"Ибисагейт" не пречи на крайнодесните преди изборите в Австрия

Бившшият канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц на дебат с новия лидер на Партията на свободата Норберт Хофер.

© Reuters

Бившшият канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц на дебат с новия лидер на Партията на свободата Норберт Хофер.Правителство с канцлер Себастиан Курц и силна подкрепа за крайнодесните, които се измъкват невредими от политическия скандал на годината в Австрия - така изглеждат акцентите от проучванията в хода на кампанията, водеща към предсрочните парламентарни избори тази седмица.


Изборите бяха свикани след разпада на управляващата коалиция заради скандала с видеозапис от Ибиса, замесващ тогавашния лидер на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Клипът показваше разговор, в който Щрахе предлага щедри обществени поръчки на мнима племенница на руски бизнесмен.


Те са изпитание за Курц, някога наричан политически вундеркинд и станал канцлер едва на 31 години. Две години по-късно неговата консервативна Народна партия е преобразена и спечели изборите, макар и на цената на антиимиграционни послания и програми, които крайнодесните го обвиняват, че са откраднали.


Нов модел, но за кратко
В крайна сметка Курц и Щрахе съставиха коалиция, издържала 18 месеца. Те разчупиха модела на "широки коалиции" между консерватори и социалдемократи. Днес наследникът на Щрахе, Норберт Хофер (който бе формално избран за председател на партията миналата седмица), е най-големият съперник на бившия канцлер.


Правителството на Курц и Щрахе успяваше да подели отговорностите така, че не се стигна до "меките" санкции срещу Австрия от 2001 г. - предишния път, когато крайнодесните бяха във властта. Докато "Ибисагейт" не доведе до уволнение на вътрешния министър (спорна фигура от Партията на свободата) и - в отговор - вот на недоверие срещу Курц, с подкрепата на крайнодесните. Канцлерът бе свален и се насрочиха избори.


"Който иска Курц, трябва да гласува за Курц" - надпис на предизборен плакат във Виена.

© Reuters

"Който иска Курц, трябва да гласува за Курц" - надпис на предизборен плакат във Виена.


Лек спад


Анкетите показват, че Австрийската народна партия води, макар подкрепата за нея бавно да спада. В проучване на "Политико" е отчетен спад от три пункта за месец и половина - от 37 на 34%. В тази анкета социалдемократите са втори с 22 на сто, а Партията на свободата - с 20, колкото на предишните избори. Зелените следват с 12%, либералната "Неос" - 8.


Ако такъв резултат се потвърди, той обаче би бил по-добър за Народната партия и от предишния през 2017 г. - 31.5%. Други анкети дават на Народната партия между 33 и 35%. При запазилата се подкрепя за крайнодесните изглежда напълно възможен призивът им - коалицията с Курц да се повтори. Бившият канцлер не изключва такъв вариант.


Изборите идват и след няколко месеца на технократско правителство със сериозна подкрепа в страната - в политически разделена Австрия го одобряват 56% от респондентите. Самата Бригите Бирлайн, временният канцлер, се ползва с одобрението на 42% от австрийците, повече от всеки друг в кампанията (но тя не се кандидатира). Обяснението отчасти е, че тази администрация не се раздира от противоборства, каквито (макар и приглушени) имаше и в кабинета на Курц, но и е с ограничен мандат и пред нея не стоят тежки решения.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Лява политика е възможна там, където ползващите социал са малко, културни и благодарни. Колкото повече се качват на този клон, толкова по-десни ще стават настроенията и провалът на глупак като Щрахе не може да ги спре.

  Еретик
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Логично развитие, защото корупционните скандалли в нормалните държави избухват и затихват, защото са малко и не се сливат един с друг. В България и други нашенски държави корупцията е системна и представлява постоянен проблем.
  Хората знаят, че корупцията ще отмине, докато мигрантите ще останат.

  подпис
 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Нима си мислите, че австрийците (европейците) ще стоят безучастно и ще чакат варвари да се взривяват в името на Аллах, озверели мигранти да разчленяват млади бели жени, а диви изнасилвачи да остават ненаказани?
  „Да оцелееш често означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапаш." (Джордж Оруел. 1984.)“

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  За крайните партии, не се гласува от любов към лидерите им, а от отвращение от лидерите на традиционните партии. Колкото и да насаждат на пачи яйца някакви водачи, отвращението на хората не намалява.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Лява политика е възможна там, където ползващите социал са малко, културни и благодарни. Колкото повече се качват на този клон, толкова по-десни ще стават настроенията и провалът на глупак като Щрахе не може да ги спре.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  Т.е. работоспособните (влияят възраст, здравословно състояние и др. фактори) трябва да заработват достатъчно за да живеят добре и да попълват социалните фондове - разходи за държавна и общинска администрация, армия, охрана, здравеопазване, пенсии, образование, инфраструктура и т.н. Разходите трябва да са икономически обосновани, без излишен популизъм, изразяващ се в популярните "даване", подпомагане, поемане на разходи, увеличаване на заплати и т.н. Необмислените увеличени соцциални разходи при натрупан излишък са предпоставка за сериозни икономически състресения. Бюджетът трябва да е дело на компетентни и отговорни специалисти, които отстояват позициите си и укротяват амбицците на някои политици. Най-вече политици, чието кредо е да разпределят заработеното от другите. Добре познатото и масово прилагано "дайте да дадем", с почти постоянното продължение " пък ние ще си вземем ("усвоим") достатъчно. Важен фактор в икономическата политика е и недопускане необоснованото увеличаване на потребяващите. Не чрез ограничаване на броя пенсионерите, а чрез ограничаване броя на неправомерно и незаконно ползващите социалните фондове, броя на заетите държавни и общински служители и т.н. Актуален проблем е ограничаване, по-точно драстично намаляване броя на незаконно пребиваващите в ЕС, наричани по различен начин. Особено групата от тях чиято цел е единствено живот на гърба на обществото.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  За крайните партии, не се гласува от любов към лидерите им, а от отвращение от лидерите на традиционните партии. Колкото и да насаждат на пачи яйца някакви водачи, отвращението на хората не намалява.
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град

  Не допускате ли, че често определяните като крайни партии, почти винаги нацисти, фашисти и т.н., могат да изразяват и провеждат правилна, успешна и полезна за държавата си, в частност и за ЕС, политика?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Ако няма реакция, значи всички го смятат на нещо естествено. Това вече е неестествено и опасно.
  Впорчем Курц има вид на восъчна фигура на мадам Тюсо

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#5] от "zhivko6461":

  "Не чрез ограничаване на броя пенсионерите, а чрез ограничаване броя на неправомерно и незаконно ползващите социалните фондове, броя на заетите държавни и общински служители и т.н. Актуален проблем е ограничаване, по-точно драстично намаляване броя на незаконно пребиваващите в ЕС, наричани по различен начин. Особено групата от тях чиято цел е единствено живот на гърба на обществото."
  ==========
  Точно това имам предвид. Оставаше и да съм против пенсионерите, които са свършили своето.

  Еретик
 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Съвсем скоро франко- германският меркелистки режим ще достигне своя епогей с решението за автоматично преразпределение на мигранти от Азия и Африка. Това събитие ще бележи нов етап в разделението на Европа.

  Това ще предизвика реакция и десни и консервативни партии ще вземат властта в Испания, Италия, Австрия, в Гърция вече го направиха.

  Макрон във Франция се крепи на косъм.

  В Обединеното кралство консерваторите на Джонсън водят с 15 % пункта пред социалистите на Корбин.

  В Италия Салвини ще помете предателите Конте и Ди майо.

  Само в нашата меркелистка България нямаме алтернатива! Ще се превърнем в някакъв меркелистки резерват, Джурасик парк за меркелисти, ще ни показват по телевизиите!

 10. 10 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Ами Меркел като строи Северен поток на пук на Полша и Балтийските страни да не би да има някаква реакция?! Връзките на Германия с Русия са далеч по-големи. На Путин и награди му раздаваха. Меркел помни, че е била чавдарче.
  Иначе не се заблуждавайте за австрийските политици, нищо дясно няма в тях, същите либерасти са, само са под прикритие. Десни политици в Европа няма и не може да има, никой няма да ги остави.

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#5] от "zhivko6461":"Не чрез ограничаване на броя пенсионерите, а чрез ограничаване броя на неправомерно и незаконно ползващите социалните фондове, броя на заетите държавни и общински служители и т.н. Актуален проблем е ограничаване, по-точно драстично намаляване броя на незаконно пребиваващите в ЕС, наричани по различен начин. Особено групата от тях чиято цел е единствено живот на гърба на обществото."========== Точно това имам предвид. Оставаше и да съм против пенсионерите, които са свършили своето.
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов

  Използването на коментара Ви като цитат не означава, че Ви опонирам.

 12. 12 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#6] от "zhivko6461":

  "Не допускате ли, че често определяните като крайни партии, почти винаги нацисти, фашисти и т.н., могат да изразяват и провеждат правилна, успешна и полезна за държавата си, в частност и за ЕС, политика?"

  Това, че левундерите-УибераУи ги наричат крайни, въобще не значи, че е вярно. Ако ги слушаш можеш да си помислиш, че пращат всеки несъгласен в затвора, избиват навлеците и т.н. Абсолютни лъжи.
  Сега след Салвини започват лаенето с/у Курц. Обаче по техните опорки трябва да етикетират Австрия като диктатура, на което естесвено никой няма да повярва. И разбира се ще бъде преизбран, както и Салвини на следващите избори. А любимецът им Макрон със 100% сигурност отива в миманса и ще се запомни като най-измисления лидер на Франция и нанесъл най-много щети на ЕС. Във Франция постоянно протестират "жълти жилетки", протестират с/у пенсионните реформи, полицията арестува, забраняват се демонстрации, а Президентът се занимава да изнудва други страни да приемат навлеци.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Целта оправдава средствата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Весело

  При запазилата се подкрепя за крайнодесните изглежда напълно възможен призивът им - коалицията с Курц да се повтори. Бившият канцлер не изключва такъв вариант.
  *
  При всички случаи е по-добре от лява коалиция...

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Традиционното ляво и дясно в Европа, отдавна са в упадък. На тяхно място идват нови партии и организации,набедени за крайно десни, фашистки, расистки. Естествена реакция на губещите досегашните си места и облаги.

 16. 16 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Ако няма реакция, значи всички го смятат на нещо естествено. Това вече е неестествено и опасно.Впорчем Курц има вид на восъчна фигура на мадам Тюсо
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  За съжаление си прав. След като прекратиха разследването с/у Щрахе, астрийският електорат пак се върна покорно в рамките на най-употребяваната дума за свесен човек тук- "brav". Което означава "послушен, прилежен". Бих добавила и "безропотен".

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Казвате, бледнее пред Оушън Викинг и Гретето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 233 Весело

  Ами Меркел като строи Северен поток на пук на Полша и Балтийските страни да не би да има някаква реакция?! Връзките на Германия с Русия са далеч по-големи. На Путин и награди му раздаваха. Меркел помни, че е била чавдарче. Иначе не се заблуждавайте за австрийските политици, нищо дясно няма в тях, същите либерасти са, само са под прикритие. Десни политици в Европа няма и не може да има, никой няма да ги остави.
  —цитат от коментар 10 на inoki

  Сега остава и да обясниш: Какво общо имат чавдарчетата/пионерчета, с либерастите?! 🙄

  П.П. Няма да се учудя и ако си против "Сънчо"... 😕

  (не се чете)
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Както тука "Апартаментгейт". Някои напуснаха, някои отидоха консули, а партията пак в бяло.

 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тия не ги ли е страх от Путин бе

  гошо
 21. 21 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Лява политика е възможна там, където ползващите социал са малко, културни и благодарни.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Има поне още едно изискване - хората ползващи социални помощи да са чувствани като свои - майка ти, баща ти, баба ти, сестра ти. В момента в който хората ги почувстват като чужди "мангали" или "тарамбуки" подкрепата за социалните помощи затъва в гьола.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK