В Париж започнаха проверки срещу шума от мотоциклети и скутери

Един от тестовите "звукови радари", инсталирани в близък до Париж град

© Reuters

Един от тестовите "звукови радари", инсталирани в близък до Париж градСлед като започнаха да полагат все повече усилия за подобряване на качеството на въздуха, властите в Париж предприемат и мерки срещу вредния шум от двуколесните превозни средства, предава БТА, позовавайки се на електронното издание на в. "Паризиен".


Вчера общинската полиция е извършила проверки на мотоциклети и скутери, тъй като във Франция има закон за пределните нива на шума от превозни средства, които зависят от модела и броя на цилиндрите на превозното средство.


Моторист, в чийто талон е вписан максимален праг от 85 децибела, но при 6000 оборота двигателят му достига до 105, подлеги например на глоба от 90 евро. Още толкова се плащат и за използването на неоригинален ауспух.
Някои водачи на този вид превозни средства се оправдават с това, че използват шума при форсирането на моторите, за да бъдат чути от останалите участници в движението.


Това обаче е проблем в Париж. Шумът се отразява на здравето - на слуха, на съня, на когнитивното развитие на децата, на сърдечно-съдовата система.


Прагът, определен от Световната здравна организация (СЗО), е 65 децибела, но както и при качеството на въздуха, тези норми се превишават.


В малък град близо до Париж вече се изпробват тестово първите противошумни радари, които се очаква да влязат в действие и да започнат да налагат глоби, ако проекторешението бъде гласувано в обновения закон за транспорта през есента.


Първите такива близо 40 "звукови радари" вече работят от няколко месеца близо до популярни барове в Париж, а още 17 се монтират на големи строежи. Засега системата само се тества и не се използва за налагане на глоби. Плановете на правителството са тестовете да продължат 2 години и през това време ще се провери доколко ефективна е технологията, както и кои са нивата на шум, над които глобите да се налагат автоматично.


За да се борят с шума, градските власти вече модернизираха и голяма част от настилката на околовръстния път на Париж. С нейна помощ силата на шума от трафика се намалява с 2 децибела.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз се справям с шума от мотоциклети с горело масло. Хубаво е да се третира в началото на летния сезон. После следва нощна тишина. И помнете - пази моториста! 😎😄

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  еех ,ако законите се спазваха и всички пазеха тишината и спокойствието на хората ,какво щеше да бъде ,затова сме се насочили към електрически байкове и скутери ,а вече и коли .

 3. Аз се справям с шума от мотоциклети с горело масло. Хубаво е да се третира в началото на летния сезон. После следва нощна тишина. И помнете - пази моториста! 😎😄
  —цитат от коментар 1 на Халдип Исйолов


  Така ли правиш?
  Ако стане някоя беля и се окаже, че някой е “третирал с горело масло“ мислиш ли, че ще останеш дълго анонимен и няма да се появиш по новините?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Приветствам! Дано скоро и у нас!
  Всички пичуе с резачки и гърнета от пожарогасител скромно, но ефективно глобени!

  Еретик
 5. Приветствам! Дано скоро и у нас! Всички пичуе с резачки и гърнета от пожарогасител скромно, но ефективно глобени!
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  За съжаление скоро няма да е у нас, а и тук в Германия са много такива с шумни коли и мотори........докато ги хванат..............
  Друг е въпроса, че мотоциклетистите в Германия се държат къде по културно на пътя..........е и тук има изключения но са малко........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Аз така и не разбирам защо трябва да се режеш след полунощ с мотора насред жилищен район, когато няма кой да те види, че да се покажеш един вид пред всички. Моля някой от тия дето искат да ги пазим постоянно да обясни.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Оправдавали шума, който вдигат с идеята да бъдат чути?! Огромна глупост! Тук, в Африка, на всеки моторист и таксиджия едната му ръка е през цялото време върху клаксона със същата идея. Но се получава такава какофония, че никой нищо не чува! Тъпотия някаква африканска. В Барселона е подобно с мотоциклетите.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Оправдавали шума, който вдигат с идеята да бъдат чути?! Огромна глупост! Тук, в Африка, на всеки моторист и таксиджия едната му ръка е през цялото време върху клаксона със същата идея. Но се получава такава какофония, че никой нищо не чува! Тъпотия някаква африканска. В Барселона е подобно с мотоциклетите.

 9. Оправдавали шума, който вдигат с идеята да бъдат чути?! Огромна глупост! Тук, в Африка, на всеки моторист и таксиджия едната му ръка е през цялото време върху клаксона със същата идея. Но се получава такава какофония, че никой нищо не чува! Тъпотия някаква африканска. В Барселона е подобно с мотоциклетите.
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Африка е нищо, трябва да видиш в Индия какво чудо е :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#9] от "Отдел Шейсе и Девет на КДС подслушва шофьора на газката с брезент":

  Нямам идея как е в Индия, на да пресечеш улица в Куала Лумпур си е като руска рулетка!

 11. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  А дали имат проблем и с шума от моторни резачки като в българските градове?

 12. 12 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Отдел Шейсе и Девет на КДС подслушва шофьора на газката с брезент":

  Белята се казва несъобразена скорост. Махането на заглушителя е незаконно, както и нарушаването на нощната тишина.

  Поне карам тежко МПС на шаси като видя в задръстване някой с мотор да се навира между колите лево\десно - неволна чупка с волана, кат се изплеска отзад - да е пазил дистанция.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 13. 13 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако "противошумните радари" действат, ще е време после да се разберем и със шумните съседи.

 14. Горе-долу същото, само че има освен всичко друго и крави лежащи на пътя, които всички почтително заобикалят. Това последното не го вярвах докато не видях с очите си, че е истина........
  До коментар [#10] от "vassilun":

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 15. До коментар [#12] от "Халдип Исйолов":


  Продължавай.......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#11] от "izt21595181":

  "А дали имат проблем и с шума от моторни резачки като в българските градове?"
  ==========
  В Хасково проблем с резачките няма. Хората са основно на климатици, малкото останали или купуват пелети, или купуват въглища и готово нарязани дърва.
  Но в Разлог...... Там да се оплачеш от рязане на дърва е да посегнеш на най-милото на местния.

  Еретик
 17. 17 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Отдел Шейсе и Девет на КДС подслушва шофьора на газката с брезент":

  Продължавам, закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му е еднакъв и за мотористите. Некой минал със 180 при ограничение 60 - лоша настилка, лоша преценка на дистанция, лоши гуми и така. Важно е да пазиш моториста.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 18. 18 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 604 Неутрално

  В София ще направят такива проверки през януари.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#2] от "edin drug":

  "еех ,ако законите се спазваха и всички пазеха тишината и спокойствието на хората ,какво щеше да бъде ,затова сме се насочили към електрически байкове и скутери ,а вече и коли ."
  ==========
  Тъпотията и шумът са независими от ДВГ.
  Можеш да ги постигнеш с ток - изнасилена уредба и песни на Пайнер, може и без ток - тъпан, зурна и избор на неподходящо време.

  Еретик
 20. Закона за движение по пътищата си длъжен само да го спазваш. Именно по него си длъжен да пазиш останалите водачи ДОРИ И ДА СА В НАРУШЕНИЕ!
  Прилагането на закона, санкции по него, наказания, преценки и всичко останало са в компетенцията на съответните органи - МВР, КАТ в частност, следствие, прокуратура и съд при по тежки случаи.
  ЗЗДП ти единствено си ДЛЪЖЕН ДА ГО СПАЗВАШ!
  Заради такива “съдии” на пътя като теб по пътищата на страната е трагедия....
  Ясно ми е вече и закона колко познаваш!До коментар [#17] от "Халдип Исйолов":

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  "За да се борят с шума, градските власти вече модернизираха и голяма част от настилката на околовръстния път на Париж. С нейна помощ силата на шума от трафика се намалява с 2 децибела... "

  Тия 2 децибела са вятър и мъгла като постижение, да бяха 20 иди-дойде, ма да се хабишнза 2 не си струва усилието. А у нас борбата е да направим равна и без дупки настилка, за шума на никой не му дреме. Пример: Цар Борис III, София. Булевард, който е супер натоварен целодневно, ама е с кофти (почти неизползваем) паваж и тормози поне 50к човека с шума от превозните средства. К'ви мотори, к' ъф шум, просто ние сме си Бантустан...

 22. Това никой не го разбира, не само ти......До коментар [#6] от "Индиана":

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Мечтая си и тука да има кой да ги спре.

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2409 Весело

  Скутерите - Врагове на Народа!😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 515 Любопитно

  А у нас кога?Защото тези с малките п@@@@ всяка нощ гърмят,а милиционерите се оправдават - не моим ги хваним!Те са десетина лайнарчета,знаете кои са,ама ма мързи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK