"Ню Йорк таймс": Секретна част на ГРУ стои зад покушението срещу Гебрев и Скрипал

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев

© Николай Дойчинов

Собственикът на "Емко" Емилиян ГебревЕлитното поделение 29155 на военното разузнаване на Русия за диверсия, саботажи и убийства действа от поне 10 години за дестабилизиране на държави в Европа и част от дейността му е покушението срещу Емилиян Гебрев в България.


Служителите му, част от които са отличени ветерани от войните в Афганистан, Чечения и Украйна, пътуват напред-назад из Европа. Те са сплотена група и са толкова секретна част от ГРУ, че вероятно дори е неизвестна на останалите структури в управлението. Но дейността им е част от координирана и продължаваща кампания за разклащане на стабилността в Европа.


Това съобщи днес "Ню Йорк таймс" в обширен репортаж, позоваващ се на направени неотдавна заключения на няколко западни разузнавателни служби. Те са успели да свържат в едно наглед откъслечни събития като кампания в Молдова, опита за отравяне на Гебрев в България, предотвратения опит за преврат в Черна гора и покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал миналия март.
Служители от разузнаването в 4 западни държави казват за изданието, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. "Ню Йорк таймс" твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която само показвало колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация.


"Мисля, че забравихме колко органично безпощадни могат да бъдат руснаците", казва Петер Зуак, бивш служител на военното разузнаване и бивш военен аташе на САЩ в Москва. По думите му той не е знаел за съществуването на тази част от ГРУ.


В репортажа като началник на 29155 е посочен генерал-майор Андрей В. Аверянов. Той е бил сниман на сватбата на дъщеря си с полк. Анатолий Чепига, един от обвинените от Лондон за извършители на покушението срещу Скрипал и първоначално известен като Руслан Боширов.


В различна степен акциите на групата привличат общественото внимание, но след това става ясно, че те са подготвяни старателно, като в случая със Скрипал трима са пътували до Великобритания за предполагаема подготовка на удара. Двама от тях - "Сергей Павлов" и "Сергей Федотов" - са били част от екипа, опитал на два пъти да отрови Гебрев през 2015 г. Други известни на европейските служби имена са "Иван Лебедев", "Николай Кононихин", "Алексей Никитин" и "Данил Степанов".


Идеята, че зад изброените събития стои една и съща група, оформила се след проваления пуч в Черна гора през 2016 г.


През февруари 2019 г. на Мюнхенската конференция за сигурност Алекс Янгър, директорът на МИ6, британското разузнаване, заяви пред журналисти: "Можем да видим, че има координирана програма за действия и, да, те често включват едни и същи хора." Но той не говореше за конкретна част. "Оценката ни е, че е налице заплаха от ГРУ и други руски разузнавателни агенции и че почти нищо не е извън репертоара им."


През 2006 г. Путин узакони убийствата зад граница от страна на руски държавни структури. Това е и годината, в която в Лондон бе убит по особено мъчителен начин с полоний Александър Литвиненко.


Източниците на "Ню Йорк таймс" казват, че поделение 29155 не е единственото с лиценз за подобни операции. Лондон смята, че Литвиненко е ликвидиран от Федералната служба за сигурност, руското контраразузнаване. През 2012 г. министерството на отбраната в Москва награждава с премии три поделения "за особени постижения във военната служба" - 29155, 74455 - посочено по-късно от американско разследване като участвало в хакерската намеса в президентските избори от 2016 г., и 99450, за което се смята, че участва в спецоперациите за анексиране на Крим през 2014 г.


Бивш офицер от ГРУ, чието име не се посочва в статията, твърди, че в арсенала на 29155 са "диверсии, взривявания, убийства, всичко" и че "там служат много сериозни хора, работещи нелегално и като агенти в чужбина".


От снимки на членове на поделението се вижда, че те тренират не само ръкопашен бой, но и боравене с всякакви видове оръжие, включително френски снайпери FN-30, германски G3A3s, австрийски Steyr AUG и американски M16. За началника ген. Аверянов се смята, че е завършил през 1988 г. военно училище в Ташкент, почти сигурно се е сражавал в двете войни в Чечения, награден с орден "Герой на Русия" през 2015 г.


Но той живее в скромен апартамент в панелен блок и кара от 1996 г. стара лада ВАЗ 21053. Бюджетът на това поделение, изглежда, не е много голям, хората му често пътуват в икономична зона на самолетите и си споделят стаи в хотелите. Що се отнася до наглед немарливата им работа зад граница, не е изключено това да се прави умишлено. "Не че станаха по-агресивни, те искат да ги усещаме, това е част от играта", коментира Еерик-Нийлс Крос, бивш директор на разузнаването в Естония.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK