"Молете се за нас": На Бангладеш му омръзна от бежанците рохинджи

"Молете се за нас": На Бангладеш му омръзна от бежанците рохинджи

© Mohammad Ponir Hossain, REUTERSПрез 2017 г., когато над 730 000 рохинджи избягаха в Бангладеш, местният журналист Шариф Азад съчувстваше на мъките на неговите единоверци мюсюлмани, оцелели от военните репресии, които ООН определи като геноцид.


Репортерът от южната част на Бангладеш, където беше създаден най-големия в света лагер за бежанци, казва, че е писал статии за травматизираните, изтощени рохинджи и е направил каквото може, за да помогне. "Всички го правеха", каза Азад в своя офис близо до оживен пазар в град Кокс Базар. "Осигурихме храна. Осигурихме земя".


Две години по-късно Азад води кампания срещу рохинджите. Целта е да бъдат държани в лагерите си, оградени с бодлива тел, докато стане възможно да бъдат пратени обратно в Мианма. "Ще продължим движението си, докато бъдат репатрирани", каза Азад и заяви, че неговата група вече има хиляда членове и е една от няколкото, появили със същата цел.
Повечето мюсюлмани рохинджи не получават гражданство в населената предимно с будисти Мианма, където ги смятат за натрапници и нелегални имигранти от Южна Азия. През седемдесетте години на миналия век рохинджите бяха принудени да напуснат селата си в Мианма и да отидат в Бангладеш. Това се повтори през 90-те години, когато те бягаха от това, което наричаха гонения от страна на армията на Мианма. Но последният човешки поток беше най-големият.


Фотогалерия: Рибарите рохинджи в Бангладеш >


Мианма отрича обвиненията. Тя казва, че въоръжените й сили са провели законни операции срещу рохинджски екстремисти, нападали силите за сигурност.


В Бангладеш отношенията между "домакините" и новодошлите толкова рязко се влошиха, че мнозина вече се опасяват от сериозно насилие.


"Живял съм достатъчно дълго, за да видя три наплива, и този е най-тежкият", казва бангладешкият работник Хадир Хюсеин, 60-годишен, с когото разговаряме в магазин за чай в граничния град Текнаф. "Имаме усещането, че ако ни нападнат, няма да знаем как да оцелеем. Ние сме малцинство в собствената си страна".


"Да се вземат мерки"


Много бангладешци обвиняват рохинджите, че с тяхното идване се засилва престъпността, губят се работни места и заплатите намаляват. Някога зелени гори бяха разчистени за лагери и пътят към Кокс Базар, най-близкия голям град, е задръстен от камиони с помощи. Пътуване, което някога отнемаше един час, сега може да отнеме четири по разбитите пътища, осеяни с дупки.


Неотдавна тълпа от стотици хора блокира улици и унищожи посещавани от рохинджи магазини, както и някои офиси на ООН в знак на протест срещу убийството на младежки лидер на управляващата партия в Бангладеш.


По-късно няколко рохинджи, обвинени в съучастие в убийството, бяха застреляни при инциденти, които полицията описа като престрелки.


Високопоставеният полицейски служител Икбал Хосаин от Кокс Базар заяви, че има ръст на престъпността, макар че делът на престъпниците не е по-голям сред бежанците, отколкото сред бангладешците.


Фотогалерия: Бягството на рохинджите, или с кои кадри "Ройтерс" взе "Пулицър" >


Той призна, че има засилваща се неприязън към бежанците. "Ще бъде трудно да се контролират толкова много хора", заяви той. "Правителството взема мерки да предотврати всякакви неприятни ситуации".


В бамбукова постройка в лагер четирима бежанци, които помолиха да не бъдат посочвани имената им, заявиха, че са избягали от домовете си след неотдавнашно нападение на цяла тълпа, опитвайки се да спасят децата и имуществото си, изпаднали в ужас, който сравниха с паническото си бягство от Мианма.


"Когато дойдохме тук, дойдохме да спасим животите си", каза един бежанец с треперещ глас. "Но тук не сме в безопасност. Много сме уплашени".


Бангладеш е казал, че всички рохинджи трябва да се върнат по домовете си, но нито един не прие да го направи миналия месец при втория опит да започне процес на репатриране. Бежанците казват, че ги е страх от насилие и преследвания в Мианма.


"Лоши елементи"


Докато напрежението между общностите нараства, властите взеха строги мерки, прекъсвайки интернета в лагерите и опитвайки се да конфискуват телефони, като казаха, че го правят от съображения за сигурност.
Продажбата на сим карти на бежанци беше забранена. Х. Т. Имам, съветник на премиерката Шейх Хасина, обвини "чуждестранни сили" в организиране на рохинджите срещу интересите на Бангладеш. Той нарече "загадъчна" ролята на международните хуманитарни агенции.


"Става ясно, че сред рохинджите има нежелани хора и лоши елементи и те са били използвани от чуждестранни сили", заяви той. "Лагерите трябва да бъдат оградени с бодлива тел, за да се спре всякаква престъпна дейност".


Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Керълайн Глук заяви в имейл, че агенцията "би препоръчала въвеждането на мерки за сигурност, които не намаляват възможностите на бежанците да получават достъп до базови услуги и права и да живеят в безопасност".


По отношение на ограниченията на комуникациите тя заяви: "Технологията беше за бежанците важен начин да общуват със семейства и приятели, даваше на хуманитарните агенции възможност да разпространяват и получават информация".


Но технологията беше използвана и за подхранване на страх и подозрения.


Във Фейсбук и във вестниците се появиха слухове за рохинджите и международните хуманитарни групи. През август Азад публикува във Фейсбук снимка, показваща купчини остри предмети, и обвини неправителствена група, че е наела работилница, която ги произвежда, за да въоръжава бежанци. Постът беше споделен стотици пъти.


Но работниците в цеха казаха на "Ройтерс", че инструментите не са оръжия, а замесената в случая бангладешка неправителствена организация заяви, че това са селскостопански инструменти за плевене.
Но неспокойната атмосфера подсилва чувството за отчаяние.


"Те имат писалки, имат пушки, те имат цялата страна. Аз нямам нищо", каза един от рохинджите пред "Ройтерс".
"Моля, молете се за нас", добави той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Аз винаги съм се питал- защо ли никъде и никой не ги ще тези мили, хрисими, скромни, миролюбиви и работливи мюслита?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Рохинджите изглежда са циганите на Индия.
  Представете за какво иде реч!!!!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  мда абе миролюбивите будисти от Мианмар как така гонят тия цигани от родните им места :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#1] от "venci4":мда абе миролюбивите будисти от Мианмар как така гонят тия цигани от родните им места :)
  —цитат от коментар 3 на Opportunity


  Мъничко да обърнем въпроса: По какъв начин миролюбивите будисти са докарани до там, че да преследват това племе?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Бангладеш е казал, че всички рохинджи трябва да се върнат по домовете си, но нито един не прие да го направи миналия месец при втория опит да започне процес на репатриране. Бежанците казват, че ги е страх от насилие и преследвания в Мианма."

  Разбира се, че трябва да се върнат, и преди тази огромна бежанска вълна Бангладеш беше една от най-пренаселените държави в света. Рохинджите трябва да се върнат в своята родина Мианмар. Няма друго решение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 741 Весело

  Аз винаги съм се питал- защо ли никъде и никой не ги ще тези мили, хрисими, скромни, миролюбиви и работливи мюслита?!
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Бангладеш е почти изцяло мюсулманска страна - около 90%.
  Що не се запиташ дали не ти куца географията? :)

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  Бангладеш е държава на сингалите, прогонени от Индия. На територия, малко по-голяма от България/144 000 кв.км/, живеят 163 милиона души. Преди няколко години жителите на Бангладеш бяха 120 милиона....
  Какви ли ще са тези рохинджи, които дори циганите не могат да търпят?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Весело

  "Но работниците в цеха казаха на "Ройтерс", че инструментите не са оръжия, а замесената в случая бангладешка неправителствена организация заяви, че това са селскостопански инструменти за плевене."

  Инструменти за плевене да им докарат от Палестин. Там хуманитарните организации произвеждат стотици хиляди инструменти и редовно ги изстрелват към Израел. Нека вместо към Израел изпратят малко и на рохиндите.

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Весело

  Можеше да си докараме рохинди и в ЕС, но пуста логистика. На това разстояние трябват координирани действия на десетки НПО. Не става само с една две.

  подпис
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#9] от "Иван К":

  Нашите рохинджи от Столипиново сега са в Германия...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 11. 11 Профил на smz59503931
  smz59503931
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Навсякъде се повтаря едно и също! Милосърдието си има граници, помощта не е безкрайна и всичко зависи от ресурсите - човешки и природни! Лицемерието и фалша са най-големият враг на истинската помощ! Да можеш честно да кажеш колко и как искаш и можеш да помогнеш и да знаеш кога да кажеш стига!

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#7] от "mitko11":

  Бедни хора, които нямат право да работят в Бангладеш, на техните деца им е забранено да учат в местните училища. Оцеляват само благодарение на международните помощи.

  Затова почват да създават и проблеми. И затова местното бангладешко правителство и общество настояват те да се върнат в своята родина Мианмар. В една къща (държава) управлява домакина (правителство и общество), а гостенина слуша (бежанците рохинджи). Това е положението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#7] от "mitko11":

  Бангладеш е страната на Бенгалите, от името на този народ идва и името на държавата им:

  https://www.britannica.com/topic/Bengali

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Добре дошли в брутална реалност. :)

 15. 15 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Всяка религия е измама, но ислямът е най-кръвожадната и диктаторска религия. Навсякъде мюслитата репресират и дискриминират другите хора и когато получат адекватен отговор, се оплакват от геноцид. Смешници. През 21 век са останали на ниво номади и ще са така още много векове. Всичко им е сбъркано.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  В Мианма са навлеци. Вече и в Бангладеж. И ще отидът другаде.
  Защото правозащитниците работят в посока имиграция, а не борба за права на място в родината. А това превръща хората в помияри.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#16] от "half truth":

  В случая на Мианмар всички големи правозащитни организации осъдиха престъпленията на местната армия срещу рохинджите. ООН, ЕС и САЩ също осъдиха остро мианмарските власти и армия, но от това почти не последва промяна. Впрочем да отбележа, че въпросните правозащитни организации дори нямат право да развиват дейност в Мианмар. Властите съм им забранили това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Весело

  Тези рохинджи никъде не ги искат, май... всуе прогресивното човечество орева света за тях. 😂😂😂

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  "..Те имат писалки, имат пушки, те имат цялата страна. Аз нямам нищо..."
  Следващата стъпка е експроприация...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Мюсюлманската напаст е като тумор, който се разраства по цялата планета. Трябва да се намери начин да е изреже, защото тези варвари са напът да предизвикат нова световна война. Този път във вид на граждански войни по навсякъде по света.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 691 Весело

  Смятайте какви мингиши са рохинджите щом мингиштански Бангладеш не ги иска...
  А колко сълзи и сополи се изляха за тези същества...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Правозащитниците, да учат хората как да се борят за правата си на място в родината. Вместо това ги учат как да се борят за правото да имигрират.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#22] от "half truth":

  Идеята ти по принцип е добра. Всеки гражданин на дадена държава е хубаво да знае своите права гарантирани му от законите и конституцията на страната. Проблема с рохинджите е, че Мианмар дори отказва да им даде гражданство и местни лични карти, въпреки, че те са родени там и техните прадеди живеят в същата държава от поколения. Те са stateless pеople и заради това са безправни в собствената си родина. А, не винаги е било така, преди да дойде на власт военният режим те са имали местно гражданство и документи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Те там вече не могат да ги търпят, в Турция също, а ние в Европа, дето сме толкова далеч по култура, религия , език, обичаи ,ни карат да ги приемаме и интегрираме. Няма как да стане.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Мюсюлманската напаст е като тумор, който се разраства по цялата планета. Трябва да се намери начин да е изреже, защото тези варвари са напът да предизвикат нова световна война. Този път във вид на граждански войни по навсякъде по света.
  —цитат от коментар 20 на Мизийски


  Коментарът ти е крайно неуместен. Като , че ли не си разбрал за какво става дума. От една будистка страна гонят мюсюлманско малцинство , което се спасява в съседна мюсюлманска държава. Тя от своя страна не ги иска и настоява те да се върнат в родината си. Мюсюлмани не щат мюсюлмани.
  Причините за тяхното прогонване от страната , в която те са се родили и нежеланието на съседната страна да ги приеми са най-различни. Не сме достатъчно осведомени , за да правим прибързани изводи и да вземаме страна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK