Действия преди думи: как активисти за климата правят своята миниреволюция

Действия преди думи: как активисти за климата правят своята миниреволюция

© Stephane Mahe, REUTERSКалифорнийският климатолог Питър Калмъс не се качвал на самолет след ужасно пътуване през 2012 г., когато твърди, че се е почувствал зле физически. Имал усещането, че "краде" бъдещето на децата си. Заклел се е никога повече да не го прави.


В САЩ президентът Доналд Тръмп не крие презрението си към науката за климата, но това не пречи на обикновените американци да водят собствената си миниреволюция за климата и сами да намаляват въглеродния си отпечатък.


Когато бил постдокторант, Питър Калмъс започнал да осъзнава влошаването на климата, топенето на ледовете и затоплянето на планетата. "Разтърсвах всички, пишех нонстоп във "Фейсбук", но това не постигаше кой знае какво", разказва той пред АФП от дома си в предградията на Лос Анджелис. "И тогава си казах, че може би трябва действията да съответстват на убежденията ми."
Тогава този специалист по климата изчислил собствените си емисии на парникови газове. Открил е, че потреблението на електричество не представлява нищо в сравнение с пътуванията му със самолет. "Затова започнах да пътувам по-малко. В продължение на един месец опитах и вегетарианството и ми хареса", обяснява той. Всичко това, без да има усещането, че жертва качеството си на живот.


Тарек, рециклиращият


Други американци са по-крайни, като Тарек Масарани, активист, който изнася лекции в два университета във Вашингтон.


От две години той няма жилище (преди това живееше в общност в Такома парк, в предградията) и живее при различни приятели. Освободил се е от 90 на сто от притежанията си и се придвижва почти винаги на велосипед, включително през свирепата в тази част на САЩ зима.


Разбира се, той вече не купува нови продукти, предпочитайки рециклирани. "И удължавам живота на вещите си отвъд това, което повечето хора приемат", казва 40-годишният Тарек, с малки очила и дълги коси. Както на мобилния си телефон, така и на стария си компютър.


Храната си той събира буквално от кофите за боклук, откъдето вади остатъци от менютата на конференциите, в които участва.


"Не купувам продукти от животински произход, не искам да създавам търсене", казва той. Но когато този веган види останки от месо на някоя маса или в боклукчийска кофа, той ги взема. "Смятам за ужасно, че убиват животни, за да свършат в кофите за боклук."


Той съзнава, че неговият начин на живот зависи от "обществото на прекомерната консумация", в което живее. Но, казва той, ако хората бяха консумирали по-малко от десетилетия насам, "нямаше да се стигне дотук".


Елизабет, вятърна и слънчева енергия


Спектърът на поведение във вашингтонските предградия е широк, както показва животът на Елизабет Хоган, която е избрала по-постепенен път за намаляване на въглеродния си отпечатък. Тя е консултантка за неправителствени организации за опазване на околната среда, специалистка по замърсяването на океаните с пластмаса.


Това лято тя и съпругът й са инсталирали слънчеви панели на покрива на дома си - с което задоволяват 80 на сто от енергийните нужди на семейството. Останалите 20 на сто се покриват от вятърни турбини, чрез техния доставчик на електричество, срещу допълнителна такса.


"Целите ни кариери и живот се въртят около планетата, но не съм перфектна", казва Елизабет. Тя продължава да използва стария си автомобил и да пътува със самолет по работа. Тя обожава сиренето и следователно е само вегетарианка, а не веганка, но поне млечните й продукти произлизат от местна ферма, която доставя стоката в стъклени бутилки за многократна употреба.


Какво помагат тези малки стъпки на фона на водената от американското правителство политика на отстъпление в опазването на околната среда?


"Ако всички са се събудили, това е, защото преди година или две имаше истинска еволюция в общественото съзнание", казва Питър Калмъс, който е написал книга за опита си.


Революцията се предава от човек на човек, казва той, когато хората обясняват на други как са променили собственото си поведение. "Когато им казваме, че има нужда от спешни мерки, нашите думи наистина съответстват на делата ни." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  От две години той няма жилище (преди това живееше в общност в Такома парк, в предградията) и живее при различни приятели. Освободил се е от 90 на сто от притежанията си и се придвижва почти винаги на велосипед, включително през свирепата в тази част на САЩ зима.
  Разбира се, той вече не купува нови продукти, предпочитайки рециклирани. "И удължавам живота на вещите си отвъд това, което повечето хора приемат", казва 40-годишният Тарек, с малки очила и дълги коси. Както на мобилния си телефон, така и на стария си компютър.
  Храната си той събира буквално от кофите за боклук, откъдето вади остатъци от менютата на конференциите, в които участва.

  За бога, тоя прелича повече на Хобо, отколкото на екоактивист. :))

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Перфектно.. :)

  Всичките вярващи в подобни глупости, начело с политиците, журналистите проповядващи ги и пр. трябва да дадат личен пример - за климата, за мигрантите и за всички др. глупости дето проповядват.

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Въглеродните квоти са начин за финансиране на световното правителство на илюминатите. Затуй е целият цирк.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Да си правят своите миниреволюции в психиатричните клиники, където следва да бъдат настанени.

 5. 5 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2086 Весело

  Диоген 2.0

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Докато лудите се налудуват от Russia Today яко захлебват от разгорещените страсти.

  Climate change cultists filling their followers with anxiety: How long before the suicides start?

  https://www.rt.com/op-ed/469022-climate-change-anxiety-cult/

  В крайна сметка нормално е да се възползват предполагам.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Своя малък боклучив комунизъм си е направил. Могат да го последват всички комуноиди.

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Кога ли ще спрем да бъркаме климата с климатика? Не можем да увеличим или намалим температурата с едно натискане на дистанционното.
  Уважавам запазването на средата в която живеем чиста, но да смирим горделивостта си и да приемем, че не можем да влияем на планетата - тя е по-голяма и силна от харата.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1825 Весело

  я, дежурните щрауси не са пропуснали да изписукат изпод пясъка

 10. 10 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ами... БРАВО!
  Това е да имаш съвест и достойнство, тоест ИНТЕГРИТЕТ.
  Отрицателите на науката и феновете ня Дъмп и Путин няма да го оценят - те нямат нито съвест, нито достойнство...

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#10] от "trashgirl":

  Ти како, нема ли да дадеш личен пример? ;)

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Идиоти всякакви. Ето тези чупят се доближават, че може и да задминават горните. Обаче Дневник не ни съобщава за тях. :)

  https://www.breitbart.com/environment/2019/09/18/union-theological-seminary-holds-confession-to-plants-in-chapel-ceremony/

 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  /Разтърсвах всички, пишех нонстоп във "Фейсбук"/

  За всички психичноболни по света ли ще има очерк или само за избрани? Тоя даже не е некво забележително куку, кви хахавели има ехейииии

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2270 Весело

  Не е достатъчно! Още може!
  Например, заселват се в някоя пещера и се изхранват от събиране на семена, грудки и плодове. Могат и зеленчукова градина да си направят.
  А тези, на които не им се занимава с такава работа могат да се научат да пасат трева. Кой знае, след няколко поколения човекът може да еволюира от всеяден към тревопасен вид. Първобитният начин на живот ще го направи и плячка на хищниците, но това е напълно в реда на нещата. Като прибавим и липсата на медицина нещата съвсем ще си дойдат на мястото и броят на хората ще се сведе до минимум.

 15. 15 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3043 Весело

  "В продължение на един месец опитах и вегетарианството и ми хареса", обяснява той. Всичко това, без да има усещането, че жертва качеството си на живот."

  Кеф. Сега иди с Индия където вегетарианството и норма, след това чакай на опашка пред общата тоалетна, изкъпи се с една кофа вода на улицата и т.н.
  Като ти хареса да живееш както индийците, тогава ела отново да ни уговаряш и нас.

  подпис
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Екоактивистите залязват а не правят нито мини, нито макси революции! Не можеш да лъжеш всички вечно. Повечето хора вече прогледнаха, че т.н. "еко" ги грабят най-нагло!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Затоплисти и вегани - новия Коминтерн.

  Мы раздуваем пожар мировой,
  Церкви и тюрьмы сравняем с землей.
  Ведь от тайги до британских морей
  Веганская Армия всех сильней...

 18. 18 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#13] от "Saint of Me":

  "За всички психичноболни по света ли ще има очерк или само за избрани?"

  Завиждаш ли, Ламбю? :) Не всички психичноболни сте интересни. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 19. 19 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":


  "Не можеш да лъжеш всички вечно. Повечето хора вече прогледнаха, че т.н. "еко" ги грабят най-нагло!"

  Ох, горкото... Радвам се поне, че започна да говориш от името на неграмотната маса, а не на грамотните.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 20. 20 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Кога ли ще спрем да бъркаме климата с климатика? Не можем да увеличим или намалим температурата с едно натискане на дистанционното.Уважавам запазването на средата в която живеем чиста, но да смирим горделивостта си и да приемем, че не можем да влияем на планетата - тя е по-голяма и силна от харата.
  —цитат от коментар 8 на Nil satis nisi optimum


  колега, мислех, че сте интелигентен форумец и ви е ясно, че става дума за едни пари - трилиони всъщност - и да обясняваме, че Зоя Космодемянская е побъркана комунистка, е излишно

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 21. 21 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#20] от "hhhuuunnnn":

  "колега, мислех, че сте интелигентен форумец и ви е ясно, че става дума за едни пари - трилиони всъщност - и да обясняваме, че Зоя Космодемянская е побъркана комунистка, е излишно"

  И ти ли лъжеш и мамиш професионално?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 22. 22 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Екоактивистите залязват а не правят нито мини, нито макси революции! Не можеш да лъжеш всички вечно. Повечето хора вече прогледнаха, че т.н. "еко" ги грабят най-нагло!
  —цитат от коментар 16 на lz2


  бе не знам колко залязват, след като гепят 25% от данъците на ЕС 2020; пр-ът им е слаб и смешен, но дори и това не им пречи

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 23. 23 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако трябва да сме честни, Тръмп презира всички учени и смята, че червата му говорят по-добре, отколкото всеки мозък би могъл:
  https://www.youtube.com/watch?v=UyjFctQfDew

  Има един ключов туит, дето климатичните промени били измислица на Китай, за да забавят американската индустрия. Странно ми е, че липсва в опорките на колегите тук.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 24. 24 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1490 Весело

  Колкото по-малко хора летят със самолет, толкова по-комфортно ще ми е на мен. 😁
  Планетата няма нужда от спасяване - съществувала е много преди човека и ще съществува много след човека. Ще се отърве от тая напаст и ще си е екстра. Самодоволните и високомерни кретени, описани в статията, нека си се хранят от кофите и ходят пеш, колкото им душа иска. Не ми пречат.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1460 Весело

  Ами... БРАВО!Това е да имаш съвест и достойнство, тоест ИНТЕГРИТЕТ.Отрицателите на науката и феновете ня Дъмп и Путин няма да го оценят - те нямат нито съвест, нито достойнство...
  —цитат от коментар 10 на trashgirl


  Don't be trashy. Recycle!

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Весело

  "Тогава този специалист по климата изчислил собствените си емисии на парникови газове. Открил е, че потреблението на електричество не представлява нищо в сравнение с пътуванията му със самолет."

  Явно не е знаел какво смята! Ако беше сметнал работата за "разнасянето" на живи 70 килограм-сила в продължение на 2.33 млрд. секунди на гравитационно поле от едно g, щеше да спре да диша.
  Любопитно е, дали е отчел издишаните водни пари, когато се плюнчи или когато се поти пеш под слънцето на Калифорния. Защото при яко плюнчене съдържанието на водни пари в атмосферата ще се вдигне над 10% и тогава, ако белият дроб не е все още запълнен с плюнки, ще се задави от кондензирала вода.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Весело

  До коментар [#23] от "Petko Boukov":

  "Има един ключов туит, дето климатичните промени били измислица на Китай, за да забавят американската индустрия."

  Защо да е "ключов"!? Просто е последователен - китайците крадат всякаква интелектуална собственост за да забавят възвеличаването на Америка. Следователно и тази интелектуална уйдурма са я краднали.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Като не искаме да помогнем на Земята, тя сама ще си помогне, като се освободи от нас.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Любопитно

  До коментар [#10] от "trashgirl":

  "Ами... БРАВО!
  Това е да имаш съвест и достойнство, тоест ИНТЕГРИТЕТ."

  За каква съвест и достойнство става дума, когато мамиш хората с "въглеродни квоти", такси "обществена отговорност", акциз връз акциза? Дори данъците да станат 200%, каква е гаранцията, че Земята няма да се "кламбичне" и нова ледникова епоха да ни замрази?

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Екодвиженията не бива да се израждат в секта...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Любопитно

  До коментар [#28] от "Роси":

  "Като не искаме да помогнем на Земята"

  А Тя от каква помощ се нуждае? Иска да си изправи оста? Да си заличи ексцентрицитета? Или да си намали температурата, белким СО2 замръзни, а ние да храчим кристали?

 32. 32 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Защо да е "ключов"!?
  —цитат от коментар 27 на wanderer


  Разбира се, Тръмп е последователен отрицател на климатичните промени. Този му туит е ключов, защото илюстрира как работи мозъка на конспиративния теоретик - дали навсякъде ти се привиждат грантове и екотакси (като на някои колеги във форума) или дългата ръка на китайците по същество няма разлика. Опира до това, че търсиш доводи в подкрепа на тезата си и когато не ги намираш, ги изсмукваш от пръстите си.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  За протокола, администрацията на Тръмп удари през мръсните ръчички калифорнийските комунисти и екоталибани и плесече опитите им да налагат още по-високи стандарти да икономии на гориво от автомобилите. Заради малко по-нисък разход на гориво,казва Тръмп, автомобилните производители са принудени да правят по-леки автомобили,които се разпадат и които са опасни при удар и да им монтират една камара излишни джаджи,които оскъпяват много автомобилите. За електрическите крушки също обвини екоталибаните,че даради някаква минимална икономия на електричество налагат опасни за здравето крушки,с отрови,които поемаме при счупването им, а крушки непрекъснато се чупят. И с тях не се и вижда добре.
  Здравият разум надделява.
  В Калифорния са най-големите еколози, но в градовете им стотици хиляди бездомници-наркомани серат по улиците и обществените места. Тръмп е разпоредил на агенцията по природната среда да започне да глобява и наказва калифортийските управници, с чието съдействие калифорнийските градове са станали кенефи.
  Парадокс- в Калифорния е забранено да си направиш клозет на двора, селски клозет, независимо в кое затънтено кътче на природата живееш. Но няма проблеми са сереш на центъра на Сан Франциско и хората са ги настъпват изпражненията. За такива еколози говорим.

 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":

  Ама това не е ли фейк

  гошо
 35. 35 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#33] от "gozambo":

  “За протокола, администрацията на Тръмп удари през мръсните ръчички калифорнийските комунисти и екоталибани и плесече опитите им да налагат още по-високи стандарти да икономии на гориво от автомобилите. ”

  Абе, Зомбьо, нали вие уж-консервите бяхте за това щатите да имат право да определят законите в рамките на щата? Или това беше само когато ви е изгодно? Идиот!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#33] от "gozambo":“За протокола, администрацията на Тръмп удари през мръсните ръчички калифорнийските комунисти и екоталибани и плесече опитите им да налагат още по-високи стандарти да икономии на гориво от автомобилите. ”Абе, Зомбьо, нали вие уж-консервите бяхте за това щатите да имат право да определят законите в рамките на щата? Или това беше само когато ви е изгодно? Идиот!
  —цитат от коментар 35 на I


  Педал, автомобилите са друго нещо. Не може всеки да определя различни стандарти за автомобилите,защото автомобилните производители ще станат разногледи и един автомобил ще може да се кара само в един щат. По принцип производителите приемат най-високият стандарт,за да може да се карат навсякъде и калифорнийските комунисти и екоталибани се опитват те да диктуват стандартите,но Тръмп ги удари през ръцете. Производителите няма да правят това,което калифорнийските педали искат,пък те ако ще са минат на магарета!
  Тая тема е сложна за теб, впусни се в проблема с клозетите!

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Калифорнийските комунисти и екоталибани са тръгнали да унищожават автомобилното производство. Това очевидно Тръмп няма да им го позволи. Автомобилите трябва да са здрави,надеждни,безопасни, евтини и да създават повече работни места. Екоталибанските програми действат точно в обратна посока. Ще прекарат автомобилните производители плез иглени уши,за да правят всякакви измислени двигатели с вътрешно горене и след като са ги изтормозили до крайност ще им кажат,че повече няма да има двигатели с вътрешно горене. Тая лудост вече на всички им се изясни. Либерастките идеи се развиха до ниво, в което само психиатрията може да ги обяснява.

 38. 38 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  "Педал, автомобилите са друго нещо."

  Друго нещо ли са, идиот? Как са по-"друго нещо" от абортите или брака?

  "Не може всеки да определя различни стандарти за автомобилите,защото автомобилните производители ще станат разногледи и един автомобил ще може да се кара само в един щат."

  Как досега можеше, идиот, а сега не може? Или си толкова тъп, че не знаеше, че Калифорния и досега имаше специални изисквания към автомобилите? Честно, не бих се учудил ако е така -- тръмпон не може да ме изненада с тъпотата си.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2086 Любопитно

  Номера е, не че ще спасиш света като не пътуваш със самолет, а че като няма да пътуваш със самолет, даваш възможност някой да изобрети някакъв друг вид бързо придвижване, което да не се основава върху изгарянето на авиобензин... И като нищо може накрая да се окаже по-евтино и по-чисто. В историята има такъв случай парната машина, срещу ДВГ.
  Какво лошо виждате във възстановяването на горите (доказано вододайни и смекчаващи климатичните условия в горските райони) по повод "затоплизъм"? И дали въобще има значение повода за възстановяването на горите (примерно, щото се вижда наживо в България)... освен шопското "Искам на Вуте да му по-зле, а не на мен да ми е добре."
  Та има ли значение повода, за да се направи нещо смислено и свястно?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Весело

  До коментар [#39] от "gost22":

  "някой да изобрети някакъв друг вид бързо придвижване"
  Изобретено е -телепортация на грантове по законите на затоплизма.

  "В историята има такъв случай парната машина, срещу ДВГ. "
  И двата случая са ограничени от цикъла на Карно или поне от температурната устойчивост на изврстните материали. Виж сравнението с балона е друго нещо. Затова модерните затоплисти надуват ли, надуват балони. Както и преди остава неясно къде балонът ще те заведе.

  "Какво лошо виждате във възстановяването на горите"
  Никой не е въвел данък "горски отпечатък" или по-разумното "горска ангария" - всеки мъж отива в "запас" за две седмици в годината по залесяване на "националната сигурност" върху корозирали почви и обезлесени пустеещи нивя и чукари. Дори може да се ползват идеите (и практиката) на Вълко Червенков за горски пояси около нивите и пътищата. Хем предпазват от измръзване/заледяване на пътищата, хем задържат влагата за посевите.

 41. 41 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2711 Весело

  наУката за климата? Коя по точно? Тази базирана на едно изследване от 2001а година, и за което автора не иска да покаже данните ли?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Туй дето си го напляскал , дори ти не го мислиш, а как очакваш някой друг да го вземе на сериозно. Да, именно парната машина и ДВГ са примера, как може да се направи нещо по-добро и да се отсвири нещо по-калпаво. Същото върви и в момента — търсят се неща, които да са "по-добро"... За бърз транспорт спрягат едни влакове в едни тунели, при това мнооооого бързи, и ползващи електроенергия което е коренно различно от авиогоривото и тоновете за всеки самолет... Сещаш ли се, парната машина, планините от въглища (и съответния смог) и всеки струг вързан с ремък, и насреща ел двигатели за всяка машина по отделно, а тока идва от ел.централа и адекватни филтри, или пък ВЕЦ, или... Абе същата промяна тече в момента, ще видим къде ще се получи удачно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK