"Малък Шенген" - Вучич, Заев и Рама обсъждат нов съюз на Балканите

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и албанският му колега Еди Рама

© Associated Press

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и албанският му колега Еди РамаДокато България очаква решение за влизането си в Шенген, а ЕС не показва политическа воля за разширяване поне в следващите 4-5 години, западните ѝ съседи обсъждат "малък" вариант на това европейско споразумение за пътуване между държави без паспортен контрол. Но то може да промени Балканите, защото идеята е много по-широка - зона за свободно движение на хора, стоки и услуги от унгарската до гръцката и от българската до хърватската и черногорската граници.


"Малък Шенген, голяма полза" или "Малък Шенген - повече инвестиции, по-малко разходи на границата" - това са два от начините, по които сръбската държавна телевизия РТС определя проекта, събиращ трима балкански лидери в Нови Сад днес и утре.


Те невинаги са показвали топли чувства помежду си, а отношенията между Скопие и Белград останаха в застой и дори преминаха през труден момент след изборите през 2017 г. Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония - президентът Александър Вучич и премиерите Еди Рама и Зоран Заев - обаче ще обсъждат план, който първоначално би трябвало да премахне митническите и гранични бариери.
Идеята, която трябва да започне с практични стъпки като въвеждане на обща (и еднократна) тол такса и обща инфраструктура за зареждане на електромобили, би трябвало да прерасне до свободно движение на стоки, хора и услуги - нещо, което в западнобалканските медии доби гражданственост като "малък Шенген".


Към такъв съюз Вучич се надява един ден да приъседини и Косово, както и да привлече Босна и Херцеговина и Черна гора. За него в противен случаи държавите от региона остават малки и слаби на чужди пазари, а биха могли да бъдат "несравнимо по-силни" пред света и ЕС. Обратно - ако се обединят, страните с 20 млн. жители, около 350 хил. фирми и все по-важно значение като транзитна точка в европейската търговия, могат да постигнат повече.


Какво точно е "малък Шенген"


Идеите как ще изглежда "малкият Шенген" варират - дали ще става дума за митнически съюз, възраждане на Югославия (плюс Албания) или "утешителна награда" заради бавещата се евроинтеграция? Преди началото на разговорите експертите не са единодушни.


Домакинството е на Вучич, но инициативата не е само негова. На среща на върха на Европейската банка за възстановяване и развитие в Сараево по-рано тази година Рама каза същото: "Балканите трябва да направят свой модел на Шенген".


Няколко месеца по-късно Вучич, докато бе в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, каза, че Сърбия е отворена за определяния от някои като "малък Шенген" формат. Според него обаче подобен проект трябва да включва елементи, които той и преди е застъпвал - пълна свобода на придвижване за хора, стоки и услуги.


Решението на "Фолксваген" да избере по-големия пазар Турция за новия си завод е пример за нуждата държавите от региона да работят повече заедно и да предлагат общ продукт, смята сръбският министър на инфраструктурата Зорана Михайлович. Според "Танюг" от македонския кабинет са заявили, че създаването на "малък Шенген" е единствена възможност за региона да подобри връзките между отделните държави и да ускори влизането си в ЕС.


Повече от търговско споразумение


Безмитна търговия на теория се осъществява и сега в голяма степен в рамките на организацията CEFTA (Централноевропейското споразумение за свободна търговия), в която членуват. Стремежът за пълно прилагане на споразумението обаче се оказа отслабен от решението на Косово да въведе наказателни мита срещу Сърбия заради кампанията за блокиране по пътя към международни организации. CEFTA е споразумение, създадено от централноевропейски страни през 1992 г., които обаче го напускат след присъединяване в ЕС през 2004, 2007 и 2013 г.. В момента в него са шестте балкански държави извън съюза (Косово е представлявано от мисията на ООН) и Молдова.


За сръбската служба на Би Би Си инвестиционният експерт Милан Ковачевич определи споменаването на Шенген не просто като идея за икономическо сътрудничество, а като предложение за "връщане на един вид нова Югославия и обща политика". В икономически план обаче това е проект, чрез който Сърбия би могла да си осигури свободно движение на капитали.


Саша Джогович от Института за пазарни изследвания също смята, че "малък Шенген" би означавал по-евтино производство за Сърбия и по-малко бюрокрация, но и политически ползи особено в момент, когато митата, наложени от Косово, създават и икономически проблеми.


Според Джогович подобен формат би означавал също така, че Сърбия, Северна Македония и Албания биха били един пазар и това би улеснило потока на хора и стоки. Той обаче също така би засилил доверието между страните и би укрепил и други типове сътрудничество като това срещу организираната престъпност. Например Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария "често продават стоката си заедно".


Освен това, казва за в. "Данас" професор Предраг Биелич от икономическия факултет на Белградския университет, "малкият Шенген" е далеч по-реалистичен от всички други опити за интеграция, за които досега се е говорило.


Бранко Азески, председател на Стопанската камара на Северна Македония, също оценява високо подобна стъпка, тъй като тя би довела до общи арбитражи, кредитни бюра, въздушна линия, газификация и други. Според директора на Центъра за икономически изследвания в Тирана Зеф Преци идеята е в духа на Берлиския процес - "само със свободно придвижване на капитали, култура и хора имаме по-добро бъдеще и ще сме по-близки до ЕС," казва той за сърбохърватската редакция на "Свободна Европа".


Дали е добра идея


Не всички споделят този ентусиазъм. Махмут Бушатлия, инвестиционен консултант в Белград, отбелязва за същата медия, че съвсем не е известно какво могат да произвеждат заедно страните от региона, а и тази продукция да е конкурентна на европейския и световния пазар.


Северна Македония няма нужда от "Малък Шенген" в момент, когато е пред вратата на НАТО и има шанс да преговаря с Европейския съюз, смята председателят на Съюза на стопанските камари на Македония Данела Арсовска. Сърбия има различни външнополитически приоритети, а Албания е "крачка назад" във всички доклади, казва тя, цитирана от електронното издание МКД.


"Както не ни беше добре да сме сегрегирани в гетото Западни Балкани, сега в още по-малък формат ще се изолираме в "Малък Шенген"," продължава тя. Защо да правим микроикономически съюзи, когато целта ни трябва да е да станем част от единствения икономически пазар на Европейския съюз, а не вечно да чакаме пред вратите на ЕС като диво месо, отцепено от интеграцията, с утехата, че сме част от някакъв "малък Шенген". Не, благодарим."


Според бившия македонски финансов министър Петар Гошев пък опитът от нефукционирането на CEFTA (случаят с Косово доказа това) предполага силна политическа воля и от трите страни, а "на Балканите никога не се знае кога и кой може да направи проблем, нито от какво." Ако все пак се стигне до успех, области като енергетиката и транспорта дават шанс за сътрудничество, казва той.


На съвсем друго мнение е сръбският министър на търговията Расим Ляич. Не става дума за "утешителна награда" или "втора лига" в Европа, тъй като ЕС остава приоритет за всяка страна поотделно, смята той. "Но нашият път в ЕС очевидно ще продължи, а докато продължи, трябва да развиваме всички способности, които имаме в региона."

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Кви толкова търсени стоки произвеждат тия, че нещо ми се губат !!!

 2. 2 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Малкиот "шенген" ще бъде ли част от евразийското пространство :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Весело

  Нова мини-Югославия, докато не са си отишли съвсем носталгиците, които помнят старата с добро

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Трите държави имат заедно по-малък БВП от България вече взети заедно. Могат да си направят и малък Евразийски съюз ако искат. Ще стават все по-евтини за нас.

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":Трите държави имат заедно по-малък БВП от България вече взети заедно. Могат да си направят и малък Евразийски съюз ако искат. Ще стават все по-евтини за нас.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Пак излъга.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#5] от "Virgin":

  43,5 милиарда долара Сърбия, 10,7 милиарда долара -Майедонуя, 10,2 милиарда долара Албания. 64,4 милиарда долара общо. България последните 12 месеца - 64,9 милиарда долара.
  Така, че комунистическите ви напъни и обвинения в числа не минават.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  "Северна Македония няма нужда от "Малък Шенген" в момент, когато е пред вратата на НАТО и има шанс да преговаря с Европейския съюз, смята председателят на Съюза на стопанските камари на Македония Данела Арсовска. Сърбия има различни външнополитически приоритети, а Албания е "крачка назад" във всички доклади, казва тя, цитирана от електронното издание МКД."

  Тази на пръв поглед интересна идея всъщност съдържа в себе си възраждане под друга форма на бивша Югославия със Сръбска доминация, което пък сочи към евразийски съюз - руският блян за пълно влияние на Балканите.....

 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Кви толкова търсени стоки произвеждат тия, че нещо ми се губат !!!
  —цитат от коментар 1 на 442


  Всяка страна произвежда нещо търсено. Да оставим за чичаците от кварталния еврофутбол, които са хора втора категория, лакърдиите че при Бай Тошо се произвеждаше, а сега не. Всяка страна произвежда много качествени стоки, дори и С.К. Друг въпрос е колко....

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  " На съвсем друго мнение е сръбският министър на търговията Расим Ляич. Не става дума за "утешителна награда" или "втора лига" в Европа, тъй като ЕС остава приоритет за всяка страна поотделно, смята той. "Но нашият път в ЕС очевидно ще продължи, а докато продължи, трябва да развиваме всички способности, които имаме в региона.""

  Посоката на Сърбия отдавна е ясна - евразия ! Така че сърбите да си ходят при руснаците и да не подкопават европейската идея сред комшиите ни....

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Заев, искат да ви клатят...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Нова мини-Югославия, докато не са си отишли съвсем носталгиците, които помнят старата с добро
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Каква Югославия със Сърбия и Албания??? По-скоро съюз "Аре да не се избием"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  сърбите винаги искат хем ..., хем душата в рая :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  Идеята, която трябва да започне с практични стъпки като въвеждане на обща (и еднократна) тол такса и обща инфраструктура за зареждане на електромобили, би трябвало да прерасне до свободно движение на стоки, хора и услуги - нещо, което в западнобалканските медии доби гражданственост като "малък Шенген".
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Бездарният опит на русия да легитимира присъствието си на Балканите
  през Сърбия е обречено на ПРОВАЛ, още преди да са предприети каквито
  и да са стъпки в тази посока.
  На първо място, ЕЛЕКТРИЧКИТЕ в Сърбия, Македония и Албания
  ОБЩО са в най-добрият случай двуцифрено число електромобили.

  Дори тази сутрин да въведат свободното движение на стоки и услуги,
  единствената услуга, която ще се търси е ЕМИГРАЦИЯ В ПОСОКА ЕС.

  Нали никой не си прави илюзията, че албанец ще иде да работи в Сърбия
  или Македония, или пък сърбин или македонец в Албания.....

  Пък и в АЛБАНСКИОТ КВАРТАЛ на Скопие - отвъд Вардаро
  албанските стоки и услуги си ги има и сега - преди свободното им движение....

  ЛАФ - МОАБЕТ БЕЗ СМИСЪЛ

  Това се очертава да бъде въпросното ЕШМЕДЕМЕ - "купон" на турски.....

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  Нова мини-Югославия, докато не са си отишли съвсем носталгиците, които помнят старата с добро
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Е, па, точно в новата мини Югославия /друг въпрос е, че няма да я бъде/

  ЩЕ СЕ ГОВОРИ НА АЛБАНСКИ.....

  Вън от шегата, тъпите опити на русия, чрез машата си Сърбия

  да направят Балканска Евразия ще се сблъскат челно с желанието

  на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ТЪРГОВЦИТЕ и НАСЕЛЕНИЕТО на трите държави

  ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ в ЕС, а не помежду си.....

 15. 15 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Орел, рак и щука....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Вучич, Заев и Рама трябва да си спомнят един сръбски лаф "ща се курчиш кат незнаш да летиш"
  Какво ще стане с шенгена им в момента, в който една от страните се присъедини към ЕС? Или се опитват да кажат, по е са се отказали?

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Любопитно

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ в ЕС, а не помежду си....
  ========
  Това е най смъртоносния за балканите , вариант.....
  От 30 години опит ,това ли ти дойде на акъла.....
  Дори и на Гърция и обърнаха хастара....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1320 Весело

  Да си се взимат и повече да не занимават ни нас, ни ЕС със скромните си персони...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#14] от "Hawaii": ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ в ЕС, а не помежду си....========Това е най смъртоносния за балканите , вариант.....От 30 години опит ,това ли ти дойде на акъла.....Дори и на Гърция и обърнаха хастара....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ха-хааааааа

  Бегай тогава в ЕВРАЗИЯ......

  Впрочем, това е най-големият кошмар на Москва.

  ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ да са в ЕС и НАТО !!!!

  Затова сте толкова яростни това руските трольове

  в облайването си на ЧЛЕНСТВОТО НА БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ в ЕС и НАТО

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Ако некой от макетата каже ок, от ЕС ще им покажат жълт картон.

 21. 21 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#5] от "Virgin":43,5 милиарда долара Сърбия, 10,7 милиарда долара -Майедонуя, 10,2 милиарда долара Албания. 64,4 милиарда долара общо. България последните 12 месеца - 64,9 милиарда долара.Така, че комунистическите ви напъни и обвинения в числа не минават.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината


  България - 67,04 милиарда

  Сърбия - 52,4 милиарда
  Албания - 15,7
  Северна Македония - 12,8
  Общо - 80,9

  Та друг път внимавай какви ги говориш!!!

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  Вучич, Заев и Рама трябва да си спомнят един сръбски лаф "ща се курчиш кат незнаш да летиш"Какво ще стане с шенгена им в момента, в който една от страните се присъедини към ЕС? Или се опитват да кажат, по е са се отказали?
  —цитат от коментар 16 на uq


  Ами това ще стане.
  Първа МАКЕДОНИЯ ЩЕ ИМ БИЕ ДУЗПАТА.
  После и АЛБАНИЯ, чиято интеграция с ИТАЛИЯ има вековни традиции
  и сегашни измерения в италиански инвестиции в Албанския туризъм
  за милиони евро.......
  Ще си я пуснат Сърбията на РУСКА ИЗДРЪЖКА да им дойде акъла
  и на сърбите и на русия....

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Такива разговори са силно обезпокоителни за останалите на Балканите. Обаче нещо не мога да се отърва от асоциацията: Зайо - плячка; Вук - хищник и Рама (7-ми аватар на Вишну) като авджия, въоръжен с лък и стрели.

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanpopov":

  И поради що са обезпокоителни?

 25. 25 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Такива разговори са силно обезпокоителни за останалите на Балканите. Обаче нещо не мога да се отърва от асоциацията: Зайо - плячка; Вук - хищник и Рама (7-ми аватар на Вишну) като авджия, въоръжен с лък и стрели.
  —цитат от коментар 23 на ivanpopov


  Ахахахаха, право в десетката!

 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Любопитно

  Кви толкова търсени стоки произвеждат тия, че нещо ми се губат !!!
  —цитат от коментар 1 на 442


  Ние от Източна Ромелия ще ги залеем със стоки!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  Кви толкова търсени стоки произвеждат тия, че нещо ми се губат !!!
  —цитат от коментар 1 на 442


  Сръбски наркотрафиканти, наемни убийци и проститутки.....

  Друго няма.....

  Може би албанска боза, српски плескавици и македонска жолта ракийя.....

 28. 28 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 903 Разстроено

  На какво прилича това!? Как така не чакат цар Тиквун да им каже какво и как!!!

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  Ние от Източна Ромелия ще ги залеем със стоки!
  —цитат от коментар 26 на Платон Фъшкиев


  Със стоки се залива ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН ПАЗАР,

  какъвто Сърбия, Македония и Албания НЕ СА.

  Кажи го това и на колегите ти от Пернишкия Университет

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  “Гениално” хрумване. За Македония това не е ОК

 31. 31 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 640 Неутрално

  поредната белградска инициатива, която да придаде значимост на аутсайдерите руски марионетки. И македонските югославски политици пак водят народа към дъното. Там е уютно и топло и познато. Шибани сърбомани!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 32. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  хаха, кисело ли е гроздето :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1752 Весело

  Малък, малък, колко да е малък този Шенген...?

  Сумарно, трите държави имат 67 млрд долара Брутен вътрешен продукт за миналата година! (Сърбия-41, Албания-15 и Северно Маке -11)
  И забележете - най-бедната страна в ЕС, България със 72 млрд, има повече от техния сумарен резултат!
  Затова въпросния "Шенген" не е малък.
  Той е миниатюрен.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Малък, малък, колко да е малък този Шенген...? Сумарно, трите държави имат 67 млрд долара Брутен вътрешен продукт за миналата година! (Сърбия-41, Албания-15 и Северно Маке -11)И забележете - най-бедната страна в ЕС, България със 72 млрд, има повече от техния сумарен резултат!.
  —цитат от коментар 33 на Рим


  България - 67,04 милиарда

  Сърбия - 52,4 милиарда
  Албания - 15,7
  Северна Македония - 12,8
  Общо - 80,9
  —цитат от коментар 21 на Virgin


 35. 35 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Който иска да разбере истината, трябва да пита Путин.

 36. 36 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сърбите пак си правят криви сметки. Целна има е да си запазят влиянието в Македония, но по скоро ще усетят албанското влияние на територията си.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 37. 37 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело


  43,5 милиарда долара Сърбия,
  10,7 милиарда долара -Майедонуя,
  10,2 милиарда долара Албания.
  64,4 милиарда долара общо.
  България последните 12 месеца - 64,9 милиарда долара.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината
  Сумарно, трите държави имат 67 млрд долара Брутен вътрешен продукт за миналата година!
  Сърбия-41
  Албания-15
  Северно Маке -11
  България със 72 млрд, има повече от техния сумарен резултат!
  —цитат от коментар 33 на Рим


  Какви данни гледате вие двамцата???

 38. 38 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Идеята работи само в полза на Сърбия, която дълго ще гледа ЕС през крив макарон. За СМ и Албания поне има някаква надежда и перспектива в по-близкото бъдеще. Оптимистичното в казаното тук е , че всичко това, както и много други подобни "идеи" ще си остане само като пиянски приказки на маса.

 39. 39 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Рассия е радост

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Русия само се пречка на процесите протичащи в Европа. А за вътрешна употреба - все се оправдават, че са велики, но западът им пречил, от завист :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 732 Неутрално  Нашите уж националисти в парламента трябва вместо да се занимават с гей паради да попречат на този опит за възраждане на югославия който ще отдалечи македония от нас......О Трябва да работят за приемане на Македония в ЕС ПРЕДИ сърбия. В идеалния вариант десетина години преди сърбия.

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":
  "Тази на пръв поглед интересна идея всъщност съдържа в себе си възраждане под друга форма на бивша Югославия със Сръбска доминация, което пък сочи към евразийски съюз - руският блян за пълно влияние на Балканите....."

  Няма как да има сръбска доминация , ако в този съюз влиза Албания. Но докато Сърбия не признае Косово такъв съюз не може да съществува.

 43. 43 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Нашите уж националисти в парламента трябва вместо да се занимават с гей паради да попречат на този опит за възраждане на югославия който ще отдалечи македония от нас......О Трябва да работят за приемане на Македония в ЕС ПРЕДИ сърбия. В идеалния вариант десетина години преди сърбия.
  —цитат от коментар 41 на rdb41527334


  Абсолютно вярно. После самите македонци ще им ударят на сърбите едно вето ... хи хи

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  До коментар [#37] от "Panda":

  Има няколко методики - една включва номиналният БВП, друга - БВП по покупателна способност (GDP ppp).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#37] от "Panda":

  Аз гледам официалните данни на банките и статистиките на страните. Нищо друго.

 46. 46 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Абе я ги пуснете да пасат тия 3- те държави , ни една не е в ред !
  ----Сърбия е "Троянския кон " на Рашка в Европа
  ----Сев.Македония гледа да се откачи както от
  сръбско , така и от наше влияние.
  -----Албания почти не се смята за европейска
  поради много причини !
  Та общо взето - СПОКО , няма лесно да стане мечтата на Русия да "отцепи" тези трите и ги "набута" в Евразия ! АБСУРД ! !

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Кви толкова търсени стоки произвеждат тия, че нещо ми се губат !!!
  —цитат от коментар 1 на 442


  Добитъка им пасе свободно,сирена от мляко, зарзават без нитрати,доматите не са с ген рин,ракия от грозде и плодове отлежала в бъчви и т.н. лобитата на евробакалиите отдавна водят война срещу такива производители!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело

  Има няколко методики - една включва номиналният БВП, друга - БВП по покупателна способност (GDP ppp).
  —цитат от коментар 44 на Незнайко в Слънчевия град

  Да, гледах и двете.
  Нищо общо с цифрите на тези двамата.

 49. 49 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело

  Аз гледам официалните данни на банките и статистиките на страните. Нищо друго.
  —цитат от коментар 45 на Да вярваме на истината


  Дай линк!

 50. 50 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#44] от "Незнайко в Слънчевия град":

  То че има има, обаче според ето този ресурс

  https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp

  Номиналният БВП на България за 2018 е малко над 65 млрд долара, на Сърбия 50 млрд., на Албания 15 млрд и на Македония е приблизително 12, 7 милиарда. Тоест Българската икономика е по-голяма от които и да е две страни взети заедно, но не и повече от трите. За това нека не се изхвърляме като Бат Боко.
  Според предварителните данни на НСИ за 2018 г. БВП е почти 108 млрд лева.
  per capita PPP пак сме най напред, следва ни Сърбия, след това е Македония и Албания е последна.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 51. 51 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1027 Весело

  Най-много Горан Брегович да си прекръсти оркестъра на “Малък шенгенски оркестър за сватби и погребения”.

  73! Go Go
 52. 52 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Добитъка им пасе свободно,сирена от мляко, зарзават без нитрати,доматите не са с ген рин,ракия от грозде и плодове отлежала в бъчви и т.н. лобитата на евробакалиите отдавна водят война срещу такива производители!
  —цитат от коментар 47 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  То като им пасе свободно добитъка, затова тичат в Метро в Люлин и изкупуват месото и не само ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 53. 53 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5626 Весело

  Нас къде ни има...сигурно в "среден шенген" ако някой се сети.

 54. 54 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Това е РАШИСТКИ проект за ПОДМЯНА на истинския ЕС, че и на НАТО за държавите от Западните Балкани.
  И не само подмяна и замяна, а ОТКАЗВАНЕ в крайна сметка.
  Този ход с подмяната е МАРКОВ, не можеш да сбъркаш авторския подпис.
  расссия така работи.
  В ущърб на всички други.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 55. 55 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Добитъка им пасе свободно...
  —цитат от коментар 47 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  И те пасат свободно.
  Заедно с добитъка.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 329 Весело

  Сърбите, както и склонните да им се връзват, направо ще гръмнат от мисловен напън как хем да останат диваци от северноазиатски тип, хем от някъде и пари да се изкарват!? Интересното е, че засега дори не им хрумва, че може би най-добрия начин за това е да се цивилизоват и да се присъединят към ЕС!?

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Сърбите се смятат за господари на съседите си и трябва да се избягват съюзи с тях. Все още държат в робско положение българите от поморавието и унгарците от Войводина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK