Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие

Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие


Две години след като световната икономика беше в състояние на "синхронизиран възход", изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви в специална реч, че новото състояние е "синхронизирано забавяне". Според нея основната причина за това са търговските конфликти, които само към края на 2019 г. вероятно ще струват поне 700 млрд. долара.


Ако през 2017 г. почти 75% от икономиките по света са ускорявали растежа си, днес 90% го забавят, допълни тя. Следващата седмица МВФ ще представи икономическата си оценка и прогноза малко преди съвместната годишна среща със Световната банка. В тях ще има ревизиране на досегашните прогнози за 2019 и 2020 г. надолу, обяви Георгиева.


В първата си голяма реч, откакто оглави МВФ, тя каза, че тази година темпото на растеж ще е най-слабото от началото на десетилетието. Това означава, че страни в затруднение, включително онези, на които фондът помага, ще се изправят пред още проблеми.
Не навсякъде се сгъстяват облаци - почти 40 възникващи и развиващи се пазари ще постигнат реален растеж от над 5% от БВП, като половината от тях са в Африка на юг от Сахара. В САЩ и Германия безработицата е на исторически ниски равнища. Но в някои от големите развиващи се пазари като Индия и Бразилия забавянето е съвсем видимо, в Китай то върви назад след години на силен растеж, а еврозоната би могла да се представи по-добре, допълни управляващият директор.


Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие


Причините за икономическото забавяне са различни, но общото между тях е, че се отварят разломи, смята Георгиева.


Според нея ръстът на глобалната търговия почти е замрял и след като толкова пъти е предупреждавано за опасностите, започва плащането на цената за търговските войни.


Значително отслабнаха производствената и инвестиционната дейност по света. Скоро има опасност да бъдат засегнати услугите и потреблението. А разломите се разширяват и несигурността расте, включително заради Брекзит.


Обхватът на споровете преминават отвъд няколко държави и навлиза в нови сектори. Валутите отново са в центъра на вниманието и поради това, че икономиките са толкова обвързани, още много държави скоро ще усетят ефекта.


Дори тенденцията да бъде обърната догодина и през 2020 г. да започне ръст, сегашните разногласия може да предизвикат промени, които ще продължат цяло поколение - прекъснати вериги за доставки, съсипани търговски сектори и "дигитална Берлинска стена", принуждаваща държавите да избират между различни технологични системи.


Георгиева смята, че цел на МВФ и страните членки трябва да бъде запълване на тези разломи с координирани действия, започвайки от разгръщане на потенциала за създаване на растеж в търговията.


И трябва да се действа сега - включително по легитимни тревоги, свързани с търговски практики, субсидии, трансфер на технологии и защита на интелектуални права - защото вторичните ефекти като загуба на доверие и реакции на пазара ще причинят загуби на всички. Споменатите 700 млрд. долара са около 0.8% от глобалния БВП, или колкото е размерът на швейцарската икономика.


"Когато става дума да подобрим стандарта на живот на хората, трудната работа започва от собствените ни страни. Лично научих този урок от израстването ми отвъд Желязната завеса. Видях високата цена на лошите политики, но и как бързото преминаване към добри политики с международна помощ може да помогне на една държава и народа ѝ да се върнат по пътя на просперитета."


В заключение Георгиева уточни, че ако последва по-рязко от очакваното забавяне на световната икономика, може да се наложи предприемане на координирани фискални мерки. "Но нека го заявя ясно - все още не сме достигнали такъв етап. Обаче в подготовката на възможността за координирана реакция да помним съвета на Шекспир: "По-добре 3 часа по-рано, отколкото минута по-късно."

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Забавя се световната икономиката и ще има глобална рецесия. Интересни времена идват https://www.youtube.com/watch?v=n-c75ssamG4

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Няма да е първата криза, не ще е и последната.
  Където е текло, пак ще тече..., е, вярно, някои все пак ще останат на сухо ;-)

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Бабето се развихри на сериозно, досущ финмарионетка на елмоторетка.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Като се дават прогнози, ще е добре да се изтипосат всичките прогнози на лелята, дето ги е дала до момента за да видим колко пъти е познала и колко не. :)

  Щото да познаеш икономиката си е малко като тото - един път уцелиш, друг път не. :)

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Няма страшно!
  За сметка на това през 2020 и 2021 ще си припомним, какво е световна криза...

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  "...2019 г. ще е най-слабата от десетилетие."


  Имам уверения, че 2020 ще е още по-слаба...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Търговските войни могат да срутят крехкия баланс и да ни вкарат в още по-тежка рецесия от предишната. Това ще даде глътка въздух на диктаторските режими да продължат да работят за разделението на Запада.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Това означава, че страни в затруднение, включително онези, на които фондът помага, ще се изправят пред още проблеми.
  ______________
  Като се знае кой ръководи МВФ, нищо добро не очакваме,напротив икономическите килъри ще засилят злото в слабите икономики и пазарите в риск!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  What are you going to do Stalinka?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Което само по себе си значи, 2020-та ще е новата 2008-мааа... ;)

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Да "стягаме коланите" ,че се задава световна рецесия

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#1] от "venziko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Интересни и трудни времена се очертават!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Борисов това сигурно не го е чувал.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#7] от "vesolr":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Точно търговските войни и Брекзит ще са в основата на новата глобална рецесия!

 15. 15 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 275 Неутрално

  За сметка на това чуждите банки в БГ отчитат ръст на печалбите(кражбите) с 40% повече.. за 2019.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  " И трябва да се действа сега - включително по легитимни тревоги, свързани с търговски практики, субсидии, трансфер на технологии и защита на интелектуални права - защото вторичните ефекти като загуба на доверие и реакции на пазара ще причинят загуби на всички. Споменатите 700 млрд. долара са около 0.8% от глобалния БВП, или колкото е размерът на швейцарската икономика."

  " Легитимните тревоги " отдавна се очакват от голяма част от мислещите хора, които виждат накъде отиват нещата с безпрецедентния имотен балон и неспирното му кредитиране, та ще следва " легитимен взрив" като закономерна последица от нестихващата човешка лакомия.....

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Весело

  Вярна констатация, ама нашата икономистка може само ...да констатира.:)

 18. 18 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Аз ви казвам, че Сталинка я инсталираха начело на МВФ точно за голямата глобална финансова катастрофа, да обере пешкира, вие ми удряхте минусите.

  Уж икономиката е перфектна и безработицата е на минимум, а централните банки вече 10 години ИЗКУСТВЕНО подържат лихвения процент под нулата, защото икономиката не може да понесе нищо нормално (по-високо)!!!

  Но финансовата система не може да съществува при отрицателни лихви, идеята е че на един инвеститор трябва да му струва нещо да заеме пари, за да може пазара да отсее читавите инвеститори.

  При отрицателни лихви парите стават отровен ресурс от който всеки иска да се отърве, а не да акумулира и отдава на други лица за лихва.

  Една от големите кооп банки в германия Berliner Volksbank вече взима и от клиентите с депозити над 100к евро отрицателна лихва. Естествено, всеки ще си изтегли капитала от тази банка и ще я декапитализира.

  Как си представят болните глави в ЕЦБ да работи икономиката с всичко обърнато с главата нагоре. Почти всички формули за оценка на финансови инструменти включват параметър ПОЛОЖИТЕЛЕН лихвен процент, и не дават смислен отговор с отрицателно число.

 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Убеден съм,че икономиката отново ще се ускори!
  С болшевишки плам и либертарианска дързост Сталинка ще ни поведе,и в стъпките ни ще никне бъдещето!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Сталинка подготвя почвата за основната си дейност - раздаване на огромни заробващи заеми на корумпирани правителства, ужким да стабилизират икономиките им.. А всъщност да вкарат съответните страни в тягостни и безкрайни спирали, от които оттърването е трудно и болезнено. Иначе - повечето обикновени хора по света нямат нужда от мнението й, за да се досещат, че светлото бъдеще и този път се отлага... за друг път.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Да броим пилците следващата есен. Тази все още е рано 😁

 22. 22 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Само си представете ухиленото лице на Путин, след като му казали, че МВФ е оглавен от... Сталинка...

 23. 23 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие"

  Сега тя ще оправи всичко.

  И в морето ми е до колене .....................
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Банкерите поне от 5 год повтарят че лихвите по кредите се вдигат - до сега не е станало.

  Като дойде кризата и централните банки като почнаха да наливат ликвидност (печатат пари) що народ говореше за инфлация - пак не стана.

  Слушаме за балон при имотите последните поне 3 год - още не е дошъл.

  Една камара нобелисти по икономика разправяха че ако изберат Тръмп идва страшна криза - ми стана обратното.

  После слушахме същите глупости за търговските войни на Тръмп - пак не познаха.

  Като дойде кризата никой не я предвиди.

  Абе кажете ми нещо дето да са познали тези хора, че аз не се сещам.

  А се сещам за времената когато говореха, че петрола свършвал и щял да стане 200, после 500 и щял да върви към 1000 долара за барел.

 25. 25 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Много интересни показатели. Търговската война, която е посочена като първопричина за забавения растеж води до акумулиране на огромни средства в правителствата. Ако Тръмп увеличи митата на стоки за 300млрд с 20%, това са едни 60млрд. влизащи в държавата, но илизащи от джобовете на гражданите на Америка, защото повечето от тях ще продължат да си купуват стоките с които са свикнали. Същото се отнася и за ЕС - САЩ. Според мен генерирания ресурс ще се вложи в оръжия, Китай и Русия трупат златни резерви от десетилетие, САЩ маневрират с военна техника и инфраструктурни проекти в цяла Източна Европа.
  Отрицателните лихви имаха за цел да стимулират бизнеса - фирмите да не държат пари в банки ами да ги влагат в производство, иновации, заплати и т.н. Но и това се изчерпа като стимул за растеж. Криптовалутите изтриха над 300млрд. от световната икономика за 2 месеца, това са пари за акции, апартаменти, коли, услуги. Но от гледна точка на политиците това е добре защото оставя хората в пазара на труда вместо да лентяйстват и да губят трудови навици и компетентности, като живеят спестяванията си, те могат да бъдат и радикализиращи се, протестиращи или с активна гражданска позиция, което е вредно за статуковото.

 26. 26 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално


  Говоренето че идва криза е най-силния прокризисен фактор. Фирмите престават да харчат, да наемат персонал, отлагат инвестиции... и ето ти я кризата. Заради приказките на тая леля. Но тези приказки не са случайни. Не са поръчани от някой над нея, който е решил да прави криза, щото му е изгодно.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 27. 27 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Проблемите идват предимно от Щатите с тази безумна търговка война с Китай и бесзумните им претенции към останали страни. Тази криза за разлика от предишната не е предизвикана от алчни банки (отново зад океана). Дано Европа си е научила урока. Който има големи кредити да му мисли. Спомням си колко хора изгоряха в предишната такава.

 28. 28 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Същественият проблем на света е фаталната неправилност на централните банки.

  Сега централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари. Банковата грешка създава щети и възникват локални и национална кризи.
  Вариантите са:
  1. При запазване на банковата грешка: централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари – е с нарастващи щети и възникват кризи.
  При създадените условия, колкото повече работят хората за икономически растеж – толкова повече са възникващите щети. Човешката цивилизация е жертва на неправилността на централната банка.
  2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.

  Кратко допълнение:

  Парите са два вида: златни пари и незлатни пари.
  Незлатните пари са по-полезни. Тази полезност е обществено осъзната и сега се прилагат незлатни пари.

  Възможни са два модела за емитиране на незлатни пари:
  1. Емитиране на незлатни пари без защита срещу щети от нямане на пълна икономическа стойност на парите.
  1. Емитиране на незлатни пари със защита срещу щети от нямане на пълна икономическа стойност на парите.

  Сега е въведен първия модел. Той не е правилен, защото липсва ефективен начин за противодействие срещу щети от нямане на пълна икономическа стойност на парите. Последиците са възникващи щети, локални и национална кризи.
  Правилният модел за емитиране на незлатни пари е със защита срещу щети от нямане на пълна икономическа стойност на парите. При негово прилагане е постижим устойчив обществен просперитет.

  Иван Митев - икономист
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK