Владения на Короната: Брекзит ще ги порази фатално

Владения на Короната: Брекзит ще ги порази фатално

© Jon Nazca, REUTERSСтане ли дума за Брекзит, всички обръщат очи към Лондон, но британската Корона има и редица отвъдморски владения. Повечето от тях ще трябва да се борят за оцеляване при евентуален Брекзит без сделка, пише Щефани Хьопфнер за "Дойче веле".

Ако в края на октомври се стигне до хаотично излизане на Великобритания от ЕС, това ще има драматични последици за британските отвъдморски територии и ексклави. Ето няколко примера:


Ангила


На около 6500 километра от Лондон се намира британската отвъдморска територия Ангила. Въпреки отдалечеността от Великобритания, Карибският остров ще бъде силно засегнат от евентуален Брекзит без сделка, защото е асоцииран с ЕС. По-голямата част от 13 000-те жители на острова са против Брекзит, но те никога не са били питани какво мислят по въпроса.


Сега най-големите им опасения са, че няма да си сътрудничат търговски със съседния остров Свети Мартин, който отчасти спада към френските задморски територии. Населението на Ангила е силно зависимо от редица вносни стоки от първа необходимост - от питейна вода до строителни материали - които пристигат на острова от пристанището на съседния Свети Мартин.
Последиците от Брекзит ще бъдат усетени и в инфраструктурата. Щетите, причинени от урагана Ирма в края на 2017 г., все още не са отстранени, а къщите и училищата продължават да са частично разрушени. Досега ЕС изпращаше помощи за възстановяването на острова и се явяваше най-големият кредитор на Ангила. Никой не знае какво ще се случи след Брекзит. Затова все по-често се чуват призиви за напускане на Обединеното кралство.


Фолкландски острови


Фолкландските острови са разположени в южната част на Атлантическия океан, на около 13 000 километра от Обединеното кралство. Архипелагът е почти напълно зависим от Великобритания, фолкландската лира е обвързана с британската лира едно към едно. Като жители на отвъдморска територия, гражданите на островите нямат правото да гласуват на британски избори, затова не можеха да участват и в референдума за излизането от Европейския съюз.


Населението на Фолкландските острови се препитава не само от отглеждането на овце и продажбата на вълна, кожи и лой, но и от риболов. Почти целият улов се изнася за Испания, откъдето се изпраща към други европейски страни. Количествата са огромни: една трета от калмарите, които се продават в Испания, са от Фолкландските острови. Стигне ли се до Брекзит без сделка, купувачите в Европа ще трябва да плащат между 6 до 18% от митото, което означава, че морските дарове значително ще поскъпнат. Не се знае дали при това положение Испания и другите държави от ЕС ще продължат да се интересуват от тази стока.


Гибралтар


Британската територия, разположена в най-южния край на Испания, гласува почти единодушно - с цели 96 процента - за оставане в ЕС. Районът, населяван от около 34 000 жители, е икономически зависим от Иберийския полуостров. Всеки ден около 15 000 британци пътуват до испанската част на полуострова. Обратно, в Гибралтар работят около 10 000 испанци. Временно затваряне на границите, каквито е имало в периода между 1969 и 1985 г., би нанесло сериозни икономически щети и на двете страни.


От около 300 години територията представлява ябълка на раздора между Испания и Великобритания. Наскоро имаше опасност спорът отново да ескалира - въпросът за Гибралтар беше една от големите спънки на преговорите за Брекзит. Но Лондон и Мадрид успяха да се споразумеят и решенията за Гибралтар в бъдеще ще трябва да бъдат одобрявани и от Испания.


Нормандските острови


Островите в югозападната част на Ламанша не са част от британските отвъдморски територии, но имат специален статут като владения на британската корона. С други думи: кралицата е техен суверен, но те не са подчинени на Лондон.


Въпреки живописните плажни пейзажи основният източник на доходи по тези места не е туризмът, а данъчната система. Трите острова Джърси, Гърнси и остров Ман са известни като данъчен оазис - чуждестранните компании не плащат данък върху печалбата, капитала и наследството.


Един Брекзит вече би могъл да предизвика значителни проблеми за трите острова. Досега те разчитаха на защитата на Великобритания пред ЕС, но тя ще отпадне в мига, в който Великобритания напусне Съюза. Бермудските острови в Северния Атлантически океан, британските Вирджински острови и Каймановите острови в Карибите също поддържат този доходен бизнес модел - засега.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK