Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони граждани на ЕС

Анна Амато със съпруга си. "Това е унизително", казва италианката, която от половин век живее във Великобритания.

© Reuters

Анна Амато със съпруга си. "Това е унизително", казва италианката, която от половин век живее във Великобритания.Като нея са смятали хиляди граждани на страни от ЕС, за които Великобритания е дом от десетилетия. Само че вътрешното министерство не е съгласно с Амато и миналата година ѝ отказва този статут, защото не разполагала с достатъчно документи за него.


"В собствената си страна си, тук е демокрация и като гръм от ясно небе ти казват, че този път никой не знае какво ще се случи с теб", коментира съсипаната италианка пред "Ройтерс". "Къде да отида? Наистина е много, много плашещо", допълва тя.
Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони граждани на ЕС

© Reuters


"Дейли мирър" разказва за подобен случай на българката Маги Филипова-Ривърс, която от 19 години живее в страната, следвала е в университета на Нюкясъл, омъжена е за британец и двете им деца са родени тук. Тя също е получила отказ да получи статут на постоянно пребиваваща. Филипова-Ривърс обяснява, че отговорът на властите бил, че не е предоставила документи от последните 5 години, обосноваващи защо би трябвало да продължи да живее във Великобритания след Брекзит.


Тя живее в радчето Горинг на Темза и през май е избрана за общински съветник от либерал-демократическата партия в Южен Оксфордшир, а сега се ядосва защо към гражданите на ЕС се отнасят по този начин. Всички трябва да кандидатстват по специална схема, за да получат право да останат във Великобритания след 30 юни 2021 г. Засега Филипова-Ривърс има статут на продължително пребиваващ, но не и на постоянно пребиваващ, с който ще има повече права.


Тя се надява, че в крайна сметка проблемът ѝ ще бъде уреден, но е притеснена за това какво ще праявят хиляди като нея. "Голяма е опасността за тези, които не работят или които са учили и следвали продължително време. Мнозина от нас са дошли тук като студенти."


"Дейли Мирър" припомня, че вътрешното министерство иска от кандидатите документи за предишната им работа и който временно не работи изглежда е в неизгодна позиция. Българката допълва, че неприятности може да очакват и жените, излезли в майчинство. "Право на уседналост може да се получи лесно, ако си пристигнал преди 5 години, имал си работа и работодателят ти е плащал осигуровки и данъци. Но мнозина не са в такава позиция. Мнозина са без трудови договори, в строителния сектор или да заработват по нещо от време навреме."


Маги Филипова-Ривърс се опасява, че след Брекзит, ако нямат статут на уседналост, много от гражданите на ЕС ще се сблъскват с трудности във всекидневието - намиране на работа, откриване на банкова сметка или наемане на жилище.


Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони граждани на ЕС

© Reuters


Новият министър на вътрешните работи Прити Пател, известна с неприязънта си към имиграцията заради отворената граница за граждани от ЕС, заяви, че свободното им движение ще спре на 31 октомври - денят на Брекзит. Но после несигурността за тази дата и критики от Европа я накараха да оттегли думите си и да обяви, че влезлите от ЕС ще получат 3 години право да останат.


Само че специалисти от самата британска система за работа с мигранти предупредиха, че срокът изглежда нереалистично кратък. Сегашната схема за предоставяне на статут за пребиваване заработи през март и към 31 юли бяха кандидатствали 1 040 600 граждани на ЕС (от общо поне 3.5 млн.). Към този момент почти 952 000 молби бяха обработени, като над половината са получили право на установяване, но цели 42% са с временен статут при очаквани след тестовете на системата около 32-34%.


Защитници правата на мигрантите запитаха дали системата не е изградена така, че в по-сложни случаи да дава временен статут, за да не издава откази в политически деликатен момент. За някои това вече звучи като дискриминация, кара ги да бъдат много по-предпазливи, докато са в страната, принуждава ги да се въздържат от пътуване до родината, защото не са сигурни дали няма да ги спрат при завръщане на британската граница... Освен това отлагането на решението за статута на стотизи хиляди хора е бомба с часовников механизъм.


Получилите право на временна уседналост ще трябва да кандидатстват отново за постоянно пребиваване след като съберат 5 години престой, т.е. не по-късно от 2024 г. Но това означава, че за да покажат 5 години трайно пребиваване на британска територия ще се чувстват с ограничена свобода да пътуват до родната си страна.


В края на август агенцията, следяща за рекламните послания в страната, спря радио съобщения на вътрешното министерство заради подвеждаща информация. Излъчването им започна на 13 април с твърдение, че за онлайн кандидатстване в схемата за пребиваване е нужно да се посочат само паспорт или лична карта. В действителност кандидатите трябва в 27% от случаите да посочат още адресите, на които са живели през последните 5 години. От някои от кандидатите се изисква и документално доказателство за семейни отношения. За живеещи в страната от години, но отглеждащи децата си вкъщи или грижещи се за роднини, например, положението става сложно.


"Гардиън" разказва за полякиня, която е в страната от 2002 г., но заради недостатъчно добро владеене на английски допуснала грешка при попълването на онлайн формуляра и потвърдила, че живее тук от по-малко от 5 години. "Чак после осъзнах грешката, но нямаше как да се върна и да я поправя."


Политици, активисти и медии предупреждават да не се повтори т.нар. скандал Уиндръш, в който на хиляди британски граждани от района на Карибско море бе отказано право да останат в страната, макар от десетилетия да живеят в нея. Някои от тях изгубиха работата си, други дори бяха незаконно депортирани.


Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони граждани на ЕС

© Reuters


Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост", каза пред БНР в края на август Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той напомни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020-а г., единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.


Дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, техните права остават непроменени, твърди Асенов. "Те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит." Близките на семействата с този статут ще могат да се присъединят, ако искат, до 29-и март 2022-ра година.


В страната официално живеят около 120 хиляди български граждани, без децата и сезонните работници. Преди месец над 54% от тях вече бяха кандидатствали за уседналост, сочат данни от библиотеката към Камарата на общините на британския парламент. Това нарежда България на първо място като съотношение между броя на кандидатствалите за статут спрямо общия брой български граждани във Великобритания. Но Асенов не цитира колко са получили статут на уседналост и какъв точно.


Проблемите застигнаха и известния френски майстор готвач Ришар Бертине, който живее и работи във Великобритания от 1988 г. насам. Той има популярна школа в Бат, издал е отличени с награди кулинарни книги, участвал е в телевизионни предавания и с изненада разбрал, че му е предоставен статут на временно установил се до 2024 г., след коет отрябва отново да кандидатства. От вътрешното министерство му отговорили, че е кандидатствал за грешния статут, а той настоява, че е 99% сигурен, че това не е вярно. "И се опасявам, че има много хора в такава ситуация", допълва французинът, който е женен за британка и имат 3 деца. "Ще има много сълзи за много хора."


Неговият колега Дамян Вавржиняк, който два пъти е готвил за кралското семейство и беше старши шеф за лондонската олимпиада през 2012 г. , е получил същия статут. Той кандидатствал с четирима приятели, пристигнали през 2004-2005 г. и само двама получили постоянен статут. Вавржиняк разказва, че са го направили от мобилен телефон и може нещо да не е наред с приложението, да са натиснали неправилен бутон или нещо да е скрито в надписите със ситни букви. "Мислех си, че ще е лесно, но изглежда вътрешното министерство не са съвсем готови за толкова голяма операция."


Вирендра Шарма, депутат от опозиционната Лейбъристка партия и привърженик на отаването в ЕС, казва за "Ройтерс", че случаят на италиантака Анна Амато е сигнал за неподготвеността на правителството за толкова драстична промяна на имиграционната система.


Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони граждани на ЕС

© Reuters


Амато започнала да работи по уреждане на статута си през 2017 г. и около 3 месеца събирала документи за постоянна уседналост. Това са банкови извлечения, данъчни декларации, личен номер за социалните осигуровки. Сега тя изчислява, че за почти 40 години работа в страната - включително като управител на пицария за доставка по домовете, личен асистент и др. - вероятно е платила половин милион паунда данъци. В едно от съобщенията в кореспонденцията с властите служител ѝ обяснява, че не покрива изискванията за постоянна уседналост, защото не е доказала, че "е работила, била е самонаета, студентка, търсеща работа или самоиздържаща се".


Мога да кандидатствам за британско поданство, казва Амато, но е ми е обидно след половин век живот тук да минавам на тестове по английски език и история и да плащам 1000 паунда.


"Това е просто унизително. Всички полагаме някакви усилия да имаме връзка с някое място или хора и изведнъж ти изтръгват всичко това. То те дестабилизира, тревожи, стресира, засяга всеки аспект от живота ти. Толкова е разочароващо. Защо трябва да кандидатствам за право да се установя в собствената си страна?"

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Освен Британия има и Родина. Не е толкова страшно.

  Еретик
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Изсмукано от пръстите...

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Демокрацията глези, понякога прекалено. Това 20-30 години изобщо да не се интересуваш от собствения си статут говори за принадлежност към онези 80% - меко казано. Хората за 5 години стават граждани на UK, но виж на утепляците им било обидно и реват по вестниците.

 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Защото .... емигрантите са проблемът,да ги изгоним....остана единственият мотив за брекзитърите...

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  от пръстите на краката ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Нещо посочените случаи на омъжени за британски граждани ми звучат странно и неубедително.
  А това накрая, дето не искала да плаща хиляда паунда и да иде на изпит... си е нахално и неуваженително.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Тази женица, след като 55 години няма време да си оправи документите, е най-добре никъде да не ходи.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Историята на тая дето от 55 години била там, ама сега ѝ отказвали нещо си вече я обсъдих в един англоезичен форум и всички много се смяхме. Абсолютно никакъв проблем няма при британските имиграционни власти - въпросните лели просто не могат да представят необходимите документи и реват пред медиите. Откъде съм толкова сигурен ли? Ами брат ми таман си взе през август изпита за поданик на кралицата и си плати паундите и до няколко седмици ще получи британски паспорт. Без да е живял 55 години там, а 7.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Връйте у Росийката бе :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  "не е предоставила документи от последните 5 години, обосноваващи защо би трябвало да продължи да живее във Великобритания след Брекзит."

  Какво повече да се коментира? Кратко и ясно, за 18 години си е седяла на задните части и сега рев. Писна ми от такива "несретници" които не са си свършили ТЯХНАТА работа а после обвиняват другите.
  Аз живея на острова от 31 години и НИКОГА не съм имал проблем. Когато живееш в чужда държава ти живееш по законите на страната а не по своите собствени....нарича се "интеграция в обществото" Познавам десетки Българи които взеха поданство и повечето от тях са под 8 години тук, така че въпросните лелки да си сърбат каквото са надробили

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Косвените жертви на британското високомерие и инат май разбират какво се случва!
  Очакваме и британците един ден да се усетят....
  Който напусне Разума ще страда и ще си плати двойно!!!

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Стига ни занимавайте с тези англичани.
  Те са ограничени и като остров от Европа,и в главите си.
  Все едно живеят в гето.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Някой умен и красив дето за Брекзит и тия неща е чел само у Дневник вече наби минуса, щото няма как Априлската линия следвана в статията да не е вярна...
  Само дето и най-яростните брекзитъри във Великобритания винаги казват, че никой няма да пипа хора, които в момента са там и покриват минималните изисквания за постоянен престой или гражданство (каквото предпочитат). Мерките са само за бъдещи кандидати или за разни дето освен, че са граждани на ЕС нямат никакво друго основание да са на Острова. Демек такива дето бачкат на черно примерно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всеки сам да си решава проблемите. Отишли някакви в Англия и ни занимават с техните проблеми. Ами нека се оправят там както намерят за добре. Нека се оплакват на тамошните власти. Никой в България с нищо не е дллъжен на тези хора.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#10] от "padrino":

  Точно! Тук няма нищо за което да са виновни британските власти. Подобни лелки има по цял свят, включително и в България - твърдо убедени, че околните са им длъжни "да не ги занимават" и да им уреждат нещата на база "Аз казах!". Дали ще е статут във Великобритания или документи за собственост на някаква поляна, дето не са оправени - все някой друг е виновен, все те "с изненада научили" и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Това са наистина дребни проблеми.
  Ще си останат в Кралството, разбира се, и ще минат една повече или по-малко продължителна процедура, в която вероятно ще трябва да се разделят с някой паунд.

  И гладни няма да останат също.

  ще имат някои трудности за известно време, но нищо, което да смути живота сериозно.

  Виж, проблема с границата в Ирландия как ще го разрешат не знам.

  И мисля, че и те не знаят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Нещо се филмират специално тия овци. След като са женени за британци от години, не би трябвало да им е нужно каквото и да било друго

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Косвените жертви на британското високомерие и инат май разбират какво се случва!Очакваме и британците един ден да се усетят....Който напусне Разума ще страда и ще си плати двойно!!!
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  Какъв разум, джанъм? Тези, дето половин век не им е стигнал да си оправят статута ли? Ти като вися за виза тук и там допреди десетина години, даваше ли акъл на служителите в посолството какво да правят, или любезно прилагаше бележки, нотариален акт, брачно свидетелство и пр., както са ти казали?

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Между другото и двете омъжени за британци мрънкат напразно. Събиране на разделени семейства не може да няма в законите и те не са само на ЕС.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Требе и ние да изгоним руснаците които над 20 г. живеят в БГ и вде още си пазят руските паспорти.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Те не се притесняват че ще ги изгонят а че статута им не е равноправен с останалите, което създава проблеми с много неща. В тамошната демокрация ако нямаш определен статут, не можеш банкова сметка да отвориш, не можеш жилище да наемеш, не можеш кредит да изтеглиш ... Абе живота е друг. И ние тук колкото и да ревем, има много неща които са по-свободни и лесни тук отколкото там

 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":

  Това не е филмиране, а е пропаганда. Не ви ли прави впечатление, че тая тъпа и безинтересна статия е плясната за главна новина в Дневник.

  Това е спуснато по грантова линия и Дневник изпълнява.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Естествено, че не е равнопоставен - не са британски поданици (след Брекзит).
  По същия начин британец в родината на италианката няма да е равнопоставен.
  То и аз не съм равнопоставена на Ивет Лалова - нямам право да участвам в световното. Това е положението.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  ""В собствената си страна си, тук е демокрация и като гръм от ясно небе ти казват, че този път никой не знае какво ще се случи с теб", коментира съсипаната италианка пред "Ройтерс". "Къде да отида? Наистина е много, много плашещо", допълва тя."

  Много е жалко да си прекарал целия си съзнателен живот на едно място, 50 и кусур години, и поради една група от клоуни с болно самочувствие да трябва да се чувстваш като някакъв навлек във втората си родина , там, където си допринасял за благосъстоянието на обществото с честен труд, изградил си и семейство.....Човешкото безумие наистина не познава граници......

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами елементарно, мен като не ме желаят някъде обикновенно се махам! Ама видиш ли, те по 3-4 години не били работили и сега им трудно да вземат документи... Ами ей заради такива като вас, дебилчетата в англия гласуваха за Брекзит.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Ами значи да се махат от там, като е толкоз зле. В крайна сметка живеят в чужд дом, правилата ги определят хазяите! Кат не им изнася - куфарчето и кой от къде е.

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#4] от "lynyrds":


  Защото .... емигрантите са проблемът,да ги изгоним....остана единственият мотив за брекзитърите...
  —цитат от коментар 4 на lynyrds


  И то най вече тия от ЕС...

 28. 28 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 378 Неутрално
 29. 29 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ами вице-преца Йотов да направи мъжа и българин по заслуги и да се местат у бълагарско.

  Егати тъпата история. 55 години не стигат.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 30. 30 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Гардиън" разказва за полякиня, която е в страната от 2002 г., но заради недостатъчно добро владеене на английски допуснала грешка при попълването на онлайн формуляра и потвърдила, че живее тук от по-малко от 5 години. "Чак после осъзнах грешката, но нямаше как да се върна и да я поправя."

  Защо питам аз трябва от сутринта да ни занимават с полуграмотни гурбетчии, чиято мечта е да чистят нечия тоалетна, задължително извън страната си. Факт, който им дава статут на полу-богове, когато дойдат на аудиенция в клетата си затънтена държава...

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Материал изграден върху частни случаи не звучи убедително.
  Най-вероятно нещата ще са далеч по-малко драматични поради простата причина, че на всяко действие има реципрочно такова и ако погнат европейските граждани на острова, ще се окаже че ще пострадат английските граждани на континента и правителството, което и да е то, ще клекне.
  Но че основата на Брекзит-а е носталгията по Империята е факт и изтрезняването ще бъде неприятно и ще последва махмурлук. Дано като ги заболи главата се сетят да погнат Борето и оня идиот Фараж.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  Поданството или гражданството всъщност се изразявя в
  правото да глауваш. За това на никой не му пука. Статута на постоянно пребиваващ ти дава право да работиш, да ползваш социалната система и т.н. неограничено време. Това, което на местната фауна и е трудно да схване е, че там нещата не стават на юнашко доверие като у нас и ако нямаш такъв статут, никой не иска да си играе с теб. Неща като наемане на жилище, сключване на договори за ток, отопление, мобилен телефон дори, всякакви услуги които ползваш на кредит, макар и краткосрочен могат да ти бъдат отказани поради това, че нямаш статут и респективно не си надежден платец и контрагент по договора.

 33. 33 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Както присъединяването към "тристранният пакт" към СИВ и комунистическия блок, така и ЕС може да се окаже нещо временно и хипернетрайно. Затова всички да си налягаме парцалите и да разчитаме най- вече на себе си! След като "богатите" западно европейски, бивши колониални държави изтеглиха ИНВЕСТИЦИИТЕ си от Африка, там изведнъж всичко се срина, глад, мизерия и масово емиграция. Черните африканци тръгнаха след ПАРИТЕ, НАШЕСТВИЕ НА ЕМИГРАНТИ В ЕВРОПА. Днес, ако се разходите в Париж или Мюнхен на всяка крачка ще ги срещнете. Те са навсякъде. Така че да не се радваме и да не търсим "чужди" инвеститори, а търсим резервите ТУК, В БЪЛГАРИЯ; да не се прекланяме и боготворим чужденците, а да проявяваме повече самоуважение и подкрепяме нашите си хора. Аз лично пет пари не давам, че Англия е напуснала ЕС. Техният Чърчил по времето на втората световна война наредил бомбардирането на София и публично е заявил, че иска да превърне София в поле за картофи. Турците хубаво са ги наредили на Дарданелите при опита им за агресия в страната им.

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#33] от "bobhunter":

  СИВ, ЕС .по 50 години, хипер нетрайна работа

 35. 35 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Та антрефилето от Дойче Веле ли е или само понякога автора се представя като дойче веле?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#32] от "uq":

  Че то и тука е така, ама явно като представител на не знам коя "фауна" обичаш да си ги пишеш едно към гьотере. Я пробвай да започнеш работа или да си пуснеш ток с паспорт на Австралия без уреден статут в България. На "юнашка дума" ставало всичко в България - кога станахте калайджии, кога ви почерня.... бе? Ей така като почнат разни гастарбайтерчета дето в България се връщат само за да го вадят голЕм да ми обясняват какво било тук и разбирам защо западняците имат такова ниско мнение за нас. То с такава диаспора какво да очакваме?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  ....не знам има ли смисъл както се пееше в една песен.Къде е така.бе льольо? Кога при наем, в енергото или телеком са ти искали статут?

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "uq":

  Ти май не си се опитвал да сключиш договор за мобилни услуги, примерно, с паспорт извън ЕС? И без да имаш карта за временно пребиваване?
  Не знам кой ти е казал, че ставало на "юнашко доверие" в България, но това просто не е вярно.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 802 Весело

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  "Върнете те ни - да ви оправиме!"

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":....не знам има ли смисъл както се пееше в една песен.Къде е така.бе льольо? Кога при наем, в енергото или телеком са ти искали статут?
  —цитат от коментар 37 на uq


  Не говорим да си платиш сметката. Има "малка" разлика. Вземи под ръчица някой познат с паспорт извън ЕС, без статут в България и отиди да им кажеш, че трябва да му открият партида в Топлофикация (примерно). После ще разправяш

  До коментар [#38] от "АзКлавдия":

  Не е естествено - говори си ги на аба. Целта е да се покаже какъв разграден двор е България и как местните селяци като нас не разбират дълбоката мъдрост на статията и нарушението на изконните права на лелките описани в нея.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  "Новият министър на вътрешните работи Прити Пател, известна с неприязънта си към имиграцията заради отворената граница за граждани от ЕС, заяви, че свободното им движение ще спре на 31 октомври - денят на Брекзит. Но после.....""

  Макар и малко пресилено подобно изявление може да се окачестви като враждебно.
  Да си чувал за такова отношение на правителствен служител от друга страна член на ЕС към британци живеещи дълги години в съответната страна? Отношението към тях като към нежелани мигранти ли е? Самите британци живеещи там имат ли подобни притеснения?
  Една от първите грижи на българите извън страната е да се сдобият с гражданство на държавата приемник. Това важи с пълна сила за напусналите България преди 20-30 години и е съвсем разбираемо след като са живели в страна, където жителството в съответен град е норма.
  Съвсем друг въпрос е за хората злоупотребяващи с правата дадени в качеството им на граждани на ЕС.

 42. 42 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Най-противната от развитите европейски държави. Затова англичаните се изселват при първа възможност.

 43. 43 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  "Да се завърнеш в бащината къща,
  когато вечерта смирено гасне..."

  Не е лош вариант- струва си да се обмисли ;-)

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#37] от "uq":


  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":....не знам има ли смисъл както се пееше в една песен.Къде е така.бе льольо? Кога при наем, в енергото или телеком са ти искали статут?
  —цитат от коментар 37 на uq


  Кога си ходил в енергото с индонезийски паспорт пък ти? Или си открил банкова сметка, без да имаш "карта на чужденец"?

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално
 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Че до 2007, когато БГ влезе в ЕС, кой се грижеше за работещите в страните наЕС? Ами същите проблеми, че и много по-големи. Понякога и параграф 22. За да имаш разремение за работа ти трябва разрешение за пребиваване. И обратно. И котката се захапва за опашката. За да искаш да работиш на свободна практика, трябва ти разрешително. Легализирай и приравнявай дипломи, тръгвай по инстанции. Да си поканиш съпруга да ти гостува - вади документ за дохода, показвай договор за наем, пиши декларации, че му поемаш разноските в случай на заболяване. А той пък се нарежда на гигантските опашки пред посолствата за виза. Е? Някой да се беше загрижил за нас? Йок! Да сме чакали от някого? Йок! Помогни си сам, че да ти помигне Господ!

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Чух, че СА щяла да развива туризъм, могат да се пробват! :)

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#32] от "uq":

  Брей. Виж ти какъв рай било в България и сЛободия. Пък аз да не знам. Това миячите ни на задници съвсем вече изперкахте
  Самите англичани тука се озъртаха, озъртаха та почнаха да работят. Тези по селата почнаха и животни да гледат. За кеф или от снобизъм няма значение. На пазара има продукт. И почнаха да работят в индустрията.
  Те пък обратното се притесняват. Някой пуснаха молби за българско гражданство.
  Само ме дразнят, че за разлика от другите народности бе се напъват да учат български.
  Ама децата им учат в училищата щат бе щат.

 49. 49 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "В собствената си страна си, тук е демокрация ... "

  Грешкааа ...

  Каква демокрация госпожа, цяла умнокрасива Европа живее на гърба на Източна Европа. Още сте с колонизаторско мислене и манталитет, арогантност, смятате, че само защото съществувате имате право на абсолютно на всичко в този живот, без да сте си мръднали пръста за него.
  Не става така. Всичко се променя, всичко вече се променя. И тепърва ще има разплата за това ви поведение.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 50. 50 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  родината е пълна с комунисти, расисти, хомофоби, отрепки, мислители и прочие scum, който не представлява и никога няма да представлява, в обозримо бъдеще, възможна среда за пребиваване за хора с жилание да се развиват и работят за бъдещето. Не трябва да бъдете толерирани с присъствие.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 51. 51 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 423 Гневно

  Аз бих казала "Майната ви!". Вземам си децата / и съпруга, ако иска! / и се връщам в Италия! А ония ДГД! Мюсюлманин кмет на Лондон и дявол знае още къде, министър председатал потомствен турчин!.... Може да цъфнат, но едва ли ще вържат!

 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Кашата е пълна с тази идиотия Брекзит

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Така е!Но , ако човек вече се устроил и има сносна работа /и хора , които да зависят от него в България/ става много сложно!

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Да се връщат в България и да помагат да се оправи държавата. То наготово е лесно. Всички искат в уредена държава. Направете и от България такава.
  До коментар [#49] от "Taiga":

  По-скоро Източна Европа иска да живее на гърба на Западна. За разлика от Русия, която все гледа, какво да вземе. Ние сме живия пример.

 55. 55 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Учудва ме, че статията идва от Дейли Мейл. Доколкото си спомням всички таблоиди бяха про-Брексит и те вкрайна сметка оформиха мнението на т.нар. "уъркинг клас", четяща таблоиди и дефакто решиха резултата от вота.

 56. 56 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#54] от "Роси":

  Верно ли лельо, германци и французи отиват да слугуват в България и Молдова, или е обратното?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 57. 57 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Така е!Но , ако човек вече се устроил и има сносна работа /и хора , които да зависят от него в България/ става много сложно!
  —цитат от коментар 53 на bat_plamen

  Стига бе.Ще излезе,че всички в Бг се издържат с пари от чужбина

 58. 58 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Измислени драми на безхаберни дами. Държавата си има правила и ред. Аз съм безработна, омъжена за британец, дъщеря ми беше студентка - за 6 месеца си уредихме и постоянно пребиваване, и поданство, и британски паспорти без никакви проблеми. Аз изнесох товара за попълването на документи, които бяха противоречиви и взаимноизключващи се. На консултациите в имиграционните служби ме уверяваха че нямаме право на постоянно пребиваване. Анулираха ни изпитите по английски език и знания за UK,но се явихме отново, издържахме ги пак и цената беше далеч по-малко от 1000 паунда за двете ни . Но верно - всичко е така организирано че с трудностите да се справят интелигентни и отговорни хора, а не неорганизирани , безхаберни , нередовни и умствено ограничени. Така че всички вопли са глезотии и съвсем неправилно се жалват. Имали са достстъчно време да уредят документите си. Аз едва изчаках да минат 5 години на острова и бях се осведомила до най-малката подробност и вдички документи ни бяха приготвени и подредени. Така че при добро желание, организация и разум всичко се подрежда правилно. А че службите прилагат чистка , си е в реда на нещата. Просто се опитват да отпратят ненужния материал и си имат добре уредена истема за тая работа.

 59. 59 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Това не в собствената ти страна бе кокошко! Собствената ти страна е Италия, англичаните имат право да изгонят от родината си който си поискат!

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Валякът на държавата не прощава. Този на Британия не прави изключение. Освен това в един момент той е или без водач, докато в друг водачите са много и дърпат кормилото помежду си.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Кой ще ни даде парииии??!!

 62. 62 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 470 Весело

  Ами как претендирате да сте британски граждани,а дда не се запознаете със законите,които лично ви засягат?Това не е драма,това си е комедия.

 63. 63 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Любопитно

  На чужд гръб и сто тояги са малко, нали?
  Унизителни са тези примери, няма спор, независимо от източника.
  "Прити Пател, известна с неприязънта си към имиграцията" да обяснява на съпруга и майка на британци, че нещо не ѝ стигат документите. Пълен разпад!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#38] от "АзКлавдия":
  "Не знам кой ти е казал, че ставало на "юнашко доверие" в България, но това просто не е вярно. "
  =========
  Ние няма как да се сблъскаме с този проблем, защото сме български граждани, служители и собственици едновременно.
  Чужденците наемат жилище понякога на черно , а електромерът е на името на хазяина.

  Еретик
 65. 65 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#50] от "Октавиан":

  "родината е пълна с комунисти, расисти, хомофоби, отрепки, мислители и прочие scum, който не представлява и никога няма да представлява, в обозримо бъдеще, възможна среда за пребиваване за хора с жилание да се развиват и работят за бъдещето. Не трябва да бъдете толерирани с присъствие."
  =============
  И затова човек трябва да зареве за толерантната Британия, дето напуска ЕС заради няколко полски водопроводчици?
  Комедиант! Дори не си разбрал, че госпожа Амато е нормално да се върне в Италия, при техните комунисти, расисти, хомофоби, отрепки, мислители..
  Демонстрираш българофобия, а това противоречи на правилата на форума.

  Еретик
 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#53] от "bat_plamen":

  "Така е!Но , ако човек вече се устроил и има сносна работа /и хора , които да зависят от него в България/ става много сложно!"
  ==========
  Хората не обичат сътресенията. Но...
  Който е искал да стои в Британия, си е оправил документите.
  Деца се гледат не само с британски пари.
  Не е нормално да стоиш в къща, дето не те искат.
  И........

  Еретик
 67. 67 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#65] от "Костадин Иванов":

  а много моля, само не формулирайте ткзс-то си, старателно селектирано чрез този форум за нещо общо с българската култура. Вие просто нямате нищо общо с нея. Просто неоплевена издънка от недокрай приключилото комунистическо време, не сте нищо повече. Да не говорим да другити простащини, ще се сравнява с Италия където имало от същото...хаха

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#57] от "gonz0104":

  Повярвайте ми , че това е масова практика в провинцията!Няма значение дали тези които помагат на семействата и близките са в Англия, САЩ , Германия , Испания или някъде другаде-това е реалност за доста хора!

 69. 69 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#68] от "bat_plamen":

  Повервай ми и ти живея в провинцията и съвсем малко хора зависят от чужбина и то основно единият от семейството е в чужбина и праща.Много по-вече са хората на по над 60 години,които бачкат и помагат финансово внуци да се изучават в чужбина.Тъй че всичко е относително.

 70. 70 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДОШЪЛ СИ ОТ МАЙНАТА СИ В ЧУЖДА СТРАНА И ЩЕ СЛЕДВАШ ЧУЖДИ ПРАВИЛА.ДА БЪДЕШ В ЧУЖДА СТРЯНА НЕ Е ПРАВО ,А ПРИВИЛЕГИЯ.МОЖЕ ДА ТИ СЕ ОТНЕМЕ И БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ..
  ПЪК И В БЪЛГАРИЯ НЕ ЕДЕМ ХОРА...
  И ТЕКВАТА НЕ Е ВЕЧЕН.😉😉

 71. 71 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "etty1":

  ТАЯ ПРИТИ МАЙ НЕ Е МНАГО PRETTY.😁😁😁😁😁😁😁

 72. 72 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "etty1":

  ТАЯ ПРИТИ МАЙ НЕ Е МНАГО PRETTY.😁😁😁😁😁😁😁

 73. 73 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  РАЗТЪРСЕН СЪМ ОТ ДРАМАТА НА БЪЛГАРИ,ВАДЕЩИ В БРИТАНИЯ ПО 80k ГОДИШНО,ДОКАТО СЪНАРОДНИЦИТЕ ИМ В РОДИНАТА
  ОЦЕЛЯВАТ С ПО 6k .....
  ДНЕВНИК,ТОВА НЕ СА ДРАМИ,А КАПРИЗИ, НЕЗАСЛУЖАВАЩИ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK