И Франция може да позволи инвитро за хомосексуални и самотни жени

И Франция може да позволи инвитро за хомосексуални и самотни жени

© ReutersФренският парламент започна днес дебати по проект на закон, с който да се прекрати дискриминацията спрямо репродуктивните права на жените, като се позволи за всички достъп до методи за медицински подпомагано зачеване като инвитро и банки за семенна течност.


Темата вече предизвиква разгорещени спорове и съпротива от консервативни среди, включително десни политици и високопоставени представители на католическата църква. За 6 октомври е насрочен протест в Париж от организации, които твърдят, че ако законът бъде приет, той "ще лиши децата от баща". Според ръководителя сдружението на френските католически епископи дълг на всеки отговорен гражданин е да демонстрира против текста.


Съгласно сега действащото законодателство право на достъп до такива процедури имат единствено хетеросексуални двойки, които са сключили брак или живеят заедно повече от 2 години. При това причините може да са само безплодие или избягване на риск от предаване на заболяване или медицинско състояние на детето или на единия от родителите.
Центристкото правителство на президента Еманюел Макрон иска правата да се разширят върху всички жени и това да стане факт до лятото на 2020 г. Изчисления на здравното министерство показват, че полза ще имат още около 2000 жени годишно. Макрон не е коментирал темата публично, откакто оглави страната през май 2017 г., и два пъти отлага вкарването на проекта за дебати от опасения за остра реакция в обществото, както стана с признаването на еднополовите бракове през 2013 г. Ако тази част от реформите му мине през парламента, Франция ще се изравни с режима, действащ в съседни държави като Испания, Великобритания и Белгия.


В края на миналата седмица етичната комисия на Националната медицинска академия предупреди в свой доклад, че "умишленото зачеване на дете, лишено от баща, не е защитено от рискове за развитието на детето", припомни лондонският "Гардиън". Няколко министри, включително на здравеопазването, отвърнаха, че тази постановка на въпроса греши в свързването на щети с израстването в семейство с един родител.


Много от критиките обаче остават фокусирани върху допускането, че жена, която отглежда детето си сама, може заради трудностите да развие негативно отношение към него и това да се отрази на развитието му. Тази теза е посрещана с отговори, че и в момента много жени във Франция са самотни майки.


Проектозаконът предвижда децата, заченати с помощта на семенна течност от донор, да имат право да научат името на баща си, когато навършат 18 години. Така би се премахнала анонимността, гарантирана в момента на дарителите за банките за семенна течност.


Освен това в свидетелството за раждане на дете в еднополово семейство на лесбийки ще се записва "майка и майка".


На жените в средата на 30-те си години ще бъде позволено да замразяват свои яйцеклетки с идея да имат деца по-късно в живота си, независимо дали имат някаква здравословна причина за това. Процедурата е позволена сега единствено за жени, подложени на лечение - например радио- и хемотерапия за борба с раково заболяване, което може да застраши способността им да заченат.


"Ройтерс" цитира специалисти от Мрежата на на обществените банки за сперма във Франция (CECOS), според които, ако законът бъде одобрен и влезе в сила толкова скоро и при тези условия, ще се създаде потенциален недостиг на замразени семенна течност и яйцеклетки. И в момента тя едва стига да задоволява търсенето, а отпадането на анонимността 18 години след зачеването може да отблъсне до три четвърти от регистрираните донори.


Проф. Рашел леви, която ръководи центъра на CECOS в парижката болница "Тенон", казва, че анонимността на донорите ще се запази 13 месеца след влизане в сила на закона, за да позволи на системата да натрупа допълнителни запаси. След това ще има втора фаза, в която вече дарилите сперма и яйцеклетки ще могат да заявят дали са съгласни те да се използват съгласно новите правила. Дареното от отказалите ще бъде унищожено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK