Среща на директора на "Фолксваген" с Ердоган е премахнала последните пречки за завода

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на "Фолксваген"

© Reuters

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на "Фолксваген"Лична среща между Херберт Дийс, изпълнителен директор на "Фолксваген", и турския президент Реджеп Тейип Ердоган тази седмица е премахнала последните пречки за строителството в Турция на нов завод на германската корпорация с инвестиция от поне 1 млрд. долара.


Разговорът е бил за намаляване на данъците върху колите и според турски медии е бил поет ангажимент за промяната им от конкретна дата.


"Досега имаше някои малки въпроси като данъчния режим върху продажбите на автомобилите. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие. Ако не изникне някакъв проблем в последния момент, инвестицията ще бъде направена в Турция", казва за "Ройтерс" турски източник, запознат с хода на разговорите. Източник на агенцията от "Фолксваген" потвърждава, че високопоставеният служител на компанията, за когото говорят в Турция, е именно главният изпълнителен директор Дийс. За "изключително позитивен" изход от разговорите съобщават още два турски източника.
Официално в процеса на избор на ново място за най-голямата от години инвестиция на концерна на изток от Германия не е взето окончателно решение. Неофициално медии в редица държави твърдят, че и България е в състезанието, но се коментира също, че това е само карта на германците в преговорите с турците - за да не си мислят в Анкара, че могат да поставят неоснователни изисквания към сделката.


В сряда гостуващият в Анкара чешки премиер Андрей Бабиш каза, че "чуваме, че "Фолксваген" ще правят голяма инвестиция в Турция". Чехия се интересува от решението, защото всъщност германците планират да преместят в новия завод производството на модели на "Шкода" и да прехвърлят в чешките си предприятия модели на "Фолксваген", произвеждани в момента в Германия. Германските заводи ще бъдат преоборудвани за производство на електромобили и перспективни за бъдещето модели.


Товарният пристан на заводите на "Фолксваген" в Емден, Германия. Плановете са произвежданите тук модели да се прехвърлят в Чехия и да бъдат заместени с електромобили

© Reuters

Товарният пристан на заводите на "Фолксваген" в Емден, Германия. Плановете са произвежданите тук модели да се прехвърлят в Чехия и да бъдат заместени с електромобили


Търси се нова формула, която да не раздразни местните производители


Въпросът за данъчния режим е деликатен и за "Фолксваген", и за Ердоган. За преговори по този въпрос "Ройтерс" съобщава от средата на август с обяснение, че управляващите в Анкара търсят формула, която да привлече германците, но да не е в ущърб на съществуващите производители в автомобилния сектор на страната.


Миналата година големи имена като "Фиат", "Рено", "Форд", "Хюндай" и "Тойота" са произвели в Турция над 1.3 млн. коли.


Но облагането на по-големите и мощни модели с по-високи данъци кара повечето купувачи и местни производители да се ограничават до двигатели с по-малко мощност и по-компактни автомобили. Статистиката за 2018 г. показва, че 96% от колите в Турция са с двигатели с работен обем под 1600 куб.см. За тях се плаща ДДС от 45-60 процента, а за колите с двигатели до 2000 куб.см данъкът се повишава до 100-110 процента, посочва "Ройтерс".

Не е ясно какво точно намаление или преференции искат от "Фолксваген" спрямо този данъчен режим. Но на 29 август източник на "Ройтерс" каза, че проблемът е останал последният за разрешаване и окончателното решение за завода в западната провинция Маниса ще бъде обявено скоро след договарянето по него. "Дори да не бъде приложен веднага променен данъчен режим, достатъчно ще е Анкара да поеме ангажимент да задейства такъв от конкретна дата в бъдеще. Това ще е посланието им към турския президент. Крайното решение ще се материализира съвсем скоро", каза източникът.


Среща на директора на "Фолксваген" с Ердоган е премахнала последните пречки за завода

© Reuters


Срив на продажбите с 48%


Покрай преговорите надигнаха глас и местни производители като Али Кибар, собственик на Kibar Holding и партньор в съвместно предприятие за производство на коли "Хюндай". Пред в. "Хюриет" той призова правителството бързо да намали данъците и да предприеме други мерки за съживяване на турското производсво на автомобили. "Най-малкото трябва да продължим с пробването на нови формули, които да помогнат на сектора да си поеме дъх."


Заради състоянието на турската икономика потребители свиват покупките, а валутната криза оскъпи вноса на компоненти за сглобяване на коли в страната. През юли продажбите на леки коли на годишна база намаляха с 66% след спад от 16% през юни, 55% през май и 57% през април. За първите 7 месеца на 2019 г. покупките на автомобили са се свили почти наполовина - с 48% до около 213 000 броя.


Кибар иска понижаване на специалната потребителска такса върху леките и други автомобили. Банките от своя страна би трябвало да отпускат на сектора кредити при по-ниски лихви и да подпомагат продажбите на търговците на коли, допълва бизнесменът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK