Средната класа в Русия са едва 7% от населението

Средната класа в Русия са едва 7% от населението

© Associated PressСредната класа в днешна Русия са едва 7% от населението на страната или около 10.3 млн. души. Това са руски граждани с парични доходи над медианните за страната, собственици на дом извън града или на значителни спестявания, с наличие на властови ресурс (включително подчинени служители на работа), използване на платени медицински услуги през последните 3 години, самоопределяне като средна класа...


Твърдението е на икономист от московската Висша школа за икономика (ВШЭ), използвала 16 критерия за определяне на средната класа в Русия. То бе представено на международна конференция на ВШЭ тази седмица.


Изводите на автора проф. Наталия Тихонова са, че благосъстоянието на тази група се влошава и се засилва вътрешното разделение в нея. Реалните доходи на средната класа намаляват от 2014 г., когато Владимир Путин анексира Крим и се намеси в Източна Украйна, предизвиквайки международни санкции, на които отговори с руски контрасанкции, засегнали предимно потребителски стоки.
Покупателната способност на заплатата на половината (50.6%) от тази група намалява през последните 5 години. Хората със средни доходи са намалели от 18.8% от съвкупните парични доходи през 1990 г. на 15.1% през 2018 г., сочат данни и на националната статистика.


Прагът на относителното материално благополучие е 125% от медианните (т.е. линията над и под която се падат по 50% от населението) парични доходи. Средно за страната това се равнява на 18 800 рубли на месец (265 евро) на човек, а средните парични доходи (за второто тримесечие на настоящата година) са 34 400 рубли (485 евро).


Значителна част (82%) от средната класа имат доходи над този праг. В домакинствата в ядрото на тази група средните доходи са 47 000 рубли месечно (663 евро).


Споменатите 1.25 пъти медианен доход са използвани като критерий, защото над това ниво намалява под 10% вероятността от изпадане в бедност в следващите няколко години (обикновено икономисти и социолози определят този срок на 5 години). Това е и прагът над който започва масово използване на образователни, здравни и туристически услуги - 75% от членовете на групата.


За безусловен показател се смята плащането за медицински услуги (62% от хората над този праг на доходи) и то не защото няма други, а защото безплатното здравеопазване е с ниско качество. Това са и руснаците, живеещи в по-добри домове (поне 20% по-просторни и с всички комунални удобства) и активин на имотния пазар през последните 3 години (над 16% са си купили жилище в това време).


Тихонова е използвала и индикатори като професионален статут (обществен престиж и място в йерархията на властта), както и ниво на образование. Но вторият фактор не е толкова решаващ. Причината е, че увеличаването на руснаците с висше образование изпреварва темпа на предлагане на работни места за такава квалификация. Безработните висшисти са се увеличили от 13.3% през 2000 г. на 20.6% през 2017 г. от всички без работа. Това означава, че мнозина, завършили университет, са принудени да работят не по специалността си. Резултатът е влошаване качеството на работни места за средната класа и по-слаба социална защита.


Затова материалното състояние се оказва с изключително влияние за попадане и оставане сред споменатите около 10 млн. души, посочва Тихонова.


Тя дава пример с ефекта от появата на дете в домакинството. При раждането на едно дете шансовете за попадане в средната класа намаляват 1.5 пъти, ако децата са две и повече - 4 пъти. "Това демонстрира, че заплатите на средната класа не предвиждат дори елементарното демографско възпроизводство. При раждане на дете член на тази група бива изхвърлен в периферията ѝ или извън нея", казва Тихонова. Другият демографски риск е излизането в пенсия и загубата на добрите доходи.


Около 7-процентното ядро има "близка" (11.2% от населението) и "далечна" (19.5%) периферия, т.е. най-широкото тълкуване на понятието средна класа в изследването покрива 38%. Принадлежността към тези околни групи се определя от това доколко членовете им покриват използваните 16 критерия, но никога нямат пълната комбинация от съответни доходи, образование и професионален статут. Иначе "икономическата средна класа" е малко над 32%, тази по професионален статут е 42.4%, по висше образование - малко над 27%.


Комбинациите от няколко критерия обаче показват доста вътрешни разлики - едновременно образователен и професионален статут имат 19% от хората в средната класа, а само по доходи (но нямат образование и професионален статут) на нея отговарят под 12%. Едва 7.5% имат комбинацията от трите - доходи, образование и професионален статут.


Не е изненада, че средната класа на Русия е концентрирана в средните и големите градове - 54.4% са в градове с над 100 000 души население, всеки десети живее в Москва. Разделението по полов признак е общо взето балансирано - 51% мъже срещу 49% жени, но авторът не разглежда версията за това, че мнозина заможни мъже прехвърлят доходи и имущество на съпругите, дъщерите и майките си.


Луи Шовел, професор по социология от Университета на Люксембург казва на научната конференция, че в много европейски държави моделът на общество, доминирано от средната класа, се пропуква. Той дава пример с Франция - расте значението на това дали притежаваш имот, но намалява покупателната способност на заплатата и това покачва напрежението и отчасти обяснява движението на "жълтите жилетки".


Състоянието на руската средна класа ще определя политическото и икономическото развитие на страната, смята Тихонова. "Ситуацията със средната класа, особено в периода на предстоящ изборен цикъл - гласуване за парламент през 2020 г. и за президент през 2024 г. - ще определя в значителна степен посоката на развитие на страната и коридора от възможности за него, не само в политическата, но и в икономическата сфера."


"Това е само една от гледните точки. Да се описва състояние на обществото на бадата на един параметър би било невярно", коментира изводите на Тихонова говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него посочените данни не са достатъчни, за да се прави оценка на работата на правителството и Владимир Путин.

Ключови думи към статията:

Коментари (393)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  Африканска икономика и потребление (изключваме ЮАР, естествено)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  Това е типичен соросоиден фейк нюз. От първа ръка (Ахмак Будала Лъснибастун Гей) знаем, че руснаците ядат черен хайвер с черпака и си мият зъбите с Дом Периньон, защото хубаво разпенва пастата.

  В допълнение покойният др. Иванов ни информираше как виенските и лондонски хотелиери припряно дотичвали и отваряли вратите на Ролс Ройса на средния руски пенсионер, за да поемат - с ниски теманета! - от ръката му бакшиша от 100 EUR.

  На кого да вярвам - на някакъв си икономист от ВШЭ или на Лъснибастун Гей/др. Иванов?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1679 Разстроено

  .......ааааа........!!!!!?????!!!!!....ми че у нас КОЛКО е СРЕДНАТА КЛАСА........?????!!!!!????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Значителна част (82%) от средната класа имат доходи над този праг. В домакинствата в ядрото на тази група средните доходи са 47 000 рубли месечно (663 евро).
  =======================

  🤦🏻‍♂️Браво. Путен, 663€ е доход на средната класа!

  Надявам се да доживея, да видя обиски, едновременно на всички резиденции на Путин, Ротенберг, Ковалчук, Чайка, Тимченко, Бортников, Колоколцев, Бастрикин, Шувалов, Сечин и други бандити.!!!

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  До коментар [#3] от "kesh":

  Ами, другарю, 200 000 българи декларират доходи от над 9 хил. лв. месечно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4527 Любопитно

  "Средната класа в Русия са едва 7% от населението"


  И тези "чудеса" стават "благодарение" на Таварищ Путин!!!!!

 7. 7 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Виж ти ....тези с менделеевите таблици мерят мегдан с най,най бедните европейци.....велика сила- .....велика кочина са ушанките

 8. 8 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Има ли учудени?! Средна класа 7% и то предимно в 2 града (Москва и С.Петербург) ...

  И тия са тръгнали да се правят на свръхсила и да се съревновават със САЩ ...: ))

  Freedom of speech
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4527 Любопитно

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Бащицата / Путин/ се "грижи" за своя народ

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  "Според [Песков] посочените данни не са достатъчни, за да се прави оценка на работата на правителството и Владимир Путин."

  Хаха, далеч по-меродавни и определящи са данните за подвизите на Владимир Владимирович в управление на батискаф, летене с делтапланер, гмуркане в Байкал, укротяване с поглед на усурийски тигри, осеменяване със собствен материал на сибирски мечки и пр. чудесии...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1919 Любопитно

  А миналата седмица някакъв бастун-лъсни ми разправяше, че руската средна класа е най-доброто за българския туризъм. Богати и щедри, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  Eдин много интересен анализ на Минфин:

  "Investing. com — Минфин России подсчитал ущерб в случае, если нефть российской марки Urals снизится до $10 за баррель. Об этом говорится в отчете ведомства.

  При реализации такого экстремального сценария в первый год казна недополучит около 5% ВВП в виде доходов от продажи энергоресурсов. Если же такая ситуация продлится в течение 10 лет, то ущерб уже составит около 70%.


  Но по словам экономиста Александры Суслиной, такое развитие событий маловероятно. Как сказала эксперт в комментарии газете «Известия», Минфин рассчитал этот сценарий из технических соображений.

  Наиболее близким к реальности стрессовым для бюджета сценарием представляется падение цен до $40 за баррель. В таком случае ВВП страны не пострадает, следует из расчетов Минфина.

  В августе в Минэкономразвития подсчитали, что в ближайшие пять лет ВВП России сократится на 30,5 трлн руб., если экономика страны останется без сверхдоходов от нефти."

  Туземска "икономика", дълбаят и продават...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1031 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  А и нацията прогресивно намаля, та процента е нараснал неудържимо!
  Какви успехи, какво нещо!!!

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Който може да си позволи по едно канче спирт на ден, минава в средната класа на Рашистан...

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4527 Любопитно

  До коментар [#8] от "Petar Ivanov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  СССР/пардон Русия/ е "колос на глинени крака"!Няма шанс да доживеем да видим американците и европейците да се борят , за да емигрират в Матушка Рус!!!!!

 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  То и у нас не са повече - България за пореден път се проявява, като една малка проекция на Русия. Средната класа е враг на корумпираните политици и олигархията. И те се стремят да я потискат.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  До коментар [#13] от "Paolo Di Canio":

  Не е малко, като се замислиш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1031 Весело

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Е, у нас се предлагат много повече мерки за увеличаване на средната класа - например първите три дни като си болен да си плащаш ти самия, нищо, че плащаш и здравни осигуровки!
  Благоденствие!

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Весело

  "Имаме ниски доходи за хора, които имат малък източник на доходи "©️
  Смелият и питлив ум на мин-предс. Медведев не дава покой на глобалните му мисли))))

  "Чуждестранен агент"
 20. 20 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  485 евро са нормални доходи за провинцията в България.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#18] от "Paolo Di Canio":

  Аз не правя сравнение със сътоянието у нас, а с Белият Свят!

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Бъджетът на Русия е натоварен с огромни разходи за издръжка на силовите стректури.
  Парите на тези силови структури вместо да ги засилват ги развращават. Следователите започнаха с фабрикуване на обвинения срещу опозицията, но след това следователите започнаха да заработват и за себе си. Излизат изфабрикуване доказателства от следователи по граждански дела.
  Народът казва "Една свиня като се научи да рие няма оправяне". Путин не може да не е знаел, че възлагайки на силовите структури да извършват престъпления за да си получават заплатите, неизбежно идва момент тези хора да решат да спечелят и нещо над заплатата.

  подпис
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3425 Любопитно

  Виж ти! Така и аз съм в средната класа.
  А сега по-сериозно.
  Има ли универсални критерии за определянето на средната класа?
  Линк? Благодаря предварително.

  Еретик
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  Петото поколение изтребител ще изяде бюджета, ще намалеят и тези 7%, все пак още се люшкат между 4 и 4+- поколение.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 548 Разстроено

  ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ СРЕДНАТА КЛАСА В БЪЛГАРИЯ Е 6-7%!? ...или 400-500,000 души с годишен доход над 24,000 лв. по данни на НСИ за 2018 г.!? Народе????

 26. 26 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Ако не се крадеше толкова, не се хвърляха огромни суми за въоръжаване, за да се поддържа “имперското” величие и печалбите от огромните природни ресурси се разпределяха справедливо, сигурно щяха да имат няколко пъти по голяма средна класа...: ))

  Freedom of speech
 27. 27 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#23] от "Костадин Иванов":

  аКО СИ руски гражданин или ОБИчАш РАСИЯ - ти директно си от средната класа. Линк? Не ти трябва, само либов. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Минималната заплата в Латинска Америка и Русия: Коста Рика - $ 532
  Чили - $ 416
  Уругвай - $ 408
  Еквадор - $ 394
  Гватемала - $ 387
  Хондурас - $ 382
  Парагвай - $ 344
  Боливия - $ 307
  Перу - $ 278
  Аржентина - $ 275
  Панама - $ 265
  Колумбия - $ 241
  Бразилия - $ 239

  Русия - $ 176

  "Чуждестранен агент"
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "Има ли универсални критерии за определянето на средната класа?"

  В Рассия има така нареченият "картофен стандарт" като отправна точка е 1909 г., която се смята за много благосъстоятелна година за империята.
  С този "картофен стандарт" се измерва в натура, колко хранителни продукти се падат средно на ушанка - картофи, хляб, мляко, масло, месо, водка и прочее.
  Оказва се че към този момент са на 72 % от равнището през 1909 г.

 30. 30 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Аз друго не разбирам, колчем нещо им прозвучи обидно за матушката, питат "Що бе, а в България?". Не им ли е унизително да сравняват матушката-метрополия с някаква провинциална колония, в която им благодарят за окупацията :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  До коментар [#26] от "Petar Ivanov":

  "Ако"?! Абе другарю комсомолец, какво ако, като имат комунистическа икономика от над 100 години?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Путин и бандитите му ще се погрижат средната класа в Русия да стане 0 %, защото мислещите хора са заплаха за тираните. В пропадналите държави има само богати разбойници и бедни крепостни селяни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petar Ivanov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Моделът на олигарихчно управление унищожава нормалното функциониране на руската икономика и от това страдат редовите руснаци!

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Няма да давам линкове (който се интересува и сам ще си намери), но излизат ужасяващи снимки и доказателства за огромен дефицит на пари в здравеопазването. Скорошен пример е руската национална онкология. Има снимки на мухлясали и рушащи се стени в интензивно отделение.
  Не можем да си кривим душите, но в България подобни гледки има само в дълбоката провинция, където се води битка дали една болница трябва да я има или не трябва.
  Заеедно с това излизат данни за парадокси: - нарастващи бюджети на болниците. Но пък уловката е скрита в два основни фактора:
  - Русия забрани вноса на западни лекарства и уж произвежда свои. До тук добре, но болестите са непатриотичти и смъртността от онкоболести расте плащещо.
  - Бюджетите на болниците растат, но заплатите на лекарите са по около 60000 рубли.

  Който искрено се интересува нека потърси в руските сайтове, но нека не се доверява само на ПАТРИОТИЧНИТЕ сайтове.

  подпис
 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Е. пак е много..., при това малоумно управление...

 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Дрогаря Путин е кръгла "0" като всички комунисти. Единственото на което се дължеше "икономическият възход" на Русия беше, че 10 години цената на петрола непрестанно растеше. И Путин трупаше от това дивиденти, колко е велик. А реално той не правеше нищо. И когато цената на петрола извъднъж рязко спадна и "икономическият растеж" на Русия умря. Путин отделно вкара държавата в икономически санкции и от там също има негативи за икономиката. И понеже не се очаква цената на петрола да тръгне нагоре то не и очаква икономиката на Русия да тръгне нагоре. Болшевиките превърнаха Русия в страна бензиностанция. Ако Русия нямаше петрол и край. Болшевикът може само да цоца наготово.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Това е статия от типа да нахраним троловете.
  —цитат от коментар 33 на tos_buratino


  Буратино, нахранете бедните братушки, по-добре...

 39. 39 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#23] от "Костадин Иванов":

  Няма, може да си избереш някой който ти допада:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_class

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Африканска икономика и потребление (изключваме ЮАР, естествено)...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Май трябва пак да си сверявате либертофонските тефтерчета с опорни точки!
  Икономиката си им върви ок, особено със санкциите развиха няколко изоставени сектора. С растеж около нулата върви Европа, а средната класа в страни като Италия направо изчезва!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#30] от "Opportunity":

  Точно така . Всяко сравнение е безсмислено . Замисли се колко е сложно да те сравним теб с някой руснак и го прехвърли това на цялата нация. Например не знам колко процента е вашият разход за енергия и отопление но в Русия тези услуги са доста по евтини.

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  .......ааааа........!!!!!?????!!!!!....ми че у нас КОЛКО е СРЕДНАТА КЛАСА........?????!!!!!????.......
  —цитат от коментар 3 на kesh


  Таваришче,

  Българската средна класа е ПО-МНОГОБРОЙНА като ПРОЦЕНТ от населението
  и ПО-БОГАТА от руската такава.

  И това е било ВИНАГИ ПРЕЗ ЕПОХИТЕ И ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ.

  русийката винаги е била ЕДНА ШЕПА свръхбогати царедворци и помешчици
  и останалото са мужици - бедни по НЕПОЗНАТ ЗА БЪЛГАРИЯ РАЗМЕР
  И между тях - символична средна класа - ей тъй за цвят....

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Затова, читави руснаци, ще бягат, ще се заселват в България, и между другото, с тези, с които съм разговарял, задам ли въпрос за Путин, стават ледено студени, отговарят, нас Путин не ни интересува, и Русия не ни интересува, дори не гледаме руски новини, единствено руски хокей.
  Нагледали са се хората, на какво ли не....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":


  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Каза бай Ганьо от Долно Нанагорнище, припотен от сутрешния спирт и секнейки се в ръкава си... 😂😂😂😂
  Мъкааааа, мъка!

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  Значителна част (82%) от средната класа имат доходи над този праг. В домакинствата в ядрото на тази група средните доходи са 47 000 рубли месечно (663 евро).=======================🤦🏻‍♂️Браво. Путен, 663€ е доход на средната класа!
  —цитат от коментар 4 на putinxujlo


  Че тогава 80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА

  РУСКА СРЕДНА КЛАСА, бре !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ха-хааааааа

 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#23] от "Костадин Иванов":
  "Има ли универсални критерии за определянето на средната класа?
  Линк? Благодаря предварително."

  Колега, с линк можеш само да бъдеш насочен към някаква конкретна новина или конкретно мнение. С линк не можеш да изучиш някаква сложна материя. Понатия като средна класа или среден доход са дори интердисциплинарни т.е. включват няколко сфери на науката.
  Припомням един стар анекдот:
  Две дами през 20-те години на 20 век коментират теорията на относителността на Айнщайн.
  - Мила, чела ли си теорията на Айнщайн?
  - Не, скъпа, чакам да я снимат на филм.

  подпис
 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "нахранете бедните братушки, по-добре..."

  Не че не сме го правили.
  При управлението на Стамболийски малка и бедна България праща жито на милионите гладуващи в Поволжието, а хиляди белоемигранти са приети на наша територия...

 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 846 Неутрално

  За съжаление руската средна класа се завръща в традиционното си битуване в мизерия, постоянен страх и вечна подготовка за война.

 49. 49 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1206 Весело

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  И аз така чакам да видя разследвани "честни и демакратични" бизнесмени като Рокфелеровци, Дюпонтовци, Моргановци, Фордовци, Харкнес, Вандербиловци, Гугенхаймци и прочее и прочее и прочее.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Ако не се крадеше толкова, не се хвърляха огромни суми за въоръжаване, за да се поддържа “имперското” величие и печалбите от огромните природни ресурси се разпределяха справедливо, сигурно щяха да имат няколко пъти по голяма средна класа...: ))
  —цитат от коментар 26 на Petar Ivanov


  Ма това всичкото не е вярно, средната класа си им е ок! Парите си се въртят в Русия заплатите а не ги пращат в централите на обсадните корпорации а здравеопазването сравнение с това в жалката ни колония е направо прекрасно и болниците им са на световно ново ние водим световни рекорди само по вътрешно болнични инфекции и сме пред Африка в това отношение!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#28] от "putinxujlo":

  "Минималната заплата в Латинска Америка и Русия: Коста Рика - $ 532
  Чили - $ 416
  Уругвай - $ 408
  Еквадор - $ 394
  Гватемала - $ 387
  Хондурас - $ 382
  Парагвай - $ 344
  Боливия - $ 307
  Перу - $ 278
  Аржентина - $ 275
  Панама - $ 265
  Колумбия - $ 241
  Бразилия - $ 239

  Русия - $ 176"

  ТЕЗИ НЕЩА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ!

  Както и това, че в бившата югославска провинция Словения, днес член на ЕС и НАТО, минималната заплата е 886 EUR = 975 ДОЛАРА, т.е. 5.5 (ПЕТ И ПОЛОВИНА) ПЪТИ по-висока, отколкото в Русия.

  При това Словения няма петрол, газ, тайги, МИНДИЛееви таблици и ядерное оружие.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Весело

  Е, няма изненади за мислещите и четящите. Изненада е по-скоро твърде ниския процент на хора от средната класа. Но и това не е изненада като се види коефициента на Джини. Изобщо статията е чудесна, но тези които знаят фактите не се изненадват, а "русофилите" ще я оплюят като дълбоко невярна и нагласена. Руснаците ще обеднеят още, а "русофилите" ще обичат Путин и ще боготворят Сталин (или поне над 51% от тях)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#50] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Заблуждаваш се, толкова зле руснаците никога не са били, добре са само знаеш кои, полковници, генерали, разведки, които държат всичко.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":До коментар [#10] от "Norman Granz":Каза бай Ганьо от Долно Нанагорнище, припотен от сутрешния спирт и секнейки се в ръкава си... 😂😂😂😂Мъкааааа, мъка!
  —цитат от коментар 44 на bulgarin.


  Дурачок, дарахой....

  Бай ти Ганьо от Долно Нанагорнище в исторически план,

  и ОСОБЕНО СЕГА Е ПОНЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-БОГАТ

  от тьотка ти ПРАСКОВЬЯ и супругът й Васисуалий от Припикаевск !!!!

  Само за вас - РУБЛАДЖИИТЕ БЕЗРОДНИЦИ руската бедност е свещена крава.

  Айде бегай емигрирай икономически в русийката или в Северна Корея

  Ха-хаааааааааааа

 55. 55 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#29] от "palav_nik":

  "В Рассия има така нареченият "картофен стандарт.........."
  ==============
  Не ме интересува Русия, за която в материала има посочени някакви числа.
  Самата сума като доход също не върши работа, защото с едни и също пари ще си купиш различни неща в Италия и Индия или Норвегия и Нигерия.
  Примирно за какво трябва да ти стигат парите, колко и каква собственост да имаш...?
  Или какво значи средна класа в България?

  Еретик
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#11] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Все пак знаеш, какви са нашите хотелиери, нали? Обикновено ченгета и КДС-ари, закърмени с идеите на социализма и придобили стажа си в Балкантурист. Те само мечтаят за групи с руски туристи, които да им стоварват със самолети.

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  До коментар [#28] от "putinxujlo":"Минималната заплата в Латинска Америка и Русия: Коста Рика - $ 532Чили - $ 416Уругвай - $ 408Еквадор - $ 394Гватемала - $ 387Хондурас - $ 382Парагвай - $ 344Боливия - $ 307Перу - $ 278Аржентина - $ 275Панама - $ 265Колумбия - $ 241Бразилия - $ 239Русия - $ 176"ТЕЗИ НЕЩА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ!Както и това, че в бившата югославска провинция Словения, днес член на ЕС и НАТО, минималната заплата е 886 EUR = 975 ДОЛАРА, т.е. 5.5 (ПЕТ И ПОЛОВИНА) ПЪТИ по-висока, отколкото в Русия.При това Словения няма петрол, газ, тайги, МИНДИЛееви таблици и ядерное оружие.
  —цитат от коментар 51 на Norman Granz


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И това при В ПЪТИ ЗАВИШЕНИТЕ от

  РОС СТАТ данни

 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  На снимката, какъв марж поддържат само, почти 20%?!
  Венецуелска търговия!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 59. 59 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Любопитно

  7 % е максимумът за Русия. С продължаващите санкции и имиграцията средната класа ще намалява на 6 %, 5 % ... Руснаците ще продължават да мечтаят да са в България или Люксембург, а не в грамадния студен катун.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 60. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Във възприятието на руснаците едно семейство живее в бедност, ако средният доход на един член не надвишава 12,5 хиляди рубли. (171€) показа проучване на Центъра в Левада. 40% от анкетираните съобщават, че доходите им са под тази субективна граница.
  Според руснаци едно семейство живее в бедност, ако доходът на един член на семейството е по-нисък от 12,5 хиляди рубли, следва проучване на Центъра в Левада"©️ РБК

  "Чуждестранен агент"
 61. 61 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  Това тяхното не е и комунизъм, по скоро феодализъм с елементи на държавен капитализъм ..: ))
  Маркс е казал, че е неприложим в изостанала страна като Русия.

  А както знаем във феодални азиатски сатрапии “средна класа” няма...

  Freedom of speech
 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Любопитно

  И това при В ПЪТИ ЗАВИШЕНИТЕ от

  РОС СТАТ данни
  —цитат от коментар 57 на Hawaii


  Да се поясня.

  В смисъл - номинално в русийката има установена минимална раб.заРплата.

  Но огромна част от руските трудЯщи се работят на половин работен ден,

  и при условия, при които получават само част от тази минимална заРплата.

  В Русия НЕ СЪЩЕСТВУВА законова гаранция, че човек не може да бъде нает срещу

  по-малко от минималното заплащане.......

 63. 63 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "Самата сума като доход също не върши работа, защото с едни и също пари ще си купиш различни неща в Италия и Индия или Норвегия и Нигерия."

  Еми той "картофеният" стандарта е в натура, бе дрогарьо.
  Та според него днешните ватенки могат да си позволят 72% от хранителните продукти, с които са разполагали мужиците през далечната 1909 г.

 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":


  .......ааааа........!!!!!?????!!!!!....ми че у нас КОЛКО е СРЕДНАТА КЛАСА........?????!!!!!????.......
  —цитат от коментар 3 на kesh


  Ако се вярва на данъчните, то доста повече хора са декларирали доходи значително над средните...

 65. 65 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Весело

  До коментар [#40] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Икономиката си им върви ок, особено със санкциите развиха няколко изоставени сектора.
  ==================

  Линка дай!))))

  "Чуждестранен агент"
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hawaii":

  Колега, спомняш ли си как само допреди няколко години форумните сталинисти като Тайгата, USSR (мисля, че сега пише като WWW), Курт Деликуртев, др. Иванов и пр. екземпляри лъжеха, че в Русия зарплатите почвали от 1,000 EUR и практически нямали таван нагоре?

  Както и че Москва била най-скъпият град на света, понеже московчани били толкова богати, че дори на норвежци и японци там им се струвало безбожно скъпо?

  Особено колоритен беше др. Иванов с неговите басни, че руснаците ядели телешко Кобе по 300$ килото и пиели водка ... не помня каква, филтрирана през нещо си там, дето един милилитър струвал долар и педесе.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  До коментар [#29] от "palav_nik":" Или какво значи средна класа в България?
  —цитат от коментар 55 на Костадин Иванов


  Емигрирай в Русия и ще разбереш, какво означава.....

 68. 68 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Наскоро видях руснаци - мъж и жена как се разхождаха по улицата и снимаха една градина с нарове. Беше им много интересна. Тоест в Русия нямат такива чудеса, а за хранителни вериги като „Кауфланд" и „Билла" не може и да става дума. В Русия имат кривославни попове и олигарси, които им продават руски национализъм.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  До коментар [#57] от "Hawaii":Колега, спомняш ли си как само допреди няколко години форумните сталинисти като Тайгата, USSR (мисля, че сега пише като WWW), Курт Деликуртев, др. Иванов и пр. екземпляри лъжеха, че в Русия зарплатите почвали от 1,000 EUR и практически нямали таван нагоре?Както и че Москва била най-скъпият град на света, понеже московчани били толкова богати, че дори на норвежци и японци там им се струвало безбожно скъпо?Особено колоритен беше др. Иванов с неговите басни, че руснаците ядели телешко Кобе по 300$ килото и пиели водка ... не помня каква, филтрирана през нещо си там, дето един милилитър струвал долар и педесе.
  —цитат от коментар 66 на Norman Granz


  За добро или за лошо имам лични впечатления от Москва.

  Там малка част от ченгеджийската и свързаната с Властта аристокрация

  са БАСНОСЛОВНО БОГАТИ с БАСНОСЛОВНО РАЗТОЧИТЕЛЕН начин на живот.

  Бедна ни е фантазията за какво става на въпрос.

  За сметка на това БАСНОСЛОВНО КОЛИЧЕСТВО руснаци живеят като

  "човешки шкарт" преживявайки в режим на БАСНОСЛОВНА БЕДНОСТ

  и ОГРАНИЧЕНИЯ, каквато никой българин в България не познава.

 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#40:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Като им върви токова добре икономиката, що, русиянците, не ходите там да живеете? А все на запад гледате?

 71. 71 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Весело

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  ➕➕
  Днес в Путенланд полярна шега:

  Главният готвач на Путен има 3 самолета и яхта. Страхувам се да мисля колко яхти има проктологът му.)))

  "Чуждестранен агент"
 72. 72 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Ето каква представлява днешният путински рай:
  https://www.youtube.com/watch?v=0hkFQAKwiF8

 73. 73 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#40] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  Икономиката си им върви ок, особено със санкциите развиха няколко изоставени сектора. ...
  —цитат от коментар 40 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Така е...преди три-четири години се опитаха да произведат руски принтер....не знам дали успяха. Имат някакъв процесор Елбрус, чувам че скапвал с конкуренция АМД и Интел...

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Аз съм математик, т.е. нямам професионални качества да правя анализи, но забелязвам много тревожни за Путин тенденции в Русия:
  1. Служителите в силовите структури, започват да работят за себе си. Като на конвеер се фабрикуват дела, но не само опозицията страда. Руснаците го наричат "рейдерски захват", което означава отнемане на бизнес с помощта на следствието и съдът. Това може да е фактор за свиване на средната класа, но този фактор е жестока бариера за чуждестранните инвеститори. Дори и да вдигнат санкциите ще инвестират само най-смелите капиталисти, такива които ние наричаме мафиоти. Не виждам как Путин би могъл да спре тези процеси. Престъпниците овластени от него няма да се подчинят.
  2. Путин трупа валутни резерви. Огромна загадка защо го прави вместо да раздаде малко пари на хората. За какво пази тези пари, вероятно се страхува от по-лоши времена.
  3. В края на войната Хитлер непрекъснато е окуражавал германците с някакви оръжия чудо. След войната става ясно, че наистина са рааботили упорито но не е имало реална оценка какво могат да постигнат.
  Сега Путин пуска клипове със същата цел и първо аз си мислех, че са само клипове. Но две катастрофи с подводницата от клипа и с ядрената ракета показват, че сам той е вярвал в тях. Господи! Какво да очакваме от държава управлявана от малоумен човек.

  подпис
 75. 75 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#58] от "hamiltonf":

  колега ,
  снимката е манипулативна естествено ,
  СРЕДНИЯТ курс купува/продава е 70.90/71.40 !
  това се проверява ЛЕСНО В НЕТА ,
  мислехте за по УМЕН !

  Every little helps
 76. 76 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#68] от "Сенчеста фигура":

  Хахахах ти наистина ли мислиш ,че в Русия няма супери пълни със същите гмо боклуци както у нас . Хахахах хора дори и да не сте ходили там последните 30 години има Google maps.

 77. 77 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":Това тяхното не е и комунизъм, по скоро феодализъм с елементи на държавен капитализъм ..: )) Маркс е казал, че е неприложим в изостанала страна като Русия.А както знаем във феодални азиатски сатрапии “средна класа” няма...
  —цитат от коментар 61 на Petar Ivanov


  Аааа, не е точно така, според болшевиките, малко преди да умре, Маркс предал бележка на Вера Засулич, в която обяснявал, че комунизмът можел да победи в изостанали страни... :)

 78. 78 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#66] от "Norman Granz":

  След втория спирт, оригвайки се над чинията, те озариха спомени ли, бай Ганьо? Друго като нямаш, барем спомени имаш и 200 лв пенсия...

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":До коментар [#10] от "Norman Granz":Каза бай Ганьо от Долно Нанагорнище, припотен от сутрешния спирт и секнейки се в ръкава си... 😂😂😂😂Мъкааааа, мъка!
  —цитат от коментар 44 на bulgarin.


  Костя Копейкин, почвай да събираш помощи за братушките ти, поне за препарат за вани да имат...

 80. 80 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван К":

  АХАХАХАХА ,
  КРАДЕЦА на класифицирана информация ,
  ваню кондООФ се "обади" .
  то затова позната АНГЛИЧАНКА преди 6 месеца ,
  излекува РАК на ГЪРДАТА в МОСКВА !
  в ЛОНДОН трябваше да чака почти ГОДИНА ,
  и да плати ПЕТ пъти повече ! ! !

  Every little helps
 81. 81 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "...здравеопазването сравнение с това в жалката ни колония е направо прекрасно и болниците им са на световно ново ние водим световни рекорди само по вътрешно болнични инфекции и сме пред Африка в това отношение!""

  Ето го здравеопазването в Рассия:
  ✔️Российские больницы - попади в ад при жизни.
  Больницы великой сверхдержавы!/Hospitals great superpower!

  Приятно гледане, гламар!

 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  За сведение в България в долари мкн заплата е към 314 долара.

 83. 83 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#77] от "bez_ime2":
  "Маркс предал бележка на Вера Засулич, в която обяснявал, че комунизмът можел да победи в изостанали страни."

  Отдавна съм престанал да се интересувам какво е мислил Маркс.
  Интересувам се само защо толкова нелогични идеологии се харесват на хората. Маркс е само нещо малко повече от днешните популисти. Той е един от първите популисти повеждащ тълпите срещу тези които тълпите мразят.
  За Маркс няма значение, че цялата жива материя на земята се самоуправлява съвсем успешно съвсем децентрализирано. Той решава, че може да създаде някакъв свръх мозък/интелект/институция , който да управлява всичко.
  Всички разсъждения и формули на Маркс боравят с 5-6 вида стоки - стомана, въглища, жито.... От тези разсъждания да заключиш, че можеш да го направиш с 5-6 милиарда стоки е глупост за 5-6 милиарда.

  подпис
 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "putinxujlo":И аз така чакам да видя разследвани "честни и демакратични" бизнесмени като Рокфелеровци, Дюпонтовци, Моргановци, Фордовци, Харкнес, Вандербиловци, Гугенхаймци и прочее и прочее и прочее.
  —цитат от коментар 49 на Taiga


  Горски, благодарение на тези бизнесмени, имате някаква промишленост в кочината ви, какво протестираш?

 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#80] от "Шопов":
  "позната АНГЛИЧАНКА преди 6 месеца ,
  излекува РАК на ГЪРДАТА в МОСКВА "

  Искаш да кажеш, че е оперирана в Москва преди 6 месеца. Даи е излекувана ще разбереш след доста повече от 6 месеца.

  подпис
 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#69] от "Hawaii":

  Давам си сметка за това, както и за факта, че въпросната баснословно богата върхушка не потребява на практика нищо руско, освен може би водка и четен хайвер.

  Просто Русия не е в състояние да произведе нищо от онова, което създава у богатите руснаци чувство на благополучие и лукс.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Любопитно

  До коментар [#35] от "Иван К":АХАХАХАХА , КРАДЕЦА на класифицирана информация , ваню кондООФ се "обади" .то затова позната АНГЛИЧАНКА преди 6 месеца , излекува РАК на ГЪРДАТА в МОСКВА !в ЛОНДОН трябваше да чака почти ГОДИНА , и да плати ПЕТ пъти повече ! ! !
  —цитат от коментар 80 на Шопов


  Затова ли ЙОСИФ КОБЗОН стигна чак до ПУТИн,

  за да си издейства ЛЕЧЕНИЕ в САЩ ?!?!?!?!?!?!?!?!

  Можело е да прочете ТРОЛбата ти и да остане да се лекува в СССРусия

 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#77] от "bez_ime2":"Маркс предал бележка на Вера Засулич, в която обяснявал, че комунизмът можел да победи в изостанали страни."Отдавна съм престанал да се интересувам какво е мислил Маркс.Интересувам се само защо толкова нелогични идеологии се харесват на хората. Маркс е само нещо малко повече от днешните популисти. Той е един от първите популисти повеждащ тълпите срещу тези които тълпите мразят.За Маркс няма значение, че цялата жива материя на земята се самоуправлява съвсем успешно съвсем децентрализирано. Той решава, че може да създаде някакъв свръх мозък/интелект/институция , който да управлява всичко.Всички разсъждения и формули на Маркс боравят с 5-6 вида стоки - стомана, въглища, жито.... От тези разсъждания да заключиш, че можеш да го направиш с 5-6 милиарда стоки е глупост за 5-6 милиарда.
  —цитат от коментар 83 на Иван К


  Само русияните не могат да осъзнаят, че ""Маркс и Спенсър" победиха Маркс и Енгелс"...

 89. 89 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#77] от "bez_ime2":

  Самият Маркс знаел ли е това?..: ))

  Или когато въпросната Засулич е споделила това вече е нямало как да го питат...: ))

  Freedom of speech
 90. 90 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако следваме математиката в заглавието 7 % е средната класа в Русия, 1 % олигарси бандити и 92 % крепостни селяни, бедни като църковни мишки, но пък катунът е голям по територия и това ги грее нощем.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 91. 91 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  До коментар [#69] от "Hawaii":Давам си сметка за това, както и за факта, че въпросната баснословно богата върхушка не потребява на практика нищо руско, освен може би водка и четен хайвер.Просто Русия не е в състояние да произведе нищо от онова, което създава у богатите руснаци чувство на благополучие и лукс.
  —цитат от коментар 86 на Norman Granz


  Най-смешното е, че дори потребяваната от руските царедворци водка

  НЕ Е РУСКА.

  Всякаква друга е, но НЕ Е РУСКА.

  Рефлекса на ПОГНУСА КЪМ ВСИЧКО СССРуско, останал още от съветско време

 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#77] от "bez_ime2":Самият Маркс знаел ли е това?..: ))Или когато въпросната Засулич е споделила това вече е нямало как да го питат...: ))
  —цитат от коментар 89 на Petar Ivanov


  Важното е, че русиянците още вярват в Дядо Коледа... :)

 93. 93 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#89] от "Petar Ivanov":
  "Самият Маркс знаел ли е това?"

  Престанете да мислите за Маркс като за учен и изследовател.
  Според мен хората, които са вярвали в учението на Маркс сега не искат да се почувстват унижени, че някога са вярвали в неговите врътвежи.

  подпис
 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  Важното е, че русиянците още вярват в Дядо Коледа... :)
  —цитат от коментар 92 на bez_ime2


  Вярват в "дед Мороз"

  Дядо Коледа е ЗАПАДНА ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ

 95. 95 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Весело

  До коментар [#57] от "Hawaii":

  Разбира се))) Това е цифра от които държавата са счита всички глоби, такси и т.н))

  "Чуждестранен агент"
 96. 96 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Стига с тая Русия, ве! Да бяхте се сетили за Бразилия, Индия, Бангладеш, а то все Русия ви бърка отзадЕ...
  Нещо по въпроса, защо е така:
  http://www.glasove.com/categories/komentari/news/fashizaciyata-v-ukrainski-stil-na-liberalnata-ni-desnica-ne-e-poza-nito-sluchajnost

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#87] от "Hawaii":

  "Затова ли ЙОСИФ КОБЗОН стигна чак до ПУТИн..."

  Остави го тоя неуравновесен тип. Аз пък мога да напиша, че моя позната е родила бебе с три глави и е отишла в Москва да му махнат двете излишни, за да ги присадят на две русначета, които са се родили без глава.

  Нет широк, фантазьори всякакви.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Ако следваме математиката в заглавието 7 % е средната класа в Русия, 1 % олигарси бандити и 92 % крепостни селяни, бедни като църковни мишки, но пък катунът е голям по територия и това ги грее нощем.
  —цитат от коментар 90 на Сенчеста фигура


  На митингите в масква през 90-те години носеха плакати "Да настигнем и надминем Занзибар".
  Не знам как са сега в сравнение със Занзибар (дали са настигнали/надминали и с кого се се сравняват сега), но виждам че борбата продължава.

 99. 99 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#93] от "Иван К":

  Намеквате, че като споменавам Маркс, някога съм вярвал в учението му ли?! ...: ))

  Просто е важно да се знае, какво мнение е имал дори основния идеолог на комунизма за Русия, която като ссср чрез същата тази идеология се имаше за прогресивния флагман на човечеството...: ))

  Freedom of speech
 100. 100 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#89] от "Petar Ivanov":"Самият Маркс знаел ли е това?"Престанете да мислите за Маркс като за учен и изследовател.Според мен хората, които са вярвали в учението на Маркс сега не искат да се почувстват унижени, че някога са вярвали в неговите врътвежи.
  —цитат от коментар 93 на Иван К


  Няма умен човек, който да вярва в учението на Маркс..., самият Маркс в края на живота си е осъзнал, че това, което е написал няма никакъв смисъл, затова и не завършва "Капиталът"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK