И главният прокурор на САЩ бе намесен в скандала за импийчмънт

И главният прокурор на САЩ бе намесен в скандала за импийчмънт

© ReutersИмето на министъра на правосъдието Уилям Бар, който е и главен прокурор на САЩ, бе замесено в скандала за натиск от президента Доналд Тръмп върху Украйна да разследва негов политически опонент. Той е посочен изрично като представен от Тръмп като негов личен пратеник по въпросите, повдигнати в разговора с новоизбрания украински президент.


Това стана с публикуването по настояване на парламента във Вашингтон на доклада от 12 август на все още анонимен информатор от разузнавателните среди на САЩ. С него той уведомява главния инспектор на службите, че "централна фигура в този натиск е личният адвокат на президента Рудолф Джулиани и, изглежда, участва и главният прокурор Уилям Бар".


Освен това в текста подробно се описва как адвокати и служители на Белия дом веднага са предприели действия за блокиране на достъпа до данните да телефонния разговор и премахване на електронната версия на казаното в него дума по дума. Това не било единственият подобен случай.
Адвокат на информатора, чиято самоличност е защитена от федерален закон, заяви в сряда, че той е готов да се яви на изслушвания в Конгреса на САЩ и да разкаже подробно какво знае.


В текста му се казва още, че информацията за това идва от няколко източника от американската администрация в продължение на 4 месеца и че макар да не е бил очевидец на повечето случаи, информаторът е установил припокриване на повечето обстоятелства от различните му източници.


Това потвърждава догадките в американските медии от тази сутрин, че, изглежда, докладът се позовава не само на съдържанието на телефонния разговор на Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли.


"Загрижен съм за това, че тези действия носят риск за националната сигурност на САЩ и подкопават усилията на американското правителство да сдържа и да се бори с чуждестранна намеса в американските избори", казва авторът на доклада.


И главният прокурор на САЩ бе намесен в скандала за импийчмънт


Описвайки това, което е научил за разговора от 25 юли от половината от дузината служители, присъствали в стаята или слушали разговора, авторът посочва, че Тръмп е притискал Зеленски да помогне в доказване на подозренията, че твърденията от 2016 г. за руска намеса в полза предизборната кампания на американеца са дошли от Украйна.


Освен това той изрично искал украинците да открият и предадат сървърите, използвани от Националния съвет на Демократическата партия, които са били прегледани от американска компания за киберсигурност, стигнала до заключение, че проникването в тях е от руски хакери.


Тръмп изрично похвалил главния прокурор на Украйна Юрий Луценко и подхвърлил, че може би новият украински президент ще го остави на поста му. От март 2019 г. насам Луценко направи поредица сензационни твърдения за Байдън, намеса на украинци в американските избори от 2016 г. и връчен му от посолството на САЩ в Киев предполагаем списък за недосегаеми украинци, които след това бяха оттеглени.


Служители на Белия дом били силно притеснени от съдържанието на разговора, който трябвало да опишат за архива, както и че са видели обсъждания на юристи от президентската администрация как да постъпят, защото, изглежда, имат пред себе си безспорен случай на злоупотреба с президентската власт за лична изгода, което е престъпление.


На сайта на украинския президент е пуснат преразказ на телефонния разговор още вечерта и в него се казва, че Тръмп е поискал "да се довършат корупционни разследвания, които задържат сътрудничеството между Украйна и САЩ". В документа на информатора, както и в разпространената в сряда стенограма на разговора се казва, че е говорено само за един случай - този с Джо Байдън.


И главният прокурор на САЩ бе намесен в скандала за импийчмънт


През това време в Белия дом не само започнали да ограничават достъпа до стенограмата, но и я прехвърлили в специална електронна система за съхраняване на секретна и поверителна информация с особено голямо значение. "Един служител на Белия дом ми каза, че това е груба злоупотреба със системата, защото съдържанието на разговора изобщо не е нещо с изключителна важност за националната сигурност."


Нататък в документа се разказва за срещи, свързани с исканията на Тръмп към Зеленски, на 26 юли в Киев на Кърт Волкър (специалният представител на САЩ за Украйна) и на 2 август в Мадрид на Рудолф Джулиани. Имената на трима служители от най-тесния кръг на Зеленски присъстват в текста.


Информаторът описва също, че посланикът на САЩ в Киев Мари Йованович е сменена от поста на 6 май 2019 г., след като от март месец насам Луценко, иначе силно приближен на изгубилия изборите Петро Порошенко, започна да твърди, че действия срещу кампанията на Тръмп за Белия дом през 2016 г. се извършвали с помощта на посолството в Украйна.


"От средата на май чувах от няколко американски официални лица, че те са дълбоко загрижени от факта, че Джулиани заобикаля процеса за взимане на решения за националната сигурност, за да контактува с украинските власти и да пренася напред-назад съобщения между Киев и президента."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK