България постави условия за "реално начало на преговорите" със Северна Македония

България постави условия за "реално начало на преговорите" със Северна Македония

© Юлия ЛазароваОт Северна Македония зависи дали първата и втората междуправителствена конференция от преговорите с Европейския съюз и реалното им започване глава по глава ще се състоят в скоро време, или ще се състоят след много години в необозримото бъдеще. Това каза в изявление в Министерския съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от агенция "Фокус".


От думите му, както и от коментарите на външния министър Екатерина Захариева, не следва, че София ще блокира започването на преговорите със Скопие идната седмица, каквито сигнали даваше той в края на септември.


В списъка с искания в одобрената според двамата вицепремиери позиция обаче фигурират редица условия на етапи след формалното одобряване на преговорния процес - потвърждаване на отказа от търсене на права на македонско малцинство в България, ограничаване на езика на омразата, промяна на учебни материали по история и география и реабилитация на жертви на комунистическия режим в Югославия, репресирани заради българското си самосъзнание. Скоростта на преговорите пък зависи от волята на управляващите в Скопие да бъдат "честни", а "не да ни разиграват", каза министърът на отбраната.
Каракачанов увери, че България "няма да спре сега (Северна) Македония за започване на преговори, но преди реалното започване на преговорите има няколко етапа: първа, втора междуправителствена конференция." В българската позиция по думите му се казва, че "преди насрочването на първата" Скопие трябва да изпълни определени условия "и от това ще зависи дали такава междуправителствена конференция ще бъде насрочена и кога".


"Междинни и крайни етапи"


Решението ще се вземе на Европейския съвет, където според Захариева България ще подкрепи начало на преговорите за членство на Скопие в ЕС, но ще набележи междинни и крайни етапи в целия процес. И двамата коментираха позицията на България за отношенията със Северна Македония и преговорите с ЕС, която е приета днес.


Текстът още не е публикуван от правителството, но по думите на Захариева България ще настоява преди провеждането на първата междуправителствена конференция (на която се посочва дата за същинските преговори) "Северна Македония да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на македонско малцинство в България" и да приведе "безрезервно и срочно" позицията си и действията в международните организации, например в Съвета на Европа, с чл. 11 от Договора за добросъседство.


В договора действително има такова изискване към Северна Македония: "Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония."


Отново за историята


Скопие също така ще трябва да декларира с "вербална нота" до страните - членки на ООН, че изпълнява договора с България по езиковата клауза. "Това е двустранен договор, както и договорът от Преспа", каза Захариева. Нужно е да се премахнат от табели и надписи върху паметници и паметни плочи и сгради текстове, насаждащи омраза към конкретни резултати, да бъдат сменени табели и за личности и събития от общата история до 1944 г. - като Гоце Делчев и и Илинденско-Преображенското въстание.


Именно личността на Гоце Делчев доведе и споровете за това какво (и как) да се говори и пише за нея бяха в основата на проблемите в смесената българско-македонска комисия за исторически и образователни въпроси.


От думите на Каракачанов пък следва (макар да не е известно дали това е записано в позицията), че той отново повдига въпроса за периода 1941-1944 г., когато Царство България администрира македонската територия. За Скопие София еднозначно е "окупатор", макар миналата година Заев да даде сигнал, че е готов за известно смекчаване на тона. "Има достатъчно снимков материал, включително видеоматериал и така нататък, населението посреща така наречения "окупатор" - българската армия. Има достатъчно факти за Царство България от 1941 до 1944 година, тогава България харчи 52 % от бюджета си, за да навакса Македония в своето икономическо развитие: строеж на жп линии, пътища, училища, подпомагане на кооперации. Тази югокомунистическа риториката трябва да приключи. Това е категорично условие."


България ще иска в цялата преговорна рамка да се включат и елементи на договора. Страните, членуващи в ЕС, определяйки рамката, могат да отправят изисквания двустранни въпроси, които се решават в хода на преговорите с ЕС, да са обвързани със затварянето на конкретни глави. Такива намерения вече бяха изразени от кабинета на предишната среща. Вчера македонският президент Стево Пендаровски отказа да коментира изпълнението на условия от членки на ЕС в хода на преговорите, тъй като те трябва да са част от договорената между страните членки рамка, а такава още не е създадена.


Реабилитиране на жертвите на режима


Македонците са най-близките хора на българите, но, от друга страна, забелязваме не съвсем адекватно и честно отношение и сме принудени да излезем с подобна позиция и ще я следваме неотклонно", добави още Каракачанов.


Според него, въпреки че в Договора за добросъседство е отразено, че двете страни нямат териториални претенции и малцинствени такива, не са спрени всички опити да се подстрекават определени групички хора в България. "А също така всички инициативи на тяхната дипломация пред европейски институции, с които се иска признаване на някакви малцинства: езикови или етнически – това трябва да бъде едностранно прекратено от тяхна страна", заяви Каракачанов. Той обърна внимание и на факта, че Северна Македония остава единствената държава от бившите комунистически страни, която не е осъдила репресиите и жертвите на тоталитарния режим.


"Ние много ясно заявяваме в тази рамкова позиция на нашето правителство, че искаме хората, които след 1944 година са били репресирани заради българското си национално самосъзнание или принадлежност към български организации или институции, да бъдат реабилитирани", посочи още вицепремиерът. "Или искаш да си в Югославия, или в Европейския съюз, а ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш."

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Веднъж да стъпят на килимчето, пък после може да седят в антрето, докато умре и последния югославянин.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  "Скопие ще трябва "да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на македонско малцинство в България" и да приведе "безрезервно и срочно" позицията си и действията в международните организации, например в Съвета на Европа, с чл. 11 от Договора за добросъседство."


  Поздравления! Най-накрая!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  България не бива да спира началото на преговорите с Македония, защото това ще доведе до антибългарска истерия там. Но по време на преговорите след това требва да постави твърди условия.

  Проблемът с македонската история не е исторически, а политически, затова следва да се решава от политиците. Тия комисии са пълна глупост, македонците ще отстъпят само толкова, колкото им позволи властта. България да каже ясно, че без признаване българския произход на славяноезичното население в Македония и българския характер на ВМРО и всичките му дейци, самообявили се за българи, то членство в ЕС нема да има. Македония требва да бъде принудена да признае и да запише в своята конституция, че "македонската нация" е надетническа и обединява всички етноси, живеещи там - българи, власи, албанци и пр., че "македонец" не означава принадлежност към етнос, а към нацията, а "македонският език" е формиран на основата на български диалекти. Само тогава и България ще признае македонската нация и език. Не требва да се правят компромиси.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  Колкото и да се въртим, онези от Скопие размахват стотици български документи от периода на македонизацията на Пиринско, под ръководството на БКП - най-голямото национално предателство в историята ни!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Правилна позиция. Дано да се спазва стриктно във времето.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Междинни и крайни етапи с твърда българска позиция по всеки касаещ ни въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Божеее, на снимката сякаш са се приготвили да ядат женския екземпляр.
  Въх, излезе малко джендърски некоректно 😁😁😁

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  Това е правилната позиция - не ги спираш за началото на преговорите, но ако няма реален напредък ще си стоят на една отворена глава, както беше с Турция, колкото години са необходими да поразмислят тамошните сърбомани до кога ще плагиатстват от нашата история....

 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1088 Весело

  УУУУ наченки на поникващи топки :D:D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 633 Неутрално

  От сегашните управляващи - само празни думи и обещания!!!ГЕРБ за 10 години доказаха, че само лазят пред когото сварят, като е силен или се бият в гърдите - ако е по-слабичък.Никакви реформи - никакво развитие!А ВМРО и раните му там лъжепатриоти си повярваха, че могат да решават нещо, като за пръв път получиха реална власт, пък всъщност са управлявани от Москва!
  Какво пък да кажем за /п/резидента Радев - маша на Русия и прокарващ желанията на БСП!?

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  " Македонците са най-близките хора на българите...."

  Какви най - близки хора на нас били, Каракачанов, та те са си истински българи с промито от сръбската пропаганда самосъзнание в наш ущърб.....Какво ще стане от един македонец, след като се окъпе се казва в един стар виц ? Чист българин и мръсна вода.....

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  "Северна Македония остава единствената държава от бившите комунистически страни, която не е осъдила репресиите и жертвите на тоталитарния режим."

  Каракачанов послъгва. И България не го е направила категорично.

  подпис
 13. 13 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Доста неясни искания... гърците поне бяха ясни: сменете си името.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Много са важни тези условия и ако Северна Македония ги изпълни ще се сложи край на фалшивата история и фалшивата идентичност на гражданите на тази страна. Едно от най-важните условия е реабилитиране и публикуване имената на всички репресирани от титовия режим лица заради българското им самосъзнание, пък и голяма част от тях са загинали в концлагера ''Голи оток''. Много от потомците днес не знаят за какво са репресирани предците им, защото не им е казано от опасения да не ги последва същата съдба.

 15. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Предизборна пушилка. Никаква конкретика и никакви реални условия със срокове. "Ще", "евентуално" "декларира", само алабализми за плиткоумници - пак герберастка получупка с полувинт.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Гневно

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Какво ''македонско малцинство в България'' са измислили, като трябва да се признае просто българското мнозинство в ''Македония'' и ТОЛКОЗ !!!

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Гневно

  Последно, - българи ли са македонците ?

  [email protected]
 18. 18 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  трябва да им дадем зелена светлина, иначе рашистите чрез сърболята ще ги налазят. най-големият кошмар на кремълското джудже е да види всички балкански държави членове на нато и ЕС

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Адски нелепо е, когато са ти набили шамарите по дадена тема, а ти си се държал като страхливец, да се пънеш след като всичко е приключило.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  първо ще има българско малцинство, след това ще бъдат немалък фрагмент от СМ. И чак тогава ще бъдат мнозинство а СМ няма да се казва СМ. Търпение трябва.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 652 Неутрално

  България не бива да спира началото на преговорите с Македония, защото това ще доведе до антибългарска истерия там. Но по време на преговорите след това требва да постави твърди условия.Проблемът с македонската история не е исторически, а политически, затова следва да се решава от политиците. Тия комисии са пълна глупост, македонците ще отстъпят само толкова, колкото им позволи властта. България да каже ясно, че без признаване българския произход на славяноезичното население в Македония и българския характер на ВМРО и всичките му дейци, самообявили се за българи, то членство в ЕС нема да има. Македония требва да бъде принудена да признае и да запише в своята конституция, че "македонската нация" е надетническа и обединява всички етноси, живеещи там - българи, власи, албанци и пр., че "македонец" не означава принадлежност към етнос, а към нацията, а "македонският език" е формиран на основата на български диалекти. Само тогава и България ще признае македонската нация и език. Не требва да се правят компромиси.
  —цитат от коментар 3 на xfh59608894


  Нищо от това го няма в позицията на правителството на сикаджията към Северна Македония.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 218 Неутрално

  чак в Австралия разбраха какви лъжи и манипулации сме принудени да търпим


  Australian diplomats hit back at Bulgaria in war of words over Jock Palfreeman

  The Department of Foreign Affairs has accused the Bulgarian government of misrepresenting an Australian diplomat's comments about Jock Palfreeman,...

  ...In comments that appear to contradict Senator Payne, a statement reportedly released by Bulgaria's Justice Minister after the most recent meeting with Mr Philp suggested Australia now had no concerns about the legal process around Palfreeman...

  ...a DFAT spokesperson on Wednesday said Mr Philp had "reiterated Australia's strong position that we would be concerned if factors other than legal considerations were influencing Mr Palfreeman's case".

  "Importantly, he raised Australia's concerns that the legal basis for Mr Palfreeman's continued detention remains unclear and that, consistent with parole being granted, he should be released and allowed to return to Australia," the spokesperson said.

  "Mr Philp explicitly did not use the words that he has been quoted as using. He also expressed a range of concerns, including pointing to a risk that outside pressure might influence the outcome, which as previously stated would be of significant concern to Australia."

  https://www.smh.com.au/politics/federal/australian-diplomats-hit-back-at-bulgaria-in-war-of-words-over-jock-palfreeman-20191009-p52z3e.html

 23. 23 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Шкембето спихна. За щастие до нещо по-нормално от изцепките му през септември.
  Всички сме съгласни с неща като:
  "потвърждаване на отказа от търсене на права на македонско малцинство в България, ограничаване на езика на омразата, промяна на учебни материали по история и география и реабилитаиця на жертви на комунистическия режим в Югославия, репресирани заради българското си самосъзнание"
  Ясни и справедливи неща, без излишна истерия

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да , ама явно и според Вашингтон и Брюксел - тезите на Коминтерна са верни !!!
  Ашколсун .....................

  [email protected]
 25. 25 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Забраната Скопие да търси македонско малцинство в БГ е голяма глупост.

  Сякаш, едва ли не ние изпитваме заплаха от това.

  Косвено това би потвърдило тезата на удба-шите в Скопие.

  До тук условията на агент Иван са голям ала-бализъм. Единствено това с репресираните за българщината си е смислено искане.

  Това, което не видях е забрана макетата да си присвяват цар Самуил. Не знам дали този пропуск е нарочен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 26. 26 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 218 Неутрално
 27. 27 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dexx":

  Кое е ясното на "ограничаване на езика на омразата" нахример? Първо кое точно е език на омразата? Това, че българите се наричат татари език на омразата ли е или просто не ни харесва? Какво точно значи ограничаване - 3 пъти на ден или по веднъж на месец е достатъчно ограничено?

 28. 28 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 279 Гневно

  Както се и очакваше Булгаристан клекна пред Евронската уния относно приемането Северна Македония. Дори и Изшкембян воѝвода преглътна. смекчи тона и сега каза ДА, пък след това сме щели да видим! Аман от псевдопатриоти, службаши и апартамент-геѝтчици в тази територия, за която ЍСлавчо казва "Нема такава държава"!!!!

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Или искаш да си в Югославия, или в Европейския съюз, а ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш."
  —————————

  Е да, ама не с този тон.

 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това е правилната позиция - не ги спираш за началото на преговорите, но ако няма реален напредък ще си стоят на една отворена глава, както беше с Турция, колкото години са необходими да поразмислят тамошните сърбомани до кога ще плагиатстват от нашата история....
  —цитат от коментар 8 на samoedin


  Проблемът е, че както на теб, явно и на "тиквите" не им е ясен преговорния процес. Веднъж гласуван и започнал, той се води от ЕК и упълномощения преговарящ и не е в правомощията на отделните държави-членки да го спират с вето. Освен ако не се прегласува решението. България ще се окаже в много трудна позиция, ако след началото на преговорите с Македония, да трябва да убеждава и обяснява на целия ЕС, защо иска да бъдат спрени с ново решение на ЕС.

 31. 31 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 652 Неутрално

  " Македонците са най-близките хора на българите...." Какви най - близки хора на нас били, Каракачанов, та те са си истински българи с промито от сръбската пропаганда самосъзнание в наш ущърб.....Какво ще стане от един македонец, след като се окъпе се казва в един стар виц ? Чист българин и мръсна вода.....
  —цитат от коментар 11 на samoedin


  Сикаджията и шайката му завинаги предадоха и продадоха 1.5 млн. наши сънародници, които никога вече няма да могат да се наричат българи, въпреки етническия им произход, история, език, култура.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  "България никога няма да бъде уважавана от македонците и сърбите, ако позволи Гоце Делчев, макар и номинално да има и капка македонска национална идентичност, подобна на онази, която имаме съвременните днешни македонци.
  Това е богохулствено, не само за Гоце, но и за всички останали македонци, герои в борбата за свобода и просвета на българското племе в Македония..."

  Владимир Перев*, tribuna.mk

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Дневник, очертава се нов дипломатически скандал. Австралия, съвсем основателно, обвинява българското правителство в лъжа.

 34. 34 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 218 Неутрално

  пак герберастка получупка с полувинт
  —цитат от коментар 15 на idiotstavrev


  Австралийците са скочили заради вчерашните лъжи на правителството на Борисов.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Досега къде спаха. Къде бяха, когато Гърция си защитаваше интересите и ги постигна?

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Колкото и да се въртим, онези от Скопие размахват стотици български документи от периода на македонизацията на Пиринско, под ръководството на БКП - най-голямото национално предателство в историята ни!!!
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Поредното доказателство за предателската същност на БКП и нейната наследница БСП. БСП която все още не се е извинила на българския народ за поредицата от извращения, на партията на която се води наследница.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  [quote#34:"Ruthger Righart"][/quote]
  пич твоите дребни сърбежи за една пияка дето е убила другиа пиянка от майна си раина не е актуална или искаш да смениш важни теми за нас с маловажни други такива ????

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  ДА слушат това:
  https://www.youtube.com/watch?v=52THfGUfuDM
  И да благодарят на Господ, че Шкембе войвода не е като едновремешните воеводи...

 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Преди седмица Захариева в Ню Йорк настояваше лидерите на държавите членки на ЕС незабавно и безусловно да подкрепят Северна Македония за членството ѝ в ЕС, но след като Каракачанов постави ултиматум на Борисов, че ще напусне управлението, ако подкрепим македонците, сега външната ни министърка друга песен запя: условия, та усилия.
  Конюнктура, та конюнктура!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  РАЗБИРА ,СЕ ЧЕ БРАТЯТА МАКЕТА ЩЕ ОБЕЩАЯТ ДА ОБЕЩАЯТ И ПОСЛЕ ЩЕ Я КАРАТ ПО СТАРОМУ.И НАШТЕ КРАТУНИ ЩЕ ИМ ВЕРВАТ
  ВЪОБЩЕ БЪЛГАРИТЕ ИГРАЕМ ИДИОТА НА БАЛКАНИТЕ.
  МАКЕТАТА СЕ ГАВРЯТ С НАС ,А НИЕ ГИ БУТАМЕ В ЕВРОПА...
  СЪРБИТЕ НЕ НИ ДАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ ОТ 20 ГОДИНИ ,А НИЕ ИМ СТРОИМ ГАЗОПРОВОД.
  ДАЙ ,БОЖЕ ВСЕКИМУ ТАКИВА ИДИОТИ-СЪСЕДИ...
  БЛАГОДАРИМ ТИ БОКО ЗА ИМИДЖА НИ НА БАЛКАНИТЕ...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Ние много ясно заявяваме в тази рамкова позиция на нашето правителство, че искаме хората, които след 1944 година са били репресирани заради българското си национално самосъзнание или принадлежност към български организации или институции, да бъдат реабилитирани"

  Съвсем правилно.
  Малко се знае за репресиите, на които са били полдложени нашите сънародници с българско самосъзнание в СФРЮ. Има и доста убити.

  Panta rhei....
 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да, така е.
  С главен водач Жоро Тарабата (Вождъти учител Георги Димитров)

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Холандия и Франция също имат резерви към разширяването на ЕС

  France and the Netherlands are the most vocal opponents to allow the Western Balkan states to join the EU in the coming years because of the regions history of corruption and organised crime. The Hague and Paris fear that the two states have not done enough to cut corruption ahead of starting the accession process. Officials and diplomats believe that criminals currently operating in Albania and North Macedonia will be attempt to abuse the EU’s single market when access is agreed.

  https://www.express.co.uk/news/world/1186560/EU-news-France-Netherlands-EU-expansion-North-Macedonia-Albania-latest

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 48. 48 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Шкембе войвода е прав като за пръв път

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#45] от "Molossian":

  Кажи имената на трима.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това за "реално начало на преговорите" ми напомня как Митю Пищова обяви, че пак ще се кандидатира за президент "този път насериозно".

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 51. 51 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Това беше неизбежно.В СМ се хвалят,че са подписали договора за добросъседство и са оправили проблемите.Самият подпис не значи нищо без действителна промяна.Тези условия просто допълват пропуснатите неща от договора и очертават рамката в която ще се продължи.Не може да има повече отстъпки и шикалкавене.Сега комисията ако иска да работи бързо,ако иска да ходи на почивка.Все пак,по-добре късно,отколкото никога.Ако някой не е узрял да ги изпълни,защо трябва да си мисли,че ще се промуши лесно в ЕС и там ще се разбираме кой какъв е!?

 52. 52 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Албания няма да получи получи дата за начало на преговорите.
  А с нея и Македония, понеже са скачени съдове.
  Изобщо, буря в чаша с вода...

 53. 53 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  България няма интерес от растеж на ЕС с бедни държави като Северна Македония, защото с нарастване броя на държавите-членки,които вероятно ще получават от фондовете на ЕС пари обратно, ще намали парите, предназначени за България. С Брексита , когато бъде извършен, вероятно 31 януари 2020 г., отпада важен платец в ЕС. Държави като Германия и Франция не са готови да плащат по-високи членски вноски в ЕС, което би довело до отлив на привърженици на управляващите политически партии в тези държави.
  И самата държава Северна Македония не е фен на България, така че всякаква поддръжка за кандидатурата и трябва да бъде дълбоко осмислена. Поне за мен не виждам никакво предимство за българската икономика, ако Република Северна Македония стане член на ЕС, повече полза има от Сърбия, Монтенегро, Украйна и др. Северномакедонците и без туй ни смятат за татари, тоест от тюрконародите.

  Es muß Geld fließen!
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#52] от "palav_nik":

  Да де! Ама защо Зайо Байо да не каже "Ние с БабаМеца можем да спрем всеки по пътя към ЕС!".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Между другото, република Северна Македония , за да бъде приета в ЕС трябва да си промени конституцията. И в нея черно на бяло да бъде записано, че българите са основен държавнотворчески елемент.

 56. 56 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Между другото, република Северна Македония , за да бъде приета в ЕС трябва да си промени конституцията. И в нея черно на бяло да бъде записано, че българите са основен държавнотворчески елемент.
  —цитат от коментар 55 на palav_nik


  Ако България е хитра с условията, както в момента Република Ирландия поставя към Великобритания заради искането и за Брексит, може да се направи същото със Северна Македония, че няма гранична проверка между Република България и Република Северна Македония, но само между тези две държави.

  Аз 2 години наред живеех с македонци(македонско гражданство) от косовски произход. Едвам ги изпъдих от наетото от тях жилище, с помощ на частен детектив. Държаха се като типични цигани

  Es muß Geld fließen!
 57. 57 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 16 Разстроено

  ако го направите, България ще стане враг №1 на Македония. И така исках да дойда в София след този без шанс
  Свестете са "братя българи"

  Преведено от Google

  Поздрави от Македония

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 58. 58 Профил на wig15552300
  wig15552300
  Рейтинг: 199 Любопитно

  Од "македонец" бугарин не бидува. Ас не знам зошто сте толку залубени во тои збор. Бугарийа, бугарин, на мене како жител на Славйано-Тракийската државица со грчко име кое ништо не значи на ниту еден Словенски йазик, Македонийа, т.е во случайов денешен, Северна Македонийа ништо не ми значи. Користите име на некакви полу азиатски освойувачи а во гроб се превртуваат нашите заеднички предци кога ги слушаат двете смешни иминйа на двете смешни државички, "Бугарийа" и Северна Македонийа. Не знам што значат овие зборови затоа што не постоеле ниту во античка Тракийа ниту во средновековните словенски кнежества.

 59. 59 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Щом на там отиват нещата верно ще започна вече да мразя България и по-добре вече българите да не ми идват на гости в Скопие.
  Вижда се колко добре им мислят тиквите за македонците. В 21-ви век ще ми обяснявате за езика ми и произхода ми. За какви се мислите вие бе ало?!
  Вместо да изберете да сте приятели с маледонците (поне от нас ще научите кво е истинско приятелство и слога един към друг) вие избирате да ни лютите и да си показваме ината.
  Условията без баланс които поставяте не само че отдалечават двата народа а и македонците ще ви ги върнат из носа в бъдеще като колелото се обърне.
  Затова България да внимава какво позиции заема че македонците таман ви харесаха като разбраха че ги подкрепяте за ЕС обаче стане ли условие по-добре да не им се появите пред очи, повече не убиват като преди ама определено бият.

 60. 60 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 85 Неутрално

  На сила убавина не бидува!

  Сакаат да имало бугарски етнос во Македонија а никако македонски етнос во Бугарија да е немало,
  Јазикот македонски да сме го признавале ко бугарски дијалект а и двата јазика се јужнословенски дијалекти де факто.
  Па згора на тоа бугарски карактер на сите историски настани во Македонија, а кај се македонскиот, грчкиот, српскиот карактер од антика до средновековието та турскиот, влашкиот.
  А бе вие Бугарите одлетафте на Марс ама не со ракета него со национализмот. Се лансирафте далеку од модерна Европа.
  Европа од 19 век кога се раѓал национализмот ете таму сте со начинот на размислување. Жално за вас.
  Сепак, фала за условената (дали е пријателска, ќе видиме) поддршка за институциите НАТО и ЕУ, кои слава Богу за разлика од вас се темелат на антинационалистички идеи па затоа сакате нејќете ќе морате опашот да го свиткате со барањата.

 61. 61 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 341 Неутрално

  [quote#58:"wig15552300"]Од "македонец" бугарин не бидува. Ас не знам зошто сте толку залубени во тои збор. Бугарийа, бугарин, на мене како жител на Славйано-Тракийската државица со грчко име кое ништо не значи на ниту еден Словенски йазик, Македонийа, т.е во случайов денешен, Северна Македонийа ништо не ми значи. Користите име на некакви полу азиатски освойувачи а во гроб се превртуваат нашите заеднички предци кога ги слушаат двете смешни иминйа на двете смешни државички, "Бугарийа" и Северна Македонийа. Не знам што значат овие зборови затоа што не постоеле ниту во античка Тракийа ниту во средновековните словенски кнежества.

  Нашите заеднички предци са живели 1300 години в държава наречена България , наричали са се българи и са говорели един и същ славянски език. Ето това искаме да признаете, нищо повече. Как ще наричате себе си, езика си и държавата си си е ваша работа, никой не ви се бърка. Никой не иска да ви превзема , напротив - ние бяхме ПЪРВАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА , КОЯТО ПРИЗНА НЕЗАВИСИМОСТТА НА МАКЕДОНИЯ.

 62. 62 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Щом на там отиват нещата верно ще започна вече да мразя България и по-добре вече българите да не ми идват на гости в Скопие. Вижда се колко добре им мислят тиквите за македонците. В 21-ви век ще ми обяснявате за езика ми и произхода ми. За какви се мислите вие бе ало?!Вместо да изберете да сте приятели с маледонците (поне от нас ще научите кво е истинско приятелство и слога един към друг) вие избирате да ни лютите и да си показваме ината. Условията без баланс които поставяте не само че отдалечават двата народа а и македонците ще ви ги върнат из носа в бъдеще като колелото се обърне. Затова България да внимава какво позиции заема че македонците таман ви харесаха като разбраха че ги подкрепяте за ЕС обаче стане ли условие по-добре да не им се появите пред очи, повече не убиват като преди ама определено бият.
  —цитат от коментар 59 на kah48576898


  Вместо да се лютиш вземи и се замисли повече дали това което знаеш за езика и произхода си е истина. Сто години сте били под сръбско робство и сръбската държавна сигурност ви е учила какви сте и какъв ви е езика. Какво лошо има ако някой друг те посъветва да попрочетеш повече и да се замислиш за собствената си история. Ние самите научихме че "историята" която са ни преподавали комунистите в последните 50 години е пълна с лъжи и промивки на мозъците. Попрочети и пак ще си говорим.

 63. 63 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Биди си бугарин човече. Ние македонците сме либерален народ, не сме националисти како бугарите. Ако се осеќаш како бугарин а жибееш во македонија, одлично. Јас сум за да има и графа на пописот за да можеш да се декларираш како бугарин. А зошто тбоите бугари намераваат да не уценат за да се откажеме од македонско малцинство во бугарија? Да не се плашат од колку луѓе ќе се декларираат како македонци во пиринска македонија?

  Значи биди си бугарин. Ама кое право го имаш ти мене да ми кажуваш што и како се осеќале баба ми и дедо ми. Кое право го имаш ти да ми кажуваш за историјата. КОЈ СИ ТИ БЕ? ТИЕ, баба и дедо, ми кажаа како се осеќале и како гледааат на бугарите. Тие ми кажаа за историјата.  Ние сме најблиски народи и треба да покажете почит кон нашата историја и култура и јазик. Додека тоа не се случи, ќе ни бидете непријатели.
  [quote#62:"Rex"][/quote]

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 64. 64 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Биди си бугарин човече. Ние македонците сме либерален народ, не сме националисти како бугарите. Ако се осеќаш како бугарин а жибееш во македонија, одлично. Јас сум за да има и графа на пописот за да можеш да се декларираш како бугарин. А зошто тбоите бугари намераваат да не уценат за да се откажеме од македонско малцинство во бугарија? Да не се плашат од колку луѓе ќе се декларираат како македонци во пиринска македонија?Значи биди си бугарин. Ама кое право го имаш ти мене да ми кажуваш што и како се осеќале баба ми и дедо ми. Кое право го имаш ти да ми кажуваш за историјата. КОЈ СИ ТИ БЕ? ТИЕ, баба и дедо, ми кажаа како се осеќале и како гледааат на бугарите. Тие ми кажаа за историјата.Ние сме најблиски народи и треба да покажете почит кон нашата историја и култура и јазик. Додека тоа не се случи, ќе ни бидете непријатели.[quote#62:"Rex"]
  —цитат от коментар 63 на Виктор
  [/quote]

  Никой нищо не иска да ти каже. Само те карам да попрочетеш повечко и не само от вашите източници , щото вашите източници са сръбските източници , пък после пак ще си говорим . Баба ти и дядо ти няма да могат да ти кажат щото са родени след окупацията на Македония от сърбите и са им промивали мозъците. Не е истина че можеш да се декларираш като българин в Македония и да нямаш проблем, напротив имаш големи проблеми само че това във вашата преса не го пише. Искането на българската държава е да няма претенции за македонско малцинство в България от страна на Македония на държавно равнище , иначе всеки може да се декларира като какъвто си иска.

 65. 65 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ето още един линк дето показва какво се е случвало на тези които са се осмелили да се декларират като българи

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-makedontsite-ne-pomnyat-koga-na-balgariya-i-na-balgarskiya-narod-se-e-gledalo-kato-na-edinokravni-bratya

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK