Кокалите на Гоце Делчев - няма по-голям проблем от този

Кокалите на Гоце Делчев - няма по-голям проблем от този

© Георги Кожухаров"Какво точно искаме от македонците? Да се закълнат, че оттук нататък ще смятат Гоце Делчев за българин? Парламентът им да гласува, че македонска нация не съществува? А вижте сега колко по-сериозни проблеми има наоколо", пише Ивайло Дичев в коментар, публикуван от "Дойче веле".


България живее в състояние на обсада. Едва отблъснахме норвежците, които искаха да отвличат децата ни, а ето, че Северна Македония пак заплашва да ни вземе славната история.


"А дано, ама надали" - така посрещнаха мнозина заканата на Каракачанов да напусне правителството, ако подкрепим кандидатурата на комшиите за започване на преговори с ЕС. По-тревожното е, че в поредната истерия се включи и президентът, който се утвърди като говорител на основната опозиционна партия. Което пък значи, че македонската тема ще продължи да обслужва предизборни боричкания, наместо да изразява национален консенсус. И всичко това - защото техният племенен вожд казал нещо в някакво интервю.


Защо се обиждаме?
Слава Богу, от срещата при президента не излезе нищо. Щели сме да подкрепяме при някакви условия. Но не стана ясно при какви точно - явно ще зависи от политическата обстановка. Средният български телезрител обаче си отдъхна спокоен, че му се е разминала поредната национална катастрофа.


Замислете се само за медийната митология, с която живеем. Убеждават ни например, че Ердоган щял да "пусне" милиони сирийци към Европа. И никой не се замисля как точно ще стане това (в клетки ли ги държи, със сопи ли ще ги подкара?). Обясняват ни също така, че ако приемем Истанбулската конвенция, българските учители ще се хвърлят да сменят пола на децата ни. Сега пък в унес повтаряме, че македонците трябвало да признаят някакви неща, свързани с историята. Как точно си го представяме? Два милиона души да се заклеват с ръка върху Библията (съответно - Корана), че оттук нататък ще смятат Гоце Делчев за българин? Парламентът им да гласува, че македонска нация не съществува?


Много от въпросите, по които водим безсмислени спорове, нямат еднозначни отговори. Роден през 1872 година, Гоце безспорно е част от групата на етническите българи. Тоест православен е, но не е грък, нито пък сърбин. Тъй като обаче по това време няма българска държава, Гоце Делчев се води поданик на Османската империя - току-виж и турците се сетили да си го поискат. Какъв става после като революционер, за какво се бори - това са интерпретации, с които се занимават учените. А историята не е точна наука, нали сме наясно?


Няма спор, че македонските учебници трябва да се редактират. Но това си е държавна работа, която може да се изиска в хода на присъединяването. Неясно остава обаче какво точно е обидното в тях. Някъде пишело, че древните българи били представени като номадски народ от тюркско-монголски произход. Не знам какво е мнението на световната наука по този въпрос. Но знам, че и това е тема за научни диспути, а не за консултативни съвети при президента. И настоявам, че няма нищо обидно в това да си потомък на номадски народ, още по-малко пък на тюрки или монголи. Нещо повече - обидно е, че се обиждаме на тази тема.


Гърците искаха нещо съвсем конкретно: промяна на името, което съвпада с това на тяхната провинция. А ние какво точно ще сложим в променените изисквания - Република Северна Македония се задължава всеки път, когато споменава древните българи, да ги нарича "уседнал народ, при който не е открита тюркска ДНК"?


Уникален шанс


Научната проблематика може да се реши само в дългото академично време. Но днес сме в едно друго, бързо политическо време - и трябва да използваме уникалния шанс за присъединяване на тази наша съседка към ЕС, което завинаги ще премахне границите помежду ни. Да, в Западна Европа не я искат - в страни като Франция, Германия, Холандия и Австрия само около 10% подкрепят приемането на Западните Балкани. Симпатиите към Северна Македония са малко по-високи, но пак си остават много под 50-те процента. Темата се върна на дневен ред, след като отминаха финансовата и миграционната криза, а Брекзитът демонстрира нуждата отново да се легитимира привлекателността на съюза. Този прозорец няма да стои дълго отворен. И ако в България все още има истински патриоти, те следва да се стремят тъкмо към обединяване на Балканския регион, а не да слушат жадните за власт националпопулисти, които се чудят с какво да замаскират политическата си безпомощност. Да не говорим за онези от тях, които се оказаха командвани от Москва.


Защото разширението към Западните Балкани е по-важно за нас, отколкото за западната част на континента. По време на европредседателството се представихме като първи поддръжници на съседите, успяхме май да убедим и общественото мнение в България, че приемането на комшиите е в наш интерес (към две трети от българите са "за"). И изведнъж - Гоце Делчев. Непреодолим проблем.


А вижте сега колко по-сериозни проблеми има наоколо. Първо, на европейската среща през октомври ще се решава дали за присъединяване да се покани не само Северна Македония, а и Албания. Добре е, че сме се съгласили двете страни да вървят в пакет - дано едната издърпа другата, както стана при нас и румънците. Албания е прекрасна, динамична страна с младо население и съответно със сериозен растеж. Проблемът е, че нито едни избори досега не са били приемани от съответната опозиция. Това сега действаща демокрация ли е или не - какво мислим по темата?


Или да вземем ключовата Сърбия. Може ли преговорите да продължат, без да има споразумение с Косово, което ние сме признали като държава, но сериозна част от русофилската общественост не приема това решение? Лично аз смятам, че е невъзможно Сърбия да бъде присъединена, преди да влезе в НАТО. Да, няма такова изискване - както знаем, в съюза има и неутрални страни членки. Но знаете ли за посткомунистическа страна, която да не е минала през алианса? Минаха всички, включително колебаещата се навремето Словения. Не ме разбирайте погрешно - не съм милитаристично настроен. Опитвам се просто да бъда реалист. Защото членството в НАТО означава прочистване на армията - и гаранция, че топлите връзки с Русия ще поохладнеят. А в случая със Сърбия това май е задължително.


Да погледнем и към Черна гора - страна в преговорен процес. Харесва ли ни нашествието там на руски виладжии, които наскоро опитаха да направят преврат? Тревожат ли ни китайските капитали за строеж на магистрала?


Най-тежкият проблем на региона е особено ярко изразен в Босна: нуждата от помирение и преодоляване на миналото. Разкроена по най-безумен начин при Дейтънското споразумение, на тази територия днес съжителстват жертви и убийци, няма действаща централна власт, практически няма и икономика - наричат я най-голямата НПО в Европа. Какво мислим ние тук, в България? Да дадем автономия на Република Сръбска, да ѝ позволим да се присъедини към Сърбия? Да упорстваме с Дейтънското споразумение с надежда за възникване на босненско-херцеговинска нация? Да бяхме чули някои мисли по тези въпроси на Консултативния съвет.


Ако бях на мястото на управниците ни


Наскоро Заев призова Гърция да заеме лидерско място в интеграцията на Западните Балкани. И вероятно беше прав - нас очевидно не ни бива. Джафкаме се по темата за Северна Македония, даже не за цялата, а за двете трети славогласно население, тоест към 1.3 млн. души. А голямата тема за региона, която е от жизненоважно значение и за нас, и за Европа, просто не ни е интересна. Не влиза във фентъзи визията ни за исторически драми и страсти.


Описвам тези трудности не защото съм песимист. Напротив, вярвам, че комшиите ще станат членове на съюза до 10-20 години. И ако ние се опитваме да пречим, само ще си останем аутсайдери. Каквито сме, впрочем, и сега. Ако бях на мястото на управниците ни, бих подхванал още сега инициатива за създаване на регионална група - като държавите от Бенелюкс или от Вишеградската четворка. Група, която да отстоява регионалния интерес, събирайки както членове, така и кандидати. Дали това не е по-достойна битка за нашата политическа класа?


Ако погледнете региона през икономическите показатели, ще видите, че той е удивително хомогенен - средни заплати между 400 и 600 евро (с изключение на Гърция), икономика, обърната към подизпълнителството, селско стопанство, туризъм, неразвита инфраструктура. Регион, в който политиците, наместо да решават проблемите на страните си, са заети с това да разпалват националистически страсти, та белким легитимират властта си.


Това е хватката, в която ни е заклещил медийно-партийният комплекс: подмяна на важните теми с емоционално натоварена символика. Наместо жп линия до Скопие - кокалите на Гоце.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Само като видях "кокалите" и си рекох - нЕма начин да не е Велето и Дичев!

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Безродниците пак заизвиваха глас.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  То е от вчера още ама разни кръгове обичат ден след ден да постват едни и същи глупсоти първо в една, после в друга "медия" в опит за сваряване на жабата. Нали публийката трябва да свикне малко по малко със скандалните им тези.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  " Тъй като обаче по това време няма българска държава, Гоце Делчев се води поданик на Османската империя - току-виж и турците се сетили да си го поискат. Какъв става после като революционер, за какво се бори - това са интерпретации, с които се занимават учените. "?!?!


  Какъв ставал после?! А бе как може такава наглост, такава неграмотност?! Умишлено ли го правите това, на "кой бог се молите"?!
  Колко пъти трябва да се самоопредели Гоце Делчев, да го напише собственоръчно, за да могат разни индивиди да проумеят едно елементарно нещо?!
  Нагла, антибългарска история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Дичев е платена вувузела на Дойче Веле каквото и да пише обикновено е точно обратното!

  Безродниците пак заизвиваха глас.
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Казусът е сложен, защото Дойче Веле обича всички цоциалисти, а най-красивият цоциалист на света мисли само за кокалите на Франко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Бе те хубаво се пробват да варят жабата, ама както са я подкарали - струва ми се, че ще ги бият накрая ...

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Волен Сидеров либерал = Ивайло Дичев 😉

 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дичуф си е Дичуф, нелепица след нелепица, но получаваните пари са добри и си струва...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  Пак ли тоа... Аман бе, Дичев! 😬

  П.П. Кажи си, как беше възможно, да защитиш докторат(ако) у Пириж-7, ПРЕДИ 10.11.1989г., гиди...?! 🙄

  (не се чете)
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Проява на крайно неуважение към един изключително достоен Българин.
  Много е жалко когато уж интелигентни хора пишат откровени глупости.
  Не е безплатно предполагам.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":Проява на крайно неуважение към един изключително достоен Българин.Много е жалко когато уж интелигентни хора пишат откровени глупости.Не е безплатно предполагам.
  —цитат от коментар 11 на Molossian


  Разбира се, че не е безплатно.
  Майцепродавството се заплаща, а на някои си им стана и професия ...

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Ясно, но този пък тотално се олива.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Нали сме наясно с историческият ФАКТ, че безродните нашенски комуноиди дариха костите на българският национален герой на титовите сърбо-комунисти?!?!?!
  Нали сме наясно, че същите петоколонни, майкопродавни безродници малтретираха хората в Пиринска Македония да се пишат "македонци"?!?!?!

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Кокалите" - ей, простак !

 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 285 Неутрално
 18. 18 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Всеки има право да защитава каквато си иска теза и да отправя каквото си иска послание, но да употребиш фразата "кокалите на..." от претенциите си на върховна морална и интелектуална инстанция и нацупена съвест на нацията (пардон - гражданската общност) издава небивала душевна посредственост и откровен публицистичен кич.

  А и да публикуваш под това заглавие подобни предъвкани мантри в стил "ребята, давайте жыть дружно под ласките на интеграционното слънце" е също така достойно за съжаление.
  Но, хайде, тук поне работата е ясна и обяснима - има линия да се следва, задължителен препечат да се препечатва, бюджет да се връзва.

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  ако приемем Истанбулската конвенция, българските учители ще се хвърлят да сменят пола на децата ни
  —цитат от коментар 0 на др Дичев


  Негатив

  Предвидено беше погендеряването да се извършва не от даскали, а от непеошници на др Сорос, за чиито усилия требаше да им плащаме башка.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  До коментар [#1] от "xm...":

  Как ли се въртят кокалите на автора на ''За свободата '' ??????

  [email protected]
 21. 21 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Драги ми Ивайло!Сиромаси сме тук ,на Балканите и това ни е проблемът.Сиромаси и материално,и откъм герои.Затова Ивайло не си даваме Гоце ,не си даваме Даме!Други нямаме или пък са много малко.Кът са ни и Нобеловите лауреати и съвременните човешки достижения. Е-е-х Илон Мъск,защо не си балканец...един сал Тесла не стига...

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":Ясно, но този пък тотално се олива.
  —цитат от коментар 14 на Molossian


  ... като човек - що да прави?
  изяда си и месата.

 23. 23 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Сътрудничество, инфраструктура, балкански Бенелюкс, свързаност - всичко това е хубаво, но може да се случва и без изкривяване и обсебване на историята. Така че, статията е доста неадекватна.

 24. 24 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  тази простотия е дочетох до десетото изречение и спрях :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1679 Гневно

  .....дичеффф.......!!!!....В М Р О през ЦЕЛОТО си СЪЩЕСТВУВАНЕ се е БОРИЛО с такива мекотели като тебе.........!!!!!.......има едни тънки ,червени линии , ДЕТО СА ГРАНИЦА и ПРЕМИНАВАНЕТО ИМ не е ЗДРАВОСЛОВНО.......!!!!!..."...КОКАЛИТЕ " са на БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА СВЕТИНЯ.......!!!!!......Посветил ЦЕЛИЯ си СЪЗНАТЕЛЕН ЖИВОТ за БЛАГОТО на ОТЕЧЕСТВОТО..........!!!!!......и ТЕРИТОРЯЛНАТА ЦЯЛОСТ на БЪЛГАРИЯ...!!!!!......ИМА КАУЗИ .....!!!???!!!!....дичеффф.........има СИМВОЛИ.......!!!!!........но това няма как да го РАЗБЕРЕ индивид продал душата си за СРЕБЪРНИЦИИИ.......!!!!!....БИБЛЕЙСКИЯТ ..ЮДА е НАРИЦАТЕЛНО.....!!!!.....ХАРИЗАЛ.... СПАСИТЕЛЯ........ти дичеффф си един от многото за които СРЕБЪРНИЦИТЕ са """"каузааа".......като се ПОГЛЕДНЕШ в ОГЛЕДАЛОТО......?????!!!!!????......харесваш ли се........????????........дичефффф.......!!!!????!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 650 Неутрално

  " ... Гърците искаха нещо съвсем конкретно: промяна на името, което съвпада с това на тяхната провинция. ..."
  Г-н Дичев, отворете и прочетете договора на Македония с Гърция, пък тогава говорЕте, че само името е било проблем.

 27. 27 Профил на Poisonous Shadows
  Poisonous Shadows
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гоце всъщност е Георги, а "македонската идентичност" и древния македонски произход е сръбски патент, подкрепен от Коминтерна. Интересно ми е как сърбите, които налагаха тази теза с бой/..../ и сръбска музика дефинират този древен македонски произход пред своите любими съюзници - гърците.

 28. 28 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Поредният опит за словесна чекия. Дичев е експерт в това. Започва тема по която няма какво смислено да каже и ловко(само според него) намесва мигрантите, ИК и - защо не - цените на арпаджика :)

  Диче, Дичев, със Смилов сте си лика прилика.
  Братя по перо и бездарност.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Невероятно , но факт !
  Тея от Дойче веле напълно изкукаха.............

 30. 30 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Единственото, от което България има интерес и Македония има интерес е падането на границата помежду ни! Очевидно имаме общ интерес от тази работа и трябва със зъби и нокти да се борим това да се случи. И тогава Гоце Делчев ще намери най-после мир в гроба си.

 31. 31 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Още от библейски времена, когато двама не могат да се разберат викат арбитър да им реши спора. Важно условие е, че предварително се съгласяват, че ще приемат неговото решение и няма да го оспорват. При спора ни с Македония това е не само най-доброто, но и очевидно единственото решение. Има достатъчно специалисти по Балканска история в Европа, в САЩ, а и в Русия. Правителствата на РБ и СМ канят седем или девет такива експерти на една конференция, излагат своите гледни точки и приемат решението на експертите. Ех, утопия сладка!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 32. 32 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#31] от "Емо":

  Ами то по споровете ни с македонците няма неразбирателство в международен план. Ако погледнете Уикипедия и статията за Македония на всеки един език на земното кълбо, навсякъде ще прочетете едно и също. Същото се отнася и за статията за Гоце Делчев. Само в македонската секция ще пише различно. Ако това не може да се приеме като арбитраж, не знам кое ще може.

 33. 33 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Дичев, от 2020 започва съвместното (на България и Македония) председателство на Берлинския процес. Нещо да кажеш??
  Упражненията ти на тема регионална политика са повърхностни, жалки и вредни.

 34. 34 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Още от библейски времена, когато двама не могат да се разберат викат арбитър да им реши спора. Важно условие е, че предварително се съгласяват, че ще приемат неговото решение и няма да го оспорват. При спора ни с Македония това е не само най-доброто, но и очевидно единственото решение. Има достатъчно специалисти по Балканска история в Европа, в САЩ, а и в Русия. Правителствата на РБ и СМ канят седем или девет такива експерти на една конференция, излагат своите гледни точки и приемат решението на експертите. Ех, утопия сладка!
  —цитат от коментар 31 на Емо  До коментар [#31] от "Емо":

  Още един Дичев !

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#27] от "Poisonous Shadows":

  Интересно е и друго. Как точно агентите на ДС като Каракачанов, застават срещу тезите на Коминтерна? :)))

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някои хора пак си вкараха автогол.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  Този път Дичев се оля.

 38. 38 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Поредната просташка простотия на Дичев. ХИтър нагаждач е, без талант и научни качества. Няма да коментирам кой и как ходеше на Запад да учи в университет. Фактът, че не се занимава с наука, а пише глупости за пари, показва нивото му.
  Един интелектуален и морален мухльо!

 39. 39 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не знам дали заглавието е от редакцията или самия автор, но то доказва необратими ментални увреждания.

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  "Роден през 1872 година, Гоце безспорно е част от групата на етническите българи. Тоест православен е, но не е грък, нито пък сърбин. Тъй като обаче по това време няма българска държава, Гоце Делчев се води поданик на Османската империя - току-виж и турците се сетили да си го поискат."

  Такава проста логика не подхожда за сложните мозъци на националистите.

  подпис
 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Макединската нация, не е една фалшива новина.Това е библия от фалшиви новини.

 42. 42 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Трябва да си тежко подтиснато, нагло копеле, за да наречеш тленните останки на всепризнат герой на балканските борби за свобода и независимост на българския народ "кокали".

  Изключително олигавена демонстрация на псевдо-мъжественост пред наивни, доверчиви и простодушни студентки. Типична университетска извратеност, трайно изместила интелектуалното обаяние с подобна "впечатляваща" арогантност. Традиции. Като започнеш с оня самовлюбен паун Пантев, минеш през звездите на катедра Политология и още 90% от полупотентните тунеядци сигурно ще пропуснеш някого.

  Нека добавя, че всички "некадърни политици" са минали през обучението на подобни мухльовци. Някои дори се отъркаха във властта. Да припомням ли празнословния и вреден Огнян Герджиков.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат разрушени. Русоробията е престъпление. Явно не и за преподавателите в СУ, които ежедневно, през прозорците се възхищават на най-отвратителния символ на българското унижение - паметникът на съветската армия - окупатор.

  Navigare Necesse Est
 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gai-jin":

  Коментирай бе, затуй сме тук.

 44. 44 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2174 Весело

  Дичев пак се е изфукал като германец в асансьор.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Понеже тук един събеседник спомена Библията -- от 1919 г. насам България се опитва да съхрани Македония цяла, а Сърбия и Гърция -- да я поделят. Какво да я правиш -- майка...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Но, хайде, тук поне работата е ясна и обяснима - има линия да се следва, задължителен препечат да се препечатва, бюджет да се връзва.
  —цитат от коментар 18 на forza


  Мирча Кришан и краставицата -- всяка тема може да бъде превърната във все същото, което и е целта на упражнението, както и източникът на препитание.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Нали сме наясно с историческият ФАКТ, че безродните нашенски комуноиди дариха костите на българският национален герой на титовите сърбо-комунисти?!?!?!Нали сме наясно, че същите петоколонни, майкопродавни безродници малтретираха хората в Пиринска Македония да се пишат "македонци"?!?!?!
  —цитат от коментар 15 на selqnin

  Не сме ли наясно, че сме всред ПОБЕДЕНИТЕ държави на във ВСВ? Не сме ли и наясно благодарение на КОИ?!

  (не се чете)
 48. 48 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Тъй като обаче по това време няма българска държава, Гоце Делчев се води поданик на Османската империя - току-виж и турците се сетили да си го поискат.

  Левски и Ботев също са родени поданици на османската империя, е и? А това с кокалите и автора и Дойче Веле и редакцията на Дневник са от един дол дренки.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Гневно

  Дичев, майкопродавец нещастен! То за теб всички наши революционери дали живота за да я има България са били османски поданици и като такива са нарушавали законите на евроатлантическата Осмонска империя която законно ги е убивала и техните кокали не са предмет на национална памет и преклонение! Влизането в НАТО е гаранция за зачитане на европейските ценности но за Турция нещо на важи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  "Роден през 1872 година, Гоце безспорно е част от групата на етническите българи. Тоест православен е, но не е грък, нито пък сърбин. Тъй като обаче по това време няма българска държава, Гоце Делчев се води поданик на Османската империя - току-виж и турците се сетили да си го поискат."Такава проста логика не подхожда за сложните мозъци на националистите.
  —цитат от коментар 40 на Иван К


  Ами та по тази логика всички българи сме бивши османски поданици и Турция може да претендира че по насилствен начин сме станали българи, а иначе сме си чисти турци???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  До коментар [#27] от "Poisonous Shadows":Интересно е и друго. Как точно агентите на ДС като Каракачанов, застават срещу тезите на Коминтерна? :)))
  —цитат от коментар 35 на Petleshev


  Е то е чудно и как целият Запад подкрепя рожбата на Коминтерновската идеология Украйна??!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gai-jin":

  +++++++++++++++++++++++++

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  Нали сме наясно с историческият ФАКТ, че безродните нашенски комуноиди дариха костите на българският национален герой на титовите сърбо-комунисти?!?!?!Нали сме наясно, че същите петоколонни, майкопродавни безродници малтретираха хората в Пиринска Македония да се пишат "македонци"?!?!?!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Според теб Дичев техен последовател ли е или противник?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Ако си мерим патриотизма по децибелите, използвани по подобни теми, равни на нас няма да има по света.
  Не виждате ли, че и в двете днешни държави, където има много българи, но и хора отмаса други националности, този тип "най0тежки" проб;еми са само за отвличане на вниманието от реалните днешни проблеми, с които нито нашето, нито на съседите управления могат да се справят.
  Като прибавим и предизборната обстановка, веднага се вижда кой има интерес от ровичкане на историческите въпроси, вместо да се дискутира например избора на главен прокурор, идиота в БНР който се държи за стола си като тъща за балкон, проблемите с корупцията във всички и особено в софийска община и т.н.
  На същите цели служат и прояви като снощната на Сидеров и тъ.н.
  Дайте да си оправим нашата къща, пък след това да оставим историци, общественици и прочее експерти да оправят историческите проблеми.

 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Тези как само правят историята си... Построяват няколко паметника в центъра на столицата си и край всичко вече е тяхно.
  Паметникът им на Александър Велики е точно копие на паметникът на ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ в Солун.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 56. 56 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не се прави на луд. Ясно е какво иска България - да се спре с кражбите на българска история. И не два милилона българи са казали това и онова, а самия Гоце си е казал, че е българин. А ти за пари може да се пишеш и китаец. Нали си от видно червено семейство, та вие на всичко сте способни.
  Страхливия Борисов не смее да покаже вратата на Дойчето, а това радио плаче за изритване.

 57. 57 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Петров":

  Гоце може да е всякакъв поданик, но се е декларирал като българин. Ти си бг гражданин, но ако искаш се декларирай като турчин. Твоя работа. Ама мъртвия Гоце да го пишеш македонец е яка лъжа.

 58. 58 Профил на edgar
  edgar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много интересно на какъв съюз ще "станат член комшиите" след "10-20" години...
  ЕС се разпада пред очите ни, дали и в каква форма точно ще просъществува, въобще не е ясно.
  С Гоце или без Гоце, по-добре да не се натискат за място на потъващ кораб.

 59. 59 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Поредният некомпетентен драскач. Най-добре е да напишеш какво да направим и какво да признаем. Какво да искаме от Северняци. По неговите думи, при президента нищо конкретно.

  Хей, ти, експерте, напиши точките и решенията, които да предложим и да отстояваме. А иначе приказки, приказки ..... А за Дойче веле и Ньойският договор е справедлив.

 60. 60 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Най-обичам аргумента "А вижте сега колко по-сериозни проблеми има наоколо".

  Нито един проблем няма да се реши, ако аргументтие са "ама то има по-сериозни проблеми".

  Кое е по-важно от двете - планетарния климат или българската прокуратура? Ми да оставим родната прокуратура на мира веднъж за винаги, а?

  Автора е ретард, но това не пречи да обсъдим темата.
  Македония е една четвърторазрядна държава, с бедно и просто население - половината от което се има за султан абул мусад атеуарзаркауй. Турчеят се, ислямизират се, долни резаци са и скопие на ислямабад ще прекръстят скоро.
  Другите са объркани и тежко провинциални екс-българи, ултимата на живота на които е да направят статуя на някой българин или грък.

  Не ни трябват нито "македонците" нито охрид.

 61. 61 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1177 Разстроено

  Лесно им е на мекеретата от дойче веле да принизяват чуждата история, а?

  А защо господа журналисти, редактори и грандтаджии не вземете да изпраскате нещо леко хумористично за това как евреите се оплакват от битовите условия в Бухенвалд?

  Ще ви истинат местенцата обаче, а, нещастници

  Евроатлантида
 62. 62 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ами да. Истината е най-големият проблем и най-важното нещо. Особено когато става дума за история. Фактите струват повече от всички пари.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "Регион, в който политиците, наместо да решават проблемите на страните си, са заети с това да разпалват националистически страсти, та белким легитимират властта си."
  Те не са виновни, те толкова могат.

 64. 64 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Дичовизми!
  Аз на Дневник се чудя на упорството, Дичев е масово нехаресван от аудиторията в този сайт, но не, всяка седмица ни захранват с нови мозъчни *ръдни, с други думи въздух под налягане, празнословец и пр.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Много приказки и все празни. Жалка работа...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 66. 66 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Предлагам на г—н Дичев да напише същата по дух статия но адресирана до македонците и да я пусне в някой техен голямотиражен вестник. Като ги убеди, ще кръстят после една улица на него в Кратово.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Българиа удивително търси по-маловажните проблеми и не се фокусира върху важното. Така е тук, така и там.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Най ме е страх ,че след време северномакедонците и самия Дичев ще ни откраднат. Такъв общоевропейски титан на мисълта и словото, баща на евроатлантизма - не е за изпускане :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 69. 69 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2174 Весело

  Дичовизми!Аз на Дневник се чудя на упорството, Дичев е масово нехаресван от аудиторията в този сайт, но не, всяка седмица ни захранват с нови мозъчни *ръдни, с други думи въздух под налягане, празнословец и пр.
  —цитат от коментар 64 на frisky


  Учудването ти щеше да е напълно на място, ако Дневник беше нормално предприятие, което се издържа като предлага продукт на свободния пазар и има достатъчно клиенти, за които се бори в честна конкуренция с другите играчи. Ама не е - това си е обикновен пропаганден рупор, финансиран за да прокарва определена политика, а не за да събира читатели. Дичев е от бандата на същите, Смилов и той - съответно имат запазено място тук.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 70. 70 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Проумяхте ли сега, мили българи,кой е най-големият ни проблем?Дичев ни обясни едно,но се разбра друго - платената лява политическа пропаганда!
  П.П.:Казано още по-просто - вервай на Веле-то,купувай си Голф от Туркие-то и не си спомняй за османския поданик Гоце-то!

  Хайдушки копнения
 71. 71 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Преди няколко дни я прочетох тая статия в Дойче Веле и съжалих, че няма място за коментари (защо ли). Евтина помия, която не струва 2-те стотинки интернет, който съм платил, за да я прочета. Добре че го няма онова ВМРО ... но ако го имаше авторът нямаше и да е толкова смел писател, а щеше да внимава много как използва свободата на словото.

 72. 72 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Доста дълго, безсмислено и тъпо писание!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK