"Ибисагейт" не пречи на крайнодесните преди изборите в Австрия

Бившшият канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц на дебат с новия лидер на Партията на свободата Норберт Хофер.

© Reuters

Бившшият канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц на дебат с новия лидер на Партията на свободата Норберт Хофер.Правителство с канцлер Себастиан Курц и силна подкрепа за крайнодесните, които се измъкват невредими от политическия скандал на годината в Австрия - така изглеждат акцентите от проучванията в хода на кампанията, водеща към предсрочните парламентарни избори тази седмица.


Изборите бяха свикани след разпада на управляващата коалиция заради скандала с видеозапис от Ибиса, замесващ тогавашния лидер на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Клипът показваше разговор, в който Щрахе предлага щедри обществени поръчки на мнима племенница на руски бизнесмен.


Те са изпитание за Курц, някога наричан политически вундеркинд и станал канцлер едва на 31 години. Две години по-късно неговата консервативна Народна партия е преобразена и спечели изборите, макар и на цената на антиимиграционни послания и програми, които крайнодесните го обвиняват, че са откраднали.


Нов модел, но за кратко
В крайна сметка Курц и Щрахе съставиха коалиция, издържала 18 месеца. Те разчупиха модела на "широки коалиции" между консерватори и социалдемократи. Днес наследникът на Щрахе, Норберт Хофер (който бе формално избран за председател на партията миналата седмица), е най-големият съперник на бившия канцлер.


Правителството на Курц и Щрахе успяваше да подели отговорностите така, че не се стигна до "меките" санкции срещу Австрия от 2001 г. - предишния път, когато крайнодесните бяха във властта. Докато "Ибисагейт" не доведе до уволнение на вътрешния министър (спорна фигура от Партията на свободата) и - в отговор - вот на недоверие срещу Курц, с подкрепата на крайнодесните. Канцлерът бе свален и се насрочиха избори.


"Който иска Курц, трябва да гласува за Курц" - надпис на предизборен плакат във Виена.

© Reuters

"Който иска Курц, трябва да гласува за Курц" - надпис на предизборен плакат във Виена.


Лек спад


Анкетите показват, че Австрийската народна партия води, макар подкрепата за нея бавно да спада. В проучване на "Политико" е отчетен спад от три пункта за месец и половина - от 37 на 34%. В тази анкета социалдемократите са втори с 22 на сто, а Партията на свободата - с 20, колкото на предишните избори. Зелените следват с 12%, либералната "Неос" - 8.


Ако такъв резултат се потвърди, той обаче би бил по-добър за Народната партия и от предишния през 2017 г. - 31.5%. Други анкети дават на Народната партия между 33 и 35%. При запазилата се подкрепя за крайнодесните изглежда напълно възможен призивът им - коалицията с Курц да се повтори. Бившият канцлер не изключва такъв вариант.


Изборите идват и след няколко месеца на технократско правителство със сериозна подкрепа в страната - в политически разделена Австрия го одобряват 56% от респондентите. Самата Бригите Бирлайн, временният канцлер, се ползва с одобрението на 42% от австрийците, повече от всеки друг в кампанията (но тя не се кандидатира). Обяснението отчасти е, че тази администрация не се раздира от противоборства, каквито (макар и приглушени) имаше и в кабинета на Курц, но и е с ограничен мандат и пред нея не стоят тежки решения.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Лява политика е възможна там, където ползващите социал са малко, културни и благодарни. Колкото повече се качват на този клон, толкова по-десни ще стават настроенията и провалът на глупак като Щрахе не може да ги спре.

  Еретик
 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Логично развитие, защото корупционните скандалли в нормалните държави избухват и затихват, защото са малко и не се сливат един с друг. В България и други нашенски държави корупцията е системна и представлява постоянен проблем.
  Хората знаят, че корупцията ще отмине, докато мигрантите ще останат.

  подпис
 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Нима си мислите, че австрийците (европейците) ще стоят безучастно и ще чакат варвари да се взривяват в името на Аллах, озверели мигранти да разчленяват млади бели жени, а диви изнасилвачи да остават ненаказани?
  „Да оцелееш често означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапаш." (Джордж Оруел. 1984.)“

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4963 Неутрално

  За крайните партии, не се гласува от любов към лидерите им, а от отвращение от лидерите на традиционните партии. Колкото и да насаждат на пачи яйца някакви водачи, отвращението на хората не намалява.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Лява политика е възможна там, където ползващите социал са малко, културни и благодарни. Колкото повече се качват на този клон, толкова по-десни ще стават настроенията и провалът на глупак като Щрахе не може да ги спре.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  Т.е. работоспособните (влияят възраст, здравословно състояние и др. фактори) трябва да заработват достатъчно за да живеят добре и да попълват социалните фондове - разходи за държавна и общинска администрация, армия, охрана, здравеопазване, пенсии, образование, инфраструктура и т.н. Разходите трябва да са икономически обосновани, без излишен популизъм, изразяващ се в популярните "даване", подпомагане, поемане на разходи, увеличаване на заплати и т.н. Необмислените увеличени соцциални разходи при натрупан излишък са предпоставка за сериозни икономически състресения. Бюджетът трябва да е дело на компетентни и отговорни специалисти, които отстояват позициите си и укротяват амбицците на някои политици. Най-вече политици, чието кредо е да разпределят заработеното от другите. Добре познатото и масово прилагано "дайте да дадем", с почти постоянното продължение " пък ние ще си вземем ("усвоим") достатъчно. Важен фактор в икономическата политика е и недопускане необоснованото увеличаване на потребяващите. Не чрез ограничаване на броя пенсионерите, а чрез ограничаване броя на неправомерно и незаконно ползващите социалните фондове, броя на заетите държавни и общински служители и т.н. Актуален проблем е ограничаване, по-точно драстично намаляване броя на незаконно пребиваващите в ЕС, наричани по различен начин. Особено групата от тях чиято цел е единствено живот на гърба на обществото.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За крайните партии, не се гласува от любов към лидерите им, а от отвращение от лидерите на традиционните партии. Колкото и да насаждат на пачи яйца някакви водачи, отвращението на хората не намалява.
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град

  Не допускате ли, че често определяните като крайни партии, почти винаги нацисти, фашисти и т.н., могат да изразяват и провеждат правилна, успешна и полезна за държавата си, в частност и за ЕС, политика?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  Ако няма реакция, значи всички го смятат на нещо естествено. Това вече е неестествено и опасно.
  Впорчем Курц има вид на восъчна фигура на мадам Тюсо

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#5] от "zhivko6461":

  "Не чрез ограничаване на броя пенсионерите, а чрез ограничаване броя на неправомерно и незаконно ползващите социалните фондове, броя на заетите държавни и общински служители и т.н. Актуален проблем е ограничаване, по-точно драстично намаляване броя на незаконно пребиваващите в ЕС, наричани по различен начин. Особено групата от тях чиято цел е единствено живот на гърба на обществото."
  ==========
  Точно това имам предвид. Оставаше и да съм против пенсионерите, които са свършили своето.

  Еретик
 9. 9 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  Съвсем скоро франко- германският меркелистки режим ще достигне своя епогей с решението за автоматично преразпределение на мигранти от Азия и Африка. Това събитие ще бележи нов етап в разделението на Европа.

  Това ще предизвика реакция и десни и консервативни партии ще вземат властта в Испания, Италия, Австрия, в Гърция вече го направиха.

  Макрон във Франция се крепи на косъм.

  В Обединеното кралство консерваторите на Джонсън водят с 15 % пункта пред социалистите на Корбин.

  В Италия Салвини ще помете предателите Конте и Ди майо.

  Само в нашата меркелистка България нямаме алтернатива! Ще се превърнем в някакъв меркелистки резерват, Джурасик парк за меркелисти, ще ни показват по телевизиите!

 10. 10 Профил на inoki
  inoki
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Ами Меркел като строи Северен поток на пук на Полша и Балтийските страни да не би да има някаква реакция?! Връзките на Германия с Русия са далеч по-големи. На Путин и награди му раздаваха. Меркел помни, че е била чавдарче.
  Иначе не се заблуждавайте за австрийските политици, нищо дясно няма в тях, същите либерасти са, само са под прикритие. Десни политици в Европа няма и не може да има, никой няма да ги остави.

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#5] от "zhivko6461":"Не чрез ограничаване на броя пенсионерите, а чрез ограничаване броя на неправомерно и незаконно ползващите социалните фондове, броя на заетите държавни и общински служители и т.н. Актуален проблем е ограничаване, по-точно драстично намаляване броя на незаконно пребиваващите в ЕС, наричани по различен начин. Особено групата от тях чиято цел е единствено живот на гърба на обществото."========== Точно това имам предвид. Оставаше и да съм против пенсионерите, които са свършили своето.
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов

  Използването на коментара Ви като цитат не означава, че Ви опонирам.

 12. 12 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#6] от "zhivko6461":

  "Не допускате ли, че често определяните като крайни партии, почти винаги нацисти, фашисти и т.н., могат да изразяват и провеждат правилна, успешна и полезна за държавата си, в частност и за ЕС, политика?"

  Това, че левундерите-УибераУи ги наричат крайни, въобще не значи, че е вярно. Ако ги слушаш можеш да си помислиш, че пращат всеки несъгласен в затвора, избиват навлеците и т.н. Абсолютни лъжи.
  Сега след Салвини започват лаенето с/у Курц. Обаче по техните опорки трябва да етикетират Австрия като диктатура, на което естесвено никой няма да повярва. И разбира се ще бъде преизбран, както и Салвини на следващите избори. А любимецът им Макрон със 100% сигурност отива в миманса и ще се запомни като най-измисления лидер на Франция и нанесъл най-много щети на ЕС. Във Франция постоянно протестират "жълти жилетки", протестират с/у пенсионните реформи, полицията арестува, забраняват се демонстрации, а Президентът се занимава да изнудва други страни да приемат навлеци.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Целта оправдава средствата.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2270 Весело

  При запазилата се подкрепя за крайнодесните изглежда напълно възможен призивът им - коалицията с Курц да се повтори. Бившият канцлер не изключва такъв вариант.
  *
  При всички случаи е по-добре от лява коалиция...

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Традиционното ляво и дясно в Европа, отдавна са в упадък. На тяхно място идват нови партии и организации,набедени за крайно десни, фашистки, расистки. Естествена реакция на губещите досегашните си места и облаги.

 16. 16 Профил на tolkoli
  tolkoli
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Ако няма реакция, значи всички го смятат на нещо естествено. Това вече е неестествено и опасно.Впорчем Курц има вид на восъчна фигура на мадам Тюсо
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  За съжаление си прав. След като прекратиха разследването с/у Щрахе, астрийският електорат пак се върна покорно в рамките на най-употребяваната дума за свесен човек тук- "brav". Което означава "послушен, прилежен". Бих добавила и "безропотен".

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Казвате, бледнее пред Оушън Викинг и Гретето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2974 Весело

  Ами Меркел като строи Северен поток на пук на Полша и Балтийските страни да не би да има някаква реакция?! Връзките на Германия с Русия са далеч по-големи. На Путин и награди му раздаваха. Меркел помни, че е била чавдарче. Иначе не се заблуждавайте за австрийските политици, нищо дясно няма в тях, същите либерасти са, само са под прикритие. Десни политици в Европа няма и не може да има, никой няма да ги остави.
  —цитат от коментар 10 на inoki

  Сега остава и да обясниш: Какво общо имат чавдарчетата/пионерчета, с либерастите?! 🙄

  П.П. Няма да се учудя и ако си против "Сънчо"... 😕

  (не се чете)
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Както тука "Апартаментгейт". Някои напуснаха, някои отидоха консули, а партията пак в бяло.

 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Тия не ги ли е страх от Путин бе

  гошо
 21. 21 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Лява политика е възможна там, където ползващите социал са малко, културни и благодарни.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Има поне още едно изискване - хората ползващи социални помощи да са чувствани като свои - майка ти, баща ти, баба ти, сестра ти. В момента в който хората ги почувстват като чужди "мангали" или "тарамбуки" подкрепата за социалните помощи затъва в гьола.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK