Без резултат - Киев, Москва и Брюксел преговаряха за газовия транзит едва 40 минути

Руският министър на енергетиката Александър Новак.

© Reuters

Руският министър на енергетиката Александър Новак.Тристранните разговори между Русия, Европейския съюз и Украйна за транзита на газ през украинска територия са продължили едва 40 минути. Това заяви руското министерство на енергетиката, цитирано от ТАСС и "Комерсант".


Започналите в 15:30 ч. българско време "консултации", както ги нарича министерството, са предшествани от среща в "тесен кръг". За нея обаче не се дават подробности.


Руският министър на енергетиката Александър Новак твърди, че те са преминали "конструктивно", но не са били обсъждани обери и срокове за транзит, а само "правни въпроси". На пресконференция почти по същото време заместник-председателят на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович говори за "конвергенция на възгледите", но потвърди, че не е постигнато съгласие.
Следващата среща ще е след месец - 100 дни преди момента, в който най-късно трябва да се постигне договореност как Европа да получава газ от Русия.


На днешните разговори трябваше да се постигне договореност или поне да се отвори пътят за решение дали и как ще продължи да се транзитира руски газ през Украйна към Европа. Киев и Брюксел настояваха, след изтичане на сегашния договор на 31 декември 2019 г., да започне нов 10-годишен период (колкото сегашния), за който да се подпише. Русия иска по-кратък период заради плановете си в близката година или две да заобиколи украинската инфраструктура с други енергийни проекти.


Повече за значението на преговорите четете тук.


Преговарящите от украинска страна - първият отляво надясно е шефът на "Нафтогаз" Андрий Коболев, а третият - новият министър на енергетиката Олексий Оржел.

© Reuters

Преговарящите от украинска страна - първият отляво надясно е шефът на "Нафтогаз" Андрий Коболев, а третият - новият министър на енергетиката Олексий Оржел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK