В далечен район на Северна Корея се ражда нов град

В далечен район на Северна Корея се ражда нов град

© Kcna, REUTERSГледката е като в картина на Лорънс Стивън Лоури, с хилядите си забързани работници. Това обаче не е Северна Англия през 20 в., а днешна Северна Корея и величествената строителна площадка в град Самджийон.


Виждаме работници по дървените скелета, през прозорците зърваме и тези, които работят в недовършените сгради. Някои пренасят различни материали, други бъркат цимент. Изглежда всичко се прави на ръка в този пейзаж в студени тонове, в който преобладават земята, елите и сградите с покриви в бледозелено или ръждиво червено.


Това е титаничен проект, осъществяван по лично разпореждане на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Целта е напълно да се възстанови Самджийон, много символично място на границата на страната.
Този град е административен център на окръг до китайската граница, но по-важното е, че в този окръг се намира (според севернокорейската пропаганда) не само родното място на Ким Чен-ир, баща и предшественик на Ким Чен-ун, но и планинският връх Пектусан, легендарната люлка на корейската нация.


Проектът включва музей на революционната дейност, стадион за зимни спортове, нова железопътна линия до Хесан, 10 000 жилища и завод за пакетиране на боровинки и картофи, най-важните природни ресурси в района.
Това е гигантски проект. Такъв може да бъде предприет само в монолитна държава като Северна Корея, където властите могат внезапно да решат да вложат огромни ресурси с една единствена цел и да реализират проекта по авторитарен начин.


Резултатите може да са впечатляващи, както когато през 2016 г. хиляди жилища бяха построени само за три месеца след наводненията в провинция Северен Хамгьон.


Но има много въпроси дали се строи качествено и това важи не само за инфраструктурата. Самият Ким Чен-ун изрази притеснения по време на няколко инспекции на строителната площадка в Самджийон, особено по време на една от тях миналата година, когато се снима с отговорни лица, седнал върху купчина картофи. Идеята беше да се насърчи отглеждането на тази култура, за да се разнообрази продукцията и да се води борба с недостига на храни.


Качеството трябва да бъде водещо пред скоростта на изпълнението на строежа, каза Ким на работниците, според официалната агенция КЦТА, която цитира изказването му, че ако "сградите външно изглеждат добре, но не вършат работа, това ще огорчи бъдещите поколения".


Той подчерта и необходимостта от осигуряване на електроенергия, достатъчна, за да превърне Самджийон, "люлката на нашата революция", в "изискан планински курорт" в "най-богатия окръг на страната", според КЦТА. Това е амбициозна цел в много отдалечен планински район, където зимите са изключително сурови, а повечето пътищата не са асфалтирани.


Според местните власти половината от активното население в окръга, което наброява 25 000 жители, е заето в поддържането на историческите му обекти, 20 процента работи в селското стопанство, а останалите в промишлеността, включително хранителната.


Пхенян не е съобщил каква е стойността на този проект, който се предвижда да бъде завършван поетапно. Ким настоя той да е готов за 75-годишнината от основаването на Корейската трудова партия през октомври 2021 г.
В Самджийон някои сгради изглеждат завършени, но други са само бетонни корпуси.


В Северна Корея голяма част от капацитета на армията се използва за строителни проекти и много от работниците в Самджийон са войници, които не почиват дори по време на "Чусок" - тридневния празник на жътвата, един от най-важните през годината.


Много студенти също бяха мобилизирани през ваканциите.


Северна Корея не сграда от недостиг на работна ръка, но наблюдатели смятат, че международните санкции, наложени на Пхенян заради ядрената му програма и програмата му за балистични ракети, оказват влияние върху големи проекти като този в Самджийон или туристическата зона Вонсан-Калма на западното й крайбрежие, чието пускане в експлоатация беше отлагано няколко пъти. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK