Сърбия и Китай - хроника на едно "стоманено приятелство"

Китайски и сръбски полицаи на Площада на републиката в центъра на Белград.

© Reuters

Китайски и сръбски полицаи на Площада на републиката в центъра на Белград.Когато през 2015 г. дете умира, блъснато от кола в Белград, сръбската полиция прекарва два месеца в опит да открие извършителя. Установява, че той е в Китай и праща негови снимки на колегите си в азиатската държава. Шофьорът е арестуван за три дни.


Четири години по-късно китайски полицаи за пръв път патрулираха със сръбските в Белград. Би било дребен детайл, ако не бе подплатен със започналата доставка на стотици камери, посещения на най-високо китайско ниво и инвестициии и заеми за милиарди евро. Сред общото източноевропейско разочарование от работата с Пекин Белград се откроява, а и президентът Александър Вучич не се свени да облече разликата в думи. На церемония за 70-годишнината на Китайската народна република в Белград - 10 дни преди самия юбилей - той заяви, че Китай "няма по-надежден партньор и по-искрен приятел."


Докато светът все повече осъзнава, че втората свръхсила от известно време се казва Китай, азиатският гигант вече е сред желаните партньори на редица държави, търсещи врата към просперитета. А на Балканите най-добрият пример е не в България, която често говори за китайски инвестиции. Той е само на 59 км западно от София.
Опасен ли е желаният партньор, какво е влиянието му върху слабите демокрации и как точно Сърбия се оказа обвързана с Китай в "стоманено приятелство"? "Дневник" обобщи историята на тази връзка и потърси експерти, за да намери отговора.


Все по-близки


Сърбия и Китай работят заедно от години и не Вучич, обвиняван от опозицията, медии и активисти в посегателства срещу сръбската демокрация (заплашена според тях и от Пекин), е причината за това.


Историята започна през 2009 г., когато премиер бе Мирко Цветкович, а президент - Борис Тадич, със споразумение за стратегическо партньорство и Меморандум за сътрудничество между вътрешното министерство в Белград и това за обществената сигурност в Пекин. Последва меморандум за проекта "Безопасен град" с технологичния гитант "Хуауей" и за взаимодействие на компанията със сръбски образователни институции. Наскоро "Хуауей" пое още една задача - инфраструктура за широколентов интернет по сръбските магистрали. В ход е и доставката на над 1000 наблюдателни камери - в Белград и другаде (властите не споделиха локацията, но сръбски медии го направиха). Китай е страна, чиито камери с възможности за лицево разпознаване (няколкостотин хиляди из страната) се използват за засилен контрол над гражданите; но само с цел спазване на закона, твърдят властите в Пекин.


За тези десет години пари и проекти потекоха от втората най-голяма икономика към Сърбия. Китайската корпорация China Road and Bridge Corporation (строител на спорен мост в Хърватия и магистрала в Черна гора), с финансиране от Exim Bank, изгради мост над река Дунав в Белград. Китайски е и проектът (за над 2 млрд. долара) за жп трасе между Белград и Будапеща, предизвикало съпротивата на Брюксел заради нарушения на законодателството за обществени поръчки унгарска страна.


Лидерите на Сърбия и Китай - Вучич и президента Си Цзинпин - размениха посещения през 2016 и 2018 г. Оттогава китайски компании спасиха от фалит две сръбски (стоманолеярната "Железара Смедерево" и РТБ "Бор") с 10 хил. служители, сръбски институции подписаха договори за доставка на китайска военна техника. В Зренянин, Войводина, Shandong Linglong Tire Co ще изгради фабрика за гуми. Само преди седмици Китай дари военна техника, която, според министъра на отбраната Александър Вулин, се оценява на милиони евро. Малко по-рано в Белград бе и членът на Политбюро към Централния комитет на комунистическата партия Мън Дзиенджу и двете страни си обещаха да продължат сътрудничеството.Според сръбския министър на инфраструктурата Зорана Михайлович общата сума на инвестиционното финансиране и заемите от Китай възлиза на около 5 млрд. евро и ще има още. Други представители на властта изтъкват, че Пекин също печели от това, тъй като Сърбия географски е важна брънка от проекта "Един пояс, един път" и свързва управляваното от китайска компания пристанище в Пирея, Гърция, с централна Европа. Задълбочаващите се връзки (и визовата либерализация отпреди две години) водят със себе си не само политици и предприемачи, а и поток от китайски туристи - именно на тях трябва да помагат полицаите от азиатската държава по думите на посланика на Пекин в Белград.


Това партньорство "се базира на конкретни доводи и няма много пространство за неискреност," казва асистентът в Белградския фонд за върховни постижения в политиката и Белградския форум за сигурност Стефан Владисавлев, попитан дали Вучич говори сериозно за близостта с Китай. Заради всички ползи за икономиката "китайското присъствие се оценява високо... както от политическите елити, така и от широката публика," смята политологът. Затова думите на президента "може да не са далеч от истината."


На друго мнение е Вук Вуксанович, изследовател от London School of Economics, работил и в сръбското външно министерство. Президентът "обича да говори с хиперболи за дейността си и дейността на правителството" и това е замислено "като похвала за китайските партньори, но и като форма на самореклама пред собствените избиратели," обяснява той. Същевременно, "ако човек се вгледа в малкия ѝ размер, (Сърбия) е получила непропорционално голямо китайско внимание и финансови ресурси."


"Твърде голям, за да бъде игнориран"


С тези непропорционални ресурси Пекин жъне успехи сред сръбското общество. Проучване от миналата година показа, че Сърбия е сред държавите, където мнозина гледат на Русия и Китай като водещи инвеститори, докато в действителност тази роля е на европейски страни.


В скорошна публикация Вуксанович отбелязва, че непознанието и неразбирането на Китайската комунистическа партия също подпомагат изграждането на връзката, особено докато в сръбското общество има малко информация както за условията на сделките, така и за начините, по които партията упражнява влияние в чужбина и ограниченото, филтрирано медийно отразяване.


Защо обаче самите известни с прагматизма си сръбски власти, които също не познават добре партията и имат сравнително малък опит с Пекин, се впуснаха в това приключение?


"Китай стана твърде голям, за да го игнорира който и да било," обяснява за "Дневник" Вуксанович. "Сърбия не е изключение и китайските пари са възможност, която Сърбия чувства, че не може да откаже, при липса на по-добра алтернатива." Ако се оставят настрана идеологическите разлики между лидерите Тито и Мао Дзедун по време на комунизма, "няма история на враждебност" между тях, а Китай е твърде далеч, за да заплашва сигурността. Ако се добавят болезнените спомени на сръбския елит от 90-те, това обяснява защо възходът на Китай изглежда като "процес, в който Сърбия ще има по-изгодна международна среда, за да защити интересите си."


Китайското посолство вдига знамето си за пръв път след бомбардировките на НАТО в Белград, 16 май 1999 г.<br /><br />Пекин гради културен център на мястото на посолството. Двайсет години по-късно, на церемонията за юбилея на партията Вучич, който е сред употребяващите фразата "стоманено приятелство" припомни, че Китай не е затворил посолството си след ударите и Белград никога няма да забрави това. Той дори намеси Китай в краткия списък с традиционните връзки, с които чужди наблюдатели обичайно описват Сърбия: "Гордеем се с приятелството с Китай, както и с европейския си път и приятелството с Русия и с останалите си приятели."

© Associated Press

Китайското посолство вдига знамето си за пръв път след бомбардировките на НАТО в Белград, 16 май 1999 г.


Пекин гради културен център на мястото на посолството. Двайсет години по-късно, на церемонията за юбилея на партията Вучич, който е сред употребяващите фразата "стоманено приятелство" припомни, че Китай не е затворил посолството си след ударите и Белград никога няма да забрави това. Той дори намеси Китай в краткия списък с традиционните връзки, с които чужди наблюдатели обичайно описват Сърбия: "Гордеем се с приятелството с Китай, както и с европейския си път и приятелството с Русия и с останалите си приятели."


Може ли обаче "стоманеното приятелство" да стане "стоманена хватка"?


Сърбия между Замбия и Шри Ланка


Притеснените от Китай експерти и журналисти твърдят, че сръбската демокрация вече страда: например китайски компании получават задачи без обществени поръчки, при непрозрачни условия – а страна, кандидатстваща за ЕС, може само да пострада от сътрудничество с толкова недемократична държава. В тайнственост са обвити и споразумения като това за сътрудничеството в сигурността между Пекин и Белград и то е поредният случай, в който липсата на информация повдига въпроси. Това не е изненада – същото се случи и с други, несвързани с Китай, проекти като "Белград на вода" или сделката за "Ер Сърбия". Важни позиции в индустрията може да се окажат в китайски ръце.


Злоупотребата с новите системи за сигурност и камерите за видеонаблюдение и – не на последно място – рисковете за сигурността, които някои западни експерти и правителства виждат от работата с "Хуауей" - също са фактор. Тези критици посочват прецеденти. Правителствата в африкански и латиноамерикански държави, които вече работят с Китай и получават доставки на високи технологии, често са обект на нападки, че ги използват, за да потъпкват права и свободи. Замбия често е посочвана като пример за крайност. Тя впрочем работи със санкцонираната от САЩ "Хиквижън" - един от лидерите в наблюдението с лицево разпознаване, доставящ оборудване и в китайския автономен район Синцзян за следене на мюсюлманското население. В Сърбия обаче големият партньор се нарича "Хуауей" и във вече сваления от сайта му проект "Безопасен град" (договорен през 2014 г.) се посочват като цели намаляване на престъпността, по-бързи разследвания и арести. Според описанието компанията е нетърпелива да помогне нейните технологии да подобрят работата на сръбските правоохранителни органи.


Притеснените от финансова зависимост сочат към съседна, но и доста по-малка, Черна гора или към Шри Ланка, попаднала в дългов капан заради твърде големите инвестиции от китайски банки в обществено значими проекти.


Сръбският премиер (към момента на снимката) Александър Вучич с китайския си колега Ли Къцян в Пекин, 2015 г.

© Associated Press

Сръбският премиер (към момента на снимката) Александър Вучич с китайския си колега Ли Къцян в Пекин, 2015 г.


Поддръжниците, обратно, твърдят, че всички китайски инвестиции стриктно се наблюдават от държавни агенции и че сръбските власти добре знаят какво правят. Като пример те посочват, че сърбите, изглежда, са поставили условие част от работниците и материалите за инфраструктурните проекти да са местни, а не китайски; това се случва и допълнително помага на сръбската икономика. Освен това китайските инвестиции носят ползи в политически план - те дават на правителството аргумента, че е привлякло капитали, спасило работни места или дори отворило нови икономически възможности.


Шриланкийски или замбийски сценарий? Според Вук Вуксанович "вторият вече е възможност, докато първият остава дългосрочен риск за Сърбия", зависещ "от капацитета на сръбската икономика". Китай вече вреди на демокрацията в Сърбия, смята той. "Упадъкът на сръбската демокрация е основно продукт на местни обстоятелства и местни партньори... (но) Китай се възползва и директо подпомага," казва той. От една страна за Пекин е добре, че няма правни механизми за наблюдение на проектите, както и фактът, че е нуен само един властов център за одобряване на общите проекти. От друга китайското финансиране работи в полза на елита пред избирателите му.


Стефан Владисавлев е на друго мнение. Според "няма голям шанс" за тези варианти. Сръбската икономика е достатъчно развита, за да избегне дългова хватка. Камерите на "Хуауей" и "умните" проекти може да будят тревога, но "не Китай и китайските компании са тези, които могат да бъдат винени, ако се злоупотреби" с тях; отговорността би била само за сметка на вътрешното министерство.


Къде е Европа (и къде - Сърбия)


Сърбия може да е особен геополитически случай на Западните Балкани - Белград обичайно не гледа само в една посока - но въпросът за големите сили, все по-интересуващи се от региона, за кратко изплува миналата година покрай българското европредседателство. Тогава премиерът Бойко Борисов предупреди, че чужди (не в ЕС) сили - от Русия и Саудитска Арабия до Турция и Китай - имат все по-голямо влияние в съюза; нещо, което Берлин и Париж знаеха, но към което по-рано не проявяваха голям интерес, не и в годините на "умората от разширяването" на приключващата работа Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер.


На тази снимка от 2012 г. са тогавашният сръбски президент Томислав Николис и председателят на Общото събрание на ООН Вук Йеремич (също бивш външен министър на Сърбия) в Ню Йорк. Николич днес <a href="http://www.knsrk.gov.rs/lat/index.php?fbclid=IwAR0QsU_UunvzROSHqNclXGqinRMO3Ria0kiLm7oD7rDuWlT_uK1ls7t7G1Y" target="_blank">ръководи</a> Канцеларията на националния съвет за координация в сътрудничеството с Русия и Китай, а Йеремич <a href="https://www.cirsd.org/en/" target="_blank">оглавява</a> изследователски център, в чийто борд е бивш член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, <a href="https://www.cirsd.org/en/leadership/board/he-mr-li-wei" target="_blank">оглавявал</a> и институт за проучвания към китайското правителство.

© Associated Press

На тази снимка от 2012 г. са тогавашният сръбски президент Томислав Николис и председателят на Общото събрание на ООН Вук Йеремич (също бивш външен министър на Сърбия) в Ню Йорк. Николич днес ръководи Канцеларията на националния съвет за координация в сътрудничеството с Русия и Китай, а Йеремич оглавява изследователски център, в чийто борд е бивш член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, оглавявал и институт за проучвания към китайското правителство.


"Европейският съюз носи известна отговорност за ситуацията, тъй като именно липсата на внимание (от него), бездействието му и вглеждането в себе си" са частична причина за "стратегическия вакуум, позволил Китай и другите играчи да навлязат," смята Вук Вуксанович. Остава отворен въпросът, който може да е предизвикателтво - как ЕС и страните членки ще приемат разрастващите се сръбско-китайски отношения. Същевременно "ЕС е в по-малка степен фактор за преценката в Сърбия, тъй като те знаят, че членството няма да е реалистична опция много дълго време."


Според Стефан Владисавлев Китай не представлява проблем за бъдещето на евроинтеграцията - обратно, липсата на конкретна дата и вътрешните трудности на ЕС, заедно с критиката към демокрацията в Сърбия и други балкански държави, направиха бъдещето на евроинтеграцията им по-малко сигурно от всякога. "Това създаде пространство за нови актьори. Китай е един от тях." Затова не може да се каже, че "силното партньорство с Китай ще отдалечи Сърбия от Европейския съюз", а че "силното партньорство с Китай може да е само последица от бавна и несигурна евроинтеграция."


"Има много притеснения, че Китай ще окаже лошо влияние на тези страни и ще направи евроинтеграцията им дори по-трудна," казва Владисавлев. Според него обаче "единственият начин да се повлияе на една страна е да се използват слабите ѝ институции" - сръбските могат да се повлияят, ако са слаби, "а един от начините да се подсилят е по пътя на евроинтеграцията."


Докато Европейският съюз води вътрешни дебати за подхода си, Китай и Сърбия може все по-често да говорят за "искреното" си, "стоманено" приятелство. Белград и Пекин действително се нуждаят един от друг.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Запада иска да има "запазени територии" ,които да контролира и да цоца ресурс оттам.

  Като се кояви конкуренция започва да квичи като ненормален че други се опитват да печелят на неговата препикана територия.

  Защо не си свалят цените на труда в САЩ, АНглия , Германи до равнището на заплатите в Китай - 500 долара за да са конкурентни?

  Оядоха се и оставят голям "въглероден отпечатък" Западняците, а искат да са конкурентни !

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Весело

  " "Сърбия не е изключение и китайските пари са възможност, която Сърбия чувства, че не може да откаже, при липса на по-добра алтернатива.""

  Сърбите не подозират колко са прави ! Наистина с Китай не могат да откажат нищо, дори новите си зависимости от неговите инвестиции, които излизат солено на всяка държава, решила че това ще и помогне особено в борбата срещу лошия Запад ! Когато щракне капана онбаче е късно за отговор " НЕ"......

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Сътрудничеството започва от времето, когато Китай подкрепи Сърбия срещу бомбардировките на НАТО, американците им целнаха посолството, а китайците помогнаха на сърбите да целнат един стелт. Иначе широката публика много обича китайци, има ги за подчовеци.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Весело

  " "ЕС е в по-малка степен фактор за преценката в Сърбия, тъй като те знаят, че членството няма да е реалистична опция много дълго време.""

  Естествено, че бленуваното членство в ЕС не е реалистична опция, особено след като Сърбия избра да стане част от евразийското пространство....Сърбите още си мечтаят за миналото си като федерация - хем комунисти, хем пътуват безвизово до всяка точка на западна Европа.....

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 569 Неутрално

  За сърбите Китай е възможност, която съвсем нормално те използват... друг е въпросът за стратегическата целесъобразност на това?! Прекалено много инициативи, които противоречат на общата европейска стратегия ги отдалечават все повече от общността, но явно това им е скъпо наследство от Югославия и последвалите грешки...

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  В крайна сметка сърбите трябва да си преценят китайски комунизъм по руски тип ли ще правят или ще се присъединят към ЕС , което няма как да стане с червена диктатура .

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  Китай не прави подаръци (както ЕС прави и всре още е най-голям в тази си част), Китай прави не винаги икономически изгодни проекти, платени и гарантирани от правителството на Сърбия срещу заеми при непазарани и непрозрачни условия.
  После фалиралите стават "собственост" на Китай :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Весело

  " Сръбската икономика е достатъчно развита, за да избегне дългова хватка. Камерите на "Хуауей" и "умните" проекти може да будят тревога, но "не Китай и китайските компании са тези, които могат да бъдат винени, ако се злоупотреби" с тях; отговорността би била само за сметка на вътрешното министерство."

  За Сърбия не знам, у нас такова нещо като отговорност от страна на министерство не се е чуло. За външно пък да не говорим ! Така че остава дълговата китайска хватка върху сръбската икономика и утехата, че поне е от " комунистическа държава" ! е, успех на комшиите с новата азиатска дружба !

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Весело

  На српскиот терен започва да става весело.

  Двете НАЙ-ГОЛЕМИ КОРУПЦИОННИ икономики се сблъскаха челно в Сърбия.

  Опитите на Русия да прикотка Сърбия в своята орбита,

  се сблъскаха челно с ГОЛЕМИЯТ БРАТ КИТАЙ.

  ПОРАЖЕНИЕТО НА РУСИЯ в сблъсъка с Китай е ПРЕДИЗВЕСТЕНО.

  Това си има своите добри страни.

  Справка - АЛБАНИЯ.

  Заиграването на АЛБАНИЯ с Китай доведе до там, че АЛБАНЦИТЕ

  НЕНАВИЖДАТ РУСИЯ и държанката й СЪРБИЯ, и в центъра на Тирана

  има ОГРОМНИ ЧЕТИРИ СИНИ БУКВИ - Н А Т О

  И със Сърбийката ще стане тъй.....ха-хаааааа

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#5] от "bosev.asen":

  Егати еврочиновническия пост. Все едно Мария Габриел го е писала...

  А по темата... Девирсефикация

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Сърбия води войни, яде бомбардировки от НАТО, не е в ЕС ... и пак е по-добре от нас

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Наблюдавайте какво стана със скандала с мениджъра на НБА заради Китай и си правете сметка как същото ще започне да се случва на държавно ниво.
  Накрая всички ще мълчат и козируват, защото музиката отдавна е платена...

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Весело

  Сърбия води войни, яде бомбардировки от НАТО, не е в ЕС ... и пак е по-добре от нас
  —цитат от коментар 11 на dark'star


  Е те точно тая ОПОРКА я изтъркахте от повтаряне.

  Айде бегай икономически емигрант - щеш в Цариброд, щеш в Пирот, щеш в Ниш...

  Такъв живот и в Ломско или в Краводер нЕма да намериш.......

  Ха-хааааааа

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "... китайските пари са възможност, която Сърбия чувства, че не може да откаже, при липса на по-добра алтернатива."

  Възниква въпросът защо ЕС не е създал тази по-добра алтернатива ( също и за БГ- в светлината на завода на VW в "демократична"(сарказъм) Турция ) ?
  На втори план е и отколешния въпрос защо въобще бе угоен тоталитарен Китай, който е винаги против всички международни инициативи на (уж-) колективния Запад ?!

 15. 15 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Не говори общи приказки, познавам твърде много хора от бивша Югославия.Срандартът им беше пъти над нашия, сега нашият е по-висок ( Словения и Хърватска ги изключвам) . Това го казват те, не аз.

 16. 16 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "поток от китайски туристи - именно на тях трябва да помагат полицаите от азиатската държава по думите на посланика на Пекин в Белград"

  Е, поне разбрах що за чудо е китайската полиция. Нещо като туристически "Червен кръст" или като нашите "информационни центрове" в градовете с по-голям туристически поток. Хуманно, наистина...

 17. 17 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Весело

  Сътрудничеството започва от времето, когато Китай подкрепи Сърбия срещу бомбардировките на НАТО, американците им целнаха посолството, а китайците помогнаха на сърбите да целнат един стелт. Иначе широката публика много обича китайци, има ги за подчовеци.
  —цитат от коментар 3 на uq


  Глупости! Тия спорове за свръхчовеци и подчовеци - от трудовете на Ницше през идеологията, разработена от Клагес и Боймлер за приятеля им Шикългрубер, та чак до романите на Ремарк, отдавна са си намерили решението. Подчовеци са руснаците, не китайците. "Цурюк, унтерменшен, уьобен зи, бите"! - както им пеят украинците. Пиша ти го с българската клавиатура, защото вероятно си учил английски и няма да си го произнесеш правилно...

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Весело

  Какво толкова!
  Само българите ли да плащат данък Русия и сърбите имат право да плащат данък Китай.

  подпис
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  От това предлагане на продължението на гърба на североизток сърбите никога няма да страдат от маясъл, но ще страдат тепърва от напускането на Разума!!!!
  Неприятен път към евразия им желая!!!

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  равнището на заплатите в Китай - 500 долара
  —цитат от коментар 1 на WWW


  През 2017 средната заплата в Китай е 74318 юани годишно = $ 875 на месец

  https://www.statista.com/statistics/278350/average-annual-salary-of-an-employee-in-china-by-region/

 21. 22 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 815 Весело

  Тов. Вучич ще хване дископатия от скоростно въртене на таза: ту към государя, ту към нефритения инкасатор.
  Иначе бир парче европеец. Остава да му пожелаем крепко здраве и добър тонус на пръстеновидните мускули, ще му трябват. Особено, ако реши да метне и един гюбек към Ердоган ефенди - зер да не се обиди челебията.

 22. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Е,Китай не цоца ресурс,викаш?!В Африка?..

 23. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#3] от "uq":

  За СТЕЛТ-а допринесе късмет и един французин,който предаде н Сърбия маршрута на самолетите.

 24. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Гозамбо, той твоят постинг три пъти колкото статията, бе! Спри да си губиш времето по форумите, и почвай да подготвяш събрани трудове по геополитика, семейно планиране, градоустройство и разни други неща. След като ги издадеш и станеш прочут, ще се хвалим, че сме се надхвърляли задочно с теб...

 25. 26 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Всичко хубаво, обаче безплатен обяд няма! Един ден всичките тези кредити китайците ще си ги поискат, сърбите няма да могат да ги връщат и ще правят каквото им каже Китай, а не ЕС. Така се печели влияние в Европа от външен играч. В политиката приятелства няма.

 26. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  От вас,Бай Таню всеки е по-добре..Сърбия е назад от България,обаче

 27. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Между другото,след мкетата с наред сърбите като имогранти в България.Вече има работещи тук,че и булки,което беше немислимо по Живково време.

 28. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "... а Китай е твърде далеч, за да заплашва сигурността... Може ли обаче "стоманеното приятелство" да стане "стоманена хватка"?"

  Естествено, че може. В днешния свят никой не е твърде далеч. Националната сигурност не е само военна отбрана. Включва икономика, финанси, демография, образование, обществено здраве, идентичност и т.н. В който и аспект да надделее дадена чужда сила, сигурността започва да клони към несигурност.
  Пример - Европа. 50 години спокойно разчита на мощта на САЩ, но в един момент идва Доналд Дък и почва да кряка, че Европа е враг.

 29. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Единствено приятелство с братския американски народ може да е плодотворно.САЩ е радост!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  Всичко хубаво, обаче безплатен обяд няма! Един ден всичките тези кредити китайците ще си ги поискат, сърбите няма да могат да ги връщат и ще правят каквото им каже Китай, а не ЕС. .
  —цитат от коментар 26 на aa1830


  А пък може да направят, каквото направиха албанците.

  Набълбукаха Китай да им дава пари и стоки, и когато трябваше

  да плащат и да връщат кредитите, теглиха на китайците

  една албанска майна и скъсаха всякакви отношения с тях.

  Което не се отрази на Албания никак.....

  И със Сърбия може да се случи същото....

 31. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#14] от "balgariez":

  ЕС и без друго ни помага доста повече, отколкото заслужаваме. Може би не знаеш, но ФВ си е частна корпорация и едва ли ЕС може да му нареди, къде да прави или да не прави заводи. Освен всичко друго, ЕС няма как да налее акъл в главите на българските избиратели. А това е, най-големият проблем...! ;)

  Бивш tww09306483.
 32. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#30] от "Платон Фъшкиев":

  Каква ирония на съдбата, а? Даже и компютъра от който пишеш са го мислили американци. Операционната система и тя... Пък ти си мислеше, че винаги ще има зелени чорапи безплатно и нафта за крадене. :)))

  Бивш tww09306483.
 33. 34 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#30] от "Платон Фъшкиев":Каква ирония на съдбата, а? Даже и компютъра от който пишеш са го мислили американци. Операционната система и тя... Пък ти си мислеше, че винаги ще има зелени чорапи безплатно и нафта за крадене. :)))
  —цитат от коментар 33 на Petleshev


  Компютъра е създаден от Гошо Атанасов!
  Не лъжи, непросветените!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "... а Китай е твърде далеч, за да заплашва сигурността... Може ли обаче "стоманеното приятелство" да стане "стоманена хватка"?"Естествено, че може. В днешния свят никой не е твърде далеч. Националната сигурност не е само военна отбрана. Включва икономика, финанси, демография, образование, обществено здраве, идентичност и т.н. В който и аспект да надделее дадена чужда сила, сигурността започва да клони към несигурност. Пример - Европа. 50 години спокойно разчита на мощта на САЩ, но в един момент идва Доналд Дък и почва да кряка, че Европа е враг.
  —цитат от коментар 29 на tamada


  Плюс, разбира се. Този, който в днешния свят си представя войната само и единствено като хвърляне на огромни маси хора върху немските картечници, докато им свършат патроните или прегреят, въпреки водните охладители, пък и изобщо като серия от въоръжени битки, живее с представите даже не на двадесети, а на деветнадесети век. Старият ми приятел Гозамбо го е описал доста добре. Ако не беше ненадминатият му талант да прави грешни изводи от правилни предпоставки, щях да съм най-големият му фен.

 35. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Щом като във форума още има идиоти да смятат, че Сърбия все още е по-добре от нас нямане право да се оплакваме, че сме последни ама в ЕС
  Само като видиш цените за Нива година в Сърбия и в България и ти е ясно кой е по-добре.

 36. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  ЕС болни повече ни помага, че имаме най-богатите пазар в света на първо място. А иначе фондовете на ЕС вече натъртвам вече не са определящи за нищо. Даже след 4-5 години сигурно повече ще внасяме отколкото ще вземаме ама пазарът е безценен.

 37. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#30] от "Платон Фъшкиев":Каква ирония на съдбата, а? Даже и компютъра от който пишеш са го мислили американци. Операционната система и тя... Пък ти си мислеше, че винаги ще има зелени чорапи безплатно и нафта за крадене. :)))
  —цитат от коментар 33 на Petleshev


  Що се занимаваш с този нещастник? Да не мислиш, че му е лесно? Да си посвети целия живот на писане на доноси, мазнене на комсомолски и партийни секретари, организиране на безсмислени мероприятия, да си криви душата от сутрин до вечер, та да излезе над другите по партийна линия, и накрая историята да бракува всичките му усилия и да го прати на бунището...

 38. 39 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Даването на кредит на държава е обвързано с държавни ценни книжа, не е точно като на селския пазар да теглиш една и да се отървеш. Китайците не са глупав и наивен народ, който да раздава милиарди по света, без да си поиска един ден. Който ги подценява според би допуснал голяма грешка. А в Албания как е и какво са получили от Китай незнам, но чак да са ги напълнили с пари не вярвам.. А и там основно се издържат все още от полулегални и нелегални дейности.

 39. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#34] от "Платон Фъшкиев":

  Създателят на компютъра НЕ СЕ Е СМЯТАЛ ЗА БЪЛГАРИН. А и по принцип с изключение на индианците, всички американци са отнякъде другаде. Да ги питаш, що не са си останали "някъде другаде", ами са бегали чак до Америка... През оная, голямата вода... А на Джон Атанасов принадлежи един от около двадесет ключови патента, без които компютър по онова време не е можело да се направи...

  Но има и други теории, разбира се. Някои посочват Чарлз Бабидж - при него български корени - нанай, руснаците също имат своя версия, а според един приятел от съседния блок компютърът го е измислил прадядо му, на когото омръзнало да си събува чорапите всеки път, когато пръстите на ръцете му не стигали да преброи нещо, и започнал да си мечтае за машина, която да брои вместо него.

  Но разбира се,

 40. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#40] от "gr52":

  Това "но разбира се" накрая нищо не означава. Написах го, за да бъда тайнствен и загадъчен...

 41. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#34] от "Платон Фъшкиев":

  Джон Винсънт Атанасов? Американец с българска фамилия. Баща му е българин, заминал като дете в Америка, в края на 19-ти век. Майка му не е българка. Самият Джон Винсънт не говори български. Има български корени и произход заради баща си. По същата логика и ирландците могат да го обяват за ирландец, заради майка му. Остави комунистическата пропаганда...
  Човекът е работил по принципно нова сметачна машина, защото е математик и физик. Освен него има и други, които са работили по подобни проекти. Не искам ни най-малко да омаловажавам приноса му, защото се е сетил първи да използва двоични числа и примитивна електроника за машината си. Все пак работи преди ВСВ. И самият той не се определя като българин, което си е съвсем нормално.

  Бивш tww09306483.
 42. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#39] от "aa1830":

  За напълването с пари е вярно. Още по времето на Енвер Ходжа беше започнало - той, ако си спомняш, беше обявил война на целия свят, и беше напълнил Албания с железобетонни бункери с картечници - да се отбранява, когато Целият Свят го нападне. Само китайците му бяха приятели. И за тегленето на майната е вярно. Те нали затова не искат да "инвестират" в България? Само като са видели Боку и са си казали: "Тоя ще прибере парите и стоките, и ще ни тегли една албанска майна. И после кво - йок келепир, нанай маро! Я по-добре да се въздържим, докато изберат Корнелия Нинова или Христо Иванов на негово място... Хем глупаци, хем продажници..."

 43. 44 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Компютъра е създаден от Гошо Атанасов!
  Не лъжи, непросветените!
  —цитат от коментар 34 на Платон Фъшкиев

  Американец роден в Америка и неговорещ български.Ако баща му не беше емигрирал,Иван Атанасов нямаше да е чувал думата компютър

 44. 45 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3243 Весело

  До коментар [#34] от "Платон Фъшкиев":Създателят на компютъра НЕ СЕ Е СМЯТАЛ ЗА БЪЛГАРИН. А и по принцип с изключение на индианците, всички американци са отнякъде другаде. Да ги питаш, що не са си останали "някъде другаде", ами са бегали чак до Америка... През оная, голямата вода... А на Джон Атанасов принадлежи един от около двадесет ключови патента, без които компютър по онова време не е можело да се направи... Но има и други теории, разбира се. Някои посочват Чарлз Бабидж - при него български корени - нанай, руснаците също имат своя версия, а според един приятел от съседния блок компютърът го е измислил прадядо му, на когото омръзнало да си събува чорапите всеки път, когато пръстите на ръцете му не стигали да преброи нещо, и започнал да си мечтае за машина, която да брои вместо него. Но разбира се,
  —цитат от коментар 40 на gr52  До коментар [#40] от "gr52":Това "но разбира се" накрая нищо не означава. Написах го, за да бъда тайнствен и загадъчен...
  —цитат от коментар 41 на gr52


  Хахахах.... Ти не трябва да работиш "отшелник"! Няма какво повече да измислиш с тази си "професия".

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 45. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  Ти още ли не си разбрал, че цената е нещо относително? Българите ходят по празници (и не само) в Сърбия, основно заради храната. Истинска, прясна и вкусна. В България хем е по-скъпо, хем искат да те отровят по кръчмите. Особено по празници.
  Ама... Какво да ти обяснявам? Хапвай претоплени полуфабрикати на Етъра и си свиркай. По-патриотично е да те цакат с топла бира...! :)))

  Бивш tww09306483.
 46. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Сърбия води войни, яде бомбардировки от НАТО, не е в ЕС ... и пак е по-добре от нас
  —цитат от коментар 11 на dark'star

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 48 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 975 Неутрално

  През последните 100 години единствените идиоти,които са се опитвали да завладяват ресурси са били нацистите,Саадам Хюсеин и аятоласите в Иран ,като това унищожава първите двама и ,а аятоласите са се спряли навреме от една страна и срещу тях са били подобни идиоти от друга.
  Запада се стреми да има достъп до пазарите и сигурни търговските пътища,и с редки изключения .за друговойна не е водена от 250 години.И исключението е Първата световна война,когато липсата на колонии,които да обират излишните хора и екстремистите в Германската и австроунгарската империи води до тази идиотия.За САЩ дълго време тази роля е изпълнявал фронтира.И то не само не е водена война,но и външната политика на развитите държавите до преди края на ВСВ е била основно с търговска насоченот.Исключение прави тази на Руската империя и случаите на превантивни войни на принцира "Когато сблъскването е низбежно удрай пръв",радко с онование.

 48. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 710 Неутрално

  През последните 100 години единствените идиоти,които са се опитвали да завладяват ресурси са били нацистите,Саадам Хюсеин и аятоласите в Иран ,като това унищожава първите двама и ,а аятоласите са се спряли навреме от една страна и срещу тях са били подобни идиоти от друга. Запада се стреми да има достъп до пазарите и сигурни търговските пътища,и с редки изключения .за друговойна не е водена от 250 години.И исключението е Първата световна война,когато липсата на колонии,които да обират излишните хора и екстремистите в Германската и австроунгарската империи води до тази идиотия.За САЩ дълго време тази роля е изпълнявал фронтира.И то не само не е водена война,но и външната политика на развитите държавите до преди края на ВСВ е била основно с търговска насоченот.Исключение прави тази на Руската империя и случаите на превантивни войни на принцира "Когато сблъскването е низбежно удрай пръв",радко с онование.
  —цитат от коментар 48 на slonsco


  Големи глупости!

 49. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Весело  Единствено приятелство с братския американски народ може да е плодотворно.САЩ е радост!
  —цитат от коментар 30 на Платон Фъшкиев


  При теб плодотворна се явява единствено социдиотическата риторика, ама нейсе...
  ……………..
  Между другото, тя затова и беше социдиотическа - защото превръщаше всяко говорене в идиотизъм. Не това, за което се говори, а самото говорене... И съвсем закономерно, също и говорещия.

 50. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Ако не са фондовете на ЕС, ГЕРБ-ерите досега да сте събрали цирка...! :)))

  Бивш tww09306483.
 51. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#39] от "aa1830":

  Китайците не са много доволни ,че албанската мафия контролира из късо брюкселските зелки, които не могат да спрат трафика на жени и деца,търговия с органи, (донорство) ама поне напредват с Истанбулката Конвенция и джедърските пърформанси с цветни дъги и дефилета с мъжаги на токчета!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 53 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Китайското посолство в Белград също го отнесе, когато Клинтънчо реши да бомбардира Европейска страна заради клети умерени терористи косовари.

  Допреди 1990г Албания беше агента на Китай в Европа--сега ако е Събрия, ми какво? Нека си им дава "самоходне инжењерске машине, моторна возила, средства интегралног транспорта и специјална возила".

  Направо да завзема и Украйна и Азербаджан и подобни също--хем ще ограничава влиянието на Русия, хем е далечна сила и не непосредствена заплаха за региона, хем създава мирна конкуренция за ЕС, а мирната конкуренция е добър стимул за развитие.

 53. 54 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Весело

  Големи глупости!
  —цитат от коментар 49 на von_seeckt


  Ти пък с твоите нереалистични очаквания! Да не искаш всички да бъдат умни?

 54. 55 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 710 Неутрално

  [quote#54:"gr52"][/quote]

  Не не искам, ама очаквам поне наченки на някакво автономно мислене.

 55. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Китайското посолство в Белград също го отнесе, когато Клинтънчо реши да бомбардира Европейска страна заради клети умерени терористи косовари.Допреди 1990г Албания беше агента на Китай в Европа--сега ако е Събрия, ми какво? Нека си им дава "самоходне инжењерске машине, моторна возила, средства интегралног транспорта и специјална возила".Направо да завзема и Украйна и Азербаджан и подобни също--хем ще ограничава влиянието на Русия, хем е далечна сила и не непосредствена заплаха за региона, хем създава мирна конкуренция за ЕС, а мирната конкуренция е добър стимул за развитие.
  —цитат от коментар 53 на patilanskomeze


  Не обобщавай така смело. Китай и Албания има добри взаимотношения някъде до края на 70 те. След идването на власт на Дън Сяо Пин същите се развалиха.

 56. 57 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#45] от "Имоция":

  Ами... Благодаря за вниманието към скромната ми личност... А за измислянето - винаги може. Но това не е "измисляне", а просто "казване"... Писмена реч, аджеба…
  …………………
  Е, поне хумора е уловен... не е малко...

 57. 58 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 564 Неутрално
 58. 59 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  По-далеч от китайския питбул - той, където захапе, не пуска.

 59. 60 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 564 Неутрално
 60. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3243 Весело

  До коментар [#45] от "Имоция":Ами... Благодаря за вниманието към скромната ми личност... А за измислянето - винаги може. Но това не е "измисляне", а просто "казване"... Писмена реч, аджеба… …………………Е, поне хумора е уловен... не е малко...
  —цитат от коментар 57 на gr52


  За хумора имам антени и го улавям в нищожни количества. За останалото съществуват междуредията. А когато измислянето (фантазията, асоциацията), както в случая, е "казване" и обратното, съм наясно, че уредите ми са извън контрол - всичко свети в синьо, а стрелките се въртят като луди - да не мога да разбера къде е писмена реч, къде - мисъл, къде - останалото в скобите и извън тях.
  От един робот да го знаеш!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 61. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  След като решили да заложат на варварите от Сърбия, жителите на Поднебесната комунистическа империя изпратили група психолози от три различни школи - даосисти, изповядващи дзен и шинтоисти, да подберат група от по-интелигентни сръбски варвари, които, срещу определено заплащане, да улесняват контактите им с местната общественост. Първият тест, който психолозите провели, се състоял в следното: пластина с три отвора - кръгъл, квадратен и триъгълен, и три продълговати предмета, съответно с кръгъл, квадратен и триъгълен профил. Изисквало се всеки от предметите да бъде поставен в правилния отвор. След приключването на това изпитание на интелекта, психолозите записали в протокола следното: "Тестваните субекти могат да бъдат разделени на две групи: много тъпи и много яки."

 62. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#61] от "Имоция":

  Ашколсун, машалла и - голяма да пораснеш!

 63. 64 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За сметка на това пък Германия инвестира в Турция.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 64. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#17] от "gr52":

  Изобщо не влизам в спорове за свръхчовеци и подчовеци, просто казвам какво е отношението на средния сърбин към китайците (както към доста други нации между другото, вкл. Българите)

 65. 66 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако ЕС смята че китайците са заплаха, да им сложи мита на стоките.

  Опс, ще излезе че омразния Тръмп е прав.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 66. 67 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Хора, помнете мачканите с танкове студенти, искащи демократични промени на площад Тянанмън през 1989-та...https://www.vesti.bg/sviat/pokolenieto-na-tiananmyn-gleda-kitaj-s-uzhas-6096090

 67. 68 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Неутрално

  "Сърбия между Замбия и Шри Ланка"

  Те до там се докараха шумадийците...

 68. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  Ама ти имаш голям мерак да не вкараш в ГЕРБ:) Първо да изхарчва излишъкът ГЕРБ това му е работата в момента а пък еврофондовете трябва да вземаме по 4 милиарда на година до 2023 година.
  А пък това за по-качественото сръбски храни направо не го казвай, че ще ти се смеят:) Както неведнъж съм ти казвал има всичко българско. Ти в Добрич ако нямаш качествена и евтина храна наистина си за лечение:)

 69. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#65] от "uq":

  Ми то и аз "не влизам в спорове за свръхчовеци и подчовеци"!

 70. 71 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  След като имаме Северна Нигерия със столица Москва , вече имаме и Северна Замбия със столица Белград !

 71. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#69] от "Да вярваме на истината":

  За лечение сте партизанските наследници, живеещи по баирите около Габрово, дето още въздишате по социализма.
  Като не вярваш, че храната по ресторантите в Сърбия е много по-добра от нашата, отиди да пробваш. Ама как да отидеш, като сигурно рядко виждаш 50 лева на цяло...?! :)))
  И да... В Добруджа даже и хубав хляб. Няма... Хубав хляб от фуражна пшеница и подобрители - не става. Хубав хляб има единствено във фурната на едно село, на север към румънската граница. Останалото е боклуци.

  Бивш tww09306483.
 72. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Как обесневаш свойта мизерия ;)
  т.е. вашта групова?

  Визи ли не дава велика Сърбия?
  ЕС ли ви държи и си отмъщава?

  Вообще, в Источни Балкани палажение нелегко.
  Оказалось, още в 1993 от центъра на Плевен прогонили Альоша освободител.
  Общината скъсила монумента.
  След което изтрила освободителен надпис.
  И пак скъсила.

  Кощунство.
  Вече не можеш разбра монумент ли е монумента и каква функция изпълнява...

  още инфо:

  ivo.bg
  "Плевен преподава патриотичен урок
  по премахване на съветската монументална гавра
  с България"

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Сърбия води войни, яде бомбардировки от НАТО, не е в ЕС ...
  и пак е по-добре от нас

 73. 74 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Сърбите са прагматични, последователни и патриоти. Няма нужда от внушения за зависимости и провали при тях.

 74. 75 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  Колега, имаш време и желание - айде и едно резюме в началото на дългите опуси! И не бери грижа на сърбите по повод китайско завладяване. Те сами се освобождават и от турци, и от германци, и от болшевики. Мисли как да помогнеш на страната си.

 75. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 832 Весело

  По-далеч от китайския питбул - той, където захапе, не пуска.
  —цитат от коментар 59 на volarok


  -Тъй, ами. Имаме си Българско овчарско куче, което хем само лае, а не хапе. /освен, ако му задърпат някой кокъл от устата/.

 76. 77 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Така е. Опоскаха Африка. Държат Южна Америка бедна. Англосаксите и свързаните с тях са най-големите сатрапи и убийци и крадци.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 77. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Ех, ако могат да научат китайците да слушат сръбско 😆

 78. 79 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Тук в Дневник не обичат такива писания

 79. 80 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#49] от "von_seeckt":

  Ха ха "с редки изключения" когато някой не е на хапчета май

 80. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#72] от "Petleshev":

  Наистина си болен бе:)
  Габрово беше синьо даже когато Клара Маринова размахваше червената карта.
  Виж Добрич и на тези избори ще е червен.
  А миналата седмица купихме 50 декара земя в село Граница Добричка област. Виж колко струва декара там и изчисли колко по 50 лева съм виждал:)

 81. 82 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Тук постоянно чета колко лошо било да се обвързваш с Китай та реших да попитам. Като са толкова опасни китайците, защо западните и американските компании не си изтеглят заводите от там? Епъл, Бош, Сименс .....

 82. 83 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ние докато чакаме ф-КИТЕ и се подготвяме да ударим Крим,китайците ще ни изненадат в гръб от към Сърбия...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 83. 84 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Запада иска да има "запазени територии" ,които да контролира и да цоца ресурс оттам.Като се кояви конкуренция започва да квичи като ненормален че други се опитват да печелят на неговата препикана територия.
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Какви ресурси има в Сърбия? Какви ресурси му трябват на Запада? То там вече не остана индустрия, която да има нужда от ресурси. Ресурсите днес ги смуче Китай, но китайците не са в страни като Сърбия за ресурси. Китайците търсят нови пазари (колонии) за гигантското си индустриално производство. Още Ленин го е обяснил това.

 84. 85 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Би трябвало ние да сме приятели с Китай! Не толкова с Русия, която не ни е никакъв приятел! България трябва да е приятел с Китай и Индия! С коя европейска държава сме приятели? С Великобритания - не, с Франция - съвсем не! Бяхме приятели с Германия преди да вземат власта джендърите като Шрьодер и баба Меркел... Би трябвало да сме приятели с Австрияв, Унгария, Полша, но не сме...

 85. 86 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#56:"von_seeckt"][/quote]

  Добро уточнение, макар с леко разпищолен тон...

 86. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#81] от "Да вярваме на истината":

  В коя община на областта е това село Граница? Поне аз, не знам да има такова. Та май пак дрънкаш празни приказки... :)))

  Бивш tww09306483.
 87. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  "Китайски е и проектът (за над 2 млрд. долара) за жп трасе между Белград и Будапеща, предизвикало съпротивата на Брюксел заради нарушения на законодателството за обществени поръчки унгарска страна."

  "предизвикало съпротивата на Брюксел заради нарушения на законодателството" - то това е проблема! Каквото и да се прави с Китай /Русия/, Брюксел ще изпищи на умряло. А нежната, лирична Бокова душа за европейско развитие не може да понесе писъци. Затуй Боко тук китайци не ги пуска. То в случая това и Унгария касае, но нерде Унгария, нерде България. А нерде независима Сърбия. Поздравления за Дневник, много добра статия! Но ще има вой на соросоиди. Основното обаче е, че Китай настъпва с мощ, на която амортизирания ЕС нищо не може да противопостави.

 88. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  А беше време когато тоталитарна Германия бе добър малък брат на СССР.
  После се изметна.

  Беше и време когато СССР братски помагаше на неразвит Китай, на неразвита
  Корея (Северна) и безчет неразвити по целия свет със съветски съвети и съветници.
  Така се изтощи и катастрофира в най-мощната национална катастрофа на 20 век.

  Каквато даде възможност на Русия да се изплъзне от хватката на СССР.

  Сега Китай е могъщ и все тъй комунизъма не личи да е отслабнал.

  Мисли през Сибир, през Урал, как той би
  в гръб те достойно зарадвал.

  С един пояс, един път, един синджир...
  Глобален

  До коментар [#83] от "Котаранц":

  Ние докато чакаме ф-КИТЕ и се подготвяме да ударим Крим,
  китайците ще ни изненадат в гръб от към Сърбия...

 89. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Те затова ние търсим инвестиции от демокрации като Саудитска Арабия и Йемен.

 90. 91 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Щом се обичат младите...да си се взимат.

 91. 92 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#87] от "Petleshev":

  Объркал съм се бе. У аз правя грешки:) Рядко. Село Граничар:) В Генерал Тошево и в Росица идвах лично на сделките там ги знам даже къде са в огромните блокове. Ама в Граничар ходи колегата. Важното е, че полека лека Габрово ще придобием достатъчно земя в Добричко хагаха

 92. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":
  Навремето така си "отгледаха" СССР. Имаше един Армънд Хамър дето беше въртял далаверите с всички от времето на Ленин до Брежнев, без Сталин.
  Буквално е спасил болшевиките в гладните години след революцията като им осигурявал зърно срещу злато и други скъпи неща откраднати от комунистите от богатите.
  Без такива като него дивашкия комунизъм не би просъществувал и 10г.
  Разликата е обаче, че тогава СССР-то беше 200 и кусур милиона, а сега е чудовище от милиард и половина.
  Най-сладки и лесни са печалбите когато търгуваш с диктатори и са ти "приятели".
  Обаче в един момент може да ти излезе през носа.
  В Щатите са усетиха навреме и дали ще е странния Тръмп или някой друг - курса е ясен.
  Борбата там е гуша-за-гуша защото много хора са влезли дълбоко и става въпрос за страшно много кинти.
  В Европа - засега са малцинство тия които вдяват за какво иде реч. Фолксваген без капка срам мести заводи от Централна Европа в Турция и дори Русия. Те и подобните им никак не биха се отказала ако успеят да докарат немските доходи до турските. Ако не е в абсолютно стойност, може да се отнема доход в борбата с СО2-то, от какъвто данък впрочем големи немски корпорации са освободени, между другото.
  Какво пишеше на вратите на ония кемпове?
  Нещо да труда и свободата, май беше...

 93. 94 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Китайската инвазия няма да спре до Сърбия. Гърция и Сърбия ще бъдат използвани като предмостие за щурмуване на Централна и Западна Европа. Схемата навсякъде е една и съща- корумпиране на местните власти, договори за китайски инвестиции в инфраструктурни проекти- пристанища, магистрали, ЖП-линии, комуникации, сключени в долари, но в действителност долари се използват само за подкупите на местните власти. Всички проекти се изпълняват от китайски фирми, с китайски материали и китайски работници, на които им се плаща в Юани- работниците с юани, материалите с юани, всичко с юани, а Сърбия дължи на Китай целия заем по проекта в долари. Всички тези проекти са неизгодни за местните и след време собствеността отива в ръцете на китайците. Става така, че Китай дава пари на местните власти, за да завъртят една схема при която Китай си прави пристанища и други инфраструктурни проекти за себе си на територията на чужди държави. Другият проблем е, че Китай влачи след себе си тоталитаризма. Всички тези технологии за лицево разпознаване и проследяване на хората осигуряват 24 часово наблюдение на всеки един отделен човек. И всичката тази информация отива в Китай. Хайде сега си представете кандидат за президент или депутат, или каквото и да е, за който Китай може да извади информация до секунда какво е правил, какви пари е харчил, с кой или коя се е срещал, какво са говорили, какво прави в тоалетната като остане сам, или какво си говори в колата, когато е сам и всичко. Т.е. Китай може да подготви пакет от компромати за всеки един човек. То тогава никой друг няма да бъде избиран на държавмен пост, освен прокитайски кандидат. Китай ще осигурява компромати за всеки, който не иска да бъде избиран. Китай ще може да провали живота на всеки, който не е прокитайски настроен. Китай влече след себе си диктатурата. Сега да поговорим за вината на Запада. Глобализмът с неговите идеи за свободна търговия направи от Китай това тоталитарно чудовище, което е тръгнало да превзема света и да налага тоталитарния си ред навсякъде. Глобалистите носят пряка вина, те и в момента работят в полза на Китай. Големите западни корпорации лобират в полза на Китай , а големите западни технологични гиганти им разработиха всички системи за проследяване и шпиониране на хората 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието. Преди 20 години глобалистите са измислили следната стратегия- да инвестират в Китай, да търгуват и произвеждат в Китай и така по пътя на икономическото развитие ще наложат западната демокрация в Китай. Стана точно обратното. Вместо големите корпорации да наложат свободата и западната демокрация в Китай, и западните ценности, западните корпорации станаха проводници на тоталитаризма от Китай към Западния свят. Не се учим от уроците на историята. Още от Втората световна беше ясно, а и преди това, че големите корпорации са ОК с фашизма. Дори се чувстват по-добре при фашизма. И точно на тези монополистки, тоталитарни по природа корпорации Западът им гласува доверие да демократизират Китай. Стана обратното, Китай ги използва като троянски коне в инвазията си към Запада и за налагане на тоталитаризма. Вижте каква цензура развъртяха технологичните гиганти в Западните общества! Сега не се налага държавата да цензурира, или определени политически сили да подтискат свободата на словото, сега те възлагат тази задача на технологичните гиганти. Шпионират, събират информация за всеки човек, цензурират, манипулират, правят всичко, което се прави в един тоталитарен режим. В последните години се случи едно събитие в Западния свят- на власт дойдоха националистически правителства в някои държави, включително в САЩ, които се борят за запазване на западните тредиционни ценности, на западния начин на живот, на свободите, демокрацията и капитализма. Случи се така, че Доналд Тръмп стана президент и поведе война срещу Китай, срещу глобализма, който обезкръвява Запада и захранва със сила Китай, срещу наддигналия се отново комунизъм. Западните общества са прецакане и в двата случая, от китайските комунисти или от западните неомарксисти и радикални левичари. И едните и другите носят тоталитаризъм и унищожават свободното предприемачество, т.е. капитализма. В момента се намираме в следната ситуация- Тръмп води война с Китай, Студена война, западните корпорации, Уолстрийт и всички глобалисти му пречат и лобират за Китай. В Европа под една или друга форма е същото- от една страна правителствата осъзнават опасността от Китай, от друга страна големите корпорации и глобалистите лобират за Китай. След като Тръмп поведе Студена война срещу Китай, светът започна да се поляризира и се очертават два полюса, с два световни лидера, зад които се нареждат останалите в два лагера. Единият лагер е на САЩ, другият на Китай с неговия младши съюзник Русия. Русия е използвана от Китай по-скоро като полезен идиот, но за това вина носи и самия Запад и специално глобалисткият западен елит. Повтаря се историята от противопоставянето на САЩ със Съветския съюз. Западният свят буквално ще бъде разпран, защото Китай е много по-страшен противник от СССР, а и западните корпорации, както казах, обслужват китайските геополитически интереси. Те за пари и майка си продават. А в същото време Западът все още е обладан от глобалистката идея за свободния пазар, при който за корпорациите няма морал, има само парични интереси и печалба. Сещате се за тези набивани ни в главите мантри. Западните общества за да се справят с това откровено предателство на западните корпорации, трябва да наложат рестрикции на западните корпорации и да им дадат да разберат, че те не могат да играят по свирката на тоталитарен Китай и ако го правят, ще губят бизнеса в Западния свят. Трябва да се ръководят от западните ценности, а не от тези на Китайската комунистическа партия. Но това може да стане само при пълна победа на национализма срещу глобализма. Т.е. в момента Западният свят се опитва да се противопостави на Китай, докато води гражданска студена война . Противопоставянето на Китай е свързано с победата на национализма над глобализма и на консерватизма над либерастията и неомарксистките лудости. Двата световни лагера не просто ще се преборват един срещу друг, те ще се опитват да представят пред света собствените си модели като по-привлекателни. Много е трудно Западът да покаже привлекателен модел при разпространение на тези педерастии и джендърство и всичко останало, което наричаме либерастия. Ако западът не се изчисти от перверзната версия на либерализма и не изостави утопичните глобалистки идеи, които водят до обогатяване на една шепа хора и ликвидиране на средната класа, обезкръвяване на националните икономики, бъдещето е китайски тип тоталитаризъм и китаец надзирател за всеки от нас.
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Много добър анализ, Гозамбич.

 94. 95 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#92] от "Да вярваме на истината":

  Лъжльо...! Както казах и по-горе. Село Граничар е към Шабла.

  Бивш tww09306483.
 95. 96 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Да им пожелаем да воюват рамо до рамо в следващата световна война

  Марс е изконна Американска територия!
 96. 97 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  Очень хорошо, колега, но хайде параграфи, а? :)
  Иначе е някакъв Томас Мански поток на съзнанието, все едно чичака в Смърт във Венеция обсъжда Китай и Сърбия с приятелче за да спре да мисли за полското момче на плажа...

 97. 98 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 301 Весело

  До коментар [#74] от "xbr29506292":

  Прав си...те са успешни и в провала...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK