"Строго секретно" - тайните протоколи на "Щази" от 1989 г.

"Строго секретно" - тайните протоколи на "Щази" от 1989 г.

© Associated PressВ продължение на десетилетия "Щази" педантично следи всичко и всеки, громи опозиционни дейци, саботира и репресира. Тайните ѝ донесения показват как се стига до края на ГДР, разказва "Дойче веле",


"Строго секретно!" пише на леко пожълтелия лист хартия от 8 октомври 1989, описващ "настоящото вътрешнополитическо положение в ГДР". Само ден по-рано комунистическият режим под ръководството на държавния и партиен лидер Ерих Хонекер отбелязва 40-годишнината от основаването на ГДР. Но не за празненствата става дума в доклада на Министерството за държавна сигурност (Щази). Точно обратното - то се опасява, че "социалистическият държавен и обществен ред в ГДР е сериозно застрашен".


Само месец по-късно се вижда колко оправдана е тази загриженост: На 9 ноември пада Берлинската стена. Краят на ГДР е вече само въпрос на време - до германското обединение на 3 октомври 1990 г. не минава и година. А "Щази" остава в историята - институцията се разпада под натиска на правозащитниците и масовите протести. Ирония на съдбата: тайните доклади на "Щази", изпращани до Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), почти предричат задаващия се край на режима. Въпросните доклади от 1989 година бяха публикувани наскоро под заглавието "ГДР под погледа на Щази".


Районното управление на "Щази" в Лайпциг - "извън строя"
В "Информация № 519/89" от 5 декември 1989 подробно е описано как около 50 опозиционни дейци нахлуват в районното управление на "Щази" в Лайпциг и блокират всички "невралгични точки". В резултат на това службата на "Щази" прекратява работа. Акцията се провежда от различни опозиционни и правозащитни групировки като "Инициатива мир и човешки права", "Нов форум", "Демократичен пробив". Техните имена все по-често се появяват в докладите на "Щази" през есента на 1989.


Главните действащи лица са описани в характерния за "Щази" жаргон. Ставало дума само за "познати на властта реакционно настроени църковни дейци и други враждебни опозиционни сили". Сред тях е например Петер Грим, един от основателите на "Инициатива мир и човешки права" и редактор на нелегалния вестник "Граничен случай". Ключово преживяване за Грим, който тогава е на 24 години, е начинът, по който властите в ГДР реагират на бруталното смазване на демократичното движение в Китай: управляващите в Източен Берлин демонстративно се солидаризират с комунистите в Пекин.


"Строго секретно" - тайните протоколи на "Щази" от 1989 г.

© Associated Press


"Виждаше се, че ситуацията ескалира, а власт, която действа ирационално, е непредсказуема", казва Грим 30 години по-късно. Страхът, че властите в ГДР биха могли да действат също така брутално, както тези в Пекин, става съвсем реален през 1989. Отговарящият за Дрезден политик от ГЕСП Ханс Модроу явно също предусеща тази опасност. В Западна Германия се надяват, че Модроу би могъл да даде тласък на демократичните реформи в ГДР по примера на тогавашния шеф на Кремъл Михаил Горбачов.


И наистина Модроу е този, който само четири дни след падането на стената поема нов курс вече като правителствен ръководител на ГДР. Правозащитниците, участващи в т.нар. Кръгла маса, принуждават Модроу да включи и опозиционери в своя кабинет. Това става през февруари 1990. Опитът на Модроу да спаси "Щази", като я преименува в "Служба за национална сигурност", пропада.


9 ноември 1989


"Щази" - службата, която в продължение на 40 години е всемогъща, в крайна сметка е пометена от събитията и не успява да спомене и дума за отварянето на границата на 9 ноември 1989 г. Историчката Даниела Мюнкел и до днес не може да си обясни този изумителен пропуск на иначе педантично водените донесения на "Щази" от 1989 г. Едно от възможните обяснения е, че просто не е имало какво повече да се докладва, тъй като падането на стената тогава се предава на живо по телевизиите в целия свят.


През ноември 1989 "Щази" е била заета единствено с грижата по собственото си оцеляване, казва Даниела Мюнкел. Напразните ѝ усилия намират отражение и в докладите на Министерството за държавна сигурност. След като стената вече от пет дни е отворена, в един от докладите за "настоящото положение" "Щази" дори си прави самореклама: "В разнообразните дискусии служителите на Министерството за държавна сигурност изразяват своята воля и своята готовност да окажат активна подкрепа на курса на промени и да подпомогнат възстановяването на доверието между партията и народа", се казва там.


За това обаче вече е твърде късно. Промените са необратими. Историчката Даниела Мюнкел обобщава нещата така: "В първата половина на 1989 "Щази" все още държи всичко под контрол". Това се променя, когато опозицията в ГДР се превръща в масово движение. Министерството за държавна сигурност започва да прави опити да спаси каквото може. А накрая се превръща в "летописец на собствената си гибел".

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално  ГДР капитулира и за няколко месеца беше погълнато от ФРГ, която изпрати свои хора да поемат управлението.

  В този момент 90% от персонала на ЩАЗИ е под 30 год. и съумява да си намери работа на свободния пазар в охранителни и детективски фирми, като ръководители и управители на малки фирми, като търговски представители в бившия СССР. Има един змей дето сега е голям шеф на корпорации в Русия.
  Дори американските фирми назначаваха с удоволствие бившите щазита, защото са изпълнителни и козируват като им дадеш нареждане.

  Най-интересният момент обаче е фактът, че сега, 30 год. след Обединението все още няма източногермански милиардер, дори таквъз със €100млн. май още няма.... поне в списъка на 500те най-богати германци, започващ с Франц Бекенбауер (€150млн).

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  ""Щази" - службата, която в продължение на 40 години е всемогъща, в крайна сметка е пометена от събитията и не успява да спомене и дума ..."

  А ние, понеже сме всеопрощаващи, не пометохме наште "разузнавачи".
  Този факт дали не обяснява някои наши несполуки по-подир?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":

  викаш ,не е като в България ,където само българските ченгета от ДС водят листата на богатите мошеници и мафиоти в България .

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  ГДР беше единствената държава в соцблока, чийто елит беше смазан за няколко дни... ни дума, ни вопъл, ни стон.

  Хората на улицата след свобода, започнаха да демострират за пари... да им обменят източните марки по изгоден курс за западни.
  Хелмут Кол ги поръси с голямата лейка и гедераците бяха доволни.... но за сметка да това не участваха в устройството и уредбата на новата си родина... нито в икономически, нито в политически аспект.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  И това е добре :)
  Те са имали други умения, които не се търсят в управлението

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Комунистите навсякъде по света бяха и си остават ПРЕСТЪПНИЦИ!!!

 7. 7 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  Отговорът е лесен: Нямахме си богата капиталистическа Западна Бъ;гария да изсипе стотици милиарди. Но съм сигурен, че нашето ДС е правило същите доклади. Отърваха се само с уплахата, след което се съвзеха и ни разказаха играта.

 8. 8 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#4] от "Нинов":

  Викаш, нито канцлери, нито президенти, нито кметове на големи градове е имало и има от някогашната ГДР?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Modrow се транскрибира Модров на немски. Нема нужда некой да се напъва с английски да превежда от немски, обикновено не става.

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  До коментар [#2] от "simval":Отговорът е лесен: Нямахме си богата капиталистическа Западна Бъ;гария да изсипе стотици милиарди. Но съм сигурен, че нашето ДС е правило същите доклади. Отърваха се само с уплахата, след което се съвзеха и ни разказаха играта.
  —цитат от коментар 7 на Oggie Petkov


  Отговорът е лесен, но неправилен.
  Защото за лустрацията на ДС не са нужни пари, а осъзнаването на вредността от метастазите на комунизма и воля за решителното им изрязване.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":
  Нито богата Западна България, нито заможни съседи. Нито традиционно развити търговски и културни връзки с останалия свят. Нито сносна инфраструктура, нито конкурентноспособна икономика. Нито законов ред. Най-големият "бизнес" през '90-те беше контрабандата на гориво за ембаргова Югославия - от туби с мотоциклет, през багажници на автобуси с ученически експедиции, до цели влакови композиции... За това не се искат големи умствени умения, достатъчно е да знаеш на кого да бутнеш пачка дойче марки и на кого да сложиш бомба. Идеална кариера за бившите "разузнавачи" и изпълнителите им - "борци". Следствията и до днес текат. За това не са виновни несъществуващите западни българи - виновни сме си ние, че не си почистихме кочината навреме. Тошовските изроди ревяха на умряло през 89-а, щото знаеха много добре какво възмездие бяха заслужили, но от това нищо не последва. И за година-две те успяха да се реорганизират в "предприемаческия" елит на демократична България.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#8] от "WOI":

  имало е, но бачкащи за западни партии, по подобие на щази-офицерът, управител на берлинския клон на баварска фирма.
  Или шефът на американска корпорация в Москва.
  Новосъздадените източно-германски партии не можаха да получат и 1% на първите свободни избори....

 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Modrow се транскрибира Модров на немски. Нема нужда некой да се напъва с английски да превежда от немски, обикновено не става.
  —цитат от коментар 9 на usero


  Всъщност се произнася Модро. Може би на някои акценти се чува слабо "в" - не знам. Иначе си прав - в никой случай не е "-оу".
  Тъпото е, че и преводачите в Дойче Веле го пишат Модроу. А в "Дневник" отдавна са забравили, че немският не е английски - каквото им сервират, това копират.
  https://www.dw.com/bg/строго-секретно-тайните-протоколи-на-щази-от-1989/a-50544906

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#9] от "usero":

  интересно обаче, че немски имена завършващи на "ow" се изговарят "оу" Модроу.... като на английски.

  Ако са български или руски се изговорят "ов" Gorbatschow , Georgi Dimitrow, Boyko Borisow.

  В Германия "ов" го има в три възможни вариянта: ov, ow, off

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#13] от "tamada":

  а Gorbatschow как го изговарят немците?

  има разлика дали дали е местно сорбско име на ow или руско или българско....

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Нашите пишман-демократи не знаеха как да се справят с ДС. Те не можеха и да управляват. Даже не знаеха какво да правят с изобилието от свобода и демокрация.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":


  Нашите пишман-демократи не знаеха как да се справят с ДС. Те не можеха и да управляват. Даже не знаеха какво да правят с изобилието от свобода и демокрация.
  —цитат от коментар 16 на Judjuk


  Това "трето лице", което използвате показва мисленето.
  Те, демократите, не могли да се справят, а ние, умниците какво правехме - гледахме сеир и чакахме някой да дойде и да ни "оправи".
  Ами докато има много като вас, които все чакат да бъдат оправени, дотогава ще се питаме един друг, кога ще свърши прехода.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":


  Нашите пишман-демократи не знаеха как да се справят с ДС. Те не можеха и да управляват. Даже не знаеха какво да правят с изобилието от свобода и демокрация.
  —цитат от коментар 16 на Judjuk


  Това "трето лице", което използвате показва мисленето.
  Те, демократите, не могли да се справят, а ние, умниците какво правехме - гледахме сеир и чакахме някой да дойде и да ни "оправи".
  Ами докато има много като вас, които все чакат да бъдат оправени, дотогава ще се питаме един друг, кога ще свърши прехода.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  Нашите пишман-демократи бяха от БКП и присъдружни организации и ДС им помагаше .
  От какъв зор им трябваше да се справят ?.

  [email protected]
 20. 20 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Промените от 198* в Източна Европа бяха ръководени от КГБ. Те осъществиха плана си за преобразуване на политическата си власт в икономическа. В различните държави с разлиèн успех. В Русия и Бълхария постигнаха всичко, за което са мечтали.

 21. 21 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Цветко - оправиха ни!
  И Американците ни оправиха, и Руснаците ни оправиха, после и ЕС ни оправиха и от З(ап)ад ни оправиха и между планините ни оправиха и в равнините ни оправиха!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  "Това "трето лице", което използвате показва мисленето."
  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Не е "трето лице", а време. Ние го учехме като минало историческо. Иначе си прав, че не искам да се снимам до Костов и Ф. Димитров. Това ти го отстъпвам.

 23. 23 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ужас. Гледах го по ТВ тогава. Почти започнаха да стрелят по хората, които искаха да прескочат стената, но в последния момент се отказаха… Не знам, бях 5, но беше потресаващо.... и радостно, в крайна сметка.

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Разстроено

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  Според мене, дори не бяха и уплашени, просто ни водеха за носа. Или по-точно казано - пари при пари отиват... И за да не ги пипа никой, с невероятна лекота спечелиха първите свободни избори, създадоха си удобна и обтекаема конституция. Назначените милионери, приватизацията, която "забрави" че всички сме собственици...
  Просто всичко беше умело проиграно в лабораторията на Лалов.

 25. 25 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Разстроено
 26. 26 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":
  Източногерманците бяха в течение с политическите събития във ФРГ: на почти цялата територия на ГДР се хващаше и гледаше западногерманска телевизия, с изключение на отдалечения от вътрешната граница район на Дрезден, поради което му викаха "Долината на невежите". Та от какъв зор да гласуват доскорошните източногерманци за някакви измислени (кой знае от КОГО) местни партийки, щом имат избор от познати и утвърдени партии с ясни политики и отворени структури?
  (Вярно, в наши дни дори иначе стабилни общества започват да залитат към измислени партийки, но това е друга тема.)

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#13] от "tamada":а Gorbatschow как го изговарят немците? има разлика дали дали е местно сорбско име на ow или руско или българско....
  —цитат от коментар 15 на Нинов


  Не съм обръщал внимание как изговарят чуждите - с изключение на беглите си опити преди десетилетия, така и не научих немски. За местните "-ow" съм проверявал, понеже се интересувам от военна история, а те имат един много известен пруски генерал Фридрих фон Бюло (Bülow) от Наполеоновите войни, на когото пък един от наследниците е Карл фон Бюло - фелдмаршал от Първата световна. На които ние по руски образец казваме фон Бюлов.

  Сега прегледах немски интервюта на този Ханс - казват си Модро. Не се чува "у", нито "в".

 28. 28 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2250 Разстроено

  "Това "трето лице", което използвате показва мисленето."До коментар [#18] от "tsvetko_51":Не е "трето лице", а време. Ние го учехме като минало историческо. Иначе си прав, че не искам да се снимам до Костов и Ф. Димитров. Това ти го отстъпвам.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  Е, затова пък имаш цялата възможност да се снимаш я с Борисов, Делян, Доган или който ти сърце иска!

  Пък после демократите му били виновни за продраните гащи..

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":
  Определено директно станаха обслужващ персонал и нямаха никакво време за развитие, примерно при нас имаше 100-200 човека назначени за милионери и покрай тях още доста народ натрупа по някакъв основен капитал , картинката се скапа 10 години по-късно около 2000г. след "ликвидацията" на Костов и когато дойде западната търговско-банкова окупация се сгъсти плътно с идеологическата либерастия.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  е не си добър трол , хайде малко по умно, не заработи рублите добре

  BG e мини империя на злото.
 31. 31 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "В разнообразните дискусии служителите на Министерството за държавна сигурност изразяват своята воля и своята готовност да окажат активна подкрепа на курса на промени и да подпомогнат възстановяването на доверието между партията и народа"

  Сигурно са го разбирали по Петър-Младеновски "По-добре танковете да дойдат"

 32. 32 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "... "В разнообразните дискусии служителите на Министерството за държавна сигурност изразяват своята воля и своята готовност да окажат активна подкрепа на курса на промени и да подпомогнат възстановяването на доверието между партията и народа", се казва там. ..."
  Е, нашите ченгета успяха да укажат помощ, затова все още демокрацията в България я няма никаква.

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#27] от "tamada":

  да, прав си "у" не се изговаря.

  Например в Берлин има квартал Treptow ['tre:pto:].

  Това са все имена от славянски произход... от сорбски заселници от Сърбия, които и до ден днешен говорят на техен си език.

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#26] от "WOI":

  Ами сега има много източногерманци, мърморещи, че не са се допитали до тях... да си дадат мъдрото мнение.

  Аз познавам бивш щази-офицер, който постоянно мрънка, как видите ли ФРГ не се била възползвала от уменията, качествата и опита му за изграждането на новото време.
  Останалите в Източна Германия хора яко мрънкат против западняците.
  Преселилите се в Западна Германия източногерманци обаче са възприели западния начин на мислене.

  Най-интересно е в Берлин, където много остберлинчани не стъпват във Вестберлин и обратното.
  Навигационните системи обаче ги принуждават да поемат по нови по-кратки пътища...

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#24] от "charlesdegaulle":

  Всичко което казваш е точно така, бих турил и другара Луканов в списъка на осъществилите “ прехода”, Кръглата маса като средство за забавяне и омекотяване на процесите и още някои други подробности, но това не променя генерално нещата.
  Това обаче което се питам вече 30 години е така ли нашите родни ченгета бяха най умни и ловки от целия Източен блок че успяха напълно да осъществят плана си?!

  klimentm
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тоест родната ДС изгуби войната със световната либерастия?!
  Ти да видиш! Всички феодални партийни милионери по места са живи и здрави и управляват определените им княжества, някои се споминаха но оставиха достойни наследници!

  klimentm
 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#23] от "Radosveta Koleva":


  Ужас............ Почти започнаха да стрелят по хората, които искаха да прескочат стената, но в последния момент се отказаха… Не знам, бях 5, но беше потресаващо.... и радостно, в крайна сметка.
  —цитат от коментар 23 на Radosveta Koleva

  Няма никакъв опит за стрелба ! ! !
  За разлика от теб , имах шанса и късмет по това време да съм в Берлин лично да присъствам на събитието!
  Бяхме една мешана група софиянци, дето един шафнер ни организираше един спален кушет вагон с който пътувахме през цяла източна Европа.
  Даже и на 4 ноември 1989-та не ни пуснаха през Белград, ами си карахме през Букурещ.
  С този кушет-вагон като стигнехме някъде ни откачаха в някой страниен коловоз и ние шетахме из града.
  Първом бяхме в Дрезден на 7 ноември и към 20.00 часа видяхме една много дълга колона "манифестиращи" със знамена и лозунги, в пълна тишина ! - охранявани от полицаи. . . . .
  Единственото различно в сравнение с други години беше мръсотията по улиците!
  И така на 8 ноември вечерта бяхме в Берлин.
  Почти веднага се възползвах от новия си голям червен паспорт (старите бяха малки и зелени - пазя си го !) , качих се на метрото и на спирките с Зап.Берлин ГДР граничаря ме пусна да слезна след като му показах паспорта! Други години никога не са ни пускали! Метрото минаваше една част от маршрута си през Зап.Берлин и преди да навлезе на предните спирки се качваха граничари и заставаха на вратите за спирките в Зап.Берлин.
  На самия 9 ноември вечерта първо бях в Зап. Берлин и късно към 23.00 ч се връщах за спане в кушет вагона и първото което ми направи впечатление, че нямаше граничари на вратите ! ! !
  Още със слизането , като се качихме горе по улиците се видя голямото оживление и ние веднага се запътихме да гледаме.
  Нямаше ни граничари(войници), ни полицаи . . .
  На 14 ноември ни закачиха за един влак та у Прага, и пак присъствахме на революция!
  "Нежната революция" на Вацлавские намести в Прага на 16, 17 и 18 ноември 1989-та
  После бяхме в Буда Пеща , но там нямаше революция
  А в Букурещ пък бе голяма мизерия! Нямаше нищо за ядене ! Баничките бяха големи колкото старите цигарени кутии ( Слънце, Златна Арда, Родопи) и на нас като чужденци ни давха да си купин по 2 за разлика от румънците по една! Пастите им в лукс сладкарница бяха по-малки от нашите петифури. И тъмни улици с 15 ватови крушки на уличните лампи . . . . .
  И така на 24 ноември в полунощ се прибрахме през Русе в България и на 25 ноември, чак на гара Червен бряг около 10часа - разбрахме , че на 10 ноември е свален Т.Живков . . .
  И викахме УРА . . . . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Това са все имена от славянски произход... от сорбски заселници от Сърбия, които и до ден днешен говорят на техен си език.
  —цитат от коментар 33 на Нинов


  Не само. Някъде бях чел, че много такива има от североизточните провинции. Което може и да е вярно, предвид, че по едно време Полско-литовското кралство е завладяно и за над 100 години Прусия, а после и Германия граничат с Руската империя.

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Например в Берлин има квартал Treptow ['tre:pto:].
  —цитат от коментар 33 на Нинов


  Трепто също може да е дошло от изток. Както в Полша отдавна има Krakow и Tarnow.

 40. 40 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Някъде бях чел, че много такива има от североизточните провинции.
  —цитат от коментар 38 на tamada


  Онова не го намерих, но ето тук нещо за произхода на немските имена. Доколкото изобщо може да му се вярва, понеже е някакъв американски магазин за хералдика.
  http://www.4crests.com/idgersurlasn.html

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  От ЩАЗИ всичко излезе на бял свят. Тука, чрез скритите архиви на ДС, ченгетата още управляват и изнудват.

 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Тоест родната ДС изгуби войната със световната либерастия?!Ти да видиш! Всички феодални партийни милионери по места са живи и здрави и управляват определените им княжества, някои се споминаха но оставиха достойни наследници!
  —цитат от коментар 36 на klimentm


  Ай ся, ама Меркел меркел всъщност получила предложение от ЩАЗИ а след това някои неща са заличени за неолибералната калинка!
  У нас ДС или по-точно местните инсталации на Горбачов и КГБ,(одобрени от мириканското посолство) натрупаха по малко богатства , направиха си банки ,холдинги и офшорки да изперат пари ама след Костов, само обират трохите на чуждестранната корпоративна обсада!
  Справки - гробищни паркове София!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Разстроено

  До коментар [#35] от "klimentm":

  "Това обаче което се питам вече 30 години е така ли нашите родни ченгета бяха най умни и ловки от целия Източен блок че успяха напълно да осъществят плана си?!"

  Имаха невероятна подкрепа, много по-късно излезе процента доносници - 38% от населнието!! Като сложиш в кюпа и тези, които ги подкрепяха заради новите постове или просто за пари, нещата си идват на мястото.
  Аз тогава ходех по митинги и подкрепях само СДС - иначе казано, ловях мухи... Но пък се гордея с това, нищо че се оказах голям наивник!!

 44. 44 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#37] от "Чардо":

  =И аз бях тогава там-в Берлин, Прага, Будапеща, Букурещ и потвърждавам написаното от тене. Бях и на големия митинг на Александър плац с около 2 милиона участници. Направи ми впечатление, че различните оратори от разните партии бяха изслушвани спокойно е ибез дюдюкания, койтискаше ръкпляскаше, който не си траеше. На площада имаше дори фургони с времени подвижни тоалетни и от от всички краища еднакво добре се чуваше какво говорят ораторите, за разлика от първия голям митинг в София по-късно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK