Морското равнище може да се повиши с метър и това не е най-лошият сценарий

"Океаните и ледените части на света са в голяма беда. Това означава, че и всички ние сме в голяма беда. Промените се ускоряват", казва един от водещите автори на доклада, Майкъл Опенхаймер от Принстънския университет

© Associated Press

"Океаните и ледените части на света са в голяма беда. Това означава, че и всички ние сме в голяма беда. Промените се ускоряват", казва един от водещите автори на доклада, Майкъл Опенхаймер от Принстънския университетНивото на Световния океан може да се повиши с между 60 см и 1 м в следващите 80 години и с 2.3-5.4 м до 2300 г., ако не се ограничат въглеродните емисии, отделяни в атмосферата. Дори да се вземат всички възможни мерки обаче, част от повишението е неизбежно.


Това се казва в дългоочакван доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), публикуван днес. Изследователите смятат, че увеличението до 2100 г. би било 10 пъти по-бързо, отколкото през 20 в., но при сегашното топене на ледените покривки драстичните мерки биха го спрели само отчасти - морското равнище ще се покачи така или иначе с 29-59 см до края на века.


Това е е и най-лошият сценарий. Според Зита Себесвари (сред авторите на доклада) "не може да се изключат" наскоро публикувани варианти като доклада на Бристолския университет, допускащ промяна от 2.38 метра до края на века.
"Драматичното в повишаването на морското равнище е, че ако приемем, че 1 м ще се случи до 2100 г., ще приемем 4 м до 2300 г. Не можем да поемем такъв риск", смята Себесвари.Освен това метеорологични явления, които преди се случваха веднъж на век, към 2050 г. ще са започнали да засягат части от Земята веднъж годишно независимо дали въглеродните емисии бъдат ограничени.


Част от промените са неизбежни


Докладът се изготвя "в унисон с целите, които си поставиха правителствата в климатичното споразумение от Париж през 2015 г." да намалят парниковите газове, което ще "ограничи промените в океана и криосферата (замръзналата част от земята - бел. ред.).


Част от промените са неизбежни, смята панелът. Те включват по-интензивни метеорологични явления, топенето на пермафроста и намаляването на биоразнообразието в Световния океан. Дългосрочно


"Океаните и криосферата - замръзналите части на планетата - имат жизненоважна роля за живота на Земята", се казва в прессъобщението, с което бе представен докладът. "Общо 670 млн. души във високопланинските райони и 680 млн. души в разположените (на малка надморска височина) крайбрежни райони зависят пряко от тези системи."


Още четири милиона души живеят постоянно в района на Арктика, а 65 млн. - в развиващи се страни и малки острови. Отделно, сочи докладът, броят на хората, живеещи в крайбрежни райони, и този на зависимите от високопланинските ледници е значително по-голям и се измерва в милиарди. До 2100 г. по-малките ледници в Европа, Източна Африка, части от Андите и в Индонезия ще загубят над 80% от ледената си маса при сценарий, в който продължи отделянето на значително количество емисии.


"Само" метър?


Голяма част от сушата може да е високо над морското равнище. По крайбрежието обаче са половината от мегаполисите по света. Общо 2 млрд. души живеят край морета и океани. Би Би Си цитира изследване на климатичната група C40 - според което са застрашени градове като Лондон, Истанбул, Ню Йорк, Карачи, Мумбай, Шанхай, Джакарта, Буенос Айрес и много други.


Дори ако повишаването на температурата на Земята е само 2 градуса по Целзий (а учени смятат това за не най-лошия сценарий), щетите може да са няколко трилиона долара годишно, мигрантите - милиони.


Морското равнище може да се повиши с метър и това не е най-лошият сценарий

© Associated Press


Когато морето се затопли


Досега океаните служеха като буфер - поемаха голяма част от топлината, създавана от употребата на въглища, петрол и газ. Със загряването "горещите вълни" в океаните ще стават все по-чести, а заради въглеродния диоксид, който те поемат, средата става по-киселинна и това влияе на екосистемите. Променящият се състав на водата се изразява и в загуба на кислород близо до водната повърхност - "мъртвите" зони ще се увеличат.


Промяната в температурите на океаните ще се отрази на теченията, оформящи климата на огромни части от сушата, и ще доведе до много метеорологични явления като Ел Ниньо.


"Океанът е поел над 90% от допълнителната топлина в климатичната система. До 2100 г. океанът ще поеме 2 до 4 пъти повече, отколкото между 1970 и (настоящия момент), ако глобалното затопляне се ограничи до 2 градуса по Целзий, и до 5-7 пъти повече при по-големи емисии." Океанът също така е поел между 20 и 30% от отделения заради човешка дейност въглероден диоксид от 1980 г. досега.


Не са само океаните


Близо 2 млрд. души зависят от ледниците, за да си набавят вода. Те също се топят бързо и тези процеси ще увеличат и образуването на свлачища, смята панелът. Застрашени са басейните на реки като Ганг и Яндзъ - сред десетте големи в Азия, захранвани от хималайски ледници.Топенето на ледовете (високопланински и морски), което е главен фактор за повишаващото се морско равнище, е особено изразено в Северния ледовит океан. Там ледът "намалява всеки месец през годината и изтънява все повече", продължава докладът. Ако глобалното затопляне се ограничи до 1.5 градуса над доиндустриалните нива, в океана няма да има ледена покривка само веднъж на 100 г., вероятно през септември. Ако затоплянето обаче достигне 2 градуса, това ще се случва на всеки 3 години. Ако замърсяването с въглерод продължи, до края на века има между 10 и 35 процента вероятност всяка година арктическият воден лед да изчезва през септември.


Горските пожари и топящите се ледове и сняг в тундрата са част от още по-тревожна картина. Проблемът е в очакването този и следващият век да продължи топенето на пермафроста на места като Аляска и Сибир - замръзнал слой, покриващ 24% от сушата в Северното полукълбо и съдържащ 0.022% от общото количество вода на Земята. Слоят е част от цикъла на въглеродния диоксид в почвата и атмосферата, а при топенето му би се освободило значително количество метан.


Морското равнище може да се повиши с метър и това не е най-лошият сценарий

© Associated Press


Почти сигурно е топенето на една четвърт от вечно замръзналия слой. По-голямата останала част също ще се стопи, ако не бъдат ограничени въглеродните емисии, а това би освободило в атмосферата стотици милиарди тонове въглероден диоксид и метан, продължава панелът.


Още изводи


Нивото на водата понастоящем се покачва с 3.66 милиметра годишно - 2.5 пъти по-бързо от темповете в периода между 1900 и 1990 г.


Океаните на планетата вече са изгубили между 1 и 3 процента от кислорода в горните си нива и ще губят още, ако затоплянето продължи.


От 2006 до 2015 г. топенето на ледове от Гренландия, Антарктида и планинските ледници се е ускорило. Понастоящем годишната загуба на лед се равнява на 720 млрд. тона. Арктическата юнска снежна покривка се е свила наполовина след 1967 г. до 2.5 млн. квадратни километра.


Арктическият воден лед през септември, когато се отчита годишният минимум, намалява с близо 13 процента на десетилетие след 1979 г. Тази година бяха отчетени вторите рекордно ниска нива, откакто се води статистика.


Заради климатичните промени морските животни вероятно ще намалеят с 15 процента до края на века, а уловът - с между 21 и 24 процента.


За панела на ООН


Международният панел за климатичните промени (с англоезично съкращение IPCC) е част от Организацията на обединените нации. Той систематизира и обобщава познанията за климатичните промени, цели да оцени риска от "човешкия фактор" в климатичните промени, потенциалния им ефект и мерките, които биха могли да се вземат.


За всеки доклад се събират стотици учени. Тазгодишният доклад не е от "специалните" - по-големи с оценки за периоди от 5 до 7 години. Следващият ще се публикува през 2022 г.


Миналогодишен доклад "даде" на човечеството 12 години да ограничи катастрофите, причинени от климатичните промени, макар един от докладчиците в IPCC наскоро да се усъмни в този срок и да предупреди, че състоянието на "климатичен апартейд" може да е много по-близо.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Снощи по немската даваха един много интересен филм за извънземните. Та там между другото стана дума, че още преди сто години при пътешевствия по полюсите е бил забелязан така нареченият феномен на "кървав сняг". Снегът е изпъстрен с големи червени петна, дори течат червени водопади. (феномена е забелязан за първи път през 1911 година) Дълго време се е спекулирали, че това се дължи на железен оксид. Преди известно време е дошло едно неочаквано откритие - оказва се, че това са вид микроорганизми, които при подходяши услови, въпреки суровият климат започват да се размножават невероятно бързо. Изложени на слънчева светлина, те стават червени, привличат повече слънчева светлина, съответно нагряват локално леда, който започва да се топи а те имат нужда от течаща топла вода за рамножаване. Това стимулира размножаването им и нови площи се покриват с тези микроорганизми и тези площи на свой ред се топят. Оказва се, че много допринасят за топенето на ледовете - а нямало начин как да им се спре размножаването.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2875 Весело

  Е, ще се научим да се храним с насекоми и да сме по-нагъсто...

  ПП Да му мислят тези които много се оплакват от мигранти и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Весело

  ... Нивото на Световния океан може да се повиши с между 60 см и 1 м в следващите 80 години и с 2.3-5.4 м до 2300 г., ако не се ограничат въглеродните емисии, отделяни в атмосферата. Дори да се вземат всички възможни мерки обаче, част от повишението е неизбежно.

  Това се казва в дългоочакван доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), публикуван днес. Изследователите смятат, че увеличението до 2100 г. би било 10 пъти по-бързо, отколкото през 20 в., но при сегашното топене на ледените покривки драстичните мерки биха го спрели само отчасти - морското равнище ще се покачи така или иначе с 29-59 см до края на века ...

  Тъъййй ...
  Абе тия другаре ни пързалят нещо, както чета ...
  Така или иначе щяло да бъде 29-59 см., ама най-черният сценарий бил ... 60-100 см.
  Единият сант за достоверност ма уби!

  Освен това ... твърдението е, че процесът е с уклон даже към експоненциално нарастване.
  Сега да погледнем данните от доклада.
  За следващите 80 години - 60-100 см.
  До 2300 година, т.е. за следващите 280 години - 230-540 см.
  Драги другари, това си е направо линейна функция!

  Или излиза, че процесът рязко затихва, при това в момента, и остават само инерционни последствия?
  Ама другаре, ма това нали ви е най-черният сценарий!
  И излазя неква ерес за не-черния сценарий, който би трябвало тогава да е нейде около "нон сонжман" ...

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Не ме е страх!
  Грета ще спаси света, а аз мога да се занимавам с дребни, но приятни неща.

  Еретик
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Обемът на сферата се влияе от радиуса на четвърта степен.
  Тоест за всеки следващ сантиметър повишаване на нивото, ще е необходима многократно повече разтопена вода.
  Едва ли нивото на световният океан ще се повиши дори с един метър.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1951 Любопитно

  Това онуй лудото с яхтата ли го е писала?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 655 Разстроено

  Повишаването на морското равнище с метър в комбинацията с озоновата дупка и президента ТРЪМП и премиера Борис Джонсън е най-лошият сценарий за планетата ЗЕМЯ и неѝните обитатели!!!!

 8. 8 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Стискам палци да е истина! 3/4 от либерастите ще идат под вудътъ.

  П.С: До Гласмана - последната дума на предното изречение е написана неправилно. Да не вземеш да се юрнеш пак по правописа. Само казвам.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 9. 9 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Повишаването на морското равнище с метър в комбинацията с озоновата дупка и президента ТРЪМП и премиера Борис Джонсън е най-лошият сценарий за планетата ЗЕМЯ и неѝните обитатели!!!!
  —цитат от коментар 7 на Илиана


  Спести си мъките, тегли си куршума преждевременно! Спаси се докато можеш! За твоето добро го казвам!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 10. 10 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Борис Джонсън
  —цитат от коментар 7 на Илиана


  Бай дъ уей, БоДжо не е казал нищо против Глобалното Изтерясване - даже подкрепя комун... революционната борба с времето. Или май четем малко и само папагалстваме във форумите, да вдигаме рейтинг?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Температурите отдавна се вдигат, но за нивото на океана още нема нищо, а ни плашат много отдавна. За 4 метра повишаване едва ли има толкоз лед и сняг. Един куб. м. лед е около 900 кг., а снегът е с още по-малка маса. Ама щом го казва бристол. у-т...

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Весело

  доклада на Бристолския университет, допускащ промяна от 2.38 метра до края на века.
  _____________________
  Ако това се сбъдне високите равнина на водата са последна грижа, ще има урагани 500км/ч и 50 метрови вълни с дъждовен сезон с яки наводнения в равнините!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Весело

  Стискам палци да е истина! 3/4 от либерастите ще идат под вудътъ.П.С: До Гласмана - последната дума на предното изречение е написана неправилно. Да не вземеш да се юрнеш пак по правописа. Само казвам.
  —цитат от коментар 8 на puhpuhan4o


  Повечето професионални либерасти и висши либерални калинки нямат деца и няма за кого да мислят, не изпитват угризения за бъдещето с новия климат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 571 Весело

  Обемът на сферата се влияе от радиуса на четвърта степен.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Сферата няма обем - тя има лице на повърхнина.
  Обемът на кълбото е 4/3 * π * r³.
  В каква мерна единица си представяш да се измерва обемът на кълбото, ако зависеше от четвъртата степен на радиуса?

 15. 15 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#9] от "puhpuhan4o":
  До коментар [#10] от "puhpuhan4o":


  Да вие честит палячото Тръмп и малоумника Борко Джонсън - двамата хулигани са си лика-прилика!!!!

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Весело

  До коментар [#10] от "puhpuhan4o":

  Милиардерите и ЦК на Либерастите последните години, взеха да изпитват несирурност в частните тропическите острови където са се окопали с "куфарче за края на света" и мислеха ,че рая е 50 метрова яхта с частен остров и голям кей и разпищолени моделки да ги посещават!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 655 Разстроено

  До коментар [#14] от "Даниел Панев":


  Коѝ ти гледа дименсията, важното е да кляфкаме безнаказано публично!

 18. 18 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Обемът на сферата се влияе от радиуса на четвърта степен.Тоест за всеки следващ сантиметър повишаване на нивото, ще е необходима многократно повече разтопена вода.Едва ли нивото на световният океан ще се повиши дори с един метър.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Обемът на сферата зависи от третата степен на радиуса.
  http://sbornik.biz/6class/Urok_31.php

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1935 Неутрално
 20. 20 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако нивото на световния океан се променяше известни градове като Венеция и НюЙорк вече трябваше да са изчезнали...

 21. 21 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2994 Весело

  Няма опасност повишението на океаните и намаляването на териториите да създаде трудности в Евпора. Наистина земята ще намалее, но европейците ще разполагат с подкрепата на няколко стотици милиони мигранти. Те ще споделят нашата съдба и ще ни бъде по-леко на душите.

  подпис
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Ще видим как ще е. Да, климатът се променя и може би не по особено приятен за нас начин. Но ние сме много приспособим вид. Което може да е болезнено, разбира се, но не го виждам като апокалипсис.
  Ако бихме се напънали, може би още можем да омекотим удара, но няма да се напънем достатъчно. Никога в историята не сме го правили, докато не сме били изправяни пред катастрофа. Не сме склонни към големи самопожертвования и особено в група (общество) все се надяваме "системата"да свърши работата. ако тя проработи - добре, ако ли не - адаптираме се към условията след катастрофата.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#10] от "puhpuhan4o":Милиардерите и ЦК на Либерастите последните години, взеха да изпитват несирурност в частните тропическите острови където са се окопали с "куфарче за края на света" и мислеха ,че рая е 50 метрова яхта с частен остров и голям кей и разпищолени моделки да ги посещават!
  —цитат от коментар 16 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Страшна несигурност изпитват, разпродават острови на килограм и бягат високо в планината...оп...чакай... не е баш така... Ееехх

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 25. 25 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#9] от "puhpuhan4o":До коментар [#10] от "puhpuhan4o":Да вие честит палячото Тръмп и малоумника Борко Джонсън - двамата хулигани са си лика-прилика!!!!
  —цитат от коментар 15 на Илиана


  Бабо, кажи на внучето да ти спре нета за малко. После пак.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1754 Любопитно

  След 80 години щастливата Грета , ще е на 96 и ще види , дали нивото на океана се е покачило с 60 см

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Ако нивото на световния океан се променяше известни градове като Венеция и НюЙорк вече трябваше да са изчезнали...
  —цитат от коментар 20 на Нормален гланц


  Миналия век Венеция се наводняваше и то за малко, доста рядко през няколко години а сега няколко пъти годишно!
  https://stroiinfo.com/wp-content/uploads/2018/11/main_1200-5.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Весело

  След 80 години щастливата Грета , ще е на 96 и ще види , дали нивото на океана се е покачило с 60 см
  —цитат от коментар 26 на 001

  Като порасне и стане двуметрова шведка ще компенсира с джапане като щъркелче наводнените места 2050г. а после 2100 с бастунче или екзоскелет!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Тва повишенье с един метър,гарантирано ли е от Гретхен Тунбергерицата?

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 30. 30 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Хахаха, колко весело:
  "Морското равнище може да се повиши с метър и това не е най-лошият сценарий"

  А може и да не се повиши, нали?

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 31. 31 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  Учените си плямпат, животът си върви, а ние на нищо не вярваме, дори и ако се случи. А тая манипулация с климата е най-голямата измама за човечеството, откакто свят светува...

 32. 32 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  Учените си плямпат, животът си върви, а ние на нищо не вярваме, дори и ако се случи. А тая манипулация с климата е най-голямата измама за човечеството, откакто свят светува...

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Да, има.сценарий слънцето да се превърне в супер нова или метеорит да удари Земята, а Брус Уилис остаря та...
  Оо.да,.атака от извънземни. Нещо средно между Алф и пришълците.
  Сега...аз не казвам да не се вземат мерки, но...мярката е залесяване. Тези малоумни институти, на които им се плаща да.пишат сценарии, по-полезни ще са.ако.идат да садят дървета

 34. 34 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Апокалиптичните прогнози валят. Време е за нови еко данъци да бъдат одобрени. Честито.

 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Повишаването на морското равнище с метър в комбинацията с озоновата дупка и президента ТРЪМП и премиера Борис Джонсън е най-лошият сценарий за планетата ЗЕМЯ и неѝните обитатели!!!!
  —цитат от коментар 7 на Илиана


  Малко корекция : предишното плашило с озоновата дупка се оказа ментак, така че треба да бъде:
  - метър море
  - др Тръмп
  - др Джонсон
  - др Гешев

  В снимката към матряла е посочено и решение на първия проблем: да си внесеме клети бежанци да дигнат дувар по морето.

 36. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":
  Имат нужда от чиста вода, не топла. Проблема е следният, под изтънелият лед се въдят тия, но отражателната способност на дебелия лед е като на огледало. Не поглъща топлина. Но, когато под леда се размножават този планктон, леда става червен и поглъща топлина, и се отключва процес на прогресивно топене на ледовете. В Артика топенето на ледовете не е толко опасно. Ледниците на Гренландия обаче ако се стопят нивото на океана ще се дигне с 6 метра. А за Антарктида вече е няколко десетки метри.
  Но има и друг ефект от затоплянеито и неговият ефект е крайно трудно прогнозируем. Това са вечната замръзналост в Сибир и Северна Америка. Това е и тундровият поят по тия места и тайгата. Тундрата и тайгата като се загрее ще се освободи много вода, един път. Но проблема е, че ще отдели огромни количества метан. Защото в тундрата вечната замръзналост предпазва от гниене, а самата тайга е 2/3-ти блато, което пак държи гниенето по капак от вода или лед. Горските пожари които бушуваха тая година там са именно от изсичането на дърветата последвалото от това изсушаване блатата. Натрупваните със стотици години органични маси им трябва една светкавица да пламнат

 37. 37 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Американските комунисти/троцкисти/маоисти/иобикновенифашисти огладняха здравата! Оня ден им заловиха кокаин за над 145 милиона в зелено, така че ще трябва да минават на крак-кокаин, а това не си е работа. Та така... метър, два, а пък Зиро си купил имение баш на брега на Мартас Винярд. Той, значи, ще бъде първата свидна жертва на "морското равнище"!!!

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 38. 38 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ама не е под вода ,нали?
  Леките флуктуации не са ново равнище на световния океан...

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  И едно време е било така. Ефес е имал пристанище, сега е на 2 километра от морето.

 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Тоя филм сме го гледали. Преди 2000г. Как банките ще спрат да работят, дестилационните колони ще почнат да гърмят, абе апокалипсис! И взе, че дойте 2000г. и стана най-лошото - нищо от изброеното. И всичките вкупом, дето дадоха невероятни пари, за да се предпазват от апокалипсиса, си задраска инвестициите за следващите години. Особено банките. И удари лошо свободно практокуващите, тежки години бяха! И има-няма 20г. минаха и пак запяха старата песен. Даже не на нов глас! Ама баламите още не са измрели, чакайте още малко!

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Повишаването на морското равнище с метър в комбинацията с озоновата дупка и президента ТРЪМП и премиера Борис Джонсън е най-лошият сценарий за планетата ЗЕМЯ и неѝните обитатели!!!!
  —цитат от коментар 7 на Илиана


  Илианче,яз па мислим, че вие затоплистите сте по-лош сценарий от чичо Адолф и чичо Йосиф!
  Извини ме, че ви откраднах детството, твоето и на швецката Тунбергерица!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#7] от "Илиана":

  За "планетата ЗЕМЯ" не знам, но за "планетата Земя" всичко си е точно!

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 44. 44 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3794 Весело

  Всички хотели дето ги наблъскаха на плажа сега ще идат под вода...ма нема лошо...ще гледаме рибки през прозореца...

 45. 45 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ще се радвам да залее всички плажни барчета, ресторанти и хотели ! Въпреки, че имам къща на средиземноморието, поне е на високо !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 46. 46 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 218 Неутрално

  След като комунистите по сичките земни кълбета се побъркаха окончателно--говоря за клинични, освидетелствани акутни психопатологии--не ни остава нищо друго, освен да ги изхвърлим на бунището на историята. Имам предвид, да ги вкараме в съответните заведения за дълго и сложно, понякога болезнено, лечение.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Може и да се повиши, може и да не се повиши. :)

  От ООН-то през 1989 год са казали че до 10 години (демек до 2000 година) цели нации могат да останат под вода. Като, примерно, една шеста от Бангладеш може да бъде залята. Е 30 години след прогнозата нищо от нея не е станало факт. :)

  https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

 48. 48 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Весело

  Ще се радвам да залее всички плажни барчета, ресторанти и хотели ! Въпреки, че имам къща на средиземноморието, поне е на високо !
  —цитат от коментар 45 на LiberalToTheBones


  Ибряме, пак си дишал лепило!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 49. 49 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  През 1815 година изригва вулканът Тамбора. В историята остава като годината без лято. Един среден вулкан изхвърля колкото цялото човечество. А на земята има около 60 действащи вулкана. Спомнете си какво предизвика онзи вулкан в Исландия.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 50. 50 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "Междуправителствения панел за климатичните промени"?!? Какво е това чудо?!? То не бяха институти, минститути, сега и панели се навъдиха на хранилката. :-)

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Весело

  Свиленград или Харманли ще станат пристанища на Средиземно море

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#42:"Мунчету на Боeку"][/quote]

  направо 9-ти дан

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2161 Любопитно

  До коментар [#36] от ".":

  "Ледниците на Гренландия обаче ако се стопят нивото на океана ще се дигне с 6 метра."

  Това при каква температура, атмосферно налягане и концентрация на водни пари е "мета-аналвано"?

 54. 54 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Бобев Обемите на две кълба V1 и V2 се отнасят както кубовете на съответните им радиуси R1 и R2, т.е. .

 55. 55 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  "Обемът на сферата се влияе от радиуса на четвърта степен.
  Тоест за всеки следващ сантиметър повишаване на нивото, ще е необходима многократно повече разтопена вода."

  Като гледам колко минуса са ти напукали, 80те процента на Иво Христов май са 90.Не така сложно колега, по простичко. Кажи например "Абе тия лъжат" и ще ти повярват. Или" според изследване на магаданския университет ще има спадане на нивото, защото с повишаване на температурата морето ще се изпари". Айде със здраве)

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2161 Весело

  "Досега океаните служеха като буфер - поемаха голяма част от топлината, създавана от употребата на въглища, петрол и газ."

  Винаги са били буфер в едно с леда. При това преди маймуната да стане човек, са поемали по 28-20 W/кв.м и толкова са изпускали през нощта … за да може пак да поемат през деня. Поемали са къде, къде по-мощните спрямо човешките "пръдни" (в доклада на научните консенсуси е посочена 0.028 W/кв. м плюс минус 100% - 0.013 W/кв. м) топлинни потоци от вулкани, гейзери и подводни разломи и продължават да ги поемат без Океанът да е пресъхнал от "прегряване". Даже тая океанска топлина се е оказвала крайно недостатъчна - настъпвали са продължителни ледени епохи, когато планетата се "кламбичне" в по-елипсовидна орбита или си кривне оста.
  Хипотезата, че морското ниво ще се повиши (60-100 см) без континентален дрейф и/или потапяне на континенталните плочи (на тоя феномен сушата е нараснала два пъти през последните 600 млн. години), означава водната повърхност да се увеличи с 10%, което от своя страна ще увеличи изпаряването на вода, увеличаване на дъждовете, ерозия на скалите, наноси в морето и образуване на нова суша. И не на последно място - повече прясна (чиста след дестилация) вода за пиене.
  По-голяма водна повърхност ще доведе до по-голям ареал на цианобактерията, ускорено размножаване, усвояване на СО2 и отделяне на О2. Повече бактерии в Океана ще доведе до размножаване на по-горните в хранителната верига.

  Изобщо, затоплението е манна небесна - стига да не надхвърли температурата при образуването на първоначалната коацерватна капка (клетка) без Еволюцията да е подменила белтъците към по-температурно устойчиви. Засега подмяната върви обратно, към нискотемпературни - от анаеробни (хранещи се с парниковия газ сероводород, но вече изчерпан) при 90 -140 градуса към фотосинтеза (усвояваща СО2 и вече силно намалял, от 10% на под 1%) при температури 20-50 градуса и към аеробни (издържащи и на отрицателни температури) с денаторация на белтъците при 36 градуса само.

 57. 57 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 302 Неутрално

  В "Ад" Данте Алегиери е написал /5 песен/:

  "В Равена красна ази се родих,
  где По водите си в морето влива"
  /Франческа да Римини/

  Сега Равена е на 4 километра от брега, с надморска височина 4 метра.

  Значи към 2300 година ще се върнем към нивото от 1300 година?!?

 58. 58 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  Не, написали са й го, за да го прочете с треперщ от гняв гласец!

  Това се казва в дългоочакван доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), публикуван днес. 

  Интересно ми е едно само: добрият олигарх Прокопи, захлебва ли поне прилично за ежедневното цитиране на този ... панел и на щурата Гретхен???

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 59. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  теа веè лъжат повече от циганка на женския пазар - с тая неграмотност кого точно целят да привлекат и да сплашат?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  До коментар [#27] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Венеция потъва постепенно. Това е причината.

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Това е един много вероятен сценарий.
  Не знам доколко човек може да го предизвиква или спира в достатъчно голяма степен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#45] от "LiberalToTheBones":

  Все пак има надежда някой отявлен либераст да е на първа линия и да го залее.

 63. 63 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#7] от "Илиана":

  Определени държави, които контролират Арктика и Антарктика, ще бъдат облагодетелствани от топенето на ледовете на полюсите, защото ще имат по-лесен достъп до природните им ресурси а и поради топенето на ледовете в Северния ледовит океан, някои незначителни сега крайбрежни градове ще се превърнат във важни транспортни и търговски центрове. Също и повишаването на нивото на световния океан, няма да навреди чак толкова много на страните, чийто крайбрежни области не са гъсто населени и индустриализирани. Това за тях даже ще е конкуретно предимство...най-малкото защото ще потопи конкуренцията - и преносно и буквално.

 64. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#40] от "султана глаушева":
  Компанията за която работех тогава отделиха 2млн долара годишен бюджет, определиха хора и цяла година се занимаваха с глупости.
  На тримесечие пращах отчет, бая народ от ИТ намаза от консултации.
  Обаче "свинския грип" през 2009та изби рибата.
  Точно в пика на кризата.
  Всичкото бизнес надолу, обаче фарма индустрията му набара цаката с помощта на СЗО (Световната Здравна Организация).
  Та, СЗО обяви опасност от глобална пандемия - свински грипен вирус се кръстосал с човешки такъв и десетки, дори стотици милиони щели да погинат.
  Фармата излезе с "ваксини" след няколко месеца и кешира повече от 10 милиарда долара за няколко месеца.
  От дистанцията на времето стана ясно че от този грип в света са си отишли по-малко от 1000 човека, лабораторно доказани. 10 000 хиляди да са - няма и не е имало опасност от глобална пандемия.
  После имаше разследвания - кой експерт на СЗО от къде цоцал консултантски и пр., ама мина време, оттече. Който го интересува да чете в нета на английски за "свинки грип измамата".
  И у нас един здравен министър го чепкаха за едни стотина милиона кинта за анти свински грип ваксина, ама зарежи.
  Сегашните с СО2-то засега успяват, обаче. Инсталираха се на електромерите през политиците и стрижат средната и долните класи, основно в Западна Европа.
  "Моят дом е моята крепост" вече в Зап Европа не важи. Ако не им платиш те изхвърлят като мръсно коте, ако ще и да живееш в центъра на Париж или Берлин в наследствено жилище от няколко поколения. Верно, малцина са останали такива (повече в Изт Берлин от соца) защото мнозинството са под наем и просто ги изхвърлят, или принуждават да напуснат ако не са си платили тока.
  Сега, проблемът им е, че веднъж докопали се до копанята апетита им идва с яденето.
  Случаят Грета покзва, че изпадат в истерия и изтрещяват.
  Тва температури, урагани, ледове, наводнения и пожари и пр. апокалипсиси тепърва ще ни заливат през медии, политически организации и където ти хрумне.
  Естествено, ще получат отпор (жълтите жилетки в Париж принудиха Макрон да даде заден) и той все повече ще се радикализира като опозиция на истерията им.
  Получава се огромен разлом между политическата класа, заедно с присъдружните им "учени" и останалите, прецаканите.
  И когато ситацията стигне до кютек, дано се намерят разумни от двете страни да решат проблемите.
  Засега алармистите по СО2 темата са напред - всеки вижда увеличаващите се площи с рапица по нашите поля, която всеки плаща на бензино колонката в джоба на няколко тариката, уредили се със статут на "спасители на планетата". 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  А тук
  https://www.youtube.com/watch?v=taTzqRHNIEc
  Може да се види как озоновата дупка си ходи нагоре-надоле, ама от тая паника намазаха хладилния бизнес и тия с дезодорантите.
  Защото всеки път когато някои си купи хладилник или дезодорант плаща някви стотинки за патента как да се спаси планетата от "разширяващата" се озонова дупка.
  И изобщо как да събереш стотинките на милиарди в твоя джоб се очертава далаверата на столетието.

 68. 68 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3544 Любопитно

  Интересна работа! От трийсет години се затопля, а-ха да се стопи леда и всички да станем русалки, а Ниагарския водопад замръзна три пъти от началото на века. Преди това е замръзвал през 40те,ако си спомням точно. Та последно, сал с бамбукова къщичка ли да си правя, или да се стягам за тежки зимни условия с дебели снегове?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мунчету на Боeку":
  Какво точно е "овладяно" на озона? Размера, интензитета или флуктуациите му във времето и пространството?

 71. 71 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 808 Весело

  Е, това Гардиън го писаха още 2004 г. Е, вярно, че прогнозата им е до 2020 г. Англия да има сибирски климат, а много големи европейски градове да са потопени, но нищо, убеден съм, че всичко, което четем за климата, е истина: https://www.theguardian.com/environment/2004/feb/22/usnews.theobserver

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мунчету на Боeку":
  Сериозен затоплистки аргумент.
  Съгласен.

 74. 74 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 118 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK