Кристалина Георгиева е на финала за лидер на МВФ без конкурент

Кристалина Георгиева е на финала за лидер на МВФ без конкурент

© ReutersСрокът за обявяване на кандидати за нов ръководител на Международния валутен фонд изтече в ранните часове на събота и Кристалина Георгиева - номинацията на Европейския съюз, остава единственият претендент за наследник на Кристин Лагард, която напуска поста на 12 септември.


Два източника на "Ройтерс" казаха късно в петък, че се очертава да е единственото обсъждано име. Но говорител на МВФ каза пред агенцията, че секретариатът на фонда ще обяви кандидатите, след като те потвърдят намерението си да се състезават за поста. Това означава, че все пак може да е имало и тайни кандидати, които са се отказали, но никога няма да научим имената им.


Ден по-рано Бордът на управителите на МВФ одобри отмяната на приетите през 1951 г. ограничения върху възрастта, на която може да е кандидат за управляващ директор и след която не може да заема тази позиция. Между 21 август и 4 септември се проведе гласуването по предложение на Изпълнителния съвет, за което се събраха нужното обикновено мнозинство на управителите, представляващи две трети от правата за гласуване.


Кои други имена се появиха
Вече тече срокът, който ръководството на фонда си постави за избиране на нов директор - 4 октомври, две седмици преди годишната среща на МВФ и Световната банка. Процедурата предвижда подбиране на не повече от трима кандидати, предлагането им за изслушвания от Изпълнителния съвет и гласуване. Изборът традиционно става с консенсус. Но друг претендент така и не се появи и ако не се случи нещо уникално в историята на МВФ като отхвърляне кандидатурата на Кристалина Георгиева, ще бъда съхранено неписаното правило начело да е представител на Европа.


Не че нямаше твърдения за други потенциални претенденти. Лондон, например, до последно не отхвърли публикациите, че лобира, включително лично пред президента Доналд Тръмп, за бившия финансов министър Джордж Озбърн, дори след като ЕС, на който страната все още е член, направи своя избор. "Файненшъл таймс" съобщи едва в края на срока за номинации, че няма да има британска кандидатура, а "Ройтерс" допълви, че Лондън застава зад Кристалина Георгиева. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че правителството му ще подкрепи Агустин Карстенс, който ръководи Банката за международни разплащания. Мексиканският икономист бе опонент на Кристин Лагард през 2011 г. за най-високия пост в МВФ. Американската организация Bretton Woods Project, която следи дейността на фонда, съобщаваше за други имена като колумбийския икономист Хосе Антонио Окампо. Член на борда на централната банка на Колумбия, бивш финансов министър на страната и високопоставен служител на ООН, той представи неотдавна план за реформиране на МВФ. Подкрепа със статии във "Файненшъл таймс" бе изказана за Тарман Шанмугаратнам (ръководител на съвета за валутна политика в Сингапур и бивш председател на валутния и финансов комитет на МВФ) и индонезиеца Сри Малиани Индравати.


В гласуването участват 24 представители, като те не са национални, а на притежателите на права за гласуване. Развитите държави имат повече такива права, а с дял от почти 17% САЩ притежават практически право на вето. Досега Вашингтон не се е изказвал за или против кандидатурата на Кристалина Георгиева. Но като дългогодишен служител на Световната банка и настоящ генерален секретар (вторият по важност пост) в тази международна институция, тя е достатъчно позната там. Но с президент като Доналд Тръмп, който е склонен към изненади и остри нападки, отправяни в предимно в социалните мрежи, българката не може да е спокойна, докато гласуването не мине успешно за нея.


Тя вече е в кампания


Една от въпросителните, които няма как да изчезнат от кандидатурата ѝ, е че тя има репутацията на мениджър на международна организация от световна величина и е представяна като икономист, но за ръководител на МВФ се очаква повече да разбира от финансовия и банков сектор.


Тя вече е в кампания за събиране на подкрепа и изслушване какво очакват различни страни и райони от нея в първия й мандат. Георгиева бе тази седмица в Египет и имаше срещи в България с премиера, външния министър и управителя на централната банка. За срещите в София обяви самата тя с благодарност за българската подкрепа, но нито една от трите институции не разпространи съобщение.


Тя не е възприемана като представител на България, а и управляващите съвсем сдържано е подкрепиха и поздравиха, чак след като вече бе избрана за номинацията на ЕС. Процесът за подбор на този кандидат винаги е поверителен, но медиите на Запад седмици наред пишеха, че Георгиева е човекът на Франция. В крайна сметка Париж успя да я наложи, но в разногласие Германия и с минимална преднина при крайното гласуване.


Върху Кристалина Геортиева вече се стоварват критики от развиващи се страни, от академичните среди и граждански организации, отбеляза "Вашингтон пост". Причината е, че те харесват датиращото още от 1944 година "джентълменско" правило постът да се полага на европеец, както и че МВФ твърде дълго действа по-скоро като посредник на страните кредитори, вместо да работи за по-ефективни и гъвкави политики към всяка нуждаеща се от помощ страна. Неведнъж се е чувало недоволство, че фондът проявява двойни стандарти и някои държави получават специално отношение заради това, че ръководството на фонда се избира от богатите страни, където има определени приоритети.


Ако това продължи и при българката, ефектът ще е намаляващо търсене на помощта и влияние на фонда, допълва "Вашингтон пост".


През 2010 г. имаше споразумение на Г-20 за разширяване представителството на възникващите икономики в ръководството на МВФ. Миналата година комисия от "старейшини", съставена отново от Г-20, предложи "открит, прозрачен и основан на постижения" процес за избор на управляващ директор на фонда. Но групата не постигна съгласие да предложи ключова промяна - премахване на преференциите по географски район. Също през 2018 г. независима оценка на управлението на МВФ стигна до заключение, че според страните членки процесът за запълване на най-високия пост "не е достатъчно прозрачна и основаваща се на качествата на кандидатите, както и е твърде ограничена от националните фактори".


Нужда от нова визия за МВФ


Европейците имат проблем и с репутацията, което се отразява и на МВФ. Родриго Рато, бившият испански министър, е в затвора заради злоупотреба със средства. Наследникът му Доминик Строс-Кан подаде оставка заради скандал с обвинения в сексуални посегателства, а след него Кристин Лагард получи през 2016 г. присъда за административна небрежност докато бе финансов министър на Франция.

От Кристалина Георгиева се очаква да възстанови репутацията на управляващия директор, да има съответстваща на съвременните глобални реалности визия за мисията на фонда, която умело да прокарва и успешно да посредничи между политическите лидери по света. Основен елемент в нея трябва да е авторитетът на МВФ като посредник и арбитър в сложни финансови и икономически спорове за взимане на болезнени решения.


Това ще се случва в сянката на задаваща се нова световна икономическа рецесия и съпротива срещу глобализацията. Натрупаните дългове са на рекордно равнище, движението на капиталовите потоци е нестабилно, всички говорят за спешна нужда от инвестиции в климатични политики, но те са относително малки, а търговската война САЩ-Китай, както и несигурността около Брекзит без споразумение донасят още напрежение.


Кристалина Георгиева ще трябва да внимава и с деликатни въпроси като ролята на фонда в кризата в еврозоната, както и защо бе пропилян отпуснатият едва миналата година най-голям заем историята на МВФ - почти 60 млрд. долара (повечето от които вече преведени), за помощ на Аржентина, отново оказала се в невъзможност да обслужва дълговете си.

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  и ко ша прайм ся, ша са радваме?
  ма внимавайте, оти сте убави и интелегентне, то бойкикиев и за по-малко ви трие от интранета - ако въобще ви е допуснал /вж демокрацията във вътрешния сайт на "Да, България"/.
  се пак е лансирана за комисар /комисар, бейби, мислех, че великата октомврийска сме я надживели/ от боко тиквата, кото и да правим, свързана е с него, отделно на цвъки дъщеричките им ги лапа кат топъл леб
  или кат гришо - щом е от аскьой, мачкай гришо!!! Ма той отдавна не е българин

 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ние, най-старата нация в европа, безспорно се очертаваме като най-добрите производители на секскукли в световен мащаб. Справка:
  1. Надежда Михайлова /Нейнски/
  2. Меглена Кунева /Пръмова/
  3. Ирина Бокова /на тая ще обърна внимание, титуляра бе египетски професор, целият свят го подкрепи, тая му заместничка му заби ножа в гърба/
  4. Николай Младенов
  5. Добрин Митев
  .... .... .... .... ....

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2907 Весело

  След Кристин , Кристалина ...

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Весело

  Пък после избор с един кандидат не ставал, Гешев е лош ...... Шизофрения на разсъмване.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Весело

  Има ли нещо, че да се коментира?

  Окей. Сакото и фонът(снимката) много и отиват! 🐞😏

  (не се чете)
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2396 Весело

  Дялан камък е Сталинка - и правилата променят за нея даже. Какво ли е обещала и на кого? Ясно е, че наш Боко и да се спука не може да я лансира сам. Той не можа на Меркелица да се примоли да заповяда на Фолксваген да направят завода у нас, че на ниво МВФ ще ръчка...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1774 Весело

  ......истината е ,че М В Ф е една ПРОВАЛЕНА ИНСТИТУЦИЯ.........!!!!!.........не знам където е СТЪПИЛ ФОНДА да са се СЛУЧИЛИ ЧУДЕСА.......!!!!????!!!!!.....Само МИЗЕРИЯ и ГЛАДОРИЯ за ПЛЕБЕСА.........!!!!!!........Сталинка може да се явява ЖЕРТВЕН АГНЕЦ ,та БАШ ЧОРБАДЖИИТЕ да си "УМИЯТ РЪЦЕТЕ" за провалената ИНСТИТУЦИЯ........!!!!!.....съвсем скоро КИТАЙСКАТА КАПКА ше направи ВИДИМИ ПРОЦЕСИТЕ , които по една или Друга причина не се ВИЖДАТ с "НЕВЪОРАЖЕНО" ОКООО..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  Пореден успех на най-успялата българска.

  Хейтърските ковентари под статията издават единствено душевната убогост и балканска андрешковщина на авторите си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Рострол завод работи на пълна мощност!

 10. 10 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1082 Весело

  Пък после избор с един кандидат не ставал, Гешев е лош ...... Шизофрения на разсъмване.
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Ма да, бе! Прав си! К'во ще да е туй състезание с един кон?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1774 Весело

  [quote#10:"ТНТ"][/quote]

  ........К У Ц.......!!!!....при товаааа........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Свежо и оригинално разбира се, ама посочи и разликите с процедурата по избор на Гешев? Дори без да споменаваме, че за Гешев не се налагаше промяна на 70 годишни правила , а плътно се спазваха наложените от ХИ реформи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Не са много , дори ги няма , българите с толкова голямо международно признание , и то издигнали се с качества , труд и "без никакви привилегии "! От горните , витиевати изказвания и анализи се разбира , че БЪЛГАРСКИЯТ КАЗАН В АДА е още "без надзор "!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Тя не беше единствен кандидат. Гешев ,от самото начало е сам. Никакво друго име не се появява.

 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 835 Весело

  Тролетарята скимти, значи нещата вървят добре общо взето ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Добро утро психясал!
  По-голям ковентатор и хейтър от твоя милост тук не виждам
  Апропо пак ли спа на страниците на дневник?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Весело

  До коментар [#14] от "Роси":

  "Това означава, че все пак може да е имало и тайни кандидати, които са се отказали, но никога няма да научим имената им."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  офф,просто офф ,най досадната лелка за последните 30 години

 19. 19 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1274 Гневно

  Баси дъртата чанта, не може да остави нещо неизядено!

 20. 20 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Опааа, състезание с един кон! И какво правим ся? Ще има ли квик квиииик от грантаджийските медии, анализатори, псевдополитици и пр., както при избора на Гешев? Ми то недемократично бря! Превзета планета! Нема такава планета! Квик-квиииик!

 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Най-хубавото в цялата история, и то за всеки един от нас, е че и да е имало стигма "българин" като възможна пречка за висок международен пост, то явно вече няма. В този смисъл и Бокова и Кристалина са успехи, въпреки някои спорни техни качества или липса на такива. По мои спомени, последния висок пост на българин преди това беше на Гошо Тарабата в ком. интернационал. По-назад не се сещам въобще, май до Фружин и подкрепата му от страна на Владислав Варненчик. По-назад има, ама все пак говорим за обозрим времеви период, да речем последните 100 години.
  ---
  Жалко че Григор падна, щеше да е и по-добре :-)

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1472 Весело

  умните и красивите веднага да излизат на протест ...
  Как така света ще избира само от една кандидатура ...
  Това е като Гешев , къде е демокрацията

 23. 23 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  След нищожеството Бокова най-после една голяма българка ще стъпи на световния връх!

 24. 24 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Само да допълня, че в бизнеса например, нямаме кой знае какви имена. Според мен, най-видими бяха Телерик и май станаха най-скъпо продадената БГ компания за последните 100 години. В спорта имаме няколко имена. В науката - почти нищо, епизодични попадения, но не в светлината на световната видимост. В литературата също нямаме добре познато име. Нобел също нямаме засега, ако не броим Елиас Канети, но пък как да го броим, като нито е етнически българин, нито е живял в БГ кой знае колко дълго. В изкуството като че ли има няколко имена, измежду световно познатите Кристо, но той пък се разграничава от БГ идентичност. Та в този план гледам аз нещата. И затова мисля че Кристалина като шеф на МВФ е добра новина.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 25. 25 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nikolai Tsekov":

  И кое точно и е голямото бе лальо ганьовски? Едно нещо да е направила за България тази тетка или бокова? Гледат си интереса и този на тези чиито интерес защитават и не им даже пука за прости ганьовци като теб.

 26. 26 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Тук разни ганьовци се радват че българка била начело на МВФ само дето не могат да кажат едно единтвено нещо която тази "българка" някога да е направила не за личния си интерес или този на разни олигарси чиито интерес защитава а за България или за българите. Ми няма нито едно и като комисарка ( не на СССР но на ЕС) само защитаваше интереса на крадливите милионери у нас, а не на простите ганьовци дето се пенявят тука.

 27. 27 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#25] от "jobssboj":


  До коментар [#23] от "Nikolai Tsekov":... Едно нещо да е направила за България тази тетка или бокова...
  —цитат от коментар 25 на jobssboj


  Обективно погледнато, работа в полза на страната от която произхождат това ниво ръководители, се смята за лош вкус. Това са международни организации, и не е редно ръководителя им да фаворизира страната си. Нещо повече - ако това стане, би било провал и много силно осъдително. Още повече, за щастие в момента нямаме нужда от МВФ, така че по-добре да не си представяме въобще нужда от нейната помощ.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 28. 28 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#24] от "misho73":

  Е къде ти наука, спорт къде ти чиновник в международна организация? Все едно някой знае кой е предишния председател на МВФ или че има някакво значение. То от тях нищо не зависи те са просто чиновници.

 29. 29 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#27] от "misho73":

  Е тогава какво знчение дали председател на МВФ и кристалинка или който и да друг чиновник? То тях нито някой ги знае, нито пък реално нещо зависи - взимат си големите заплати и ако може нещо да вземат от корумпираните бедни държави и толкова...Селд 4 години ги сменят и идва някой друг. Бокова като беше председател наЮНЕСКО и какво от това? Все едно някаква полза за България имаше. А като няма полза за България все тая...

 30. 30
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Стискам палци да я изберат.

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  умните и красивите да не се ядосват в МВФ не плащат в рубли, а в долари ...
  Тази тетка както и викате, ще получава всеки месец по 80 хиляди долара заплата,
  а вие ще си пишете тук и ще се радвате на снимките на приятелката на кандидата ви за кмет. Дали може да е номинирате нея.. едва ли

 33. 33 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#28] от "jobssboj":


  До коментар [#24] от "misho73":...Все едно някой знае кой е предишния председател на МВФ или че има някакво значение....
  —цитат от коментар 28 на jobssboj


  По времето на Виденов много добре знаехме името на Ан Макгърк, ставахме и лягахме с името ѝ. Даже май я оженихме за българин по мои спомени, ей така, на раздяла :-) Та, тези дето имат вземане-даване с МВФ много добре знаят кой кой е. Пак казвам - добрата новина е че не ни се налага да следим кой е в тези организации сега. Само сравни дали има македонец, който да не знае кой е комисаря по разширяване (Хан). Ма лошото бързо се забравя. Живеем в комфорта на бяла страна в най-силните съюзи (ЕС и НАТО), та затова ни се струва лесно и незначително. Питай тези с проблемите :-)

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":
  До коментар [#11] от "kesh":
  До коментар [#22] от "001":

  Не сте доразбрали нещо...
  За поста лидер на МВФ имаше трима кандидати. Последният - Джордж Озбърн (британец, бивш министър на финансите) се отказа вчера.
  За главен прокурор, по-начало имаше само една кандидатура - тази на мутренската мафия от герб - гешев!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Пореден успех на най-успялата българска.Хейтърските ковентари под статията издават единствено душевната убогост и балканска андрешковщина на авторите си.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Разбира се!
  И аз и пожелавам успех!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":


  ... ще получава всеки месец по 80 хиляди долара заплата, а вие ще си пишете тук и ще се радвате ...
  —цитат от коментар 32 на 001


  Съвсем очевидно е че мнозина българи получават доста повече. И не виждам нищо осъдително че ще ѝ се плаща за труда. Логиката "тя ще взима пари пък вие ще сте бедни" е доста тъпа, не намираш ли? А и няма да ѝ плащам аз или ти, МВФ няма никакво отношение към БГ бюджет, пише си - 17% са САЩ. Или викаш, що тя да взима а аз не? Е, ако това е проблема, псувай и пий една ракия за успокоение, ама да знаеш че си на грешен път. Много грешен.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 37. 37 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Ей, забравих съсела. Ми да, и той е успех като председател на ПЕС. Харесвам или не, това си е постижение от Европейски мащаб. Което също е хубаво. Даже сега ми е почти симпатичен, за разлика от времето в което беше премиер.
  -------------
  Тролчета, осъзнайте се! Разбира се че е добре да има известни и успели българи. Какво си мислим за тях в кухнята, си е наша работа, но ако се държат достойно, това е добре за целия ни нораод. Стига хейтили без основание.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 38. 38 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар # 18 от Stewie :
  "най-досадната лелка".
  Не зная Вие колко не сте досаден ако сте от мъжки пол , но ако не знаете -да Ви кажа , че за такива постове в големите банкови и финансови центрове не се предпочитат външно-атрактивни кандидати за разсичане на публиката , а сериозни икономисти и финансови експерти доказали се с международен опит.
  Така , че ние можем само да се гордеем с Кристалина , която вече се е доказала ! !
  Да и пожелаем успех !

 39. 39
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 40. 40 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До моя коментар :
  Вместо "разсичане" да се чете "развличане" .
  С извинение моля !

 41. 41 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#37] от "misho73":

  И какво точно Станишко, Бокова или Сталинка някога са направили за България. А и никой не знае разни политкани-чиновници колкото тук някой знае предишния председател на МВФ. това са чиновници - взимат заплати итолкова и си изпЪлняватр каквото има кажат техните шефове както всеки друг чиновник.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4923 Неутрално

  Успех на Кристалина Георгиева!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#34] от "Рим":

  Римчо , ще гласуваме ли за игнатова ...
  Не е лелка, а фурия с две играчки накуп

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 591 Неутрално

  а туй че сталинка е гнусно грозна нема обшто с ништо та не го кументирваме.

 46. 46 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Бравос!
  Сталинка е пълна победа на либералния необолшевизъм!
  Скоро към родината ше потекат купища пари,и демократичните българи ще се къпят в реки от щастие!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 47. 47 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Много прост бг матряла смята че някой чиновник може да му е най-успелия българин. Много зле матряла много зле и после защо 80% са дебили а останалите не много по-далеч. В другите държави се радват ако имат име в науката, спорта , бизнеса, изкуства, а тук простите ганьовци се радват на чиновник че и по някака безумна логика тези се наричат и десни да допълнят пълния абсурд. Прсоти прости че направо убиват тъпометъра.
  —цитат от коментар 39 на jobssboj


  За нашта родина тъпомери няма открити,няма открите!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 48. 48 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1903 Любопитно

  Интересна фигура си избира международната общност.
  В такава институция тежест би инал човек, който зад гърба си има някаква стабилна държава с перспектива за поне 10 години.
  Явно МВФ ще разчита на стабилно нищоправене и обрастване с калинки. (цв е подготвил още попълнения)😊

 49. 49 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Има ли нещо, че да се коментира? Окей. Сакото и фонът(снимката) много и отиват! 🐞😏
  —цитат от коментар 5 на Бойчо Огнянов


  Пуснете една ваша снимка, да видим с какво сте вие облечен/а.

 50. 50 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Щом тази може, значи това е несъществуваща работа.

 51. 51 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  [quote#49:"5149mich"][/quote]

  Моя снимка искаш ли?
  На нея съм с една манта цялата в боя,защото боядисвам савецки паметници!
  Иначе новината за Сталинка ма разплака от умиление,и временно спрях да боядисвам.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 52. 52 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Пореден успех на най-успялата българска.Хейтърските ковентари под статията издават единствено душевната убогост и балканска андрешковщина на авторите си.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  ++++
  Пожелавам и успехи,и да ръководи фонда честно като Родриго Рато!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 53. 53 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#7] от "kesh":

  “истината е ,че М В Ф е една ПРОВАЛЕНА ИНСТИТУЦИЯ.........!!!!!.........не знам където е СТЪПИЛ ФОНДА да са се СЛУЧИЛИ ЧУДЕСА.....”

  Аз знам - правителството на Костов взе три заема от МВФ и те помогнаха за стабилизация на икономиката. Под натиск от МВФ се въведе валутния борд с фиксиран курс на лева, благодарение на който вече повече от 20 г. нямаме ужасната инфлация от Виденовото време. Преди няколко години Румъния взе поредния заем от МВФ, за да може да си плаща дълговете. Гърция получи милиарди, и започна полека да се стабилизира. МВФ не са виновни, ако някой вземе пари от тях, профука ги и после плаче, че фонда бил виновен.

 54. 54 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1472 Весело

  Никой не каза , че специално заради Кристалина, промениха правилата и отпадна възрастовата граница от 65 години...

  Какво друго да кажем на умните и красивите, че да се сетят, че световните постове се избират чрез задкулисие , много по непрозрачно.
  Дори Путин за един мандат отстъпи поста си на Медведев, за да не променя правилата, за разлика от световните демократи.

  Това е истината

 55. 55 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":

  “Тази тетка както и викате, ще получава всеки месец по 80 хиляди долара заплата”.

  Не знам откъде имаш тази информация. Заплатата на ръководителя на МВФ е публично известна, както и ръководителите на всички институции. Тя е около $480 000 годишно, което прави около $40 000 на месец.

 56. 56 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Весело

  До коментар [#32] от "001":“Тази тетка както и викате, ще получава всеки месец по 80 хиляди долара заплата”.Не знам откъде имаш тази информация. Заплатата на ръководителя на МВФ е публично известна, както и ръководителите на всички институции. Тя е около $480 000 годишно, което прави около $40 000 на месец.
  —цитат от коментар 55 на aralambi


  Жива да я оплачеш!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 57. 57 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#1] от "stokn":

  Руските задунайски патриоти най не сте българи.

  Gunter glieben glauchen globen
 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Комундерите много ви е яд на успелите българи.

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  Справка:1. Надежда Михайлова 2. Меглена Кунева 3. Ирина Бокова 4. Николай Младенов5. Добрин Митев.... .... .... .... ....
  —цитат от коментар 2 на stokn


  Последния и той ли е юдей?

 60. 60 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#18] от "Stewie":

  Досадна за троловете анти българи като теб. Всъщност досадни сте вие, като мухи.

  Gunter glieben glauchen globen
 61. 61 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#26] от
  Какво искаш, бе льольо? Да дойде да бърше г-за ли? Имаш мислене на току-що проходила маймуна!

 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#19] от "Славейко":

  Прав си. За шеф на МВФ трябва да се избират само блондинки с фриволно поведение и силен съветски акцент.

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Явно конкурсите с един единствен кандидат не са български патент, практикуват ги навсякъде. Това е най-сигурният начин да победиш, когато нямаш никаква конкуренция. Че и закона от 1951 година промениха заради нея. Но когато зад гърба си имаш подкрепата на ЕС, и американците мълчат. Такава нагласена работа, направо като по сценарий.

 64. 64 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#25] от "jobssboj":

  Е, не всеки може да работи за България така, както работят за Русия Мая Манолова и Курнелия Ниновна.

  Gunter glieben glauchen globen
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#26] от "jobssboj":

  Вася, ти не си ганьовец. Няма как да оцапаш тази титла.

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#49] от "5149mich":

  Тоя е с рубашка и сталински каскет.

  Gunter glieben glauchen globen
 67. 67 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Дялан камък е Сталинка - и правилата променят за нея даже. Какво ли е обещала и на кого? Ясно е, че наш Боко и да се спука не може да я лансира сам. Той не можа на Меркелица да се примоли да заповяда на Фолксваген да направят завода у нас, че на ниво МВФ ще ръчка...
  —цитат от коментар 6 на Тюфлекчия


  Бе вашите най-умни другарчета Радан, Танас и Христо още ли не са написали протестно писмо до управата на МВФ за избора на КриСталинка?! Да пишат, че е прероден Сталин, или поне Брежнев! Да не я избират защото може евентуално да е била кръстена Сталинка! Или нещо подобно в техния убийствено ЕнтелЕгентен стил!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 68. 68 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Сталинка!
  Той и масовия убиец, на който е кръстена, не е имал никаква конкуренция.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 69. 69 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  До коментар [#19] от "Славейко":Прав си. За шеф на МВФ трябва да се избират само блондинки с фриволно поведение и силен съветски акцент.
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe: Rot


  Йорданка Михайлова?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#14:"Роси"]До коментар [#4] от "дерибеев":Тя не беше единствен кандидат. Гешев ,от самото начало е сам. Никакво друго име не се появява.[/quoteР
  Роси , знаеш ли , че в САЩ пак са започнали да бият негрите ????

 71. 71 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  [quote#14:"Роси"]До коментар [#4] от "дерибеев":Тя не беше единствен кандидат. Гешев ,от самото начало е сам. Никакво друго име не се появява.[/quoteРРоси , знаеш ли , че в САЩ пак са започнали да бият негрите ????
  —цитат от коментар 70 на doroteus


  Говориш си с Дневникъ!?Колко интересно!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nikolai Tsekov":И кое точно и е голямото бе лальо ганьовски? Едно нещо да е направила за България тази тетка или бокова? Гледат си интереса и този на тези чиито интерес защитават и не им даже пука за прости ганьовци като теб.
  —цитат от коментар 25 на jobssboj


  По твоята логика и аз бих питал : "А какво направи за България ДИЛМА РУСЕФФ ???"
  И защо НЯКОЙ все "трябва " да прави нещо за България ???Ако този някой си върши добре работата , за която е избран /без да му се пречи / рано или късно ТОВА ЩЕ Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ !!

 73. 73 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 350 Неутрално
 74. 74 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално
 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Кристалина еврейка ли е? Такова лансиране.....на московски кадър!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Другарката Кристалина явно има сериозен гръб. Дали другаря Путин не е зад нея?
  Някой да знае за повече от 25 години в международни финансови институции
  нещо да е направила за България?
  А къде може да се намери повече инфо за нея преди 10-ти и специализациите и в
  Москва? Може би в архивите на ДС и КГБ?

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 77. 77 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Успехът на Кристалина Георгиева ще бъде успех за Отечеството!!!!!!

 78. 78 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 578 Разстроено

  Защо не искаме да видим в лицето на Кристалина Георгиева един родолюбив наш сънародник с безспорни личностни и професионални качества, който се ползва с толкова високо международно признание и доверие ? Някои завистливи и злобни форумни душици ме карат да се срамувам, че съм българин. Честно ви казвам !

 79. 79 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  хаха – МВФ си назначи агентката за влияние на КГБ кака Сталинка и то с помощта на геронтофила. честито на печелившите!

 80. 80 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Така се правят избори.
  С единствен кандидат.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 81. 81 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 408 Неутрално

  какво ми пука тази комунистка каква позиция щяла да заеме,че да удвои далаверата на другарите.

 82. 82 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Русоробите вият, значи всичко е ОК.

 83. 83 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Явно конкурсите с един единствен кандидат не са български патент, практикуват ги навсякъде. Това е най-сигурният начин да победиш, когато нямаш никаква конкуренция. Че и закона от 1951 година промениха заради нея. Но когато зад гърба си имаш подкрепата на ЕС, и американците мълчат. Такава нагласена работа, направо като по сценарий.
  —цитат от коментар 63 на proza


  Бяха 5 в началото - един по един се отказаха. Явно не се интересуваш от новините.

 84. 84 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#24] от "misho73":

  От книгата "Прогонените гении на България"

  Пиер дьо Ронсар има българско потекло
  Анна дьо Ноай е потомка на Софроний Врачански
  Асен Йорданов научи американците да летят
  Асен Пейков печели конкурса за паметник на Леонардо в конкуренцияс 300 скулптори от 53 страни
  Борис Христов е най-великият бас на ХХ век
  Васко Абаджиев - навярно най-великият цигулар на 20 век
  Димитър Съселов - астроном в Харвард
  Димитър Чернев изобретил магнетофонната касета и слънчевите батерии
  Иван Ночев помогна на американците да кацнат на Луната
  Йордан Мантаров откри нов закон в динамиката
  Кирил Чуканов откри свободната квантова енергия
  Кръстьо Кръстев възпира надпреварата в ядреното въоръжаване
  Петър Петров изобрети електронния ръчен часовник
  Петър Увалиев е сред най-големите интелектуалци на ХХ век
  Румен Антонов е световен изобретател в автомобилостроенето
  Самуил Рефетов е номиниран за Нобелова награда за медицина
  Силви Вартан вече половин век триумфира по света
  Юл Браун - откривател на брауновия газ

  Лошото е, че почти никой от тях не се реализира в Българя

 85. 85 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#59] от "dosetliv":

  Ти, като чист ариец от ямболско, винаги трябва да проверяваш за скрити юдеи в гардероба. В най-добрия случай това са любовници на жена ти. В най- лошия, се готвят да те изнасилят по особено смешен начин.

  Gunter glieben glauchen globen
 86. 86 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#69] от "Платон Фъшкиев":

  Мая Маноловна, тавариш.

  Gunter glieben glauchen globen
 87. 87 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Защо не искаме да видим в лицето на Кристалина Георгиева един родолюбив наш сънародник с безспорни личностни и професионални качества, който се ползва с толкова високо международно признание и доверие ? Някои завистливи и злобни форумни душици ме карат да се срамувам, че съм българин. Честно ви казвам !
  —цитат от коментар 78 на objective


  ЗАЩОТО - по Радой Ралин:
  "Срещнали се на полянка
  прабългарин и славянка
  Вади-тури, вади-тури
  народиха чукундури
  Хем крадливи, хем ебливи,
  но най-вече завистливи.

  Радой Ралин

 88. 88 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#74] от "Нормален гланц":

  Тя ако беше сталинка, щеше да ти е любимка.

  Gunter glieben glauchen globen
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  Дялан камък е Сталинка - и правилата променят за нея даже. Какво ли е обещала и на кого?....
  —цитат от коментар 6 на Тюфлекчия


  Така като я гледам, не виждам какво може да обещае.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  До коментар [#69] от "Платон Фъшкиев":Мая Маноловна, тавариш.
  —цитат от коментар 86 на Alarmstufe: Rot


  Мая има ли машинки?
  Дай линк!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 91. 91 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Айде починете си поне за 9 септември...

 92. 92 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":


  Бившите комунисти се поддържате желязно!
  Мафията ряпа да яде...

 93. 93 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#88] от "Alarmstufe: Rot":


  Аз да не съм Макрон!
  Повече ми хареса Мис ПИК...

 94. 94 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#78] от "objective":


  Определено има за какво да се срамуваш от себе си!
  Няма нищо общо с другите българи обаче...

 95. 95 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Как без конкурент?
  Да не се е кандидатирала за главен прокурор?

 96. 96 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Тази ще ни докара атентатори в България!

  Любовта ще спаси света!!!
 97. 97 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  МВФ е една от най-мразените институции в света!

  Любовта ще спаси света!!!
 98. 98 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Да пожелаем успех на Кристалина Георгиева!Ще бъде отлично за нашият международен престиж да стане шеф на МВФ!

 99. 99 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Да пожелаем успех на Кристалина Георгиева!Ще бъде отлично за нашият международен престиж да стане шеф на МВФ!

 100. 100 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1021 Неутрално


  Асен Йорданов научи американците да летят
  Васко Абаджиев - навярно най-великият цигулар на 20 век
  Димитър Чернев изобретил магнетофонната касета и слънчевите батерии
  Иван Ночев помогна на американците да кацнат на Луната
  Йордан Мантаров откри нов закон в динамиката
  Кирил Чуканов откри свободната квантова енергия
  Кръстьо Кръстев възпира надпреварата в ядреното въоръжаване
  Петър Петров изобрети електронния ръчен часовник
  Петър Увалиев е сред най-големите интелектуалци на ХХ век
  Румен Антонов е световен изобретател в автомобилостроенето
  —цитат от коментар 84 на Анонимен7


  Специално горните са пълни глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK