Научен проект с участие на българка спечели близо 10 млн. евро финансиране от ЕС

Доц. д-р Анелия Касабова.

© Европейска комисия в България

Доц. д-р Анелия Касабова.Научен проект с българско участие спечели близо 10 млн. евро финансиране от ЕС, съобщиха от представителството на Европейската комисия в София.


Доц. д-р Анелия Касабова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките заедно с още трима свои чуждестранни колеги печели финансиране в рамките на програмата на ЕС за изследвания и иновации "Хоризонт 2020".


Проектът "Европейският Левиатан": наследството на следвоенната медицина и общото благо" ще получи над 9.9 милиона евро безвъзмездна помощ в рамките на 6 години. Учените ще се занимават с многопластово изследване на медицината, която разглеждат като социално, политически, икономически, технологично и културно обусловена.
Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ) отпусна финансиране за общо 37 изследователски групи от ЕС на стойност 363 милиона евро. Те ще позволят на върховите изследователи да натрупат допълнителни умения, знания и ресурси в рамките на конкретни изследователски проекти. Получилите финансирането ще имат възможността да се справят с някои от най-сложните изследователски проблеми, често обхващащи няколко научни дисциплини.


Проектите включват 126 главни изследователи, които ще работят в 95 университета и изследователски центрове в 20 страни в рамките на и отвъд Европейското изследователско пространство.


Осем изследователски групи ще включват един главен изследовател, работещ в Съединените американски щати. Най-разпространените места са Германия (включена в 20 проекта), Обединеното кралство (12) и Франция (11). Жените представляват 24% от получаващите паричната помощ и ще участват в 21 от общо 37 проекта.


Финансирането от ЕС ще спомогне за откриването на почти 1000 работни места за притежателите на следдокторски степени, докторанти и други служители в изследователските екипи. Европейският съвет за научни изследвания, основан от Европейския съюз през 2007 г., е първата европейска организация за финансиране на отличени изследователски проекти.


Всяка година съветът избира и финансира най-добрите и иновативни изследователи от всякаква националност и възраст да осъществят проекти на територията на Европа. До момента ЕСНИ е финансирал повече от 9000 водещи изследователи в различни етапи от тяхната кариера и над 50 000 учени със следдокторска степен, докторанти и друг персонал, работещ в техните изследователски екипи.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Проектът "Европейският Левиатан": наследството на следвоенната медицина и общото благо" ще получи над 9.9 милиона евро безвъзмездна помощ в рамките на 6 години. Учените ще се занимават с многопластово изследване на медицината, която разглеждат като социално, политически, икономически, технологично и културно обусловена.

  Пари на вятъра. Ще напишат няколко публикации дето ще ги прочетат има няма 1000 човека и до там.

 2. 2 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Хубаво, получени са доста добри пари за изследователски проект. Но темата за мен е близко до безмислена. Отново се доказва стария анекдот сред учените, не е важно какво пишеш, а с кого го пишеш. Аз например мога да дам пример с друга българка, която преди месец получи грант за 4.1 млн долара по въпроси, свързани непосредствено с човешкото здраве и репродуктивната имунология. Професор в Харвард, световно известен учен в изследванията в микробиологията, със собствена голяма лаборатория, ама разбира се в българските медии за големите български учени в чужбина и дума няма да чуете. Виж с имената на фолклористи, пластични магьосници, социолози, културулози, психолози и изследователи на чушкопека българските медии жонглират всекидневно и неуморно.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Това е добро и е по темата как точно работи днешната медицина в социален, политически, икономически, технологичен, културен и медиен аспект. :)


  Пациент в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.
  Лекарят в Зимбабве: А бе, това е някаква хуйня! А какво сте правили?
  Пациентът: Ебах гъски.
  Докторът: Значи имате гъша хуйня!
  Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)
  Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша хуйня.

  Пресслужбата на Министерството н
  а здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша хуйня.

  Журналист (записва си): Гъшата хуйня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.

  Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша хуйня.

  ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша хуйня" покосява населението на Зимбабве.

  Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.

  Научно светило А: Да, гъшата хуйня не е известна на науката - и в това е основната и заплаха.

  Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша хуйня.

  Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата хуйня вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ негър с гъска под мишница.

  Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!

  Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша хуйня е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.

  Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.

  Собствениците на ферми за гъски: Вие к'во, да не сте обезумели? (красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)

  Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!

  Фармацевтична компания Хофман Ла-Гуш: Единственото спасение за всички, заразени с гъша хуйня, както и за тези, които са здрави, но се страхуват да не се заразят, е нашето ново лекарство "Г-Хуйнифлу". Пие се минимум три месеца по 5 таблетки на ден. Страничните ефекти включват гадене, повръщане, опадане на косата, ноктите и зъбите, гърчове, припадъци и снижаване на IQ-то с около 30, но се наблюдават само в 75% от случаите. Ако след започване на курс с медикамента се появят някои от изброените симптоми, не прекъсвайте лечението си, а се обърнете към регионалния ни дистрибутор за други наши медикаменти, с които да се излекувате и от тях. За Ваше улеснение търговските ни и рекламни центрове в целия свят са обозначени със знак "червен кръст", а дистрибуторите ни носят бели униформени престилки.

  Фармацевтична компания Гушайзер: Току-що създадохме първата и единствена ваксина, способна да предпази населението от гъша хуйня. Препоръчваме незабавна задължителна имунизация на цялото население.

  Правителството: За предотвратяване на епидемията от гъша хуйня въвеждаме задължителна ваксинация на цялото население!

  Еко-активист: Ваксината срещу гъша хуйня предизвиква слабоумие, аутизъм, паркинсонова болест, припадъци, гърчове или смърт в 90% от случаите! Отказвам да ваксинирам децата си! (самозапалва се публично в знак на протест)

  Фармацевтична компания Гушайзер: Това са долни инсинуации на некомпетентни лица с крайни анархистични убеждения. Ние внимателно тествахме ваксината върху група от доброволци - осъдени на смърт цветнокожи серийни убийци. При нито един от тях след ваксинирането не е отчетено намаление на способностите да свирят на арфа, да решават частни диференциални уравнения и да изпитват съчувствие и състрадание към беззащитни животни. Следователно нашата ваксина е абсолютно безопасна и безвредна!

  Правителството (след 55-тия самозапалил се протестиращ еко-активист): Хората имат демократично право да решават сами дали да ваксинират децата си, или не. За предотвратяване на епидемия сред ваксинираните деца, забраняваме на всички неваксинирани да посещават детски градини, училища, кина, театри и да пътуват с градския транспорт. Задължаваме всеки, който не е ваксиниран, да носи на една от ръцете си лента с изображение на оцветена в жълто гъска с размер, не по-малък от 15 см.

  Интернет-обществото: В началото на всеки медицински форум модераторите въвеждат важна тема : "Ако за пореден път някой се опита да убеди хората в този форум, че ваксината срещу гъша хуйня е опасна за здравето и живота на хората, а вирусът на гъшата хуйня е безвреден, ще бъде баннат без предупреждение!"

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Браво на жената, естествено. Макар истинският въпрос е как се харчат последните милиони от онези стотина милиарда. Сигурно си има комисар и стотици под комисари да контролират. Тъй че сичко е наред, бизнесът да му мисли за економическия растеж

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  За медицина пари няма, но за критична деконструкция на медицината ще се намерят.

  А още когато работех в немски университет си знаех, че пари за наука се търсят само от немската фондация за научни изследвания. Дублиращите европейски структури харчат пари на вятъра по преценка на някой португалски селянин (или селянка), скътани на топло в Брюксел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2427 Весело

  До коментар [#2] от "GreenEyes":
  "в българските медии за големите български учени в чужбина и дума няма да чуете. Виж с имената на фолклористи, пластични магьосници, социолози, културулози, психолози и изследователи на чушкопека българските медии жонглират всекидневно и неуморно"

  +++++++++++++++++++++++++++

  Преди години по телевизията ни показваха един български физик, в напреднала възраст, койта опровергаваше теорията на Айнщайн.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2427 Весело

  "Учените ще се занимават с многопластово изследване на медицината, която разглеждат като социално, политически, икономически, технологично и културно обусловена."

  Вероятно ще докажат политическата полза за политиците, които обещават безплатната медицина.

  подпис
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Браво на спечелилите. Няма достатъчно данни за да се реши доколно е ефикасно харченето на бюджета и какви са очакваните резултати за такъв бюджет, но фолклористика и здраве...
  Да не би да става дума за влияните на развлечението върху неизлечимо болни пациенти?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Учените ще се занимават с многопластово изследване на медицината, която разглеждат като социално, политически, икономически, технологично и културно обусловена."

  Исусе!

  Winora forever
 10. 10 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Звучи невероятно за какви глупотевини се харчат пари.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Коментарите по темата за сетен път обясняват изостаналостта на България от Европа.

 12. 12 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Браво. 10 милиона за 6 години не звучат като много пари, но зависи между колко хора се разпределят.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Евала баце, да земеш 10 милиона за такава глупост си е умение. Респект

 14. 14 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Не мога да разбера къде е европейското финансиране в областта на високотехнологичните проекти? Например в развитието на "облъчните" компютърни технологии, миграцията на данните, новите комуникационни технологии, т.н. Big Datа и пр. и пр.

 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Весело

  Преди години по телевизията ни показваха един български физик, в напреднала възраст, койта опровергаваше теорията на Айнщайн.
  —цитат от коментар 6 на Иван К


  Той често популяризира "теорията" си и по българските форуми.
  В ютюб е пълно с бисерите му.
  https://www.youtube.com/watch?v=H25q7f5er3c

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Ние , като разберем, че става дума за пари, първо питаме кой, колко ще вземе.

 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Поздравления за финасирането, явно има хора които са преценили, че такова изследване ще бъде полезно.

  Да е за урак на корумепета директори, които с години един циклотрон не могат да изгрдят и само мотат нарочно проекта и изследват виното...но така е като водещият и-тут е сведен до ниво на павилионна наука.

 18. 18 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#2] от "GreenEyes":

  Разни хора, разни критерии, разни ценностни системи...

  Това е едни много престижен грант. И Доц. д-р Анелия Касабова има с какво да се гордее!

  И защото Дневник просто е сложоил press release- а директно, без да положи никакъв труд по контекст и обяснение, ето Ви линк от друго място, от един от другите участници в този проект, може пък да научите нещо ново или интересно :)

  Professor Judit Sandor Receives Prestigious ERC Synergy Grant

  https://www.ceu.edu/article/2019-10-10/professor-judit-sandor-receives-prestigious-erc-synergy-grant

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4275 Весело

  До коментар [#15] от "GreenEyes":

  Тук също е “оборвал” теорията на Айнщайн и редовно отрича изследванията на западни светила и цели дялове във физиката.
  Благодаря за линка!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#18] от "rwn":

  Няма лошо, както казах добри пари за социологично и културологично проучване. Нека се развива жената, това е добре. Както писах и преди, темата е много близо до безмислена, а за тези пари може да се направят страхотни изследвания в реалната медицина и и биология. Успех на целия тим.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 21. 21 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Със съветските другари не успяхме до построим Комунизъма, дано с Европейските да успеем....с това харчене на пари на вятъра.

 22. 22 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 359 Весело

  До коментар [#20] от "GreenEyes":

  Сериозно самочувствие от Ваша страна!
  Браво!
  Щом толкова лесно преценяте безмислените и смислените теми...

 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Вероятно от този проект ще произтекат нови политики в областта на биоетиката и медицинската етика в ЕС. И тези, които обявяват проекта за безсмислен, но живеят в Европа, ще бъдат директно повлияни от политиките, които ще произтекат от резултатите от проучването.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#2] от "GreenEyes":Разни хора, разни критерии, разни ценностни системи... Това е едни много престижен грант. И Доц. д-р Анелия Касабова има с какво да се гордее!И защото Дневник просто е сложоил press release- а директно, без да положи никакъв труд по контекст и обяснение, ето Ви линк от друго място, от един от другите участници в този проект, може пък да научите нещо ново или интересно :)Professor Judit Sandor Receives Prestigious ERC Synergy Granthttps://www.ceu.edu/article/2019-10-10/professor-judit-sandor-receives-prestigious-erc-synergy-grant
  —цитат от коментар 18 на rwn


  Както можеше да се очаква -- кадър на дедо Шори, богато обезщетена за "гоненията". Голяма наука ще падне.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#22] от "rwn":

  Гледай сега как си противоречиш. Първо казваш различни хора, различни интереси, различни мнения, а после се мръщиш, че някой не мисли като теб. Темата е безмислена и е една от онези локумджийски постановки, които, за да се финансират, задължително трябва да звучат грандомански,да се поставят правилните лица като принсипал инвестигейтърс, и да кандидатстват за правилните пари, и чак тогава след финансирането им и изтичане на срока на проекта, да се разбере, че са били още един начин за преливане от пусто в празно и за усвояване на едни пари на данъкоплатците. Аз съм за научни излседвания - фундаментални или приложни, ама не и за алабалистики. Ама след като са ги получили тези пари, както вече на няколко пъти споменах, да им е честито на участниците и нека наистина да се опитат да развият нещо смислено. А дано!

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 26. 26 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesolr":

  В началото и аз бях заинтригуван от хипотезите на Нонински, все пак да се хвърлиш срещу теорията на Айнщайн не е малка работа. После, след като изгледах няколко от неговите презентации в ютюб и най-вече обясненията му в собствената му тема в Сега, разбрах за какво иде реч. Човекът е обиден на университетите, които не го искат вече и е решил да покаже колко е велик, и колко много е сбъркал Айнщайн.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1375 Весело

  Имаше едно английско филмче за едни градски пияндурници, дето направиха същата работа. Ходиха без пари по цяла Европа - танцов състав, фестивал. Смешка пълна.
  Значи за повече от 20 години политиката на ЕС грам не е мръднала във тази област.
  И после да не ги подиграваме зелките, а? Дават едни пари - но после никой не се интересува от ефетката ;-)

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#25] от "GreenEyes":

  На интересни места съзирате противоречие!

  Точно така, различни хора, различни интереси. Но къде точно виждате да се мръщя? Няма такова нещо!

  Забавно ми е колко лесно преценяте нещо за безмислено. Ето това ми е забавно, тоест, съвсем обратно е на мръщене :)

  Аз не мога да си позволя да правя такива категорични оценки. Но Вие явно можете. Затова и ви написах Браво! Аз по-скоро ви се възхищавам!

  Наистина е впечтляващо, как толкова лесно в очевидно далечна от вас област сте толкова категоричен за смисъл и безмислие...

  Бъдете здрав!


 29. 29 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#28] от "rwn":

  А откъде знаеш, че тази област е далеч от мен? И да кажем, че е така - "областта е далеч от мен". След като ми постна линк, попрочетох още за темата и още повече се убедих, че не заслужава тези пари. Вече поясних и как се получават пари за алабалистики - има си начини и аз ги описах вече. Ама след като са ги получили, браво и успех!

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#29] от "GreenEyes":

  "След като ми постна линк, попрочетох още за темата и още повече се убедих, че не заслужава тези пари. "

  Брях, как EU е пропуснал да покани такъв изявен представител на Дънинг-Кругър ефекта да оценява предложенията. Да се надяваме, че заинтересованите лица четат тук и ще те поканят в комитета догодина. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Баси за какви простотии дават пари. Верно тъпи зелки...
  И после се вайкат, че ЕС изостава все повече в истинските и сериозни научни изследвания и технологии..
  Дано поне са дали някое евро наистина за изследвания в медицината.

 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#26] от "GreenEyes":

  Не знам в кои университети в САЩ е преподавал (изобщо преподавал ли е там?), доколкото се сещам живееше в Ню Йорк - града или недалеч от него. Но не знам що за самочувствие трябва да има да тръгне да оспорва теорията на Айнщайн? Както и да е, клипчето беше забавно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#30] от "I":

  Всеки с мнението си. Много ми се иска да използвам твоя любим израз ("квичи, не ми пречиш"), ама някакси не е академично.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 34. 34 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#33] от "GreenEyes":

  "Всеки с мнението си."

  Това е вярно. Само дето твоето мнение не важи, просто защото коментираш неща, за оито нямаш знания. Като те назначат в комисия да избира проекти в област, в която имаш знания, може да даваш оценки.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Тази тема е по-безсмислена от оная при соц-а когато една дама взе докторат на тема "Вариации при съдържанието на орехи в локума"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#35] от "lz2":

  “ Тази тема е по-безсмислена от оная при соц-а когато една дама взе докторат на тема "Вариации при съдържанието на орехи в локума"!”

  По Дискавъри ли го казаха това?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK