Посланикът на Франция: Нужни са твърдост и бдителност към Русия, но и диалог с нея

Ерик Льобедел

© Анелия Николова

Ерик ЛьобеделПо-малко от 3 години след като връчи акредитивните си писма на 24 ноември 2016 г., френският посланик Ерик Льобедел приключва мандата си в София. Изминалото време бе белязано от най-сериозните от десетилетия размествания в политиката в Европа, САЩ, ЕС, трансатлантическите връзки и засилена динамика във френско-българските отношения. Каква е неговата равносметка разговаряме малко преди отпътуването му от България.


В словото си на прощалния прием преди дни казахте, че двустранните отношения са в един от най-добрите си етапи от IX век насам. Но също така казахте, че тези отношения не са защитени от отливи. Да поговорим малко по-подробно какво имахте предвид и за първото, и за второто.


- Върнах се назад в историята и установих, че първият път, когато сме имали толкова близки отношения, е подписването през 831 г. на договор между хан Маламир и император Лудвиг Благочестиви. По това време дори е имало обща граница между нашите държави.
По време на моя мандат президентът Еманюел Макрон посети България два пъти. Почти всички членове на френското правителство идваха тук, дойдоха и мнозина високопоставени депутати и официални лица. Бяхме домакини на двама лауреати на Нобелова награда, на носител на изключително авторитетната литературна награда "Гонкур", както и на госпожа Елен Карер Д'Анкос - пожизненият секретар на Френската академия.


Всичко това доказва, че Франция постига резултати и създава нещо ново в двустранните отношения, постигна много в последните години. Нашата страна постига резултати на европейско ниво и в международните организации, каквато например е подкрепата, която президентът Макрон заяви за кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.


От българска страна също имаме резултати и няма никакво съмнение, че ще имаме още постижения в икономическата област, където предстои подписването на големи договор в областта на инфраструктурата, въоръженията, енергетиката. България ще продължи да работи и в културната област и имаме добри основания да мислим с помощта на българските ни приятели, че въпросът с преместването на френския лицей "Виктор Юго" в нова сграда ще бъде решен най-после.


При тези обстоятелства динамиката на двустранните отношения ще продължи и те ще останат стабилни и трайни. Като казвам обаче, че те са крехки, имам предвид, че за тях е нужна политическа воля и от двете страни. Мога да ви гарантирам, че от френска страна тази политическа воля е налице, ние продължаваме да държим на нея.


Да разбирам ли, че думите ви за "крехки отношения" и "отливи" е дипломатичен начин да кажете, че очаквате повече от българското правителство?


- Очакваме от правителството продължаване на тази динамика, както и българските ни приятели да го сторят, особено в икономическата област, където виждаме най-голямо пространство за действие. Имаме много добри оферти, които можем да направим в областта на инфраструктурата, френски оферти във въоръженията, за бронирани машини за българската армия. Така че е необходимо всички тези проекти да се конкретизират.


Както казвате, двустранните отношения не са само на държавно и политическо ниво, както и между обикновените хора, но и са връзки в сферата на бизнеса. Какво е впечатлението ви за бизнес средата в България? Какво ви казват френските бизнесмени в България за работата си - какво ги привлича и какво ги отблъсква?


- Създадена е много добра основа - близо 300 френски предприятия дават работа на 20 хиляди души в България. Това не е достатъчно. Няма да цитирам данни, но определено има сектори, в които тези отношения да се развиват и в които личи потенциалът за подобно развитие. Такава е хранително-вкусовата промишленост, в която и в момента правим доста неща - например с фирмата "Суфле Агро България". Благодарение на "Еърбъс" върнахме самолетостроенето като сектор в България. Много интересни са информационните технологии, тъй като френските и българските бизнесмени в момента създават нещо и се усещат усилията им да се премине от модела на аутсорсинг към този на по-развити стартъп фирми. Създадохме La French Tech - стартъп екосистема, която е много активен модел и опора за двустранното развитие и използване на тази бизнес ниша.


Разбира се, има и препятствия и те са известни. Свързани са с липсата на квалифицирана работна ръка извън София, Пловдив и Варна. Но френските предприятия работят с българските си партньори, за да разрешат този проблем.


Искам да подчертая и това, че голяма част от гъшия дроб, който пристига във Франция, идва от България. Част от черния хайвер, който във Франция се продава от големия вносител Petrossian, също идва от вашата страна.


Ревнувате ли за това - foie gras все пак е световно известен като френски продукт?


- Не, разбира се, че не. Това е нормално партньорство. Petrossian например работят с българска фирма от Кърджали - факт, който не е много известен.


Едва ли се работи лесно с България - една страна с проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и крехко и често охулвано гражданско общество. Вижте какво се случва с избора на нов главен прокурор, например - говоря за процедури, не толкова за личностите. Представяте ли си по ТОЗИ начин да се избира главен прокурор на Френската република?


- Различни са моделите на прокуратурите в двете страни, особено когато става дума за силни личности. Във Франция не е този форматът за избор на кандидатите, а и задачата на прокурорите ни е да осигурят независимост на правораздаването. Когато говорим за юридическия аспект, трябва да имаме предвид, че става дума за модел и за практика. Познавам модела, по който в крайна сметка се избира главен прокурор, с определено място в общата българска система на правораздаване. Срещал съм се с г-н Сотир Цацаров, защото имаме сътрудничество в областта на сигурността, на което държим много и то се развива много добре. Естествено, ще се срещаме и със следващия главен прокурор, който и да е той.


Споменахте за общественото мнение и с основание. Защото, когато говорим за реформа на правораздаването - а Франция особено много държи на нея, както и на Механизма за сътрудничество и наблюдение - мисля, че трябва повече да се работи едновременно "отдолу" и "отгоре".


"Отдолу" е общественото мнение, неправителственият сектор, избраните лидери на местно ниво. Държа да спомена и експертите на европейско ниво - момент, който често се забравя тук, а те обогатяват темата. За изминалите 3 години от мандата ми пътувах много из България и се срещнах с ръководители на всички нива, които понякога работят в много трудни условия, но въпреки това носят силно чувство на задълженията си като обществени ръководители, отдадени хора с чувства за публичния интерес. Всичко това наричам работа "отдолу".


Работата "отгоре" идва по линия на Европейския съюз. Мисля, че тук трябва да проявим повече въображение, за да постигнем един режим на насърчаване реформата на правосъдието и защита на човешките права с мерки, които са постепенни, насърчителни и недискриминационни, т.е. да се отнасят по еднакъв начин към всички държави в Европейския съюз. Иначе казано, да има преглед на експертно ниво, да има експертизи, да има обвързаност на фондовете с темата и дори, ако се наложи, да се използва като крайна мярка Член 7 от Договора за ЕС. В това отношение работата на новата Европейска комисия ще бъде много интересна.


Да направим едно важно уточнение - говорите за прилагане на Член 7 конкретно към България или по принцип на европейско ниво?


- Не, нямах предвид България. Нека го изясним - Член 7 е последното възможно средство, когато всички останали механизми са се провалили. Първите стъпки, които евентуално биха довели до прилагане на Член 7, вече бяха направени спрямо Полша и Унгария. Но за България никога не е ставало въпрос. Обяснявах, че има нужда от режим на постепенни стъпки, който да се прилага към всички държави - членки на ЕС, като се започне от един peer преглед, преди да се премине към други мерки


Споменахте за ролята на общественото мнение, но то в значителна степен се формира и от средствата за масова информация. Доволен ли сте от състоянието на медиите в България?


- Много държим на свободата на медиите и внимателно наблюдаваме ситуацията както в България, така и в други страни. Да, в България има какво да се направи и може да се желае повече. Оставаме бдителни.


Друг шумен случай от тази година е кражбата на огромен масив лични данни на милиони българи от Националната агенция за приходите. Засега не видяхме нито един наказан държавен служител за това. Продължава ли след случилото се Франция да споделя деликатна информация с България?


- Човек трябва да си направи изводите, но без те да влияят отрицателно на промените. И тук трябва да вървим внимателно напред, но без да изоставяме реформите.


Макар да се знае малко какво представлява т.нар. шпионски скандал с Русия, как оценявате случващото се от френска страна и като партньор в НАТО? Не ви ли се струва, че на този етап има повече емоции, отколкото рационалност?


- България е партньор в ЕС и НАТО. И когато такива факти бъдат доказани, ние естествено изразяваме нашата солидарност. Ние самите сме имали подобни случаи в не толкова далечно минало и бяха взети подобни мерки във връзка с нашите избори. Затова трябва да се проявява твърдост по отношение на Русия. Но си мисля също, че трябва да се отиде още по-напред. Трябва да се фокусираме върху целокупните ни отношения с Русия.


Това лято една от световните агенции имаше заглавие "Дипломацията отново заговори на френски". Предполагам, за Франция и за лично за вас това е комплимент, но и отговорност. Обяснете повече за тази нова динамика на френската външна политика: в Европа, спрямо Централна Европа и спрямо Русия.


- Много добре резюмирахте трите основни интереса, които подчерта в речта си президентът Макрон. Мога много дълго да говоря по тази тема, но ще се опитам да ги представя накратко. Светът се променя и трябва да намерим нашите котви и нашия компас. В този променящ се свят Франция иска да бъде балансиращ фактор с ясно заявена европейска цел - суверенна Европа, която защитава и която прилага стратегия по отношения на околната среда. Това са точки, включени и в новата стратегия на Европейската комисия. Надяваме се, че те бързо ще бъдат реализирани. Това означава и една Европа, която не е разделена


Много сме загрижени и за баланса в Централна и Източна Европа и го заявихме, докато се определяха ключовите постове в ръководството на ЕС. Имахме своите предпочитания и всъщност те се сбъднаха поне по отношение на бъдещия ръководител на МВФ. По отношение на това Централна Европа да бъде включвана, мисля, че не е случайно, че с пълната подкрепа на Франция бе избрана българка като кандидат на ЕС.


По отношение на Русия не бива да губим от вниманието си факта, че тази страна е в Европа. Естествено, не бива и да бъдем наивни, а трябва да сме бдителни. Но сме длъжни да намерим нови средства за диалог с една държава, която неволно тласнахме към Китай. Затова основните понятия, които не бива да забравяме, са доверие и прозрачност.


Президентът Макрон ни инструктира да проявявам въображение, за да може Русия да бъде върната към европейската общност. Министрите на външните работи и на отбраната бяха в Москва тези дни и започнаха диалог по въпроси за архитектурата на доверие в Европа. И това изглежда обещаващо. Особено по отношение на мерките за доверие в Европа, предвидимостта и прозрачността. Този диалог ще продължи. Ще видим как реално се развиват събитията в Украйна - имаше няколко интересни жеста напоследък, които би трябвало да доведат до нова среща на върха до края на септември.


Означава ли това чертане на нови "червени линии", преместване досегашните "червени линии" в отношенията с Русия?


- Не, изразът "червени линии" използваме и спазваме - за разлика от други държави - по отношение на Сирия. Но иначе спрямо Русия не говорим за "червени линии", а за решения, които се взимат общо в рамките на ЕС или на НАТО.


От няколко месеца се промъква идея за нова хелзинкска среща за договаряне архитектурата за сигурност в Европа, където впрочем след разпадането на бившия СССР се появиха множество непризнати от всички държавни граници. Подготвя ли се нещо подобно?


- Нашият министър на външните работи ни инструктира да поразсъждаваме по повод предстоящата 30-а годишнина от Парижката харта и нова Европа (1990) и в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (създадена в Хелзинки през 1973). Идеята е как да вдъхнем нов живот в мерките за доверие.


Без да се повдига въпрос за границите в Европа?


- Да, изобщо не става дума за това.


За какво не ви стигна мандатът в София? Какво би могла да подобри г-жа Флоранс Робин, следващият посланик на Франция?


- Няма нещо, за което да не ми стигна мандатът. Нашата цел не е да свършиш всичко за 3 години, ние работим в дългосрочен план. Надявам се, че моята наследничка ще продължи да работи със същата динамика, насърчена от президента Макрон, и ще донесе резултати в икономическата област например. Използвам възможността още сега да ѝ пожелая успех в мисията, която се вписва в насоките, дадени от президента и министъра на външните работи.


Кой въпрос не ви зададоха българските журналисти през всичките изминали 3 години?


- Няма такъв. Българските журналисти са много откровени.

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Гневно

  Сполай ти за интервюто, Петаре!
  Требе сме бдителни, и мноо внимателни!Аз лично, преди няколко дни засякох в една градска тоалетна савецки шпиони!Човек вече не мое се изпикае спокойно от агентите на Путин!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 569 Неутрално

  ...засякох в една градска тоалетна савецки шпиони!..
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Сигурно си погледнал какво има в главата на някой от ДСБ. Само там е пълно с л@йна и руски шпиони.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  ТНапълно съгласен с първата част на съждението на Негово Превъзходителство!!!!
  КАК СЕ ПРЕГОВАРЯ С ТЕРОРИСТИ И ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ САМО ЕЗИКА НА СИЛАТА?!

 4. 4 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Нужна е тотална изолация!

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  Какъв диалог, какво доверие? Колко струват договорите с тази империя, го е казал още Бисмарк.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 427 Неутрално  До коментар [#4] от "aleks ivan":


  Нужна е тотална изолация!
  —цитат от коментар 4 на aleks ivan


  Вие " умнокрасивите " отдавна сте тотално изолирани бе. Не можете да прескочите прага за влизане в Парламента. Българският Народ ви е изолирал напълно. 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Любопитно

  Едни такива

  ДИАЛОЗИ НА ЕВРОПА С ХИТЛЕР И СТАЛИН

  ДОВЕДОХА до ВСВ...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Весело

  Разби опорките на еднопроцентните направо.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За разлика от вас посланика ясно разбира мисълта на Бисмарк.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1120 Разстроено

  Мосю Льобедел, за тези три години така и никой не разбра, че сте тук. Освен мълчание и общи лафове, така и нищичко полезно не чухме и не видяхме от Вас. Докато пък Вашият предшественик беше голям приятел на България и създаде реален ефект! Най-малкото, помогна системата да се прочисти от поне част от гнилите ябълки. Така че, много Ви молим, помолете Макрон да Ви прати в Гвинея-Бисау, там ще се чувствате по- в свои води. А на нас да прати някой като г-н дьо Кабан. В противен случай файда никаква, та ще вземем да останем със заключението, че нито Макрон, нито Франция, нито дявол пет пари не дават за България и нейната правосъдна система. Не пет пари, ами счупено су даже не дават. И не, не трябват постепенни и насърчителни мерки, а трябва бой през лапите и зурлите - спиране на фондовете като за начало, като минимум. Защото дебелите като Боеку, Делян, Сотир и Иван само от дебелата тояга разбират!! И колкото по-дебела, толкоз по-добре!!!

 11. 11 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Спрямо Русия съм напълно съгласен с него. Няма да е лесно, но не и не възможно.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Весело

  До коментар [#4] от "aleks ivan":Вие " умнокрасивите " отдавна сте тотално изолирани бе. Не можете да прескочите прага за влизане в Парламента. Българският Народ ви е изолирал напълно.
  —цитат от коментар 6 на bxr35608444


  Ами то и РУМЪНСКИЯТ НАРОД беше ИЗОЛИРАЛ ВСИЧКИ ОСВЕН ЧАУШЕСКУ

  НЕМСКИЯТ НАРОД беше ИЗОЛИРАЛ ВСИЧКИ ОСВЕН ХИТЛЕР

  СЪВЕТСКИЯТ НАРОД беше ИЗОЛИРАЛ ВСИЧКИ ОСВЕН ЛЕНИН и СТАЛИН

  ИРАКСКИЯТ НАРОД беше ИЗОЛИРАЛ ВСИЧКИ ОСВЕН САДАМ ЮСЕИН

  ЛИБИЙСКИЯТ народ беше ИЗОЛИРАЛ ВСИЧКИ ОСВЕН КАДАФИТО.......

  КЪДЕ СА сега

  и ЧАУШЕСКУ.....
  и ХИТЛЕР......
  и ЛЕНИН.....
  и СТАЛИН.....
  и СЪВЕТСКИЯТ НАРОД КЪДЕ Е ????????
  и СССР КЪДЕ Е ?!?!
  и САДДАМ ЮСЕИН.....
  и КАДАФИТО.....

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Ооо и диалог, дума да няма. Нали трябва фрегати да се продават. Нали трябва северни потоци да се строят, един два, три там.... Украйна, Полша, Финландия, Прибалтика, България...да се оправят, при нас алъш вериша нали си върви. Ама Путя вече и в Австрия взе властта, и баба Льо Пен му е приятелка та.... ще ви се запали под гъза и на вас. Вие и с чичо Ади така диалогирахъе, докато газеше Чехия и Полша

 14. 14 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 705 Неутрално

  то добре ги каканижи франсето,но какво казва американския посланик.?има ли Франция думата и може ли френския посланик да отиде по малка нужда без да пита американския си господар

  Антиседераст
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4481 Весело

  Никакви диалози или монолози!
  Рассия е подобна на Иран Сомалия и Зимбабве

  klimentm
 16. 16 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  За Русия само икономически санкции! И олекотен приемен режим за всички нормални хора, които искат да избягат от тая кочина.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Както каза един умен мъж : "Алкашия е Нигерия с ядрени оръжия"!!!!
  Кратко, ясно и точно!!!!
  Ревете, рубладжии, безродни!

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#11] от "madridchanin":

  Напротив много е лесно и чудесно дефинирано от Бисмарк, когото тук често цитират/разбират(странно като безспорно умни и красиви хора) избирателно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 427 Неутрално  До коментар [#13] от "uq":

  Търговският оборот на САЩ с Русия през миналата 2018 година се е увеличил с 37 % . А на Великобритания с Русия с 40 % . Само за първите 6 месеца на тази 2019 година отново е нараснал с 19 % .
  Германците се утрепаха да откриват нови фабрики и заводи в Русия. Последният удар направи " Siemens " , който предложи да предаде всички технологии и правата за използването им за производство на големи газови турбини с мощност над 180 мегаВата срещу запазен дял от Руския пазар .
  Всички въртят алъш вериш с Руснаците като бесни. Само малоумниците от форума на " Дневник " кудкудякат как Русия щели били да я изолират всеки момент. 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Малко се е поувлякъл посланика. 831г няма Франция - за нея можем да говорим едва след 843г, след разпада на империята на Карл Велики. Което, за пореден път напомня, че който се е хванал с нас, не е изкарал дълго...

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#19] от "bxr35608444":

  Това, което малоумниците с никове завършващи на цифри не разбират (тъй като са на заплата при Решетников) е че тоя алъш вериш е на наш гръб. За това малоумниците от Полша, Финландия и Прибалтика се оплакват ама .. както и да е, защо споря с трол

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Любопитно

  До коментар [#13] от "uq":Търговският оборот на САЩ с Русия през миналата 2018 година се е увеличил с 37 % . А на Великобритания с Русия с 40 % . Само за първите 6 месеца на тази 2019 година отново е нараснал с 19 % . Германците се утрепаха да откриват нови фабрики и заводи в Русия. Последният удар направи " Siemens " , който предложи да предаде всички технологии и правата за използването им за производство на големи газови турбини с мощност над 180 мегаВата срещу запазен дял от Руския пазар . Всички въртят алъш вериш с Руснаците като бесни. Само малоумниците от форума на " Дневник " кудкудякат как Русия щели били да я изолират всеки момент.
  —цитат от коментар 19 на bxr35608444


  На ВАС РУСНАЦИТЕ по-хубаво ли стана от цялото това "увеличение" на оборота,

  с което СЕ ХВАЛИТЕ ВЪВ ФОРУМА.

  ЗАПЛАТИТЕ ВИ станаха ли поне ПОЛОВИНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ?!?!?!

  ПЕНСИОННАТА ВИ ВЪЗРАСТ УВЕЛИЧЕНА ОТ ПУТИН намалиха ли я ?!?!

  ха-хааааааа

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Весело

  Сполай ти за интервюто, Петаре!Требе сме бдителни, и мноо внимателни!Аз лично, преди няколко дни засякох в една градска тоалетна савецки шпиони!Човек вече не мое се изпикае спокойно от агентите на Путин!
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Това на Копринка ли беше?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Френският посланик всъщност перифразира в свободен текст една крилата мисъл на Дж. Едгар Хувър по адрес на Линдън Б. Джонсън: It's probably better to have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in.

  Кой разбрал, разбрал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Колев":

  "Това на Копринка ли беше?"

  Не се занимавайте с този. Той е един шут, който проси внимание, дори във вид на подритване и подигравки. Откажете му го.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Да разбирам ли, че думите ви за "крехки отношения" и "отливи" е дипломатичен начин да кажете, че очаквате повече от българското правителство? !
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Естествено, че точно така трябва да се разбира!
  Българското правителство е силно ангажирано с прокарването на престъпните руски енергийни проекти АЕЦ Белене и Турски поток! То не се интересува от Франция! Интересува се единствено от засилване на руското влияние в България!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  За Русия само икономически санкции! И олекотен приемен режим за всички нормални хора, които искат да избягат от тая кочина.
  —цитат от коментар 16 на arcanum


  Подкрепам!
  +++

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 28. 28 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 522 Весело

  Прав е г-н Посланика. За пред седерастчетата да се демонстрира “бдителност", а иначе диалога ще протече в следния ред:
  1. Отчитане на "суверенното, демократично право" на народа от Крим, изразено чрез референдума за присъединяване към РФ
  2. Падане на санкциите
  3. СП 2
  4. Турски поток с отклонение към Балканите.
  5. Бизнесът с френско-германския мотор на ЕС започва да си работи на нормални обороти за ужасТ и стомашни спазми на сите либерасти.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 29. 29 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1800 Весело

  С дребната невестулка от кремъл се преговаря, само ако преди това си му стъпил здраво на топките!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Никакви диалози или монолози!Рассия е подобна на Иран Сомалия и Зимбабве
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  Полша има диалог с русиюшка , такъв от какъвто тя само разбира.
  Защо казвам това? Поляците не искат нещо и вместо да спорят с русиюшка която се измята , отиват в съда на ЕС. Там е взето решението което устройва Полша. Капацитета на OPAL може дасе ползва от газпром до 50%. Очаква се същото да сполети и СП. Това е.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Нужна е тотална изолация!
  —цитат от коментар 4 на aleks ivan


  Преди това трябва да изолираме червените мутри като борисов от властта!
  Руснаците проникват в страната точно с благоволението на борисов и още няколко "бивши" комунисти, ДС агенти и мултаци около него!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  [quote#26:"Рим"][/quote]

  За съжаление сте прав!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#26] от "Рим":

  Българското правителство в момента решава едно сложно уравнение: дали може да източи повече пари от евросубсидиите, които вече са обвързани с върховенството на закона (т.е. България е сред застрашените реципиенти), или от мегакорупционни схеми с руски комисиони като Белене и Турско-Сръбски поток. България няма никаква нужда нито от едното, нито от другото - напротив, те ще ни разорят икономически, но ... ах, колко приятно звучат в ухото на изкушение (и подходящо мотивиран) "русофил"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на jeq19606355
  jeq19606355
  Рейтинг: 491 Весело

  Този щом още не е разбрал, че да плашиш българите с Русия е все едно да плашиш куче със салам, явно като посланик е пълна нула и изобщо не знае, къде се намира.

 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq": Германците се утрепаха да откриват нови фабрики и заводи в Русия...
  —цитат от коментар 19 на bxr35608444


  Това, че мощните западни фирми откриват заводи в страни с евтина работна е нещо съвсем естествено! Не виждам каква е причината за тази овча радост...?
  Виж, ако Русия с мизерната си икономика открива заводи в Германия, тогава вече има смисъл от радост!
  Но тъй като това е на практика еднопартийна, диктаторска федерация от азиатски племена, със сто годишен комунистически гърч, възходът изглежда невъзможен.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3896 Весело

  Който иска диалог с Русия - моля, да заповяда ! Нека опита ! Нека да видим как чрез диалог ще убеди руснаците да върнат на Украйна незаконно анексирания Крим или ще изтеглят " пенсионираните си военни" от Донбас и Луганск, а да не говорим за непрестанните подривни операции на Балканите като опита за преврат в Черна гора например !
  Спрете всякакви икономически проекти с Москва и нека да видим кое дава по - добри резултати....

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Човека първо е дипломат и говори съобразно етикета и споменавания от него на два пъти "инструктаж", така че няма как да очакваме от него да заеме по-категорична позиция.
  Но в основните неща е прав - колкото по здрав е нашия съюз, толкова по-добре ще се чува европейския глас в света, където конкуренцията винаги е била налице.
  И между оснвните конкуренти, Русия никога не е нбила кой знае какъв фактор, с изключение на военната област, сфера, която използват за рекет от най-елементарен тип.

 38. 38 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  КАК СЕ ПРЕГОВАРЯ С ТЕРОРИСТИ И ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ САМО ЕЗИКА НА СИЛАТА?!

  Защо намесваш и АМЕРИКАНЦИТЕ?

 39. 39 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#36] от "samoedin":


  Капитализмът се интересува само от печалбата!
  Всичко друго е на заден план!
  Никога няма да спрат какъвто и да е проект с Русия,защото ще загубят моментално руския пазар...

 40. 40 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Нужни са твърдост и бдителност към Русия, но и диалог с нея
  —цитат от коментар 00 на Льобедел


  Ъпсурт! Според Ратка, немедленно требе да направим флотилия от рибарски лоТки и надуваеми банане (льобими на дръгалефските жендери) и да нападнем льошия Путя по въздух и вода - обстрелвайки го с използвани тампони от кошчетата на Кърниградска и напъвайки го изотзадзе с бананете от флотилията. Да жувеят стратезите и тактиците от радикалното БКП на тов. Атанасаф - спасители на современна Еуропа!

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#28] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Няма по-злочеста и окаяна участ да си оповръщана ушанка, спарен, използван алкашки памперс и мухлясала валенка в Отечеството!!!!
  СРАМ!!!
  ГНУС !!!
  ОТВРАТ!!!!

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#29] от "Kamenarski":

  ++++++++++++++
  и малко работа с клещите и пилата за оглаждане на ръбчетата на ноктенцата на степното джудженце с високите токченца!!!!

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Блаблабла

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#31] от "Рим":


  Борисов и още няколко?
  Осъзнаваш ли,че такива е адекватни и като теб сте малцинство ,даже сравнени с тези Борисов и още няколко...

  Кога ще разберете,че никога повече няма да сте на власт в България ,защото народа не ви иска?
  Гнийте си на политическото бунище и си вегетирате с парите от грантовете,мразилки...

 45. 45 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":


  Не се прави на голям мъдрец ,доносник!

  Доносникът си остава доносник и когато цитира чужди умни мисли ...

 46. 46 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Колега, днес сте в особено добра форма:-)...

 47. 47 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":


  Руснаците са по-добре от всеки трол работещ за жълти стотинки на коментар тук!

  Давай,напъвай,имаш още много да дращиш ,докато изпълниш нормата...

 48. 48 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#36] от "samoedin":Капитализмът се интересува само от печалбата!Всичко друго е на заден план!...
  —цитат от коментар 39 на Влакчо


  Глупости!
  Няма нито държава нито политическа система, която да проповядва търговия без печалба, т.е. на загуба.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 49. 49 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Оберщурмбанфюрер Гранц ,днес вие ли сте началник на концлагера?

  Крематориумът ще работи ли?

 50. 50 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#48] от "Рим":

  Ти и подобните на теб я проповядвате!
  Затова и няма да ви се получи...
  Никой не слуша лузъри и тролове вместо да печели пари!
  Скрий се от където си изпълзял...

 51. 51 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  "Очакваме от правителството продължаване на тази динамика, както и българските ни приятели да го сторят, особено в икономическата област, където виждаме най-голямо пространство за действие. Имаме много добри оферти, които можем да направим в областта на инфраструктурата, френски оферти във въоръженията, за бронирани машини за българската армия. Така че е необходимо всички тези проекти да се конкретизират."

  Айде и тиа искат да ни продават... Оня ден казах, че от едно известно време, светът се пренасити със стока, и че сега борбата се води много повече за ПАЗАРИТЕ. И получих един билюк минуси, ама то се вижда всеки Божи ден, по новините.

  Всеки вече произвежда, а пазарите намаляват, оттам и боричкането, кой да ти продава...

  (не се чете)
 52. 52 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#41] от "selqnin":


  Смени малко лозунгите ,дето постоянно ги повтаряш като латерна!

  Знам,че нямаш достатъчно умствен капацитет да измислиш нещо ново ,но винаги можеш да помолиш някой по умен да ти драсне два три нови свежи лафа..

 53. 53 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#42] от "selqnin":


  Така ли те обработват на село?
  Явно си свикнал и ти харесва ,щом го предлагаш на всеослушание..

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#41] от "selqnin":

  "Няма по-злочеста и окаяна участ да си оповръщана ушанка..."

  Това е ясно, но не знам защо тролът "Дугин" настоява за "2. Падане на санкциите"? Някой сеща ли се?

  Та нали именно БЛАГОДАРЕНИЕ на санкциите - тази живителна сила, този еликсир, тази оплодителна семенна течност за руската икономика! - Русия успя да дръпне толкова яко напред, че вече произвежда дори пшеница (фуражна)?!

  И БВП-то й е почти колкото на ГРАД Ню Йорк и дори по-голямо от на някои от най-големите американски корпорации?

  Нека си стоят санкциите, те само помагат на руския народ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kamenarski":


  Теб пък,кой те пита ,бе,лузър...

 56. 56 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":


  Правилно!

  Трябва да изолираме краварите и да превърнем Америка в концлагер...

 57. 57 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  ...близо 300 френски предприятия дават работа на 20 хиляди души в България. !
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Спомняме си, че тодор живковите отрепки, под давление на кремълските бандити, преди години, прогониха Рено от България!
  Ако не беше направена тази идиотска глупост, днес България щеше да произвежда

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#4] от "aleks ivan":


  Правилно!
  Вече сте изолирани !
  Не усещаш ли?
  На изборите ще усетиш пак,на следващите пак,и пак,и пак...
  Никога повече няма да се докопате до властта!

 59. 59 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2813 Весело

  ТНапълно съгласен с първата част на съждението на Негово Превъзходителство!!!!КАК СЕ ПРЕГОВАРЯ С ТЕРОРИСТИ И ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ САМО ЕЗИКА НА СИЛАТА?!
  —цитат от коментар 3 на selqnin

  Ма как само изпъкват...умнокрасивите аристократи у нас само, а? А тука някои разправят, че ги избили след Девети... 😏

  Преговаря се, като има за какво да се преговаря. Руснаците казаха, че вече няма да ходят само, заради купоните. 😉

  (не се чете)
 60. 60 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#41] от "selqnin":"Няма по-злочеста и окаяна участ да си оповръщана ушанка..."Това е ясно, но не знам защо тролът "Дугин" настоява за "2. Падане на санкциите"? Някой сеща ли се?Та нали именно БЛАГОДАРЕНИЕ на санкциите - тази живителна сила, този еликсир, тази оплодителна семенна течност за руската икономика! - Русия успя да дръпне толкова яко напред, че вече произвежда дори пшеница (фуражна)?!И БВП-то й е почти колкото на ГРАД Ню Йорк и дори по-голямо от на някои от най-големите американски корпорации?Нека си стоят санкциите, те само помагат на руския народ.
  —цитат от коментар 54 на Norman Granz


  Да!
  Дори, през 2018 г. руснаците произведоха първия руски принтер "Катюша"!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 61. 61 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2813 Весело

  Какъв диалог, какво доверие? Колко струват договорите с тази империя, го е казал още Бисмарк.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Цитирай Бисмарк, да не ти го цитирам аз! 🙄😎

  (не се чете)
 62. 62 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  Какви санкции?
  Лузърите ,които си загубиха пазарите в Русия просто са прецакани завинаги ...
  Връщане назад няма,конкуренцията не търпи празни ниши,а прави пари!

 63. 63 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#60] от "Рим":

  Стига,бе !
  При положениее,че можеш да си купиш всякакви принтери почти без пари при тази конкуренция?!
  Електрониката стана като семките,много са и нищо не струва...

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#60] от "Рим":

  "... първия руски принтер "Катюша"!"

  Аз бях по-впечатлен от първия руски робот Калашников, който се управлява от ТРИМА ОПЕРАТОРИ :)))) (.т.е. не е робот) и досега никой не го е виждал да се движи... :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#61] от "Бойчо Огнянов":


  Не му отваряй очите!
  Да ги обучават в трол шопа...
  Едва ли ще имат голям успех с този материал ,който са подбрали ,но да пробват!

 66. 66 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  А Фьодор видя ли?

 67. 67 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2813 Весело

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Въпросът е, ВИЙ къде сте?

  Имаше една книга(май и филм): "Възход и падение на КУРтизанките", ама еднокнижниците едва ли сте я чели...

  (не се чете)
 68. 68 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":


  Ти също си се запътил към мястото ,където са Чаушеску и другите!

  Рано или късно ще си при него и другите,никой не е излязъл от този живот жив!

 69. 69 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Весело

  Абе кво стана със сина на Чикагото? Ще има ли преврат?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 70. 70 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Като гледам си почнал днес рано рано да ревеш!

  Нахрани ли животните?
  Не ги мъчи хайванчетата гладни,те не са виновни ,че ти си изкукуригал трол и трябва да измисляш всеки от коментарите си по 30 минути...

 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#60] от "Рим":"... първия руски принтер "Катюша"!"Аз бях по-впечатлен от първия руски робот Калашников, който се управлява от ТРИМА ОПЕРАТОРИ :)))) (.т.е. не е робот) и досега никой не го е виждал да се движи... :))))
  —цитат от коментар 64 на Norman Granz


  Този пък Калашников ли се казва?
  Отново с военни термини кръщават руските боклуци!
  А иначе робота Калашников ще тръгне, когато тръгне и принтера Катюша...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2813 Весело

  Никакви диалози или монолози!Рассия е подобна на Иран Сомалия и Зимбабве
  —цитат от коментар 15 на klimentm

  Ушанките пък мислат наоборот. Още един пример:

  "В Държавния департамент зреят признаци за разпада на американската държава" https://t.ly/xYyW5

  (не се чете)
 73. 73 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2813 Весело

  До коментар [#19] от "bxr35608444":Това, което малоумниците с никове завършващи на цифри не разбират (тъй като са на заплата при Решетников) е че тоя алъш вериш е на наш гръб. За това малоумниците от Полша, Финландия и Прибалтика се оплакват ама .. както и да е, защо споря с трол
  —цитат от коментар 21 на uq

  Е, ма нали Костов каза, че Решетника не е никой?! Разберете се първо с Командиря, преди да се дъните пред строя! 😏

  (не се чете)
 74. 74 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Ако не беше направена тази идиотска глупост, днес България щеше да произвежда
  —цитат от коментар 57 на Рим


  България си произвежда и още как! Рекордно производство, рекорден износ, рекорден БВП. Проблемът е, че дръгалефските мурзилки като теб освен фъшкии и лозунги, не произвеждате НИЩО! И никога не сте произвеждали! Ще ми посочиш ли ПОНЕ ЕДИН бизнесмен от радикалната комунистическа банда ДСБ? Всичките ви кадри са по "институти", "лаборатории", "асоциации" и всякакви други НПО-лешперски клоаки и по цял ден пишете-бришете тъпотии, "анализи", "стратегии", "манифести" и най-паче лозУнги - кой от кой по-тъпи! ФАКТ!

 75. 75 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Както го е казал "Различни са моделите на прокуратурите в двете страни, особено когато става дума за силни личности. Във Франция не е този форматът за избор на кандидатите, а и задачата на прокурорите ни е да осигурят независимост на правораздаването"

  Звучи все едно - при нас във Франция е различно, не сме маймуни.

 76. 76 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#60] от "Рим":
  На наследниците на златната орда им предстои да "открият";
  -компютъра;
  -таблета;
  мобилният телефон;
  електрическите автомобили
  както и някой други достижения на Цивилизацията, от които хората се позват вече близо 30 години!!!!
  Да си алкашка не е национална принадлежност, а диагноза и зла участ!!!!!!

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Типично за руснаците - той държи да е НЕПРИЯТЕН ! Държи да ти дойде на гости НЕКАНЕН! Да те ПРИТЕСНЯВА. И да си вярва, че е много велик, защото ти е неудобно да го изгониш, или наругаеш. И не им пука, че повечето хора свързват руснак със санкции, като отритнат. Като ромите.

 78. 78 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#76] от "selqnin":

  Селянин,световните производители се надпреварват да внасят и продават стоките си в Русия,защото там хората имат пари и купуват!
  А тук ,вие селските алкаши ,които сте на пенсия или социална помощ и трябва да тролите ,за жълти стотинки ,за да вържете двата края финансово,не купувате и никой не ви брои за живи...
  Пий си пърцуцата и не се занимавай със световна политика,защото изглеждаш неадекватно...

 79. 79 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#71] от "Рим":


  Калашников не е военен термин,бе,неграмотник!
  Това е фамилия на конструктор...
  Избягвай да участваш в тестове за интелигентност на работното си място,ще те изгонят с шутове...

 80. 80 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#77] от "historama":

  Упссс!

  Модератор,език на омразата,език на омразата и то от ДеБъ трол,най-демократичните тролове на света...

 81. 81 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Едни такива ДИАЛОЗИ НА ЕВРОПА С ХИТЛЕР И СТАЛИНДОВЕДОХА до ВСВ...
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Това хубаво го напомняш, защото сега само за Рибентроп-Молотов се говори, а за пакта на поляците с германците с тайния протокол за съвместни действия срещу СССР през 30-те се мълчи. За отсръпките към Хитлер, една след друга, та до подялбата на Чехословакия с участието на всички съседи и под опеката на Британия и Франция се мълчи. За Щатските и британски инвестиции в СССР и Германия се мълчи. 8800 завода са построени само в СССР за 10 гогини! В Рур историята е подобна, макар и не в такъв размер. Та като кажем А, да кажем и Б.

 82. 82 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#60] от "Рим":На наследниците на златната орда им предстои да "открият";-компютъра;-таблета;мобилният телефон;електрическите автомобиликакто и някой други достижения на Цивилизацията, от които хората се позват вече близо 30 години!!!!Да си алкашка не е национална принадлежност, а диагноза и зла участ!!!!!!
  —цитат от коментар 76 на selqnin


  Иначе звучиш, като някой участвал в откриването им....
  Вместо деструктивно, да мислим градивно. Какво правим ние за местно производство на омпютъра;-таблета;мобилният телефон;електрическите автомобиликакто и някой други достижения на Цивилизацията?
  Пресния пример е с варварското и нецивилизационно производство на дизеловия Фолксваген... и повече нищо няма да добавя.
  Принципно, като сме наакани (до гуша в ....) е добре поне да не чурукикаме.
  Една педя държава, не можем 30 години нормална форма на управление да си изградим. Назначават ни управници и сатрапи в съдебната система, крадат ни като пълни будали и абдали, но няма проблем, важното е да се заблуждаваме, че сме от цивилизацията. Да, ама не сме! И сме си виновни ние!

 83. 83 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Болен си Дерибеев!
  Вземи мерки!

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Хубаво интервю. По дължината на отговора ще познаете къде не се смущава да говори по темата. От друга страна късите отговори показват, че не желае да хвърля прах в очите и да изрича дипломатични лъжи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Дрън-дрън, празни приказки. Дьо Кабан не се страфуваше да критикува съдебната система, а този чиновник работел много добре с Цацаров, щял да работи и с който и да е следващия избран (от мафията). А позицията за Русия само илюстрира, че Франция и Германия още от времето на Рейгън колаборират с тоталитарна Русия.

 86. 86 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ти проявявай твърдост и каквото си искаш към Русия, макар че на нея не й пука от такива като теб. Та в трайна сметка за отрицателно време нацистите ви свиха сърмите преди десетилетия, а като тръгнаха срещу Русия разбра какво се случи. Прекалено си малък за Русия.
  А нас българите не ни поучавай. Няма да ни промениш. България е проруска. Никога няма да сте така харесвани у нас, както руснаците-

 87. 87 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Най-добрата комуникация е с майката на всички бомби, нали я знаете?

  Мисля, че от Москва са полиглотри и ще я схаванат. Путин - кога ще натискаш копчето? Рохани ли чакаш? Ще ти е.. майката глупак. Това не е обида. Това е анатема. :))))

 88. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Както твърдо французин може да каже "Аз капитулирам", никой друг не може.

 89. 89 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#30:"К2"][/quote]

  Не е точно така, OPAL и преди е бил 50% увлечиха го на 95 % след газовата криза между Украйна и Русия. Сега ако всичко е наред т.е. Русия да клекне на Украйна което аз лично не го вярвам СП2 няма нужда да е 100 %.Укринците отидоха твърде далеч зада може разумен човек да се споразумее с тях.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  А може ли само подлизурство, като нас.

 91. 91 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Меките френски китки призовават към твърдост! Докато арабите ги разстрелват по улиците, те си кичат гъза с пера и гушкат плюшени меченца, но да видиш към Русия какви са твърди...

  L'espoir fait la vie
 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  "Върнах се назад в историята....."

  Сигурно се е сетил и за походите на Наполеон!

 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  "Искам да подчертая и това, че голяма част от гъшия дроб, който пристига във Франция, идва от България. Част от черния хайвер, който във Франция се продава от големия вносител Petrossian, също идва от вашата страна."

  Гъшият дроб и черният хайвер са символът на българо-френската дружба! Ура, другари!

 94. 94 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Човека дава урок нагледно на българския журналист какво се нарича дипломация. Има един много много важен извод от това интервю:
  Големите държави са много по-внимателни в изказа си една към друга. Малки държави и случайни неподготвени премиери и президенти, от които нищо не зависи, имат много по-твърд тон към големите мастодонти. Вресльвците стоят под сянката на Америка и се пенявят срещу Русия защото си мислят, че мастодонта ги пази, те се опитват да насъскат мастодонтите в противопоставяне.
  Вресльовците са реален резултат от работата на пропагандата на едната или другата страна, никой обаче не им обръща внимание, защото всеки знае, че ако другата страна промотира по-силна пропаганда същите тези същества ще се повлияят от нея със същия успех, защото те са зависими от масовата дезинформация.

  Макар журналиста да искаше да провокира много по-крайни изказвания, дипломата го разочарова. Пък и какво да каже, шпионаж в глобален размер беше разкрит от Сноудън и той е от страна на САЩ, не Русия! Беше разкрито, че английски и американски служби подслушват евро комисията! Кой е по-опасен за Европа?

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добре де, неколко години по-малко, но Франция още я има.
  А от по-дълго: България.

  Кой е тоя Велики?
  Имали ли сме с него вземане-даване?

  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  Малко се е поувлякъл посланика. 831г няма Франция - за нея можем да говорим едва след 843г, след разпада на империята на Карл Велики.

  Което, за пореден път напомня, че който се е хванал с нас, не е изкарал дълго...

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Този посланик демонстрира отвратително френско лицемерие.

 97. 97 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  Малко на шменти капели ми блъска...

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  "Президентът Макрон ни инструктира да проявявам въображение, за да може Русия да бъде върната към европейската общност."

  Не въображение , а халюцинация се нарича връщането на Русия в европейската общност с режима на Путин.
  Напъните на хилавия Макрон, вживял се като геостратег, зад които прозират търгашеските интереси на френските концерни са обречени на фиаско.

 99. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#96] от "tacheaux":

  Ето защо Великобритания трябва да остане в ЕС. В противен случай Европа става заложник на Франция и Германия, които на този етап са готови на компромиси с престъпния режим на Путин.

 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  "Нужни са твърдост и бдителност към Русия, но и диалог с нея"

  Някога Рейгън, по повод предложенията на Громико за "всестранен диалог" между САЩ И СССР, беше заявил: "Не може да има диалог с някого, който го разбира като монолог"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK