Абий Ахмед - миротворецът, който иска да направи Етиопия отново велика

Етиопският премиер Абий Ахмед Али на митинг в Адис Абеба, юни 2018 г.

© Stringer ., Reuters

Етиопският премиер Абий Ахмед Али на митинг в Адис Абеба, юни 2018 г.Изгубихте исляма" не е упрекът, който силният човек в Обединените арабски емирства би искал да чуе. Още по-малко, ако е изречен от 15 години по-млад от него лидер на държава в Африка, която до края на миналия век още се свързваше със световни кампании за борба с масовия глад.


Тъкмо от такъв лидер обаче получил шамар престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Поне според анекдота, който разказва Нобеловият лауреат Абий Ахмед Али. Етиопският премиер, удостоен вчера с наградата за мир, твърди, че когато шейхът предложил ОАЕ да научат етиопците на ислям, му отвърнал: "Нужно ни е бързо да научим арабски бързо, за да разбираме по-добре религията и да ви научим да нея, да я върнем при вас."


Абий едва ли може да докаже това. Но самият факт, че го разказва, издава самочувствието на страна, която вярва, че бъдещето ѝ принадлежи.


Промяна за три месеца
Абий дойде на власт в Етиопия през април 2018 г. след оставка на предшественика си и веднага започна с промените. Трябваха му три месеца, за да договори с Еритрея и президента ѝ Исаяс Афуерки край на десетилетия напрежение. Във войната от 1998-2000 г. (когато в която и той се е сражавал) загинаха десетки хиляди, а споразумението за край на огъня така и не се приложи.


Полети, посолства и пътища започнаха да свързват Адис Абеба и Асмара - столицата, от която Еритрея обяви независимост след дълга война и референдум. Исаяс стана първият ѝ президент и оттогава е несменяем; той премина през войната с Етиопия, която след това остана без излаз на море, и през опита за споразумение между двете държави от 2000 г. за демаркация на границата, което противникът отказваше да прилага.


Абий промени това. Той не просто посети Асмара, а по-късно пътува заедно с Афуерки до Абу Даби (където се срещна с Мохамед бин Зайед и може да е разговарял с него), а продължи да работи за мир в Източна Африка - Еритрея, Сомалия, Кения, Джибути. Включи се и в преговорите между военните и опозицията в Судан и между президента и бившия вицепрезидент в Южен Судан.


Успя в най-подходящия момент да въздейства на репресивен режим, чието пълно незачитане на човешките права, липса на политически свободи и безсрочна казарма (причинила част от еритрейския поток към Европа) стъпиха отчасти на "отбранителната" идентичност - всичко се въртеше около границата.


Абий с еритрейския президент Исаяс Афуерки.

© Tiksa Negeri, Reuters

Абий с еритрейския президент Исаяс Афуерки.


Но не е само войната с Еритрея.


Четиридесет и три годишният Абий е най-младият премиер на континент, където стари лица управляват с десетилетия държавите с най-бързо растящо население на Земята. Сред африканските Етиопия е втората най-населена - с близо 107 млн. души. През 1980 г., няколко години преди репортаж за глада там да подтикне ирландеца Боб Гелдоф да организира "Лайв ейд", там живеят едва 35.4 милиона. Днешното ѝ мюсюлманско население, 40% от общото, е почти колкото на арабските държави в Залива, взети заедно (без Ирак).


Подкрепящи реформите на Абий експерти вярват, че страната с площ почти три пъти колкото Германия, която ще е сред най-населените в света към 2050 г., има шанс да е новият икономически тигър на Африка и да получи престиж, какъвто има през първата половина на 20 в. Тогава Етиопия, която никога не е била колонизирана (и единствено е подложена от Италия на петгодишна окупация), е символ за цяла Африка (а и за чернокожи по света) на борбата за независимост и на усилията за сътрудничество между държавите на континента - в Адис Абеба се ражда организацията, чийто наследник е Африканският съюз.


Бивш офицер от военното разузнаване, син на мюсюлманин и християнка, той се сражава срещу марксисткия режим като тийнейджър. Четвърт век по-късно, през 2015 г., бе преминал през ръководството на агенцията за киберсигурност на Етиопия, бе местен политик и активист в огромния щат Оромо, последва година като министър на науката и технологиите. През 2017 г. стана доктор по философия, а година по-късно - четвъртият премиер на демократична Етиопия, която преди това (до деветдесетте години) бе преминала през състояние на империя (приключила тъкмо заради глада), военна диктатура и социализъм.


Многохиляден митинг на опозиционна група в щата Оромо, която бе забранена до мандата на Абий.

© Reuters

Многохиляден митинг на опозиционна група в щата Оромо, която бе забранена до мандата на Абий.


Държавата с авторитарно управление, силна цензура и закостеняла икономика започна да се отваря към света. Хиляди опозиционни активисти бяха освободени, хиляди други - помилвани, на изгнаници се позволи да се върнат. Икономически реформи и приватизация на неработещи държавни мастодонти преляха и в борба с корупцията, след като той потърси отговорност от огромния военен конгломерат METEC, получил ключови обществени поръчки (като спорен язовир на Нил) за милиарди долари без особени резултати. Потърси търговски излаз за Етиопия към пристанища на някоя от съседните държави - Судан, Еритрея и Джибути. В пристанището на втората държава Абис Абеба купи дял, който ѝ помага да участва в развитието му.


Не му е лесно


Етиопия остава много бедна - с население 13 пъти колкото българското тя има едва с 20% по-голяма икономика, брутният ѝ вътрешен продукт на глава от населението ѝ е под една десета от българския. Икономически ръст от над 10% годишно в последните десетилетия бавно, но сигурно компенсира това; проблемите обаче остават. Над 70% от жителите нямат електричество и Адис Абеба строи огромен язовир на Нил, за който води спорове с Египет.


Партията, която той оглави миналата година - Етиопският народен революционен демократичен фронт - управлява с железен юмрук от почти три десетилетия, и от последните избори през 2015 г. държи всички 546 места в парламента. Реформите на Абий още повече усложниха нещата. Някои в партията го обвиняват, че преобразява политиката твърде бързо, без да се съобразява със статуквото.


Важна се оказа и промяната в етническия баланс - Абий е от най-голямата група, която дълги години бе маргинализирана и бе в центъра на протестите три години преди той да дойде на власт. Етническият федерализъм, системата на щати на базата на етнически групи в Етиопия, също се оказа на прицел на Абий в момент, когато либерализацията извади на показ напрежение между отделните групи и над 2.5 млн. души бяха принудени да напуснат домовете си.


Абий Ахмед - миротворецът, който иска да направи Етиопия отново велика

© Tiksa Negeri, Reuters


Миналаната година на експлозия на митинг в негова подкрепа загинаха двама души, а негови съюзници във властта на щата Амара бяха убити при опит за местен преврат.


Така, както и в много други години, към Нобеловия комитет имаше критики, че лауреатът и бивш миротворец на ООН в Руанда твърде рано е получил наградата. Отварянето с Еритрея, особено в спорни гранични райони, не върви гладко, а и еритрейският президент Исаяс не е особено склонен да либерализира страната си.


Етиопската демокрация все още е само мечта за много от жителите. Гласуването догодина обаче може да им помогне да променят много - ако Абий им позволи. Остава да се види дали ще го направи, но поне го обещава - твърди, че изборите ще са многопартийни.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  Ахмед открадна Нобела на Тунбергерицата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Щом не е Америка -- може. А Етиопия всъщност кога е била велика?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Арабите не спират да се опитват, да си продават мръсния ислям, на бедните негри.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":
  Една от малкото държави, която не е била реално колонизирана...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Баси ма--а, тези от почти чисто християнска страна за две-три десетилетия станаха страна с 40 процента мюсюлмани. Направо не е истина.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Начи като искаш да направиш Етопия велика получаваш нобел. :)

  Като искаш да направиш Америка велика отново ти викат расист. :)

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Абий Ахмед е заслужил да бъде пример в Африка и нобеловата награда е точно на мястото си. Най старата независима държава в Африка отново става пример за съседите си. Дано навлизащият ислям не я съсипе.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Весело

  Така, както много години, към Нобеловия комитет имаше критики, че лауреатът и бивш миротворец на ООН в Руанда твърде рано е получил наградата.
  *
  Защо да е рано, да не би на Барак Хюсеин Обама да не му я дадоха веднага, след като беше избран и преди да беше направил каквото и да било.
  И номинацията на Гретето беше пълна идиотщина така, че на когото и друг да я бяха дали все е по-добре.

 9. 9 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това е наистина много активен политик с визия. Баща му е мюсюлманин с няколко жени, майка му - православна християнка, а той е християнин-петдесятник.

  Когато човек има визия и желае добро, той може да надскочи местните културни предразсъдъци.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Успех на Етиопия! Дано обаче да не се наложи да им завиждаме...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Пратете им нашия обонго, той е още по-голям миротворец и ще ги научи и на стабилност.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално
 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Свинчуга":

  Радан ли?!Да им е Знаме??

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Свинчуга":

  Радан ли?!Да им е Знаме??

 15. 15 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Начи като искаш да направиш Етопия велика получаваш нобел. :)Като искаш да направиш Америка велика отново ти викат расист. :)
  —цитат от коментар 6 на realguru


  Aмерика няма нужда от оранжеви клоуни за да е велика. Перифразирам покойния Джон Маккейн, мир на праха му. Той беше един от тези които я направиха велика. Орангото само у срами.

 16. 16 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Така, както много години, към Нобеловия комитет имаше критики, че лауреатът и бивш миротворец на ООН в Руанда твърде рано е получил наградата. *Защо да е рано, да не би на Барак Хюсеин Обама да не му я дадоха веднага, след като беше избран и преди да беше направил каквото и да било.И номинацията на Гретето беше пълна идиотщина така, че на когото и друг да я бяха дали все е по-добре.
  —цитат от коментар 8 на pamela


  Даването на нобела на Обонго беше гавра със всички предишни носители на наградата. Дадоха му я без да си мръдне пръста за нещо.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":Една от малкото държави, която не е била реално колонизирана...
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Така е, обаче е почти същата кочина като останалите дето са били колонизирани. Но в момента ултра-левите медии ни пробутват тезата, че ако ги нямало колонизаторите щели сега да бъдат много напред. И демек белите са виновни за мизерията в Африка, щото ги били колонизирали и им изсмукали ресурсите. :)

  Като им кажеш има 1-2 държави дето не са били колонизирали, що те не са прогресирали и са почва едно мигане на парцали. :)

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Етиопците вървят напред към демокрация, ние назад към диктатура.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Етиопците вървят напред към демокрация, ние назад към диктатура.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  В Африка такива са от ден до пладне. След някое време, я ще стане преврат, я ще се бетонира някой да управлява 10-20 год като повечето африкански страни. Я ще се нацепи на региони.

 20. 20 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  И бай Дончо ли? Японският премиер Шиндзо Абе го беше номинирал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK