Колко е страшно да работиш като модератор на "Фейсбук"

Колко е страшно да работиш като модератор на "Фейсбук"

© Dado Ruvic, REUTERSМодерирането на "Фейсбук" продължава да нанася щети на работещите там, макар че преди месеци компанията обяви, че ще подобри условията на труд. Това съобщава в. "Гардиън", позовавайки се на настоящи и бивши сътрудници на социалната мрежа, работещи в Берлин.


Те разказват, че се случва модератори да се пристрастят към екстремната порнография, която би трябвало да модерират, или убежденията им да се променят към крайнодясно, след като всеки ден четат фалшиви новини и реч на омразата. На практика модераторите на компанията прекарват осем часа дневно, гледайки изображения или описания на насилие, голота и тормоз.


Особено стресиращо е задължението им да проверяват лични чатове между възрастни и непълнолетни, които алгоритмите на компанията са отбелязани като потенциална сексуална експлоатация. Тези частни разговори са "зловещи", казва един от модераторите. "Осъзнаваш повече неща за дистопичното общество, което изграждаме. Богати бели мъже от Европа, от САЩ, пишат на деца от Филипините и се опитват да си купят сексуални снимки за 10-20 долара".
"Важно е тази работа да се обсъжда публично", казва друг. "Трябва да споделим историите си, защото хората не знаят нищо за нас, нито за дейността ни, какво трябва да правим, за да си изкараме парите".


"Видях колега да търси да си купи електрошокова палка онлайн. Призна си, че се бои да ходи по улиците вечер, или да е обграден от чужденци", разказва трети модератор. "Може би цялата тази реч на омразата, която четем всеки ден, влияе на политическите ни възгледи. Един нормален човек, един либерален човек, може би дори прогресивен човек може да стане по-консервативен, по-притеснен от мигрантите например. Много от речта на омразата, която виждаме ежедневно, е фалшиви новини, които целят да създадат точно определен политически възглед".


През февруари американското издание The Verge разказва какво се случва зад кулисите на модерираното на "Фейсбук" - че американските модератори постепенно биват тласкани към екстремни възгледи, някои от тях разчитат на алкохол и наркотици да се справят с напрежението и че психологичните им промени се пренебрегват от компанията. Тогава това тласна "Фейсбук" към действие – например беше премахнато изисквано всеки модератор да разглежда 1000 сигнала дневно, по един на всеки 30 секунди. Сега лимитът е 400-500.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Разстроено

  То модератор в "Дневникъ" е по-страшно!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Представям си троловете на ГЕРБ. Горките..., всеки ден да отговарят с Матросовски ентусиазъм към всеобщото обругаване на отвратителната шайка.

  Дедо Крум
 3. 3 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Е, колко па да е страшно? Ако не ти харесва, винаги можеш да станеш депутат. Поне така е в България. Или поне кмет.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Ако е "страшно" да дойдат на село да берат царевица!!!!

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1124 Весело

  Ох, ожалих ги милите...
  Живот ли е това?
  Представям си некой розовобузест мунчо от Калифорния, отгледан в саксия, и този апокалиптичен свят изведнъж разкрит пред девствените му очички...
  УжасТ!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  пОскам сАлза.

  намерили няколко недоволни бивши хейтъри и спретнали статия-трилър за нежната модераторска душа.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Белите богати хора, омразата към мигрантите, ега ти и бозата.
  Либерална.
  Ми не можем да обичаме всички, а и не трябва.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  По тази тема първо трябва да кажа, че във ФБ има ужасно лицемерие и двойни стандарти по отношение на наказанията на потребителите на социалната мрежа. Второ трябва да отбележа, че ФБ продължава да се проваля катастрофално с разпространението на фалшивите новини и речта на омразата в тяхната социална мрежа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Истинските "модератори" във Фейсбук са алгоритмите, които определят персонализираното съдържание, другото е проформа...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Нямам идея колко изкукал трябва да е някой за да се навие да работи като пъдар където и да е.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 11. 11 Профил на rpi05621103
  rpi05621103
  Рейтинг: 122 Неутрално

  “Те разказват, че се случва модератори да се пристрастят към екстремната порнография, която би трябвало да модерират, или убежденията им да се променят към крайнодясно, след като всеки ден четат фалшиви новини и реч на омразата.”

  --Убежденията на човек да се променят поради достъп на конкурентна гледна точка—това е патологично, така ли стана? Затова трябва да има стриктна цензура—за да не се появяват „неправилни ценности“ сред плебса, а?

  Прочел бил той „крайно десни постове“ и се оказало че там има истина? И това го промернило? О, трагедия!!111 Края на света1111

  Как може въобще да функционира една демокрация, ако оставяме пълнолетните гласоподаватели само да решават въз основа на достъпната им информация в какво да вярват а в какво да не вярват? Докъде ще се стигне с такава свободия?

  Демокрация значи един елит да решава какво да мисли плебса, и между кои, специално спуснати отгоре опции да избира...

  Това е като тезата на феминистките, че ако жена не е съгласна с тях, това не значи че тя има легитимна различна гледна точка, а значи че е психически болна—„интериоризирала е постиснически патриархални структури“—и просто трябва да бъде „лекувана“ докато не стане „здрава“ т.е. фригидна истеричка с халка в носа, синя коса, и татуирана като неолитен ловец събирач.

  А ако не болни, но пак не са феминистки, значи са лоши и подли...
  https://www.vice.com/en_au/article/wjnw84/understanding-the-women-who-back-the-patriarchy
  Или наивнички http://www.com.washington.edu/wp-content/uploads/2015/10/Women-Against-Feminism.pdf

  Ако искаш да гласуваш за „неправилни хора“ си болен, ако не си феминист си болен, ако не си женчьо също си болен („токсична маскулинност)...
  https://medicalxpress.com/news/2019-01-traditional-masculinity-american-psychological-association.html

  ...въобще, някак си набързо се оказа, подмолно, без някой да бъде питан, че демокрацията вече не е плурализъм на конкурентни мнения, които са еднакво легитимни, в рамките на гарантирана свобода на словото. Това е отживелица.

  Днес „демокрация“ значи „управление от елита“ и откъм закони и откъм ценности и откъм достъпна информация, а ако не си съгласен—си буквално или „злодей“ или „болен човек“.

  *ръкопляскане*

  Ето защо популисткия бунт в САЩ и Европа е не само „разбираем“, не само „естествен“, ни и дори „полезен“.

  Това е стихиен, хаотичен, полуосъзнат опит на западния бял човек да вземе обратно контрол над своята нация, своята цивилизация, и своята съдба, защото след едно поколение ще е късно.

  А блатото се съпротивлява ама злостно.

  психодесен
 12. 12 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  има хора, дето бачкат в мини. ае стига моля ви се

 13. 13 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Представям си троловете на ГЕРБ. Горките..., всеки ден да отговарят с Матросовски ентусиазъм към всеобщото обругаване на отвратителната шайка.
  —цитат от коментар 2 на Дедо Крум


  Вече само тежка дрога може да помогне срещу стреса на герберасттроловете, като гледат само с какви думи наричат тяхното божество.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 14. 14 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Значи само богати бели мъже искат снимки на филипинчета ? Латиноси и черни не правят никога такива работи. Бедни педофили няма. Цветнокожи също няма. Комонисти такива.

 15. 15 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2157 Весело

  А, не е странно, жалко е. Чакаш мишките да налазят и рапортуват някой "неправилен" пост и триеш. Аи сигурно се чувстваш по-велик.

  А иначе "случайното" генериране от страна на Фейсбук на няколкостотин страници свързани с ИД(от преди няколко дни) и вялото извинение на сураттефтера, че било грешка няма да коментирам.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Крум":

  А руските тролове поглеждате ли си в огледалото ?всичките лъжи и омраза ви променят ФИЗИЧЕСКИ. виж бареков и росен петров как изглеждат след театрото което спретнаха. Виж муцуните на съдените за шпионаж от двкжение русофили. Някак едни изпити празни физиономийки. Виж лицата на хората из фейсбук които са достатъчно наивни да вярват на руската пропаганда. Винаги са с едно и също "бозаво" излъчване

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Хехе, така е, когато работиш цензор. Никой със стабилна ценностна система, дето не си я сменя като носна кърпичка, няма да се хване на такава работа! Вие недейте само за порното, то е малка част от това, дето “модераторите” “модерират”. Сноудън разказа и за мноооооого други “модерирания”, ама той лъже, защото е руски шпионин и путиноод!

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":
  Кажи го това на Сноудън, ще го развеселиш

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Редовно триещите неудобни постове админи в Дневник да разкажат какво е. Те имат богат опит.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  Мислиш ли?
  Смяташ, че Сноудън не споделя мнението, че персонализираното съдържание в интернет се определя от алгоритми с определени задачи, които задачи разбира се, са определени от хора?
  Внушение, сугестия, невротизиране, подтикване, заблуждаване и т.н. - всичко това се извършва от "безобидните" и "доброжелателни" препоръки, подредби на новини, сърч резултати, реклами и т.н.
  Това е инструмент за социален контрол.

  Смятам да пратя ей това на Сноудън и да видим дали ще се развесели:

  http://deinstall.blogspot.com/2017/10/do-it-corporations-program-our-minds.html

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Ленина

  Потопоточна капиталистическа система...
  Промишленост "цензура".

  На комунистическата какво да й мислим.
  Нема какво/защо, нали.
  Предложението се приема!

  "Тогава това тласна "Фейсбук" към действие – например беше премахнато изисквано

  всеки модератор да разглежда 1000 сигнала дневно,
  по един на всеки 30 секунди.

  Сега лимитът е 400-500."

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Материалистическо "излъчване".. какво да е друго ;)
  Физкултурни физиономии.
  Общовалиден матрялистически закон.

  Пример, например, политнезивисим.
  Политически независим.
  Собственик/Собственица на "домашен" любимец кученце или едър пес.
  Физиономията на собственика в домашни условия, и на любимеца,
  не са наша работа.

  Публично често, физиономията на собственика физически се изменя
  неразличимо от физиономиата на "домашния" любимец.
  В трамвай, самолет, на магистрала или в метро.
  Този факт е публично интересен, без майтап, и заслужава задълбочена
  научна проверка.

  До коментар [#16] от "rdb41527334":
  До коментар [#2] от "Дедо Крум":

  А руските тролове поглеждате ли си в огледалото ?всичките лъжи и омраза ви променят ФИЗИЧЕСКИ. виж бареков и росен петров как изглеждат след театрото което спретнаха. Виж муцуните на съдените за шпионаж от двкжение русофили. Някак едни изпити празни физиономийки. Виж лицата на хората из фейсбук които са достатъчно наивни да вярват на руската пропаганда. Винаги са с едно и също "бозаво" излъчване

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":
  Ами поне той казва друго в интервюто пред Шпигел. Няма как да ти пратя линка, защото е в списанието, което съм си купила. Ето ти цитатчето, на немски е, пускам го 1:1, ако ми вярваш, ще ти го преведа, ако не, пусни го през транслатора. Е, там пише как е наблюдавал той, а не бот. Но и едното е вярно, и другото. За по-така неща възлагат на хора. Ботчетата са за рибите и за маловажни истории от рода какво купуваш. За рекламите, демек. Ама те са последната грижа!

  Wir haben zum Beispiel einen Computer in einer Bibliothek überwacht und seine Kamera angeschaltet, um die Benutzer zu sehen. Das haben wir aufgenommen und gespeichert, falls es später interessant sein würde. Wir haben Tonnen derartiger Bilder aus irakischen Cybercafés. So bin ich zufällig auf die Aufnahme eines Typen gestoßen, eines Ingenieurs in Südostasien. Er hatte sich bei einer Universität beworben, die verdächtigt wurde, an einem Nuklearprogramm oder einer Cyberattacke beteiligt gewesen zu sein. Ich kann mich nicht mehr genau erinnern, weil es immer irgendeine Rechtfertigung gab. Und dieser Mann hielt sein Kind auf dem Schoß, das ganz unschuldig auf der Tastatur herumklopfte.

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#14] от "rdb41527334":

  Ти пък що се засегна от тази част на статията!? Педофили има навсякъде по света, изнасилвачи също. Европейските и американски обикновено вършеят точно в Югоизточна Азия и трите най-засегнати държави там са точно Филипините, Камбоджа и съседен Тайланд.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Мерси, прочетох си го сам.
  Естествено, че при лицата, представляващи интерес, са замесени и служители на тайните служби.
  Аз имах предвид масовия социален контрол - разделянето на хората на групи и подгрупи, на базата на различни критерии и тяхното масово повлияване чрез средствата, които предлага интернет и възможностите та Ай Ти гигантите.

  Примерно, Гугъл работят за американското правителство и американските имперски интереси. Чрез своите бази данни и тяхното кръстосване с бази данни на други американски Ай Ти фирми(може и да не са непременно американски), се идентифицират, да речем, либералите в различните страни, които биха пречили на доктрината на САЩ. Изчислено е, че ако либералите се повлияят негативно чрез различни интернет психотехники, всеки според индивидуалните си особености и обстоятелства, в които се намира, това ще намали съпротивата срещу американското влияние, да речем с 15% за период от 1 година облъчване на тези групи.

  Груб пример само за илюстрация, но добиваш представа, предполагам, че става въпрос за ВОЙНА.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 837 Неутрално

  интересно, дали е по-годно да ти влезат в къщи крадци и да те пребият". а като се обадищ в полициата - "нищо не може да се направи......."
  любопитно ми е дали тез, модераторите да по-стресирани или ограбените?

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Весело

  Модераторите/цензори, приобщени за "идеята".
  Ето как КДС агентите са станали капиталисти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#24] от "Иво":

  Апропо, в Африка центъра на секс туризма е Нигерия, а в Южна Америка - Бразилия. Така, че местните педофили обикновено се насочват към тези държави, вместо да ходят чак до Тайланд и Филипините, където е цънтъра на този мръсен бизнес в Азия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Постигнали са целта си,намалили са им два пъти изискването за обем на работата.А иначеникога не съм разбирал приказките за тежестта или важността и необходимостта от която и да е работа.
  Щом някой плаща за нея е необходома,щом някой я работи е поносима

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#25] от "Боян Таксиров":
  Това ясно. И това не е от вчера. Те за това са създадени. Как иначе фирма като фейса с няколкото си сървъра и великия си хай-тех с последен технологичен крясък дислайк-бутона ще има борсова стойност, в порядъци по-висока от всичките немски автомобилни компании, взети заедно, с пазарите им, оборудването им, ноу-хауто на персонала им. Капиталът им са данните и те далеч, ама далеч не са само за рекламните кампании на този и онзи. Това е за пред рибите!

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  Е, именно за това иде реч.
  Такива фирми взимат информацията, анализират я, и изплюват на потребителя друга информация, специално за него, под формата на "невинни" реклами и препоръки.
  И това НЕ се прави единствено да се продават стоки, НЕ.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":
  Стоките са между другото. Най-вече за парлама. Гледал ли си “социална мрежа”? Нали ортакът на марк докара фирми с интерес към реклама. А марк най-демонстративно си качи краката на бюрото и започна да си чопли носа. Той чакаше другите чичковци. С многото пари за друг вид стока. И ги дадоха. Вдигнаха капитала на фирмата 100(сто) пъти, така делът на ортака(забравих му името) от 50% стана 0,5% и биде изхвърлен ниско над тополите. За такъв вид дейност трябва и съответния модел човек - като този на марк. Той, между другото, не води дела, не опроверга нищо!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK