И Франция може да позволи инвитро за хомосексуални и самотни жени

И Франция може да позволи инвитро за хомосексуални и самотни жени

© ReutersФренският парламент започна днес дебати по проект на закон, с който да се прекрати дискриминацията спрямо репродуктивните права на жените, като се позволи за всички достъп до методи за медицински подпомагано зачеване като инвитро и банки за семенна течност.


Темата вече предизвиква разгорещени спорове и съпротива от консервативни среди, включително десни политици и високопоставени представители на католическата църква. За 6 октомври е насрочен протест в Париж от организации, които твърдят, че ако законът бъде приет, той "ще лиши децата от баща". Според ръководителя сдружението на френските католически епископи дълг на всеки отговорен гражданин е да демонстрира против текста.


Съгласно сега действащото законодателство право на достъп до такива процедури имат единствено хетеросексуални двойки, които са сключили брак или живеят заедно повече от 2 години. При това причините може да са само безплодие или избягване на риск от предаване на заболяване или медицинско състояние на детето или на единия от родителите.
Центристкото правителство на президента Еманюел Макрон иска правата да се разширят върху всички жени и това да стане факт до лятото на 2020 г. Изчисления на здравното министерство показват, че полза ще имат още около 2000 жени годишно. Макрон не е коментирал темата публично, откакто оглави страната през май 2017 г., и два пъти отлага вкарването на проекта за дебати от опасения за остра реакция в обществото, както стана с признаването на еднополовите бракове през 2013 г. Ако тази част от реформите му мине през парламента, Франция ще се изравни с режима, действащ в съседни държави като Испания, Великобритания и Белгия.


В края на миналата седмица етичната комисия на Националната медицинска академия предупреди в свой доклад, че "умишленото зачеване на дете, лишено от баща, не е защитено от рискове за развитието на детето", припомни лондонският "Гардиън". Няколко министри, включително на здравеопазването, отвърнаха, че тази постановка на въпроса греши в свързването на щети с израстването в семейство с един родител.


Много от критиките обаче остават фокусирани върху допускането, че жена, която отглежда детето си сама, може заради трудностите да развие негативно отношение към него и това да се отрази на развитието му. Тази теза е посрещана с отговори, че и в момента много жени във Франция са самотни майки.


Проектозаконът предвижда децата, заченати с помощта на семенна течност от донор, да имат право да научат името на баща си, когато навършат 18 години. Така би се премахнала анонимността, гарантирана в момента на дарителите за банките за семенна течност.


Освен това в свидетелството за раждане на дете в еднополово семейство на лесбийки ще се записва "майка и майка".


На жените в средата на 30-те си години ще бъде позволено да замразяват свои яйцеклетки с идея да имат деца по-късно в живота си, независимо дали имат някаква здравословна причина за това. Процедурата е позволена сега единствено за жени, подложени на лечение - например радио- и хемотерапия за борба с раково заболяване, което може да застраши способността им да заченат.


"Ройтерс" цитира специалисти от Мрежата на на обществените банки за сперма във Франция (CECOS), според които, ако законът бъде одобрен и влезе в сила толкова скоро и при тези условия, ще се създаде потенциален недостиг на замразени семенна течност и яйцеклетки. И в момента тя едва стига да задоволява търсенето, а отпадането на анонимността 18 години след зачеването може да отблъсне до три четвърти от регистрираните донори.


Проф. Рашел леви, която ръководи центъра на CECOS в парижката болница "Тенон", казва, че анонимността на донорите ще се запази 13 месеца след влизане в сила на закона, за да позволи на системата да натрупа допълнителни запаси. След това ще има втора фаза, в която вече дарилите сперма и яйцеклетки ще могат да заявят дали са съгласни те да се използват съгласно новите правила. Дареното от отказалите ще бъде унищожено.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В българския парламент предлагаха и процедурата инвиво...
  Не мога да си спомня кой беше мачото!

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  А инвитро на баба Макроница,кога?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

  Забравяш Меркел...

 4. 4 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Макрон решително върви към това да загуби власта

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  (Саркастично) Крайно време е да се прекрати и дискриминацията срещу мъжете. Те кога ще се сдобият с правото на инвитро процедури?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Който напусне Разума ще страда!!!!!!
  Френското левундерство е диагноза!

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  Важно е да се наследят тези гени, за които постоянно ни убеждават, че не съществували.

  подпис
 8. 8 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 282 Весело

  Кошмар за българския мачо! Вече и за разплод няма да го търсят (не че сега се прескачат де). :)))

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Консерваторите и патрЕотите имат право на избор:
  1. Вкарват си мигранти
  2. Инвитро за лесбийки
  3. Инвитро за самотни жени
  4. Пазят "традиционните" ценности (респективно тихо гаснат като народ и мигрантите така и така си ги налазват, щото бабички и дедички не могат да опазят границата)

  Както се вика - демокрация, изборът е ваш 🤣🤣🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Който не вижда проблема в това трябва да се лекува в Карлуково, заедно с бачо Наполеон, и ония с 33 Жендъра.

  Децата не са някакъв фетиш, а са плод на семейството. Нека тия лесбийки и т.н. да се опитат сами да си зачеват. Заедно с Анадола да продължат опитите.

 11. 11 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Консерваторите и патрЕотите имат право на избор:1. Вкарват си мигранти2. Инвитро за лесбийки3. Инвитро за самотни жени4. Пазят "традиционните" ценности (респективно тихо гаснат като народ и мигрантите така и така си ги налазват, щото бабички и дедички не могат да опазят границата)Както се вика - демокрация, изборът е ваш 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 9 на DDR


  Левтите комунисти прогресисти ако виждат че има нужда почват да онождат до пшълен успех кого и както е необходимо. Ама както е казал селнянина - мен да не ме занимаваш твойте глупости

  'progressives' is the politically correct word for communists
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  ,,Центристкото правителство на президента Еманюел Макрон иска правата да се разширят върху всички жени и това да стане факт до лятото на 2020 г

  Естествено! Кой друг може да твори подобни глупости?
  Да осуетяваш по човешки Божия замисъл за семейство е абсолютна сатанинска работа!

 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Макрон постьпва демократично, давайки достьп до инвитро на всички жени, които искат деца. Тези, които смятат, че такива процедури противоречат на ценностната им система, да не ги ползват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Весело

  Само не разбрах защо са им ммъжки полови клетки, а не се наслаждават до края на дните си на сексуалната си ориентация?! Пак стигнахме до двата пола.:)

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1989 Весело

  До коментар [#14] от "авторът":

  Твоите не им трябват. И без тях
  се наслаждават на сексуалната си ориентация.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  А за самотните мъже кога? Пак дискриминация...

 17. 17 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Противна история - повръща ми се!

 18. 18 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 402 Гневно

  Никой не бива да има право да разрешава или да забранява на една жена да ражда.
  Друга тема обаче е, дали инвитрото е нормално.

 19. 19 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Франция отива по дяволите. „Дискриминация" е най-голямата опорна точка на всякакви извратеняци и грешки на природата. Следваща стъпка - инвитро за зоофилки и травестити. Де факто лекарите във Франция са побъркани, защото се съгласяват с такива гнусотии.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 20. 20 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Весело

  Ако мъжете, които даряват сперма, спрат да я даряват, лесбийките пак ще трябва да се молят за непорочно зачатие. :)

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK