Русия и Украйна обсъждат газов договор, който засяга и България

Газова станция в Закарпатието в Западна Украйна, близо до границата със Словакия.

© Associated Press

Газова станция в Закарпатието в Западна Украйна, близо до границата със Словакия.Как и за колко време Русия ще снабдява Европа с газ през Украйна - по спорната тема ще преговарят пратеници на Москва и Киев. Представители на Европейския съюз ще са на разговора в Брюксел като посредници, но съюзът има какво да губи при провал на разговорите.


Договорът е нужен за доставки до европейските пазари - включително до България. Единствената алтернатива е газопроводът "Северен поток", чийто капацитет е крайно недостатъчен за европейските нужди. Междувременно плановете на руския концерн "Газпром" да заобиколи украинската територия се объркаха в последните месеци след проблеми с два основни енергийни проекта и европейско съдебно решение.


В този спор Русия, Украйна и ЕС имат общ интерес да избегнат икономически загуби със споразумение до 31 декември. След този срок, ако сегашните договорености не се заменят от нови, Европа може да си спомни кошмара с доставките от 2009 г.
Транзитният договор, който е в сила сега, бе достигнат преди десет години. Преди това обаче тежки преговори оставиха за известно време части от Европа на студено при ниски температури. Сред спорните моменти в договора тогава е и дългът в размер на милиарди долари на Украйна към "Газпром" заедно с твърдението, че Украйна "източва" газ, предназначен за Европа.


Десетилетие по-късно "Нафтогаз", която управлява украинската газопреносна мрежа, твърди, че "Газпром" ѝ дължи 2.56 млрд. долара заради неполучени транзитни такси (сума, потвърдена от арбитражен съд в Стокхолм). Оттогава насетне са се влошили и отношенията между Русия и Украйна заради Крим и Донбас.


Краткосрочен или дългосрочен договор


Днешният кръг на преговорите се очакваше по-рано, но изборите за Европейски парламент и украинските (президентски, по-късно и парламентарни) избори объркаха тези планове. На предишния, през януари, нямаше конкретни договорки, но се очертаха различията между страните. В последната година позицията на еврокомисията, представлявана на срещата от вицепремиера ѝ за енергийния съюз Марош Шефчович, не се е променила - Брюксел иска поне десетгодишен договор.


Същият е интересът на Украйна, която ще бъде представлявана от шефа на "Нафтогаз" Андрей Коболев и министъра на енергетиката Олексий Оржел. При 3 млрд. долара постъпления от транзитни такси всяко смущение би навредило на Киев - кризата, започнала с анексията на Крим и конфликта в Донбас, продължава.


През Украйна преминават 85 млрд. куб. м газ, а част от средствата от "Газпром" са нужни за поддръжка на мрежата, чието състояние се е влошило, а транзитът през нея е под максималния капацитет от 140 млрд. куб. м след пускането на "Северен поток" през 2012 г. (за сравнение, общият обем на потреблението на България е малко над 3.16 млрд. куб. м.). От друга страна, доставките за самата Украйна също зависят от подаването от Русия - Киев не купува директно руски газ, а го прави с реверсивни доставки от Европа по съществуващите газопроводи.


След срещата през януари се говореше за предложение от "Нафтогаз" до "Газпром" да се транзитират средно 60 млрд. куб. м. годишно за следващите 10 години. Според информацията в руските медии Русия не е готова да приеме такъв вариант.


Интересът на Русия


Москва и Киев направиха този месец малка крачка към диалога с размяната на пленници (макар после украинските власти да се оплакаха, че опитите им за връзка с руския президент остават без отговор). Руската позиция обаче не се е променила драстично - "Газпром", чийто ръководител Алексей Милер ще е в Брюксел (заедно с министъра на енергетиката Александър Новак), все още предлага за споразумение едва удължаване от една година.


Освен това руската страна в преговорите не е променила искането си украински енергийни компании да се откажат от обезщетения в размер 6 млрд. долара, които търсят с международен арбитраж, след като техни активи бяха конфискувани при анексията.


В този разговор "Газпром" има какво да губи - приходи от газ, който без договор не може да транзитира. Плановете, обявени преди няколко години, бяха транзитът през Украйна да стане ненужен в края на 2019 г. и по времето, когато изтече договорът, да са напълно готови и "Северен поток 2", и "Турски поток" и те напълно да заменят украинската инфраструктура. Подобни сметки бяха възможни, когато се очакваше "Турски поток" да е с капацитета на "Южен поток" (63 млрд. куб. м), тъй като заедно с 55 млрд. куб. м на "Северен поток 2" биха предлагали пълна замяна на транзита през Украйна (стига страните в ЕС да изградят насрещна инфраструктура).

Проблемът пред Русия е, че изграждането на първия газопровод, чиято втора тръба би трябвало да премине през България, се бави, същото се случва и с втория, който очаква разрешение от датските власти за преминаване през териториалните води на страната. При забавяне на строителството е възможно ново американско законодателство (ако бъде прието) да доведе до санкции за компании, участващи в проекта.


Въпреки това източници, запознати с дискусиите, заявиха за "Ройтерс" преди няколко месеца, че предпочитат краткосрочна сделка именно за да спечелят време за осъществяване на двата проекта. Според тях една година би била достатъчна.


Междувременно директорът на руския Фонд за национална енергийна безопасност Константин Симонов заяви наскоро, че Русия все пак е готова на известни отстъпки - например около 15-20 млрд. от транзита да преминават през Украйна и занапред (т.е. максимум около една четвърт от сегашния). Освен това страната добре разбира, че украинската газопреносна система ще ѝ е нужна и през следващата година, и през 2021-а.


Транзитът ще продължи още известно време, но докога


Киев изостри преговорната си позиция в навечерието на срещата. Преди няколко дни изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че от "Газпром" ще бъде искана компенсация в размер 11-14 млрд. долара, ако компанията настоява на условията си за краткосрочен договор. Миналата година Витренко заяви, че Украйна се е обърнала към международен арбитраж в търсене на решение.


Докато чака развръзката, Европейският съюз е увеличил газовите резерви до рекордно високи нива спрямо последните няколко години като предпазна мярка. Наскоро назначеният украински премиер Олексий Хончарук каза, че Украйна съхранява 19 млн. куб. м, които ще са ѝ достатъчни за зимата (годишното потребление за 2017 г. е било 31.2 млрд. куб. м).


Според източници на руското делово издание РБК еврокомисията разглежда и алтернатива - доставки без договор с Киев. За целта Украйна трябва да въведе законодателство, което да позволи транзита и без договор и да задължи властите да обявят търг, с който "Газпром" да запази мощности.


"Северен поток 2" дублира маршрута на завършения и работещ газопровод, който стига до Грайфсвалд на германския бряк. Тръбата с дължина над 1200 км, чийто капацитет също като този на "Северен поток" е 55 млрд. куб. м. (над половината от съществуващия транзит през Украйна), среща само едно препятствие - регулаторно одобрение от датските власти.

© Gazprom.ru

"Северен поток 2" дублира маршрута на завършения и работещ газопровод, който стига до Грайфсвалд на германския бряк. Тръбата с дължина над 1200 км, чийто капацитет също като този на "Северен поток" е 55 млрд. куб. м. (над половината от съществуващия транзит през Украйна), среща само едно препятствие - регулаторно одобрение от датските власти.


Какво ще се случи във времето след изтичащия газов договор е под въпрос независимо от развръзката на преговорите - зависи какво ще стане и с потреблението в Европа, и с руските енергийни проекти. "Няма съмнение, че транзитът на руски газ в големи размери през Украйна към Европа свършва", отбеляза в изследване през май Оксфордският институт за изследвания в енергитиката. "Много е вероятно до 2022 г. и "Северен поток-2", и ("Турски поток") да действат на пълна мощност."


Плановете за "Северен поток-2" обаче се усложниха допълнително от решението на Съда на ЕС, че OPAL, сухопътен участък, свързващ основния газопровод ("Северен поток") с европейската мрежа, не може да се използва от "Газпром", както компанията прави в момента, заемайки почти целия му капацитет, а само наполовина. Макар "Газпром" да успя да пренасочи част от мощността към другата газова връзка (NEL), където имаше свободен капацитет, съдебното решение повдига въпрос за пълния отказ от транзит през Украйна, когато "Северен поток-2" (който ще се свърже със същата инфраструктура) е готов.


Развръзката е важна за Европа - Русия обезпечава около една трета от газовото потребление на континента, а някои страни (като България) са почти изцяло зависими от този газ.

Ключови думи към статията:

Коментари (206)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело


  Русийката КЛЕКНА !!!!

  "Велик" ПУТИн

  Альооооо, РУБЛОфилите,

  ква стана тя, бре таваришчи,

  Нали Путин щеше да "врътне" кранчето на 1.1.2020.

  Сега четем, че подсмърча за нов договор !!!!

  Това да се чува !!!!

  Това да се чува !!!!

  Ха-хааааааааааааааа

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Какво ще се случи във времето след изтичащия газов договор е под въпрос независимо от развръзката на преговорите - зависи какво ще стане и с потреблението в Европа, и с руските енергийни проекти.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хаааааа
  Това е една повече от глупаво направена формулировка.
  Плод повече на ПЛАТЕНА ХИБРИДНА ПРОПАГАДНА,
  отколкото на смислен анализ.
  КАК ТАКА, това дето ще се случи НЕ ЗАВИСЯЛО БИЛО
  ОТ РАЗВРЪЗКАТА НА ПРЕГОВОРИТЕ ?!?!?!?!

  Ами, че нали един 10 или 20 ГОДИШЕН ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР

  ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА в следващите 10 или 20 ГОДИНИ !!!!

  Ако ще и триста северни, южни, руско-турски и прочее патоци

  да са готови !!!!

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Въпреки това източници, запознати с дискусиите, заявиха за "Ройтерс" преди няколко месеца, че предпочитат краткосрочна сделка именно за да спечелят време за осъществяване на двата проекта. Според тях една година би била достатъчна.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  То хубаво е русийката да го иска,

  ама от 1.1.2020 ако няма договор за транзит

  НЯМА ДА ИМА И ЕВЪРЦА и ДОЛАРЧЕТА за русскиот бюджет

  Тогава КВО ПРАИМ ПОСРЕД ЗИМА ?!?!?!

  Гыййййййййй

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Борисов осигури на Русия козове в преговорите с Украйна. България загуби още 2,5 милиарда от бюджета си във финансиране на чужди интереси.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Борисов осигури на Русия козове в преговорите с Украйна. България загуби още 2,5 милиарда от бюджета си във финансиране на чужди интереси.
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  +

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Европейският съюз в момента внася 200 милиарда кубика газ от Русия. Внася от Алжир, внася и все повече американска газ. Сега въпросът с диферсификацуята на източниците е кога и по колко газ могат да подават Египет, Израел и Кипър. Поне няколко години ще им трябват. И Северен поток 2 55 милиарда кубика и Турски пАток 2 - 15 милиарда кубика съвсем не могат да заместят Украйна. Поне 80 милиарда кубика им е нужна на Русия да минават през Украйна математически.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Какъв бюджет бе. Булгартрансгаз е инвеститор в проекта. Държавата и да иска бе може да дава пари от бюджета на фирма дори на БДЖ чакаше разрешение да им даде 300 милиона за подвижен състав.

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Съдържанието на главата на държавния Газпром струва на руснаците 1,14 милиарда рубли годишно.🤦🏻‍♂️ Това са:
  4800 години работа като учител
  3800 години работа като лекар
  2700 години работа като миньор
  2400 години работа като професор

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Прав сте - Булгартрансгаз не е българска компания и парите и не са български :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Любопитно

  Ние, с нашите три милиарда потребение, сме лесни за диверсификация, но защо ли тя до сега се случва само на хартия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 398 Любопитно

  Чакай малко,нали Украйна щеше да бъде "прецакана" от Путя Късокракий,според форумните руски тролове?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Впрочем имаме и възможността да загубим собствеността върху тръбите поради достатъчна липса на транзитни такси :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  Съдържанието на главата на държавния Газпром струва на руснаците 1,14 милиарда рубли годишно.🤦🏻‍♂️ Това са: 4800 години работа като учител 3800 години работа като лекар 2700 години работа като миньор 2400 години работа като професор
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo


  Пропуснал си :
  10 000 години либерални сбирки в мазето на женераль Танасов

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#3] от "Hawaii":Изпаднал си в екстаз!?От амфетки или руска газ!?
  —цитат от коментар 4 на Платон Фъшкиев


  Дедо Хавай е пощръклел рано рано :)
  Яко е засмукал :)

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  До коментар [#9] от "putinxujlo":

  Това съдържание на глава, за някакъв мозък ли се отнася, или е годишната заплата на шефа на Газпром?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  До коментар [#9] от "putinxujlo":Това съдържание на глава, за някакъв мозък ли се отнася, или е годишната заплата на шефа на Газпром?
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град


  Другарят пише за някакъв лилав изкуствен интелект,който се разработва в централата на ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Като стане въпрос за доставки на газ винаги се сещам за нашите зелени, които блокираха възможностите за собствен добив на България.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  Колкото и балшой да го вадят колхозниците.....без Украйна няма да стане!Дотук в опит да заобиколят ,Кремъл похарчи 25 млд.$ .....И още ще пох....загуби!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Като стане въпрос за доставки на газ винаги се сещам за нашите зелени, които блокираха възможностите за собствен добив на България.
  —цитат от коментар 18 на tosho_toto


  Ти наистина ли верваш,че зелените могат да блокират каквото и да било,освен половия живот на калинките и врабчетата!?!?
  Колониалният господар не разрешава добив на газ в България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Като стане въпрос за доставки на газ винаги се сещам за нашите зелени, които блокираха възможностите за собствен добив на България.
  —цитат от коментар 18 на tosho_toto


  Аз пък се сещам как твърдеше , че Бойкова бара ще е готова до края на годината.Края на годината идва и ще ти се смея на очакванията

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Газ е от мъжки род - газът.

  Освен внос Европа има в момента и собствен добив в Холандия и Норвегия, чиито находища се изчерпват в геометрична прогресия и ще трябва да бъдат заменени от вносен газ.

  Газът е най-якият енергоносител, защото не замърсява въздуха при изгаряне и съответно ще замени голяма част от въглищните ТЕЦ, нафтови котли в частни домове за топла вода (много популярни в миналото в Западна Европа), бензин и дизел в транспорта.

  Природният газ е кашер за Грета и съответно ще се увеличи консумацията му във всички области: за електричество, за отопление, за транспорт, за индустрията.... и Газпром ще направи пачки....

 24. 24 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 860 Любопитно

  Защо УСА не заделят като компенсация 20-30 милиарда $ за Украйна през следващите 10 години и да се свършат мъките?

 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Защо УСА не заделят като компенсация 20-30 милиарда $ за Украйна през следващите 10 години и да се свършат мъките?
  —цитат от коментар 24 на moreee


  УСА искат тези милиарди да ги задели ЕС....,ама Меркелицата се опъва като магаре на мост!То затова и некакъв Паркинсон взе да я тресе.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Абе не се знае, знае ли се. Сега Т-я у Р-я го играят дупе и гащи, ама до много скоро бяха почти на нож, а в историята между тях няма дълги приятелски години...
  За Русия, и за Европа, вкл. много важно и за мутро-БГ, е да действат и трите направления - сев. поток, турски и украински

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Странно защо доказани демокрации се натискат за транзит? Лаборанти нямат ли?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#24] от "moreee":

  По-скоро ще ги заделят за демократични пушки и бомби.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 29. 29 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Най-добре ние европейците да си намерим алтернативни източници и на газ, и на енергия. На руснаците не може да се разчита - все гледат да те изнудят, все гледат да те прекарат, все гледат да те окупират.

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#9] от "putinxujlo":Това съдържание на глава, за някакъв мозък ли се отнася, или е годишната заплата на шефа на Газпром?
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град


  Ха-хааааа
  РУБЛОфилистиците рано-рано ви наритаха на амбразурата
  да разводнявате темата за това, как
  Матушката ви ще яде дедовия по повод

  ГАЗОВИЯ ТРАНЗИТ ПРЕЗ УКРАЙНА

  Айде ЧЕСТИТО ВИ НОВ ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР ПРЕЗ УКРАЙНА

  И по-леко с "ВРЪТКАНЕТО НА КРАНЧЕТАТА"

  Ха-хааааааа

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Смешно е колко много хора вярват, че газта е голям фактор за икономиката. Тези хора си мислят например, че Германската икономика е добра само защото купува ефтино газ, без да си направят сметка каква нищожна част от разходите на германската индустрия отиват за газ.

  подпис
 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Най-добре ние европейците да си намерим алтернативни източници и на газ, и на енергия. На руснаците не може да се разчита - все гледат да те изнудят, все гледат да те прекарат, все гледат да те окупират.
  —цитат от коментар 29 на shisharko


  Да ана има такива като форумния идиот планктон които знаят , че освен руски газ друг няма.Да не говорим за пазителите на имперската рента.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Странно защо доказани демокрации се натискат за транзит? Лаборанти нямат ли?
  —цитат от коментар 27 на дерибеев


  ЗАЩО внушаваш ХИБРИДНИ ЛЪЖИЧКИ ?!?!

  За въпросния ТРАНЗИТ се натиска само и единствено РУСИЙКАТА !!!!

  Дори Украйна НЕ СЕ НАТИСКА ТОЛКОВА НЕИСТОВО ЗА ТРАНЗИТА,

  КОЛКОТО и КАКТО ГО ПРАВИ русийката

  Зер, без транзит НЯМА НИТО ЕВЪРЦА, НИТО ДОЛАРЧЕТА СЛАДКИ

  Без нефта и газа, русия ще го кара само и единствено на РЕКЕТ

  РЕКЕТ, ДОЕНЕ и СТРИГАНЕ на ВАСАЛНИ РЕЖИМИ като ТУКАШНИЯ....

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":Газ е от мъжки род - газът.
  —цитат от коментар 23 на Нинов


  Така е.

  Без нов ДЪЛГОСРОЧЕН ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР ПРЕЗ УРАЙНА

  РУСИЯ ЩЕ СИ ПРОДАВА ГАЗЪТ на куково лято......

  Апропо,

  КЪДЯ ГО "Безсилие Сибири" ?!?!?!?!

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#29] от "shisharko":

  Алтернативни източници има, но най-вече за електричеството: ВЕЦ, вятър, слънце и биомаса, които обаче не са постоянни и сакат бекъп от ТЕЦ на въглища или газ.
  В ЕС 45% от отоплението е на газ. С по-добра изолация на сградите може да се намали консумацията.
  Освен това прир. газ намира приложение в индустрията.... BASF е първата фирма опънанала преди 40 год. собствена тръба от СССР до завода си в Лудвигсхафен, който както знаем е най-големият хим. завод в света.

 36. 36
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Колкото и балшой да го вадят колхозниците.....без Украйна няма да стане!Дотук в опит да заобиколят ,Кремъл похарчи 25 млд.$ .....И още ще пох....загуби!
  —цитат от коментар 19 на Willy Messerschmitt


  Синдрома на БОЛНИЯ КОМАРДЖИЯ

  Губи пари, и с оправданието да си навакса загубеното

  ГУБИ ОЩЕ и ОЩЕ ПАРИ.......

  Това е НИВОТО НА ЦАРСТВАЩИТЕ в КРЕМЪЛ КГБейове

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hawaii":

  Ти вместо да тролиш да си беше взел акции на Газпром.... струваха под €4 парчето и плащат €0,45 годишен дивидент.

  В момента се €6,50.

 38. 38 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Русийката КЛЕКНА !!!!"Велик" ПУТИн Альооооо, РУБЛОфилите,ква стана тя, бре таваришчи,Нали Путин щеше да "врътне" кранчето на 1.1.2020.Сега четем, че подсмърча за нов договор !!!!Това да се чува !!!!Това да се чува !!!!Ха-хааааааааааааааа
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  🤣🤣 Я прочети пак статията!

 39. 39 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#34:"Hawaii"][/quote]

  Ей го, на път е:

  Газопровод "Сила Сибири"
  https://www.youtube.com/watch?v=KKRNWigg__U

  Силы Сибири
  https://www.youtube.com/watch?v=Ey7FFLcCFb8

 40. 40 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#33:"Hawaii"][/quote]

  Направо не си в час бе човек. Сериозно

 41. 41 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#34:"Hawaii"][/quote]

  Сила Сибир почват да го пълнат с мощна руска газ:

  Газпром начал заполнение газом "Силы Сибири"
  https://www.youtube.com/watch?v=wxRTYvs3JoQ

 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Русия е готова да загуби пари, но да запази възможността да влияе. Без договор с Украйна, тя ще бъде принудена да плаща обезщетения (всъщност, оформени като транзитни такси) и ще ги плати, само и само да запази възможността да изнудва Украйна и ЕС.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  Съдържанието на главата на държавния Газпром струва на руснаците 1,14 милиарда рубли годишно.🤦🏻‍♂️ Това са: 4800 години работа като учител 3800 години работа като лекар 2700 години работа като миньор 2400 години работа като професор
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo

  Москвич, ма ти да не си (латентен/крипто) болшевик и против капитализъма?! 😲🤭

  Колко получават на подобни длъжности у США? 😏🙄

  Я сметни ся и, колко години ще ти са нужни, да постигнеш заплатата на тов. Безос с тролене? 🤓🤪

  (не се чете)
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1993 Весело

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Тъй е прав си, но тая фирма с руско име, Булгартрансгаз не е ли държавна. Като на нея не и излязат сметките ние на плюс ли ще сме.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 46. 46 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#30] от "Hawaii":

  Айде упокойся, дорогой, СП уже на 81% построен:
  https://snipboard.io/3iACzP.jpg 😎

  (не се чете)
 47. 47 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#32] от "К2":

  "Да ана има такива като форумния идиот планктон които знаят , че освен руски газ друг няма"

  Аз употребяеам само американски газ. Купувам си го от Амазон на флакончета от по 200ml.

 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#30] от "Hawaii":Айде упокойся, дорогой, СП уже на 81% построен:https://snipboard.io/3iACzP.jpg 😎
  —цитат от коментар 46 на Бойчо Огнянов


  Не за теб, ДЕНОНОЩНИЙ БОТчо Огнянов,
  за колегите форумци ще припомня приказката за
  Двамата ловци в Африка.


  Вървели двама ловци в Африка и насреща им изкача лъв.
  - Трябва да бягаме, казал единия.
  - Ти сериозно ли мислиш, че можем да бягаме по-бързо от лъва - отвърнал втория.
  - Не, разбира се.Не можем да бягаме по-бързо от лъва, обаче за мен
  е достатъчно, да бягам по-бързо от теб..... - казал първият и хукнал да бяга.....

  Та и тука така.

  Достатъчно е СП 2 че НЕ Е ГОТОВ ДО 1.1.2020г.

  ДА СЕ СКЛЮЧИ ДЪЛГОСРОЧНИЯ ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР между русийката и Украйна,

  пък после ОЩЕ СТО СЕВЕРНИ ПАТОЦИ да си построи русийката....

  кой от кой по-северни да си ги направи.....

 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#32:"К2"]
  —цитат от коментар 44 на madridchanin
  Форумните идиоти ли определят от кой Европа да копува газ? Ха ха ха голям майтап!![/quote]

  Ти като Мадридчанин би трябвало да знаеш , че руския дял в потреблението на ЕС е приблизително 30%. Хората са си свършили работата.При нас е проблема , зависими сме на 90% от руския газ.Това прави и газа който ползваме скъп.
  Ако не можеш да разбираш текст си е твой мадридчански проблем

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#22] от "К2":

  Нека да си казваме истината в очите. Сега можехме да си добиваме газ като румънците и да не сме на нокти дали Русия и Украйна ще се споразумеят за преноса на газ щото ако не стане ще го ядем сополив както преди 10г.

 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hawaii":Ти вместо да тролиш да си беше взел акции на Газпром.... струваха под €4 парчето и плащат €0,45 годишен дивидент.В момента се €6,50.
  —цитат от коментар 37 на Нинов


  Проблемът на Газпром е че не работи като бизнес. Днес дава дивидент, но ако Путин им нареди, утре моье и да не дава. Затова и акциите им се котират толкова ниско.

 52. 52 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  Като стане въпрос за доставки на газ винаги се сещам за нашите зелени, които блокираха възможностите за собствен добив на България.
  —цитат от коментар 18 на tosho_toto

  Наскоро ми се мярна, че Командиря купил парцел (в Добрджа?), заради шистовата революция... Или бъркам?

  Чакай малко, намерих го! Дали е верно: "Костов искал да добива шистов газ в Добруджа, купил 503,7 декара земя"

  "Превръщането му в крупен земевладелец в “Златна Добруджа” обаче разкрива низ от скрити свързаности, които обясняват други публични инициативи"

  "Бившият премиер плаща 1,1 млн. лв. за ниви в селата Кардам и Чернооково от фирма, свързана с Прокопиев и Донев"... 30 авг. 2019 https://t.ly/7PJYA

  (не се чете)
 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Русия е готова да загуби пари, но да запази възможността да влияе. Без договор с Украйна, тя ще бъде принудена да плаща обезщетения (всъщност, оформени като транзитни такси) и ще ги плати, само и само да запази възможността да изнудва Украйна и ЕС.
  —цитат от коментар 42 на Николай Колев


  Русия НЯМА ДА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ да плаща "обезщетения оформени като транзитни такси", при ИЗТЕКЪЛ ВЕЧЕ ДОГОВОР, защото
  ОБЕЗЩЕТЕНИЯ се дължат само и единствено
  при действащ валиден договор, какъвто след 1.1.2020 НЯМА ДА ИМА.

  В случай, че НЯМА СКЛЮЧЕН ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР,

  УКРАЙНА Е В ПРАВОТО СИ ДА СПРЕ ТРАНЗИТА

  И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ЗАДЪЛЖИ ДА ТРАНЗИТИРА ГАЗ БЕЗ ДОГОВОР

  Това ще означава, че ЕС ЩЕ МИНЕ И БЕЗ РУСКИ ГАЗ !!!!

  ЕС може без руски газ, но РУСИЯ НЕ МОЖЕ БЕЗ ДОЛАРЧЕТАТА и ЕВЪРЦАТА на ЕС

  Тогава ще настъпи ВЕСЕЛБАТА

  Ха-хааааа

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#22] от "К2":Нека да си казваме истината в очите. Сега можехме да си добиваме газ като румънците и да не сме на нокти дали Русия и Украйна ще се споразумеят за преноса на газ щото ако не стане ще го ядем сополив както преди 10г.
  —цитат от коментар 50 на tosho_toto


  Естествено. Нека да има руски газ но да можем да внасяме и от Гърция .Това с наш добив , би било добре ако се открие.Не разбирам хора които очакват да имаме един доставчик и газа да ни е евтин.

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#34] от "Hawaii":Ти вместо да тролиш да си беше взел акции на Газпром.... струваха под €4 парчето и плащат €0,45 годишен дивидент.В момента се €6,50.
  —цитат от коментар 37 на Нинов


  Ти купи ли си от тях, и ЗА КОЛКО ПАРИ ?

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Плановете за "Северен поток-2" обаче се усложниха допълнително от решението на Съда на ЕС, че OPAL, сухопътен участък, свързващ основния газопровод ("Северен поток") с европейската мрежа, не може да се използва от "Газпром", както компанията прави в момента, заемайки почти целия му капацитет, а само наполовина. Макар "Газпром" да успя да пренасочи част от мощността към другата газова връзка (NEL), където имаше свободен капацитет, съдебното решение повдига въпрос за пълния отказ от транзит през Украйна, когато "Северен поток-2" (който ще се свърже със същата инфраструктура) е готов."

  Европейците са майстори по бюрократичните врътки от този тип, но проблемът в спора за транзит на газ между Русия и Украйна, който всъщност се свежда до въпроса дали Украйна ще бъде заобиколена или не, е проблем и на ЕС. А ЕС има нужда от газ в големи количества ! Това екологично чисто и сравнително евтино гориво е бъдещето на стария континент и за в бъдеще неговата консумация само ще расте ! Разбира се, има и други доставчици на газ, не само Русия, а в дългосрочен план именно въпроса откъде Европа ще си набави алтернативни източници на КОНКУРЕНТНА цена, дава отговор на това доколко ще е зависима и от бъдещи руски газови доставки.....

 57. 57 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От една страна германската електродобивна промишленост се задъхва след нелепото увлечение на Меркел по ВЕИ , които се оказаха не само скъпи и нерентабилни, ами и непостоянни, т.е. зависят от базовата мощност на ТеЦ на въглища или газ, от друга страна руснаците бързат с Турски поток 2 и Северен поток 2 , за да заобиколят Украйна .

  В тази ситуация се намесват България с екстрено сключване на договор за строителство на тръбата през нейна територия и Сърбия, която вече дори започна строителството, както и Германия с нейната втора тръба , която също се строи.

  И това се случва ПРЕДИ да са завършили преговорите Русия - Украйна .

  Съвсем ясно е,че Германия, България и Сърбия играят против Украйна .
  Приказките на Меркел , че щяла да следи и покровителства преговорите, са ала- бала !

  Основната причина руснаците да са ербап и да поставят условия на преговорите , са Германия , България и Сърбия!

  Сигурен съм, че украинците, които се биха във войната през 1898 г. и на Шипка, никога няма да забравят това!

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  "някои страни (като България) са почти изцяло зависими от този газ"

  Собствените нужди на България доколкото разбирам са осигурени. Същата тръба по която руския газ минаващ през Украйна и България се транспортираше за Турция вече може да работи в обратна посока (понеже Турция вече се снабдява директно по "Турски поток").

  Отделно, че по договор "Газпром" е задължен да транзитира определени количества газ през България. Това при спиране на транзита през Украйна е безсмислено, но България би могла да получава още десетина години такси (казват че общо около милиард) без да има реален транзит. Разбира се, все ще се намери някой български политик да опрости тези задължения на "Газпром" в играта "тука има- тука нема".

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hawaii":

  купих 3 хил. парчета на €3,50.... от тях продадох 1000 на €5,50.... останаха ми 2 хил.

 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Да предположим , че турски поток пропада и не се осъществява, а се продължава договора с украйна.
  В момента над 10 милиарда кубика преминаващи през Украйна , Румъния и България са предназначени за Турция.
  Тоест от другата година това количество спира, защото Турция вече си има директна тръба.
  Най големия потребител в района Турция спира да купува по съществуващите газопроводи .
  Така като гледате картата на съществуващите газопроводи, остава , че през украйна след като отпадне Турция, ще могат да се захранват Унгария, Словакия, тоест по този начин България е най губещата, защото през България може да преминава само газ за Македория, който е около 1 милиард кубика.
  С две думи нашите приходи от транзит на газ без турски поток спадат от 200 милиона на година до около 10 милиона и губим 90% от приходите си , а тръбите ни остават празни

 61. 61 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  именно въпроса откъде Европа ще си набави алтернативни източници на КОНКУРЕНТНА цена, дава отговор на това доколко ще е зависима и от бъдещи руски газови доставки.....
  —цитат от коментар 56 на samoedin


  Въпросът ти, съдържа в себе си и отговора.

  Ако ЕС не се поддаде на блъфа и рекета на русия,

  ще лъсне истината, че ЕС спокойно може БЕЗ РУСКИ ГАЗ,

  но РУСИЯ НЕ МОЖЕ БЕЗ ДОЛАРЧЕТАТА и ЕВЪРЦАТА на ЕС.

  Тогава всичко си идва на мястото.

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  Да предположим , че турски поток пропада и не се осъществява, а се продължава договора с украйна.В момента над 10 милиарда кубика преминаващи през Украйна , Румъния и България са предназначени за Турция.Тоест от другата година това количество спира, защото Турция вече си има директна тръба.Най големия потребител в района Турция спира да купува по съществуващите газопроводи .Така като гледате картата на съществуващите газопроводи, остава , че през украйна след като отпадне Турция, ще могат да се захранват Унгария, Словакия, тоест по този начин България е най губещата, защото през България може да преминава само газ за Македория, който е около 1 милиард кубика.С две думи нашите приходи от транзит на газ без турски поток спадат от 200 милиона на година до около 10 милиона и губим 90% от приходите си , а тръбите ни остават празни
  —цитат от коментар 60 на 001


  Всички тези думи са без смисъл.

  БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПОЛУЧИ И ЕДНА СТОТИНКА

  ТРАНЗИТНА ТАКСА ОТ ТУРСКИ ПОТОК

  ТРАНЗИТНИ ТАКСИ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОГОВОРЕНИ

  Н Я М А

 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hawaii":купих 3 хил. парчета на €3,50.... от тях продадох 1000 на €5,50.... останаха ми 2 хил.
  —цитат от коментар 59 на Нинов


  Можеш ли да кажеш колко процента е потреблението на руски газ в ЕС ? ЗАщото форумната вата упорито не иска да разбере разликата от потреблението при нас и западната част на ЕС.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#53] от "Hawaii":

  Ето нещо и за транзита: https://snipboard.io/0EeZPn.jpg

  (не се чете)
 65. 65 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#39] от "WWW":

  Ей го, на път е:
  Газопровод "Сила Сибири"
  https://www.youtube.com/watch?v=KKRNWigg__U
  ========================
  🤦🏻‍♂️😁
  "Никога няма да се отплати“: какво ще се случи със Силата на Сибир?

  Газопроводът „Силата на Сибир“, който се изгражда в изключително трудни климатични условия за доставка на газ в Китай, е грандиозен проект, който ще бъде практически невъзможно да се възстанови и още по-малко да се спечели печалба. Освен това китайските партньори не са твърде заинтересовани от доставката на руски въглеводороди. Защо прогнозите са мрачни, за Gazeta.ru каза партньорът и старши анализатор в консултантската компания RusEnergy Михаил Крътихин.

  - Консумацията на газ в Китай нараства, но преди 2 години в Китай разговарях за този проект с правителствени служители и те ми казаха, че това е резерв. Те се фокусират върху вноса на втечнен природен газ, в допълнение към тръбите си в Централна Азия. И ако доставката на втечнен природен газ по море ще срещне проблеми от военно-политическо естество и ще бъде трудно да бъде доставена, тогава те ще получат газ от Русия. Тоест, този проект не е основният източник на газ за китайците и е много далеч от приоритетите на Китай."©️
  https://www.gazeta.ru/business/2019/07/04/12476485.shtml

  "Чуждестранен агент"
 66. 66 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#54] от "К2":

  Може да внасяш...руски газ, откъдето ти е изгодно. Ето, хохлите са му намерили цаката: https://snipboard.io/JM9bmP.jpg

  (не се чете)
 67. 67 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2113 Любопитно

  Гледам картата в статията и се чудя. Защо ЮП не можеше пък ТП може ?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 68. 68 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Весело

  До коментар [#52] от "Бойчо Огнянов":

  Костови купили 500 дка през 2016 година. Ти какво разбра?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 69. 69 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#54] от "К2":Може да внасяш...руски газ, откъдето ти е изгодно. Ето, хохлите са му намерили цаката: https://snipboard.io/JM9bmP.jpg
  —цитат от коментар 66 на Бойчо Огнянов


  Ти си невероятно ограничен в разбирането си за ползи. Какво ме интересуват Хохлите?За мен е важна цената която ние плащаме.
  Стара истина е колкото повече конкуренция , толкова са по-ниски цените.

  SHADOWS of SOFIA
 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#54] от "К2":Може да внасяш...руски газ, откъдето ти е изгодно. Ето, хохлите са му намерили цаката:
  —цитат от коментар 66 на Бойчо Огнянов  До коментар [#53] от "Hawaii":Ето нещо и за транзита:
  —цитат от коментар 64 на Бойчо Огнянов


  Айде няма нужда да ни облъчваш с КРЕМЪЛСКАТА ХИБРИДНА ПРОПАГАДНА.

  Не ни навирай в очите ХИБРИДНАТА ПРОПАГАДНА НА РУСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ

  която ХИБРИДНА ПРОПАГАДНА точно ПО ФАШИСТКИ ОБРАЗЕЦ

  Е НАСОЧЕНА СРЕЩУ ЦЯЛА ДЪРЖАВА и ЦЯЛ ЕДИН НАРОД - Украйна и УКРАИНЦИТЕ

  Толкова е ГНУСНО, че трябва ДА СЕ ЗАСРАМИШ, ЧЕ ТИРАЖИРАШ

  ПОДОБНИ ГНУСОТИИ

 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#63] от "К2":

  Значи около 1/3 е потреблението на руски газ з ЕС в момента. Като борбата е за всеки процентпункт нагоре или надолу.

  При ФРГ например пак са там 30%, които обаче ще се увеличат заради изчерпването на холандските и норвежките находища.

  Преди 40 год дялът на съветски газ в Западна Германия е бил над 50%, но при много по-малки обеми... началото да газификацията.
  Не само процентите са важни, но и количеството.

 72. 72 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#39] от "WWW":Ей го, на път е:Газопровод "Сила Сибири"https://www.youtube.com/watch?v=KKRNWigg__U ========================🤦🏻‍♂️😁"Никога няма да се отплати“: какво ще се случи със Силата на Сибир? Газопроводът „Силата на Сибир“, който се изгражда в изключително трудни климатични условия за доставка на газ в Китай, е грандиозен проект, който ще бъде практически невъзможно да се възстанови и още по-малко да се спечели печалба. Освен това китайските партньори не са твърде заинтересовани от доставката на руски въглеводороди. Защо прогнозите са мрачни, за Gazeta.ru каза партньорът и старши анализатор в консултантската компания RusEnergy Михаил Крътихин. - Консумацията на газ в Китай нараства, но преди 2 години в Китай разговарях за този проект с правителствени служители и те ми казаха, че това е резерв. Те се фокусират върху вноса на втечнен природен газ, в допълнение към тръбите си в Централна Азия. И ако доставката на втечнен природен газ по море ще срещне проблеми от военно-политическо естество и ще бъде трудно да бъде доставена, тогава те ще получат газ от Русия. Тоест, този проект не е основният източник на газ за китайците и е много далеч от приоритетите на Китай."©️https://www.gazeta.ru/business/2019/07/04/12476485.shtml
  —цитат от коментар 65 на putinxujlo


  Колега, усетили, че откъм ПАСОЛЬСТВОТО

  активираха

  БОТЪТ МИНУСОЦЪКАЧКА

  Активират го, когато става напечено под статии за

  русия и РУСКИТЕ ПАТОЦИ

 73. 73 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Украйна е ненадежден партньор. Ако се наложи Русия трябва със сила да защити преноса на газ през украинска територия.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#63] от "К2":При ФРГ например пак са там 30%, които обаче ще се увеличат заради изчерпването на холандските и норвежките находища..
  —цитат от коментар 71 на Нинов


  Не допускаш ли за миг поне, че увеличението ще е КЪМ ВТЕЧНЕНИЯ ГАЗ от САЩ

  а не към ТРЪБЕСТИТСКИЯ руски газ ?!?!?!

  И в този ред на мисли,

  Няма ли да ни светнеш за това КОЛКО СА ПОСКЪПНАЛИ АКЦИИТЕ

  на ЩАТСКИТЕ ШИСТАЦИ и ТЪРГОВЦИ НА ВТЕЧНЕН ГАЗ.

  Зер, за разлика от РУСКИОТ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ,

  ПРОДАЖБИТЕ НА ВТЕЧНЕН ГАЗ от САЩ

  СА СЕ УВЕЛИЧИ В ПЪТИ !!!!!!!!!

 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#34:"Hawaii"][/quote]

  Превъзбуден ми се виждаш тази заран. Смени жълтото хапче с червено!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":Украйна е ненадежден партньор. Ако се наложи Русия трябва със сила да защити преноса на газ през украинска територия.
  —цитат от коментар 73 на Джони Глупавия


  Ха-хааааа

  Иванушка, дурачок дорогой......

  Подожди немножко и ще увидиш, как русийката

  ще й се наложи СЪС СИЛА ДА НАКАРА НЯКОЙ ДА Й КУПУВА ГАЗЪТ

  При това УВЕЛИЧАВАЩО СЕ ПРЕДЛАГАНЕ,

  натам вървят нещата.....

  Ха-хаааааааа

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  За България е жизнено важно да продължат доставките на газ по газопровода "Дружба", а всякакви митични доставки от другаде са само едно добро пожелание ... иначе на голям хъб ще седнем .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#63] от "К2":Значи около 1/3 е потреблението на руски газ з ЕС в момента. Като борбата е за всеки процентпункт нагоре или надолу.При ФРГ например пак са там 30%, които обаче ще се увеличат заради изчерпването на холандските и норвежките находища.Преди 40 год дялът на съветски газ в Западна Германия е бил над 50%, но при много по-малки обеми... началото да газификацията.Не само процентите са важни, но и количеството.
  —цитат от коментар 71 на Нинов

  Ето колко е просто но дървеняците няма да са съгласни.Те знаят само един газ и няма друг.

  SHADOWS of SOFIA
 80. 80 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  Колкото и балшой да го вадят колхозниците.....без Украйна няма да стане!Дотук в опит да заобиколят ,Кремъл похарчи 25 млд.$ .....И още ще пох....загуби!
  —цитат от коментар 19 на Willy Messerschmitt

  Само Кремъл ли (ще) "губи"? https://snipboard.io/sBaPcd.jpg

  (не се чете)
 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#75] от "Hawaii":

  амчито е бъкано в ЕС с терминали за втечнен прир. газ. Американците може да внасят колкото си искат.... и сега.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До 12:"jto30589660"
  Чакай малко,нали Украйна щеше да бъде "прецакана" от Путя Късокракий,според форумните руски тролове?..."

  С подписаното вчера в София под зоркия поглед на Бойче Тюфлеков може и да бъде прецакана. на нас това ще ни струва около 3 млрд лв, на Бойче по-малко ще му стискат топченцата (ако изобщо има нещо там). Русия иска краткосрочна сделка, отлагане с 1 година, докато ту се построи газовата връзка със Сърбия.

  Може ли някое журналенце да ни осведоми колко ли ще ни струва курвенската политика на страната ни под мъдрото управление на Бойче ГЕРБЕРАСТКИ?

 83. 83 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Путито ако не продава няма какво да яде.Голяма игра на нерви пада.И продавачът иска да продава и купувачът иска да купи.Ивсеки се прави,че може и без това.

 84. 84 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#70] от "Hawaii":

  Що, стахува ли та ПЛУРАЛИЗЪМА?!

  Да четем само Дневникъ(и опекуните му) ли каиш?

  (не се чете)
 85. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#72] от "Hawaii":

  Колега, усетили, че откъм ПАСОЛЬСТВОТО

  активираха
  БОТЪТ МИНУСОЦЪКАЧКА
  Активират го, когато става напечено под статии за
  русия и РУСКИТЕ ПАТОЦИ
  =======================

  Този бот ще се счупи след 10 минути)) Както всичко, което се прави в Путенланд))

  "Чуждестранен агент"
 86. 86 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Да предположим , че турски поток пропада и не се осъществява, а се продължава договора с украйна.В момента над 10 милиарда кубика преминаващи през Украйна , Румъния и България са предназначени за Турция.Тоест от другата година това количество спира, защото Турция вече си има директна тръба.Най големия потребител в района Турция спира да купува по съществуващите газопроводи .Така като гледате картата на съществуващите газопроводи, остава , че през украйна след като отпадне Турция, ще могат да се захранват Унгария, Словакия, тоест по този начин България е най губещата, защото през България може да преминава само газ за Македория, който е около 1 милиард кубика.С две думи нашите приходи от транзит на газ без турски поток спадат от 200 милиона на година до около 10 милиона и губим 90% от приходите си , а тръбите ни остават празни
  —цитат от коментар 60 на 001


  Но за сметка на това пък вече 10 г. ни управлаява специалистът по енергийна независимост потомственият антикомунист и евроатлантик Боко тиквата.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 87. 87 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А за това, в тук защо не се говори, от вчера е:
  "Болгария начинает строительство газопровода «Балканский поток» с российским участием. Об этом 18 сентября сообщает ТАСС со ссылкой на премьер-министра Болгарии Бойко Борисова.

  По словам премьера, государственная компания из Саудовской Аравии стала исполнителем проекта. «90% труб для «Балканского потока» уже доставлено в Болгарию из России, и уже завтра мы начнем развозить их по трассе, финансирование обеспечено, 308 км газопровода будет построено до конца января 2020 года», — заявил Борисов на брифинге по итогам переговоров с министром промышленности и торговли РФ Денисом Мантуровым.

  Как сообщил российский министр, РФ приняла все условия Болгарии, поставляет трубы и участвует в проекте «своей продукцией»."

  Гледах го и в тубата по официални новини.
  Да превеждам ли?
  Започваме строителство на "Балкански поток", което е разклонение на турския и заобикаля Украина. Добрата новина е, че този път нашите са играли ва-банг и всичките ни условия са прието от Русия.
  Така, че нещата са дори още по-интересни.

 88. 88 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Украйна е ненадежден партньор. Ако се наложи Русия трябва със сила да защити преноса на газ през украинска територия.
  —цитат от коментар 73 на Джони Глупавия  Глупавия,
  можеш ли да обясниш изразът « със сила да защити « ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Много са... години 10.
  Чии мъки? Все нелесно.
  А уж с УСА са двете вместе...

  Задкрайна е вързана за рублата и юана
  в (отдавна) скороочаквана отмяна на глобалния
  валутен и въобще капиталистически пазар ;)

  Ако питаш Запада, Украйна е в Централна Европа.
  Ако питаш Задкрайна: Украйна е на Запад, в края на Европа.

  Айнщайн и др. викат такова цинично разделение на народите
  "относителност"... за да зимат парите на хората ;)

  До коментар [#24] от "moreee":

  Защо УСА не заделят като компенсация 20-30 милиарда
  $ за Украйна през следващите 10 години
  и да се свършат мъките?

 90. 90 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван К":
  Газ и гъз е в мъжки род. Сашо Дончев

  http://bolgari.org/sasho_donchev :_gyz_i_gaz_sa_v_myzhki_rod____2__-el-535.html


  Мърфи е оптимист!
 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Борисов осигури на Русия козове в преговорите с Украйна. България загуби още 2,5 милиарда от бюджета си във финансиране на чужди интереси.
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  Колега, само ние двамата ли сме чули, че вчера БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ подписа договор за строеж и финансиране на газова връзка до Сърбия, дублираща украинската? Точно (случайно или не) преди започването на разговорите за подновяването на договора за транзит през Украйна?
  И дали този проект ще се реализира или не ние не знаем. Но не знаем и какви клаузи за компенсации има, а такива винаги има, и по правило ние сме винаги прецакани с поне 600 - 800 млн евро.

 92. 92 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#34:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 76 на tribiri
  Превъзбуден ми се виждаш тази заран. Смени жълтото хапче с червено![/quote]
  Те отдавна предпочитат и сините: https://t.ly/gL8p8

  (не се чете)
 93. 93 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#65] от "putinxujlo":

  Страхотен материал! Точно в стила "Бавно и мъчително американските космонавти наближават луната!". Една жена на пазара в Пекин казала, че Китай ще внася вречнен газ! И понеже китайците много обичат краварите и изобщо не са в търговска война с тях ще внасят втечнен газ, като за световно, въпреки че подписаха договор с клауза take or pay! Така де! Те са много прости! Защо да не се набутат двойно! Хем да купуват по-скъп га,, хем да плащат за нещо, което не ползват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 94. 94 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 353 Неутрално

  И да стане проблем няма да е за нас, нали турския паток ще е готов, ще купуваме от братска туркия и всички ше са доволни, защото като стигне турска територия, руския газ става турски и вече не е лош и антидемократичен газ

 95. 95 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#91] от "historama":

  И Германия , и Германия !

  Що забравяш любимата ти Меркелица. а?
  Наш Боко не прави нищо по- различно от нея.

  Мноо сте ми интересни меркелистите, коне с капаци, полирани мозъци!

 96. 96 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#65] от "putinxujlo":Страхотен материал! Точно в стила "Бавно и мъчително американските космонавти наближават луната!". Една жена на пазара в Пекин казала, че Китай ще внася вречнен газ! И понеже китайците много обичат краварите и изобщо не са в търговска война с тях ще внасят втечнен газ, като за световно, въпреки че подписаха договор с клауза take or pay! Така де! Те са много прости! Защо да не се набутат двойно! Хем да купуват по-скъп га,, хем да плащат за нещо, което не ползват.
  —цитат от коментар 93 на tribiri


  Китай внася огромни количества втечнен газ от Австралия.
  Изглежда Австралия ще стане най-големия износител на втечнен газ измествайки Катар.

  SHADOWS of SOFIA
 97. 97 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Ми, няма газ за Европа. А после? Германската промишленост, ще трябва да ползва американски СПГ, или катарски. Колко газовоза трябват на месец?

 98. 98 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело

  "От друга страна, доставките за самата Украйна също зависят от подаването от Русия - Киев не купува директно руски газ, а го прави с реверсивни доставки от Европа по съществуващите газопроводи."

  ХАХАХАХА
  Какво стана с опорките, че Украйна вече не е зависима от руски газ?!?
  Мразилки...!?

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До 95:"faeton."...:И Германия , и Германия !Що забравяш любимата ти Меркелица. а?Наш Боко не прави нищо по- различно от нея.Мноо сте ми интересни меркелистите, коне с капаци, полирани мозъци!..."

  Не знам от кога е проекта за СП 2, но тиквата ВЧЕРА подписа

 100. 100 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#75] от "Hawaii":

  "Няма ли да ни светнеш за това КОЛКО СА ПОСКЪПНАЛИ АКЦИИТЕ

  на ЩАТСКИТЕ ШИСТАЦИ и ТЪРГОВЦИ НА ВТЕЧНЕН ГАЗ.

  Зер, за разлика от РУСКИОТ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ,

  ПРОДАЖБИТЕ НА ВТЕЧНЕН ГАЗ от САЩ

  СА СЕ УВЕЛИЧИ В ПЪТИ !!!!!!!!!"

  Разбира са, че са дигат. Особено след такива сделки:
  https://snipboard.io/g42fr5.jpg

  Кога да чакаме, да замени руския газ?
  https://snipboard.io/ge3XdZ.jpg

  (не се чете)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK