Защо Грета Тунберг може да не вземе Нобел за мир

Защо Грета Тунберг може да не вземе Нобел за мир

© Jeenah Moon, REUTERSШведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва агенция "Ройтерс".


Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна, преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.


Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.
Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза така, че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.


Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във "Фейсбук", че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.


Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсуфсай, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова противоречива, колкото е тази на Тунберг.


При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.


Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, "Репортери без граници", Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (255)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Правилно. Да иде в Африка и в Южна Азия да убеждава масите там да станат вегани и да не се възпроизвеждат. Стига вече омраза към бялата раса.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  ГРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА
  Или защо жените са лесен обект за манипулация

  На 17 ноември 2009 г. в резултат на хакерска атака срещу сървъра на Отдела за климатични изследвания към Университета на Източна Англия в гр. Норич е изтеглено огромно количество информация (около 160 мегабайта), пазена до този момент в най-дълбока тайна – общо около 4000 документа. От тях 1079 са писма в електронната поща (имейли). От останалите близо 3000 документа значителна част са компютърни програми в оригинален (“сорс”) код, написани на езика FORTRAN.

  Данните са източени от компютър в Турция. Много скоро след това в сайта на “Real Climat” – блог на учени-климатолози, поддържащи теорията за антропогенното затопляне, се появява линк към файла “FOIA.ZIP”, съдържащ “хакнатата” информация с коментар “Чудото се случи!”

  Администраторът е в паника, незабавно изтрива линка и изключва сървъра. Британските климатолози от Норич веднага са уведомени за изтичането на информацията. Още същия ден обаче въпросният линк се появява и в блога “Climate Audit”. Той е поддържан от Стив Мак’Интайр – канадски изследовател, който от няколко години върви по следите на фактите, свързани с “антропогенното глобално затопляне” и се съмнява в тяхната достоверност.

  Главният удар започва два дни по-късно от сървър в гр.Томск (Русия, Сибир). Оттам хакнатата информация е изпратена на стотици адреси по целия Интернет. Така започва “Климатгейт”, който е със сигурност един от най-големите скандали в историята на науката.

  От анализа на имейлите излиза, че учените от Отдела за климатични изследвания на университета в Норич, ръководен от доктор Фил Джоунс, заедно с колегите си от Центъра за изследване на земните системи към Пенсилванския университет в САЩ начело с проф. Майкъл Ман и други учени от Европа и Северна Америка в продължение на близо 13 години систематично са фалшифицирали представените в различни доклади и научни статии данни и изводи за климата на Земята през последните 2000 години.

  Целта е била да се представи съвременният относително топъл климат като уникално явление в рамките на посочения период, причинено от човешката дейност.

  Идеята за това как да се направи манипулацията е на Майкъл Ман. Тя е от края на 90-те години. Той се занимава с дендрохронология, т.е. с реконструкция на климата в миналото чрез изучаване на вариациите в ширините на годишните кръгове на вековни дървета. Чрез манипулации в математическите процедури за обработка на данните ръководените от Ман специалисти са подменяли истинските данни с нагласени по две основни насоки.

  Първата от тях е да се прикрият следите за периоди с много топъл климат в прединдустриалната епоха. Преди всичко това се отнася до Средновековния температурен максимум. Това е периодът между 8-ми и 12-ти век – общо около 500 години. Става въпрос за продължителна епоха на много по-топъл климат от съвременния. Температурите в Северното полукълбо са били с около 1 градус по-високи от съвременните.

  По това време Северният Атлантически океан е бил почти свободен от ледове. Това много е улеснило викингите в морските им експедиции в тази част на света. Около 860-та година те пристигат в Исландия и я колонизират. Само 15 години по-късно отряд викинги под предводителството на Хунбьорн, тръгвайки от Исландия в западна посока, достига до нисък бряг, покрит с буйна тревиста и храстова растителност. Викингите били поразени и много приятно изненадани от гледката. Нарекли новооткритата земя “Зелена страна” (Грюнланд) – днешната Гренландия. Към новооткритата страна се насочили много скандинавски колонисти. През XII век европейскто население на острова било вече около 12 000 души, т.е. близо два пъти повече, отколкото днес.

  Към 1200-та година обаче климатът започнал бързо да застудява. Ледниците започнали да настъпват. Животът в Гренландия станал толкова труден, че през 1461 година кралят на Дания и Норвегия решил да евакуира оттам всички европейски заселници. Започнал т.нар. “Малък ледников период” – много студена епоха, която продължила чак до началото на 18-ти век.

  За Средновековния температурен максимум има много факти – от исторически, писмени документи и от наблюдение на редица естествени признаци – годишни кръгове на дърветата, данни за растежа на пещерните образувания, следите от движението на високопланинските ледници в миналото и др. Той много ясно може да бъде проследен по анализа на писмените източници от времето на Първата българска държава и периода на византийското владичество.

  В края на 60-те години двама геолози – Дентън и Карлен, изследвайки движението на планинските ледници през последните хилядолетия открили, че Средновековният температурен максимум и Малкият ледников период съвсем не са изолирани събития. Оказало се, че тези явления се повтарят на всеки 2200-2400 години. Събития като Средновековния максимум е имало няколко през последните 11 000 години след последния Велик ледников период, наречен Вюрмски, и винаги те са били последвани от “малки ледникови периоди”!

  Двадесетина години след откритието на Дентън и Карлен се разбрало и каква е причината за този мощен климатичен цикъл – оказало се, че колебания с подобна продължителност се проявяват и на Слънцето. Това е причината както за значителни промени в нивото на неговата светимост, така и за свързаните с него промени в нивото на лъчението от далечния космос – така наречените галактични космически лъчи. И двата фактора са тясно свързани помежду си и влияят много сериозно върху състоянието на климата на Земята и другите планети от Слънчевата система.

  За учените, привърженици на “антропогенното глобално затопляне”, обаче Средновековният температурен максимум е трън в очите. Той е доказателство, че климатът на Земята може да се затопля по причини, които не са свързани с човешката дейност. През Средновековието тя е била несравнимо по-малка по мащаб в сравнение с днес и следователно не би могла да причини топлия климат тогава.

  Ето защо Майкъл Ман и компания решават, че следите за това събитие трябва да изчезнат от данните за годишните кръгове от дърветата, с които те работят. И започват да публикуват статии и да правят доклади, където представят “коригираните” си данни. В тях Средновековният максимум не личи, средните температури на Земята са представени като почти постоянна величина от “Рождество Христово” до около 1850 година, когато те стремително тръгват нагоре.

  Този сценарий, който всъщност представлява фалшификация на климатичната история на Земята за последните 2000 години, е получил популярното название “Хокеен стик” заради специфичната форма на графиката на температурите. Въпреки крещящото противоречие с реалните данни точно този модел е възприет като отправна точка в т.нар. Международен панел за промените на климата (IPCC – International Panel of Climate Changes). Той е в основата на вземането на политически решения, свързани с климата в ООН и ЕС.

  Прословутата фалшива графика на температурите през вековете с формата на хокеен стик, получила от това и името си (http://www.cse.unsw.edu.au/ ~lambert/parody/tcs) А ето на графиката по-долу и правилните данни за температурата от 1 до 1979 година, публикувана в сп. “Нейчър”. От нея ясно се вижда, че затопляне на климата като сегашното е имало и през Средните векове (тъкмо това е скрито в горната графика “Хокеен стик”). А тогава не е съществувало днешното замърсяване на атмосферата с парникови газове. Извод: няма глобално затопляне, причинено от човешката дейност. Нулата е средната температура в наше време.

  -

  Втората важна насока на манипулацията е свързана с последните десетина години. Всъщност учените от Норич и Пенсилвания прикриват в своите официално изразени становища пред обществеността и политическия елит факта, че затоплянето на климата е достигнало своя максимум около 1998-2000-та година. През следващите години то е спряло в Северното полукълбо, а в Южното дори има и осезателно захлаждане. Това много добре личи в данните от спътниковите наблюдения, които се провеждат непрекъснато от 1978 годдина насам.

  В имейлите до и от Отдела за климатични изследвания към Университета на Източна Англия се съдържат дискусии между Ман и Джоунс и техните сътрудници относно това, как да се обработват климатичните данни от всякакъв род, за да се обоснове твърдението, че съвременното затопляне няма аналог в миналото.

  Ето например извадка от имейл на Фил Джоунс до адресант в Пенсилвания от 16 ноември 1999 година: “…Приложих “нейчърския” трик на Майк (става въпрос за публикувани анализи на Майкъл Ман в статия в списание “Нейчър” от 1998-а, б.а.) и добавих допълнителни стойности към всички редици от данни за последните 20 години (т.е. след 1980-та), както и трика на Кийт върху данните от 1961-ва насам, за да скрия спада…”

  Става въпрос за някои редици данни за годишни кръгове на дървета, от които не личи затопляне, а застудяване на климата в съответните райони след 1960-та година. Резултатите със споменатите два “трика” са представени от Джоунс в официален доклад до Световната метеорологична организация със седалище в Женева.

  Не малка част от кореспонденцията е посветена на това как да се борят с учените-скептици, как да бъдат подменяни или укривани за свободен достъп климатичните данни, как да се прави бойкот на научни списания, които проявяват дори и най-малки резерви към теорията за глобалното затопляне. Доказателства за това, че данните са били подменяни или просто игнорирани при провежданите анализи, дават публикуваните в Интернет компютърни програми и съдържащите се в тях коментарни редове.

  Скандалът засега се вихри основно в научните среди. В САЩ и Великобритания започнаха разследвания в двете споменати научни звена и водещите изследователи в тях. Д-р Фил Джоунс подаде оставка като ръководител на Отдела за климатични изследвания към Университета в Източна Англия. В не по-добра позиция е и Майкъл Ман от другата страна на океана. Спрягани са също Кийт Брифа (палеоклиматолог, сътрудник на Джоунс) и Реймънд Брадли – сътрудник на Ман.

  В скандала са забъркани и имената на редица учени от Германия, Великобритания и САЩ. Въпрос на време е обаче той да завърти и “зелени” политици. Резултатите и твърденията на Ман и Джоунс, както и съхраняваните в ръководените от тях звена климатични данни са от изключителна важност за Международния климатичен панел IPCC.

  Може да се каже, че именно “Климатгейт” е събитието, което торпилира конференцията в Копенхаген. Колкото и да се стремят да омаловажат този факт учените и политиците “затоплисти”, а поддържаните от тях медии да се опитват да го подминават с мълчание, вече е включен хронометърът за обратно броене за теорията за антропогенното затопляне на климата. Въпрос на време е тя да се сгромоляса. Но не “Климатгейт” ще е главната причина за това, а реалният ход на климатичните промени – те са по посока на застудяване и причината за това са протичащите в Слънцето процеси.

  Серията от студени зими през последните години в много части на света (Северна Америка, Южна Африка, Сибир, Китай, Индия, а и очевидното застудяване на климата в Европа от 2007 г. насам) подкопават вярата в “глобалното затопляне.”

  Една чудесна с пригледността си графика на Евгений Борисенков ни ориентира в температурните вариации за последните 23 000 години (изгладени данни). Мувингът изважда наяве 2200-2400-годишни цикли. Нулевото ниво е в наше време (по-точно 1940 г.).

  - – - – - – -

  Някой би попитал: “Че какво толкова ще се случи, ако климатът стане по-студен? Нали глобалното затопляне, което е по-лошото явление, ще спре?” Нещата обаче никак не изглеждат розови, нещо повече – това дори е по-тежкият вариант. Защото застудяването на климата означава много неща, за които съвременното общество никак не е подготвено – по-слаби селскостопански реколти и по-високи цени на храните в Европа и Северна Америка, недостиг на електроенергия и високи цени на енергоносителите. И като резултат – рязко спадане на жизнения стандарт в целия западен свят и много мощно задълбочаване на световната икономическа криза, опасно повишаване на градуса на политическото и военно напрежение по света.

  Анализът на връзките “климат-общество” сочат, че всички големи държави и велики цивилизации са загивали точно в периодите на преход от топъл към студен климат поради неспособност да реагират адекватно на промените в околната среда. Тогава те са ставали жертва на продоволствения недоимък, на епидемии и чужди нашественици, с които държавният и военният им апарат не е бил в състояние да се справи.

  Преодоляването на проблемите в нашия случай минава през мерки като възстановяване на индустриалното производство, преимуществено развитие на топло- и ядрената енергетика, осигурявване на надежден достъп до нефт и газ, развитие на ядрени технологии от ново поколение, какъвто е управляемият термоядрен синтез, нова политика в областта на науката и образованието с акцент върху естествените и техническите науки, възстановяване на отбранителния потенциал, който адекватно да реагира на новите военно-политически заплахи.

  На много по-високи изисквания ще трябва да отговарят и службите за борба с бедствията и авариите. Тежката ситуация, в която изпадна по-голямата част на Европа и САЩ в течение на няколко много студени дни през декмври 2009 г. ясно показа до каква степен европейците всъщност не са подготвени за по-студен климат.

  Графиката на Дансгаард/Шьонвийзе за средните приземни температури в северното полукълбо през последните 11 хиляди години. С “R” е отбелязан т.нар. “Римски максимум” – затоплянето по време на Римската империя (аналог на Модерното глобално затопляне в 2200-2400 годишния цикъл), а с “Н” – застудяването по време на Великото преселение на народите през IV-VII век.

  - – - – - – -

  Съвсем естествен е обаче въпросът как се стигна дотам, една доста многобройна група недобросъвестни учени да манипулира света в продължение на почти 30 години? И какъв мотив са имали да го правят? Очевидно някои среди здраво са им плащали за това и са разпъвали чадър над тях.

  Факт е, че Ман, Джоунс и хората около тях са имали изключителната привилегия да публикуват в престижни научни списания като “Нейчър”, “Джърнъл ъф джиофизикъл рисърч” без техните статии, основани на манипулации с данни да бъдат рецензирани. А това е абсолютно задължително в такива случаи. В същото време редколегиите на тези списания се стремят по всякакъв начин да не дават достъп на авторите, които застъпват други позиции, дори и ако в тях има и минимална критика и резерви към “затоплистките” идеи.

  Всичко започва в края на 60-те и началото на 70-те години на 20-и век, когато три групи хора с доста различни интереси се обединяват около една обща кауза. Това е времето, когато космическите изследвания и знанията за телата в Слънчевата система започват да се развиват изключително бурно. Натрупват се и много факти за влиянието на Слънцето върху различни процеси на Земята. Много изследователи започват да се интересуват и от това, как слънчевата активност влияе върху метеорологичните процеси и климата.

  Космическите изследвания, модерните методи за наблюдение на Слънцето и околоземния космос са на път да дадат големи възможности за това. Ситуацията обаче не е по вкуса на голяма част от метеоролозите и климатолозите. От чисто професионална ревност те се страхуват, че тяхната научна област ще изгуби своята самостоятелност и ще стане зависима от космическата физика и слънчевата астрономия. Тези техни страхове личат много ясно от различни изказвания на водещи климатолози и метеоролози по това време.

  Приблизително по същото време т.нар. “Римски клуб” започва да развива идеите си за “устойчиво развитие”. Те са свързани с ограничаване на демографския ръст, на икономическия растеж и научно-техническия прогрес, с приоритетно развитие на хуманитарното образование, развитие на нискоефективните технологии за получаване на енергия от т.нар. “възобновяеми източници” вместо “опасната” ядрена енергетика и т.н.

  Всичко това – в името на запазване на природната среда и ресурсите на Земята, но зад него всъщност стои стремеж за увековечаване на статуквото, което облагодетелства тези кръгове. За да се прокарат обаче подобни идеи в обществото е необходима добре аргументирана теория за промените в околната среда, която да акцентира върху вредното въздействие върху нея от разрастващата се човешка дейност.

  Много важно условие е в тази теория да се наблегне на ролята на човешкия фактор за промените в природната среда, а всички останали фактори и особено външните за Земята да се разглеждат като второстеренни и дори пренебрежими. Голямата цел – съхранението на Земята за идните поколения – допуска всякакви средства, дори и ако въпросната теория пренебрегва важни факти и се прибягва до фалшификации.

  В началото на 70-те години хипи-движението на Запад е вече във фаза на упадък. Неговите главни представители търсят ново поле за изява и я намират в специфична политическа форма – “зелените” движения и “Ню Ейдж”. И така към 1974-1975 година се оформя “троен” съюз, в който всеки от участниците поема своята роля: от глобалистичния “Римски клуб” – поръчката и финансовото осигуряване, от Световната метеорологична организация – подходящата “научна теория” и борба с конкурентните идеи, а от “зелените” движения – борбата за каузата с политически средства.

  Ето и част от хронологията: През 1974 година политологът Макс Каплан издига идеята за създаване на световно демократично правителство, което да се бори с “антропогенното глобално затопляне”. Интересното в случая е, че точно тогава климатът се намира във фаза на относително и краткосрочно захлаждане.

  През 1975 година на свой конгрес Световната метеорологична организация взема решение да се забрани изнасянето на научни доклади, свързани с влиянието на Слънцето върху климата, както и да не се допускат статии в тази област в научните списания, свързани с организацията. След това започват мерки за ограничаване на достъпа до климатични данни в различни страни по света.

  В България до 1982-1983 година климатичните данни се събират и издават в специални ежегодници от Главното управление по хидрология и метеорология към БАН. По това време те бяха на разположение на всички организации или частни лица в съответните окръжни хидрометеорологични бюра. След 1983 година издаването на годишниците е прекратено, а впоследствие свободният достъп до данните е практически напълно забранен. Закупуването на данните е възможно само в много ограничени обеми и е на нереалистично високи цени. Ограничението е в сила включително и за научните звена, които са в системата на БАН. Подобно е положението и почти навсякъде по света.

  Така, без петна, изглеждаше Слънцето почти през цялата 2009 година. Ниската слънчева активност е характерна за периодите на глобално захлаждане. Снимки от спътника SOHO, в сайта на орбиталната обсерватория ТЕСИС.

  Втората снимка показва как е изглеждало Слънцето в период на висока активност в предишен период.

  През 1998 година двама американски учени – Дъглас Хойт и Кенет Шатън, успяват въз основа на анализ на огромно количество наблюдения (около 480 000 на брой) да възстановят хода на слънчевата активност между 1610 и 1995 година. Всички астрономи и геофизици са единодушни, че новата редица от данни описва много по-точно процесите на Слънцето и особено тези, които влияят най-силно върху Земята.

  От тяхното изследване много ясно се вижда, че периодът на най-ниска активност през втората половина на XVII век съвпада с последния “малък ледникков период”, а втората половина на ХХ век съответства на свръхвекови слънчев максимум. Въпреки изключително радушния прием сред ползвателите на тази информация (а може би точно поради това), финансирането на проекта на Хойт и Шатън не е продължено за периода след 1995 година.

  На тази графика от сайта на “ТЕСИС” (http://www.tesis.lebedev.ru/ ) е изобразено дъното на слънчевата активност, достигнато през последните две години. Забележете, че максимумът на активността на радиоизлъчването (червената линия – по вертикалната скала) обикновено достига до 200 х 10-22 W/Hz, с пикове до 300-500 х 10-22 W/Hz, докато в момента е едва около 70 х 10-22 W/Hz. Жълтата хистограма показва изменението на площта на слънчевите петна в условни единици.

  - – - – - – -

  И тъкмо когато “затоплистите” предвкусваха своя триумф в Копенхаген, дойде този “Климатгейт”. За пореден път краката на лъжата се оказаха къси. Това беше новина за обществеността, но за това, че скандалът се “печеше”, работещите по темата изследователи знаеха от няколко години (авторът – от 2007 г).

  Сега въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Ситуацията е много деликатна. Дотук в “затоплистката” идея бяха вложени огромни пари и очаквания. Би било много трудно за нейните поддържници да тръгнат назад – освен авторитета на група учени под прицел е и рейтингът на водещи научни списания и международни научни организации.

  Скандалът е доказателство за много сериозна корупция в международните научни среди. Въпреки че на пръв поглед една група пренебрегвани досега учени взема реванш над друга група, които са били привилегировани, реално скандалът бие по авторитета на цялата наука в очите на обществеността. На тази идея заложиха престижа си отделни политици и цели институции като ООН и ЕС. Сериозно е накърнен престижът на Нобеловата награда за мир, а и на норвежкия парламент, който присъжда тази награда.

  Отворен беше фондов пазар за търговия с квоти за въглеродни емисии, който сега изпадна в криза. Природните процеси обаче не следват човешките желания и както винаги досега е ставало, те отново ще бъдат коректив на нашите възгледи и поведение. Това се отнася и до “затоплистите”. Те сигурно ще се опитат на първо време да заемат по-изчаквателна позиция и вероятно ще пожертват няколко свои важни фигури в научните среди като Майкъл Ман, Фил Джоунс и Кийт Брифа, постепенно ще свият и пропагандата си в медиите. И ще се надяват, че поведението на климата ще се обърне отново в тяхна полза. Тъй като не очаквам обаче това да се случи, то по-вероятно е след десетина години сегашните “затоплисти” да поведат борба срещу “глобалното застудяване”…

  - – - – - – -

  P.S.: Неотдавна (декември 2009 г.) руски изследователи от Института за икономически анализ публикуваха своя проверка, озаглавена “Как се прави затопляне. Случаят с Русия”. В нея те показват как Отделът за климатични изследвания в Норич е ползвал само данните от 121 подбрани метеорологични станции на територията на Русия (т.е. 25,4% от всичките 476 станции). Повечето станции са останали извън калкулацията по една много проста причина – данните им като цяло не са показвали очевиден тренд към затопляне през втората половина на ХХ и началото на ХХI век. “Ако в Норич са обработвали климатичните данни и от други части на света като руските данни, то неизбежната корекция на разчета на глобалната температура и нейните изменения в ХХ век може да се окаже доста сериозна”, заключават авторите на анализа.

  Ст.н.с. д-р Борис КОМИТОВ

  Коментар към статията

  Като хора които дават приоритет на чувстватаи емоциите, жените са лесни за манипулация. Когато действията им се ръководят от "сърцето" и "душата" то представянето на бъдещи апокалиптични картини директно замъгляват съзнанието, защото у жената веднага проговаря майчинският инстинкт- "Ужас, ами всички това ще се стовари на децата ми". Но да манипулирш средностатистическа жена, е половината работа. За целтта е необходимо жените да бъдат на водещи позиции, Тогава, благодарение на тяхната суетност в добавка с апокалптичните картини пораждащи неистово безпокойство, стават предпоставка за прокарване на напълно идиотски и античовешки решения. Така се прокараха въглеродните квоти, и съответните глоби за тяхното неизпълнение, които отиват в незнайно какви джобове.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Оф-ф-ф-ф-ф...! Пак ли намусената Грета? Чиста проба маркетингов продукт. Не ми е интересна.

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  Ясно защо:
  а) Хапе я кучето
  б) Какво общо има тя с борбата за мир?

 5. 5 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Може да вземе награда само за това,че е малка злобна вещица...

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Не може изобщо да се сравнява Малала, която се бори за четмо и писмо на момичетата и на всичките деца в родината си, с тази начумерена разглезена госпожица, забранила на родителите си да раждат други деца!
  Вижте кой отне детството на Малала, вижте там жените да имат толкова деца, колкото могат да отгледат без притеснения, там е ключът.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  Скрол,скрол,скрол........
  ...
  ...
  Давай само линкове към поредната конспиративна теория ,която си прочел!

 8. Ще има пак прелъстен-изоставен......
  Апропо някой може ли да си спомни (без Гугъл) името на последната активистка тинейджър говорила пред ООН и темата по която говори?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Наследствено обремененото не само със синдрома на Аспергер, но и с обсесивно-компулсивно разстройство девойче Грета отлично подхожда за обобщаващ образ на разнообразните по названията си НПО-шки групи за антиобществен и противодържавен натиск в Европа и Америка. Диагностицирана е още преди пет години. Синдромът се среща и като „шизоидно разстройство в детската възраст“, самият Ханс Аспергер е използвал термина „аутистична психопатия“.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Това момиченце по-добре да се обърне към актьорската професия. Не знам, пълни ли и главата някой с тези глупости или просто не и се ходи на училище. Но вместо да обикаля света, да вземе да си завърши образованието и след това с помощта на науката да мисли, как да спаси планетата.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  Еко-Пипи изобщо не е мирна...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Голяма глупост. Децата да си ходят на училище. Има толкова много руски опозиционери и защитници на човешките права, които са избивани или хвърляни в затворите, но Нобеловият комитет няма дупе да им даде награда.

 15. 15 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Грета Тунберг трябва да получи адекватно лечение, а не Нобелова награда.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 16. 16 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Еко-Пипи изобщо не е мирна...
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Шведите редактираха и „Пипи Дългото чорапче" като махнаха „негърски" крал. Сега вече негрите „не" са черни, каквото им е името на латински. Изтрещяла северна нация.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Аз лично имам само един въпрос към девойката. Тя като еколожка и природо защитничка как прекосява океана - дали в самолет първа класа (мноооого вредно за климата), или с екологична платноходка и водно колело?
  Ако е първото е "другари, дайте да дадем, защото аз няма да дам..."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Нобеловата награда за мир отдавна е в раздел "Хумор и сатира", така че всякаква простотия е възможна.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 19. 19 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Весело

  Лудниците са пълни с кандидати за Нобелови награди, ако Грета получи такава. :) :) :)

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  С присъждането на Нобелови награди за мир на хора , съмнителни като морал и спорни в приноса си за световния мир, нобеловият комитет се компрометира. При това положение няма да е изненада ако на това зомбирано дете връчат Нобеловата награда за мир. Ще бъде поредната излагация на нобеловия комитет , определящ тази награда.

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  И за какъв принос трябва да получи Нобелова награда? Луда работа...

 22. Довечера ще е пак безсънна нощ за тролчетата цъкащи минуси.......
  След снощната акция в материала за Полфрийман пак им се отваря работа.... :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Аз съм убеден, че Грета Тунберг вярва във всичко, което говори и прави. Също както войните на джихад вярват в аллах. Детето е индоктринирано с каузата на "антропогенното затопляне". То вярва, че глобалното затопляне е виновно за нейното и в света чувство за нещастие.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Издънките на затоплистите са видни от доста време. Ниагарския водопад замръзва в разрез с пропагандата за затопляне на климата. А това се е случвало преди повече от половин век.

 25. 25 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Разберете, че това улаво, болно дете е само една маша в ръцете на неолибералните фашисти- необолшевики, които не се свенят да го използват, досущ като детска проститутка, за покварените си идиотски идеи. И въпросът "Как смеете да отнемете детството ми" трябваше да бъде зададен към същата престъпна пасмина леви дегенерати...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Замърсяването и експлоатацията на природата се виждат и с невъоръжен око.
  Огледайте се, отидете по селата и градовете - България се е превърнала в едно голямо сметище.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Или сте тролове, или сте прости. Какво му е лошото океаните да бъдат чисти, да е чист въздуха, да ядете чиста храна, да е нормален климата, децата ви да живеят в зелен свят? Каква е тази злоба, към това дете, което желае всичко това?

 28. 28 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#26] от "БМЗ":

  Е,и?Тая малоумна пикла ли ще реши проблема?

 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1483 Неутрално
 30. 30 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Малката Грета не трябва да получава Нобелова награда, защото не я заслужава. Малката Грета трябва да се върне в училище, където е мястото на всички малки Грети по света. Трябва да получава адекватни грижи за здравето си. Малката Грета трябва да бъде нормално дете.

 31. До коментар [#23] от "Николай Колев":

  Бе тя хубаво вярва, но първо трябва да обясни как точно човешката цивилизация с дейността си е повлияла на климата така, че да се стигне до образуването на полярните ледени шапки, пустините Сахара, Гоби и Атакама например....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#29] от "БМЗ":

  Не ти ли е любопитно, как малката Грета ще се върне от Ню Йорк?

 34. 34 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Не заслужава Нобел за мир, щото отговаря на дефиницията "полезен идиот".

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Типично по тролската, всеки хейтър акцентира върху "болеста" на Грета, а не и върху думите и. Какво значение има болна ли е или е здрава? Важни са само думите и делата и. Нима не сте съгласни с думите и? Знаете ли, че 1 000 000 животински вида са на прага на изчезването. Заради ЧОВЕКА. Знаете ли, че климата се променя. И заради Човека. Знаете ли, че океаните са задръстени с пластмаса? Познайте, заради кой. Знаете ли, какъв ще бъде Света на вашите деца? Не ви пука, нали? Важното е да живеете като свине сега. След вас и потоп.

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  До коментар [#27] от "yde40619288":

  Не става въпрос за чиста природа, никой не е против това. Става въпрос за това, че едно дете обвинява едни хора, че предизвикват глобални климатични промени, настройвайки други хора срещу тях. Става въпрос за това, че едно депресирано момиче обвинява една голяма група хора, за своя емоционален дискомфорт. Което няма нищо общо с мира на планетата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Грета трябва да си зарови главата в пясъка, като ВАС. Да бъде непукист като ВАС. Да бъде с полиран мозък. Да живее ден за ден. Да не и дреме

 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#24] от "Vlado Nikolov":

  Имаше едно твърдение, което за мен граничи с абсурда: че със затоплянето, зимите ще стават все по-студени.

 39. 39 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#35] от "yde40619288":

  Двете неща са свързани бе сладур.Болестта и думите и.По какъв начин на тая раглезена девойка са и откраднали детството световните лидери?

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Голяма глупост. Децата да си ходят на училище. Има толкова много руски опозиционери и защитници на човешките права, които са избивани или хвърляни в затворите, но Нобеловият комитет няма дупе да им даде награда.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  +++++++++++

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  До коментар [#35] от "yde40619288":

  Статията е за това, заслужава ли Грета, с начина на протеста си, Нобеловата награда за мир. Вие се отклонявате от темата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "yde40619288":Не става въпрос за чиста природа, никой не е против това. Става въпрос за това, че едно дете обвинява едни хора, че предизвикват глобални климатични промени, настройвайки други хора срещу тях. Става въпрос за това, че едно депресирано момиче обвинява една голяма група хора, за своя емоционален дискомфорт. Което няма нищо общо с мира на планетата.
  —цитат от коментар 36 на Незнайко в Слънчевия град


  От кога защитавате световните лидери? Под другите статии се скъсвате да ги мразите и обвинявате? Малко сте лицемерни май?

 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Стига с този недораслек!!! Мекаментозно лечение заслужава малкия плъхок, не Нобел.
  —цитат от коментар 41 на von_seeckt


  медикаментозно

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Стига с този недораслек!!! Мекаментозно лечение заслужава малкия плъхок, не Нобел.
  —цитат от коментар 41 на von_seeckt


  Ти за Малкия Вова ли визираш? Май ще пишеш обяснения до полунощ...

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#45] от "bez_ime2":

  Главчо, не си интересен...

 47. 47 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега не разбирам, защо мразите Грета? Защото обижда любите ви световни лидери? Защото е веган? Защото била "болна"? Защото говори "лъжи"? Защото искате децата ви да живеят в мръсен свят с ужасен климат и почти никакви оцелели диви животни? Или просто сте платени тролове?

 48. 48 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "yde40619288":

  Чакай сега. Статията не е за това, дали Грета е права в " протеста " си, а дали заслужава награда за мир. И, ако въпроса дали е права за климатичните промени е, да кажем спорен, то този дали заслужава Нобел за мир е абсолютно безспорен. Не заслужава. По света има хора далеч по заслужили тази награда.

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#45] от "bez_ime2":Главчо, не си интересен...
  —цитат от коментар 46 на von_seeckt


  Затова пък ти продължаваш да разсмиваш с тъпотията си...

 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Сега не разбирам, защо мразите Грета? Защото обижда любите ви световни лидери? Защото е веган? Защото била "болна"? Защото говори "лъжи"? Защото искате децата ви да живеят в мръсен свят с ужасен климат и почти никакви оцелели диви животни? Или просто сте платени тролове?
  —цитат от коментар 47 на yde40619288


  Защото всяко нещо се прави с мярка! Не може всеки ден "прогресивните" медии да ни заливат с кадри на това полунормално човече.

 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#49] от "bez_ime2":

  Потапяй плувката...

 52. 52 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чели ли сте "Фермата" от Джордж Оруел? Там прасетата измислят лозунги, а овцете ги повтарят. "Два крака - НЕ, четири крака - ДА"!!! Ето затова Грета няма да вземе Нобеловата награда. Заради овцете. В целия Свят овцете са се разблеели срещу малката и крехка Грета. ПОЗОР!!!

 53. 53 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":

  Дай името поне на един от кумова срама...

 54. 54 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#47] от "yde40619288":


  Платени тролове сме!

 55. 55 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Чели ли сте "Фермата" от Джордж Оруел? Там прасетата измислят лозунги, а овцете ги повтарят. "Два крака - НЕ, четири крака - ДА"!!! Ето затова Грета няма да вземе Нобеловата награда. Заради овцете. В целия Свят овцете са се разблеели срещу малката и крехка Грета. ПОЗОР!!!
  —цитат от коментар 52 на yde40619288


  Аууу...колко трогателно, "малката и крехка Грета"..гледай да не се подмокриш от умиление!

 56. 56 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото всяко нещо се прави с мярка! Не може всеки ден "прогресивните" медии да ни заливат с кадри на това полунормално човече.
  —цитат от коментар 50 на von_seeckt


  Друго са си новините с нормалните Тръмп и Путин, нали?

 57. 57 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#45] от "bez_ime2":


  Днес го няма шефа да ти набива кофата и почна да се правиш на остроумен...

 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#49] от "bez_ime2":Потапяй плувката...
  —цитат от коментар 51 на von_seeckt


  Хо-хо-хо..., няма край мъката русиянска!

 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#56:"yde40619288"][/quote]

  Да, друго са! Това са лидери на велики държави...

 60. 60 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#52] от "yde40619288":

  Грета трябва да я лекуват спешно...
  Ако парите от Нобел и помогнат за това,аз съм за да и ги дадат!
  Трябва да сме милостиви и снизходителни към болните...

 61. 61 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аууу...колко трогателно, "малката и крехка Грета"..гледай да не се подмокриш от умиление!
  —цитат от коментар 55 на von_seeckt


  Трогателно е, как едно дете накара света да избухне и да се замисли за бъдещето си. Заразително е, колко е силна и мъдра на тази крехка възраст.

 62. 62 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#61:"yde40619288"][/quote]

  Невероятна мъдрост!!!

 63. 63 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#61] от "yde40619288":

  Как се е замислил света?
  Няма доказателства за нищо такова...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#58] от "bez_ime2":

  Кефиш ли се на плувката?

 67. 67 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  За "Искам да се паникьосате" и "Уплашиха се от нас" (липсва само Бероне) и алтернативната й стига. Макар че става дума за наградата за мир, вече връчвана на Ясер Арафат, споменатия Гор, а да не забравяме и Обамата. За за не пропуснат срока, го бяха номинирали 11 дни преди да стъпи в длъжност, та беше съвсем неясно за какви заслуги. Ама и той се отблагодари -- осем години по-късно, чаровно усмихнат, каза: "Така и не разбрах за какво ми я дадоха тази награда".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 68. 68 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#64] от "yde40619288":

  Не стана ясно, какво точно искаше да кажеш, ама карай...не сме толкова мъдри като тебе и...Грета. Гааааааа........

 69. 69 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#64] от "yde40619288":

  Ти на кого си поредния профил?

 70. 70 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Чели ли сте "Фермата" от Джордж Оруел? Там прасетата измислят лозунги, а овцете ги повтарят. "Два крака - НЕ, четири крака - ДА"!!! Ето затова Грета няма да вземе Нобеловата награда. Заради овцете. В целия Свят овцете са се разблеели срещу малката и крехка Грета. ПОЗОР!!!
  —цитат от коментар 52 на yde40619288


  Ау! Рейтинг 15! Т.е., току-що регистриран, и вече използва антитоталитарната литература, за да защитава новия тоталитаризъм. Овцете блеят Гретееее, бре!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 71. 71 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Трогателно е, как едно дете накара света да избухне и да се замисли за бъдещето си.
  —цитат от коментар 61 на yde40619288

  Единственото което е избухнало е възмущението у нормалните люде че поредния откаченяк си играе със страховете на хората,демагогства и лицемерничи.Дано скоро да я приберат там където много отдавна и е мястото.Па и ако може при някой "случаен" инцидент да и предозират някое от лекарствата и Бог най-сетне да си пребере поредната никому ненужна вересия.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 72. 72 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":


  Тебе ти прещрака нещо в главата май,а?

 73. 73 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1483 Разстроено

  Другарки и другари, дами и господа, лейдита и джентълмени,

  Сега археолозите изравят по някоя колесница (ако са големи късметлии) и малко счупени грънци.
  След 3000 години други археолози ще изравят плазмени телевизори, хладилници, виадукти, молове и автомобили. Не дай боже да попаднат на сметище. Само че няма да се радват на находките, а ще проклинат идиотите, които са сътворили всички тия боклуци.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Форумните русияни квичат срещу това момиче без да се замислят колко много приличат на нея...

 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Ами щом може да не вземе Нобел за мир, понеже не са уверени дали я заслужава, да учредят Нобел за популизъм. Ще е напълно заслужена :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Нобеловите награди обикновено се дават за наука, но тя трудно се понася с религията, където по-скоро трябва да търсите Гретето. Нобеловата награда за мир се дава по-скоро за политика, но политиката околко Гретето се изразява най-добре със статията "Демокрацията е най-големият враг на планетата". Беше публикувана неотдавна в едно много исискано английско издание и не е никакъв проблем да я намерите и да се просветите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 77. 77 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nil satis nisi optimum":https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/14/3950861_greta_tunberg_poema_do_nju_iork_s_iahta_bez_bania_i/
  —цитат от коментар 29 на БМЗ


  "Грета Тунберг поема към Ню Йорк с яхта без баня и тоалетна, за да спести вредни
  емисии"

  Нещо по въпроса с какво се връща обратно у дома.
  А и колко вредни емисии е спестила с яхтата, след като екипът и се разхожда напред-назад с няколко полета. Само експозицията и в медиите е генеритала повече вредни емисии отколкото е спестила на яхтата.
  От такива показухи няма никакви ползи. Вярно е, че в последните години човека стана способен да изменя климата. Има грозни примери с пресушване на райони с корекция на речни корита, язовири, разливи ограничаващи изпарението на водата, замърсяване на въздуха и почвата, ерозия......, НО все още природата е по силна от нас. Има какво да съхраним, но без да мразим човешкия род.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  То па остава и да вземе дее и шветската крава

 79. 79 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  И какво общо имаме нормалните хора с росияните?
  Тя Гретхен,къде къде по-вече мяза на комунистка.Иска всички да сме равни,особено най-бедните ама си ползва облагите на съвременното общество и на шведската социална държава

 80. 80 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Или сте тролове, или сте прости. Какво му е лошото океаните да бъдат чисти, да е чист въздуха, да ядете чиста храна, да е нормален климата, децата ви да живеят в зелен свят? Каква е тази злоба, към това дете, което желае всичко това?
  —цитат от коментар 27 на yde40619288


  Човече,не вярвам някой нормален да иска да живее в отрови и мизерия!
  Големият въпрос е: КАК,аджеба,да отида от Долно нанагорнище до Лондон(примерно)???? Как и с какво да се лекуваме,без да тровим после почви и води?
  Няма злоба към момичето! То е малко и лесно манипулируемо,искрено вярва в каузата си и е всеотдайно(и крайно в действията си,заради синдрома). Аз съм бясна на екоталибаните-зомбита,които я използват и на неин гръб извличат дивиденти.

  Дневник-токсичният сайт
 81. 81 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Наистина не е честно сравнено с Обама примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 82. 82 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Какво общо има тази със световния мир, че да й се дава нобелова награда точно за това хахаха, хубаво че соросоидната пропагандна мрежа са толкова тъпи, че всеки никой да не им се връзва на глупостите.

  -voxy
 83. 83 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Сега не разбирам, защо мразите Грета? Защото обижда любите ви световни лидери? Защото е веган? Защото била "болна"? Защото говори "лъжи"? Защото искате децата ви да живеят в мръсен свят с ужасен климат и почти никакви оцелели диви животни? Или просто сте платени тролове?
  —цитат от коментар 47 на yde40619288


  Кой тук мрази Грета, тя мрази хората.
  Световните лидери ли са въплащение на човешката природа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 84. 84 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Грета Тунберг поема към Ню Йорк с яхта без баня и тоалетна, за да спести вредни емисии"
  Нещо по въпроса с какво се връща обратно у дома.
  А и колко вредни емисии е спестила с яхтата, след като екипът и се разхожда напред-назад с няколко полета. Само експозицията и в медиите е генеритала повече вредни емисии отколкото е спестила на яхтата.
  От такива показухи няма никакви ползи.
  —цитат от коментар 77 на zz_s

  Хората с промити мозъци си искат показухите и не приемат разумни доводи.Например в самолетите до Ню Йорк все е имало две празни места и ако Грета с татенцето и се бяха качили,изобщо нямаше да има допълнителни вредни емисии за разлика от яхтата

 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Весело

  Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза така, че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.
  *
  Аз ако се засрамвах от всички дивотии на една или друга секта досега да съм се гръмнала.
  Въобще не ми дреме за Грета и нейните зомбирани последователи. Досадното е, че постоянно ни я навират в лицето, а това предозиране най-много да предизвика негативни реакции.

 86. 86 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#61:"yde40619288"][/quote]

  Трогателно е как на гърба на едно недоучено, и болно дете могат да се прокарат огромни политически манипулации.
  Медиите в по голямата си част пропуснаха думите и срещу икономическото развитие, които са и срещу прогреса въобще.
  Но без този прогрес никой нямаше да знае за нея и да я чуе.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 87. 87 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#26] от "БМЗ":

  Замърсяването и затоплянето са различни неща. И аз съм съгласен пластмасовите шишета се премахнат. Найлоновите торбички - също. Както и други синтетични неща, от които нямаме толкова голяма нужда. И са за еднократна употреба.

 88. 88 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако тази вземе нобелова награда за мир,самия Нобел и всикчи починали притежатели на Нобелови награди ще се обърнат в гробовете си.А някой даже и ще възкръснат.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 89. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#38] от "ikar_01":

  Свързано е с Гълфстрийм.. Течението, което топли Северна Европа. Сладката вода е по - лека и стои отгоре. Солената потъва ниско. Течението пренася топла вода от екватора на север, като допринася за по - мекия климат В Англия и Скандинавия. Стопените ледници освобождават сладка вода и солената топла вода пада под нея. Така не може да стигне северните части. Това води до застудяване. Поне така обясняват учение.

 90. 90 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#67] от "zyb18561487":

  Май беше политкоректно, защото е първия чернокож президент на САЩ.

 91. 91 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1483 Разстроено

  До коментар [#87] от "Vlado Nikolov":

  Свързани са. Повече произведени "боклуци" - повече консумирани ресурси, емисии и в крайна сметка боклуци на сметището (и деретата).
  Всичко в името на бог Консуматор (Ам-гъл).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Чудя се, защо пропагандаторите на "Глобалното затопляне" не отидат да живеят в гората?!

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#92] от "bez_ime2":

  Що?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#86] от "zz_s":

  Въх... И кво се прокара?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#92] от "bez_ime2":Що?
  —цитат от коментар 93 на Darth Plagueis


  Как "що", да намалят вредните емисии...

 96. 96 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#95] от "bez_ime2":

  И как в гората ги намаляваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 97. 97 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  8те модерни божи заповеди за псевдоконсерватори.
  https://www.facebook.com/secretsofuniverse/photos/a.752368494873133/2199673220142646/?type=3&theater

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 98 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#29] от "БМЗ":
  Дабе, четохме каквото си посочил. Знаем за 60-футовата яхта и синята кофа, която щяра да ползва като тоалетна. Досещаче се обаче, че яхтата има висококвалифичиран екипаж, който ще слугува на млкото куку. Като туриш цялата загуба на време, да беше изпратила видеозапис.
  Най-екологично.

  Еретик
 99. 99 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Не купувайте нищо Шведско. Да помогнем на Швеция са се върне в екологично чистите средни векове.

 100. 100 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Може да вземе награда само за това,че е малка злобна вещица...
  —цитат от коментар 5 на Влакчо


  Дано да и дадат Нобеля!
  Все пак злобното личице на малката Тунбергерица осмисля живота на българската либерална общност!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK