Филип Димитров: Българи се самоунижават, като отказват да се чувстват европейци

Филип Димитров: Българи се самоунижават, като отказват да се чувстват европейци

© Иван Григоров"Ние сме най-бедните в ЕС" е лозунг на недоволството. Смущаващо е, че мнозина българи в неудовлетвореността си се самоунижават, като отказват да се чувстват това, което са, казва Филип Димитров в интервю за "Дойче Веле".


Филип Димитров е премиер на България в периода ноември 1991 - декември 1992. Той влезе в историята на прехода като "първият демократично избран български министър-председател". Днес Филип Димитров е съдия в Конституционния съд на България. Интервюто на ДВ с него е част от поредицата "30 години по-късно". Тя е посветена на промените в България и в целия тогавашен съветски блок, започнали преди 30 години.


Очаквахте ли, че Тодор Живков ще падне? Помните ли как научихте за свалянето му?
- Верният отговор е: и да, и не. Полша и Унгария, колкото и малко да научавахме за тях, бяха вдъхновение. От месеци се държахме (аз поне) донякъде предизвикателно, като че е дошло времето да падне. Беше повече въпрос на чест. От друга страна, беше трудно да си представиш как точно ще стане това.


Помните ли как тогава си представяхте бъдещето на България - след 10, 20 или 30 години?


- Знаех, че трябва да отпушим процеса и да променим веднага някои особено лоши закони. Затова и на 13 ноември, понеделника след свалянето на Тодор Живков, закачихме с колегата ми Константин Муховски прокламацията за незабавни законови и административни промени. Но за 10-30 години след това - не знам. Само знаех, че никак няма да е лесно.


Кога и как влязохте в политиката?


- Не бях мислел за партия. Смятах, че основавайки Адвокатски съюз (за което бяхме започнали да работим от края на октомври), ще имам(е) трибуна и средство за въздействие. След 10 ноември пишех устави на кого ли не. А след като Соломон Паси ме покани да напиша политическата декларация на Зелената партия, докато да се опомня, ме избраха за заместник-председател. После дойде декларацията ми "Ние не се разграничаваме" (от "Долу БКП" за разлика от позицията на председателя и говорителя на СДС). А на кръглата маса представих проекта за неотложни изменения в Конституцията (от БКП го бяха получили предварително и голяма част от него логично беше влязла в проектозакона, който обявиха на следващия ден).


Кои според Вас бяха ключовите събития през първата година след свалянето на Тодор Живков?


- Те са очевидни: кръглата маса, изборите за ВНС, оставката на президента Младенов и избора на Желю Желев, падането на Луканов. Това горе-долу следва същата логика, както и процесът в другите две страни с реална кръгла маса - Полша и Унгария. Разбира се, това ставаше с цяла година закъснение и компартията си беше взела поуки от развитията в Полша и Унгария, затова беше по-трудно.


Изборите показаха, че в България комунистите вече са преодолели първата уплаха. Математически СДС имаше горе-долу толкова депутати, колкото и "Солидарност", но те бяха спечелили всички места, обявени за избори (1/3 от Сейма), а ние бяхме претърпели поражения на много места. Това до голяма степен се компенсира от оставката на Младенов, предизвикана с демонстрации и с "Града на истината" (подобно на налагането на парламентарно избираем президент в Унгария, което отстрани Пожгай от надпреварата). Затова лично аз настоявах след оставката на Луканов да се предизвикат нови избори, но СДС реши да се върне в парламента, а "Подкрепа" прекрати стачката си.


Кои според Вас бяха най-големите грешки, допуснати от управляващи и опозиция в този период?


- Всички хора правят грешки, но неизменното поставяне на този въпрос говори за неизживян марксизъм. Това, което прави марксистката доктрина така ограничена и плоска, е вярата, че обществото се развива от една предварително зададена социална конструкция към друга такава. За дейците остава да "отгатнат" правилно "обществените закономерности", т.е. какво да се прави и ако нещо не е наред, значи те са допуснали "грешки".


Политиката е система от човешки избори (понякога дори не между добро и лошо, а между лошо и по-малко лошо) и да се мисли какво би било, ако нещо не би било така, е полезно за стимулиране мисълта на студентите, но твърде несигурно занимание. Нерядко действия, които неутрализират възможността да стане нещо много лошо след години, се оценяват като причината за нещо по-малко лошо.


Кои според Вас са онези български политици от първите няколко години след 1989, които трябва да останат в историята?


- Аз не мога да раздавам билетчета за учебниците по история. Мнозина имаха своя принос, но накрая решава - може би не винаги справедливо - самата история, т.е. това, което по различни пътища се внедрява в колективното (без)съзнание.


Как виждате България днес - 30 години след свалянето на Живков?


- България намери мястото си в западния свят, което впрочем достойните българи са се борели да ѝ осигурят през последните сто и петдесет - двеста години. Днес България е толкова европейска, колкото всички европейски страни.


Това не значи да е богата колкото Франция или подредена колкото Германия. Още има и категории труд, които са много подценени. Но дори по отношение на доходите разликите не са така драстично големи, както ги описват, ако прибавим в оценката данъци, собственост, някои цени. "Ние сме най-бедните в Европейския съюз" е лозунг на недоволството, но не ни описва като нещастна държава, а ни поставя в една доста висока категория.


Особено смущаващо е, че мнозина българи в неудовлетвореността си се самоунижават като отказват да се чувстват това, което са. Говорят за "тях, европейците", препоръчват равна дистанция спрямо тях (т.е. нас си) и например Русия, говорят за балансирано приемане на НАТО (т.е. на себе си) спрямо "другите", изобщо тегли ги към балканска неопределеност - онова, което достойните българи още през XIX век са отхвърляли. Тези, които работят целенасочено, за да стимулират такива чувства, едновременно с това разказват небивалици за времето на комунизма.


На какво според Вас се дължи засилващата се носталгия към времената на Живков и НРБ?


- Живеем в свят на недоволство. Неприлично е да не искаш промяна, да не твърдиш, че всичко е объркано (такава държава няма), че всички, които те управляват, са корумпирани и безчестни. За всичко ми е виновна държавата, а аз се мисля като свестен само защото всички други са идиоти. Младите не могат да изпитват носталгия по нещо, което не са виждали. Те естествено не могат да си представят нито задушаващата атмосфера, нито печатите по бедрата, нито откритите листове, нито празните магазини. За тях такъв абсурден свят просто не е за вярване.


Комунистическото минало им се привижда с всичко, което имат днес, благодарение на демокрацията плюс някакви твърдяни "удобства", които били загубени. Затова е важно да се изучава престъпният характер на комунистическия режим. А поне за някои от по-старите важи обяснението на онзи осемдесетгодишен телевизионен събеседник, който казва: "Как хубаво си живеехме преди, всичко беше по-лесно, и на бригадите се веселехме, а и жените повече ме харесваха."


Да оставим анекдота настрана. Разбирам, че повечето от тези, които някак си са успели да се справят по време на комунизма, не са престъпници и е мъчително да им докажем, че животът им е минал под знака на фалшиви и престъпни идеи. Затова и в Германия истинската морална денацификация дойде близо тридесетина години след края на войната. След тридесет години обаче тази деликатност вече е изчерпала смисъла си.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Ама този брадат козел, жив ли е още?
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  Жив е, жив е... Хо-хо-хо!

 3. 3 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Един от малкото свестни политици.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ!!!!
  Един от малкото, които не продадоха Душата си!!!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  България няма нужда от интелигентни политици, какъвто беше Филип Димитров. Достатъчно са и бандити и мафиоти. Затова се е абонирала за последното място.

 6. 6 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Един от малкото свестни политици.
  —цитат от коментар 3 на oak17621787


  😁😁😁😁😁

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Биде предаден и от свои и от чужди...

 8. 8 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Любопитно

  България няма нужда от интелигентни политици, какъвто беше Филип Димитров. Достатъчно са и бандити и мафиоти. Затова се е абонирала за последното място.
  —цитат от коментар 5 на Роси

  Един анализ точно по твоя въпрос: Българската интелигенция - шизофренична между Ганю и Левски

  Пустота и безцветност остава за душата между полюсите"
  21 Септ. 2019 Митко Новков https://t.ly/NynkK

  (не се чете)
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Ама този брадат козел, жив ли е още?
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  Жив е! Въпреки клетвите от безверниците комунисти.

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Достоен човек е Филип

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Гневно

  Браво на Филип!Не само отказват да се чувстват европейци,ами отказват да си сменят и пола!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Те огромна част от българските граждани не са европейци —нито по начин на възприемане на света, нито на външен вид (стила на обличане и телодържанието имам предвид). Харесва им баткивщината и шуробаджанащинката. И много държат да имат робство и освободител.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Някой разбра ли какво е искал да каже Ф.Д.?! Същите нонсенс-и ги плещеше и преди тридесет (вече) години...

 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Достоен човек е Филип
  —цитат от коментар 10 на Пипера е много лют


  ++++
  Не само достоен,ами и лилаво достолепен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ФД е от малкото хора, които прояви характер, когато го налазиха червените кхмери и турските орди от ДС. Странна личност, но сега като го сложа до БайХ, направо изглежда като кандидат за Нобелова награда.
  В България отколе са на мода управляващи с малко мозък, с псевдошумкарско потекло или каскети, прочели през целия си живот само устава на БКП.
  А, и вифаджиите, вифаджииите

  ПП Симеоновската школа също е много популярна, абе...

 16. 16 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ама този брадат козел, жив ли е още?
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  Жив е , и цоца още от държавната хазна.
  Беше в конституционния съд, ако не е махнат още цоца там от хазната.

 17. 17 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  А ти Филипе, нещо направи ли за да е заплатата на българина да е като на испанеца или италианеца?

  Не само не си направил нищо, но и си вредил умишлено на българите.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Тоя никаквец съсипа селското ни стопанство.
  Сега се чуства европеец с българската си заплата на конституционен съдия...
  И даже подкрепи останбулската конвенция.
  Мнението ми за него е като за Калпакчиев, Лалов, Панов и Тодорова.
  Политически пристрастни.
  Което е в противоречие със заеманите постове.
  Оставка!!!

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  ДС напълни СДС с ченгета, които в подходящия момент да провалят правителството и да разпаднат парламентарната група..
  Който и да беше свалянето му беше предизвестено.

 20. 20 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Любопитно

  При този грлупендер беше направена реституция в "реални граници", и имаме сега частни терени м/у блокове построени преди 30-40 години.
  И на зелените терени изникват нови блокове презастроени.

  ТОй беше и този при които унищожиха земеделието с "реалните граници"

 21. 21 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Един скромен български политик, премиер и човек, достоен за уважение! Предаден от всички, винаги отстояващ докрай принципите си!
  Не останаха много като него...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":

  Ф.Д. нарочно сам се свали от власт и подари властта на комунистите. Което ДОКАЗВА,че е агент на ДС.

 23. 23 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 225 Весело

  УВАЖЕНИЕ!!!!Един от малкото, които не продадоха Душата си!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Той дори не я е намерил.
  Психодясно.

 24. 24 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Вместо да копира това което правеха икономиките на другите соц страни, този ниско чел тръгна да измисля колелото и до голяма степен повечето ни наследствени проблеми проблеми дори и до днес бяха заложени в мътните 1990-1997. Всеки управлявал тогава трябва да чука камъни в Белена за национално предателство, довели до геноцид над народа си.

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Филип Димитров:
  „Третата причина е, че ние допуснахме, и тук аз нося определена вина. Значи, аз имах да преценявам между различните становища, които се вихриха около мен и в моето правителство, но тъй като икономическият ми екип беше горе-долу единен в това отношение, аз най-накрая не оспорих това и оставих да го направим по този начин. Това беше разделянето във времето между преобразуването и раздържавяването на предприятията. …
  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Причината е в образователната система, включително БАН и ВУЗ, които въртят безкритично толкова митологеми за нашата нация, че само северномакедонците могат да ни съперничат.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Тоя никаквец съсипа селското ни стопанство.Сега се чуства европеец с българската си заплата на конституционен съдия...И даже подкрепи останбулската конвенция.Мнението ми за него е като за Калпакчиев, Лалов, Панов и Тодорова.Политически пристрастни.Което е в противоречие със заеманите постове.Оставка!!!
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Какво селско стопанство е съсипАл?
  Помниш ли опашките пред плодзеленчуците и показните магазини?

 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  При този грлупендер беше направена реституция в "реални граници", и имаме сега частни терени м/у блокове построени преди 30-40 години.И на зелените терени изникват нови блокове презастроени.ТОй беше и този при които унищожиха земеделието с "реалните граници"
  —цитат от коментар 20 на WWW


  Земеделието го унищожи колективизацията.

 29. 29 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Тоя никаквец съсипа селското ни стопанство.Сега се чуства европеец с българската си заплата на конституционен съдия...И даже подкрепи останбулската конвенция.Мнението ми за него е като за Калпакчиев, Лалов, Панов и Тодорова.Политически пристрастни.Което е в противоречие със заеманите постове.Оставка!!!
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  МОЛЯ, ПИЙТЕ СИ РЕДОВНО ЛЕКАРСТВАТА!!!

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":

  Жельо съсипа армията, а този селското стопанство.
  Не е хубаво неадекватни на ситуацията хора да карат влака.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":

  Когато селяните през 1990г. си поискаха земята,такива като Ф.Д. сътвориха и приеха нарочно толкова сложни и измамни процедури за връщането на земята,че селяните се отчаяха и отказаха от нея. Това и беше скритата цел. В резултат комунистите заграбиха земята и превърнаха селяните в роби работещи земите им за жълти стотинки. Затова не се чуди когато днес българите бягат във Великобритания да берат ягоди,а не тук.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално
 34. 34 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Един от най- добрите политици в последните 30 години...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":

  А ти Филипе, нещо направи ли за да е заплатата на българина да е като на испанеца или италианеца?Не само не си направил нищо, но и си вредил умишлено на българите.
  —цитат от коментар 17 на WWW


  Не е работа на Филип да ти направи заплатата като на който и да е. Твоята заплата е единствено твоя грижа. Още дядо Славейков го е знаел това, но марксическо възпитание и природна ограниченост не позволяват някои естествени неща да са ясни за някои биоединици.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Фил, защото беше голям европеец си беше взел двама служители на американските служби да го съветват!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":Жельо съсипа армията, а този селското стопанство.Не е хубаво неадекватни на ситуацията хора да карат влака.
  —цитат от коментар 31 на НеКой


  Армията и селското стопанство го съсипаха твоите ментори - комунистите!
  Селското стопанство - с колективизацията, а армията - от края на 80-те до 97год. с "деполитизацията", кражбите и разформироването на поделения! Ако помниш, нЕкои "наши другари" рязаха буквално "подарени"подводници и кораби за скрап...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  " България няма нужда от интелигентни политици, какъвто беше Филип Димитров. Достатъчно са и бандити и мафиоти. Затова се е абонирала за последното място."

  От това имат нужда сараите, не България ! Друг е въпроса, че татовия продаде доверието на обществото именно на олигарсите !

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  " - Аз не мога да раздавам билетчета за учебниците по история. Мнозина имаха своя принос, но накрая решава - може би не винаги справедливо - самата история, т.е. това, което по различни пътища се внедрява в колективното (без)съзнание."

  Един добър отговор от личност, останала далеч извън престъпността и корупцията, съпътствали обществото ни през тези 30 години произвол и безнаказаност !

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Гневно

  До коментар [#5] от "Роси":

  "България няма нужда от интелигентни политици"
  ==========
  Демек, като ФД?
  ФД се самосвали с политическо хоракири, охрани ДПС и го превърна в мощен фактор, разтури ТКЗС, но не върна земята, което съсипа нашите пазари навън......

  Еретик
 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1605 Гневно

  До коментар [#27] от "4ort":Жельо съсипа армията, а този селското стопанство.Не е хубаво неадекватни на ситуацията хора да карат влака.
  —цитат от коментар 31 на НеКой


  ++++++++++++++++......!!!!!.....виж само и сега каква КАША му е в ГЛАВАТА на този екземпляр.........!!!!!........не може тотално НЕОРЕНТИРАНИ и НЕАДЕКВАТНИ ИНДИВИДИ да """управляват"" ДЪРЖАВАТА и да ВЗИМАТ КЛЮЧОВИ за
  УПРАВЛЕНИЕТО РЕШЕНИЯ.........!!!!!?????!!!!!......тези БРАДАТИ юнаци сами за себе си БЕХА БЕДСТВИЕ........!!!!!!......ииии.....МУЛТИПЛИЦИРАХА това БЕДСТВИЕ върху ЦЯЛАТА НАЦИЯ с НЕАДЕКВАТНИТЕ си и ГРЕШНИ """РЕШЕНИЯ"""......../.....като ги гледах навремето как беха запушили ЦЕНТЪРА и ВЪРТЕХА МУЗУФЕРЛЪЦИТЕ......!!!!????!!!!!.....се питах как е възможно ЦЕЛИЯ ПСИХОДИСПАНСЕР от 4-ти КИЛОМЕТЪР да се събере на СПЯВКА.......!!!!!?????!!!!!....ааа тея и ВЛАСТА ЗЕМАХА.......!!!!!.......ииии.......РЕЗУЛТАТИТЕ са НАЛИЦЕЕЕ........!!!!!...../......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Тоя никаквец съсипа селското ни стопанство...
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Я пак.
  Кой съсипа селското стопанство?
  Отговорът на П. Младенов, член на политбюро на БКП и президент на НРБ, даден през декември 1989 г. :
  Не може да оценим иначе освен като израз на най-грубо недомислие и безотговорност одържавяването на кооперативния сектор и унищожаването на трудово-кооперативните земеделски стопанства – акт, който в много отношения има необратими последици.
  Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до ликвидиране на кооперативния строй на село. Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със "затихващи функции".

  Главният показател за оценка на работата беше т. нар. "среден добив от единица обработваема площ". Цената на постигнатите успехи нямаше никакво значение. Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аграрно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство. От традиционен износител
  България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж и други селскостопански стоки за стотици милиони долари. Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на българската икономика от естествените й природно-климатични условия, унищожи традиции и култура, създавани с векове. Гигантоманията и премахването на малки и средни производствени звена засегна най-чувствително производството на хранителни стоки, търговията и общественото хранене, създаде сериозни проблеми в бита и начина на живот на хората."
  Комай, това, дет си го изтропал е било факт много преди Филип Димитров да се опита да стори нещо за 13 месеца управление.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Селското ни стопанство или по-скоро земеделието, беше съсипано още през 1944-та година! Ако имаш претенции, обърни се към правоприемниците на БКП.

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#41] от "kesh":

  Ти не го ли помниш този брадатко как беше написал статия, че решенито за забрана на истанбулската конвенция били политическо и неправилно. Въпреки че съдиите се мотивираха,а и мнозинството беше значително. Обаче за скандалното решение на Калпакчиев мълчи, сигурно щото е от нашите...

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Какви ги приказвате? Филип Димитров преди 1989 г. даваше безплатно от времето си като доброволен събеседник на "Телефона на Доверието" в София. Колко агенти на ДС познавате които да раздават без някакво облагодетелстване време и сили за нещо?

 46. 46 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ф.Д. нарочно сам се свали от власт и подари властта на комунистите. Което ДОКАЗВА,че е агент на ДС.
  —цитат от коментар 22 на deaf


  Това беше тезата на часовите вестници, които дори година по-късно не бяха разбрали, че властта се е сменила и само каканижеха как бил предал Синята идея.

  А това, с което ги взриви, беше че отказа да им е параван и сам поиска вот на доверие, за да може или да свърши, каквото трябва, или да си търсят друго лице, което да им замазва далаверите под прикрието за демокрация. Нагласили си бяха всичко кадрите на ДС и бившата партийна номенклатура, а той им измами очакванията.

  Определено най-достойният политик в новата история на България - не искаше властта заради самата власт. След като му подмениха подкрепата, нямаше за какво повече да стои там.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#35] от "simval":

  Все пак не трябва да се забравя, че нивото на стандарта и доходите, в много голяма степен зависи от политиката на управление. От какво например трябва да зависи заплатата на един учител? В никакъв случай не зависи само от неговите способности. Има много важни фактори в определянето на заплатите и доходите. Това, че някои повтарят като папагали, че заплатите ни зависят само от нас, не е цялата истина.

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#41] от "kesh":Ти не го ли помниш този брадатко как беше написал статия, че решенито за забрана на истанбулската конвенция били политическо и неправилно. Въпреки че съдиите се мотивираха,а и мнозинството беше значително. Обаче за скандалното решение на Калпакчиев мълчи, сигурно щото е от нашите...
  —цитат от коментар 44 на НеКой


  ........+++++++........!!!!!!........във целата ДЪРЖАВА ТЕКЪТ НЕОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ.........!!!!!.......те са следствие от членството ни в Е С.......!!!!!.......СЪДЕБНАТА СИСТЕМА и некой , части от АДМИНИСТРАЦИЯТА са все още ФЕОДАЛНИ ОСТАТЪЦИ от миналото.......!!!!????!!!!!........рано или КЪСНО ВСИЧКО ТОВА ше се РАЗКАПЕ от ВЪТРЕ и ше ОТИДЕ КУРБАН........!!!!!!........тепърва ВЪТРЕШНИЯ и ВЪНШЕН натиск за АДЕКВАТНА , ЕФЕКТИВНА и БЕЗПРИСТРАСТНА СЪДЕБНА СИСТЕМА ше се УСИЛВАТ........!!!!!!.......ТЕКЪТ не ОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ ВЪТРЕ в САМИЯ Е С..........ние нямаа как да ОСТАНЕМЕ """"остров на СТАБИУНОСТААА""""".......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#42] от "simval":

  И ти вярваш на този "доклад" на комуниста Младенов,че България внасяла картофи и лук,(!),когато аз тогава с очите си виждах изобилната реколта по обширните поля!? И когато стотици хиляди ученици и студенти все още ходеха на селскостопански бригади! Целта на този "доклад" е била единствено да помогне и оправдае преврата срещу Т.Ж.

 50. 50 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тоя никаквец съсипа селското ни стопанство. ...
  —цитат от коментар 18 на НеКой  До коментар [#18] от "НеКой":
  До коментар [#20] от "WWW":
  До коментар [#27] от "4ort":

  - Поредността, с която се извършиха реституцията и приватизацията е една от шашмите на престъпния ни преход. Унгария се спаси от "местна, щастлива унгарска мафия" защото започна със структуроопределящите предприятия.
  - Моите адмирации за признанието на Ф.Димитров - ком 25.
  - Отговори за провала на на нашия "преход" дължат отхвърлилите планът на Ран и Ът. Луканов и Костов са сред тях.

  Иван Пушкаров:
  „- Икономическият екип в правителството на Димитър Попов – вие, Димитър Луджев и Иван Костов,трябваше да започне икономическа реформа. Каква я мислехте и каква стана, г-н Пушкаров? Преживя ли икономиката ни своя 10 ноември?

  -(Много дълбока въздишка) Икономиката ни не преживя своя 10 ноември, преживя своя 19 май. Потъна в преврата. …“
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7146016


 51. 51 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Я да ви питам...
  Кое правителство призна държавата Македония?
  Давайте с отговорите не се срамувайте.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Защо горяните и полтзатворниците не оглавиха СДС?

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  Спиртомерът Д. Драганов, наричаше Ф.Д. "хормонален сбърканяк". Тогава, тихите и интелигентни хорица, се считаха от простокрацията за гейове. Което е в сила и сега. Затова Боце цъфти и процъфтява.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 389 Неутрално

  А ти Филипе, нещо направи ли за да е заплатата на българина да е като на испанеца или италианеца?
  —цитат от коментар 17 на WWW


  Когато Филип Димитров дойде на власт средната заплата в България беше под $60. Днес е $600. Не е испанската или италианската, но е много по-близо до тях днес отколкото преди него.

 55. 55 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#54:"Ехото на Гласът"][/quote]

  Какво ще рече средна работна заплата?
  Колко човека я вземат?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 56. 56 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Филип Димитров - кмет, президент, мин-председател и космонавт!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 57. 57 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#49] от "deaf":

  Верно, бе, как не бех се сетИл.
  Наверно си прав, не бех се замислЯл.
  Наверно и $13 млрд външен дълг е бил измислен за да се оправдае преврата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 58. 58 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И ти другарю Димитров допринесе затова българите да се самоунижават и да не се считат за европейци. Странно е как всички бехте големи революционери и предадохте и изоставихте народа когато най-много ви вярваше, сега този патос е излишен, едва ли вземаш 350 лв пенсия.

 59. 59 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Защо някои (много) българи отказват да се чувстват европейци ?
  Има няколко причини :
  1. Защото са така са подковани от червената мафия.
  2.Защото просто не са дорасли и не го осъзнават това чувство.
  3. Тази част от българите осъзнават колко сме далеч от средния европеец и са достатъчно интелигентни , че ги е срам при контакти да бъдат европейци.
  Тази част е най- малобройна , към нея принадлежа и аз , защото познавам манталитета на средно-интелигентния европеец , ако такъв въобще може да се синтезира .

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":Верно, бе, как не бех се сетИл.Наверно си прав, не бех се замислЯл.Наверно и $13 млрд външен дълг е бил измислен за да се оправдае преврата.
  —цитат от коментар 57 на simval  До коментар [#57] от "simval":

  Дългът на България през 1989г. е бил малко над $10млрд. А БВП - $21,99млрд. или почти $22млрд. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 50% от БВП. Тоест,България е нямала никакъв проблем с този дълг...

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Наистина отлично интервю. Стегнати, целенасочено, откровено(доколкото коже от позицията на времето), балансирано, мъдро.
  Малко известен е фактът че 3 години след поражението си (1948) на референдум Германия почти по равно решава да бъде или райх на Кайзер Вилхем или трети райх. Чак през 1970 година решава да е република :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално


  [quote#6:"Тиква загубена"][/quote]

  Неостър си за пет главанака!

 63. 63 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#47] от "Petleshev":

  До коментар [#35] от "simval":Все пак не трябва да се забравя, че нивото на стандарта и доходите, в много голяма степен зависи от политиката на управление. От какво например трябва да зависи заплатата на един учител? В никакъв случай не зависи само от неговите способности. Има много важни фактори в определянето на заплатите и доходите. Това, че някои повтарят като папагали, че заплатите ни зависят само от нас, не е цялата истина.
  —цитат от коментар 47 на Petleshev


  Никой не е забравил - "нивото на стандарта и доходите" почти изцяло зависят от управлението.
  От какво "трябва да зависи заплатата на един учител" не знам, но знам, че не съм чул по света някой да е забогатял като учител. Така че, ако ти непременно държиш да разполагаш с доста пари, не се захващай с даскалуване. Изборът е изцяло твой и зависи само и единствено от тебе.
  ПП. А това за папагалите ще го отмина снизходително.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 64. 64 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#6:"Тиква загубена"]
  —цитат от коментар 62 на Alexander97
  Неостър си за пет главанака![/quote]

  А ти си умен , колкото Бойко Борисов!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 65. 65 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  При този грлупендер беше направена реституция в "реални граници", и имаме сега частни терени м/у блокове построени преди 30-40 години.И на зелените терени изникват нови блокове презастроени.ТОй беше и този при които унищожиха земеделието с "реалните граници"
  —цитат от коментар 20 на WWW


  И глупендер го наричаш?!?!???
  "Па тури си една кърпа на очите и псувай, псувай, дорде го смръдне далакът!"
  Бай Ганю/ АК

 66. 66 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  Дългът на България през 1989г. е бил малко над $10млрд. А БВП - $21,99млрд. или почти $22млрд. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 50% от БВП. Тоест,България е нямала никакъв проблем с този дълг...
  —цитат от коментар 60 на deaf


  Никакъв проблем, прав си.
  Да се чуди човек защо оня главанак Луканов обяви фалит.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#66] от "simval":

  За да съсипе българската икономика и комунистите да я изкупят на безценица. Както и стана.

 68. 68 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":

  "Какво селско стопанство е съсипАл?
  Помниш ли опашките пред плодзеленчуците и показните магазини?"

  Нека прочете речта на Петър Младенов пред БеКаПе-то!
  Там е описано всичко – и съсипаното селско стопанство, и "цъфтящата индустрия", здаве, образование...
  После го прехвърлиха на Филип Димитров, после на Ив. Костов, а на края на ДЕМОКРАЦИЯТА!
  "Искахте демокрация, на ви сега!"
  Преди всичко беше без пари – и здравеопазване, и образование..
  Още малко и сиренето ще изкарат без пари 🤣🤣🤣
  Носят портрети на Тато, на Сталин, на Димитров..
  Копринкаджии!

 69. 69 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#67] от "deaf":

  О-о, извинявай, моя грешка.
  Мислех, че разговарям с нормален човек, а ти си бил от биоединиците.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 70. 70 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#68] от "Alexander97":

  Виж №42.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 71. 71 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Като си спомня за този една дума само ми идва.......некадърен !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Тоз ни слади, ни блажи! Даже и за крадец не става, щото е будала. Лалугер в тъмна дупка, намерил комфорт и тишина.

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Тоз ни слади, ни блажи! Даже и за крадец не става, щото е будала. Лалугер в тъмна дупка, намерил комфорт и тишина.

 74. 74 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Някой разбра ли какво е искал да каже Ф.Д.?! Същите нонсенс-и ги плещеше и преди тридесет (вече) години...
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Гладния ти задник през 1994-1997 година не успя ли да ти го преведе?

 75. 75 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Тоя никаквец съсипа селското ни стопанство.Сега се чуства европеец с българската си заплата на конституционен съдия...И даже подкрепи останбулската конвенция.Мнението ми за него е като за Калпакчиев, Лалов, Панов и Тодорова.Политически пристрастни.Което е в противоречие със заеманите постове.Оставка!!!
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Какво селско стопанство щеше да оцелее при курс 3000 лв за 1$? Много искам да си го представя и това селско стопанство, което щеше да оцелее през 1993 год с 30лв за 1$, после 100, 200, 500, 1000 като стигнем до 3000те. Що приказвате глупости бе червенино, като ревете за едни ТКЗС-та на Радка Налбантова, ама не ревете, че заплатата я бяхте докарали до 10$!!!!!!!!!

 76. 76 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#42] от "simval":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Не си спомням вече – по телевизора ли го чух/гледах или го четох във "вестника им"!
  Не вярвах, че това, което знаехме, се произнася от "вожда им"!
  Тук пишат съвсем млади хора, чули, разказано от старци, клубове по интереси...
  Някои немогат да повярват, че ВСИЧКО ИЗЧЕЗВАШЕ за секунди!
  Аз и приятелите ми се питахме кравите ли измряха или и те стачкуват?
  Комунистът е способен да направи дефицит на пясъка в Сахара!

 77. 77 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  При този грлупендер беше направена реституция в "реални граници", и имаме сега частни терени м/у блокове построени преди 30-40 години.И на зелените терени изникват нови блокове презастроени.ТОй беше и този при които унищожиха земеделието с "реалните граници"
  —цитат от коментар 20 на WWW


  Червена бабичко, какво земеделие щяхте да правите с чужди земи , със заплата от 10$ и да се разпореждате както вас партията ви научи? Ам дай сега и на мене 10 000 дка земи , ама аз няма да давам рента, няма да давам нищо само чакам да дойдете да ми бачкате на вашите земи в моето ТКЗС! То и на Бойко му е мечатата да прави магистрали без да дава пари за отчуждени земи, ама така всеки може - на чуждото както намери за добре!

 78. 78 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":Ф.Д. нарочно сам се свали от власт и подари властта на комунистите. Което ДОКАЗВА,че е агент на ДС.
  —цитат от коментар 22 на deaf


  Нито е агент, нито сам се е свалил!! Просто не ви клекна на догано-ДС-Желевия масраф!
  Без мнозинство не може да се управлява, може да се крета! ЕЙ ти сега премиер в зависимости! ФД не ви осигури Пеевски през 1992-ра и ви трябваха доста години след това да си го направите.

 79. 79 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":Ф.Д. нарочно сам се свали от власт и подари властта на комунистите. Което ДОКАЗВА,че е агент на ДС.
  —цитат от коментар 22 на deaf


  И имай предвид, че го защитавам така, както съм го защитавал и тогава. Само дето сега съм в ДСБ, не в СДС.

 80. 80 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  [quote#23:"Panda"][/quote]

  Да ви имам и гнусните дебели души като тая на ББ, на шефа на БНР, като на Гешев, като на Недялко Недялков дето е готов на брат си да посегне....
  Гнусни мизерници сте! Направихте така, че да има чар и в журналисти като Виза Недялкова и дори във Волгин с гнусотия!

 81. 81 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":"България няма нужда от интелигентни политици"========== Демек, като ФД? ФД се самосвали с политическо хоракири, охрани ДПС и го превърна в мощен фактор, разтури ТКЗС, но не върна земята, което съсипа нашите пазари навън......
  —цитат от коментар 40 на Костадин Иванов


  ФД е уптавлявал от новември 1991 до октомври 1992 и още в оставка до 31 дек, 1992 година. От вашия Бойко 10 години що не искахте неща, които искате за 1 година от него???????????????????????????????????????

 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  "От месеци се държахме (аз поне) донякъде предизвикателно, като че е дошло времето да падне. Беше повече въпрос на чест."
  Знаех си, че е бил дисидент.

 83. 83 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  [quote#60:"deaf"][/quote]

  По какъв курс смяташ долата? По онзи дето го имаше на хартия, но не продаваха долати срещу него ли? В края на 1989 год 1$ беше около 5 лв при магурата и бързо стигна 10 лв около ноември-декември 1989 год. Ама вие смятате 1$=1лв както БНБ го е изкупувало принудително от работещите в чужбина.

 84. 84 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  И той е чист като сълза ,както и Жан Виденов...

 85. 85 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Филип Димитров и Иван Костов са едниствените истнски политици станали министър председатели след "падането"на комунизма в България. Което не пречи да кажа, че и на двамата не им харесваше българите да имат мечти и да се стремят към най-доброто. Винаги казваха да се сравняваме с Румъния или СЪрбия, но никога с Франция, Германия или поне Полша.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 86. 86 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Нищо не е съсипвал. След 1944 год. България на практика няма селско стопанство. Създадетлите на АПК предпоставиха това съсипване веднага след като трябваше да съществува по нормалния начин. А Филип Димитров е човека, който се опита да вкара България в нормалния път на развитие, но беше спрян от комунистите водени от Ахмед Доган. Изказването му за носталгиците по соца е съвсем резонно. Не е резонно предполагането му, да не е възможно да се чувстваш европеец и да си най-бедния в Европа. Но е прав, че е по-добре да си най-беден в ЕС, отколкото най-богат в СИВ. Но в никакъв случай не трябва да се спира до тук.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 87. 87 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Дългът на България през 1989г. е бил малко над $10млрд. А БВП - $21,99млрд. или почти $22млрд. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 50% от БВП.
  —цитат от коментар 60 на deaf


  Другарю, нещо сте объркали. През 1989 БВП на НРБ е 39 млрд. лева. По официалния курс на БНБ тогава (2,50 лв за $) това прави $15,6 млрд. По неофициалния (и много по-реалистичен) курс на черно (5-6 лв за $) по-скоро $6-8 млрд.

  https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=120031
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_дългова_криза_ (1987_–_1994)

  Ако на мен не вярвате поне четете речитете на другаря Младенов пред закритото заседание на ЦК през декември 1989.
  "Особено неблагоприятно е, че нарастване­то на задълженията става на фона на [b]намаляваване на постъпленията в конвертируема валута[/b] и при съхраняване на зависимостта на икономиката и на социалната сфера от вноса по второ направление. "
  http://glasove.com/categories/skandalyt/news/predi-29-g-petyr-mladenov-za-todor-zhivkov-vse-edno-opisva-bojko-borisov-i-dneshna-bylgariya-dokument

 88. 88 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Весело

  Да не забравим, че станахме и франкофони.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 89. 89 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо горяните и полтзатворниците не оглавиха СДС?
  —цитат от коментар 52 на blondofil


  СДС искаха радикална промяна, по-радикална от това 70-годишни управници да заменят 80-годишните.

 90. 90 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дългът на България през 1989г. е бил малко над $10млрд. А БВП - $21,99млрд. или почти $22млрд. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 50% от БВП. Тоест,България е нямала никакъв проблем с този дълг...
  —цитат от коментар 60 на deaf


  Разбира се. Обяви мораториум по плащанията и започна, вместо да внася с пари, да получава като хуманитарни помощи храни и медикаменти, щото комунистите така са си представяли липсата на проблеми.

 91. 91 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Какво селско стопанство щеше да оцелее при курс 3000 лв за 1$? Много искам да си го представя и това селско стопанство, което щеше да оцелее през 1993 год с 30лв за 1$, после 100, 200, 500, 1000 като стигнем до 3000те. Що приказвате глупости бе червенино, като ревете за едни ТКЗС-та на Радка Налбантова, ама не ревете, че заплатата я бяхте докарали до 10$!!!!!!!!
  —цитат от коментар 75 на Oleg Shishmanov


  Др. Си е агент на др.Тръмп, щото непрекъснато си обезценява валутата спрямо неговата. Обаче др. Тръмп е агент на др. Си и прави всичко възможно да го спре.

 92. 92 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  През 1989 БВП на НРБ е 39 млрд. лева. По официалния курс на БНБ тогава (2,50 лв за $) това прави $15,6 млрд. По неофициалния (и много по-реалистичен) курс на черно (5-6 лв за $) по-скоро $6-8 млрд.
  —цитат от коментар 87 на Ехото на Гласът


  Мисла, че си икономически гений. През 1989 не е изчисляван изобщо БВП, смятан е национален доход, ама той е толкова различно нещо, че даже топлинен счетоводител не би могъл да превърне едното в другото, само ти!

 93. 93 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#18] от "НеКой":Селското ни стопанство или по-скоро земеделието, беше съсипано още през 1944-та година! Ако имаш претенции, обърни се към правоприемниците на БКП.
  —цитат от коментар 43 на Petleshev

  Правилно, съсипаха земеделието на Белчо и Сивушка! Обърни се към някое НПО за защита на традиционното земеделие...

  (не се чете)
 94. 94 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 389 Неутрално

  През 1989 не е изчисляван изобщо БВП, смятан е национален доход, ама той е толкова различно нещо
  —цитат от коментар 92 на usero


  Колко различно нещо е? Апропо, аз цитирам в-к Дума (статия написана от Васил Коларов). Данните не са измислени от мен. Или ще кажеш, че другаря Васил Коларов, председател на БНБ за периода, който обсъждаме, и кой не разбира какво е БВП?

 95. 95 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  При този грлупендер беше направена реституция в "реални граници", и имаме сега частни терени м/у блокове построени преди 30-40 години.И на зелените терени изникват нови блокове презастроени.ТОй беше и този при които унищожиха земеделието с "реалните граници"
  —цитат от коментар 20 на WWW


  а значи то е виновен, а не БКП която прсвои земята на хората, що за идиот, земеделието го унищожи също любимото ти БКП

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 96. 96 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Червените кхмери пак налазили форума и плюят ли плюят.Сегашната Територия си заслужава "политиците".

 97. 97 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  то трябва да имаш работещо сиво вещество,пич... При теб очевидно е в дефицит. Така че най добре не питай дали сме разбрали какво казва , а учтиво помоли да ти го "преведем" на разбираем за теб език

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#97] от "George Pantev":

  Първо,европеец е много абстрактно понятие. Има американска нация,но няма европейска. Второ,да се самоунижаваш щото не се чувстваш еди-какъв си е психологически невъзможно. Ако човек се срамува да се нарече българин (по Паисий Хилендарски),значи има защо и този срам не е непременно нещо лошо,но това не е самоунижение. А ако някой не се чувства европеец,значи не му харесват европейците. Просто е. Но аз не познавам българин,който да не харесва европейците,каквото и да значи последното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK