Руската пропаганда подвежда България, по морския бряг са нужни модерни ракетни системи

Руската пропаганда подвежда България, по морския бряг са нужни модерни ракетни системи

© Associated PressТролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи, но за разлика от бившите съветски републики като Грузия, Молдова или Армения тук ефектът от руската пропаганда е ограничен заради отсъствието на по-широки връзки с руските медии.


Русия създава впечатлението, че предложеното удължаване на газопровода "Турски поток 2" може да превърне България в разпределител на руски природен газ. Но България не разполага с необходимите условия да бъде такава страна и може да стане само транзитираща държава.


Разделянето чрез икономически и енергийни стимули на България и Турция от политиките на НАТО и ЕС е ключов елемент на руската стратегия. Информационните и медийни операции в тези страни се опитват да създават положителна нагласа към Русия и да омаловажават растящите ѝ военни способности.
Западът трябва сериозно да обмисли отбранителна стратегия срещу действията на Русия в района на Черно море, като предвиди разполагане на модерни противовъздушни и противокорабни ракетни системи по морския бряг на България и Румъния.


Това са част от препоръките след симпозиум от края на март, организиран в Букурещ от американската неправителствена организация RAND Corporation и местния офис на German Marshall Fund (GMF) в сътрудничество с Aspen Institute Romania. Диалогът е спонсориран от Руската стратегическа инициатива към Европейското командване на САЩ (EUCOM) и подпомогнат от Института на RAND за изследване на националната отбрана, както и от финансирани от федералния бюджет на САЩ институции към министъра на отбраната, Съвета на началник щабовете на американската армия, отбранителни и разузнавателни агенции.


Той е озаглавен "Русия, НАТО и стратегията за Черно море: Регионални перспективи" и в него са участвали 24 експерти и бивши държавни служители от Европа и САЩ. Доклад с изводите от четирите основни теми, обсъждани в Румъния, бе разпространен тази седмица от RAND Corporation.


В него се обяснява, че интересът към Черно море е, защото "районът е център на конкуренция между Русия и Запада за бъдещето на Европа". "Тук има две десетилетия на тлеещи конфликти още преди Москва да анексира Крим през 2014 г. От 2008 г. насам Русия е използвала 4 пъти военна сила срещу други държави от района и използва за целите си информационни, икономически, енергийни и нелегални инструменти. Другите страни имат и искат да защитават различни и понякога противоречащи си интереси, което затруднява разработването на цялостна западна стратегия за противопоставяне на руското предизвикателство", се казва в доклада.


"Едно убедително отбранително разполагане на силите не е задължително да съответства военна на Русия. Разгръщането на изнесени защитни противовъздушни и противокорабни системи в Румъния и България за контриране на заплахата от нападателните руски ракети, разширяването на ученията на НАТО и продължаващата помощ от Запада за Украйна и Грузия в развиване на националните им отбранителни способности би могло да подсили сдържането [на Русия] в региона."


Изводи от работната дискусия


- Черноморският регион присъства отчетливо във всеобхватната цел на Русия да разшири влиянието и контрола си над своята периферия, които изгуби след рухването на бившия СССР, както и да ограничи западното влияние и интеграцията на страните от района в евроатлантическата общност;


- окупирането на Крим и милитаризирането на Крим, модернизирането на Черноморския флот и разширените сили в Южния военен окръг на Русия засилиха влиянието ѝ в района и способността ѝ да действа в Източното Средиземноморие и Леванта (историко-географски термин, обхващащ в най-общ смисъл зона от Гърция до Иран и от Египет до Турция, но в по-тесен смисъл фокусиран върху Ливан, Израел, Сирия, Кипър и Йордания - бел. ред.);


- по-широките цели на Москва са пригодени към спецификите на всяка държава в района, като задачата е да държи различни съседи в състояние на необвързаност и несигурност по отношение на Русия и Запада, както и открити за руско икономическо, политическо и злонамерено влияние;


- различните и често разминаващи се интереси на страните от Черноморския район затрудняват очертаването на единна и устойчива стратегия на Запада за контриране злонамереното руско влияние и изнудване в района;


- ефективната западна стратегия трябва да бъде по-успешна в контрирането на руските информационни операции, зловредно влияние и хибридни заплахи.


- Москва се опитва да накара страни от ЕС и НАТО да се чувстват виновни за действията си в Украйна, като разпространява внушението, че западната намеса в украинската политика и тласкането на страната към членство в НАТО е това, което е провокирало руската военна интервенция преди повече от 5 години. В действителност през 2013 г., в края на която ескалира напрежението в центъра на Киев, под 15% от украинците подкрепяха членство на страната си в НАТО и никой от лидерите на т.нар. Майдан не е заявявал подобни симпатии.


- руските действия в Азовско море са в подкрепа на стратегията ѝ в Черно море, действията ѝ спрямо Украйна и засилване контрола над Крим; неоснователното забавяне на търговското корабоплаване през Керченския проток и пленяването на украински военноморски съдове и служители имат за цел да изолират Източна Украйна, да пречат на търговията и да раздухват политическа и обществена нестабилност; освен това руските действия са подготвени с цел на заплашват Украйна със загуба на контрол над територии по източния бряг на Азовско море.


"България често отстъпва под руски натиск"


По време на дискусиите на симпозиума в Букурещ тази пролет един от участниците споделя, че често дори България и Румъния - страни от ЕС и НАТО - имат различни разбирания и интересите им се разминават. "Докато Румъния активно блокира руското влияние в района, България често отстъпва под руски натиск", се казва в доклада.


"Това пречи и на изграждането на единна и устойчива западна стратегия за защита на общите интереси и контриране на зловредното руско влияние и изнудване. Румъния гледа повече какво се случва на север и североизток в Украйна и Молдова, докато България се вълнува повече от събитията на юг, включително в Турция, миграцията от Сирия и възхода на заплахата от радикален ислям. (...) Отсъства общо възприятие за заплахата, каквото споделят балтийските и други северноевропейски страни. България например не подкрепи през 2016 г. инициативата на Румъния за разширяване на военноморските учения. Турция настоява да не се променя статуквото в района и действа сякаш е регионалният еквивалент на руската военноморска сила. Украйна и Грузия, които много добре знаят какво е руската заплаха, приветстват румънското предложение и настояванията за засилено натовско военно присъствие и разширяване на сътрудничеството в отбраната."


"Румъния и България не могат сами да противостоят на Русия, а турските ангажименти към алианса в бъдещи кризи с Русия станаха несигурни."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (259)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Американците явно много искат да ни заложат като мишена на руснаците.

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Иво Инджев сега да се включи.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Американците явно много искат да ни заложат като мишена на руснаците.
  —цитат от коментар 1 на Panda


  Не позна русиянец, българите не искат да стават роби на Москва...

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Добър доклад, за съжаление с Тръмп начело - напълно безсмислен. Този човек няма мъжките атрибути за каквато и да е инвестиция в съюзници. Човекът си мисли че ръководи бизнес, а не държава.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи, но за разлика от бившите съветски републики като Грузия, Молдова или Армения, тук ефектът от руската пропаганда е ограничен заради отсъствието на по-широки връзки с руските медии"

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Американците явно много искат да ни заложат като мишена на руснаците.
  —цитат от коментар 1 на Panda


  Ние в момента сме мишена на руснаците. Американците само искат "мишената" да може да отвръща на огъня 😉

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Американците явно много искат да ни заложат като мишена на руснаците.
  —цитат от коментар 1 на Panda


  Явно на руснаците не им дреме дали ще стрелят по нас.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ще има по брегът каквото трябва... не се безпокойте... е, засега само лодки...

 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#3:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 7 на Тиква загубена
  Да българите искат да са роби на Ердоган и Турция.Много им липсва на някои хора обрязаната карабина, да пори жените им и сестрите. [/quote]

  Русиянец, ама нали Бащицата ви и Ердоган бяха първи дружки, май съвсем се обърка?

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи, но за разлика от бившите съветски републики като Грузия, Молдова или Армения, тук ефектът от руската пропаганда е ограничен..."


  Тези, по-необразованите, е ясно кои са - наследниците на шумкари, останалите комунисти, партийни лидери и техните другари.
  Руските тролове обаче не им отстъпват по необразованост, напротив, дори и ги превъзхождат (видно от Форума), за това, работата която вършат нанася минимални щети върху страната...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Алкашката пропаганда не просто обърква, а ПОБЪРКВА сънародниците с по-слаб "ангел", които не обичат да четат и да мислят САМИ!!!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#8:"Jumbo Jet"][/quote]
  При нужда ще стрелят по тези, които са разположили американско оръжие на територията си.
  Виж, за американците наистина не им пука за нас.

 17. 17 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Колко американци трябва да бъдат назначени в дружеството стопанисващо проекта на българска територия, this ls the question?

 18. 18 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Дори нашите родни тролове постоянно повтарят мантрата, че сме мишена на руснаците. Не мога да разбера този вид мазохизъм или робско самосъзнание - да виждаш, че някой е заплаха за теб и вместо да вземеш мерки да се защитиш, ти предпочиташ да си свалиш гащите, да се обърнеш с гръб и да се хванеш за палците ¯\_(ツ)_/¯

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Руската пропаганда подвежда България, по морския бряг са нужни модерни ПВО и противокорабни системи"

  Тоест покупката на онези самолети действително е чист рекет , и както мнозина твърдяха ни трябва ПВО?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  "Доклад с изводите от четирите основни теми, обсъждани в Румъния, бе разпространен тази седмица от RAND Corporation."

  Точно този доклад, и после разправят, че рашъните били агресивни, молатиса!? 🙄

  (не се чете)
 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#8:"Jumbo Jet"]
  —цитат от коментар 16 на Локомотив
  При нужда ще стрелят по тези, които са разположили американско оръжие на територията си.Виж, за американците наистина не им пука за нас.[/quote]

  Ушанка, компютрите и телефоните също ли са американски оръжия? Какво да првим като произвеждате само самовари и кюнци С-200...?

 23. 23 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Любопитно

  При наличието на модерна такава система при нашият съюзник Турция защо ни е? Те така или иначе са присъствали 500 години в България едва ли ще ни изоставят в труден момент.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Няколко батарей от норвежката NSM (наследника на Пингвина) по крайбрежието ще ни пасне чудесно. Както винаги пари няма обаче.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  До коментар [#1] от "Panda":

  Руската пета колона , спете спокойно ... Господарите ви от Москва нямат интерес да бомбардират Задунайская губерния, с 300 хиляди руснаци и руска собственост върху най големите фирми у нас Нефтохим и БТК...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На руската хибридна агресия трябва да се противопоставим.

  Но да се има предвид, че RAND Corporation са бизнес и като такъв целта им е да продават неща и да изкарват печалба от това - а не да ни оправят държавта. Последното е наше задължение.. Просто казвам, да си имаме едно наум. Иначе анализът им е право в десятката.

 32. 32 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#9] от "Бойчо Огнянов":

  Ти си Павлик Морозов бе - писал ми се руснака за българин. Абе серсемино твоите сънародници милиони плащат за български паспорт ( и пак никой не ги признава ), а ти искаш с едно откраднато име да станеш един от нас. Не си познал.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  На тоя фон, дясна платформа КонсерваторЪ - на вас па все Путин ви е виновен 😁

  Дай да напишем нещо за Грета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 348 Неутрално

  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи"...корпорация РАНД пак е ползвала анализи на плужеци като Вени Марковски(той донасяше на Стратфор). Между другото, Марковски трябваше да бъде съден за държавна измяна, защото в качеството си на съветник на тогавашния президент(Първанов) шпионираше в полза на чужда държава - в случая САЩ.

  За повече подробности сайта Бивол:

  https://bivol.bg/stratfor-markovski.html

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 35. 35 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Наивен ли е, част от пропагандния хор ли е или е си е заровил главата в пясъка като щраус:
  "Аз искам в Черно море да виждам платноходки , яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад" (Б. Борисов).

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#25:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 26 на Тиква загубена
  Май харесваш рязаните карабини. Няма страшно то вие наследниците на Киряк Стафчов сте си такива. Любите ги![/quote]

  Ушанка, знаеш ли, че Кириак Стефчовците ( научи се как се пише) са най-големите рубладжии в новата Българска държава? Ибрикчии като вас, русияните, са готови на всеки да поливат с ибрика...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хайде, воеводо, гълтай корема, строй патреотите и козирувай! Темпо, темпо, лилявите отдавна са в положение на готовност!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Ще има по брегът каквото трябва... не се безпокойте... е, засега само лодки...
  —цитат от коментар 10 на Велков


  Перков четеш ли бе???Никаква полза от твоята Русия..Пенсията няма да се вдигне от Турски и други патоци....Тюхххх..без пари......хаха....

  shlshlshlshl
 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Няколко батарей от норвежката NSM (наследника на Пингвина) по крайбрежието ще ни пасне чудесно. Както винаги пари няма обаче.
  —цитат от коментар 27 на Jalis Ironhammer


  Това за ракети с далечина на действие 180 км, с които много трудно се прикрива голяма част от крайбрежието.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално


  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи...."
  .............
  А те са 80℅.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  България няма друг приятел освен Русия, на нас защита от Русия не ни е нужна :-) брегова отбрана обаче не е излишна ... във време на хибридни войни може да но погодят всякакви провокации и нашите сегашни съюзници - в някакво бъдеще може да имат интерес от наша дестабилизация или да ни хвърлят ислямски мигранти с лодки .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Ами нали в други теми казвате, че са изкупили черноморието!? Да не са луди да си стрелят по имотите?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Няколко батарей от норвежката NSM (наследника на Пингвина) по крайбрежието ще ни пасне чудесно. Както винаги пари няма обаче.
  —цитат от коментар 27 на Jalis Ironhammer


  Норвежците не са воювали от 1814 г.
  Не знаят как се произвежда оръжие.
  Непременно трябва да е американско.
  И ако може - много, много скъпо!!!

 48. 48 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи....".............А те са 80℅.
  —цитат от коментар 44 на 4ort

  А вие, добрахте ли се най- накрая до заветните 3%? 😏

  (не се чете)
 49. 49 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво руско влияние в България? Нали Костов разпердушини комунистите и русофилите.

 50. 50 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1249 Неутрално


  ,,Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи”


  Абсолютната истина!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  ПВО на България е в трагично състояние не само по Черноморието. Като комплекс заедно с Ф-16 ще образува действащ чадър над страната за всички посоки. Хленченето на проруски настроените форумци е направо неуместно и е откровенно предателско.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#47:"Panda"][/quote]

  Проблемът е, че самите американци не разполагат с наземно базирани противикорабни ракети. ПВо то им го видяхме в С. Арабия, където Пейтриът не можа да прихване сравнително примитивните ирански дронове.

 54. 54 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Като ги чета троловете, май с това черноморско присъствие само замърсяват хубавия въздух. За съжаление.

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи....".............А те са 80℅.
  —цитат от коментар 44 на 4ort


  На практика всички българи са русофили :-) останалите 20 % български граждани да се очаква да са "по-образованите" е преклено оптимистично предположение

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#16] от "Локомотив":

  То па едно оръжие са разположили янките у вас... :) Я има 10-15 танка и 10-тина APC, я не... :)

 57. 57 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Иво Инджев сега да се включи.
  —цитат от коментар 2 на Тиква загубена


  Ми той се е включил бре!

  Иван Костов е за съд!
 58. 58 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#42] от "von_seeckt":

  Ами имах предвид че това е новата противокорабна ракета на щатите. Има "стелт" характеристика и е относително трудна за засичане. Освен това освен GPS има инерциално насочване което значи че ще ефективно оръжие дори при GPS denied среда което е все по вероятно при пълноразмерен конфликт.
  Обаче си прав че размера е скромен. Какво би било по подходящо според теб?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 59. 59 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#50] от "С Стоянов":

  Абсолютно вярно, както и поведението на някой неправителствени организации финансирани от Америка карат хората да се замислят дали всъщност ни помагат или пречат.

 60. 60 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#58] от "Jalis Ironhammer":

  Не размера а обсега е малък имах предвид.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 61. 61 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 719 Неутрално

  С правителство като това оглавявано от премиер който се чуди как да угоди на Путин с блезане на з@дници, плащане на данък Русия чрез тръби, потоци и Белене няма как да се противоспоставим на руските стремежи за политическа, енергийна и всяка друга форма на окупация.
  НАТОвски оръжия, западни технологии, западен стандарт са естествените пречки пред пълзящата путинизация.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 62. 62 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#42] от "von_seeckt":Ами имах предвид че това е новата противокорабна ракета на щатите. Има "стелт" характеристика и е относително трудна за засичане. Освен това освен GPS има инерциално насочване което значи че ще ефективно оръжие дори при GPS denied среда което е все по вероятно при пълноразмерен конфликт.Обаче си прав че размера е скромен. Какво би било по подходящо според теб?
  —цитат от коментар 58 на Jalis Ironhammer


  Няма подходящи западни разработки.

 63. 63 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  И към този анализ дадох линк:

  "Ердоган не дава на САЩ да разгърнат кораби в Черно море"
  05.10.2019 https://t.ly/dPWbM

  "Действията на Русия в Черно море предизвикват недоволство и дори оплаквания от страните от Северноатлантическия алианс. В интервю за една от украинските публикации бившият командир на американските сухопътни сили в Европа Бен Ходжис наскоро се оплака, че Русия блокира ученията на НАТО в региона. Американският генерал е възмутен от факта, че веднага щом блокът е обявил мястото на маневрите, руската страна незабавно е затворила подходите към тези зони.

  „Русия се опитва да създаде нова „желязна завеса“, която върви по Черноморието, с Румъния, Турция, България, от една страна, и Грузия, Молдова и Украйна, от друга ... Когато обявим местата за нашите учения, те просто ги затварят. Това е форма на временна блокада на Одеса. Това не е случайност“, заяви той.

  Според Ходжис подобни действия на Москва притесняват съюзниците от НАТО, по-специално Румъния. Последният, между другото, вече е готова да похарчи 2,5 милиарда евро за модернизация на своя военна база в региона.

  Не по вкуса на генерала е и нетолерантността на руснаците по време на отработването на военния блок на десантните операции близо до Крим. Както смята Ходжис, Алиансът трябва да разшири своето военно присъствие в Черно море, за да се осигури свобода на корабоплаването, да се защитят страните от НАТО и да се сдържа възможната руска агресия.

  Руският сенатор Владимир Джабаров смята, че подобни изявления на представители на страните от НАТО имат една цел - да се постигне увеличение на разходите за отбрана."

  (не се чете)
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Днес турски интервенти атакуваха Ел-Маликия в провинция Хасеке, Сирия. САЩ изостави съюзнициите си от Сирийските Демократични Сили = както казах в коментар №45 - брегова отбрана и армия въобще не е излишна за всеки случай ... и срещу всеки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#60] от "Jalis Ironhammer":

  Ако не ти е известен, ето ти един добър сайт.

  https://weaponews.com

 66. 66 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Няколко батарей от норвежката NSM (наследника на Пингвина) по крайбрежието ще ни пасне чудесно. Както винаги пари няма обаче.
  —цитат от коментар 27 на Jalis Ironhammer


  Дааа.. Полша базира няколко дивизиона от тях по крайбрежието си и си върза гащите. Американците също заложиха на норвежката система.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 67. 67 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ние ако можехме сами да се опазим от Русия, защо ни трябваше тогава да влизаме в НАТО ?

 68. 68 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#66:"пустиняк"][/quote]

  Въраала си тя, обущата си вързала. Посочената система е долу, горе ефективна само за защита на особено важни крайбрежни обекти и то при липса на силна вражеска авиация.

 69. 69 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#53] от "von_seeckt":

  И Харпун и новата им LRASM имат варианти с твърдо гориво за изстрелване от наземни апарати, които се качват на транспортни платформи.
  .

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 70. 70 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Ха, още вчера дадох линк към туит описваш завличането ни в краварските игри в Черно Море, заедно с Румъния.Искали/не можели да контролират морето, заради руские, ръйш ли. Новото е, че сега директно вече си го казват, вместо да се опитват да лъжат, за някаква си опасност от Иран и СК...
  —цитат от коментар 9 на Бойчо Огнянов


  Ето го туита: "Аналитики США предложили сдерживать Россию с помощью систем ПВО, размещённых в Румынии и Болгарии. Вот надо же - изначально ставили против КНДР и Ирана, а пригодилось против России." https://t.ly/PXE5X

  А ето и статии на "Известия" по случая:

  "В США опубликовали план по сдерживанию России в Черном море" 7 октября 2019 https://t.ly/jz5yv

  "В Госдуме назвали риски размещения ПВО США в Румынии и Болгарии для РФ" 7 октября 2019, 11:38 https://t.ly/XGkpL

  (не се чете)
 71. 71 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Русия създава впечатлението, че предложеното удължаване на газопровода "Турски поток 2" може да превърне България в разпределител на руски природен газ. Но България не разполага с необходимите условия да бъде такава страна и може да стане само транзитираща държава."

  С тази част от доклада категорично не съм съгласен - руснята казаха в прав текст, че те се интересуват само от транзит на газ през българска територия и по никакъв начин не са заинтересовани от бацевия хъб. Бацевия хъб е оправдание на баце за пред материала и пред ЕК защо строи руска тръба с български пари без никаква възможност тази тръба някога да се откупи като стойност.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Румъния се развива по-добре и от България. На юг Македония предлага на Гърция да вземе инициативата, на север Украйна и Грузия се надяват на Румъния.
  Честито, Борисов. Вие се изявихте като чудесен външен министър.
  А икономикат а"потъва" в сравнение с околните. Защото всичко става в сравнение

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Ние ако можехме сами да се опазим от Русия, защо ни трябваше тогава да влизаме в НАТО ?
  —цитат от коментар 67 на tosho_toto


  ... заради едни 3% еничари и фашета :-) за българите Русия не е заплаха

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#53] от "von_seeckt":И Харпун и новата им LRASM имат варианти с твърдо гориво за изстрелване от наземни апарати, които се качват на транспортни платформи. .
  —цитат от коментар 69 на меншевик


  Някаква снимка можеш ли да пуснеш? Говоря не за протопит, а някакъв сериен вариант.

 75. 75 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Дори нашите родни тролове постоянно повтарят мантрата, че сме мишена на руснаците. Не мога да разбера този вид мазохизъм или робско самосъзнание - да виждаш, че някой е заплаха за теб и вместо да вземеш мерки да се защитиш, ти предпочиташ да си свалиш гащите, да се обърнеш с гръб и да се хванеш за палците ¯\_(ツ)_/¯
  —цитат от коментар 18 на Умнокрасив

  Какво има има толкова за разбиране? Това, че такива като теб "виждат"(или чуват нашепващи гласове) някаква си заплаха, каквато реално няма от 100 години насам(ПСВ). А СТАВАМЕ мишена, заради #КОЙ(и какво)? Базите?

  (не се чете)
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":както мнозина твърдяха ни трябва ПВО?

  Ще,ще! И ПВО ще имаме, и кораби, и още самолети, защото 8 самолетчета авиация не правят. Дупе да ни е яко!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":
  "Тоест покупката на онези самолети действително е чист рекет , и както мнозина твърдяха ни трябва ПВО?"

  ПВО и ПРО не можем да си купим сами. Трябва да принадлежат на НАТО, защото тези оръжия много бързо се развиват и България не може да плаща за развитие.

  подпис
 79. 79 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бойчо Огнянов":

  Не, хич не са. Само пращат зелени човечета тук там.

 80. 80 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":Ами нали в други теми казвате, че са изкупили черноморието!? Да не са луди да си стрелят по имотите?
  —цитат от коментар 46 на tribiri


  Че в кой период на руската история, руснаци не са избивали руснаци. Май трябва да се погрижим да защитаваме руснаците, които са у нас от Русия и техните сънародници.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#53] от "von_seeckt":Те не можаха да увардят кулите на Търговския център срещу пътнически самолети!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#75] от "Бойчо Огнянов":

  Спри да тролиш, русоробе, заплахата е реална и се усилва непрекъснато. Сега е на 200 км от бреговете ни. Нуждаем се и от самолети и от ПВО. Руският флот в Черно море е десетократно по-многоброен и модерно въоръжен от нашия и румънския. Освен това не е известно колко и какви ракети със малък и среден обсег е наредил Пут(к)ин по бреговете на Крим. За подводниците да не говорим. Сигурен съм, че и сега ни дебнат тук наблизо. А най-опасни са типчетата като тебе, руски подлоги и майцепродавци.

 85. 85 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#73] от "dark'star":

  Този коментар нито дава отговор на въпроса ми, нито има връзка със статията.

 86. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Гневно

  Не позна русиянец, българите не искат да стават роби на Москва...
  —цитат от коментар 3 на bez_ime2


  Затова пак такива като теб искат да ставаме пак турски роби! Тази хибридна статийка идва тъкмо навреме да забравим за надигащата се турска заплаха и да се занимаваме с мнимата руска!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 87 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#74] от "von_seeckt":

  Не ми е известно да е имало серийно производство. Но и морската пехота, и армията на щатите са възложили на Рейтиън и Локхийд да предложат такива варианти, като ще се използват платформите на HIMARS и по тежкия вариант M270 A1. Ракетите като такива ги има разработени, но разбираемо към настоящия момент се използват основно вариантитe за ВВC и флота. А това, което в момента се използва от армията на щатите е ATACMS. Ако помниш през лятото армията направи опит с ракета със среден обсег, изстреляна от сухопътна платформа. Има и готови разработки за качване на морския апарат за изстрелване MK 41 на сухопътна платформа. Ето снимка от американска стрелба на учението в Южна Корея. Това се произвежда серийно е отдавна е на въоръжение.

  https://specials-images.forbesimg.com/imageserve/824113280/960x0.jpg?fit=scale

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 88. 88 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#80] от "pomnesht":

  Много хора бъркат русофилията с рублофилия. Дори по царско време когато сме късали отношения с руснаците и сме преименували катедралата на Св. Св. Кирил и Методий сме давали убежище на белогвардейци и семействата им. Ако като народ не бяхме дебили щяхме да сме ок с руснаците които идват тук и да имаме едно наум за държавата им и за тези за които тя е по-важна новият им дом. И пак тези които идват да живеят тук да им бием канчетата когато се забравят като турците в Германия.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 89. 89 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  На руската хибридна агресия трябва да се противопоставим. Но да се има предвид, че RAND Corporation са бизнес и като такъв целта им е да продават неща и да изкарват печалба от това... Иначе анализът им е право в десятката.
  —цитат от коментар 31 на shisharko


  И какви точно неща продават? :)

  Думата "corporation" не означава, че са бизнес. Не продават неща и печалба от услугите им само донякъде покрива разходите. Те са правителствена организация, която се храни предимно от финансиране, а не от продажби. Именно анализът е техният продукт, а не е средство за да продават нещо друго.

 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Разстроено

  Днес турски интервенти атакуваха Ел-Маликия в провинция Хасеке, Сирия. САЩ изостави съюзнициите си от Сирийските Демократични Сили = както казах в коментар №45 - брегова отбрана и армия въобще не е излишна за всеки случай ... и срещу всеки.
  —цитат от коментар 64 на dark'star


  И аз мисля че протвокорабните ракети няма да са излишни срещу турският флот затова и Турция няма да допусне тава а ще ни натресат ракети насочени към Русия за да ни вкарат в конфликт с нея което е стара турска мечта!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Късно е, те вече завладяха нашето Черноморие. Купуват жилища и хотели, искат руски училища, скоро ще поискат и кметове.

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Осветли с анализа си RAND Corporration ;)
  "В Русия съм! В Русия съм!".

  И българската прокуратура.
  Наскоро прокуратурата възбуди обвинение срещу русофил шпион.

  Ако русофилът е образован, знаел е що върши.
  Ако компетентният орган не е... е невероятно.

  До коментар [#55] от "dark'star":

  "Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи....".............А те са 80℅.
  —цитат от коментар 44 на 4ort

  На практика всички българи са русофили :-)

  останалите 20 % български граждани да се очаква да са "по-образованите"
  е преклено оптимистично предположение

 93. 93 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Типичен доклад на американски експерти и служби, който е безкрайно далеч от спецификата на конкретната държава.
  Проруските симпатии сред българското население датират от преди повече от столетие и да кажеш, че се дължат на някакви "медии",означава да разсъждаваш като типичен американец - праволинейно и тъпо.

 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  "бе разпространен тази седмица от RAND Corporation."

  РАНД е аналога на руският РИСИ редовно оплюван тук като проводника на руските интереси в България олицетворение на който е Решетников! Откъде накъде американска шпионска агенция като РАНД ще определя българската политика и национални интереси???!!! Да ходят в Турция да изнасят докладите си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Ето и един по- обширен анализ по темата отпреди 5 месеца: https://t.ly/xvjqw

  8 мая 2019

  "Беспокоящая активность: каковы цели НАТО в Черном море
  Североатлантический альянс продолжит развертывание своих сил близ южных границ России"

  (не се чете)
 97. 97 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#74] от "von_seeckt":Не ми е известно да е имало серийно производство. Но и морската пехота, и армията на щатите са възложили на Рейтиън и Локхийд да предложат такива варианти, като ще се използват платформите на HIMARS и по тежкия вариант M270 A1. Ракетите като такива ги има разработени, но разбираемо към настоящия момент се използват основно вариантитe за ВВC и флота. А това, което в момента се използва от армията на щатите е ATACMS. Ако помниш през лятото армията направи опит с ракета със среден обсег, изстреляна от сухопътна платформа. Има и готови разработки за качване на морския апарат за изстрелване MK 41 на сухопътна платформа. Ето снимка от американска стрелба на учението в Южна Корея. Това се произвежда серийно е отдавна е на въоръжение. https://specials-images.forbesimg.com/imageserve/824113280/960x0.jpg?fit=scale
  —цитат от коментар 87 на меншевик


  ATACMS е друга бира система и надали може да се използва за борба с кораби. Иначе и на мен ми хрумна,че е възможно на МК41 да качат и морския вариант на Томахоук.

 98. 98 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#89] от "tamada":

  "УМЕН" ,
  ТЕ са НПО ! ! !
  жда беше поне ПРОЧЕЛ СТАТИЯТА ,
  отивай да боядисваш бордюрите , в СВРЪХсекретното сливенско поделение ! ! !
  АХАХАХАХАХАХ

  Every little helps
 99. 100 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Това е ключа на проблема - "проруските настроения на по-необразованите българи". Тея последните кълвът на пропагандата, нормалните хора не. Това са онези дето вярват в камтрейсове, плоската земя, некацането на луната или пък, че норвежците ще ни вземат децата (случката с ромите от вчера няма да я споменавам, че някои съвсем ще се обидят 😊 ).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK