Съпрузи, борещи се с бедността, взеха "Нобел" за икономика

Съпрузи, борещи се с бедността, взеха "Нобел" за икономика

© Nobel Prize @ TwitterТазгодишната Нобелова награда за икономика се дава на Абиджит Банержи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за експерименталния им подход към намаляване на глобалната бедност. Банержи и Дюфло са двойка не само в научната работа, но и в живота. Тримата учени ще си поделят поравно 9-те млн. шведски крони от наградния фонд.


"Само за две десетилетия новаторският им базиран на експерименти подход е променил икономиката на развитието, която сега е процъфтяващо поле за изследвания", мотивират се от Нобеловия комитет. "Тазгодишните лауреати са създали нов подход към събирането на надеждна информация за най-добрите практики за борба с глобалната бедност. Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси - например какви интервенции биха били най-ефективни, за да се подобри детското здраве."


Всяка година 5 млн. деца умират, преди да навършат 5 години, често от болести, които биха могли да бъдат излекувани по евтин или простичък начин.
Тримата са развили методите си през 90-те години с работа в държави като Кения и Индия, а сега експерименталните им изследвания доминират този раздел от икономическата наука.


Банержи и Дюфло работят в Масачузетския технологичен институт в САЩ, а Майкъл Креймър - в Харвард. Дюфло е едва втората жена, която получава "Нобел" за икономика.


Нобеловата награда за икономика се финансира от Кралската банка на Швеция и е основана по-късно от останалите, през 1969 г. Фондът за нея е създаден с дарение по повод 300-та годишнина на банката, дадено от нея на Нобеловия комитет.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хубава работа, помислих, че и тримата са съпрузи с тази рисунка.
  А той третият лауреат даже не е споменат в заглавие.
  Поздравления и сега ще прочета за тях, понеже за първи път ги чувам.
  Чудесно е, че по-малко популярни хора получават наградата тази година.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Тия са главните виновници за климатичните проблеми. Измислили как населението да става повече и да употребява повече ресурси.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Нобелова награда за статистика?
  Трябват числа, нещо с което да се похвалят!

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Браво, метода се казва оптимизация и е плод на дълги статистически изследвания, които формират единия лъч на графиката-смъртност в следствие на дадено заболяване. Втория лъч е разходите за превенция на заболяването като процент обхванати деца.

  Истинското предизвикателство тук е да се определи границата между масовост на заболяването и разходи за третиране н децата. Примерно ако от дадено заболяване се заразяват 2% от децата, смъртността им е 80%, а разходите за превенция са х $, дали няма да е по-ефективно ако не се извърши превенция на нито едно дете ако индивидуалното лечение на всички тези деца(2%) е ух, то масовия подход става по-рационален.
  Чисто икономически богатите страни могат да си позволят да превентират много по-широка гама заболявания, затова подхода трябва да е за всяка държава и дори област поотделно дори и само заради това, че различните райони болестите са различни. Моралната дилема е колко от БВП може да си позволи една държава да отдели за превенция, това пак подлежи на икономически анализ на вероятностите някое от спасените деца да бъдат водещи иноватори и да създадат блага за обществото. Двете крайности са ясни: Дали е оправдано да се дадат всички ресурси на държавата за лечението на едно дете. Всяко семейство да поема лечението според възможностите си(американската система). В първия случай детето може да се окаже Айнщайн и да възвърне многократно инвестицията, шанса е едно към 20-30 милиарда. Втория случай е по-интересен защото засяга семейните ценности - ако родителите са отговорни и вземат огромни заеми да спасят детето си тогава логично би било да дадат и за образованието му нужните средства и усилия, тогава те биха се изплатили с много по-голяма вероятност отколкото да се хвърлят пари в "тъмното", за деца на семейства, които приемат, че някой им е длъжен и самите те не са достатъчно заангажирани да бъдат добри родители(визирам някои семейства от циганските гета).

  Това са сложни сметки, за съжаление медицината е функция на икономиката и индекса на развитие на обществото.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Доходоносна излезе тази борба, нема що.
  Само, дет не знам как може да се пребори основната причина за бедността - мързелът, съчетан с ограничено мислене.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Те са достатъчно известни, но е в България :)

  Ако мога да си позволя само един още коментар по темата.

  Не е никаква изненада от къде са докторатите на тримата лауреати. ( Двама от лауреатите имат докторати от Харвард, едни от тях има докторат от Масачузетския технологичен институт )

  Не и никаква изненада къде преподават лауреатите. ( Двама от лауретата преподават в Масачузетския технологичен институт, един от тях преподава в Харвард )

  Не изненада и областта на изследванията, която получава внимание тази година от страна на Нобеловия коммитет.

  Най-голямата изненада е на колко години са учените. Определено това беше неочаквано.

  И на който му е любопитно, ето едно интересно изследване в тази посока:

  The age at which Noble Prize research is conducted
  https://link.springer.com/article/10.1007/s11192-019-03065-4

  И защото сигурно не са много хората, които могат да си позволят да платят 44 евро за да прочетат това изследване, ето набързо за какво иде реч в него.

  1) Физиците правята големити си открития докато са млади и чакат средно около 20 години, за да получат Нобелова награда.

  2) Химиците пък правят пробивити в науката доста късно в кариерата си и чакат значително по-малко, за да бъдат наградени с въпросната награда.

  3) Средната вързраст, на която нобеловите лауреати правят пробив в своята област е 44 години.

  4) Средната вързраст, на която нобеловите лауреати получават Нобеловата награда за въпросния пробив е 59 години.

  5) физиците правята откритията си в началота на 40 те си години. Посредата на 40 те години са лауреатите в област медицина, и в кря на 40 те си години са химиците.

  6) Учените в област медицина чакат средно 21 години. Икономистите средно чакат 23 години.

  7) За да спечелил нобелова награда по физака са ти необходими средно около 5 публикации.

  8) За да спечелиш нобелова награда по икономика, са ти необходими средно 17 публикации...


  Тоест, физиците биват награждаване за общо взето големи пробиви, теориите на иконономистите се нуждаят от повече време, за да бъдат...доказани.

  И има сериозно забавяне въобще като общ тренд при откритията, базиран на това, че имаме все повече и повече paperwork, писане на предложения за грантове и преподаване....

  И затова и имаме изненадани и незнаещи какво да говорят лауреати тази година. Други бяха очакванията за наградени учени.
  И тези млади лауреати тази година, просто, шок, но приятен :)


 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Без изненада - работят в американски университети. Честита висока награда

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Тези да не са от Шфеция? Съпрузи а пък трима?!?!

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  "Колкот' по-налко маймуни на клона (Земята), толкова по-малка е вероятността да се счупи!"
  (Рецепта за борба с/у "глобалната бедност", открита у тайните записки на Нютон)
  (ツ)

 10. 10 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Доходоносна излезе тази борба, нема що.Само, дет не знам как може да се пребори основната причина за бедността - мързелът, съчетан с ограничено мислене.
  —цитат от коментар 5 на simval


  Престанете да повтаряте като папагали едно и също. Ако се роди човек в едно загубено африканско село колкото и да се труди най много да успее да си увеличи кравите от 1 на 2. Ало има неограничено мислене може би ще тръгне пеш през пустинята и ако има късмет и оцелее и после не се удави ще се добере до Европа където пак няма никаква гаранция че ако е работелив ще се измъкне от мизерията.
  Животът е една лотария, ако се родиш в Швейцария, Швеция и изобщо дори и най бедната страна в Европа, може да се каже че си улучил шестица от тотото без да си положил някакви усилия за това.

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#9] от "balgariez":
  Изобщо не е вярно. Вземи 10G население на земята за по-лесни сметки. За да си представим колко хора са това, да ги наредим един до друг, за да видим каква площ ще заемат. Да вземем по 1м2 на човек. Това прави 10G m2. Или 10М km2. Това е площ, по-малка от 1/10 България. Долу горе колкото Софийското поле. За цялото население на земята един до друг. Е, пренаселена ли е земята?

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#10] от "labby":

  Съгласен съм,външните условия са решаващи. През 19-ти век половината (!) от народа на Швеция емигрира подгонен от глада,който е причинен от корумпирания и деградирал шведски елит! Да,точно така - в Швеция тогава е върлувал глад!

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#10] от "labby":

  И къде ги тия работливи африканци? Това което съм гледал е мъже пияници които по цял ден лежат на сянка и вечер отиват да похапнат и да набият жените си.

 14. 15 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Стига с тея бе, дайте на някой от Института на Ломоносов в Масква!

 15. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Престанете да повтаряте като папагали едно и също. Ако се роди човек в едно загубено африканско село колкото и да се труди най много да успее да си увеличи кравите от 1 на 2. Ало има неограничено мислене може би ще тръгне пеш през пустинята и ако има късмет и оцелее и после не се удави ще се добере до Европа където пак няма никаква гаранция че ако е работелив ще се измъкне от мизерията.
  Животът е една лотария, ако се родиш в Швейцария, Швеция и изобщо дори и най бедната страна в Европа, може да се каже че си улучил шестица от тотото без да си положил някакви усилия за това.
  —цитат от коментар 10 на labby  Ти сериозно ли? :)

  А някаква роля не отдаваш ли на предците /родителите на тоя човек. Че едните нищо не правят да променят забутаното си село в Африка. А другите са си скъсали задниците от работа, за да променят забутаното село в Швейцария, че вече да не е забутано, ами световно известно.

 16. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#11] от "султана глаушева":

  До коментар [#9] от "balgariez":Изобщо не е вярно. Вземи 10G население на земята за по-лесни сметки. За да си представим колко хора са това, да ги наредим един до друг, за да видим каква площ ще заемат. Да вземем по 1м2 на човек. Това прави 10G m2. Или 10М km2. Това е площ, по-малка от 1/10 България. Долу горе колкото Софийското поле. За цялото население на земята един до друг. Е, пренаселена ли е земята?
  —цитат от коментар 11 на султана глаушева  Ти на площ от 1м2 ли живееш? Като в Матрицата? :))
  Храната която ядеш сметнала ли си от колко площ има нужда?
  Паркомястото на колата ти?
  Енергията, която потребяваш?

  Ако приемем, че човек има нужда от 20м2 жизнено пространство, то площта вече става колкото 2 Българии. Ако добавим и земята нужна за изхранването му - около 700 квадратни метра, според https://bit.ly/32fWary , то площта отива към повече от половин Русия. Отделно площ за енергия, пътища, паркове, заводи и т.н.

  Виж в Гугъл Земя Източен Китай - само ниви и села. Няма гори, няма нищо друго, всичко е урбанизирано.

  Земята отдавна Е пренаселена.  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":
  Не става съпрос да живеят, а да си представиш картинно колко хора живеят на земята. А това можеш да го направиш, ако събереш хората на едно място. И мосле си представи, че тези хора ги пръснеш из цялата земя. Е, много ли са? Не е задължително да ги тъпчеш в метрополиите. Място бол, могат да се построят и други. Като градовете, изникнали на гола поляна. Столицата на Бразилия примерно. Не разбираш ли какво казвам?

  Мърфи е оптимист!
 18. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  Разбирам какво казваш, и затова ти репликирам. Иначе ако хората ги разположиш в един куб, като всеки човек се сгъне в един кубичен метър, страната на куба ще е около 3 километра.
  Нищо работа направо.

  Обаче ако вземеш съответстващата урбанизация за един човек, според груби сметки излиза около 25% от територията на земята. Като махнем пустините, които са 33% от цялата сухоземна територия, излиза, че повече от половината земя е урбанизирана територия и пустини. В останалата територия ще попадат и планините и неблагоприятните за живеене земи - твърде студени, блатисти и т.н.

  Е, какво остава тогава?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 20 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси - например какви интервенции биха били най-ефективни, за да се подобри детското здраве."

  "Divide and conquer" ( разделяй и владей) е известен метод в науката ( пък и в политиката), така че от методологична гледна точка нищо ново не са открили. По-скоро са много атрактивна двойка от "Нобелова" гледна точка - той, индиец, тя, европейка, живеят заедно, пък работят и двамата в САЩ. И темата е борба с бедността. Мултикултурализъм и политкоректност от всякъде!

 20. 21 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Иначе ако трябва да дадат Нобелова награда заради емпирични резултати, тя трябваше да отиде преживе при Дън Сяо Пин ( или по-общо в ЦК на ККП- централния комитет на Китайската комунистическа партия), който е архитект на програмата "семейство с едно дете" в Китай още от началто на 80-те. Това помогна на Китай да напредне бързо и да се пребори с бедността. Иначе сега щяха да надхвърлят 2 милиарда, а половината от тях щяха да опъват каиши от мизерия и глад.

 21. 22 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Място бол, могат да се построят и други. Като градовете, изникнали на гола поляна. Столицата на Бразилия примерно.
  —цитат от коментар 18 на султана глаушева

  Седейки на удобно и топличко пред мониторчето е много лесно да обясняваш кой къде да идел и кво да строял на гола поляна.Бас ловя че лопатата не знаеш от кой край се лови ама акъли за строене можеш да даваш.Кат дойдем на власт ще те пратим да урбанизираш и облагородяваш Оймякон или дупката на Етна...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 22. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#6] от "rwn":

  Естер Дюфло (на 46 години) е най-младият лауреат на Нобелова награда по икономика. Тя също така е втората жена, която печели наградата.

 23. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#10] от "labby":

  Тъй, тъй - повтаряме кат папагали кайш. Кое е папагалското - основното положение на таз земя, че без бачкане няма папо, а?
  Швеция и Швейцария - блянът на непрокопсаника.
  Сякаш Швеция и Швейцария Господ-Бог ги е направил благоустроени, а не бачкането.
  Ей, това е пример за ограничено мислене. Съчетай го с мързел и бедността ти е гарантирана.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 24. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#4] от "otrqdnik":

  С една дума, целта е била да се оптимизират разходите за превенция и лечение на деца. Трябва да се пести от всичко!

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 26 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Вече нобеловата награда струва колкото значка от "100 туристически обекта"...

 26. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#24] от "simval":

  Това за папото е вярно, но не е единственият фактор. В Швейцария няма ни диаманти, ни петрол, поради което не е интересна за разбутване. Освен това швейцарците съхраняват парите на най-гадните мутри от цял свят и обучват децата им (севернокорейското дебело момче е учило там и не само то), позволявайки на тези мутри и престъпните им режими да съществуват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#4] от "otrqdnik":С една дума, целта е била да се оптимизират разходите за превенция и лечение на деца. Трябва да се пести от всичко!
  —цитат от коментар 25 на hope


  Точно така, трябва да спестиш от всичко, за да може да спасиш повече. Ресурсите винаги са ограничени, и само оптималното им използване (обратното на разхищаване) може да докара максимално възможните ползи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#27] от "7777":

  Ще прощаваш, ама швейцарците имат МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ. Да, точно така, това им е "нефта" и "златото". Те са в Европа ама в планините между големи държави, което ги е направило това, което са. За справки, Непал също са малки, в планините са, нямат подземни ресурси ама не им връзва за "швейцарски стандарт". Та нобелистите май заслужено са получили наградата щото са се досетили да вземат под внимание местните дадености (особености или липсата им) в сметките.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK