Канабисът не носи "лесни пари" и Северна Македония вече разбира това

Ферма за отглеждане на медицински канабис край Скопие.

© Ognen Teofilovski, Reuters

Ферма за отглеждане на медицински канабис край Скопие.Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки в Северна Македония, докато преди две години не преминава към отглеждане на канабис за медицинска употреба.


Страната легализира отглеждането на канабис за медицински цели през 2016 г., присъединявайки се към все по-голям брой страни, които са го направили или предстои да го направят, като Великобритания, Гърция, Тайланд и някои щати в САЩ. "Това е много печеливш бизнес, който не изисква много усилена работа и има бъдеще", каза Ивановски пред "Ройтерс", застанал до голямо растение в оранжерията си в Щип, югоизточно от столицата Скопие.


От 2017 г. Северна Македония е издала 28 лиценза за отглеждане и производство на масло от канабис, а други 15 компании чакат разрешителни. Но засега е произведено много малко и не се изнася, тъй като производителите още усъвършенстват своите умения.
Ивановски, който инвестира 10 млн. евро в закупуването на земя и технологии, казва, че постигането на необходимото качество е основното предизвикателство. Той цели един ден да изнася в Германия и Полша и ще трябва да отговаря на международните стандарти.


Канабисът не носи "лесни пари" и Северна Македония вече разбира това

© Ognen Teofilovski, Reuters


Скопие също променя закона, за да разреши износа на цвят на канабис. "Очакваме, че производството на канабис може да генерира до един процент от националното производство", заяви Венко Филипче, здравният министър на страната, пред "Ройтерс".


Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа. Селското стопанство представлява почти осем процента от националното производство и десет процента от износа.


Канабисът не носи "лесни пари" и Северна Македония вече разбира това

© Ognen Teofilovski, Reuters


Сигурност


Правителството нареди четириметрова телена ограда, покрита с камери, да огражда реколтите от канабис, които също се наблюдават от охранители. Растенията са на закрито - или в зали, или в оранжерии. "Хората смятаха, че това ще са лесни пари, и са инвестирали в отглеждането на канабис. Но по-късно разбраха, че технологията е скъпа и се изискват скъпи сертификати", каза Константин Дуковски от асоциацията на производителите.


За да насърчи индустрията, премиерът Зоран Заев се срещна с американския бизнесмен Майкъл Стромиетис, създал компанията Advanced Nutrients, специализирана в хранителни вещества за растенията. "Нека ви кажа, тази страна има огромен потенциал и се вълнувам, че съм част от превръщането на (Северна) Македония в една от първите суперсили за канабис в Европа", написа Стромиетис в "Инстаграм".


Ферма край Куманово.

© Ognen Teofilovski, Reuters

Ферма край Куманово.


Един производител на канабис в Северна Македония, NYSK, отглежда канабис в залите на стар химически завод извън Скопие. Въздухът, водата и почвата трябва да бъдат пречистени, за да могат растенията да се отглеждат в стерилни условия и да се получи лекарствена култура.


"Индустрията е много специфична, тя има много тайни", каза Сашо Сефаноски, главен оперативен директор на NYSK. "(Северна) Македония е добра (за инвестиции), защото ресурсите не са толкова скъпи, колкото в другите страни."


Според доклад на Imarc глобалният пазар на медицински канабис може да достигне стойност до 44 млрд. долара до 2024 г. от приблизително 13.4 млрд. долара през 2018 г.


Канабисът не носи "лесни пари" и Северна Македония вече разбира това

© Ognen Teofilovski, Reuters


Горан Андрески, машинен инженер, е купил земя и се опитва да започне производство. "Хората се втурнаха да инвестират, защото тук има дълга традиция в селското стопанство, но този бизнес няма нищо общо със земеделието, той е по-фармацевтичен", каза той. "Единствената насока, която получаваме от правителството, е колко висока трябва да бъде оградата. Всичко останало трябва да измислим сами."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK