Тръмп изгори мостове към талибаните

Президентите на Афганистан и Съединените щати, Ашраф Гани и Доналд Тръмп, в Белия дом, 2019 г.

© Associated Press

Президентите на Афганистан и Съединените щати, Ашраф Гани и Доналд Тръмп, в Белия дом, 2019 г.Туитът на президента Доналд Тръмп от уикенда, с който бяха отменени тайни срещи в Кемп Дейвид с талибани и афганистански лидери дни преди годишнината от нападенията на 11 септември, е най-новият пример за склонността на главнокомандващия да поема голям риск в стремеж към външнополитическа победа, само за да я види разбита на пух и прах.


Това, което изглеждаше като предстоящо споразумение за слагане край на войната, се разпадна, а Тръмп и талибаните се обвиняваха взаимно за провала на почти едногодишни преговори между САЩ и талибаните в Доха, Катар.


Бунтовниците обещават още кръвопролития. Афганистанското правителство остава почти изцяло придатък на усилията на САЩ да сложат край на най-дългата война на Америка. И докато кампанията на Тръмп за преизбиране се разгаря, неговото желание да изтегли оставащите 14 000 американски войници от Афганистан засега остава неизпълнено.
Тръмп каза, че е отказал срещите в Кемп Дейвид и е отменил преговорите заради неотдавнашното бомбено нападение на талибаните край посолството на САЩ в Кабул, убило служител от американската мисия, макар че от 25 юни други девет американци загинаха при организирано от талибаните насилие. Но


сделката започна да се разпада дни по-рано,


след като афганистанският президент Ашраф Гани отложи пътуването си до Вашингтон, а талибаните отказаха да пътуват до САЩ, преди да бъде подписана сделка според бивш високопоставен афганистански служител.


Тайният план на Тръмп за срещи на високо равнище в уединената президентска резиденция в Мериленд наподобяваше други дръзки нетрадиционни външнополитически инициативи на президента - със Северна Корея, с Китай и Иран, които тепърва трябва да дадат плодове.


"Когато талибаните се опитаха да постигнат предимство в преговорите, като извършват терористични атаки вътре в страната, президентът Тръмп взе правилното решение да каже, че така няма да стане", каза държавният секретар Майк Помпейо, който в неделя участва в пет новинарски телевизионни предавания.


Трите широко рекламирани срещи на Тръмп с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун - включително неотдавнашното кратко стъпване на президента на севернокорейска земя,


предизвикаха дълбоко безпокойство от много посоки,


включително сред неговата консервативна база в Конгреса. И въпреки че срещите осигуриха готови за телевизионно излъчване кадри, за които е известно, че доставят наслада на Тръмп, преговорите между Вашингтон и Пхенян са в застой от месеци, без осезаем напредък към това Северът да бъде накаран да се откаже от ядрените си оръжия.


Предложенията на Тръмп за преговори с иранското ръководство по подобен начин не бяха резултатни, а Иран предприе действия в нарушение на ядреното споразумение от 2015 г., от което президентът се оттегли миналата година.


С Китай Тръмп устремно се стремеше към търговска война, налагайки мита за милиарди долари върху китайски внос, който трябва тепърва да накара Пекин да направи отстъпки. Досега обсъжданията нарушиха равновесието на финансовите пазари и доведоха до наказателни стъпки и на Пекин, и на Вашингтон. Помпейо защити външната политика на Тръмп,


като я обрисува по-скоро като безпощадна дипломация,


а не като наивност или неопитност. "В Ханой той обърна гръб на севернокорейците, щом стана ясно, че няма да сключат сделка, която има смисъл за Америка", каза Помпейо. "Той ще направи същото с иранците. Когато китайците се отдръпнаха от търговското споразумение, което ни бяха обещали да сключат, той прекъсна и тези разговори."


След самоубийствена атака в Кабул, 2 септември 2019 г.

© Associated Press

След самоубийствена атака в Кабул, 2 септември 2019 г.


Демократите казаха, че решението на Тръмп да се откаже от сделка с талибаните е доказателство, че той прибързва в стремежа си да сключи сделка. Далеч от гарантиране на прекратяване на огъня, сделката включваше само ангажимент на талибаните да намалят насилието в Кабул и съседната провинция Парван, където САЩ имат военна база. Сенаторът от Ню Джърси Боб Менендес, влиятелендемократ в комисията по външни отношения, каза че преговорите са били зле замислени от самото начало, защото афганистанското правителство не е имало участие в тях.


Талибаните отказаха да преговарят с правителството (в Кабул), което смятат за нелегитимно и марионетка на Запада, затова правителството на Тръмп опита друг подход - да преговаря първо с талибаните за постигане на сделка,


която да доведе до преговори на талибаните с афганистанци


вътре и извън правителството. "Това е още един пример за външната политика на правителството на Тръмп, който е високорисков акт, съсредоточен в основата си върху личността на Тръмп, а не върху стратегическите, методични усилия за постигане на мир", каза Менендес.


Критиките срещу плана от Кемп Дейвид не бяха само на демократите или на републиканци от движението Never Trump ("Никога Тръмп"). "Кемп Дейвид е мястото, където лидерите на Америка се събраха, за да планират нашия отговор, след като "Ал Кайда", подкрепена от талибаните, уби 3000 американци на 11 септември", написа в "Туитър" депутатката в Конгреса Лиз Чейни, републиканка от щата Уайоминг. "Никой член на талибанското движение нe бива никога да стъпи там".


Американски служител, запознат с преговорите с талибаните, каза, че "подкрепяната от малцина идея" за срещи в Кемп Дейвид е била обсъждана най-напред преди десетина дни, когато Тръмп тайно събра екипа си по националната сигурност и други висши съветници, за да говорят за Афганистан. Служителят направи изявлението, при условие, че остане анонимен.


Някои служители в правителството, включително съветникът по националната сигурност Джон Болтън, не са подкрепили споразумението с талибаните, както беше написано, каза служителят. Те не смятаха, че на талибаните може да се има доверие. Болтън


е посъветвал президента да намали американските сили


до 8600 - достатъчно, за да противодействат на терористични заплахи, и това да остане така, докато се постигне по-добро споразумение, каза служителят. Помпейо каза, че не знае дали Тръмп ще продължи да се придържа към обещанието си да намали броя на американските войски там от 14 хил. на 8600.


Американският пратеник Залмай Халилзад неотдавна беше оповестил, че е постигнал принципно споразумение с талибаните. Съгласно сделката до 135 дни след подписването САЩ щяха изтеглят около 5000 войници. В замяна бунтовниците се съгласиха да намалят насилието и да не допуснат Афганистан да бъде използван като трамплин за световни терористични атаки, включително на местни клонове на "Ислямска държава" и "Ал Кайда".


Помпейо каза, че талибаните са се съгласили да скъсат с "Ал Кайда" - нещо, за което предишни правителства не успяха да убедят талибаните. Бунтовническата група беше дала подслон на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, докато той организираше нападенията на 11 септември. След нападенията САЩ свалиха от власт талибаните, които бяха управлявали Афганистан със суров вариант на ислямското право от 1996 до 2000 г.


Проблемите обаче не закъсняха. Дори докато Халилзад обясняваше сделката на афганистанския народ в излъчвано в цялата страна телевизионно интервю, талибаните взривиха кола бомба, насочена срещу комплекс в Кабул, където живеят много чуждестранни предприемачи. След това в четвъртък втора талибанска кола бомба експлодира край посолството на САЩ в Кабул и уби 12 души, сред които американски дипломатически служител. Халилзад внезапно се върна в Доха, в Катар, за поне два дни преговори с талибаните, но след това беше извикан обратно във Вашингтон.


Не е ясно дали преговорите ще бъдат възобновени, защото талибаните няма да имат доверие на бъдещи сделки, които договарят със САЩ, ако смятат, че Тръмп може внезапно да промени курса, според бившия високопоставен афганистански служител, който не беше упълномощен да обсъжда въпроса и говори само при условие, че остане анонимен. Служителят, който е обсъждал многократно мирния процес както с американски, така и с афганистански представители, каза че


екипът на Халилзад не е бил в течение на плановете на Тръмп


в събота вечерта да обяви в "Туитър" края на преговорите. Прекратявайки преговорите, Тръмп "ще навреди на Америка повече от всеки друг", казаха талибаните в изявление. "Това ще навреди на репутацията ѝ, ще демаскира допълнително пред света нейната политика, която е срещу мира, ще увеличи загубата на човешки живот и блага и ще представи политическите й действия като непостоянни".


Бившият служител каза, че сделката се е разпаднала по две главни причини. Първо, талибаните са отказали да подпишат споразумение, което не упоменава крайната дата на пълно изтегляне на американските войски. Тази дата трябваше да е или ноември 2020 г., в месеца на президентските избори в САЩ, или януари 2021 г., каза той. Споразумението между САЩ и талибаните трябваше да бъде последвано от талибански преговори с афганистанци вътре и извън правителството, за очертаване на политическо бъдеще на страната. Гани каза на Халилзад, че фиксирането на дата на изтеглянето в споразумението ще подкопае общоафганистанското обсъждане още преди да е започнало; талибаните биха имали средство за натиск в тези преговори от първата стъпка, защото американските войски биха били в условията на график за окончателно изтегляне.


На второ място, САЩ не успяха да убедят Гани да отложи афганистанските президентски избори, насрочени за 28 септември, каза служителят. САЩ настояваха, че ако изборите се произведат и Гани спечели, неговите опоненти и други фракции срещу Гани ще оспорват резултатите, създавайки политическа криза, която би направила общоафганистанските разговори невъзможни. Други разногласия включваха също въпроса защо в сделката няма нищо за връзките на талибаните с Пакистан и размяна на затворници срещу заложници, каза служителят. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мирише на пари. Без талибанщина ще намалее оборота при продажбата на оръжия.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 2. 2
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 921 Любопитно

  "Не е ясно дали преговорите ще бъдат възобновени, защото талибаните няма да имат доверие на бъдещи сделки, които договарят със САЩ, ако смятат, че Тръмп може внезапно да промени курса"

  Значи, чалмосаните подчовеци взривяват бомби, но видиш ли, няма ли доверие на американците!?
  Една водородна бомба ще ги оправи тези...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Трудно е да се преговаря с терористи. В случая наистина е безпредметно, защото талибаните ще си останат такива, каквото и да се договори и ако дойдат на власт Афганистан ще бъде залят от терор и ще има нов бежански поток.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  Интересно е защо изобщо Тръмпи започна преговори с талибаните и то в продължение на една година. И чак миналата седмица загря, че с тях по-добре да не правят споразумения?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 921 Неутрално

  " няма ли*
  —цитат от коментар 3 на CINZANO - оправете си сайта!

  *нямали

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#4] от "Voiko":

  И аз смятам, че талибаните са терористи. Но има нещо интересно Войко... за САЩ официално талибаните не са терористична групировка, а бунтовническо движение. Талибаните не са включени в официалния американски списък за международни терористични организации.

  Ето го и самия списък:
  https://2001-2009.state.gov/s/ct/rls/fs/08/103392.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Никога няма да има мир с талибаните, те просто не познават такова състояние.
  И никога, ама никога, не приемайте мигранти афганистанци.
  Това си е бомба, понякога и със закъснител.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Само не разбрах защо това било провал за администрацията на Тръмп.
  Провал би било изтеглянето. А сега си намери удобен повод "да се фръцне" и ... остане.

  Ако сте следили какво става в Азия напоследък би трябвало да сте видели, че Китай и Русия "разчистват терена", а Пакистан и Индия също вече се включиха в тази игра.
  И се заформя една зона "само за местните".
  Затова оставането на американците в Афганистан се оказва стратегически изключително важно за тях. И това сега се оказа удобен "казус бели" за САЩ ...

  Прочее ... същата игра играят Щатите и в Сирия ...

 11. 11 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно е защо изобщо Тръмпи започна преговори с талибаните и то в продължение на една година. И чак миналата седмица загря, че с тях по-добре да не правят споразумения?
  —цитат от коментар 5 на Иво


  …………………………………………………………
  За6тото американеца е невероятен страхливец.Когато един техен есминец се появи в екваторията на Варна,руски самолет прелетя над него...и цялата американска КОМАНДА после подаде молба за уволнение..
  Бяха се изпонасрали от страх.Румънските психиатри не можеха да ги успокоят един месец..
  Пфууууу

  Антиседераст
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Тръмп: „Тайно, практически всички ключови лидери на талибаните и отделно от тях президентът на Афганистан се готвеха да се срещнат с мен в Кемп Дейвид в неделя. Те пристигнаха в Съединените щати тази вечер (в събота – б.р.). За съжаление, за да създадат фалшиви лостове за натиск те (талибаните) признаха, че са извършили атаката в Кабул, при която загина един от нашите велики войници и други 11 души. Веднага отмених срещата и отказах мирните преговори“…

  [email protected]
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Интересно е защо изобщо Тръмпи започна преговори с талибаните и то в продължение на една година. И чак миналата седмица загря, че с тях по-добре да не правят споразумения?
  —цитат от коментар 5 на Иво


  Ами заради либуфта на мюслемския свет към САЩ.
  Талибаните в Афганистан са сунити ...

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#5] от "Иво":

  Отказал – нормално. Но – тайна среща с ония, които обявява за терористи?

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#8] от "Иво":

  Защо ли си мислим, че и финансирането им идва от САЩ?

  Както и някои други нужни за тероризма базови неща. Например, организация, обучение, насочване…

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  И, между другото – защо изобщо му притрябва да признава за тайните преговори и договорки с терористите?

  [email protected]
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#11] от "wxq03574427":

  "Когато един техен есминец се появи в екваторията на Варна,руски самолет прелетя над него...и цялата американска КОМАНДА после подаде молба за уволнение."

  Разбира се, това е лъжа отначало докрай, но се приема особено благосклонно в определени социални среди, обитаващи определени категории заведения около Женския пазар, след изпиване на определени количества напитки от подчертано ниския ценови диапазон...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Разговарял съм с афганистанци. Те казват, че борбата с талибаните е обречена по простата причина, че никой не знае кой е талибан дори в едно афганистанско семейство. Тези талибани са проникнали в цялото афганистанско общество и никой не смее да каже нещо гласно срещу тях, защото това може да бъде последната грешка в живота му...

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  И, между другото – защо изобщо му притрябва да признава за тайните преговори и договорки с терористите?
  —цитат от коментар 16 на karabastun

  За да не стане като с Игнатов.
  Признат грях е половин грях, нали?
  А пък и "поправен - хептен не е грях!

 20. 20 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Весело

  Тръмп: „Тайно, практически всички ключови лидери на талибаните и отделно от тях президентът на Афганистан се готвеха да се срещнат с мен в Кемп Дейвид в неделя. Те пристигнаха в Съединените щати тази вечер (в събота – б.р.). За съжаление, за да създадат фалшиви лостове за натиск те (талибаните) признаха, че са извършили атаката в Кабул, при която загина един от нашите велики войници и други 11 души. Веднага отмених срещата и отказах мирните преговори“…
  —цитат от коментар 12 на karabastun


  ……………………………………………………………….
  Как се оправдават агентите на путин,не ти е работа.Подполковника пак има да бие плесници...

  Антиседераст
 21. 21 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#11] от "wxq03574427":"Когато един техен есминец се появи в екваторията на Варна,руски самолет прелетя над него...и цялата американска КОМАНДА после подаде молба за уволнение."Разбира се, това е лъжа отначало докрай, но се приема особено благосклонно в определени социални среди, обитаващи определени категории заведения около Женския пазар, след изпиване на определени количества напитки от подчертано ниския ценови диапазон...
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  ...........................
  Знам много добре(от сигурно място),4е когато северното мексико с ракети фалира,путин 6те изпрати няколко команди от ГРУ да охраняват силозите на ЯР в пиндонстана,да не би да попаднат в ръцете на LGBT,които ве4е са превзели власта в пиндостаня

  Антиседераст
 22. 22 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Какви преговори с талибани не е за вярване докъде стигат АП да защитават терористични групировки само и само за да бълват анти Тръмп пропаганда и естествено соросоидния Дневник препечатал пасквила.

  -voxy
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Едно време с такива кат талибаните- терористи у Дивия Запад са се оправяли с обяви от рода на:
  "Търси се жив или мъртъв
  (следва рисунка на изверга)
  Награда едиколкоси $ !"

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Любопитно

  ... "Кемп Дейвид е мястото, където лидерите на Америка се събраха, за да планират нашия отговор, след като "Ал Кайда", подкрепена от талибаните, уби 3000 американци на 11 септември", написа в "Туитър" депутатката в Конгреса Лиз Чейни, републиканка от щата Уайоминг. "Никой член на талибанското движение нe бива никога да стъпи там"...

  Мдаааммм ...

  Само дето на 9/11 удари "Ал Кайда", а не талибаните ...

  Щом и конгресмените по такъв пресен и щекотлив за американското съзнание въпрос я подкараха едно към гьотере - бозук е работата, бозук!

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Талибаните ще ни спасят от Ал Каида, че и от възраждащата се ИДИЛ !!!
  Ура, да преговаряме ;-D

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "wxq03574427":"Когато един техен есминец се появи в екваторията на Варна,руски самолет прелетя над него...и цялата американска КОМАНДА после подаде молба за уволнение."Разбира се, това е лъжа отначало докрай, но се приема особено благосклонно в определени социални среди, обитаващи определени категории заведения около Женския пазар, след изпиване на определени количества напитки от подчертано ниския ценови диапазон...
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  ………………………………………
  огромна 4аст от екипажа е полудяла и е в психиатрията в румъния,останалите са подали оставка
  Има и двама удавени от страх(и от дрога)

  Антиседераст
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Пак ще трябва да повторя, че за САЩ талибаните не са терористи. Те ги наричат бунтовници (в статията също така са определени). И не са включени в американския списък на терористични организации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#25] от "balgariez":
  Талибаните ... СА ... ИДИЛ!
  Макар и в малко по-специфична форма, заради пущунските си корени, те са си "локални", а не "глобални".
  За "глобалните" ИДИЛ-ци трябва да гледате по на Запад, та чак хептен до Запад-а ...:)))

 30. 30 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А защо въобще води преговори с талибани? Как се възприемат в САЩ преговори с изродите от 9/11? Едва ли им се радват. Тръмп иска да им даде някакво международно признание или какво?

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  "Изкуството на сделката" се оказа занаятчийска работа на кръжочник...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  Възможно да е така наистина и да получават подкрепа от много местни афганистанци, иначе няма как да контролират към настоящия момент повече от половината територия на Афганистан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#25] от "balgariez":

  Точно това беше плана на САЩ. Та и на Русия даже. Обаче сега маи ще последва промяна в плана... предстои да видим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Така е, защото талибаните, както и ''Ал Кайда'' са творение на САЩ. Тяхната организация бе създадена и бойците обучени от американски инструкури да се бият срещу руските войски в Афганистан.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  А защо въобще води преговори с талибани? Как се възприемат в САЩ преговори с изродите от 9/11? Едва ли им се радват. Тръмп иска да им даде някакво международно признание или какво?
  —цитат от коментар 30 на Черен хумор на кило


  Абе, хора, вие съвсем изтрещяхте!
  Сред атентаторите от 9/11 има саудити, йорданци, пакистанец, даже французин, макар и арабе, но няма ни един афганец, да не говорим за талибан!
  К'ви талибани, к'ви пет лева!

  Че Буш и Чейни "в отговор" решиха да ударят там, където им харесва и им отърва, е съвсем друга работа! Чиста геополитика, за която "уловиха момента" да се намърдат в Афганистан без да им задават много въпроси и пречки.

 36. 36 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#35:"xm..."][/quote]
  Иска да ги признае за равни или какво? Като Ким Чен Ун? Някой въобще признави ли ги за нещо тия талибани? Тръмп да вземе да им даде да управляват като законно правителство ли? Изкуството на сделката, май ас...

 37. 37 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#11] от "wxq03574427":

  Айде стига повтаряхте напълно НЕВЕРНИ неща от хибридната пропаганда. Дори само ВМС на САЩ са по-могъщи от следващите 10 държави в класацията на държавите по военна сила

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Любопитно

  До коментар [#11] от "wxq03574427":

  Какво е "Екватория"?

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Любопитно

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  И аз съм говорил с афганистанци, които като деца са носили муниции на родителите си, когато воюваха със СССР, а след това самите те са воювали със САЩ. Впечатлението ми е, че в Афганистан никой не би победил. Единственото решение е да бъдат оставени сами да се оправят без никаква външна намеса.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#34] от "Voiko":

  Това е много дискусионна тема. Фактите обаче е, че създателя на ал-Кайда бин Ладен е бивш муджахидин, който в продължение на години се е биел срещу съветските войски в Афганистан. Факт е още, че основателя на талибаните молла Омар е също е бил муджахидин в продължение на години и точно тогава трупа военен опит. Факт е също, че муджахидините бяха активно подкрепяни от три държави - САЩ, КСА и Пакистан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  САЩ сами създадоха талибаните. Сами ги въоръжиха. Редно е и сами да се справят с тях, а не да искат помощ на съюзници от НАТО.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 42. 42 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  15 политика на моркова, доведоха единствено до мераци у таралежа, да се качи на одъра. Май е време да се възобнови политиката на тоягата.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Какво стана с "Америка не преговаря с терористи!"?

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Любопитно

  До коментар [#24] от "xm...":

  А дали Осама бин Ладен не организира атентатите от 9/11 точно от Афганистан? Препоръчително е форумец-тръмпанар да не опитва да се прави на по-запознат от член на Конгреса! В противен случай става смешен!

 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тиква загубена":

  Ами приноса на Пакистан, Иран и особено парите на саудитците?

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Любопитно

  До коментар [#30] от "Черен хумор на кило":

  Тръмп "преговаря" (кавичките са умишлено поставени) и с Ким! И с Путин! Какво излезе от тези"преговори"?

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  [quote#35:"xm..."]
  —цитат от коментар 36 на Черен хумор на кило
  Иска да ги признае за равни или какво? Като Ким Чен Ун? Някой въобще признави ли ги за нещо тия талибани? Тръмп да вземе да им даде да управляват като законно правителство ли? Изкуството на сделката, май ас... [/quote]
  Какво да ги признава, когато в Афганистан талибаните отново са доминираща СИЛА?
  И ги "признаха", явно не знаете, отдавна и Русия, и Пакистан, и Китай. Които щяха да "прокарат мира" в Афганистан за малко без Щатите и въпреки Щатите.
  Затова и Тръмп отиде на преговори с тях. Отдавна и открито, но явно не знаете.
  Тази, последната среща, "тайната" е само част от един започнал отдавна процес.

  И да, точно "изкуството на сделката".
  Особено ако можеш да си го позволиш и ти изнася!
  Защо е изгодно за САЩ - вече писах ...

 48. 48 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво стана с "Америка не преговаря с терористи!"?
  —цитат от коментар 43 на blondofil


  Талибаните не са терористи. Те бяха съюзници на САЩ по време на Авганистанската война. Нали се доказа , че Осама бин Ладен е бил в ЦРУ.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#43] от "blondofil":

  За трети път ще повторя: за САЩ талибаните не са терористи, а бунтовническа групировка. Затова и не са ги включили в своя официален списък за терористични организации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#24] от "xm...":А дали Осама бин Ладен не организира атентатите от 9/11 точно от Афганистан? Препоръчително е форумец-тръмпанар да не опитва да се прави на по-запознат от член на Конгреса! В противен случай става смешен!
  —цитат от коментар 44 на vassilun


  Ти си изключително забавен!

  От пещерата на Тора Бора ли?
  Ще обучи там пилотите, ще им извади американски тапии, ще им урЕди логистиката ...

  Ма ти нали беше в Щатите? И не знаеш даже базовите факти за атентаторите?
  Къде са карали школите по пилотиране, от кога, колко време са живяли в САЩ ...
  Ами финансирането? В САЩ имам предвид, през целия този подготвителен период.

  Вие сте жалки, драги.
  То затова и подскачате на всяка глупост, която ви пуснат да ви бъзнат ...

 51. 51 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":


  До коментар [#41] от "Тиква загубена":

  Да, така е. Говорим за едно и също нещо.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Тръмп не удря два пъти на едно и също място.

 53. 53 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#50:"xm..."][/quote]

  Докъде паднаха тръмпанарите, а? Да защитават морално талибаните.... Пфу...

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  [quote#50:"xm..."]
  —цитат от коментар 53 на Черен хумор на кило
  Докъде паднаха тръмпанарите, а? Да защитават морално талибаните.... Пфу...[/quote]
  Още един смешник!

  Фактите, т.е. обективната реалност, нямат и не могат да имат нищо общо с морала!

 55. 55 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "е най-новият пример за склонността на главнокомандващия да поема голям риск в стремеж към външнополитическа победа, само за да я види разбита на пух и прах."

  -- А кои са тогава останалите сто примера разбирване на пух и прав, спрямо които това е най-новия бил?

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  "е най-новият пример за склонността на главнокомандващия да поема голям риск в стремеж към външнополитическа победа, само за да я види разбита на пух и прах."-- А кои са тогава останалите сто примера разбирване на пух и прав, спрямо които това е най-новия бил?
  —цитат от коментар 55 на patilanskomeze


  Китай и Северна Корея.

  Ама за Северна Корея важи същото като за Афганистан - за САЩ не е изгодно да напуснат Южна Корея. Ако "се кротне" Северна - ще им е трудно да стоят боцнати насред Китай, Русия и Япония с всичката си войска и бойна техника. А така си имат оправдание със "страшния Ким".

  Китай ... там е друго.
  Лично моето мнение е, че Щатите просто нямат избор, притиснати са до стената и им се налага да играят ва банк, па каквото сабя покаже ...

 57. 57 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 698 Весело

  Пуснаха им специфично заглавийце и туземните политиканТи се юрнаха да се надприказват.

  И както е традиция тук - без да имат дори елементарна представа какво "коментират".

  Пародия ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 58. 58 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 516 Неутрално

  След 18 години война над половината от територията е под контрола на талибаните, Афганистан се увеличава всяка година с близо 700-800 хиляди прираст. При факта, че там си е постоянна военна зона от 1979 със съветската инвазия, както и късата продължителност на живота, можем да твърдим, че сегашното поколение дори не знае какво е Мир. Почти сигурно, няколко месеца след като американците си изтеглят войските и талибаните ще почнат да превземат големите градове, докато стигнат до Кабул, това ще предизвика огромна емигрантска вълна. Преминаването им през Иран и Турция, без подходящи стимули от ЕС, ще бъде добре насочено и ще цъфнат на южната ни граница, още преди Ф-16ките да са тук. Добре е да се вземат мерки за да няма изненадани после.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Разстроено

  Бунтовниците обещават още кръвопролития.
  ========
  Не става така , Дневник. .....
  Хора които обещават кръвопролития не са бунтовници. ....
  Бунтуват се хора .....срещу нещо лошо. ...включително и кръвопролития. ...
  Нека се придържаме към правилната терминология ....защото по същата логика ,излиза че терористите са миротворци ....като ПКК ,например. ...
  Оправете го ако е възможно .....понеже и без друго ....става въпрос за Афганистан. .....държава на хиляди километри разстояние. ....
  После хората във форума започват да считат ....бежанци ,бунтовници и терористи ....за едно и също. ....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "Voiko":

  Бежанския поток от Афганистан тръгна след като янките свалиха талибаните и се настаниха там. Тогава се възобнови и производството на опиумен мак, което бе забранено от талибаните.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 61. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тръмп е пълен некадърник. Досега нито едно нещо не е договорил.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#60] от "bulgarin.":

  На практика е така, но само защото американския контингент там не може да се справи с талибаните и голяма част от страната е под техен контрол. Водят се сражения, твърде често има и терористични актове от талибаните. Този ''безконечен'' естествено поражда емиграционна вълна.

 63. 63 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  оранжевото посмешище настъпа правата лопата за пореден път

  а какво падение е да каниш терорягите в Кемп Дейвид точно покрай 11ти септември, направо вресливият пуяк се изхрачи в лицата на всички жертви най-безцеремонно

  но тръмпарастчетата благоговеят пред "сенсея" некадърник ... смях!

 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Не е ясно дали преговорите ще бъдат възобновени, защото талибаните няма да имат доверие на бъдещи сделки, които договарят със САЩ, ако смятат, че Тръмп може внезапно да промени курса, ..."


  А Тръмп как да има доверие на талибаните, щом те взривяват бомби по време на преговори? Тръмп е реалист. Щом види, че работата не върви, прекратява преговорите. Не може да води преговори с някого, който или не може да контролира собствените си сили, или не спазва обещанията си.

 65. 65 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  "А Тръмп как да има доверие на талибаните, щом те взривяват бомби по време на преговори? Тръмп е реалист. "

  Зомбьо, и ти като вожда ти сте тъпи като галоши. Тръмп не е реалист, той е напълно неадекватно същество с интелект на 10 годишен.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Любопитно

  До коментар [#64] от "gozambo":

  А Тръмп как да има доверие на талибаните, щом те взривяват бомби по време на преговори?
  =========
  А тия преди Тръмп как им имаха доверие .....?
  Повече от 30 години им се доверяваха.....под една или друга форма......
  Клинтън ,Буш ,Обама ....въобще не се дразнеха от тяхното присъствие....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хаааахахаха, Тръмп уволнил Болтън. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK