Схватката на САЩ и Китай променя света

Пекин.

© Associated Press

Пекин.Дълга търговска война - слаб Китай." От тези пет думи може да се сглоби посланието, което американският президент Доналд Тръмп отправя към избирателите и света, откакто за пръв път наложи наказателни мита.


В света, в който е роден и израснал и в който баща му е натрупал богатството си, държавният глава би бил напълно прав.


Но този свят отдавна е в миналото. Днес губят почти всички и плахите отстъпки и на двете страни показват, че те разбират това.
"Дневник" обобщава какво се случи дотук в търговската война, за кого тя е проблем и за кого не е.


В този списък разделената в мнението за Тръмп Европа не е сред първите.


Какво е търговска война


На теория облагането на вносни стоки с мита би трябвало да оскъпи тези продукти за крайния потребител и той да е по-склонен да предпочете произведени в държавата му.


Това би трябвало да носи ползи на местната икономика и да създава проблеми за внасящата, макар на практика невинаги да е вярно. В момента двете най-големи икономики - САЩ и Китай - се облагат взаимно с мита, а ползите за икономиките им (и за световната) не се очаква да са добри.


След почти година и половина взаимно наложените мита са върху стоки за стотици милиарди. Тръмп постоянно атакува Китай за разрасналия се десетки пъти за 30 години търговски дефицит. За САЩ и вносът, и износът към Китай са едва по няколко десетки милиарда през 80-те години. През 2018 г. вносът е над 550 млрд. долара, износът - около 130 млрд. Китай изнася с 419 млрд. повече, отколкото внася.


От средата на октомври митата за стоки за 250 млрд. долара ще се увеличат от 25% на 30%. За друти стоки на стойност общо 300 млрд. долара са в сила мита за 15% - от септември са в сила 15-процентни за част от тях, други ще са в сила от 15 декември.


На практика ще бъде засегнат целият китайски износ за САЩ, ако всички планирани мита влязат в сила от октомври до декември - от технологични стоки до месо и музикални инструменти.


Пекин отговори с 10-процентни мита върху стоки за 60 млрд. долара, 5-процентни на същата стойност и други 25-процентни върху американски внос на същата стойност 60 млрд. Последният списък за пръв път включи и петрол от САЩ (5-процентна допълнителна тарифа). За декември се готвеха нови 25-процентови мита върху американски коли, но е възможно те да не бъдат въведени.


Кой започна първи


Тръмп. Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики, той обеща действия срещу Пекин още в предизборната си кампания. В първите месеци на мандата си, през пролетта на 2017 г., той договори с китайския си колега Си Цзинпин да разработи план за търговски преговори, но започналите антидъмпингови разследвания срещу Китай и други държави (довели до повишени мита за целия внос на няколко стоки, като алуминий и стомана) провалиха това.


След това размяната на мита започна през март 2018 г, като сумите все повече нарастваха. Китай отговаряше след почти всяка американска мярка.


Опити за примирие имаше и през декември, на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, когато двамата президенти се договориха за тримесечна "пауза", за да дадат време за преговори. През пролетта "изстрелите" обаче продължиха. През юни, на следващата среща на Г-20 в Осака, бе договорено ново примирие, но Тръмп бързо отправи обвинения съм Си, че не изпълнява обещанията си.


През юли нов кръг преговори в Шанхай бяха обявени за неуспешни и след завръщането на министъра на финансите и търговския представител на САЩ от Китай Тръмп нападна Пекин и обяви нови мита, които трябваше да бъдат наложени този месец.


За Вашингтон Пекин нарушава обещанията си да купува повече дадени американски продукти (като 20 млн. тона соя, от които са купени 10) и да промени законите си, за да осъществи икономически реформи. За Пекин американските мита са "варварски и заслужават ответна реакция. Освен те да бъдат премахнати, Китай иска да бъде намален мащабът на покупките, които САЩ очакват от Китай, за да бъде намален търговският дисбаланс, и да бъде разхлабена примката около технологичния гигант "Хуауей".


Междувременно Тръмп обвърза решаването на търговския спор с "хуманното" отношение към протестиращите в Хонконг. От китайска страна бяха прекрачени други бариери - след като Пекин неочаквано остави курса на юана да се срине, получи от Вашингтон обозначение като "валутен манипулатор".


Опасни заплахи


Преди разпада на преговорите имаше напредък - за пръв път стана дума за задължителните "технологични трансфери" от чужди компании към китайските им партньори. В киберпрестъпленията, земеделието и други въпроса също има напредък според американски представители, цитирани от "Ройтерс".


Ръка за ръка с пробивите обаче вървят и заплахи от нови мерки. Тръмп иска американските компании да изнесат производството си от Китай и макар те да не го правят, част от китайската им инфраструктура вече се мести към други страни.


Китай готви собствен списък с чужди компании, които вредят на китайските. Друга възможност е Пекин да ограничи доставките на редки земни метали до САЩ. По-голямата част от тях се произвеждат в Китай и са крайно необходим компонент на редица високотехнологични потребителски стоки.


Взаимни остъпки дадоха надежда за смекчаване на позициите, но експертите не са единодушни дали действително ще се стигне до него.


Какво носят митата на САЩ


Тръмп настоява, че всички щети от митата са за Китай. Американските търговци и производители, както и немалка част от света, не са съгласни.


Силно засегнат е бизнесът, който може да избере да не прехвърля тежестта на митата към крайните потребители. Фермерите, които загубиха част от пазара за продукцията си, са особено силно засегнати и не скриват това.


Тръмп обещава, че с парите, събрани от митата (според негови оценки - 100 млрд. долара) САЩ ще купят земеделски продукти и ще ги изпратят на "бедни и гладуващи държави" за "хуманитарни помощи."


Проучване на Федералния резерв показва, че американската икономика може да загуби 200 млрд. долара до 2020 г., а глобалните щети може да достигнат 1% от годишния БВП (850 млрд. долара) само за тримесечието до края на годината.


Схватката на САЩ и Китай променя света


Според "Мудис аналитикс" търговската война може до момента (докладът е от септември) е струвала 300 хил. работни места и, ако сегашните тенденции се запазят, те ще са общо 900 хил. Сами по себе си мерките ан Вашингтон и Пекин не са достатъчни за американска или глобална рецесия, но в комбинация с други фактори - и с ескалация на войната - могат да доведат до това.При това целта за "балансиране" на двустранната търговия не е постигната - някои експерти отбелязват, че в китайския износ на САЩ има леко повишение, а вносът на американски продукти е намалял с 33 млрд. долара от юли 2018 (когато бяха наложени първите мита) до края на тази година.


Все още не е постигната и другата цел - технологично надмощие в битката за изграждане на мобилните мрежи от пето поколение (5G). САЩ на практика забраниха на американски компании да работят с "Хуауей", а китайският гитант бива изтласкван от американския пазар, но Европа, Русия и други продължават да правят бизнес с него и той работи или кандидатства за изграждане на 5G инфраструктура в редица държави.


Другите губещи


Китай. Властите в Пекин признават натиска върху икономиката, оказван от търговската война. След като повечето икономически индикатори показаха забавяне, проучване на "Блумбърг" посочи миналия месец, че растежът на Китай ще се забави в резултат от мерките до под 6% от БВП на годишна основа - за пръв път от 1990 г. Ефектът само от въведените само през септември тарифи биха изтрили половин процент от БВП (спрямо предходната година).


Европа. В опит да овладеят щетите китайските власти намаляват тарифите за Европа и Япония. Забавянето на китайския внос и спадът в търсенето обаче са проблем и за Европа, и азиатския съсед.


Евросъюзът е особено засегнат сред "третите страни" според доклад на Атлантическия съвет, публикуван миналия месец. Износът от ЕС е на стойност 40% от икономиката му и този дял се увеличава (при САЩ делът е около 12% от БВП). Ако най-големите търговски партньори на съюза търгуват все по-малко, стимулите, които обяви Европейската централна банка, може и да не помогнат.


Най-големият проблем е за Германия, която изнася продукция на стойност колкото американската. САЩ са и най-големият износен пазар на страната, а износът за Китай сее увеличил 10 пъти за 20 години.
От износа зависи всяко четвърто работно място на най-голямата европейска икономика, припомня Атлантическият съвет. Докладът изтъква още една причина за тревога: "странични" маневри на Тръмп като тарифи за европейската автоиндустрия също биха се отразили зле на икономиките и от двете страни на океана.


Япония. Китай може да пренасочи част от вноса си към Япония, но азиатската страна изнася по-малко за континенталния си съсед заради икономическото му забавяне. На някои японски компании се наложи да преместят производство, за да избегнат ефекта на митата, избирайки съседи като Тайланд, отбелязва обществената телевизия NHK.


Кой печели


Търговската война не е проблем за всички.


Виетнам често е посочван като печеливша страна. Някои компании се преместиха (или изнесоха част от производството си) там за заобикаляне на митата. "Виетнам спечели търговската война", отбеляза
"Блумбърг", макар освен инвестициите да се увеличи и износът за САЩ. Икономиката ѝ ще отбележи растеж от 7% тази година, а износът за САЩ се очаква да е 26% от БВП, но това създава сериозен търговски дефицит за Вашингтон (40 млрд. долара за миналата година. Ханой може да се окаже на прицел, както бе Китай).


Мексико постепенно се превръща в глобален производствен център. Близостта със САЩ, свързаността на икономиките и постепенното уеднаквяване на бизнес културите (не на последно място фактът, че 36 млн. американци са от мексикански произход) подпомагат процеса - страната запълва част от празнините. Търговските споразумения с 50 страни и ниските разходи на труд също помагат. Си Ен Би Си цитира инвестиционната банка "Номура", според която само между април 2018 и август 2019 г. са отворили врати 6 нови завода - от електрониката до автоиндустрията.


В добри позиции са и други като Индонезия, Малайзия и Тайланд.


Светът не е същият


Краткосрочните икономически последици като забавяне (и допусканата от някои рецесия) или завръщане към протекционизма вървят ръка за ръка и с други.


Глобалният бизнес свят сега се пренастройва за отделянето на САЩ и Китай след години икономическа взаимна зависимост, отбеляза тази седмица сп. "Нешънъл интерест". "Това ще повлияе практически на всяка страна, където глобалният бизнес е активен," пише изданието.


Промяна в снабдителните вериги и очакванията за печалба ще предопределят начина, по който компаниите назначават и управляват разходите си. Така търговските войни ще допринесат за свят с по-голям риск, по-голяма несигурност и по-слаб икономически растеж.


Списанието отбелязва, че възходът на Китай вероятно е най-значимият процес от край на Втората световна война и това предизвиква западната система на търговия, финансови пазари и геополитика. Отвъд реториката на Г-7 (индустриализираните страни) и Г-20 (водещите икономики) светът вече Г-2 - САЩ и Китай - и всички останали трябва да избират страна.


Така по-големият въпрос зад търговската война се оказа: може ли Тръмп да овладее този възход, без да обърне с главата надолу световната икономика?

Ключови думи към статията:

Коментари (224)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Рижавия клоун е пътник.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  САЩ трябва да се примирят с лидерската позиция на Китай. Тяхното не е свободна търговия, а централизирана икономика.

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  ми незнам предната търговска война с Япония завърши с атака на Пърл Харбър ако това е целта добре че сме далече

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Не се спомена в статията, че и Турция печели?
  Или още не е сигурно, защото Бате може да направи удар с Фолцваген?

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Весело

  До коментар [#2] от "faraon":

  САЩ трябва да се примирят с лидерската позиция на Китай. Тяхното не е свободна търговия, а централизирана икономика.
  —цитат от коментар 2 на faraon


  САЩ отдавна са се примирили. Още по времето на Хрушчов СССР ги настигна и изпревари, сега Китай. Кажи кой е следващият - Венецуела? Северна Корея? Иран?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  "Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики"

  И кое в тези обвинения не е вярно...

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Истината , казана с прости думи- САЩ могат да си позволят края на глобализма, КИТАЙ- не !

  Никой няма да остави китайците да стават сила номер едно , за сметка на останалите!

 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#2] от "faraon":
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  +++

 9. 9 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  САЩ отдавна са се примирили. Още по времето на Хрушчов СССР ги настигна и изпревари, сега Китай. Кажи кой е следващият - Венецуела? Северна Корея? Иран?
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Хрушчов никога не е изпреварвал САЩ.
  Един Кигай стига. Тия продължават да се развиват с шеметни темпове, спиране няма!

 10. 10 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Доню тъпото мисли, че всичко решава с мита и не може да разбере, че американците ги плащат, а не китайците. След още едно девалвиране на юана с 10-15%, повечето му мита отиват на кино, ама и това не може да схване стейбъл джиниъс.
  За фермерите пък да не говориме - те вече са пътници.

 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#1] от "О, ко ма напрай!":

  Рижавият нито е клоун, нито е пътник. Клоуни са тези преди него, които позволиха да се стигне дотам - Щатите печатат доларчета, после американците с тези доларчета купуват евтини китайски стоки, произведени от полуроби, и тези доларчета после Китай почна да ги раздава като заеми на половината свят за влияние. Няма нищо лошо Тръмп да иска тези стоки да се произвеждат в Америка от американци...не заради глобализацията да ти преместят завода във Виетнам, да останеш безработен и да се въргаляш между кофите на помощи.

 12. 12 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики"И кое в тези обвинения не е вярно...
  —цитат от коментар 6 на palav_nik


  Всичко това е верно, но не това е начина.

 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  "Сами по себе си мерките на Вашингтон и Пекин не са достатъчни за американска или глобална рецесия"......А нали някои квазиспециалисти бяха категорични,че рецесията настъпвала от търговската война между САЩ и Китай!

  shlshlshlshl
 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Весело

  Аз мога да гарантирам, че номера със затоплянето няма да мине втори път с Китай.
  Симулираха затопляне, Китай сключи фючърси за соя и САЩ въведоха мита. Китайците както и Русия имат изключително гадната способност много бързо да се учат от западните ценности

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1481 Неутрално
  [quote#9:"faraon"][/quote]
  "....Тия продължават да се развиват с шеметни темпове, спиране няма!"

  Ще спрат, когато стигнат до Урал.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  До коментар [#9] от "faraon":
  "Хрушчов никога не е изпреварвал САЩ."

  Тук се изкакваш неподготвен.
  По мое време изучавахме, изучавахме и ни изпитваха да покагем колко сме убедени, че застигаме и ще задминем американците. Дори нашите пропагандисти с въздишка признаваха, че първо само СССР ще ги задмине но и ние ще го сторирим смед нялолко години. Така, че внимавай! Говориш с истинки ветерани по задминаване на американците.

  подпис
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  Китайската комунистическа икономика страда от няколко структурни недъзи, характерни за плановия държавен капитализъм.
  Най-важният:
  Колкото и загуби да има една държавна фирма тя никога не фалира, понеже държавата веднага веднага налива кинти в нея и по този начин продължава да стимулира производството на нискокачествена продукция, която фактически се продава на загуба.
  Това успя да го проумее даже и бай Тодор в последния момент, но след като комунистическата каручка се капична.
  На китайските дрогари това им предстои да го научат също по трудния начин...

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#12] от "lino_santino":
  ""Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики"И кое в тези обвинения не е вярно...
  —цитат от коментар 6 на palav_nik
  Всичко това е верно, но не това е начина."

  Добре, не това е начинът, но няма други предложеня от Макрон или Меркел. Дори няма презложения и от БСП.

  подпис
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Весело

  Рижавия клоун е пътник.
  —цитат от коментар 1 на О, ко ма напрай!


  За втори мандат ли? Напълно вероятно... Чакам го този ден с нетърпение. Помня какъв рев изревахте на миналите избори, а Марешки забогатя повторно😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Вчера гледах интервю по телевизия Блумбърг. Твърдят, че 30% от високотехнологините фирми са в процес на напускане на Китай.
  Не е виновен Тръмп, че се опитва да хване последния влак. Вината е на тези алчни капиталисти, които продават трудът на милиони иноватори в западните държави без да зачитат интересите на същите тези граждани създали иновациите.

  подпис
 21. 21 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Няколко заглавия(статии), за размисъл:

  Все повече страни в света се опитват да се отърват от доларовата зависимост, според Die Welt. На преден план са Русия и Китай. Вместо американски държавни облигации те купуват злато. Възможно е в бъдеще световната парична система вече да не е толкова обвързана с долара и да стане многополярна, или светът да се върне към златния стандарт, смятат експертите.

  Делата говорят повече от думите, особено в дипломацията, пише Die Welt. Докато Китай призовава за помирение в хода на търговския конфликт със САЩ, последните данни на централните банки сочат, че Пекин няма ни най-малко доверие във Вашингтон. През август китайците отново прехвърлиха част от валутните си резерви от долари в злато. Китайската народна банка закупи почти шест тона от благородния метал. От декември Пекин е придобил 100 тона злато - „очевиден вот на недоверие“ на долара, заявява авторът на статията Холгер Цшепиц." https://t.ly/6Z981

  "FOX News: Русия и Китай изкупуват злато в очакване на краха на долара" https://t.ly/pjAlb

  "Рейтингът на Тръмп се срина заради заплахата от рецесия" https://t.ly/ezK6E

  (не се чете)
 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  САЩ трябва да се примирят с лидерската позиция на Китай. Тяхното не е свободна търговия, а централизирана икономика.
  —цитат от коментар 2 на faraon


  Комсомолец, я ни кажи, колко е БВП на Китай на глава от населението? Ти от Милиционерската или от Библиотекарската икономическа школа идваш?

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1119 Весело

  "Така по-големият въпрос зад търговската война се оказа"

  Големият майтап се оказа ФАКТЪТ че 'прозападните' умнокрасивци ПАК гробокопаят Щатите и пеят дитирамби за командната комунистическа икономика с елементи на контролиран от Партията дикенсов капитализъм на Китай само защото не могат да преглътнат как Сенсей Доналд ги би на ИЗБОРИ.

  Нищо, като ги бие ПАК ще имат още четри години за поправителен въпреки че умнокрасивистията е труднолечима, на мен ми трябваха няколко години да чета глупостите на умнокрасивата секта тук за да почна да се усещам а аз все пак съм високоосъзнато интроспективно типче, типичният болен от умнокрасивистия обикновено е безнадеждно фанатизиран заблуденяк тежко увреден от илюзия за интелектуално/морално 'превъзходство'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  "Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики"И кое в тези обвинения не е вярно...
  —цитат от коментар 6 на palav_nik

  По- смисленият въпрос е: Кое е?

  Някой да е бил западняците, да се изнясят в Китай?!

  П.П. Кражба на работни места?!? 🙄🤦🤭

  (не се чете)
 25. 25 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Няколко заглавия(статии), за размисъл:Все повече страни в света се опитват да се отърват от доларовата зависимост, според Die Welt. На преден план са Русия и Китай. Вместо американски държавни облигации те купуват злато. Възможно е в бъдеще световната парична система вече да не е толкова обвързана с долара и да стане многополярна, или светът да се върне към златния стандарт, смятат експертите.Делата говорят повече от думите, особено в дипломацията, пише Die Welt. Докато Китай призовава за помирение в хода на търговския конфликт със САЩ, последните данни на централните банки сочат, че Пекин няма ни най-малко доверие във Вашингтон. През август китайците отново прехвърлиха част от валутните си резерви от долари в злато. Китайската народна банка закупи почти шест тона от благородния метал. От декември Пекин е придобил 100 тона злато - „очевиден вот на недоверие“ на долара, заявява авторът на статията Холгер Цшепиц." https://t.ly/6Z981 "FOX News: Русия и Китай изкупуват злато в очакване на краха на долара" https://t.ly/pjAlb "Рейтингът на Тръмп се срина заради заплахата от рецесия" https://t.ly/ezK6E
  —цитат от коментар 21 на Бойчо Огнянов


  Комсомолец, ако искаш да се отървеш от доларите, дай ми ги на мен бе, нИ се мъчи с тези "дяволски творения"...

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#9] от "faraon":"Хрушчов никога не е изпреварвал САЩ."Тук се изкакваш неподготвен. По мое време изучавахме, изучавахме и ни изпитваха да покагем колко сме убедени, че застигаме и ще задминем американците. Дори нашите пропагандисти с въздишка признаваха, че първо само СССР ще ги задмине но и ние ще го сторирим смед нялолко години. Така, че внимавай! Говориш с истинки ветерани по задминаване на американците.
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  Тамън да ги задминем и си ема бабата... :)

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#24:"Бойчо Огнянов"][/quote]

  В Матушката ти да бяхте взели пример от китайците, поне мартеници и пирони да се бяхте научили да произвеждате, а не само да крадете...

 28. 28 Профил на Гъска
  Гъска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Рижавия клоун е пътник.
  —цитат от коментар 1 на О, ко ма напрай!


  Той клоун, ти руски палячо... та така....

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#9:"faraon"]
  —цитат от коментар 15 на 4ort
  "....Тия продължават да се развиват с шеметни темпове, спиране няма!"Ще спрат, когато стигнат до Урал.[/quote]

  :)
  Стига си го дразнил...

 30. 30 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Доню тъпото мисли, че всичко решава с мита и не може да разбере, че американците ги плащат, а не китайците. След още едно девалвиране на юана с 10-15%, повечето му мита отиват на кино, ама и това не може да схване стейбъл джиниъс. За фермерите пък да не говориме - те вече са пътници.
  —цитат от коментар 10 на lino_santino

  Не, просто няма (ДРУГ) избор... Демек, не зависи (само) от него- принуден е да избира по- малкото зло.

  Ти каква алтернатива би предложил, като се има предвид, в каква система трябва да се оперира?

  (не се чете)
 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#20] от "Иван К":

  да де но 70% остават

 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тамън да ги задминем и си ема бабата... :)
  —цитат от коментар 26 на bez_ime2


  Сори, но БВП на Китай по съпоставими цени изпреварва този на САЩ вече с 5-6 трилиона долара. Разликата нараства.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Тръмп трябва да е наясно, че митническата война не е постоянно решение и трябва да помисли за изход

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Любопитно

  [quote#24:"Бойчо Огнянов"]
  —цитат от коментар 27 на bez_ime2
  В Матушката ти да бяхте взели пример от китайците, поне мартеници и пирони да се бяхте научили да произвеждате, а не само да крадете...[/quote]
  Напомни ми: Известно ли ти е, че допреди Девети сме внасяли И пирони? Сега не знам, дали ПАК сме се върнали, към таа практика...

  (не се чете)
 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#16] от "Иван К":

  това какво си изучавал в СССР докато си омайвал булката си изобщо не ни интересува

 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#16] от "Иван К":

  и ко пристигаш в България с диплома от СССР и всичко е позволено аз имах такъв навлег за началник нищо не разбираше, но беше завършил в СССР

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#32:"faraon"][/quote]

  Кажи за БВП на глава от населението бе, умнико, трябва ли да ти обяснявам какво е това?
  И като приказваш за "съпоставими цени", я обясни какво означава това?
  Давай, Фараончо, покажи на какво са те научили другарите-икономисти...

 38. 38 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#32:"faraon"]
  —цитат от коментар 37 на bez_ime2
  Кажи за БВП на глава от населението бе, умнико, трябва ли да ти обяснявам какво е това?И като приказваш за "съпоставими цени", я обясни какво означава това? Давай, Фараончо, покажи на какво са те научили другарите-икономисти...[/quote]

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (PPP)

  Ако не си вденал говорим за икономическа мощ на съответните държави.

 39. 39 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  Вината е на тези алчни капиталисти, които продават трудът на милиони иноватори в западните държави без да зачитат интересите на същите тези граждани създали иновациите.
  —цитат от коментар 20 на Иван К

  Ма то има ли ДРУГИ капиталисти? Ако не си алчен, как ще оцелееш в състезанието...тъй де- конкуренцията с другите?

  Дори и да не си роден такъв, самата система те принуждава, да станеш...: https://snipboard.io/YuzMZ7.jpg

  (не се чете)
 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#27] от "bez_ime2":

  а китайските пирони ти си ги ползвай

 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#27] от "bez_ime2":а китайските пирони ти си ги ползвай
  —цитат от коментар 40 на 1001


  Не ползвам китайски боклуци... :)

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#38:"faraon"][/quote]

  Главанак, като не знаеш значението на термините, не ги ползвай, да не ти се смеят хората. Ясно те попитах, КОЛКО Е БВП НА КИТАЙ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО...? Да го напиша ли по-бавно, да го разбереш?

 43. 43 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Въпреки подкрепата на глобалистите за китайските комунисти, залагам на САЩ.
  Заради лакомията на глобалния бизнес, Китай се сдоби с технологии и производства, които трудно биха западнали от само себе си, макар мерките за укротяване на комунистите са доста закъснели.
  Трудно ще е срещу държава с такова население и икономика, държава чиято улица Витошка е 78 километра дълга... Но това са игри за големи батки, ние да си гледаме нашта кочинка.

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#34:"Бойчо Огнянов"][/quote]

  Откъде бе, комсомолец, от Кремъл?

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Какво нещастие за русофилите. Супер държавите се карат което променя света а русиюшка в миманса.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  "Известно ли ти е, че допреди Девети сме внасяли И пирони?"

  Ха-ха.
  Такава тъпотия друг път не бях чел.
  Че то е достатъчно да се разходиш из възрожденските къщи на България, за да се убедиш, че не само пирони сме произвеждали преди 200 години, ами и дебели клинци за коване на греди и мертеци. А когато родопските майстори са зидали къщи от дялан камък, китайците масово са живели в землянки...

 47. 47 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#38:"faraon"]
  —цитат от коментар 42 на bez_ime2
  Главанак, като не знаеш значението на термините, не ги ползвай, да не ти се смеят хората. Ясно те попитах, КОЛКО Е БВП НА КИТАЙ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО...? Да го напиша ли по-бавно, да го разбереш?[/quote]

  Главанак, по БВП на глава от населението САЩ е далеч от скромни държави като Люксембург, Лихтенщайн и други, ако разбираш за какво иде реч.
  Освен това Китай произвежда половината стоки в света. Върху същите стоки внесени в САЩ, Лихтенщай и така нататък се създава доход букварно от въздуха, изкуствено се надува БВП на съответните държави.
  Тепърва има да усещате ръката на Пекин.

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  До коментар [#41] от "bez_ime2":

  Видно от богатия ти речник и характерен изказ, и нож/вилица едва ли ползваш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "Известно ли ти е, че допреди Девети сме внасяли И пирони?"Ха-ха.Такава тъпотия друг път не бях чел.Че то е достатъчно да се разходиш из възрожденските къщи на България, за да се убедиш, че не само пирони сме произвеждали преди 200 години, ами и дебели клинци за коване на греди и мертеци. А когато родопските майстори са зидали къщи от дялан камък, китайците масово са живели в землянки...
  —цитат от коментар 46 на palav_nik


  Няма как да разберат защото дълго време са облъчвани от соц пропаганда.
  Колкото до Китай там нещата са ясни. Всичко при тях тръгва от чужди инвестиции. Те тръгнат ли си и този тигър ще отшуми. Типичен пример е Тайван.

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#47:"faraon"][/quote]

  Тъпото си е тъпо! Зададох ти ясен въпрос, кажи, че си тъп и не можеш да отговориш и не пиши повече глупости. Вместо да ме плашиш с Китай, гледай Матушката ти да запази Сибир, че китайците вече са го окупирали... Или още си мечтаете, Китай да разгроми САЩ и после доброволно да стане част от Руската педерация?

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#41] от "bez_ime2":Видно от богатия ти речник и характерен изказ, и нож/вилица едва ли ползваш
  —цитат от коментар 48 на дерибеев


  Дерибеев, не се напъвай да пишеш глупости, не се излагай бе, човек!

 52. 52 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#47:"faraon"]
  —цитат от коментар 50 на bez_ime2
  Тъпото си е тъпо! Зададох ти ясен въпрос, кажи, че си тъп и не можеш да отговориш и не пиши повече глупости. Вместо да ме плашиш с Китай, гледай Матушката ти да запази Сибир, че китайците вече са го окупирали... Или още си мечтаете, Китай да разгроми САЩ и после доброволно да стане част от Руската педерация?[/quote]

  Баце, ти си баш кат некой тъп и нахален партиен секретар. Разлика не намирам никаква.

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#52:"faraon"][/quote]

  Ти се съсредочточи върху това, което те питам ,не ми обяснявай аз какъв съм...
  Пиша възможно най-бавно: Колко е БВП на глава от населението на Китай? Да повторя ли още веднъж? Ако не знаеш какво е БВП на глава от населението да ти обясня?

 54. 54 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Я ни кажи в кой съветски учебник откри гениалната истина как "великият" СССР изпреварил САЩ? Нещастна жертва на собствената си заблуда. По същество: Целият свят трябва да приветства и помага Тръмп в борбата му с китайските дракони. Тръмп е първият държавник от световен мащаб, който се опитва да постави международната търговия на здрави основи и да се противопостави на инвазията на "глобалната търговия. Китай беше облагодетелстван от алчността на световната олигархия и от държавния монополизъм, царящ в държават и се възползва от предоставената му възможност. Всички държави трябва да наложат мита и да подпомогнат родните си производители, както прави отдавна Япония. Написаното тук е поредният либерастки бълвоч, представен ни като анализ в който няма и капка истина.

 55. 55 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 994 Неутрално

  О Дневник са се развълнували за печалбите на големите корпорации, а за това че Китай набира мощ, почва направо да си купува държави (Африка), да корумпира политици и да превзема световната власт с всичките трилиони долари, които направиха последните години изобщо не им пука. САЩ са длъжни да спрат тая комунистическа държава, иначе след години ще имаме световен комунистически ред.
  Кой губи - големите корпорации, които произвеждат стоки в Китай и Китай, това са единствените губещи, шайка олигарси милиардери и Китайската комунистическа партия, и Дневник реват за тях, без да се вълнуват че
  1. Китай е най-големия нарушител на човешки права
  2. Китай е най-големия световен замърсител, което прави нещата малко странни, хем Дневник постоянно пишат за глобалното затопляне и колко са притеснени, хем толкова много обичат Китай, който допринася най-много за замърсяването, последно Дневник наистина ли се вълнува от глобалното затопляне, или всичко е просто пропаганда.

  -voxy
 56. 56 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз мога да гарантирам, че номера със затоплянето няма да мине втори път с Китай.Симулираха затопляне, Китай сключи фючърси за соя и САЩ въведоха мита. Китайците както и Русия имат изключително гадната способност много бързо да се учат от западните ценности
  —цитат от коментар 14 на 1001


  Китай се учи.Ама я кажи расииката какво е научила последните 100 години,че не вдявам.
  Все си е същата кочина...

 57. 57 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Начи САЩ реве че Китай не му купува високотехнологичните продукти като царевица, соя, нефт и газ, а ги купува от където му е изгодно. В смисъл - не купувай от
  Бразилия или другаде, а от САЩ. Ок, ма къде тогава отиват всичката свободната търговия, това са борсови стоки и се купуват от борса.

 58. 58 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#21:"Бойчо Огнянов"]Възможно е в бъдеще световната парична система вече да не е толкова обвързана с долара и да стане многополярна, или светът да се върне към златния стандарт, смятат експертите.

  а ве,политикономисте,имаш ли си идея защо е отменен златният стандарт и защо е невъзможно да се върне?М@лоумник.Откъде ви намира Кутев такива?С капани по Витоша ли ви лови,хайвани несретни...

 59. 59 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Рижавия клоун е пътник.
  —цитат от коментар 1 на О, ко ма напрай!


  Ъхъ!
  Ше го сменим с либерален демократ,за да получават в САЩ още 50 милиона купони за храна и дрехи!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 60. 60 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Главанак, по БВП на глава от населението САЩ е далеч от скромни държави като Люксембург, Лихтенщайн и други, ако разбираш за какво иде реч.
  Освен това Китай произвежда половината стоки в света
  —цитат от коментар 47 на faraon


  Бая си бос бе, по времето на кой фараон точно си спрял с развитието (си)? Китай произвежда стоки, не произвежда нито модел на живот, нито добавена стойност, нито нещо хуманитарно. Утре тези стоки ще ги произвежда Мексико или Меконг държавите. Западните развити общества могат да си позволят буфер в потреблението заради замразени доходи - може да си смени телефона и на третата година вместо на втората, или колата на шестата вместо на четвъртата - няма да умре. КитаецЪТ не може - той масово има OPPO или VIVO, на зима така или иначе седи у дома на студено за да не харчи пари и за него е борба на живот и смърт да не се върне на село, откъдето е излязъл преди 5 до 10 години.

  сЕди сега и гледай от тука насетне какво ще става с идолите ти :)

  А всичко почна не заради Тръмп-а, а просто заради това, че сметката почна да не им излиза - там са капиталисти (ама не като нашите) и знаят само едно просто правило - дал Кольо/взел Кольо.

 61. 61 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 917 Неутрално


  До коментар [#17] от "palav_nik":

  За ТЕСЛА ли говориш?
  10 години на загуба по 2 милярда а някой не спира да и налива парички.

 62. 62 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#60:"frankie...says"][/quote]

  В момента половината от световното производство е китайско. Върху китайските стоки вносителите трупат БВП, който те отчитат за успех, без да мръднат пръстче. Зсега тенденцията е към продължаващ икономически бум в Китай. Как ще се развият нещата в бъдеще, предстои да разберем.

 63. 63 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  В момента половината от световното производство е китайско. Върху китайските стоки вносителите трупат БВП, който те отчитат за успех, без да мръднат пръстче. Зсега тенденцията е към продължаващ икономически бум в Китай. Как ще се развият нещата в бъдеще, предстои да разберем.
  —цитат от коментар 62 на faraon


  Що спориш за неща, за които даже и гимназист ще те обори. Коя е тая стока произведена в Китай дето вносителите ѝ трупат БВП без да си мръднали пръста? Ютията на Филипс? Със стийм системата ѝ примерно? Или дънките на Лий Купър, за които китаеца сам е избрал модел, кройка и цвят на денима? Или колонката на Амазон, дето еко-системата ѝ е дар Божи слзенал от небето? Или латопа на Dell дето чипсета му и ОС-а му не се броят за "да си мръднеш пръста"?

  Каква е тая мания като се н@сереш след това да се пребиваш да се н@дсереш не мога да разбера ....

 64. 64 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  "Зсега тенденцията е към продължаващ икономически бум в Китай."

  Бум, та тряс.
  Я разгледай тази галерия с празни китайски небостъргачи:
  https://pochivka.blitz.bg/pateshestviya/gradovete-prizratsi-v-kitay-prazni-nebostrgachi-nasred-nishchoto-zashcho-go-pravyat

 65. 65 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Бум, та тряс.
  —цитат от коментар 64 на palav_nik


  Защо си губиш времето изобщо. 6% ръст на БВП по официални (държавни) източници. От него половината е за ялова инфраструктура, която отдавна не носи никаква добавена стойност ... и накрая получаваш колкото на държави като Румъния и .... даже България на Бацко. О, ужасТ.

  Ако миналата година си построил една сграда, а тази си я построил 4 пъти и си платил 3 пъти да я съборят - ще имаш ръст на БВП-то 6 пъти, но накрая пак ще имаш една сграда. Това като осмислят и ще им е малко по-тъпо като си пишат коментарите :) (не че ще спрат де) :)

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К":
  "По мое време изучавахме, изучавахме и ни изпитваха да покагем колко сме убедени, че застигаме и ще задминем американците. Дори нашите пропагандисти с въздишка признаваха, че първо само СССР ще ги задмине но и ние ще го сторирим смед нялолко години"

  Спомням си един наш български икономист, който по ония времена , когато не можехме да припарим до Калотина , беше ходил в САЩ и беше направил "откритието" , че СССР вече е надминал САЩ по БВП. Видял човекът , че американските стоки имат скъпи опаковки , които стигали до 20-25% от себестойността на стоката. В същото време продукцията , която се произвеждаше в СССР и социалистическите страни беше без опаковки. Та като се махнели скъпите и ненужни опаковки , БВП на СССР почти достигал и надминавал БВП на САЩ. Нека да припомня , че тогава СССР беше твърдо на втора позиция по този икономически показател.
  На младите да кажа , че магазините представляваха щанд на който магазинерът мереше с кантар сиренето , кашкавала , киселото мляко , ориза , брашното, захарта , които бяха в чували, на който колкото поиска да купи. На стоките с купони имаше ограничения в количествата. На края на обслужването на клиента , магазинерът вземаше молива и започваше да смята , това толкова по толкова , нямаше калкулатори. Клиентът още на магазина виждаше как го "удрят" в кантара , а после в къщи вижда , как са го ударили и в сметката. Магазинерът все грешеше в повече. Обслужването в тези магазини беше бавно и се чакаше с часове на опашки. Магазините на "самообслужване" с пакетирани стоки се появиха едва към края на 60-те години на ХХ век.

 67. 67 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Маските паднаха - либерална Европа си избра комунистически Китай, заради криворазбраното противопоставяне на Тръмп. Жалка работа.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 68. 68 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#63:"frankie...says"][/quote]

  Елементарно е, стоките, произведени в Китай са с ниски производствени разходи, докато стигнат на пазара на дребно в САЩ, цената вече е 3-4 пъти по-викока. Ако китайците отчитат БВП една единица, върху същата стока америкаците отчитат БВП три единици.

 69. 69 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Доню тъпото мисли, че всичко решава с мита и не може да разбере, че американците ги плащат, а не китайците. След още едно девалвиране на юана с 10-15%, повечето му мита отиват на кино, ама и това не може да схване стейбъл джиниъс. За фермерите пък да не говориме - те вече са пътници.
  —цитат от коментар 10 на lino_santino


  Принципно си прав, но и девалвацията на юана не е добра практика. Китайците уж защитават свободната търговия, но не са съвсем невинни в случая.

  "Сами по себе си мерките на Вашингтон и Пекин не са достатъчни за американска или глобална рецесия"......А нали някои квазиспециалисти бяха категорични,че рецесията настъпвала от търговската война между САЩ и Китай!
  —цитат от коментар 13 на Against China


  100% са напълно достатъчни да предизвикат криза. Не знам защо медиите се опитват да омекотят нещата.

 70. 70 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Начи САЩ реве че Китай не му купува високотехнологичните продукти като царевица, соя, нефт и газ, а ги купува от където му е изгодно. В смисъл - не купувай от Бразилия или другаде, а от САЩ. Ок, ма къде тогава отиват всичката свободната търговия, това са борсови стоки и се купуват от борса.
  —цитат от коментар 57 на .

  Борбата най- вече е за Пазари. Светът е ПРЕНАСИТЕН със стока. Проблемът е, къде (още) може да се продава...

  (не се чете)
 71. 71 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Елементарно е, стоките, произведени в Китай са с ниски производствени разходи, докато стигнат на пазара на дребно в САЩ, цената вече е 3-4 пъти по-викока. Ако китайците отчитат БВП една единица, върху същата стока америкаците отчитат БВП три единици.
  —цитат от коментар 68 на faraon


  Баааа, явно е толква елементарно, че даже не мога да го схвана - я дай пак?

  И два насочващи въпроса от публиката :)

  1. Коя е тази стока, която е измислил китаец и толкова държи да си я купи американец
  2. Ако тази стока я е измислил американец (не дай си Боже) - тогава какъв е проблема 2021 едната единица на БВП-то да си я прави примерно Ромарио Бразилеца (ясно, че Джон Американеца пак ще си прави неговите три единици БВП)

  пс. Това с единиците БВП много ми хареса. Отвори нова страница в смятането в част от нещо
  пс2. Само що имам усещането, че сега аз си губя времето :) :) :)

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Световният автомобилен пазар усети последиците за сега..

 73. 73 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Весело

  Е, ние ще сме добре щом няма да пожълтяваме скоро....( а, ако нещо се провали работата , поне е сме подготвени ,както винаги сме били !).

 74. 74 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 982 Неутрално

  1. Коя е тази стока, която е измислил китаец и толкова държи да си я купи американец
  —цитат от коментар 71 на frankie...says


  Американците всъщност са европейци, китайци, японци, африканци, латино, заживяли на земята на индианците. Понеже всеки път укорявате Русия, която била окупирала Сибир, какво да кажем за окупирана Северна америка?

 75. 75 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#56:"Димитър Димитров"][/quote]

  Русоробче, що си такова неадекватниче и се опитваш да намесиш ТВОЯТА РУСИЯ и в тази тема?

  Вземаш по копейка, на всяко споменаване на Русия , или що?

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Знаеше, че не знаеш.
  Друг да беше вече щеше да е седнал посрамен ;)
  Седни си.

  Стани.
  И за Монголия не знаеш?
  И за Далновосточни New Монако, Лихтенщайн, Люксембург...
  А за добрия стар Западен Санкт Питер?

  До коментар [#47] от "faraon":


  —цитат от коментар 42 на bez_ime2
  Главанак, като не знаеш значението на термините, не ги ползвай, да не ти се смеят хората. Ясно те попитах,

  КОЛКО Е БВП НА КИТАЙ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО...?
  Да го напиша ли по-бавно, да го разбереш?
  —цитат от коментар 38 на faraon


  Главанак, по БВП на глава от населението САЩ е далеч от скромни държави като Люксембург, Лихтенщайн и други, ако разбираш за какво иде реч.

  Освен това Китай произвежда половината стоки в света. Върху същите стоки внесени в САЩ, Лихтенщай и така нататък се създава доход букварно от въздуха, изкуствено се надува БВП на съответните държави.

 77. 77 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  1. Коя е тази стока, която е измислил китаец и толкова държи да си я купи американец
  —цитат от коментар 71 на frankie...says


  Американците всъщност са европейци, китайци, японци, африканци, латино, заживяли на земята на индианците. Понеже всеки път укорявате Русия, която била окупирала Сибир, какво да кажем за окупирана Северна америка?
  —цитат от коментар 74 на faraon


  Ясно, няма такава "стока". Сега вече може да ни разкажеш и за негрите и за боя.

  От мен да знаеш - американците не са ...... (каквото там си писал), а са среда в която .... (каквото там си писал) могат да постигнат много повече от там, откъдето идват. А ако мислиш, че греша - ще се радвам да си спреш "американския" Интернет и да си пуснеш този от ..... (каквото там си писал). Жалко само, че няма да можем да те четем.

 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  ми незнам предната търговска война с Япония завърши с атака на Пърл Харбър ако това е целта добре че сме далече
  —цитат от коментар 3 на 1001


  Слаб 2. Атаката на Пърл Харбър беше следствие на санкции. Последните санкции срещу Япония от края на 80-те предизвикаха две нулеви десетилетия в Япония.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#24:"Бойчо Огнянов"]
  —цитат от коментар 27 на bez_ime2
  В Матушката ти да бяхте взели пример от китайците, поне мартеници и пирони да се бяхте научили да произвеждате, а не само да крадете...[/quote]

  Русоробче, ти за друго, освен за Матушки имаш ли способност да ислиш и говориш?
  Темата е ЗА САЩ И КИТАЙ , що не напишеш по това, Ушанка?

 80. 80 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  "Зсега тенденцията е към продължаващ икономически бум в Китай."Бум, та тряс.Я разгледай тази галерия с празни китайски небостъргачи:https://pochivka.blitz.bg/pateshestviya/gradovete-prizratsi-v-kitay-prazni-nebostrgachi-nasred-nishchoto-zashcho-go-pravyat
  —цитат от коментар 64 на palav_nik


  Ето ти още бум на “everything bubble”: https://t.ly/xyO9w

  (не се чете)
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално


  ... тъкмо форумният тролетариат се кефеше , че Китай не е комунистически ... а то какво се вижда = Първата сила се къпе в сърпове и чукове на фона на червени байраци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  ... тъкмо форумният тролетариат се кефеше , че Китай не е комунистически ... а то какво се вижда = Първата сила се къпе в сърпове и чукове на фона на червени байраци
  —цитат от коментар 81 на dark'star


  Червени са е :) Даже и задника им е като на маймуна. Кажи се'а Теню ще изкара ли и таз' буря поднебесната?

 83. 83 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#26] от "bez_ime2":

  Нали го знаеш онзи виц - другари, да не задминем американците, щото ще ни видят голите задници.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 84. 84 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Като дойдат китайците, ще плачете за американците.

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  "Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики"И кое в тези обвинения не е вярно...
  —цитат от коментар 6 на palav_nik


  А кое е вярното? 5G технологията от кого са я краднали китайците? Отделно, че Китай е забранил вноса на каквото да е (стока, услуга, технология, филм, музика), ако вносителят не може да докаже, че не нарушава чужда интелектуална собственост (където и да е по света). Отбелязано е в статията - "Преди разпада на преговорите имаше напредък - за пръв път стана дума за задължителните "технологични трансфери" от чужди компании към китайските им партньори."

  Колко американци са напуснали САЩ за да търсят работа в Китай или в китайски фирми във … Венецуела?

  И от кога основният либертастки принцип "Максималната печалба" (над целия свят) е станал "нелоялна търговска практика"? И според кого? Според някой мързеливец, хрантутник чрез грантове?

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#77] от "frankie...says":

  "А ако мислиш, че греша - ще се радвам да си спреш "американския" Интернет"

  А ти ще спреш ли европейското електричество на "американския Интернет"? Или "китайския барут" на Пентагона и "китайските книжни пари" на Световната банка?

 87. 87 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#65] от "frankie...says":

  Цели градчета с небостъргачи - призраци. Честно казано не знам защо се прави това нещо. Не вярвам да е само заради бе ве пе. Повече ми прилича на комунистическа тъпотия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 88. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Търговските войни, когато са си търговски войни, са си такива. Лошо става, когато търговски спорове се разрешават с бум бум!

  Мърфи е оптимист!
 89. 89 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Светът е Г1 , това е САЩ дето пази свободата иначе като в Хонг Конг, бой и ...

  BG e мини империя на злото.
 90. 90 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 514 Неутрално

  и тук вече сте червени боклуци дневник, срам за вас

  BG e мини империя на злото.
 91. 91 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Двама се карат - трети печели. Въпросът е ние как да се наредим сред печелившите от ситуацията, другото са празни приказки.

 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  Кой започна първи

  Тръмп. Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост и работни места и нелоялни търговски практики,
  =========
  Ха хааааа.....тоя пасаж от статията ,направо кърти.....:).....!

  Същото това. ....още след края на ВСВ. ....янките го правят ....БЕЗ НИКОЙ ДА ИМ ДЪРЖИ СМЕТКА ......!!!!!!!!!!!

  Bukalemun
 93. 93 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  България да възроди промишления шпионаж от НРБ, да създаде и агенция по кибершпионаж, в която да назначи хакерчетата от ТАД-груп и да започнем да крадем технологии от Китай и САЩ, които да внедряваме в български продукти. Сега е моментът да се позиционираме на технологичната карта.

 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Какъв повърхностен анализ!!!

  " Китай изнася с 419 млрд. повече, отколкото внася." Това са фактите. Китай печели, защото изнася и продава стоки. Печели от чуждото потребление.
  Всеки един похарчен долар по света носи печалба за някой. Корпорациите се надпреварват, кой да докопа по-голяма част чуждо потребление, за да печели повече.
  Тръмп е установил, още преди да стане Президент, че САЩ внасят от Китай стоки за 600 млрд., а продават за 100. Е, много е просто, това трябва да се промени.

  Не са никакви "продължителни войни", ами ако го направи то раз, може да избухне революция някъде..

  Друго, …. "Износът от ЕС е на стойност 40% от икономиката му и този дял се увеличава (при САЩ делът е около 12% от БВП)."

  Ето ги другите далавераджии, ЕС. 40% от печалбата на икономиката се формира от износ, а на САЩ 12%.
  Е, американците трябва да са най-големите глупаци, за да продължават да позволяват ЕС и Китай да печелят от тяхното потребление.
  ФЕД работи в щета на САЩ . Не знам къде виждат загуба на работни места, като САЩ регистрират най-ниската безработица от много време насам.

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  [quote#12:"lino_santino"][/quote]

  Щатската интелектуална собственост се произвежда от специалисти, произведени в други държави и привнесени там. Или от китайци, обучавани в щатски университети. Абе, глобализация.....

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Схватката на САЩ и Китай променя света"

  В тази схватка левите западни либерали отново са против Америка , както бяха и по време на Студената война.
  В конфликтите , които Америка има с тоталитарните държави , западните левичари застават на страната на диктатурите.
  Така беше , когато САЩ се противопоставяха на СССР , така е и сега , когато се противопоставят на тоталитарен Китай.

 97. 97 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Статията е напълно заблуждаваща!

  Българската преса замъглява много неща. Защото я е страх от Великия Инвеститор, притежаващ Велика Китайска Стена. А това, което се премълчава, е че Китай е във въоръжен конфликт със САЩ, Филипините, Виетнам в Южно Китайско Море. Там Китай завладява всички острови и строи изкуствени, забранява корабоплаване и полети в международните пространства. САЩ пращат там целия си флот и ескадрили самолети, филипинците стоварват войски за да си отвоюват острови. Дори ЕС е там - има френски и англиски бойни кораби, австралийски - съшо.
  Вторият факт е програмата на Китай Мейд ин Чайна 2025. Китай е купил предприятия за 10 милиарда в Германия, включително летището ХАМ (Франкфурт-Запад). заводите се клонират в Китай. Целта е до 2025 добавената стойност на китайското производство да нарасне до високотехнологичните висококачествени нива.
  Така че оставете безработицата в САШ, 1% свиване от БВП. Ако Китай успее - безработицата в САШ и ЕС ще нарасне на 20%, а БВП ще се свие с поне 15%. Тръмп иска да лиши Китай от приходи във валута и да спре краденето на технологии. Германия е също в паника и обмисля как да спре технологическата инвазия на Китай.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  До коментар [#20] от "Иван К":
  ==========
  Ааааа , не ми са пръй на хахо .....хич не е препоръчително на тия години.....
  Вади слогана и се разпиши ....както си му е по реда....:)....

  Как беше .....''моя президент, Тръмп''....ли ....?

  Иначе му приляга ролята на 'сърдит петко' .....че Китай не му е купувал достатъчно американска стока .....!

  Bukalemun
 99. 99 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#65] от "frankie...says":Цели градчета с небостъргачи - призраци. Честно казано не знам защо се прави това нещо. Не вярвам да е само заради бе ве пе. Повече ми прилича на комунистическа тъпотия.
  —цитат от коментар 87 на меншевик


  Не е баце тоя, дето е открил че от инфраструктура се краде най-лесно. Режимът може да е до време, парите карат повече. Отделно е пословичната им лакомията без мярка.

  Да не говорим, че това с Бе Ве Пе-то там и то е една пунта мара. С много малки изключения северните провинции са в откровена рецесия, и то от години. Централен Китай по мнение на хора, които с това се занимават е около 2-2.5% годишен ръст. Отсрамването идва от "индустриалните" зони дълбоко долу на юг. Но в тях реално са заети 30-50 милиона души. Нищо непосилно за страните от делтата на Меконг. Час производство на дрехи вече е около 4-5$ в Китай, докато за същото нещо във Виетнам е 2.5-3$. Затова и щатите ги изплющяха в т.нар им технологични гиганти. Репетицията беше със ZTE - 7 годишна забрана за достъп до американски технологии ги доведе до клинична смърт, платиха си там колкото поискаха американците компенсация и им охлабиха примката. Хуавей е по-корав, защото в него партията е инвестирала много повече, но и там развоят няма да е по-различен накрая. За добива и преработката на цветни метали, за които Китай държал над 90% от пазара - вярно е, Американците вече го отчетоха, Но е важно да се отбележи, че Китай държи не суровините, а средствата за извличане и преработка. И причината за това е супер тривиална - няма друга страна, която да е готова да си трови земята на такава цена. Австралия е лидер в областта на технологиите там - американците не спят - Lynas подписа договор с Blue Line за построяване на инфраструктура и мощности в САЩ. Ще рипат рипат още няколко години Китайците докато разберат, че не са ексклузивни с почти нищо - ако искат да са като Япония, (Южна) Корея, Тайван - да заповядат. Като не искат - тяхна си работа.

 100. 100 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#97] от "Сатана Ликующий":

  Либералките във форума те наричат путинист, комунист и прочие тъпотии в типичния им стил, всъщност погледът ти върху Китай е много верен!

  Всъщност , точно форумните либералки са най- големите фенове на Китай, а Дневник направо червенее.

  Не че редакционният им цвят не е червеното!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK