"Неописуемо страданиe" - в Гърция мигранти живеят с малко храна и без тоалетни

"Неописуемо страданиe" - в Гърция мигранти живеят с малко храна и без тоалетни

© ReutersДеца, ухапани от скорпиони, плъхове и змии; хиляди, принудени да използват само един душ; вонята на човешки екскременти винаги се усеща; недостигът на храна се превръща в норма. С това описание на лагерите от представител на "Лекари без граници" започва материал на британския в. "Гардиън", който описва живота в един от центровете на остров Лесбос.


Вестникът отбелязва, че най-малко 24 хил. души живеят в унизителни условия в такива лагери, а Лесбос е на първа линия в момент, когато отново се увеличава мигрантският натиск върху страната.


Лагерите са претъпкани и ситуацията прилича на хуманитарна катастрофа, а днес, след пика на кризата от 2015 г., се засилват и страховете, че историята се повтаря. "Нивото на човешкото страдание е неописуемо", разказва Софи Маккан от "Лекари без граници".
На всички егейски острови, засегнати от притока, инфраструктурата е достигнала критична точка. Миналата седмица управителят на лагера Мория, основния център за мигранти в Лесбос, заяви, че той е толкова претъпкан, че няма място "дори да се поставят химически тоалетни". Управителят Янис Балбанакис подаде оставка. В галера днес живеят 10 400 души, въпреки че е замислен за 3000.


Лагерът "Мория" на остров Лесбос.

Лагерът "Мория" на остров Лесбос.


Според говорителя на ВКБООН в Атина Стела Нану лагерът в Самос е запълнен седем пъти над капацитета си и пристигащите по море мигранти само влошават положението.


Все повече мигранти


Вестникът уточнява, че това се случва след рязко увеличаване на броя мигранти, пристигащи в Гърция по море. Трафиканти отново пристигат с лодки с търсещи убежище по плажовете на Лесбос, Самос, Кос, Лерос и Хиос и такъв брой не е виждан от 2016 г., когато ЕС и Турция сключиха сделка, спираща мигрантския поток. Днес антисирийски настроения набират сили в Турция и властите търсят начини да решат проблема. Президентът Реджеп Тайип Ердоган дори заплаши няколко пъти отново да бъдат "пуснати" мигранти в Европа, ако тя не съдейства.


Неправителствени организации в Атина обвиняват турската брегова охрана, че нарочно оставя трафикатните да преминат, а дипломати от ЕС говорят за способността на Ердоган да шантажира ЕС, като "отваря и затваря кранчето". Само през юли и август 13 хил. души пристигнаха по гръцкото крайбрежие по този начин. Макар този брой да е далеч от ситуацията през 2015 г. (когато се случваше 2000 души на ден да пристигат), Гърция успя отново да измести Италия и Испания като основна дестинация на пристигащите по море мигранти.


Поне една трета от тях са непридружени непълнолетни по данни на Върховния комисарият за бежанците на ООН.


"Неописуемо страданиe" - в Гърция мигранти живеят с малко храна и без тоалетни

Маккан отбелязва, че самата сделка Турция-ЕС също е създала проблеми. Тя трябваше да е "временна и извънредна мярка", която да намали потока и да открие безопасни законови алтернативи на трафикантите. Вместо това тя създаде лагери, където хората са лишавани от достойнството си и принуждавани да живеят в ужасяващи условия."

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Никой не ги е канил мигрантите в ЕС. И интересно няма ли ЕС кораби и самолети да ги връща хуманно по родните им места. И няма да са в лагери, а ще са у дома.

 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  Че кой предлага "кафе" на натрапник?

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  НЕЛЕГАЛНИ мигранти, и там откъдето са тръгнали как беше?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Трудно им е, но не се връщат обратно. Трудно ще срещнат симпатии.

 5. 5 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Да ги вкарат в затвора.Хем са на топло,има и храна.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 626 Неутрално

  На Турция трябва да се наложат санкции, подобни на тези на Русия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Колко недемакратично! А уж при демакрацията сите сме равни?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо на снимката са показани майка с дете след като 80% от пришълците са млади мъже на 18-40г. възраст. По време на коя война бежанците са най-вече мъже годни да носят оръжие?

 10. 10 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Гърция не може въобще да се справи и да осигури що годе нормално преживяване на имигранти, бежанци и изстрадали хора. Но пък ще си имат комисар-министър, който не е направил нищо за подобрение на състоянието...

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 11. 11 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В техните страни едва ли живеят по-добре. Вместо да им дават социални помощи в Европа, да изградят инфраструктура в техните страни, да им плащат за по-малко деца, да им предоставят обучения в различни занаяти - ефектът ще бъде по-добър за всички.

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Винаги могат да се върнат в Африка, където има тоалетни на всяка крачка, никой не ги държи насила.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Нивото на човешкото страдание е неописуемо," разказва Софи Маккан от "Лекари без граници"

  Прави са “Лекари без граници”, но не става ясно кого обвиняват и как биха предложили да се реши проблема. За сирийци е разбираемо до някъде - останали са без домове от тази ужасна война, но икономическите емигранти от Африка, Ирак и Афганистан не би трябвало да се допускат свободно на европейска територия. Има си ред за кандидатстване за престой и трябва да го спазват.

 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Повечето от пишештите тук не знаят какви лагери бяха през 80 те!!! В Австрия бяха супер в сравнение с живковата клоака!Най- интересно ми е че никога не бяха препълнени! Имах познати и в Италия и в Германи...какво стана сега просто не ми е понятно!!! Едно време стреляха на месо ,сега....плюшени мечета!!!! Ми просто пресичаш нелегално чужда граница,....не сме и очаквали мечета едно време!!!

 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1307 Гневно

  Там, откъдето идват, битовите условия са същите.
  Не разбирам къде е проблема.

  Но списвателя нищичко не знае за там? Защо например не отиде до Черна Африка (особено ЮАР) и не напише репортаж? Защо не реве за най-бедните индийци - тези, дето домът им е улицата?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Някой разбра ли какво се предлага в статията? И кой ще го финансира? Щото иначе ми се струва, че просто хората са се настанили като у дома си. Някой миисли ли, че ако бяха японци щяха да тънат в мръсотия?

 17. 17 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "waterfall":

  Проблемът с бедните държави в Африка не е в лошата инфраструктура и образованието, а в деспотичните режими. Дават им се помощи - от ООН, Световната банка, ЕС и т.н., но тези пари се заграбват от местните диктатори, които си строят палати и си купуват луксозни коли и самолети. В някои държави в Сахара и Субсахарска Африка съществува робство - местни босове са пълни господари на бедното население и разполагат с живота им и ги ползват за принудителен труд. И нищо не може да помогне на тези хорица, затова бягат.

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Грета Тунберг също е без тоалетна!

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пламен Данаилов":

  От самото начало звучите зловещо с "план за окончателно решение..." Наистина ли смятате, че Афганистан (например) е сред "страните в които няма война или войната е на приключване"?

 20. 20 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Да сменят посоката на миграция! Да се насочат към Дубай, Абу Даби, Катар, Бахрейн! Там има храна и тоалетни! Само няма щедри социални фондове , няма Дубайски хелзински комитет, няма и медии, които да пишат такива статии!

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Не си спомням правителството на Гърция да е викало тези хора в страната си!!!!

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#18] от "simChо":

  Тя още е с памперс.

 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Никой не ги е канил мигрантите в ЕС. И интересно няма ли ЕС кораби и самолети да ги връща хуманно по родните им места. И няма да са в лагери, а ще са у дома.
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината


  Нужни са на ЕС, НУЖНИ!
  Европа е в прегръдката,на жестока демографска зима!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Не си спомням правителството на Гърция да е викало тези хора в страната си!!!!
  —цитат от коментар 21 на selqnin


  Тези хора са част от твойте опорки,другарю!
  Стига си се прехласвал по Владо от Ленинград!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4856 Весело

  Колко недемакратично! А уж при демакрацията сите сме равни?
  —цитат от коментар 8 на Taiga


  Тъй....тъй....

  У русийката сте НАЙ-РАВНИ.

  И ПАНАМСКИТЕ СМЕТКИ СА РАВНИ на ЗАРПЛАТАТА НА ЛЕКАР и УЧИТЕЛ.

  Само дето ЗАРПЛАТАТА на РУСКИ ЛЕКАР и УЧИТЕЛ

  Е НАПОЛОВИНА НА БЪЛГАРСКАТА

  Ха-хааааааааааа

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4856 Любопитно

  До коментар [#5] от "Пламен Данаилов":От самото начало звучите зловещо с "план за окончателно решение..." Наистина ли смятате, че Афганистан (например) е сред "страните в които няма война или войната е на приключване"?
  —цитат от коментар 19 на plamen_b


  Войната в Афганистан НЕ Е ПРИЧИНА

  ВСИЧКИТЕ МЕРАКЛИИ ЗА ХРАНТУТЕНЕ и ДУНДУРКАНЕ

  да се изтърсят в ЕС, вместо в БРАТСКИТЕ на Афганистанския народ

  по НАРОДНОСТ и РЕЛИГИЯ - Пакистан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан...

 27. 27 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Макрон днес е в Рим и заедно с Италия и Германия иска да обсъди нови правила за икономическите имигранти. Предлага всички да бъдат върнати обратно.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 28. 28 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Извода - да се намали броя на мигрантите, по-добре да се пазят външните граници. В края на краищата не може да приемем всички.

 29. 29 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Отдавна пиша, че връщането на икономически имигранти ще спре наплива към Европа. Тогава ЕС няма да е зависим и от Ердоган. След като знаеш, че ще бъдеш върнат няма да предприемаш да тръгваш към Европа. А дори да влезеш, ще бъдеш вънат.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Отдавна пиша, че връщането на икономически имигранти ще спре наплива към Европа. Тогава ЕС няма да е зависим и от Ердоган. След като знаеш, че ще бъдеш върнат няма да предприемаш да тръгваш към Европа. А дори да влезеш, ще бъдеш вънат.
  —цитат от коментар 29 на AModoMio


  И като върнеш икономическите емигранти,КОЙ ше работи във фабриките и заводите на ЕС!?Ти!?
  90% от бачкаторите там са икономически емигранти!
  Ако на ЕС не му трябваха мигранти,ЩЕШЕ ДА ГИ ВРЪЩА!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4856 Неутрално

  И като върнеш икономическите емигранти,КОЙ ше работи във фабриките и заводите на ЕС!?Ти!?
  90% от бачкаторите там са икономически емигранти!
  —цитат от коментар 30 на Платон Фъшкиев


  Тука вече объркА ОПОРКИТЕ.

  Наясно ли си, че икономическите емигранти

  Първо,
  И С ТОП НЕ МОЖЕШ ГИ НАКАРА ДА РАБОТЯТ "В ЗАВОДИ И ФАБРИКИ"

  Второ,
  НЯМАТ НИКАКВАТА КВАЛИФИКАЦИЯ и трудови навици
  нужни в модерното производство на 21-ви век.

  Тавариш,
  Ако в русия има заводи и фабрики с оборудване от 19-ти век,
  където е нужно да имаш здрави ръце, за да си перфектния работник,
  днес производството е свързано с квалификация и умения, които
  се придобиват след месеци и години ОБУЧЕНИЕ.

  ОБУЧЕНИЕ, каквото африканските джунгли, и афганската пустош не предлагат

  Панимайш ?!?!?!

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4856 Любопитно

  Макрон днес е в Рим и заедно с Италия и Германия иска да обсъди нови правила за икономическите имигранти. Предлага всички да бъдат върнати обратно.
  —цитат от коментар 27 на AModoMio


  Такова обсъждане отдавна трябваше да се състои.

  Системата на пропусквателните лагери, такива каквито

  имаше в Западна Европа през 50-те до 90-те години на миналия век,

  където всеки емигрант е проучван какво образование, квалификация

  или професионални умения има, и само намерилите работа ги устройваха,

  е възможно най-полезната система и в днешно време.

  Най-образованите и работливите - да остават в ЕС.

  Останалите - кръгом и обратно откъдето са дошли.

  КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТГЛЕЖДАН И ДУНДУРКАН

  ЗАЕДНО С ПОКОЛЕНИЯТА СЛЕД НЕГО

  ДОКАТО СА ЖИВИ

 33. 33 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  [quote#31:"Hawaii"][/quote]

  Петричевъ,влез в един немски завод и виж с очите си КАКВИ са работниците!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 34 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  То пък все едно в Африка и Афганистан, от където са дошли са имали тоалетни и са живеели с много храна и в лукс...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4856 Весело

  [quote#31:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 33 на Платон Фъшкиев
  влез в един немски завод и виж с очите си КАКВИ са работниците![/quote]

  Ха-хааааааа

  Тъй.....тъй.....

  Че и ИНЖЕНЕРИТЕ и СЕКРЕТАРКИТЕ също КАКВИ са

  От негри, афганци, български и румънски цигани и циганки

  не можеш да се разминеш - и в производството, че и в

  администрацията и инженерните отдели.....

  Хи-хииииииии

  Пак ти казвам

  ОбъркАл си ОПОРКИТЕ и то ТОТАЛНО си ги объркАл

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4856 Любопитно

  И като върнеш икономическите емигранти,КОЙ ше работи във фабриките и заводите на ЕС!?Ти!?
  90% от бачкаторите там са икономически емигранти!
  Ако на ЕС не му трябваха мигранти,ЩЕШЕ ДА ГИ ВРЪЩА!
  —цитат от коментар 30 на Платон Фъшкиев


  Отговарям подробно, но не за теб,
  а за тези, които ЦЕЛИШ ДА ЗАБЛУДИШ
  с НЕВЕРНИТЕ си ОПОРКИ

  Ато ЕС искаше да му работят негри, афганци, сирийци,
  български и румънски циганки,
  нямаше да ги прибира и да ги отглежда и дундурка
  на ЕВРОПЕЙСКИ И НЕМСКИ ЗАПЛАТИ и СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ

  Чисто и просто щеше да открива предприятия на място.
  Така както Фолксваген открива завод в Турция, а и маса други
  фирми имат заводи и фабрики в Пакистан, Мексико, Индия.....
  и където се сетиш......

  КЪДЕТО ПЛАЩАТ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ,
  отколкото, ако ги плащаха на същите тези хора в ГЕРМАНИЯ и ЕС

  Толкова е просто за разбиране, че си мисля,
  че тази твоя САМОДЕЙНОСТ С ОПОРКИТЕ
  ще ти изкара некое УВОЛНЕНИЕ ОТ БРИГАДАТА

 37. 37 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#30] от "Платон Фъшкиев":

  Ясно, че не са ти ясни нещата как се приемат работници от други страни. Има дори закон за това. Подава документи и ако го одобрят отива да работи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 38. 38 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  [quote#35:"Hawaii"][/quote]

  Инжинерите и секретарките ги остави!
  Виж КАКВИ са работниците!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 39. 39 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  До коментар [#30] от "Платон Фъшкиев":Ясно, че не са ти ясни нещата как се приемат работници от други страни. Има дори закон за това. Подава документи и ако го одобрят отива да работи.
  —цитат от коментар 37 на AModoMio


  Ми сигурно не ми е ясно,аз от 28 години не съм в родината.Заблуден човек съм.,и не познавам законите.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Който иска да си ги взема у дома и да си ги гледа. Журналиста да даде пример и да приеме 1-2 семейства у тях си. :)

  А иначе могат да се връщат по родните си места и да си създадат условия за живот и работа. Ердоган предложи да им построи град в Сирия и турските войски да се грижат за сигурността им.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#17] от "aralambi":

  Може да помогне, ама не е хуманно според днешните разбирания. :)

  Апартейд, примерно, даваше много добри резултати. :)

 42. 42 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 654 Неутрално

  "Неописуемо страданиe" - в Гърция мигранти живеят с малко храна и без тоалетни"

  Дневник, хич не ми е зор как живеят мигрантите в Гърция. Първо, защото със сигурност никой не ги е канил там, и второ, в България има българи, които живеят по-зле от мигрантите в Гърция. Дневник, ясно ?

 43. 43 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Pa az beh emigrant v Avstria predi 50 godini v lagera traiskirhen i behme 60 4oveka v edna staq.Azilskata hrana be6e makaroni i kafe.NO imahme pravo da rabotim za po 150 shilinga na den kato betonzii i bera4i na grozde.Sled nekolko meseca v USA bezplatno.

 44. 44 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1452 Весело

  Разплаках се...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 45. 45 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Да си отработват билетите за връщане и кой откъдето е...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Ако Европа спре да допуска нелегални емигранти, търсачи на социалки и други благини наготово, тези няма да идват.
  Не е нито сложно, нито неосъществимо.
  Или липсва воля, или е нещо друго още по-зловещо.

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#30] от "Платон Фъшкиев":

  Тези които работят взаводи и фабрики са много преди имигрантската вълна която предизвика Меркел. Същите имат разрешение за работа, някои имат дори гражданство. Дори тези които вече са установени протестират срещу тези превозвания с кораби.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Тоалетни има - гърците са създали временни подслони по всички полеви правила. Просто на тарамбуките им е по-лесно да се изпикаят върху палатката на комшиите, вместо да извървят 30м до най-близкия клозет. Огромна част от тях нямат елементарни хигиенни навици и не ползват тоалетна хартия. За къпането - помните старото поколение, израстнало още преди масовото навлизане на антибиотиците, как се страхуваше да не настине и се къпеше веднъж-два пъти годишно? Е с тези е почти същото. Да, бежанският лагер не е нито Версай, нито Тауер, още по-малко Шьонбрун. Но при незаконно влизане в страната, какво друго очакват? А и какво пречи, докато чакат, да се хванат, да си прокарат водопровод, да изкопаят канализация, да настелят с чакъл и камъни терена, да засадят дървета и храсти? Да не говорим, че една тухларна със соларна пещ могат да организират и да заменят палатките с масивни постройки. По-лесно ли е да се чешеш по цял ден и да ревеш, че искаш на социални в Швеция или Германия?

 49. 49 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Защо оставят хората да се мъчат така, да ги натоварят на корабите
  и да ги откарат по домовете им !!!

 50. 50 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#49] от "valtoro":

  Има програма “доброволно заминаване“. На тях им се осигурява заминаването и дори им се отпуска някаква сума. Но ясно, че са малко желаещите, след като очакват някой да се грижи за теб цял живот.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 51. 51 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Време е значинза едно среднонпо размер земетресение + цунами за първа линиян от гръцките острови. След това да идват новите михрантски бойци ;)

 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Условията са тежки, но имигрантите са здраво мотивирани и ще се борят за правото си на имиграция докрай. Това за тях е върховното човешко право , смисълът на борбата им. Кой ги мотивира така?

 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2747 Гневно

  Да не идват !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А какво търсят в Гърция? Да си ходят обратно. А за неописуемото страдание на жителите на островите, където са натресени тия ексемпляри няма ли да напишете? Съсипан туризъм, инфраструктура, престъпност и страх? Не, ще плачем за горките зомбита.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  В Eвропа има система за наемане на работници и кандидатстване за работни визи. Чрез нея се набира подходящ персонал за да запълни липсата на работна ръка. Тези мигранти работят, а не тежат на социалната система.
  Проблемът е, че нелегалните мигранти нямат нито квалификация, нито желание за работа, а за социал. Оказва се, че половината натрапници в Германия срещали трудности с немския защото били неграмотни.
  Коя държава би имала полза от такава миграция?
  Европа трябва да провежда твърда политика срещу нелегалната миграция и да депортира незабавано всички навлеци без право на статут. Ама били майки с деца, като децата им станат на 3-4 години хайде обратно! Също и непридружените малолетни като навършат пълнолетие да се депортират. За тях да се прилагат всички методи за определяне на възрастта, защото масово лъжат.

 56. 56 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 748 Неутрално

  На който не му харесва - да си ходи дома и да кандидатства за виза. ЕС не е благотворително дружество!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 57. 57 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Благодаря ти, отговорил си му вместо мен. А за зловещото звучене на коментара ми да допълня, че е заимствано отпреди 80г. и планът е бил за изселване на низшите раси в Мадагаскар. След това един висш ислямски духовник съветва Хитко - "изгори ги".

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5178 Неутрално

  Значи е време да се върнат. Особено непридружените 30-годишни "непълнолетни". Аз бих оставил само майките с деца. Така ще останат 30% от всички. След това ще им се разгледат случаите и ще се приложат правилата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  В последните три, на границата се стреля. Има армия с оръжие. А плюшените мечета са кът.

 60. 60 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пламен Данаилов":

  ЕС НЕ Е СЪЗДАДЕН ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ОТ ИМЕТО МУ.(ЕВТИНА УЛОВКА)
  ТОВА Е ЕДИН МАСОН ГЛОБАЛИСТКИ ПРОЕКТ,ГОСПОДАРИТЕ НА ПАРИТЕ ,КОИТО ГО РЪКОВОДЯТ ПРЕЗИРАТ НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА И УСИЛЕНО РАБОТЯТ ЗА ТЯХНОТО ЕЛИМИНИРАНЕ(чРЕЗ НАЗНАчАВАНИТЕ ПОЛИТ.ПИОНКИ-СПРАВКА ,-ИТАЛИЯ В МОМЕНТА С НОВОТО шОРОшОУГОДНО П-ВО,ИЗДИГАНЕТО НА МИКРОН ОТ НИщОТО,БЕЗУМИЦИТЕ НА МЕРКЕЛ)
  НА ГЪРБА И ЗА СМЕТКА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ СА В ХОД МЕГА СОЦИАЛНО-ДЕМОГРАФСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С (НЕ)ПРИДВИДИМ КРАЙ.УНИВЕРСАЛИСТКИТЕ(ПО СЪщНОСТТА СИ НЕОМАРКСИСТКИ ТЕОРИИ ,КОИТО СА НАБИТИ В ГЛАВИТЕ НА НОВИТЕ ПСЕВДО ЕЛИТИ И НАТРАПВАНИ НА ОшщЕСТВАТА чРЕЗ ЕЖЕДНЕВНО ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА НАПРАВЯТ ТАКА ,чЕ ЖАБАТА ДА НЕ УСЕТИ ДОКЪТО ВОДАТА В ТЕНДЖЕРАТА ЗАВИРА.НЕ чАКАЙТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪюЗ МЕРКИ ЗА ЗАщИТА НА ГРНИЦИТЕ
  ГОСПОДАРИТЕ НА ПАРИТЕ ВЕчЕ СА РЕшИЛИ ЕВРОПА ,ТКАВА КАВАТО СИ Я ПРЕДСТАВЯТЕ Е СВЪРшЕНА.НИКОЙ И НИщО НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ .ВСИчКИ ИНСТРОМЕНТИ ЗА КОНТРОЛ СА В ТЕХНИ РЪЦЕ.

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Ама хем плюете Салвини, хем не искате мигранти.
  Освен Националистите, другите не искат да ги връщат.
  Човека се бори доста мъжки, за да спре корабите към Италия и накрая му биха шута.

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanpopov":

  Един лозунг на портала може да сложат:
  Europaische Lebensweise - Arbеit macht frеi.
  Отдолу поговорка "Залудо работи, залудо не стой". Преведена на пущу, урду, фарси , арабски , ки суахили и т. н.

 63. 63 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Ааа не така ,каниха ги и то отдавна започнаха ,още от 60те

  гошо
 64. 64 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Още от началото на кризата в един италиански вестник написах, че Салвини ще се върне на бял кон. Как вървят нещата в правителството, как няма да могат да се справят с доста неща, при първото гласуване доверие на правителството и всичко ще свърши. Всички трябва да си ходят, няма други възможности за коалиция.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 65. 65 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#23] от "Платон Фъшкиев":

  да изгасим огъня с бензин викашшшш,а товаришчччч

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  "Просто на тарамбуките им е по-лесно да се изпикаят върху палатката на комшиите, вместо да извървят 30м до най-близкия клозет. Огромна част от тях нямат елементарни хигиенни навици и не ползват тоалетна хартия."

  Тарамбуките като имаха тоалетна в Харманли нали все беше запушена защото като видели дупка трябвало да я запушат! Тези са неспасяеми за тях само лагери и тежък физически труд за да им си изпари желанието за лесен живот!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Идеята на Ердоган за град на бежанци в Северна Сирия е подходящо решение на проблема.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2478 Разстроено

  Идеята на Ердоган за град на бежанци в Северна Сирия е подходящо решение на проблема.
  —цитат от коментар 67 на Корки


  Ердоган като е толкова загрижен за бежанците да си ги заселва на собствената територия, а не да окупира чужди. Утре може да реши да заселва навлеци и на българска територия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Още от началото на кризата в един италиански вестник написах, че Салвини ще се върне на бял кон. Как вървят нещата в правителството, как няма да могат да се справят с доста неща, при първото гласуване доверие на правителството и всичко ще свърши. Всички трябва да си ходят, няма други възможности за коалиция.
  —цитат от коментар 64 на AModoMio


  -------------------------
  Дано, Салвини е надежда за всички, които искат да запазят европейската нация.
  Вчера ми бяха оставили Каталог на Икея, ами вътре 90% от хората снимани около мебелите, бяха африканци и азиатци. Включително и на корицата - африканка.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  И аз искам на Островът на узото и поезията ама много пари ми искат в замяна. Тия диваци нещо са се объркали , още по лошо ,че разни хуманитари ги разиграват , като в цирка .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 71. 71 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#15] от "skara":

  Защо няма индийци бежанци, това е въпросът

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  До коментар [#52] от "half truth":

  Европа, разбира се......
  Поне ти не го задавай тоя въпрос.....
  Най малко 5 статии го потвърдиха до момента......
  Особено Германия и Англия ..... официално казват че имат "спешна" нужда от бежанци

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  До коментар [#71] от "Славейко":

  Защото Индия е далече .....
  Защото държи на ценностите си.....

  И НАЙ ВЕЧЕ.......
  {{{ Защото никога не е била управлявана от светско превратаджийски правителства }}}

  Bukalemun
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3950 Любопитно

  До коментар [#67] от "Корки":

  Идеята на Ердоган за град на бежанци в Северна Сирия е подходящо решение на проблема.
  ==========
  Идеята на Ердоан не е нова......
  Преди две години , когато я обяви за пръв път официално......някои дори му се изсмяха медийно.....
  Сега същите ония някои ......я обмислят сериозно ,без да се смеят.....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Някой от една страна раздухва правото на имиграция като че най-върховното човешко право. Млади здрави мъже изоставят семействата си и се хвърлят в морета, гният в лагери, продават си бъбреците за да могат да имигрират в Германия.
  Какво още трябва да преживеят, та да се сетят, че в Африка биха могли да си създадът сами по-смислен живот.

 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1990 Весело

  Ердоган като е толкова загрижен за бежанците да си ги заселва на собствената територия, а не да окупира чужди. Утре може да реши да заселва навлеци и на българска територия!
  До коментар [#68] от "Julian Mall":

  Е да. То не е току така да им построи град. После някой трябва да гарантира сигурността на града. Там да не падат ракети, да не влизат терористи. Работата на Ердо там няма свършване. Нали така.

 77. 77 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#27] от "AModoMio":

  "Макрон днес е в Рим и заедно с Италия и Германия иска да обсъди нови правила за икономическите имигранти. Предлага всички да бъдат върнати обратно."
  =============
  Ако обърне палачинката, може да му простим някои неща.
  Не знам обаче как тукашните либерали ще обяснят решението му.

  Еретик
 78. 78 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "bnc59488372":

  То имаше план за победа на комунизма, нацизма през 20-ти век, но все нещо се обърква накрая. Или с война или с естествен разпад. Сега глава надигат АзГ, партията на Салвини, Мари льо Пен, в Австрия, Холандия и др. И Сталин и Хитлер и Брежнев са се чувствали непобедими, но...

 79. 79 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#73] от "eti mehter":

  Не знам, Бангладеш да не е по-близо?

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  Насила ли ги държат там. Защо не се върнат, даже и билетите ще им платят.

 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  На Турция трябва да се наложат санкции, подобни на тези на Русия.
  —цитат от коментар 7 на Пипера е много лют


  Значи никакви санкции, защото към държавата Русия не са наложени санкции. Западът е наложил санкции само към определени физически и юридически лица от Русия.

 82. 82 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1368 Весело

  Никой не ги е канил мигрантите в ЕС. И интересно няма ли ЕС кораби и самолети да ги връща хуманно по родните им места. И няма да са в лагери, а ще са у дома.
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината


  чакай бе, любимите европолитици начело с Меркелица казаха Идвайте Битте!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 83. 83 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":

  швеция е цитаделада на развития шорошоизъм

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK