Ердоган се надява на благословията на Путин и Рохани за Сирия

Президентите на Турция и Русия, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, ядат сладолед на авиокосмическо шоу в Москва

© Associated Press

Президентите на Турция и Русия, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, ядат сладолед на авиокосмическо шоу в МоскваПрезидентът на Турция яде ванилов и шоколадов сладолед с президента на Русия, докато двамата си говорят за Сирия, а там при въздушни удари умират десетки всеки ден. Такива коментари се появиха за снимката, обиколила социалните мрежи, от посещението на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган в Москва в края на август.


"Сладоледът бе единственото, което Ердоган получи безплатно в Москва", написа обаче тогава експертът по руската близкоизточна политика Максим Сучков. "За всичко останало трябваше или да плати, или да преговаря, или да отстъпи."


Ердоган има най-много за губене на днешната среща с колегите в Русия и Иран, Владимир Путин и Хасан Рохани. От съдбата на Идлиб, за която тримата ще си говорят в Анкара, зависи сигурността на Турция, но потенциално и една от най-големите хуманитарни катастрофи, бежанците от която може да се придвижат на север, към турската граница.
За турския президент, който иска да изпрати милион сирийци във все още спорна "обезопасена зона" в Северна Сирия, заплахите да бъдат пуснати бежанци в Европа може да се окажат не средство за шантаж, а необходимост.


Защо е важен разговорът за Идлиб и какво може да постигне?


"Войната приключи"... или не съвсем


Лидерите на Турция, Иран и Русия се срещат от есента на 2017 г. в опит да преговарят сами (без посредничеството на ООН и преговорите в Женева и без роля за САЩ). Това бе и причината да се свика "народен конгрес" за Сирия в Сочи в началото на миналата година, който на теория трябваше да подпомогне усилията за мир на ООН и да ускори работата по нова конституция.


Преди няколко дни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "войната в Сирия наистина приключи". За руския в. "Труд" той каза, че страната се връща към мирния живот и само територии като Идлиб и източния бряг на Ефрат остават извън контрола на сирийския режим. Думите на Лавров показаха, че според него международната общност вече трябва да мисли по-скоро за конституционната комисия на ООН в името на "диалога между правителството и опозицията", който "за пръв път" да се води пряко. (Опит за такива преговори можеше да има миналата година в Женева.)


Това е руската позиция - подобна на сирийската, според която единствено места като Идлиб, гнезда на съпротива, делят режима на Башар ал Асад от победа във продължаващата осем години и половина война.


Не всички я споделят. В Идлиб, последната голяма сирийска провинция, която не е под контрола на Асад, има над 3 млн. души. Много от тях са разселени от други части на Сирия, отвоювани от режима и сражаващите се на негова страна милиции, ирански и руски сили. Кампанията срещу провинцията, доминирана от радикалните ислямисти "Хайят Тахрир аш Шам" (чийто гръбнак е бившият клон на "Ал Кайда" в Сирия и срещу която САЩ също подхванаха кампания наскоро) и с някои успехи на умерени опозиционни групировки, се очакваше да достигне кулминацията си през 2017 г.


Това не се случи, след като Русия, Турция и Иран (трите държави, повели Процеса от Астана и нарекли се "гаранти" на мира в Сирия), договориха създаване на "деескалационна зона" в Идлиб с 12 турски наблюдателни пункта. Тя не се спазваше и се наложи Русия и Турция да опаковат част от нея с ново име - "демилитаризирана". В новата буферна зона Турция и Русия имат спорове дали силите, сражаващи се срещу Асад, трябва всички да се считат за терористични организации (за Анкара, подкрепяща някои от тях, отговорът е "не", за Русия - "да"). Нападение срещу турски конвой, превозващ помощи за опозиционери в района това лято, не доведе до ескалация на напрежението, въпреки че сирийски сили са обградили част от наблюдателните пунктове, но подтикна президента да заяви отново: "Идлиб е подложен на изтребление."


Кампанията на Асад за отвоюване на Идлиб обаче продължи през април, с по-голяма руска и по-малка иранска помощ. Различни оценки говорят за стотици или над хиляда цивилни жертви в провинция Идлиб оттогава насетне, с известни успехи за режима. Сирийски медии твърдят, че отворен от тях "хуманитарен коридор" за изтегляне на цивилни от Идлиб не се използва, защото е блокиран от джихадисти, но тази информация не се потвърждава.


В световни и близкоизточни медии се появяват информации, че много от намиращите се в Идлиб се насочват или може да се насочат към турската граница. За радио "Гласът на Америка" проф. Месут Джашън от университета "Йедитепе" в Истанбул обяснява, че близо половин милион души може да се намират в райони на не повече от 10 км от турската граница. В този дух е и оценката на ООН - вътрешно разселени в Идлиб от април насам са около 500 хил. души, а много от тях са се придвижили към границата.


Какво ще постигне Турция


Така проблем, който вече няколко години притеснява всички наблюдаващи конфликта, почука на вратата на Ердоган в момент, когато той се опитва да се справи с масови антисирийски настроения в Турция (приютила над 3.6 млн. сирийци). Основна нужда за Анкара е да върне част от тях - едни в бъдещата "обезопасена зона" под фактически неин контрол в район от общата граница западно от река Ефрат. Други - по северозападната граница на Сирия, тази с турската провинция Хатай.


Докато в първия случай е важна и подкрепата на САЩ, които имат присъствие в региона (като подкрепящи водената от кюрди коалиция срещу "Ислямска държава"), за подобно действие в Идлиб ще трябва зелена светлина от Техеран и Москва. То е нужно и за зоната край Ефрат и на теория Путин приветства такова решение - наскоро заяви, че подобна мярка би помогнала за целта сирийците да се върнат в родината си.


"Малка е надеждата, че срещата ще доведе до сделка, която би позволила на Ердоган да задържи град Идлиб и северната част от провинцията, за да заселва там" сирийци, смята Атила Йешилада от "Глобал сорс партнърс". Според него обаче би било "грешка" да се сметне, че Турция е победена в Идлиб и ще се изтегли. Тогава за Ердоган остава рискът за разрив с Русия, за да бъде защитен Идлиб на всяка цена.


Въздушен удар в провинция Идлиб, 28 август.

© Reuters

Въздушен удар в провинция Идлиб, 28 август.


За "Синхуа" обаче генералът от запаса Халдун Солмазтюрк, който през последните години се занимава с геополитически анализи, твърди, че Рохани и Путин поне ще благословят "обезопасената зона" и така ще помогнат на Ердоган да не изглежда като губещ.


Остават въпросителните и за турските действия в "обезопасената зона" в северозападната част от страната под турски контрол. През нея турската армия навлезе по-рано този месец в Сирия за съвместни патрули със САЩ в зоната. Вашингтон и Анкара обаче не са постигнали съгласие колко дълбоко да навлезе зоната в сирийска територия (не повече от 15 км - според САЩ и 30-40 км - според Турция). Освен това Турция заклеймява присъствието в близост до нея на кюрдски бойци, които тя смята за сирийско разклонение на ПКК, но са съюзници на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава". "Изглежда, съюзникът ни търси обезопасена зона за терористи", каза наскоро Ердоган.


Когато обаче Турция се обърна към Европа със заплаха, че може пак да "отвори портите" си за бежанци, тя не просто припомни за нуждата от още средства за справяне с потока към границата си; тя поиска и подкрепа за зоната. Само няколко дни по-късно Ердоган заяви: "Ако няма обезопасена зона, не може да се справим."


Различни пътища, един губещ


За "Джерузалем пост" Сет Францман пише, че Иран, Турция и Русия имат "една обща цел" в Сирия: "Изгонете американците. Не споделят много други неща." Той смята, че трите страни всъщност нямат еднакъв интерес към конкретни региони на Сирия. Докато Русия подкрепя Сирия на север в офанзивата в Идлиб и Турция има интерес да работи с нея, за да предотврати ескалация, за Иран влиянието в южната част на страната е по-важно. В този смисъл срещата няма да постигне твърде много.


За Русия пък е важно да си осигури достъп до пътни възли, които свързват Алепо с Латакия и Хама, до края на годината, за да подпомогнат търговията от и до Дамаск, пише изданието The Arab Weekly. Други смятат, че Путин би предпочел да види в действие модел на Алепо - силите на Асад настъпват и изкореняват опозиционните групи. В случая обаче т.нар. евакуации на цивилни, извършвани от режима при предишни настъпления, няма как да се повторят другаде - досега всички бяха "евакуирани" от Идлиб в други провинции.


На теория Турция е на различни позиции в сирийската война с Русия и Иран, на практика Путин и Ердоган понякога съгласуват действията си. Критиката към тях обаче често е именно, че работят основно за поддържане на статуквото в Сирия. Междувременно Максим Сучков описва така статуквото, за което те може да работят днес: "Продължаващият напредък на сирийската армия в района, може би с по-малко смъртоносни атаки срещу собствените военни постове на Турция."


Атентат с кола бомба <a href="https://www.aa.com.tr/en/turkey/car-bombing-kills-12-in-northern-syria/1584474" target="_blank">отне живота</a> на 12 души в провинция Алепо, край турската граница, часове преди срещата. Снимката е архивна.

© Associated Press

Атентат с кола бомба отне живота на 12 души в провинция Алепо, край турската граница, часове преди срещата. Снимката е архивна.


Въщност от действията на Русия, Иран и Турция, независимо дали работят в унисон или в конфликт, винаги има един губещ - жителите на Сирия.


Вторият може да стане Европа, която остана разделена от последиците от конфликта, въпреки че прие сравнително малък (на фона на съседните на Сирия държавни) брой бежанци от страната.


Причината е, че онези сирийци, които вече са в Турция, гледат отново към Европа, откакто започна кампанията срещу нерегистрираните в Истанбул. Турски и международни служители на организации, занимаващи се с бежански въпроси, съобщиха, че се е увеличил броят бежанци и мигранти, опитали да достигнат Гърция по море. В зависимост как се развият срещата в Анкара, битката за Идлиб и ситуацията на сирийците в Турция, Европа, която така и не стана важен актьор в сирийския конфликт и често отсъства от опитите за решение, отново да прояви интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Бай Ердо и той като ДеБъ,които се надяват на благословията на избирателите!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Ердоган може и да чака благословия от Путин,но турската армия патрулира в Сирия рамо до рамо с американската.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Как ли ще коментира Ети? Кое начало ще вземе връх. Руското или Турското?

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Истината е, че разселените в Турция сирийци гледат към Европа. Така е, поради това, че много от тях не си намират работа и живеят в неприязнена среда. Химера и огромна сирийска територия да остане под контрола на Турция и той да засели там голяма част от бежанците. От това няма интерес Русия, а някой питал ли е Башар Асад? Той ще продължи настъплението си към Идлиб и наистина има опасност емигрантската вълна да се засили.

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Весело

  светът загуби страхотен актьор.)))

  .https://twitter.com/kirillrodnoi/status/1166783586051207174?s=20

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Поне на гловорезите в Идлиб спряхте да викате бунтовници

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Тримата сатрапи от токсичната тройка!!!

 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Поне на гловорезите в Идлиб спряхте да викате бунтовници
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  А, ти как викаш на главорезите от Вагнер? А, на тия дето използват БОВ срещу цивилно население?

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Явно Ердоган не обича да чете и не е чувал за пакта Рибентроп-Молотов...

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Явно Ердоган не обича да чете и не е чувал за пакта Рибентроп-Молотов...

 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Как ли ще коментира Ети? Кое начало ще вземе връх. Руското или Турското?
  —цитат от коментар 3 на К2


  Ети не обича да чете и не знае, че всеки път, когато Турция се дистанцира от Запада, попада под руска зависимост...

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#3] от "К2":

  Как ли ще коментира Ети?
  ======
  Защо трябва да попиташ някой.....
  Провери сам .....хронологията на събитията и ще разбереш ......
  Ердоан е най непредвидим .....когато се опира на ....нечия благословия .....!
  В турския политически речник , на хова му викат ....''последните страници'' на дипломацията. ....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "bez_ime2":
  До коментар [#10] от "bez_ime2":

  То и ти не беше чувал за пакта ,докато не ти дадоха флашката, за да постнеш това под темата...

 14. 14 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "bez_ime2":


  Важно е да то вървят тролските парички,другото няма значение!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":


  Знаеш ли какво означава думата сатрап или просто ти звучи интересно и си решил ,че трябва да я използваш в някой коментар?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2":

  Турция като независима държава прави това,което България не може ,защото няма самостоятелна политика,а то е да балансира между Запада и Русия и да получава изгода от това...

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  "Въщност от действията на Русия, Иран и Турция, независимо дали работят в унисон или в конфликт, винаги има един губещ - жителите на Сирия."

  Интересно мнение. Кой тогава работи в интерес (и печалба) на сирийците!? Американците ли!? Саудитците!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#11] от "bez_ime2":

  когато Турция се дистанцира от Запада, попада под руска зависимост...
  ========
  :).......повярвай ми ......заслужава си .....!!!
  Ети е достигнал до това заключение ....не от вчера. ....а след близо 30 годишен богат опит.....
  И днешната ....световно политическа конюнктура , показва ,че ети е на прав път ....и ......след 'отсяването' всички плюсове и минуси между двата свята .....излиза че и Турция е на прав път.....;).....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  България нямала самостоятелна политика. ?!
  Хахаха.
  За пръв път от 1396 година България през ЕС е отново в политиката. А на русофилите им се иска политиката ни отново да се пише в Москва.

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2": когато Турция се дистанцира от Запада, попада под руска зависимост...========:).......повярвай ми ......заслужава си .....!!!Ети е достигнал до това заключение ....не от вчера. ....а след близо 30 годишен богат опит.....И днешната ....световно политическа конюнктура , показва ,че ети е на прав път ....и ......след 'отсяването' всички плюсове и минуси между двата свята .....излиза че и Турция е на прав път.....;).....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Ети, аз не вярвам на хора без мозък...

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  В смисъл,идва момента в който интересите ще поставят "союзниците и миротворци"едни срещу други !?И най-много ще пострада ЕрКочана...От двата стола та на пода!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2":Турция като независима държава прави това,което България не може ,защото няма самостоятелна политика,а то е да балансира между Запада и Русия и да получава изгода от това...
  —цитат от коментар 18 на Нормален гланц


  Плувай, плувай...

 25. 25 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":

  Колега не хранете рускте и полуруски тролове!Нека плуват гладни!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#22] от "bez_ime2":

  Ети, аз не вярвам на хора без мозък...
  ========
  Биологически ,всички го притежаваме......:)
  Аэ пък не вярвам на хора със закърнели органи.....;)

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иво":

  Въпроса който си задал е много интересен.....
  Проблема е, че се сещаш са него .....чак сега....

  Но .....докато въпроса е по голям от проблема .....винаги има надежда. ...

  Bukalemun
 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#22] от "bez_ime2": Ети, аз не вярвам на хора без мозък...========Биологически ,всички го притежаваме......:)Аэ пък не вярвам на хора със закърнели органи.....;)
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Важното е да си вярваш на Султанчето, да не те уволнят...

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " Въщност от действията на Русия, Иран и Турция, независимо дали работят в унисон или в конфликт, винаги има един губещ - жителите на Сирия."

  Сирия отдавна е една руина на фона на болното самочувствие на няколко диктатори, ядещи сладолед и разпределяйки си я както се разпределя плячка между разбойници, претендиращи да носят мир и сигурност на обезлюдената държава...Пълна хуманитарна трагедия !

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално
 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нормален гланц":

  Ако отворите Тълковен речник срещу думата "сатрап"ще видите снимките на тези тримата, заедно с тази на дрОгаря Си!
  Хубав и нерубладжийски ден Ви желая!
  Ох, извинете , забравих, че за Вас това е невъзможно, заедно с доброто възпитание и разумният тон!

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  ВОСТОК ДЕЛО ТОНКОЕ...
  —цитат от коментар 30 на venelingeologia


  Прав си, не е за кремльовски валенки...

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Разстроено

  До коментар [#11] от "bez_ime2":Турция като независима държава прави това,което България не може ,защото няма самостоятелна политика,а то е да балансира между Запада и Русия и да получава изгода от това...
  —цитат от коментар 18 на Нормален гланц


  Както виждаме, Ердоган не получава никаква изгода от това, че се мушна под завивката с Путин. Губи всичко в Сирия и остава с милиони сирийски бежанци, против които се надигат настроения в самата Турция. Напрежението с кюрдите е на най-високото си ниво. Той удържа властта чрез постоянни чистки, които уж били "борба с тероризма". Турция все повече се отдалечава от желаното членство в ЕС. Икономиката е под заплаха поради намалелите инвестиции от Запада. Показа го падането на курса на лирата през последната година. (Вярно, че има много руски туристи, но както видяхме те ще секнат за един ден в момента в който Ердоган не играе по свирката на Путин). Ердоган дори загуби изборите в големите градове, а партията му започна да се цепи.

  Това което остава на Ердоган е възможността да се прави на велик че е показал среден пръст на американците и може да сплашва европейците. Може би това работи за вътрешнополитическите му цели... засега.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#8] от "bez_ime2":

  безименни2 воини?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":

  Ясно,не знаеш какво означава думата сатрап!
  Така си и знаех,но реших да ти дам един шанс да я гугълнеш...
  Съжалявам,пропиля го!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "Willy Messerschmitt":


  Вили,ти поне си културен трол!
  Защо наричаш това нещо колега?
  Само унижаваш се...

 39. 39 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":


  Това беше добро!
  Жалко,че Безименният няма толкова мозък ,за да го разбере!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#3] от "К2": Как ли ще коментира Ети?======Защо трябва да попиташ някой.....Провери сам .....хронологията на събитията и ще разбереш ......Ердоан е най непредвидим .....когато се опира на ....нечия благословия .....!В турския политически речник , на хова му викат ....''последните страници'' на дипломацията. ....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Четеш ли бе пъпеш неузрял???Без благословията на САЩ,Русия,Иран и Сирия ,Ердоганчо не може и сантимет да направи!!!Ислямисти!!!Хихи..А уж за нула време Турция щяла да стигне до Дамаск...Дръжки..Слабаци на слабаците сте ...

  shlshlshlshl
 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#22] от "bez_ime2": Ети, аз не вярвам на хора без мозък...========Биологически ,всички го притежаваме......:)Аэ пък не вярвам на хора със закърнели органи.....;)
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Пуяк,ядете бой на всякъде където ви хванат..Турция в Ирак,Сирия и Либия яде бой на лягане и на ставане...Ислямисти и безработни пиколата...Хихи...

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Те се бият и поддържат Асад, а бежанците , за Европа. Няма да стане.

 44. 44 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  "Въщност от действията на Русия, Иран и Турция, независимо дали работят в унисон или в конфликт, винаги има един губещ - жителите на Сирия."Интересно мнение. Кой тогава работи в интерес (и печалба) на сирийците!? Американците ли!? Саудитците!?
  —цитат от коментар 19 на Иво


  Любимите ти китайци!

  shlshlshlshl
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  ".. от действията на Русия, Иран и Турция, независимо дали работят в унисон или в конфликт, винаги има един губещ - жителите на Сирия..."
  И това на цената на един сладолед.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Весело

  На ердо, най-много да му се наложи пак да ближе сладоледа...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 272 Весело

  Ангелчо, виждам тука две абсолютни глупости... :)
  1.
  "...В случая обаче т.нар. евакуации на цивилни, извършвани от режима при предишни настъпления, няма как да се повторят другаде - досега всички бяха "евакуирани" от Идлиб в други провинции..."

  Точно обратното - зелените автобуси "евакуираха" плъхове от котлите във всички южни и централни провинции в посока - Идлибистан :)

  2. "...Въщност от действията на Русия, Иран и Турция, независимо дали работят в унисон или в конфликт, винаги има един губещ - жителите на Сирия."

  Какво точно губят гражданите на Сирия от действията на Русия и Иран ??? Точно обратното - в освободените градове и села се завръщат бежанците, главно от близките държави - Ливан и Йордания, дори и от Гърция и Кипър...Наясно ли си с ФАКТА, че населението в сигурните (правителствените) територии се е увеличили с 2.8 милиона сирийски граждани, откакто Русия се намеси ? Към 01 октомври 2015г. в сигурните земи са живееха 11.8 милиона сирийци - сега са 14.6 милиона ! Освен това демиграфската катастрофа от последните 8 години вече е преодоляна - само населението в сигурните земи - без Идлибистан и Турска и Американска Сирия за последните 2 години е родило 1 110 000 бебета т.е. покрива двойно загубените 529 000 граждани, убити от Ал Кайда, Даеш и окупационните армии на САЩ, Турция и т.н...

 48. 48 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво, за "анализа" И нито дума за:

  "Президентът на Сирия подписа указ за всеобща амнистия

  15 септ. 2019 | 16:07 🔗 https://t.ly/1WNZE

  Тя ще засегне онези, които са избягали от правосъдието, само ако доброволно се предадат на властите в рамките на максимум три месеца от датата на публикуване на постановлението"...

  (не се чете)
 49. 49 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#5] от "putinxujlo":

  Москвич, специално для тебя: https://t.ly/yRr6b

  (не се чете)
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Леле, леле, леле!
  К'ъф политкоректен агитпропски тюрлюгювеч е спретнал Геле!

  Е как пък няма и едно напълно вярно, неосакатено пропагандно твърдение!
  Щипва се трошичка истина и се напудря изобилно с агитпропски коментар и внушения ...

  Абе, хора, тая се врЪти вече колко години пред очите ви? Трета, пета?
  И продължават джурналята да сервират такива "анализи"?
  "Коалицията" Путин-Ердоган-Рохани работи толкова отдавна и се е доказала, че върши работа на принципа на "най-малкото общо кратно" при запазване на строгия принцип да не се пикае в градинката на другарчето. И това се спазва желязно!
  Затова работят с "малки стъпки", но постоянно. И така я докараха вече до тук.

  А най ми хареса как Ердо се борел с антисирийските настроения в Турция!
  Като че ли не ги създадоха целенасочено именно турските власти ...
  Сметката е проста - каквото можа "качествено" от бежанците Турция го "взе".
  Останалото сега трябва нещо да го правят. Че и за уйгурите, дето ги надокараха, да отварят място.
  Освен това изтласкването на сирийските бежанци обратно ще "натисне" и "разводни" кюрдските райони в Северна Сирия.
  Към Европа, берекет версин, също е удобна бухалка. Както и за будалкане на собствения мат'рял в Турция, където под димната завеса на тази дунанма има да прекрояват етнически доста кюрдските региони.

  Нейсе, Агитпропът нека продължава а дудне как на коча му се клатели ...

 51. 51 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  Явно Ердоган не обича да чете и не е чувал за пакта Рибентроп-Молотов...
  —цитат от коментар 9 на bez_ime2


  А ти, колко си чувал? https://t.ly/8qMOj

  (не се чете)
 52. 52 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#22] от "bez_ime2": Ети, аз не вярвам на хора без мозък...========Биологически ,всички го притежаваме......:)Аэ пък не вярвам на хора със закърнели органи.....;)
  —цитат от коментар 26 на eti mehter

  Не му издавай разликата, между мозък и акъл... 😎

  (не се чете)
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  Освен това изтласкването на сирийските бежанци обратно ще "натисне" и "разводни" кюрдските райони в Северна Сирия.
  =======
  За кои кюрдски райони става въпрос....?
  За ония от преди 4....5 години ли ....?

  Bukalemun
 54. 54 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Ататюрк е дефинирал, че турците последни са се освободили от османската империя, но всъщност кюрдите още не са се освободили.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 55. 55 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Основна нужда за Анкара е да върне част от тях - едни в бъдещата "обезопасена зона" под фактически неин контрол в район от общата граница западно от река Ефрат.

  ===========

  ... източно от река Ефрат

 56. 56 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  По-голяма глупост не бях чел! Преди девети пак ли се е пишела в Москва? А при Стамболов?

 57. 57 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  nревода е ужасТ! Кога ще започнете да наемате редактори бе Икономедия!?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нормален гланц":


  До коментар [#11] от "bez_ime2":Турция като независима държава прави това,което България не може ,защото няма самостоятелна политика,а то е да балансира между Запада и Русия и да получава изгода от това...
  —цитат от коментар 18 на Нормален гланц


  Има малка разлика между "прави".опитва се да прави' и "успява да прави" - едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто да го направиш.

  Едно е ясно, струва ми се на всеки, който наблюдава процеса - няма и няма как да има съвпадение на нтерсите между Русия, Турция и Иран - ма някакви тактически връзки и съглашения, но недоверието е преобладаващо и всеки дебне другия, за да се възползва от моментанта ситуация.
  И прав е автора, постоянния потърпевш са хората на Сирия и разбира се страните засегнати от бежанския поток, между които впрочем в достатъчно голяма степен е Турция.

 59. 59 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Диктаторът Ердоган чака благословията на руския император

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 60. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Любопитно

  До коментар [#49] от "Бойчо Огнянов":

  Необходимо да допълня списъка си)
  Е, какво мислиш за това путефилец?))
  ☝️62 висши путенландски чиновника имат двойно гражданство, НО - чуждестранен агент НАВАЛНИ?))

  "Чуждестранен агент"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK