"Бунтът срещу унищожението" променя културата за климата

"Бунтът срещу унищожението" променя културата за климата

© Henry Nicholls, REUTERSНа булевард "Мол", в посока към Уайтхол, или пресичайки площад "Трафалгар" рано вчера сутрин, активистите за климата в Лондон изглеждаха като офис или държавни служители в час пик - предимно на възраст между 30 и 50 години, без хора с коси на плитки, които прегръщат дървета, без плакати на Социалистическата работническа партия и анархисти с черни маски, които търсят спречкване. Със скандиранията си за климатично извънредно положение те, откровено казано, изглеждаха малко глупаво, не съм свикнала с такива неща. Тяхната обикновеност прави движението "Бунт срещу унищожението" особено ефективно: фермери, учени, лекари, жители на Къмбрия и други местни групи стоят на дванадесетте ключови пътни барикади.


След като успешно превзеха Централен Лондон през април, местните клетки или сходни групи из цялата страна се подготвиха и планираха този протест. Решавайки кой може да бъде арестуван за препречване на движението по магистралата - и кой не може да бъде заради работата си или защото е член на младо семейство - те бяха готови да очакват по-твърд отговор от полицията, след като десни издания изразиха недоволство от дружелюбното поведение на служителите на реда през април, когато полицаи бяха забелязани да танцуват на блокираното кръстовище Оксфорд Съркъс.


"Чудя се дали демонстрациите водят до някаква промяна", казва пред мен офис мениджърка на около 40 години от Хъртфордшър. "Какво друго обаче можем да направим? Децата ми ме накараха да мисля, че трябва да го направя". Майка от Южен Лондон заявява същото: "Тук съм заради децата си". Очаква се да се присъединят още хиляди хора.
За тези, които се съмняват във въздействието на протестите на "Бунт срещу унищожението" от април, Бен Пейдж от Ипсос Мори каза: "В нашите проучвания от 2013 г. 59% заявиха, че планетата "върви към катастрофа". Тази година техният дял се е увеличил до 78%". Според Пейдж принос за това имат Грета Тунберг, училищните протести и действията на "Бунт срещу унищожението". В допълнение Лондон е само един от 60-те глобални града, участващи във "въстанието" по едно и също време. В отговор на тези, които питат защо трябва да се безпокоим, при условие че Великобритания е прекалено малка, за да имат значение нашите въглеродни емисии, тази синхронизирана глобална акция се обръща към всички лидери, участвали миналия месец в срещата на ООН за климата - на тази среща


генералният секретар на ООН предупреди, че "сме изправени пред директна заплаха за съществуването ни".


Мисля че малцина от демонстрантите четат десните издания, за да знаят срещу какво се изправят. На двойна страница в неделното издание на в. "Дейли мейл", озаглавена "Защо имаме нужда от това", Дъглас Мъри, наблюдаващ асоцииран редактор и неоконсервативен автор разкритикува демонстрантите за климата и мекушавите действия на полицията. Той пише: "Отказът им да признаят всеки възглед, различен от собствените им сбъркани убеждения, и противопоставянето им срещу демократичните норми е авторитаризъм, дори фашизъм. Въпреки детската увереност, която тези екстремисти излъчват, науката за климатичните промени е дълбоко оспорвана. Повечето учени са съгласни, че има изменения на климата, но между тях няма единодушие каква точно е причината".


"Бунтът срещу унищожението" променя културата за климата

© Henry Nicholls, REUTERS


Ето докъде стигнаха онези, които отричат климатичните промени, игнорирайки проучване на НАСА, според което 97 процента от учените, занимаващи се с изследване на световния климат, са единодушни, че най-топлите пет години са последните пет години, което е "изключително вероятно да се дължи на човешката дейност".


Да не обръщаме внимание на науката: това, което обсебените от идеята за свободния пазар като Мъри не могат да понесат, е, че


решаването на кризата с климата изисква намеса на държавно и международно равнище.


Той по-скоро би изгорял жив, отколкото да види планетата спасена със средства, които възприема като етатистки или дори социалистически. Мъри нарича демонстрантите "анархисти" и "претоплени комунисти", които настояват за "драконовски решения". Отвращението му бе насочено срещу Тунберг, "това привилегировано младо момиче, налагащо се на другите по въпроси, които едва разбира, и изнасящо неуравновесени проповеди на лековерните световни елити".


Сред смъртоносните оръжия, които се използват срещу активистите, е аргументът, че прекалено много от тях са от средната класа и че всички те са лицемери по въпроса за климата. Хората с прогресивни убеждения са склонни да се самобичуват, но е невъзможно да са искрени по въпроса за климата. Правете, каквото можете, отричайте вината си. Гневът на Мъри е слепият гняв на губещата страна. Хората вярват на Дейвид Атънбъроу, а не на неделното издание на "Дейли мейл". Дори шофьорите доставчици, недоволни от пътните барикади, не отричат сериозността на въпроса. Всяка седмица по новините слушаме как ледът в моретата и ледниците се топят, изчезват видове, извънредното положение е очевидно: проучванията сочат, че хората добре разбират това и вярват на учените, според които причината е човешката дейност.


Мъри обвинява "Бунта срещу унищожението", че иска да провокира пълното унищожение на световната икономическа система. Тази доста демократична организация обаче внимава да не предписва конкретни решения. Членовете й просто искат политиците да признаят извънредното положение, да поставят по-скорошен срок от 2050 г. за създаването на зона, свободна от въглеродни емисии (Великобритания сериозно изостава, казва нашият създаден по силата на закон Комитет за климатичните промени), и гражданско събрание, подобно на това, което президентът Макрон наскоро създаде под формата на представителна група от 150 граждани, които да съветват Франция как да намали въглеродните емисии. Това е задачата: да бъдат намерени решения, за които хората ще гласуват.


На партийните си конференции консерваторите рядко споменават климата, а Борис Джонсън говори за намаляване на данъка върху горивата. Лейбъристите обаче поставят зелена индустриална стратегия в центъра на плановете си за отпускане на средства и предвиждат инсталирането на възобновяеми източници, добиващи енергия от вятъра и слънцето, соларни панели и санирането на един милион социални жилища, 3.6 милиарда паунда за пунктове за електрозахранване и безлихвени заеми за електрически автомобили, национализиране на мрежата, за да може да бъдат разширени значително 37 вятърни ферми в морето, използване на енергията на приливите в залива на Суонси и забрана на фракинга.


Великобритания може би преживява промяна в културата на климата, която Пейдж сравнява с промяната, на която станахме свидетели по наше време: от това гейовете да бъдат вкарвани в затвора до скорошно проучване, 66 процента от участниците в което казват, че не биха имали проблем с това в кралското семейство да има еднополови бракове. Летенето със самолети, шофирането на автомобили, яденето на говеждо месо може да последват пътя на пушенето - но само ако сериозните мерки бъдат взети от държавата. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Това е река... такива има само и единствено на места където живеят подчовеци. Лесно можете да проверите в интернет. Има милиони снимки и видео:

  http://i.imgur.com/157C5xV.jpg

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Гледайте в развитието на технологиите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1494 Весело

  Мда, ще спрем самолетите, камионите, автомобилите, тракторите, корабите, промишлеността, ТЕЦ-овете, АЕЦ-овете, животновъдството и ще заживеем един живот!
  Хладно, природосъобразно, екологично!
  Е, има една малка подробност, ще има храна за не повече от 1.5 милиарда души, останалите 6 милиарда ще трябва да изчезнат някак си, ама това е положението, борбата с климата иска жертви.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Дъглас Мъри, наблюдаващ асоцииран редактор и неоконсервативен автор разкритикува демонстрантите за климата и мекушавите действия на полицията. Той пише: "Отказът им да признаят всеки възглед, различен от собствените им сбъркани убеждения, и противопоставянето им срещу демократичните норми е авторитаризъм, дори фашизъм. Въпреки детската увереност, която тези екстремисти излъчват, науката за климатичните промени е дълбоко оспорвана. Повечето учени са съгласни, че има изменения на климата, но между тях няма единодушие каква точно е причината".
  *
  Точно така. Екофашизъм.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  За едни е култура на климата, за други -- радикализация на безумието. Последното е заглавие на Ди Велт, един от трите водещи вестника в Германия заедно със Зюддойче и Франкфуртер алгемайне. Има и снимка на капитанката-трафикантка Карола Ракете, украсена със знака от сн. 1 и зареяла празен поглед в безкрайността.

  Междувременно движението в Берлин за трети пореден ден е парализирано, но Дневник явно чака 1. Дойче Веле или Гардиан да го отразят и 2. някой да им разреши да го препечатат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Мда, ще спрем самолетите, камионите, автомобилите, тракторите, корабите, промишлеността, ТЕЦ-овете, АЕЦ-овете, животновъдството и ще заживеем един живот!Хладно, природосъобразно, екологично!Е, има една малка подробност, ще има храна за не повече от 1.5 милиарда души, останалите 6 милиарда ще трябва да изчезнат някак си, ама това е положението, борбата с климата иска жертви.....
  —цитат от коментар 3 на pag


  За изчезването знаем как. Подобни култове на смъртта не са новост -- да си спомняте пастора Джоунс в Гвиана? А би трябвало да си спомняте. Както и знакът от сн. 1 би трябвало да предизвиква некои асоциации.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Дъглас Мъри, наблюдаващ асоцииран редактор и неоконсервативен автор разкритикува демонстрантите за климата и мекушавите действия на полицията. Той пише: "Отказът им да признаят всеки възглед, различен от собствените им сбъркани убеждения, и противопоставянето им срещу демократичните норми е авторитаризъм, дори фашизъм. Въпреки детската увереност, която тези екстремисти излъчват, науката за климатичните промени е дълбоко оспорвана. Повечето учени са съгласни, че има изменения на климата, но между тях няма единодушие каква точно е причината".*Точно така. Екофашизъм.
  —цитат от коментар 4 на pamela


  Дъглас Мъри -- най-големият враг на Гардиан, лейбъристите и тутраканската селищна система.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ето малко истински снимки от протеста:
  https://metro.co.uk/2019/10/07/red-brigade-silently-appear-extinction-rebellion-protests-10875730/
  Тази комбинация от вещерско-сатанинска естетика, с опитите да се активира "кръстоносен поход на децата срещу климата" си е чудесна илюстрация в реално време какво е ГлобоХомо и за какво се бори.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Междувременно на ООН май им свършили парите -- всичко отишло за климатични доклади и сега нямат за заплати.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Навремето архаични общности си изграждаха космогония според която за да има хубав климат, трябва примерно да се убиват по хиляда доброволци да си решат вените докато около тях жреци изпълняват ритуали с песни и благовония.

  Баш тези мрачни неолитни архетипи са задействани като движеща сила на сегашната истерия.

  Добавяме към това генетично изродения етномазохизъм по линия "ние белите сме виновни за всичко и трябва да изчезнем" (с еврейската скоба "обаче ако кажеш че изчезването не се случва спонтанно си фашист параноик") и директно си става стандартна секта от 1970-те, дето кулминацията на всичко е хиляди членове да изпият на дадена дата отрова, за да може да се изкачат върху преминаваща през това време отгоре летяща чиния с ангели.

  Само че в случая цялата раса и цивилизация трябва да го направи това.

  Ето до какво води производството на поколение, което хем не може да понесе никакъв "хейт спич" и никаква болежка без опиат и никаква меланхолия без антидепресант--хем дълбоко в себе си разбира че е безполезно и не заслужава наследените блага произведени от предишните поколения, но вместо да се опитва да се стегне и да почне да ги заслужава--че и да залага основата на цивилизацията на следващите поколения...

  ...прави чикиджийска врътка и приема морал че "аз няма нужда нищо да градя или да гледам деца--аз напротив--каквото мога ще разруша, а другото ще го дам на цигани и негри--и така ще съм на бял кон, а всички дето нещо умеят да правят ще са всъщност злодеите".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK