Ресорът на Мария Габриел: какви отговорности и колко пари ще разпределя тя

Ресорът на Мария Габриел: какви отговорности и колко пари ще разпределя тя

© Associated PressРесорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде "Иновации и младеж". Това стана известно на пресконференцията на номинираната за председател на новата Еврокомисия Урсула фон дер Лайен, която обяви състава и портфолиата на екипа си.


"Сега тя ще създава нови перспективи пред младото поколение", каза Фон дер Лайен. От представянето на ресорите и комисарите, които ще контролира изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер, се вижда, че Мария Габриел ще бъде под нейното ръководство.


Макар формално постът да се нарича Комисар за иновациите и младежта, от писмото на Фон дер Лайен до Габриел, описващо ресора, се вижда, че тя ще отговаря и за образование, изследвания, култура и спорт.
Тази област е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който по думите му парите не са предварително разпределени. Той дори говореше за "Киберсигурност", докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор.


По повод спекулациите, че на Габриел ще бъде предложено земеделието, премиерът коментира: "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие"?"


Преди дни премиерът изрази увереност, че България ще има "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното".


Вестагер и Габриел

© Associated Press

Вестагер и Габриел


Преместването на Габриел в този ресор противоречи и на неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата комисия. Освен това генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите образование, младеж и култура попадат сред политиките, в които ЕС има компетентността да подкрепя, координира или допълва действия на държавите членки, тоест не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпоредби.


Финансирането


В отговор на въпроси, зададени от "Дневник", говорител от Европейската комисия заяви, че отделът, отговарящ за политиките за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти, включващи:


- "Еразъм+" с общ бюджет 14.7 милиарда евро между 2014 и 2020 г. ("Еразъм+" е най-голямото перо - 30 млрд. евро за 2021 - 2027 г., които Европарламентът вече одобри по принцип, но и на практика те вече са разпределени и еврокомисарят ще следи изпълнението на програмата със силно ограничени възможности да провежда чрез нея някакви политики.)


- Програмата DiscoverEU, която дава възможност на 18-годишни младежи да опознаят Европа чрез безплатно пътуване с влак (повече четете тук). DiscoverEU се реализира чрез фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018, 16 милиона за 2019, евентуално повече за 2020 година).


- От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро действията "Мария Склодовска-Кюри", в подкрепа на около 65 хил. учени.


- Европейски корпус за солидарност (дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина) със собствен бюджет 375.6 милиона евро до 2020 г.


- "Творческа Европа" с настоящ бюджет 1.46 милиарда, подкрепяща европейските културни и творчески сектори с инициативи като Европейска столица на културата. С бюджет около 120 милиона на година, подпрограмата МЕДИА например подкрепя развитието на около 430 филма и разпространението на около 500 филма всяка година.


В предложението на ЕК за бюджет за 2021 - 2027 г. се предвижда:


- Програма "Еразъм" - комисията предлага да се удвои бюджетът до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за "Еразъм" комисията предлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.


- "Мария Склодовска-Кюри"- предлага се бюджет 6.8 милиарда евро по програмата "Хоризонт Европа" за научни изследвания и иновации.


- Европейски корпус за солидарност - предлага се бюджет 1.26 милиарда евро.


- "Творческа Европа" - ЕК предлага финансиране за програмата на ЕС за култура от 1.85 милиарда евро.


Какво казваше Борисов


На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете - комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика.


Ето как зам.-председателят Маргрете Вестагер ще надзирава ресорите, сред които е и този на Габриел

© Associated Press

Ето как зам.-председателят Маргрете Вестагер ще надзирава ресорите, сред които е и този на Габриел


Какви са задачите на Габриел


В писмото на Фон дер Лайен към Габриел, в което тя изяснява ресора, пише следното:


"Задачата ви в следващите 5 години е да развиете потенциала (на Европа) и да гарантирате, че образованието, изследванията и иновациите ще помагат на амбициите ни и на по-широките ни цели.


- Трябва да осигурите бързо договаряне и пълно прилагане на бъдещата програма "Хоризонт Европа", като работите със страните членки, изследователската общност, гражданското общество и другите комисари.


- Като част от това трябва да осигурите достатъчно инвестиции към авангардни изследвания и иновации, водещи до пробиви в своя сектор, в частност - чрез Европейския съвет за иновации. За да сме конкурентоспособни по света, трябва по-добре да подкрепяме нашите иноватори и да довеждаме идеите им до пазара.


Искам да работите със страните членки за изграждане на бъдеща Европейска зона на изследвания, в която ще обединим всички усилия на национално и европейско ниво.


- Искам да осигурите да вървят ръка за ръка изследванията, политическите и икономическите приоритети; ще работите с комисарите по целия спектър на политиките на ЕС, ще допринасяте за новата индустриална стратегия и ще извличате максималното от новите тематични мисии в рамките на бъдещата програма "Хоризонт Европа".

- Трябва да подкрепяте целта за утрояване размера на програмата "Еразъм+" в следващия бюджет; бързото постигане на споразумение е важно, за да могат всички, които я използват, да извлекат от нея максимални възможности.


- Искам да ръководите работата за превръщане на Европейското образователно пространство в реалност до 2025 г., като тясно си сътрудничите с регионалните и националните власти; фокусът трябва да е върху премахване на пречките за учене, подобряване достъпа до качествено образование и улесняване движението на учещите между държавите.


- Искам за работите за по-високо качество и за връзки между европейските университети; трябва да се фокусирате върху пълно прилагане на Инициативата за европейските университети, извличайки поуки от сегашната пилотна фаза; така студентите ще могат да получават диплома, комбинирайки курсове от няколко европейски държави, които ще повиши в международен план конкурентоспособността на нашите висши училища.


- Искам да се фокусирате върху цифровата грамотност и образование с цел заличаване на разминаванията в цифровите умения; трябва да ръководите обновяването на Плана за действие за цифрово образование и да намерите как да увеличим ефекта от мащабни онлайн курсове със свободен достъп; трябва също да видите как да се помогне за увеличаване от ранна възраст на вниманието срещу дезинформацията и други онлайн заплахи.


- Трябва да постигнете максимален ефект от потенциала на нашите програми за обмен с цел развиване на международното сътрудничество в образование, изследвания и иновации."Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  ИНОВАЦИИ И МЛАДЕЖ ! ГОЛЯМО НИЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дори и това да е ресора - защо за теб иновациите и младежите са нищо? вие комунистите сте си свикнали на ТКЗС-то и да си карате каруците. Младежта за вас е бреме

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Правилно я оцени Урсула фон дер Лайен. Ама на Габриел какво и пука, заплатата е същата. Само Бойко се кахъри, че парите са малко.

 5. 5
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, да бе прочел статията, а? Пак пишеш без да четеш. Не си оставяш старите "мурафети"!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 7. 7 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 512 Неутрално

  ХА ХА ХА. Директор на водопад. Пълен провал на ГЕРБ. Еврокалинка отвсякъде

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  На най-застаряващата и функционално неграмотна нация в ЕС - "Иновации и младеж".
  Страхотен майтап, почти подигравка.

 9. 9 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Баси тъпото заглавие. То показва, че се интересуваме само от разпределяне на порциите на финансирането, а не от работата, която да бъде свършена в името на общественото благо.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#3] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Комунистите сте вие милиционерче. При вас са само партийци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "djb95":

  Провал е твойто мислене, което май не ти се отдава.

 12. 12 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Таз изобщо не изглежда добре като жена, но вероятно е уникална в кревата, иначе защо ще я пробутват навсякъде?

 13. 13 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Това като в един култов сериал, съветник за младежта и свободното време. Пост за най-големия загубеняк.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Весело

  До коментар [#6] от "todor._89":

  Просто гледам и слушам директно селски. И ти казвам ресорчето на марийчето ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Весело

  До коментар [#6] от "todor._89":

  Просто гледам и слушам директно селски. И ти казвам ресорчето на марийчето ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Дневник, ЕК не ви е Бойко, който "дава" пари. Не ви е даже и Доган, който разпределя парите. Така че Мария Габриел няма да разпределя нищо. Стига с този селски език.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не мога да разбера защо този ресор да е обиден. Еразъм е една от най смислените програми на ЕС и сред малкото, за които обикновените хора знаят (извън осп).
  Какво трябваше да получи?

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело

  ""Сега тя ще създава нови перспективи пред младото поколение", каза фон дер Лайен."

  Добре че не ми се налага Габриел Неделчева да ми създава перспективите.
  Всъщност кой ли ми е създал перспективите когато бях мрлад?

 20. 20 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1447 Весело

  Мария Габриел ще бъде "Иновации и младеж""

  Айде, младата кмсомолка я видяха колко струва и оттече до деветата дупка на кавала.
  Остана да се фукаме с дъртата комсомолка Сталинка, стига да успеем да заблудим " лошите " от САЩ , разбира се!
  Ще бъде жалко, щото тя съвсем скоро получи ценни наставления от БГбаши как да усвоЕва международните финансови фондове....

 21. 21 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  И те не знаят какво трябваше Габриел да получи. Но важното са хейтърите е да обиждат, плюят и клеветят. Нали тя не е от "техните".

 22. Парите ще ги разпределя Бибитко с жипката от фейса......
  На калинката Мара ще и остане само титлата и чуждоземския мъж

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Четете и статиите! Не карайте само на листчета!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не губи кураж, идва нов тираж... (мандат)

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напротив, това наистина е важен ресор, всички читави държави имат дългосрочни стратегии точно за иновации и младеж. Въпросът е да свърши нещо и за страната си, ако беше читава, това може и да е прелома, да се спре изтичането на бг младеж, както и бурно да се развие НТП, който развиваме още от времето на бай Тошо...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#6] от "todor._89":Просто гледам и слушам директно селски. И ти казвам ресорчето на марийчето ти.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Абе чети бе "професоре". Статиите се четат и едва след това се коментират. А селски кмет си ти, но със самочувствие на везир.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 27. 27 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Може да е министър на земеделието, подраздел Калинки

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Весело


  Не зная защо си спомних израза "постна пица".....

 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Точно страната с най-големи проблеми с младите хора да излъчи такъв комисар...
  Много странен избор на еврокомисари има.
  Бе чиновници, какво се чудя.

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Не е ли по-правилно да се каже: какво общоевропейски ценности ще разпределя.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#29] от "Molossian":

  Дават ни огромен шанс.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Всяка генерална дирекция в Комисията има генерален директор и един Комисар, който отговаря за нея. Генералният директор е оперативният мениджър, а комисарят политическият. Не пишете глупости!

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  "Иновации и младеж" са стратегически цели за Европа!
  Добър ресор!

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#6] от "todor._89":

  Чукча не читател- чукча - писател!!!!

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Понижението е логично. Кой имаше илюзии, че Габриел я ценят в ЕС? Комисар е благодарение на съпруга си и свекър си. Бойко разполага само с един на ниво — Кристалина. И я лашка навсякъде, където се освободи място.

 36. 36 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи ни се размина ресора с многото пари, ехх жалко. Пък нали това беше най-важно за нас!

  Marinov
 37. 37 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 989 Весело

  Ххахахаха, урсулата го нахедри на БХ и Мара за благодарност, че лижат добре.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 38. 38 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 419 Весело

  Хахахах, Баце се отказа от Върховен представител на ЕС за външната политика заради Еразъм (или страх от ватенките?).

 39. 39 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво и честито на България и Мария Габриел. Това е един от най-раздаващите средства ресори и най-важното ориентиран към бъдещето и развитието в реална среда.

  Вместо много да знаете и плямпате простотии, сядайте да пишете проекти и създавайте иновативни стартъпи. Ако ви стиска задника и възможностите. Той все пак е за сядане, не за мислене.

  Navigare Necesse Est
 40. 40 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Който и ресор да получи комунисти и либерасти ще викат малко е, провал е.

  Къв провал бе, мушмуроци. Има толкова държави без никакъв ресор.

  А чухте ли по БНР ген. Атанасов как пламенно защити русофила в ареста.

  Аре, лилавите... обръщайте палачинката. Русофила е невинен.

  Смешници!

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  "Програма "Еразъм" – Комисията предлага да се удвои бюджета до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за "Еразъм"!

  Изключително важно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Нима се е надявал някой на нещо? С такъв представител - толкова. Предишния ресор беше получен компромисно, но сега вече я познават, познават и възможностите и :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#37] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  С такива "надарени и усърдни" българомразци задачата на рубладжийските мескерета става значително по-лесна!!!!!

 44. 44 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 989 Любопитно

  Има толкова държави без никакъв ресор.
  —цитат от коментар 40 на Кой се страхува от Иван Гешев


  Кои са тези държави (изключваме Великобритания по разбираеми причини)?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 45. 45 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 419 Весело

  Има толкова държави без никакъв ресор.
  —цитат от коментар 40 на Кой се страхува от Иван Гешев


  Я кажи коя държава е без никакъв ресор, разбирач?

 46. 46 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ресорът е важен. Нима образованието е по- маловажно от транспорта и сигурноста? Не всичко опира до пари и усвояване!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  И как точно би могла да спре "изтичането на младежи" ?. Да предположим че сложим Радан или директно Бойкикиев (да се свети името му) на този пост, КАК ще ги спре тия младежи ?!?

 48. 48 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 558 Весело

  Както викаше едно време Нейчо Неев, е.ал съм ти евросъюза, щом мария габриел му е еврокомисар )

 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Погледнато от страна на България, даже и това не заслужаваме, ама пусто, нали има правило от всяка страна комисар.
  Погледнато от страна на нашата комисарка - кеф и удоволствие. Няма отговорности, провалите ( ако не направиш нещо наитина уникално:)) са невъзможни, заплата прекрасна - пей сърце.

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 744 Неутрално

  ресор ''"Иновации и младеж" си е напрово комично - в държава, където съществуват унита като Библиотекарския и УНСС, където половината младежи се евакуират от страната, а другата българският не им е майчин език......

  видяха я от ЕС, че нищо не свърши Габриел предишния си мандат - за мен тва е младата Кунева- йес, йес, йес, и само локуми разтяга без да върши никва работа за 5 стинки

  но голям шамар за Бибитко, макар че той според мен ще е доволен, че бг комисарят няма да влиза много в полезрението и ще си скатава следващите 5 години

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#29] от "Molossian":

  То по твоята логика трябва изобщо да нямаме комисар.

 52. 52 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#7:"djb95"]ХА ХА ХА. Директор на водопад. Пълен провал на ГЕРБ. Еврокалинка отвсякъде

  Това им е достатъчно на крадливите мутромулиционерчета от ГРОБ

  Представи си какви поразии ( в европейски мащаб) щяха да сътворят некадърните калинки , ако им бяха дали ресор Правосъдие например, или Енергетика или Транспорт. Недай си боже външна политика - тва Брекзити, санкции , Русия ,Китай... опазил ни бог

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 53. 53 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Отхвърлен е само Радан

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  След реанимацията на престъпните мераци на герб за АЕЦ Белене и Туско-руски поток, най-много ще ни пасва ресорът "Защита на руските енергийни интереси в ЕС"!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Нещо като нищо за едно нищо. Г-жа дер Лайен е дала подходящ ресор.

 56. 56 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Падението на Дневник продължава. Жалка, некадърна, нищожна, псевдо-журналистика. И кому е нужно това озлобление към човек постигнал хилядократно повече от вас? Та какво сте пред Мария Габриел? Поредна жълта медия! Не разбрахте, че отвращавете и нищо повече с безспирните си пасквили.... разчитайки на малоумни клакьори!

 57. 57 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Падението на Дневник продължава. Жалка, некадърна, нищожна, псевдо-журналистика. И кому е нужно това озлобление към човек постигнал хилядократно повече от вас? Та какво сте пред Мария Габриел? Поредна жълта медия! Не разбрахте, че отвращавете и нищо повече с безспирните си пасквили.... разчитайки на малоумни клакьори!

 58. 58 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Божеееее в ГЕРБ култура и образование.
  БОГ ДА ПАЗИ ЕС И БЪЛГАРИЯ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 59. 59 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Весело

  ИНОВАЦИИ И МЛАДЕЖ ! ГОЛЯМО НИЩО !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Напротив, тва е най-респектиращия ресиор, с три пъти повече кинти от всички останали, взети назаедно. Питайте Го, бе!

 60. 60 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1332 Весело

  Не мога да разбера защо този ресор да е обиден. Еразъм е една от най смислените програми на ЕС и сред малкото, за които обикновените хора знаят (извън осп).Какво трябваше да получи?
  —цитат от коментар 18 на АзКлавдия


  Той поста не е обиден, но шефа ви го възприема като такъв, защото е за малко пари и са предварително разпределени!

 61. 61 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Не мога да разбера защо този ресор да е обиден. Еразъм е една от най смислените програми на ЕС и сред малкото, за които обикновените хора знаят (извън осп).Какво трябваше да получи?
  —цитат от коментар 18 на АзКлавдия


  ето заради това ''генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест''

 62. 62 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  След реанимацията на престъпните мераци на герб за АЕЦ Белене и Туско-руски поток, най-много ще ни пасва ресорът "Защита на руските енергийни интереси в ЕС"!
  —цитат от коментар 54 на Рим


  Него го пазят за рада дълбоката, кога и зарасте знамието...

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Не е ли по-правилно да се каже: какво общоевропейски ценности ще разпределя.
  —цитат от коментар 30 на zyb18561487


  Ами така си е. Пари всеки може да разпределя -- и Баце, и Сопола, и Данчо Ментата. Майсторлъкът е да разпределяш общоевропейски ценности.

  Макар че според ценностите на някои младежи изобщо не би трябвало да се раждат. Много въглероден двуокис отделят. Ако не вярвате, питайте Гретето и онази умна зелена германка, авторката на труда "Живот, свободен от деца".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 308 Неутрално

  На най-застаряващата държава - ресор младеж!? И същевременно на най-циганизиращата се, сиреч затъваща в неграмотност държава - ресор иновации!?

 65. 65 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":И те не знаят какво трябваше Габриел да получи. Но важното са хейтърите е да обиждат, плюят и клеветят. Нали тя не е от "техните".
  —цитат от коментар 21 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  До тук в коментарите основно вие плюете и обиждате! Нещо сте изнервени, защо ли?

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Таз изобщо не изглежда добре като жена, но вероятно е уникална в кревата, иначе защо ще я пробутват навсякъде?
  —цитат от коментар 12 на ZEN


  една от каките на Бойко Методиев Борисов.

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  Маловажен ресор е получила нашата Габриел, обаче можеше и да бъде и по зле. Вижте например какъв ресор е получила Малта например. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гърците получават ресор "Защита на нашия европейски начин на живот" :-)))

  Хърватите "демокрация и демография".

  Добрата новина за БГ е че румънците са се преборили за Транспорта. Там сме в един отбор срещу макронизъма.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 69. 69 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  След като разказа играта на стотици малки сайтове с пробутването на директивата за авторскот право, другарката отива да "оправя" проблемите на младежите. Чудничко направо. Ура другари!!! Да построим новото болшевишко джендър бъдеще!!

 70. 70 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 924 Весело

  сега мутрите ще вкарат нов смисъл на думите "култура и образование" ,ура калинки ,ура !

 71. 71 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 856 Весело

  Няма ли ресор "Неразпределени парични потоци и черни каси"?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 72. 72 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#40] от "Кой се страхува от Иван Гешев":

  Правилото е всяка държава членка да има пост в ЕК, като не може една държава да има два поста. Това гербавите сте елементарни лъжци.
  Иначе - в този пост има пари и е важен. Смята се, че е по-малко важен от други например с икономическа насоченост, защото не може да инциира общо европейско законодателство в тази област и по-специално в образованието. С други думи не може да се влияяе на ниво ЕС, тъй като в областта на образованието почти липсва интеграция на държавите членки.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 73. 73 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Супер, България е синоним на иновации: КТБ - иновация, НАП - иновация, Здравна каса - иновация, направо ни уцелиха, ще развием ресора:)))

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Директорка на водопад.
  А и той водопадът едва църцори ...

  Като гледам програмите и обясненията - тази ще го играе Новата Людмила.
  На Новия ни Тато ...
  Баси ирониите на съдбата, начи!

 75. 75 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#13] от "ДСиБ":

  Енрике Пастор! :D

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 76. 76 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пореден резил за ГЕРБ. Боко са го взели за мезе.

 77. 77 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Планираните средства за ресора на Габриел ги преброих около 40 милиарда евро. Би било полезно да се съпостави с ресурса до сега на ресора на Габриел. Щото би било оценка за думите на ББ:

  "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното".

  Да де, ама не се прави! ЩО???

 78. 78 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Весело

  Имам готова рецепта за габриел - да роди дете и да си купи новия айфон и е готова...

 79. 79 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Наистина ли си мислите , че Борисов и Габриел сега научават !?!

 80. 80 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1524 Весело

  Честито на Бойко Борисов и на всички гербаджийски тролове! ДЕВЕТА ГЛУХА ЛИНИЯ! За тяхно съжаление обаче в този ресор няма почти нищо за крадене.
  Ха-ха-ха... само приказките на Пожарникаря-слънце бяха много големи.

 81. 81 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#4] от "Роси":И ти с твойте дебилски коментари пак се изцвъцка.
  —цитат от коментар 5 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Абе ай са пак почнахте с някакви лични квалификации Роси добре си го казва! Фактите са следнате а именно - България не разполага с никакъв ресурс от качествени дипломати, само посредствени калинки на всички нива и е логично никой никакъв кокал да не дава! Те калинките за едната заплата и командированите се борят , всичко това с безплатен кетъриг всеки ден и представителни пари им се превеждат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 82. 82 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Весело

  До коментар [#40] от "Кой се страхува от Иван Гешев":

  прокуроре това ти ли си ? ставаш главен а? евала ....

 83. 83 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Неутрално

  дали ще я препитат все пак?

 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  Планираните средства за ресора на Габриел ги преброих около 40 милиарда евро. Би било полезно да се съпостави с ресурса до сега на ресора на Габриел. Щото би било оценка за думите на ББ: "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното".Да де, ама не се прави! ЩО???
  —цитат от коментар 77 на plebs


  Защото:
  От изброените само "Европейски корпус за солидарност" и "Творческа Европа" предполагат някаква субективност от страна на еврокомисаря.
  За другите - програмите са дългосрочни и по твърди и/или нАучни критерии. Т.е. от Марчето нищо не зависи!

  Така от 40-те млрд. остават по-малко от 4 млрд. "за нея" ...

 85. 85 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#12] от "ZEN":Е по-добре изглежда от годеницата на Игнатов. Поне не си показва срамотиите в интернет.
  —цитат от коментар 14 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Не и ги показва в ПИК, щот ГЕРП никой не го бръсне за слива както се виде.
  Показва ги където трябва, като резултата е налице...

 86. 86 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":Точно страната с най-големи проблеми с младите хора да излъчи такъв комисар...Много странен избор на еврокомисари има.Бе чиновници, какво се чудя.
  —цитат от коментар 29 на Molossian


  Ми то едва ли има друга структура, в която първо се определят хората, а после почват да се чудят каква работа да им дадат.

 87. 87 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как тука се определя че това е "девета глуха"?
  Пишат се едни пари,които се дават за иновации и младежи,и някой тука обяснява че това било калпав ресор.А от написаното от Дневник,какви са задълженията и отговорностите,почти нищо не се разбира,от реалната работа,която се върши!

  sdg
 88. 88 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Народа е казал, ако мислиш за утре- купи си хляб, ако мислиш за години напред - засей дървета, ако мислиш за бъдещето си - обучавай, възпитавай децата си!

  Така, че тези дето виждат само до върха на носа си и ги блазни келепиреца/100 годишните комунисти/ , да си купят хляб.
  Ресора е отговорен, престижен и благороден! ....но това могат да оценят просветените и интелегентни хора.

 89. 89 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Лош бил ресора (за комунистите).
  Да, лош е, щото не е ваш, затова.

 90. 90 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Точно, од Габриел зависи да вложи смислено съдържание в това, което трябва да свърши. Вярвам, че ще свърши добра работа.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 91. 91 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ватата само като чуе за еврокомисар и се надървила като пубертет пред порно филм.

 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Една Марийка на шубера и нито един заместник-комисар по секторите. Само боза, без баклава...

 93. 93 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#88] от "bora bora":

  +++
  Какво разбират комунистите от образУвание.?!? Дай им да крадст и плагиатстват на тях. Дребни душици.

 94. 94 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Да живей Иноваций I - гербокалинка с визия за бъдещето...

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157703747549581&set=a.127863314580&type=3&theater

 95. 95 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами нормално е да нищо от твоя гледна точка.

  Ти си иновативен като изгнил пън, а и си набор на динозаврите. :)

 96. 96 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Вестагер и Габриел са идеалния пример за това как да СЪСИПЕШ (европейския или който се сетиш) СЪЮЗ - сложи пожизнени "управници" на хранилка и гледай цирк.

  Ама защо ни е нужен съюз?
  САЩ са федерация от много щати, Русия отново са федерация от много републици, в Индия говорят 250 езика, китайците и те имат сто националности в китайската република...Очеизвадно СЪЮЗ е пътя към успеха.

  Е нашия Европейски СЪЮЗ се ръководи от такива хора като Вестагер - с НИТО един ден трудов стаж в РЕАЛНАТА икономика. Общата хранилка е както следва:
  Министър на църковните въпроси
  1998 – 2000
  Министър на просветата
  1998 – 2001
  Министър на икономиката и вътрешните работи
  2011 – 2014
  Еврокомисар за конкуренцията
  От 2014

  И за капак - Вестагер - Еврокомисар на конкуренцията :) Каква конкуренция, бе, майка, ти никога не си се конкурирала дори за едно просто работно място...г-жа комисар за конкуренцията.
  Наш'та булка .... и тя май турдовия ѝ стаж е ексклузивно на хранилката..

  Ще го бъде ЕС - хилядолетен ще е като райха.

 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  Директорка на водопад.А и той водопадът едва църцори ...
  —цитат от коментар 74 на xm...


  Хахахаааа.... не бях чувал този лаф, велик е! Много се смях наистина! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Интересна е позицията на Дневник, че това било понижение и не бил важен ресор. Все пак в листата с прогрмите от ресора която са постнали горе липсват най-важните в сектор наука - ERC (European Research Council) и Horizon 2020 както и последващите програми. Това са едни от най-важните инструменти за финансиране на научни проекти в Европа и акцентите които се поставят там са централни за бъдещето на континента като водещо място за наука. Но както знаем, какво е важно и какво не е важно е доста субективен въпрос

 99. 99 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Много ми харесва и иконографиката - където г-жа екс министър на църковните въпроси е представена като тази, която ще ни води напред, към "Еurope fit for the digital age", честно - стана ми нещо, но няма да кажа кое.
  После защо в Европата няма фейсбук, гугъл, епъл и т.н.

  "Как да стане и що не става дигитализацията, г-жо комисар по конкуренцията, екс министър на църковните въпроси?"
  (Дневник - защо не изпратите дословно това запитване към г-жа Вестагер? Понеже от 3 години насам не само САЩ, но вече и китайците и останалите жълтури ни бият в земята по дигитализация, IOT, Fintech и други.)

 100. 100 Профил на svetla_g1
  svetla_g1
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Това като в един култов сериал, съветник за младежта и свободното време. Пост за най-големия загубеняк.
  —цитат от коментар 13 на ДСиБ


  Да, Енрике от "Новите съседи", който стана кмет, че дори и домоуправител на кооперацията...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK