Ресорът на Мария Габриел: какви отговорности и колко пари ще разпределя тя

Ресорът на Мария Габриел: какви отговорности и колко пари ще разпределя тя

© Associated PressРесорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде "Иновации и младеж". Това стана известно на пресконференцията на номинираната за председател на новата Еврокомисия Урсула фон дер Лайен, която обяви състава и портфолиата на екипа си.


"Сега тя ще създава нови перспективи пред младото поколение", каза Фон дер Лайен. От представянето на ресорите и комисарите, които ще контролира изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер, се вижда, че Мария Габриел ще бъде под нейното ръководство.


Макар формално постът да се нарича Комисар за иновациите и младежта, от писмото на Фон дер Лайен до Габриел, описващо ресора, се вижда, че тя ще отговаря и за образование, изследвания, култура и спорт.
Тази област е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който по думите му парите не са предварително разпределени. Той дори говореше за "Киберсигурност", докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор.


По повод спекулациите, че на Габриел ще бъде предложено земеделието, премиерът коментира: "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие"?"


Преди дни премиерът изрази увереност, че България ще има "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното".


Вестагер и Габриел

© Associated Press

Вестагер и Габриел


Преместването на Габриел в този ресор противоречи и на неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата комисия. Освен това генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите образование, младеж и култура попадат сред политиките, в които ЕС има компетентността да подкрепя, координира или допълва действия на държавите членки, тоест не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпоредби.


Финансирането


В отговор на въпроси, зададени от "Дневник", говорител от Европейската комисия заяви, че отделът, отговарящ за политиките за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти, включващи:


- "Еразъм+" с общ бюджет 14.7 милиарда евро между 2014 и 2020 г. ("Еразъм+" е най-голямото перо - 30 млрд. евро за 2021 - 2027 г., които Европарламентът вече одобри по принцип, но и на практика те вече са разпределени и еврокомисарят ще следи изпълнението на програмата със силно ограничени възможности да провежда чрез нея някакви политики.)


- Програмата DiscoverEU, която дава възможност на 18-годишни младежи да опознаят Европа чрез безплатно пътуване с влак (повече четете тук). DiscoverEU се реализира чрез фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018, 16 милиона за 2019, евентуално повече за 2020 година).


- От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро действията "Мария Склодовска-Кюри", в подкрепа на около 65 хил. учени.


- Европейски корпус за солидарност (дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина) със собствен бюджет 375.6 милиона евро до 2020 г.


- "Творческа Европа" с настоящ бюджет 1.46 милиарда, подкрепяща европейските културни и творчески сектори с инициативи като Европейска столица на културата. С бюджет около 120 милиона на година, подпрограмата МЕДИА например подкрепя развитието на около 430 филма и разпространението на около 500 филма всяка година.


В предложението на ЕК за бюджет за 2021 - 2027 г. се предвижда:


- Програма "Еразъм" - комисията предлага да се удвои бюджетът до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за "Еразъм" комисията предлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.


- "Мария Склодовска-Кюри"- предлага се бюджет 6.8 милиарда евро по програмата "Хоризонт Европа" за научни изследвания и иновации.


- Европейски корпус за солидарност - предлага се бюджет 1.26 милиарда евро.


- "Творческа Европа" - ЕК предлага финансиране за програмата на ЕС за култура от 1.85 милиарда евро.


Какво казваше Борисов


На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете - комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика.


Ето как зам.-председателят Маргрете Вестагер ще надзирава ресорите, сред които е и този на Габриел

© Associated Press

Ето как зам.-председателят Маргрете Вестагер ще надзирава ресорите, сред които е и този на Габриел


Какви са задачите на Габриел


В писмото на Фон дер Лайен към Габриел, в което тя изяснява ресора, пише следното:


"Задачата ви в следващите 5 години е да развиете потенциала (на Европа) и да гарантирате, че образованието, изследванията и иновациите ще помагат на амбициите ни и на по-широките ни цели.


- Трябва да осигурите бързо договаряне и пълно прилагане на бъдещата програма "Хоризонт Европа", като работите със страните членки, изследователската общност, гражданското общество и другите комисари.


- Като част от това трябва да осигурите достатъчно инвестиции към авангардни изследвания и иновации, водещи до пробиви в своя сектор, в частност - чрез Европейския съвет за иновации. За да сме конкурентоспособни по света, трябва по-добре да подкрепяме нашите иноватори и да довеждаме идеите им до пазара.


Искам да работите със страните членки за изграждане на бъдеща Европейска зона на изследвания, в която ще обединим всички усилия на национално и европейско ниво.


- Искам да осигурите да вървят ръка за ръка изследванията, политическите и икономическите приоритети; ще работите с комисарите по целия спектър на политиките на ЕС, ще допринасяте за новата индустриална стратегия и ще извличате максималното от новите тематични мисии в рамките на бъдещата програма "Хоризонт Европа".

- Трябва да подкрепяте целта за утрояване размера на програмата "Еразъм+" в следващия бюджет; бързото постигане на споразумение е важно, за да могат всички, които я използват, да извлекат от нея максимални възможности.


- Искам да ръководите работата за превръщане на Европейското образователно пространство в реалност до 2025 г., като тясно си сътрудничите с регионалните и националните власти; фокусът трябва да е върху премахване на пречките за учене, подобряване достъпа до качествено образование и улесняване движението на учещите между държавите.


- Искам за работите за по-високо качество и за връзки между европейските университети; трябва да се фокусирате върху пълно прилагане на Инициативата за европейските университети, извличайки поуки от сегашната пилотна фаза; така студентите ще могат да получават диплома, комбинирайки курсове от няколко европейски държави, които ще повиши в международен план конкурентоспособността на нашите висши училища.


- Искам да се фокусирате върху цифровата грамотност и образование с цел заличаване на разминаванията в цифровите умения; трябва да ръководите обновяването на Плана за действие за цифрово образование и да намерите как да увеличим ефекта от мащабни онлайн курсове със свободен достъп; трябва също да видите как да се помогне за увеличаване от ранна възраст на вниманието срещу дезинформацията и други онлайн заплахи.


- Трябва да постигнете максимален ефект от потенциала на нашите програми за обмен с цел развиване на международното сътрудничество в образование, изследвания и иновации."


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2694 гласа

  1. Като "признание за България" (55.90%)
  2. Като оценка за предишния мандат на Мария Габриел (4.83%)
  3. Като резултат на дипломатическите усилия на Бойко Борисов (2.15%)
  4. Като изненада, защото България не се слави с постижения в иновациите и образованието (12.99%)
  5. Като "понижение" за българския еврокомисар (13.66%)
  6. Няма значение какъв е ресорът (4.83%)
  7. Не мога да преценя (2.49%)
  8. Не ме интересува (3.12%)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK