Пари за децата, католицизъм и зависим съд: как властта в Полша ще спечели нов мандат

Каролина Бурчук

© Reuters

Каролина БурчукМария Колшут не одобрява всички политики на управляващите от "Право и справедливост", особено атаките срещу независимостта на съда. Но ще гласува за тях на изборите в неделя.


Защото получава помощи в размер на 500 злоти (115 евро) месечно за всяко от трите си деца. 1500-те злоти са близо една минимална заплата; а средното възнаграждение в страната е около 4800 злоти или 1135 евро. Те не са свързани с доходите на родителите.


Детските помощи са основното, с което "Право и справедливост" привлича избирателите си от работническата класа, припомня агенция "Ройтерс". Една победа с голяма преднина би дала на консервативната партия възможност да продължи промените си в Полша. Според последните проучвания тя очаква подкрепа от около 44% - двойно повече от основния си конкурент "Гражданска платформа".
На изборите през 2015 г. управляващата тогава "Гражданска платформа" спечели в северния регион Нова Карчма, но на европейските избори през март "Право и справедливост" взеха 54% там. "Регионът е много семейно ориентиран", казва 26-годишната Каролина Бурчук. Според нея проблеми като съдебна реформа просто са "далеч от реалността" на повечето избиратели.


Детските помощи, въведени през април 2016 г., досега са стрували на държавата над 70 млрд. злоти и бяха предназначени за 2.7 млн. семейства в 38-милионната държава. За пръв път от 1989 г. Полша раздава пари, без да стигматизира получателите им, и с това управляващите спечелиха работещите, които досега не са видели голяма полза от прехода към свободния пазар.


"Те внезапно се почувстваха у дома си в собствената си страна – нещо, което може и да не са изпитвали преди, или да са намирали, че с тях се отнасят несправедливо. Тук влиза в сметката и достойнството", коментира икономистът Павел Марчевски.


34-годишната Анна Осовска, която има пет деца, е доволна, че вече не е необходимо всеки месец да се моли на социалните за извънредни помощи. Тя не работи. Преди 2015 г. никога не е гласувала, но тогава е подкрепила "Право и справедливост" заради обещаните пари.


"Ние сме представители на слабите, на ранените, на хората, за които се надявам, че виждат и знаят, че си върнаха полагаемото място в обществото и в Полша", каза наскоро премиерът Матеуш Моравиецки.


Критиците на партията твърдят, че политиките им в полза на семействата са част от националистически дневен ред, който включва още стигматизация на сексуалните малцинства и отпор срещу либералните ценности.


Деца – да, инвитро - не


Разходите за семействата и децата са се увеличили от 1.5% от БВП до 2.7% - на фона на средното за ЕС от 1.7%. Но в същото време едно от първите неща, които управляващите направиха, бе да спрат да финансират инвитро процедури от държавния бюджет – нещо, на което преди бездетните двойки можеха да разчитат.


Близостта на партията с Католическата църква бе демонстрирана и чрез неколкократни опити абортите да бъдат изцяло криминализирани. Сега те са позволени само при заплаха за живота на плода, голяма опасност за здравето на майката или при инцест или изнасилване, но за "Право и справедливост" дори това е прекалено много и извършващите ги бременни жени би трябвало да подлежат на наказателно преследване. Многобройни протести засега предотвратяват тези рестрикции.


Патриотично образование


"Право и справедливост" промени учебното съдържание, така че да включи повече полска история и и литература и патриотично образование. Тя иска да създаде мрежа от музеи "от стратегическо значение", за да промотира образа на страната у дома и в чужбина.


Пари за децата, католицизъм и зависим съд: как властта в Полша ще спечели нов мандат

© Reuters


Междувременно държавната телевизия ТВП стана по-благосклонна към управляващите, след като партията промени структурата на ръководството. Програмата на "Право и справедливост" предвижда и обединяването на журналистите в професионална организация, за която твърдят, че ще следи спазването на етичните стандарти.


Съдебната система


Това е въпросът, който предизвика Брюксел да започне срещу Варшава най-тежката възможна процедура – проучване дали страната не нарушава основните принципи на съюза, което може да доведе до отнемането на гласа ѝ в Съвета на ЕС.


Партията обедини постовете на министър на правосъдието и главен прокурор, давайки на тази фигура пряк контрол над наказателните производства.Тя реформира Върховния съд така, че да измести някои от членовете му, замествайки ги с посочени от нея съдии – а те надзирават валидността на изборите. Освен това даде на парламента правото да избира членовете на Националния съвет на съдиите, които назначават всички останали съдии.


В предизборната си програма тя обещава да отнеме имунитета на съдиите и прокурорите, както и да отхлаби този на депутатите, оставяйки решението дали да бъде започнато следстви е в ръцете на главния прокурор.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Весело

  ВМРО по полски?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Зависим съд имаме в България, която слушка и папка и няма проблем.
  За Полша не е доказано

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Средна заплата 2200 лв.!!

  с това управляващите спечелиха работещите, които досега не са видели голяма полза от прехода към свободния пазар."

  Браво на поляците, учат собствената си история, не се кланят на никой, имат Съд, Прокуратура. Жените се чувстват зачитани, не трябва да се молят на социалните за пари, сигурно и нямат отнети деца, поради бедност.

  Поздравявам ги и за инвитрото. Скъпо струващи процедури, с неясен резултат. По-добре да насърчаваме младите жени и мъже да обръщат внимание на здравето си, вместо да пушат, пият и се хранят с химия.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Е, той нашият съд като е един независим. Достатъчно е да погледнем последният приемр със съдия Калин Калпакчиев и финансовите му (и левичарски) зависимости от БХК.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 5. 5 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Весело

  "Критиците на партията твърдят, че политиките им в полза на семействата са част от националистически дневен ред" -------------------------------------------------------------------------------------------------------Другари и другарки либерасти,това е опасността с която трябва да се борим.Тези популисти,тези фашисти,наместо да дават пари за мигранти,ЛГБТИ общности и популяризиране на джендър идеологиите,тръгнали да ги харчат за децата си.Време е да се помогне на полския народ да отхвърли бремето на популизма и заживее по нови правила,нашите правила.-

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  "Критиците на партията твърдят, че политиките им в полза на семействата са част от националистически дневен ред, който включва още стигматизация на сексуалните малцинства и отпор срещу либералните ценности."

  С други думи либералите сами си казват че са против това Полша да бъде просперираща държава с увеличаващо се местно население и любов към Родината?

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Ето защо вече три години живеем в Полша. Питай пак за бг...

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Не виждам нещо лошо. Направо партия, която прави това, което трябва.
  Аз съм монархист и не гласувам, но тази партия се опитва поне да ръководи.
  Разбира се в България монархията е някак си как да кажа... почти невъзможна, защото ако трябва Симеон II да е монарх някак си не знам дали ще се получи. А друг претендент за монарх няма.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  ВСС в Полша, който назначава останалите съдии, се избира с 3/5 мнозинство от Сейма. А управляващата партия няма 60% от депутатите.
  Така нареченото изместване на неудобните съдии от ВС се отнася до пенсионирането при достигната възраст на комунистическите отрепки, които вкарваха в затвора полските дисиденти, борещи се срещу комунизма. Що това пречи на Брюксел и на либералните медии, не мога да кажа.
  Само знам, че всяка статия за съдебната система на Полша е ред дезинформация, ред измислици....

 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  До коментар [#3] от "hope":

  Защо да е неясен резултата? Има статистики в редица държави - колко опита, какъв % успешни. Медицината се развива независимо от библейските проповеди, ама тези залагат на религиозния фундаментализъм и патриотарството.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Те не са свързани с доходите на родителите.
  *
  Не одобрявам прекаления консерватизъм като забрана на абортите и отказа да се финансират ин витро процедури от държавата, но има и положителни неща, от които можем да се поучим като например детските надбавки, които се дават на всички деца, а не според доходите на родителите. Тази несправедливост я въведе НДСВ и после нито едно правителство не я отмени.
  Полша има стабилен икономически ръст, ниска безработица и това няма как да не е заслуга на правителството. Има ли стабилна икономика, държавата може да финансира много повече социални дейности. Сметката е проста: след като народът живее по-добре, гласува за управляващите.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Никакви пари за децата, рушене на семейните ценности и соросоиден съд: как властта в европейска страна ще стане любимка на Брюксел

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":

  Значи безплодието е в резултат на пушене, пиене и неправилно хранене? И не може да има физиологични причини или заболявания, които да водят до безплодие? С оттеглянето на държават от ин витро процедурите се наказват по-бедните, докато богатите си ги финансират сами.Това ли искаме да стане в България?
  Много жени искат собствено дете и биха направили всичко възможно да го родят.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  .... Критиците на партията твърдят, че политиките им в полза на семействата са част от националистически дневен ред, който включва още стигматизация на сексуалните малцинства и отпор срещу либералните ценности ...

  Разкош, та разкош!
  В едно изречение е синтезирано основното противоречие между националноотговорна политика и либеразтията.

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Гретето не харесва това. Деца...

  Някой чете ли "Щерн"? Казват, че там цукалото й от яхтата било изобразено с всичките атрибути на религиозна реликва -- доколкото разбирам, без капка ирония. Не се учудвам, всъщност го предсказах в този форум преди месец-два.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  "Партията обедини постовете на министър на правосъдието и главен прокурор, давайки на тази фигура пряк контрол над наказателните производства."

  Прокуратурата е част от изпълнителната власт в Германия, Дания, Финландия, Белгия и още ред държави в ЕС. Що срещу тях няма наказателна процедура?! Загадка, нали?
  За Япония, Австралия и т.н. да не говорим...

 17. 17 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Защо ЕС подкрепя последните комунисти останали във власта в Полша?!?
  Така наречената репресия срещу съда е всъщност изравняване на пенсионата им възраст с останалите.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":Значи безплодието е в резултат на пушене, пиене и неправилно хранене? И не може да има физиологични причини или заболявания, които да водят до безплодие? С оттеглянето на държават от ин витро процедурите се наказват по-бедните, докато богатите си ги финансират сами.Това ли искаме да стане в България? Много жени искат собствено дете и биха направили всичко възможно да го родят.
  —цитат от коментар 13 на pamela


  ------------
  Лекар ми е споделял, че причина за безплодието могат да са прости неща, като липсата на Йод в организма или витамин Д. Звучи парадоксално, обаче проблемите със забременяването /или нормалното износване/в България придобиха мащабите на епидемия. И това, за млади хора без генетична обремененост .
  Същият този лекар има дъщеря с три спонтанни аборта, та ми се стори доста започнат.
  В момента е страшна мода сред децата, да пият енергийни напитки. Струват 1лв. и ги пият деца на 7 години, продават ги в лавките срещу училищата.
  Всеки ден сникърси, чипсове и кока-кола. Природата си знае работата, тази глупост се наказва. Иначе никой няма да се удари по главата и да спре тровенето, колко опита имаше да се наложи акциз на захарта в цял свят? Нищо. Диабета сред децата е другата масова болест.
  МЗ трябва да излезе с някаква статистика най-накрая и да ни каже какво става и какви са тенденциите.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Любопитно

  Ето защо вече три години живеем в Полша. Питай пак за бг...
  —цитат от коментар 7 на kcq33617839


  Споделете нещо интересно!

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не виждам нещо лошо. Направо партия, която прави това, което трябва.Аз съм монархист и не гласувам, но тази партия се опитва поне да ръководи.Разбира се в България монархията е някак си как да кажа... почти невъзможна, защото ако трябва Симеон II да е монарх някак си не знам дали ще се получи. А друг претендент за монарх няма.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Знамето ти е на руската монархия. Има ли причина?

 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  "съдии – а те надзирават валидността на изборите"

  Валидността на изборите се "надзирава" (както и у нас) от полската ЦИК.
  А според полския Избирателен закон, трима от членовете на ЦИК се избират от управляващата партия, и четирима от опозицията. Толкова за партийните назначения в ЦИК, сами преценете дали 3 е по-голямо от 4, както излиза според хард либералната агитка?

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#18] от "hope":
  Много от заболяванията сполетяват хората независимо от начина на живот, който водят. Всичко е повече генетика, отколкото начин на живот.
  Дори най-здравословният начин на живот не може да предотврати тежки заболявания, например рак.
  Процентът на безплодните двойки се увеличава поради по-късната възраст на желаещите да родят дете. Сега двойките започват опитите си за забременяване дори над 35 годишна възраст на жената. Едно, че шансовете за бременност намаляват и второ, че единият от партньорите може да се разболее.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Тях поне в корупция с такива размери, като тези в България, не могат да ги обвинят.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Тях поне в корупция с такива размери, като тези в България, не могат да ги обвинят.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Ама както виждаш - са без шапка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK