта,морала,достойнството!?
  Ние тука се демократизирахме и либерализирахме,и немаме такива проблеми!
  Моля за още препечатки от Дойчо Велев!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Баси и примитивите болни...
  —цитат от коментар 1 на SaveBG


  Тека е!
  Но дали е точно така,както ни информира Дойчо?Имам едни леки съмнения,породени от свободата на словото в Германия!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Разстроено

  Културни особености на най-бързо нарастващата религиозна общност в Европа. Разбира се тук такива деяния ще се прикриват като изолирани случаи дело на психично болни и депресирани от лошото отношение към тях мигранти!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  е това става с "религиозната свобода"...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Личния ми досег с араби, при това в Емиратите, където те са представителна извадка от целия Близък изток, показва, че те са ужасно комплексирани и смотани същества, особено по отношение на жените.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Любопитно

  Не знам само защо трябва да вземат пример от БИ, сред като и в Германия такива случаи са ежедневие и дори при уж най-интегрираните турци! Помня че един турчин бе убил сестра си защото се обличала като германките, а не като кадъните!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Любопитно

  За добро или за лошо В ЕВРОПА ИМА ДЪРЖАВА,

  която УЖ СЕ ВОДИ КАТО ЧАСТ ОТ РУСИЯ,

  но която е ИСЛЯМСКИ СУЛТАНАТ управляван

  по ЗАКОНИТЕ НА ШЕРИАТА

  Ч Е Ч Е Н И Я

  на РАМАДАН КАДИРОВ

  ЧЕЧЕНИЯ, на която ПУТИН ПЛАЩА ДАНЪК в размер на

  ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА ГОДИШНО

 9. 9 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 752 Весело

  И после що им бутат къщите евреите....

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  И после що им бутат къщите евреите....
  —цитат от коментар 9 на Лудколю Деликолев


  Ортодоксалните евреи са същите като и ортодоксалните ислямисти.
  Абсолютно същите.
  Хубавото при евреите като етнос е, че огромна част от тях
  са адаптирани към европейската и американската култура и
  към европейските и американските ценности.
  Още по-хубавото е, че точно тези евреи сега определят
  дневния ред в Държавата Израел.

 11. 11 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Примати, лишени от всичко човешко. Добре, че България не е примамлива дестинация за бежанци, както са други европейски страни.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 12. 12 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Проблемът се нарича "ислям" и много добре е разбран и, отчасти, решен от Ататюрк. Не е нужно да се открива топлата вода. Новото в днешно време са разните мулти-култи активисти и спекуланти, пропагандиращи религиозна толарантност. Когато няколко от тях бъдат подведени под отговарност като съучастници в диващини, като тази в горния материал, другите бързо ще се кротнат.

 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  Не знам само защо трябва да вземат пример от БИ, сред като и в Германия такива случаи са ежедневие и дори при уж най-интегрираните турци! Помня че един турчин бе убил сестра си защото се обличала като германките, а не като кадъните!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Не е политкоректно,примерите да са от Германия!
  А и трагедията щеше да е мноо по-голема,ако беше убил брат си заради....снимка с бъдещия си годеник!
  Тогава требеше да се прави и бление....,пардон бдение със свещи!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Весело

  За добро или за лошо В ЕВРОПА ИМА ДЪРЖАВА,която УЖ СЕ ВОДИ КАТО ЧАСТ ОТ РУСИЯ,............
  —цитат от коментар 8 на Hawaii

  И в същата тази старообредна, православна, консервативна Русия се намира Самая Бальшая ДЖАМИЯ в Европа, открита лично от най-православния Човек в Галактиката.

 15. 15 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 278 Неутрално

  [quote#3:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  А какво информира ТАСС по въпроса. Сигурно имаш информация която да споделиш. Все пак на някой трябва и да вярваме. Чудно обаче защо арабите бягат към Германия а не обратното...или към "нравствена" Русия.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тези хора разсъждават по този начин. Нашият извод е , че трябва да си стоят там където са и да не идват при нас за да ни налагат своята ценностна система. Крайно време е европейските политици да го разберат. Както я карат сега след 100 години Европа няма да се отличава от Близкия изток. Нека бъдем по малко либерални и политкоректни , и да наричаме нещата със истинските им имена!

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Нищо им няма!
  Докато не излязат от 16ти век, ще е все така.
  Не мога да имам емпатия към тях

 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  [quote#3:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 15 на white rabbit
  А какво информира ТАСС по въпроса. Сигурно имаш информация която да споделиш. Все пак на някой трябва и да вярваме. Чудно обаче защо арабите бягат към Германия а не обратното...или към "нравствена" Русия.[/quote]

  Не знам кво казва ТАСС!
  Ама като вида Дойчо или препечатка от Дойчо,имам едни леки либерални съмнения!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Изпуснал си да пишеш през ред,

  В ТоЗи Си коментар,

  КаКтО и ГлАвНиТе бУкВи!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Е, за сметка на това пък в "братска", "православна" Русия и в арабския свят свободата на словото е издигната в култ. Общоизвестна истина.
  И само да попитам, чиста проба любопитство. Омразата и фиксацията при вас, диагноза ли са, или само професионален ангажимент?

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Разстроено

  – Ами диваци, сър.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":Е, за сметка на това пък в "братска", "православна" Русия и в арабския свят свободата на словото е издигната в култ. Общоизвестна истина.И само да попитам, чиста проба любопитство. Омразата и фиксацията при вас, диагноза ли са, или само професионален ангажимент?
  —цитат от коментар 22 на the_librarian


  Диагноза са, разбира се!Не мога да оценя добродетелите на пъстроцветното знаме!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  И тези екстремисти са на почит в Германия, а всички от Източна Европа са мразени, въпреки грамадните разлики.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 26. 26 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Абсолютни путьовци: не могат да подчинят някаква женска без да им се налага да я пребиват!

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  У нас 14-годишни раждат деца и на никой, дори на немските вълни, не му прави впечатление. Убиват пенсионери по селата за един хляб и пак на никой не му прави впечатление. Били "културно особености". И това в Европа, в 21 век! Културните особености на изостаналите мюсюлмани въобще не ме интересуват! Първо да си оправим нашата кочинка!

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Още нещо което и животно не би направило

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":


  До коментар [#24] от "Платон Фъшкиев":

  Я виж ти, някой си успял да се припознае в тролопитека който описах. Бравос.

  Ха, какви ценности би прегърнал? Ти нямаш ценностна система. Замърсяваш форумчето срещу заплащане.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 30. 30 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Неутрално

  нормално,в исляма жената е като коза,камила или друг добитък....купува се ,продава се, бие се...и така нататък...а и любовта им към козите ,магаренцата и други животни ,при липсата на жени е нещо нормално...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":До коментар [#24] от "Платон Фъшкиев":Я виж ти, някой си успял да се припознае в тролопитека който описах. Бравос.Ха, какви ценности би прегърнал? Ти нямаш ценностна система. Замърсяваш форумчето срещу заплащане.
  —цитат от коментар 29 на tsyrvulan

  +++
  Тека е!
  Плашат ми с юани и копейки,мноо рядко с шекели!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо палестинките протестират на Западния бряг, а не в Рамала, пред управлението на Автономията ?

  Това е все едно у нас да протестират в Малко Търново!

  Никой няма да ги забележи там.
  Дойче Веле в Палестина дори не са ги чували.

 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо палестинките протестират на Западния бряг, а не в Рамала, пред управлението на Автономията ?

  Това е все едно у нас да протестират в Малко Търново!

  Никой няма да ги забележи там.
  Дойче Веле в Палестина дори не са ги чували.

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Според Хиджра с 1397 !!!!
  Средновековието си е средновековие!!!!!!

 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално


  +++
  Тека е!
  Плашат ми с юани и копейки,мноо рядко с шекели!
  —цитат от коментар 31 на Платон Фъшкиев


  rkq05605186, на ботовете не се плаща.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#32] от "faeton.":

  Рамала също е в Западния бряг. Като най-голям палестински град там също е имало протести.

  Апропо, в цялата тази ужасна история положителна е само адекватната реакция на палестинското общество, тези масови протести срещу това конкретно убийство и насилието над палестинските жени като цяло.

  Жестоките отрепки, които убиха това невинно младо момиче трябва да бъдат тикнати в затвора до живот, а палестинските власти да приемат законодателството на Ливан и Тунис касаещо защитата на жените.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Отвратително средновековие

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  Комплекси, малки пишки и интелект.
  Добави и религия.

  Panta rhei....
 39. 39 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Баси и примитивите болни...
  —цитат от коментар 1 на SaveBG


  Тука наблизо до София живеят още по-примитивни, които купуват жените си на пазар, женят се на 13 и раждат, но май не ти прави впечатление?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат ѝ заедно с други двама роднини пристигат в болницата и ѝ нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август."

  Ислямисти ! Просто и ясно ! Без определението "крайни" или " радикални", или нещо друго ! Просто ислямисти !

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тия ще излезнат по-фанатизирани и от либерасите бе ...

 43. 43 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":може ли така пример за подобни случаи в еврейски религиозни семейства,че ми стана интересно?

 44. 44 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Културни особености, които трябва да уважаваме. Който не одобрява това убийство е расист!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 45. 45 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев": вчера беше скрит заради Григор , но днес пак си на линия.уф да иба мамицата ти проста,
  —цитат от коментар 41 на unp44546507


  Не се крия,НИКОГА!
  Дневникъ,случайно ма беха блокирали за 24 часа!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 46. 46 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Това и през средновековието не е било, но така е където има ислям !!!

 47. 47 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":
  „Ортодоксалните евреи са същите като и ортодоксалните ислямисти.“

  Я попрочети и се информирай. Има огромна разлика. При ортодоксите евреи убийството е табу. За това те не служат и в израелската армия. Което естествено не оправдава тази и другите привилегии, които те ползват.

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Ама нали не искате да си помислим, че ислямът е варварска религия.

 49. 49 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тези са изостанали от човешкото развитие със стотици години и стоят най-ниско в животинската верига. Даже маймуните имат уважение помежду си...

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#43] от "Sabbath":

  Ето ти за случаи на насилие над жени от страна на ултрарелигиозните евреи в Израел:
  https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/in-israels-ultra-orthodox-community-abused-women-are-finding-a-way-out/2017/09/08/23ec4260-8115-11e7-9e7a-20fa8d7a0db6_story.html?noredirect=on

  Ето ти информация за случаи от САЩ:
  https://www.domesticshelters.org/articles/identifying-abuse/helping-hasidic-jews-escape-domestic-violence

  П.П.
  Вчера имаше статия за насилието над жени във Франция. Затова искам пак да отбележа, че насилието над жени съществува във всички държави и се практикува от мъже от всички религии, раси, етноси и т.н. За съжаление този проблем съществува и при нас в България.

  Примерно в индуистка Индия това е огромен проблем също. Ето инфо и за там:
  https://www.theguardian.com/world/2019/aug/08/india-government-fails-to-act-on-violence-against-women-and-girls

  П.П.П.
  И тъй като знам, че ти не знаеш английски език, а само български и руски, ето ти и нещо на български за Индия:
  https://www.dw.com/bg/беззащитните-жени-на-индия/a-17372608

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#44] от "quatro_4x3":

  Мда. И расист и ислямофоб и антиевропеец и фашист и т.н.
  Извадка от речника на либерал-болшевиките.

  Panta rhei....
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Хубавото при евреите като етнос е, че огромна част от тях
  са адаптирани към европейската и американската култура и
  към европейските и американските ценности.
  ========
  Да беее.....как не се сетих и аз.....
  Когато у нас се случват подобни неща. .....виновника е готов и ясен....Исляма. ...!
  А когато на запад става същото .....го наричате психо.....и случая приключва. ....
  И до днес не можете да разберете .....защо най обикновен човек ....влиза и изпразва пълнителите върху невинни хора. .....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Това е ужасно. Санкции и никакво признание на никакви палестински автономии и независимост от цивилизования свят до спирането на подобни безобразия. Живеем все пак в 21 век, а не в 10.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 54. 54 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 267 Разстроено

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Точно така е. Просто това е само един пример. Има много такива сред арабите в териториите, бедуините и арабите в Израел.

 55. 55 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  Като ти дойдат на главата ще те заинтересуват.

 56. 56 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Виждате ли с какви диваци си имат работа Израел?! После, защо нямало мир..

 57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Аз съм за. Също и за женското обрязване, но да им махат и яйчниците.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 58 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#50] от "Иво":

  Колкото копейки ти подхвърлиха от палестинското посолство тази сутрин, че рано рано заля форума с помия, как навсякъде всеки трепе жените заради снимки в нета?! 😂😂 Гаааа га

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Що за примитиви са тези хора. Че и в Европа искат да живеят.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Гневно

  по-зле от животни.

  да ви пикам на "честта", "семейството" и обичаите!

 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Гневно

  Ортодоксалните евреи са същите като и ортодоксалните ислямисти.
  Абсолютно същите....
  —цитат от коментар 10 на Hawaii


  ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Да си чувал ортодоксален евреЙн да убие сестра си защото "нарушила традициите/засегнала честта на семейството/религията"?!? НЕ СИ ЧУВАЛ И НЯМА И ДА ЧУЕШ!

  Ще кажа на всичко какво се случва ако...например някое момиче/момче почва да не спазва традициите и постулатите (като например да не спазваш шабат, да ядеш свинско, или да не се обличаш скромно): Просто го "изключват" от семейството, и го считат за мъртъв, правят му нещо като помен и туй то. НЕ УБИВАТ ЗА ТОВА!
  До коментар [#10] от "Hawaii":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 63. 63 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Гневно

  До коментар [#10] от "Hawaii":„Ортодоксалните евреи са същите като и ортодоксалните ислямисти.“Я попрочети и се информирай. Има огромна разлика. При ортодоксите евреи убийството е табу. За това те не служат и в израелската армия. Което естествено не оправдава тази и другите привилегии, които те ползват.
  —цитат от коментар 47 на joro4900


  Не е баш така. Пацифистите не служат в армията по тази причина, религиозните са по друг параграф. Но дори и за тях е "мицва и хова" (благословено от бога деяние, И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) да убиеш някой за да спасиш себе си, друг човешки живот. Нещо като "легитимна самозащита" в модерното право. В стария завет има безброй цитати в този дух. Най популярния (влязъл в говоримия език) е следния "ако някой вечер планира да те утепе, стани рано заран и го убий".
  До коментар [#47] от "joro4900":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 64. 64 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#10] от "Hawaii":„Ортодоксалните евреи са същите като и ортодоксалните ислямисти.“Я попрочети и се информирай. Има огромна разлика. При ортодоксите евреи убийството е табу. За това те не служат и в израелската армия. Което естествено не оправдава тази и другите привилегии, които те ползват.
  —цитат от коментар 47 на joro4900

  Не е зле и ти малко,да прочетеш.Убийството не само е позволено,то е и заповед:"Стани и убий дошлият,да те убие!"
  В съответствие с нея,светият праведник д-р Барух Голдщайн ликвидира в пещерата Махпела в първата еврейска столица гр.Хеврон над 40 нападатели.

 65. 65 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Гневно

  До коментар [#64] от "Sabbath":

  Дай му адреса (в коя от книгите на стария завет и в коя глава) където е написано това.

  Ама не замесвай онзи психопат голдщайн в това-него никой не е искал да убие в случая (става въпрос за конкретна заплаха, не четене в джамията "убий неверника").

  То и в "книгата" е написано "който не спазва съботата присъдата му е смърт/ще умре", ама на същата страница (и още двайсетина ++ пъти на други места) е написано "господ ще го умъртви, не ти, неговия подчинен".

  Щото иначе, според първия цитат, ставалегитимно религиозните евреЙ да убиват всички останали евреЙ които не спазват съботата.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#50] от "Иво":Колкото копейки ти подхвърлиха от палестинското посолство тази сутрин, че рано рано заля форума с помия, как навсякъде всеки трепе жените заради снимки в нета?! 😂😂 Гаааа га
  —цитат от коментар 58 на Пуйката


  Колко шекелчета ти подхвълиха от израелското посолство в София тази сутрин, че така да залееш форума с помия!? :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Гневно

  До коментар [#64] от "Sabbath":

  Твоят любимец Барух Голщайн е бил отвратителен евреиски терорист! Той е нападнал и избил палестинците в пещерата на патриарсите, в Хеброн! Той е бил нападателя, а не те.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Точно с такива искат да ни залеят! По- оправните и образовани мюсюлмани въобще не напират да идват в Европа. На тук са се запътили само най- неграмотните и калпави, съответно тези с подобна ,,ценностна” система!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 69. 69 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Даже шимпанзетата са по-малки варвари от тези...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Куриозното е, че те бягат от кончината в която живеят в Европа. Търсят по-добър живот, но си носят манталитета и обичаите с тях. И превръщат новото място в същата кочина.

 71. 71 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Интересно. Такива престъпления са доста разпространени и сред арабите, и сред турците, нигерийците (в северната част на страната), пакистанците. Какво е общото между тези народи, освен че убиват дъщерите си за нищо?

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ей това са палестинците! Тяхната кауза е насилие, насилие и пак насилие...
  Пък има и такива, които ги защитават.

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  Само че в християнските семейства не убиват бащите и братята не убиват жени заради снимки с мъже. Жените в цивилизованите държави не са ограничавани в личния си живот от семействата си. Убиват ги ревнивци-психопати, които са от всички религии.

 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 500 Любопитно

  [quote]Мдам,в оня изостанал свят все още се държи на семейството,честта,морала,достойнството!?Ние тука се демократизирахме и либерализирахме,и немаме такива проблеми![/quote]
  ??!!???

 75. 75 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Животни.
  Животните, както е редно, трябва да живеят отделно от хората.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#50] от "Иво":Само че в християнските семейства не убиват бащите и братята не убиват жени заради снимки с мъже. Жените в цивилизованите държави не са ограничавани в личния си живот от семействата си. Убиват ги ревнивци-психопати, които са от всички религии.
  —цитат от коментар 73 на pamela


  Ако беше така нямаше да има никакви убийства на жени в България и останалите държави в ЕС, защото нашите европейски държави са предимно християнски. Нямаше да има и насилие на спрямо жени. Обаче за съжаление има както убийства на жени, така и насилие спрямо тях. И далеч не всички насилници и убийци са психопати.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Много добре разбирате какво имам предвид: посочете ми случай на жена в България, убита от баща/брат заради снимка с мъж или че са я видели да говори с мъж. Става въпрос за упражнено насилие от бащи и братя по повод "честта" на семейството, а не по други причини. Също и в Европа в християнско семейство.
  Тука се говори за определен вид насилие и ограничаване на права, които съществуват само в някои видове общности.
  Иначе съм съгласна, че насилието над жени в семейството е разпространено навсякъде. Жертвите обикновено не търсят помощ, а и да потърсят не срещат разбиране от близките си и защита от страна на властите.

 78. 78 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно. Такива престъпления са доста разпространени и сред арабите, и сред турците, нигерийците (в северната част на страната), пакистанците. Какво е общото между тези народи, освен че убиват дъщерите си за нищо?
  —цитат от коментар 71 на kazushi


  Общото е наркоманския бълвоч наречен коран..

 79. 79 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Кахане по долу поне е искрен, вавилинския талмуд, трактрата санедрин 72: 1, оправдава убийствата.
  Ционистите възприемат с охота религиозните текстове, талмуда, заради политически консенсус, сигурно място на религията в израелското общество и така оправдават агресивната държавна политика.
  Цялата история на Израел, от еврейските терористи, до мосад и шин бет го потвърждава.
  Само преди броени дни туит на Нетаняху:
  https://twitter.com/netanyahu/status/1165377368220942337
  14:36 - 24. Aug. 2019
  "In a major operational effort, we have thwarted an attack against Israel by the Iranian Quds Force & Shi'ite militias. I reiterate: Iran has no immunity anywhere. Our forces operate in every sector against the Iranian aggression.
  “If someone rises up to kill you, kill him first.”"

  НЙТ , от вчера, голяма статия, нови документи разкриват как Барак и Нетаняху 2013г си играят с огъня, да нападнат Иран, " пак за самозащита, да защитят Израел", шантажират САЩ/Обама , и американското правителство праща специален бейбиситер за Нетаняху, 24/7, за да не направи някоя глупост, да вкара САЩ във война с Иран, и добре че в Цахал са били против войната.
  "The Secret History of the Push to Strike Iran
  Hawks in Israel and America have spent more than a decade agitating for war against the Islamic Republic’s nuclear program. Will Trump finally deliver?"

 80. 80 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#43] от "Sabbath":

  виж в Стария Завет... въпрос на степен на развитие.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 81. 81 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Разстроено

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  От първа ръка знам поговорката - в арабския свят да не си жена и педал за газ...

 82. 82 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 752 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":
  "Ортодоксалните евреи са същите като и ортодоксалните ислямисти.
  Абсолютно същите."
  Насекъде и всички земни, а вероятно и вселенски полу и цели кълбета, всички ортодоксални (в твоя смисъл на думата) са абсолютно едни и същи. Въпрос на развитие на обществото в което обитават е да не им позволява да извършват особено ортодоксални простъпки. Примерно, да се самозвознасят до мъченици посредством експлозив и ситно набасани пирони. Дори за да не го извършат, се малко нещо поналожи да ги вознесе возвояси за държавна сметка.
  Други ортодоксални неща като хвърляне на камъни по работещите в събота са на практика разрешени, стига да не водят до телесни повреди и/или осмъртяване на грешниците.

 83. 83 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Палестинци! Това обяснява и необяснимото...

 84. 84 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Мдам,в оня изостанал свят все още се държи на семейството,честта,морала,достойнството!?Ние тука се демократизирахме и либерализирахме,и немаме такива проблеми!Моля за още препечатки от Дойчо Велев!
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев


  сигурно си имаш роднини които можеш да убиеш за чест, прав ти път

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK