Китай (все още) не може без свободен Хонконг

Китай (все още) не може без свободен Хонконг

© Amr Abdallah Dalsh, ReutersПритесненията за политическото и икономическото бъдеще на Хонконг се засилват, докато продемократичните протести продължават и включват все повече насилие, а Китай дава да се разбере, че е възможна силова намеса.


Евентуална намеса на китайски войници може сериозно да навреди на позициите на Хонконг като стабилен международен финансов център и врата за глобалния капитал, вливащ се във втората по големина световна икономика. Нито един друг китайски град, дори Шанхай, не може да поеме тази роля в обозримо бъдеще.


Защо Китай се нуждае от Хонконг такъв, какъвто е?


Китай все още има всеобхватни системи за контрол върху капитала и често се намесва във финансовите си пазари и банкова система. В същото време Хонконг е една от най-отворените икономики в света и един от най-големите пазари за акции и облигации.
Размерът на хонконгската икономика в момента може да е еквивалентен на само 2.7 на сто от тази на континентален Китай, в сравнение с 18.4 на сто през 1997 г., когато се върна под управлението на Китай, но територията има несъразмерно голямо влияние поради финансовата си и правна системи, които са от световна класа.


Всичко това е възможно поради уникалната му система на управление.


По силата на формулата "една страна, две системи", договорена като част от предаването на територията от Великобритания на Китай, на Хонконг са гарантирани свободи, които са недостъпни на континента като свобода на словото и независима съдебна власт. Тези свободи дават на Хонконг специален статут в международен план, позволявайки му да договаря търговски и инвестиционни споразумения независимо от Пекин - например, на Хонконг не се налага да плаща митата, които САЩ налагат на китайския внос. Освен това те означават, че чуждестранните инвеститори имат повече доверие в правната и управленческа системи на Хонконг. Китайската съдебна система отговаря пред Комунистическата партия.


Какво е заложено на карта?


Китай използва хонконгските пазари на валута, акции и облигации, за да привлича чуждестранни капитали, а международни компании използват Хонконг като отправна точка, за да се разширяват в континентален Китай. По-голямата част от преките чуждестранни инвестиции в Китай продължават да преминават през града.
Повечето от най-големите китайски фирми, от държавната Китайска индустриална и търговска банка, до частни предприятия като Тенцентс холдингс, са листвани на хонконгската борса, често като трамплин за експанзия в световен мащаб.


Миналата година китайски компании спечелиха общо 64.2 млрд. долара - близо една трета от общата сума за целия свят - чрез Първично публично предлагане (ППП), но само една трета от това дойде от компании, листвани в Шанхай и Шънчжън, показват данни на Refinitiv, в сравнение с 35 млрд. в Хонконг. "Свързващи" схеми, обвързващи хонконгската борса с тези в Шанхай и Шънчжън също така осигуряват основния път, по който чужденци купуват акции на континентални предприятия.


Китайските предприятия използваха хонконгския пазар за облигации за 33 на сто от 165.9 млрд. долара от полученото от чужбина финансиране миналата година, показват данните на Refinitiv. Китайски банки притежават повече активи в Хонконг - 1.1 трилиона долара през 2018 г. - отколкото кредиторите от който и да е друг регион, според данни на Хонконгското управление по валутните резерви, компилирани от Natixis.


Тази цифра се равнява на приблизително 9 на сто от годишния БВП на Китай. Загубата на толкова голям финансов канал рискува да дестабилизира вече забавящата се китайска икономика, отслабвайки доверието, че Комунистическата партия може да продължи да осигурява просперитет след добрите резултати, постигнати в продължение на десетилетия.


Освен другите тесни връзки, през пристанището на Хонконг продължават да преминава значителна част от китайския внос и износ. През 2018 г. градът беше и най-големият търговски партньор на Китай в сферата на услугите, с пазарен дял от над 20 на сто, надхвърлящ 17-те на сто на САЩ, казва китайското министерство на търговията.


Хонконг има централно значение и за дългосрочните амбиции на Китай да превърне юана в широкоизползвана международна валута, конкурираща американския долар. Макар и да му предстои дълъг път, постигането на тази цел би засилило интереса на света към успеха на Китай, както и влиянието на Пекин.


Как може всичко да се обърка?


Пекин заяви, че няма да стои и да гледа, ако безредиците в Хонконг заплашат китайската сигурност и суверенитет. Китайки представители са казвали, че събитията в Хонконг са вътрешен въпрос и са порицавали чуждестранната намеса. Но много чуждестранни лидери призоваха към сдържаност.


Някои американски сенатори заплашиха да внесат поправки към приетия през 1992 г. закон за политиката към Хонконг и да спрат да го третират като отделна митническа територия от континентален Китай. Това зависи от тяхната оценка дали Хонконг е в достатъчна степен независим от Пекин. Всякакви действия на континентални войски вероятно биха били решаващ фактор за тази оценка.


Дори ако Пекин не прибегне до т.нар. "ядрена опция" с използване на войски, признаци за по-открита и директна намеса в делата на Хонконг и продължаващи улични сблъсъци може да подтикнат глобални инвеститори да потърсят други финансови центрове с ниски данъци и високоуважавани съдебни системи, като например Сингапур. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Демокрацията и правовият ред в Хонконг наследена от Великобритания работи в пълна пара и комунистически Китай клекна...Както се вижда и разбира,без финаннсовата и политическа мощ на Хонконг,Китай не може.....Демократичен Хонконг победи Китай,САЩ ще го доубият....

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#1] от "Against China":

  Китай клекна само защото зад Хонг-Конг стои САЩ. Демокрацията може и да е хубаво нещо,но сто пъти по-важно е да имаш силна армия.

 3. 3 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#1] от "Against China":Китай клекна само защото зад Хонг-Конг стои САЩ. Демокрацията може и да е хубаво нещо,но сто пъти по-важно е да имаш силна армия.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Аз го знам,че зад Хонконг стои САЩ и за това клекна Китай,но демократичните устои останали от британско време направиха така хората да се надигнат без страх....

  shlshlshlshl
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Трън в задника на червената партия...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Китай е в патова ситуация - не може да покаже слабост, не може и да навлезе грубо. Освен това в момента Китай е под натиск отвсякъде - страните икономически партньори се отдръпват, експанзията се забавя или свива, а САЩ налагат мита и санкции.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2573 Весело

  Китай обаче го е страх , защото освен САЩ , зад Хонконг стои и Джаки Чан ...

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 492 Любопитно

  Трън в задника на червената партия...
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  ++++
  Тека е!
  Китай ше фалира за 24 часа,ако не са либералните протестъри от Хонконгово!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Едва ли ще се стигне до по- нататъшна ескалация! Китай няма да прати армията в Хонг- конг. Също така най- вероятно исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени. Просто Китай няма изгода от каквато и да е ескалация. Така че най- вероятно нещата в скоро време ще се нормализират.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Лелеее! Сега чакам Китай да фалира до есента. Забавяне от двуцифрена ръст, до 6-7% годишно е зле? Какво да кажем ние и ЕС, като цяло, където се радваме от години на 3%?Китайците се ориентираха много бързо и значението на Хонг Конг се сви в пъти. А след 10 години? Протестите пречат и на фирмите работещи на острова и техните печалби. Но в името на демокрацията(?!), това се пропуска. Да, трудности ще има, но забавяне ръста на китайската икономика, дава негативно отражение в цял свят.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Китай е длъжен още 30 години да не пипа демокрацията и капитализма в Хонг-Конг. После населението на Хонг-Конг ще емигрира в Тайван и Сингапур и ще остави Китай да си троши главата...

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  Нито един друг китайски град, дори Шанхай, не може да поеме тази роля в обозримо бъдеще.
  ...
  Що?
  Няма достатъчно бърз интернет за борсите?
  Или няма подходящи офис сгради??
  Я па ти!

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  Китай все още има всеобхватни системи за контрол върху капитала и често се намесва във финансовите си пазари и банкова система.
  ...
  МРЪСНИЦИ!
  КАК СМЕЯТ!
  Да се намесват във финансовите СИ пазари!
  Аааамахааа!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  но територията има несъразмерно голямо влияние поради финансовата си и правна системи, които са от световна класа.
  ...
  Я па ти!
  Кое точно им е световната класа?
  Може ли конкретно: първо, второ, трето?

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":Китай е длъжен още 30 години да не пипа демокрацията и капитализма в Хонг-Конг. После населението на Хонг-Конг ще емигрира в Тайван и Сингапур и ще остави Китай да си троши главата...
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Май не е така.
  Жокер: Колко беше населението в момента на предаването на Хонг Конг на Китай и колко е сега? :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  До коментар [#10] от "deaf":

  Няма, Сингапур сключи договор за екстрадиция с Китай, по скоро китайските компании ще мигрират на борсата в Сингапур

 16. 16 Профил на wys16524047
  wys16524047
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Китай си прибра своето след изтичане на договора ! Що се мешат губещите , това не е ,,демократично " или когато е икономически изгодно на някои само тогава е
  ,,демократично " . Па и писателите що коментират ..........оправихте скапана БГ и разнасяте опит по света ....

 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#8] от "С Стоянов":

  Да ще се нормализират Китай ще започне заместване функциите на Хонконг Просто значението му ще се губи постепенно Макао е сьс същият статут Няма кои знае какъв проблем да започне прехвърляне

  гошо
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#8] от "С Стоянов":

  Да ще се нормализират Китай ще започне заместване функциите на Хонконг Просто значението му ще се губи постепенно Макао е сьс същият статут Няма кои знае какъв проблем да започне прехвърляне

  гошо
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Е тръна Хонконг с пинсети Макао ще го извадят и дадът на щатите да си го пазят

  гошо
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Китай не може без западни капитали,а западните капитали не могат без Хонконг. Но процесите вече са доста по-напреднали,отколкото са описани в статията. Това,което казват,че може да се случи,вече се случва. Китай имаше проблем първо с американските мита. Още го има. После дойде още по-голям проблем-протестите в Хонконг. Но Китай вече има още по-голям проблем и от този- разкарване на американската икономика ат китайската,т.е. прекратяване на търговските отношения. САЩ искат стоките за американския пазар са бъдат произведени другаде и в момента американските и азиатските компании,които продават в Америка,ударно се изнасят от Китай. Тръмп подаде команда всички са се изнасят. Докато Тръмп искаше да се отвори достъпа на американските фирми со китайския пазар така,както китайските се третират равтостойно в Америка,вече не иска това. Вече не иска никаква търговия с Китай. Както по времето на Съветския съюз се прекратява всякаква търговия. Въпрос на национална сигурност. Илюзия е,че ще продължи притокът на западни капитали към Хонконг и Китай при това положение. И Хонконг и Китай са обречени. Финансовият център ще бъде преместен другаде. След време и безмитния статут ще бъде отнет. Чакат само повод.
  В статията говорят за китайския юан като световна резервна валута. Кой ще иска да има юани,които непрекъснато се обезценяват по заповед на комунистическата партия? Тръмп наложи мита,партията оцезценява веднага юана. Това не е сериозна валута.
  Тепърва ще разбирате,че Китай досега е прогресирал благодарение на Запада и след като Западът се обръща против него,изнеднъж се оказва,че Китай е една фасада,зад която няма нищо.

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Този път на мушка е взета властта на китайската компартия и прошка няма да има. От години пиша,че партията там ще е на власт и ще я търпят,докато осигурява високи темпове на растеж. Вече темповете ги няма,Китай влиза в рецесия. 6-7% растеж са комунистически лъжи. Растежът реално е около нулата. В Китай ще става кървава. В Китайската история няма случай на мирно предаване на властта. Китай има хилядолетна история,в която са се редували много къси периоди на стабилност с много дълги периоди та войни, нестабилност и хаос. Китайските династии не съществуват много. Китай почти никога не е бил в такава обединена държава,както е сега. В Китай пет региона с пет отделни етноса, или нации се борят да отделяне, което представлява повече от половината територия. При смяна на властта вероятно ще настъпи хаос и това можем да очакваме. На Си Дзинпин му се клатят краката. Неговата надежда е само в това Тръмп да не бъде преизбран и да дойде някой,който ще върне старото положение. Като Байдън. Но според мен ситуацията толкова бързо се развива, че който и да дойде, старото няма да се върне.
  Китай е добър в едно единствено нещо,да корумпира. Ахилесовата пета то западните демокрации е,че всичко се продава. Китай си купуват западни политици, висши чиновници, медии, хора от тинк-танковете и си въртят пропагандата,крадат необезпокоявани, всичко. Но това беше докато Китай не беше обявен за враг. В момента се вихри яка антикитайска кампания и всички кирливи ризи се вадят на показ. Хората просто не бяха информирани. Вече не е така. С други думи, спукана им е работата на китайците!

 22. 22 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Китай обаче го е страх , защото освен САЩ , зад Хонконг стои и Джаки Чан ...
  —цитат от коментар 6 на SS

  Ха, и него го емнаха, че бил с Континентален Китай...

  Намери си сам новината, отпреди седмица някъде.

  (не се чете)
 23. 23 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "...международни компании използват Хонконг като отправна точка, за да се разширяват в континентален Китай. По-голямата част от преките чуждестранни инвестиции в Китай продължават да преминават през града" -Щом е така, да го направят столица на Китай бе!

 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Някои американски сенатори заплашиха да внесат поправки към приетия през 1992 г. закон за политиката към Хонконг и да спрат да го третират като отделна митническа територия от континентален Китай."

  -- Заплашват че ще почнат да третират Хонг Конг като част от континентален Китай?

  Ой, вей.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Той няма да пипа. Просто, от почти една пета, значението се сви до около 2%. Все още е посредник, но Китай се развива и налага нови зони на свободна търговия. А и Тайван не се знае колко ще се радва. Виж, Сингапур - може.

 26. 26 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":
  До коментар [#21] от "gozambo":
  ***
  gozambo,
  Какви са тези измишльотини galore ?!
  Ти нямаш въобще представа от днешен Китай, не си и помирисвал китаец, едва ли пък бил там по бизнес, за да имаш някаква представа! Хонг Конг е със затихващи фунции! Основният приход е от туризъм (главно континентален Китай), икономика 90% услуги, индустрия под 8 %. ...
  Просто не си струва да си губя времето да опровергавам измишльотините ти.
  „Тръмп подаде команда всички са се изнасят.“
  Да бе, точно така, „са се изнасят“.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Нито един друг китайски град, дори Шанхай, не може да поеме тази роля в обозримо бъдеще....Що?Няма достатъчно бърз интернет за борсите?Или няма подходящи офис сгради??Я па ти!
  —цитат от коментар 11 на Веселин Дечев


  Интернет и офис сгради има,но западни капитали няма да има. За какво им е борса,след като търговията със САЩ спира? То и в статията го пише,че западните капитали се чувстват по-удобно в Хонконг заради политическата и правосъдната система .

 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":До коментар [#21] от "gozambo":***gozambo,Какви са тези измишльотини galore ?!Ти нямаш въобще представа от днешен Китай, не си и помирисвал китаец, едва ли пък бил там по бизнес, за да имаш някаква представа! Хонг Конг е със затихващи фунции! Основният приход е от туризъм (главно континентален Китай), икономика 90% услуги, индустрия под 8 %. ...Просто не си струва да си губя времето да опровергавам измишльотините ти.„Тръмп подаде команда всички са се изнасят.“Да бе, точно така, „са се изнасят“.
  —цитат от коментар 26 на amerikanbastard


  Аз говоря за неща,които не се виждат при туристически наблюдения. Нищо от това,което съм написал,не можеш да видиш с една екскурзия.
  Ето и статия по въпроса за изнасянето на американския бизнес от Китай.
  https://www.cnbc.com/2019/09/06/tariffs-are-no-longer-chinas-biggest-problem-in-the-trade-war.html

 29. 29 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ausnahmsweise
  До коментар [#28] от "gozambo":

  gozambo,
  Какви са пак тези измишльотини galore ?!
  Какви туристически наблюдения?! Аз върша реален бизнес!!! До сега само по бизнес съм ходил в Китай и Хонг Конг пет пъти от 1985 година, когато ти си подсмърчал зад желязната завеса, аз имах паспорт с орле на корицата!
  Какво ми цитираш микимаус CNBC, Гугъл щял да купува от Виетнам говорители и смартове. Това е ишлеме. Всички западни фабрики задължително са 51% китайски!
  Силата не е във финансовите врътки, а в производството. САЩ не са най-големия световен пазар А КИТАЙ!
  САЩ с последните санкции се простреляха в двата крака и само ускориха краха на долара. Китай внимателно се освобождава от доларови резерви за сметка на злато, Русия мноого яко го прави след като Путин смени шефа на Банката …. Няма смисъл да си губя времето да ти обяснявам.
  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Весело

  До коментар [#29] от "amerikanbastard":

  Ако смяташ,че силата е в производството значи си пишман-бизнесмен. Силата е в това да имаш много и платежоспособни клиенти,които да ти купуват продукцията.

 31. 31 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  „Силата не е във финансовите врътки, а в производството.“ – Това се отнася за значението на Хонг Конг за Китай.
  ****
  „Силата е в това да имаш много и платежоспособни клиенти,които да ти купуват продукцията.“
  ***

  Излишно е да те категоризирам, защото си се самокатегоризирал като глух! Снисходителен съм към инвалидите.
  Преди всичко трябва да можеш да произведеш „remarkable product“ at a “very competitive price”. Вярно пазарът е много важен, за това са се водили войни, сега поради военно безсилие се прилагат санкции и тарифи ... а бумерангът е страшен!
  В случая т. н. „платежоспособни клиенти“ живеят на заем или просто казано крадат от останали свят – имитират си толкова пари, колкото са им нужни, но на това вече му идва краят... Да мислят пенсионерит в САЩ след 20-тина години!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 32. 32 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 774 Неутрално

  емитират

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Китай ли ще стане Хонг Конг? Или Хонг Конг ще стане Китай? Тая манджа с грозде, комунизъм-капитализъм така или иначе няма да става за ядене още дълго.

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":„Силата не е във финансовите врътки, а в производството.“ – Това се отнася за значението на Хонг Конг за Китай. **** „Силата е в това да имаш много и платежоспособни клиенти,които да ти купуват продукцията.“ *** Излишно е да те категоризирам, защото си се самокатегоризирал като глух! Снисходителен съм към инвалидите.Преди всичко трябва да можеш да произведеш „remarkable product“ at a “very competitive price”. Вярно пазарът е много важен, за това са се водили войни, сега поради военно безсилие се прилагат санкции и тарифи ... а бумерангът е страшен! В случая т. н. „платежоспособни клиенти“ живеят на заем или просто казано крадат от останали свят – имитират си толкова пари, колкото са им нужни, но на това вече му идва краят... Да мислят пенсионерит в САЩ след 20-тина години!
  —цитат от коментар 31 на amerikanbastard


  В този форум на всякакви се правят. Само за Папа още никой не се е обявявал. Свободна е позицията,може да я заемеш.
  Сега американците като се изтеглят от Китай,виетнамци и всякакви други ще заместят китайците и ще произвеждат за САЩ и останалия свят. Стоките ще са по-евтини от китайските.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  А долара откогато сте го забутали и още по-скъп става.
  Доларът не може да отпадне като резервна валута,ако друга валута не е готова да поеме функцията. За рублата няма да говоря, тя говори сама за себе си. Еврото не става,зад него не стоят нито ресурси и енергия, нито военна сила. Стоят едни икономики влизащи в рецесия и други като българската,които не са излизали от рецесия. Китай се опитва да пласира навсякъде собствената валута, но хората не са прости. На кой му трябва китайска валута като знае,че компартията всеки момент може да я обезцени и да го набута? В Китай няма свободна икономика. Милиардерите са подставени лица и охраната им е изпратена от партията. Хем ги охраняват,хем ги държат като заложници. И ако от партията заповядат,охраната очиства милиардера. Случаите са налице.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK