Решетников - православният имперец, свързал "целия си живот" с България

Леонид Решетников е на активна служба към външното разузнаване от 1976 г. до 2009 г. и работи изключително на Балканите. Преди това в периода 1971 - 1975 г. той е аспирант в Софийския университет, където защитава докторска дисертация.

© rusorel.info

Леонид Решетников е на активна служба към външното разузнаване от 1976 г. до 2009 г. и работи изключително на Балканите. Преди това в периода 1971 - 1975 г. той е аспирант в Софийския университет, където защитава докторска дисертация.Леонид Решетников познава добре България - и като разузнавач, и като историк, учил и в София. Посещавал е страната много пъти в последните десетилетия.


Сега той няма да може да го прави, след като получи десетгодишна забрана за влизане заради разследване за шпионаж, завършило с обвинение срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов.


С Решетников са свързани двете организации, до които водят следите на Николай Малинов - "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).


"Българската" връзка
Връзката на Решетников с България е стара, макар той да стана известен на широката публика едва в последните години. Около президентските избори през 2016 г. самият той заяви, че е обсъждал пред Българската социалистическа партия издигането за кандидат-президент на Румен Радев. Някои публикации определиха действията му като "лобиране", последваха взаимни обвинения в лъжа между него и лидера на БСП Корнелия Нинова. Подробности за случая четете тук.


Роденият в Източна Германия Решетников, днес на 72 години, завършва история в Харков, година по-късно пристига в България. В Софийския университет аспирантурата му завършва с дисертация, озаглавена "Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз (1921 - 1941 г.)".


Аспирантурата му приключва през 1974 г. и две години по-късно, вече в СССР, става разузнавач. Двайсет и пет годишната му кариера в службите продължава и след разпадането на съюза - през 2009 г. е генерал-лейтенант в Службата за външно разузнаване (правоприемник на Първо главно управление на КГБ), когато достига пределната възраст за военна служба.


Работи на Балканите, владее български и сръбски, според няколко биографични справки ползва гръцки разговорно. В последно време коментира и Украйна в интервюта за руски медии.


"Целият ми живот е свързан с България"


Коментарите му за България често се вписват в общите тези на много руски политици, техни съмишленици в Европа и изповядващи същите възгледи издания - срещу Москва се води хибридна война, България е братска православна страна с ограничен от Запада суверенитет. Миналата година обаче заяви, че Русия и България се отдалечават една от друга и това се отнася не само за "ръководния елит", а и за "немалка част от народа".


Отношението си към страната обяснява в публикация във "Фейсбук" след призиви да не бъде пускан в страната заради коментари за злополучното посещение на руския патриарх Кирил: "България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук учих, тук защитих (дисертацията си), покръстих се и се ожених. Обиколих я надлъж и нашир, бях и съм приятел с най-различни хора - и със селяни, и с военни, и с политици, и с учени. Искрено обичам българския народ, българската история, българската литература." Изтъква дори "огромните заслуги" на предците за предаване на Русия на "съкровищата на православието".


"Бивш" разузнавач?


Няма едно мнение за Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), който той оглавява до 2017 г. Институтът, пряко подчинен на президента Владимир Путин и днес ръководен от бившия шеф на външното разузнаване Михаил Фрадков, формално трябва да подкрепя президента и други органи на властта с анализи, свързани с ролята на Русия в чужбина.


Според някои анализатори РИСИ не е твърде влиятелен институт и по-скоро е място за трудоустройване на пенсионирани разузнавачи, от които днес в Русия зависи много малко.


"Православни имперци и монархисти по убеждение"


След оттеглянето от ръководния пост в РИСИ през януари 2017 г. Решетников става заместник-председател на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" в края на същата година. Сам е сред инициаторите за формирането му. Двуглав орел има в герба на Руската империя и е гербът на Руската федерация.


Оглавяваната от известния като "православен олигарх" Константин Малофеев организация декларативно обявява: "Ние сме православни имперци, монархисти по съвест и убеждения. Русия е обречена или да загине, или отново да стане империя. За нея най-органична и спасителна е дадената от Бога православна монархия. Ние сме чеда на Руската православна църква и ще водим безпощадна идеологическа борба против клеветите срещу нашата църква."Манифестът продължава с думите, че "днес на първо място е нужно възпитаване на монархическо съзнание и мироглед, на които един от главните елементи е отхвърлянето на каквато и да е революция и на всеки бунт". Той е казвал още, че "крайната ни цел е Велика Русия, а нашето величие е в алтернативната цивилизация".


Там бившият разузнавач е представен на сайта на "Двуглав орел" и с промонархическата си дейност в България в периода 1991 - 1995, а при видеоматериалите е публикувано негово 30-минутно интервю за тв "Алфа" от миналата пролет, когато е в България по покана на НД "Русофили".


Самият Малофеев е в забранителния списък за влизане в ЕС, а украинските власти твърдят, че той има роля в конфликта в Донбас.


Иска да доживее коронацията на Путин


Решетников иска да доживее коронацията на Путин, разказа в. "Уолстрийт джърнъл" в статия за инициатива за връщане на монархията.


Той обяснява за "Уолстрийт джърнъл", че не е предлагал директно на Путин да стане цар. "Той не говореше за това в практически план, разговорът беше по-скоро за историята." След което Решетников добавя, че би се радвал един ден да доживее коронацията на Путин.


"Антируска кампания"


Какво има да каже самият Решетников? Още вчера, след новината за разпита на бившия главен редактор на "Дума" Юрий Борисов, той написа в профила си във "Фейсбук", че американците започнали кампанията "руски шпиони в България".


За притежаваната от Малофеев "Царьград ТВ", където и без това бившият разузнавач е редовен гост, той днес даде интервю по темата. След анонса на водещия за задържането на Малинов ("отдавнашен приятел на телевизия "Царьград", участник в много наши (преки) излъчвания, програми и автор на редица материали на нашия сайт"), Решетников обяснява, че действията срещу председателя на "Русофили" са "част от започващата в България антируска кампания". Твърди, че България е "откровено казано, под външно управление, намираща се в НАТО и Европейския съюз". Въпреки "много голямото" влияние на САЩ "по-голямата част от обикновените българи досега са за тясно сътрудничество Русия" и "се явяват русофили".


Попитан дали имат смисъл обвиненията в шпионаж, той обяснява: "Да кажем направо: няма какво да се шпионира там, има страни, които са по-важни в този план за Русия." Решетников, подобно на сенатора Константин Косачов (коментирал разследването), прави връзка между случващото се с Малинов и Борисов и спора за значението на датата 9 септември 1944 г., разгорял се покрай позицията на външното министерство за открита вчера руска изложба. Властите в София според него се "държат като сталинистки режим", "фабрикуват обвинения в шпионаж и задържат по тези обвинения неудобните им, невинни хора".


Решетников съзира дори връзка с т.нар. "изключване" от парламентарната група на "Обединени патриоти" на партия "Атака" през юни. Той вижда в това действие, според него заради "проруските възгледи" на лидера ѝ Волен Сидеров, активизация на "антируската" кампания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK