"Робокоп стана президент" - тунизийците наказаха политиците си

Каис Сайед

© Zoubeir Souissi, Reuters

Каис СайедКонсервативен професор по право и медиен магнат, заплашен от затвор - тунизийците наклониха везните към първия на балотажа на президентските избори.


Възможно е Набил Каруи, пуснат от затвора дни преди втория тур на изборите, да обжалва с аргументите, че възможността му да води кампания е била ограничена. Каквото и да се случи, решението на избирателите сочи едно - с над 70% подкрепа за професор Каис Сайед жителите на страната искат промяна.


За Сайед са гласували около 90% от хората на възраст между 18 и 25 години според проучвания на социологическия институт "Сигма", както и малко под половината от гласоподавателите на възраст на 60 години, пише "Гардиън".
Професорът благодари на младите за подкрепата, а събеседници на това и други издания говорят за нова страница в историята на страната с предимно младо население.


Като популистите, но не съвсем


Част от проблема е в липсата на икономически реформи от последните години, увеличили безработицата в Тунис. Много от кандидатите за президент се свързваха с политическия елит, управлявал в годините на президента Зин ал Абидин бен Али или на хаоса след това, когато свалянето му даде начало на Арабската пролет.


Дебатът между Сайед и Каруи натежа в полза на първия, когато в петък, по-малко от два дни преди изборите, той се обърна към избирателите на класически арабски (а магнатът - на тунизийски диалект).


Рязък, намусен и скован, Сайед е наричан от мнозина в страната Робокоп. Преподавателят по конституционно право бе слабо познат, докато не напусна университета, където работеше, миналата година.


Тунизийци празнуват победата на Каис Сайед

© Stringer, Reuters

Тунизийци празнуват победата на Каис Сайед


Известен със скромността си, макар и да му липсва харизма, той вдъхва доверие като неопетнен от игрите на досегашните елити, пише "Вашингтон пост". Същевременно в търсене на нови лица тунизийският електорат донякъде следва популистките тенденции в много други държави, отбелязват анализатори, цитирани от изданието.


Разликата е, че ако при европейските популисти вземат връх антимигрантски, етнически или религиозни чувства, в Тунис фокусът, изглежда, е върху борбата с корупцията, неравенството, лошото образование, липсата на достъп до елементарни публични услуги.


"Хомосексуалността е заболяване"


Каис Сайед изобщо не прилича на другите лидери в арабския свят - 61-годишният професор почти не води кампания, няма партия и никога не е заемал длъжност и е честен за възгледите си, отбелязва телевизия "Ал Джазира". Той заяви, че с оскъдните си средства няма да води кампания за гласуване срещу Каруи на балотажа, защото така ще получи нечестно преимущество, докато опонентът му е в затвора.


Победата му обаче едва ли ще донесе спокойствие на всички в страната, където ислямистката "Еннахда" ("Възраждане") спечели най-много места в парламента преди седмици. Социално консервативният Сайед, подкрепян от "Еннахда", е противник на някои либерални реформи, подкрепя смъртното наказание, противник е на хомосексуалността (според него - "болест и част от чуждестранен заговор") и на идеята жените да получат равни права при наследяване, която може да стане факт с нов закон в парламента. Той иска и нова, по-децентрализирана система на управление.


От друга страна, държавният глава в Тунис не се ползва със сериозни правомощия за вътрешнополитически реформи - такива има основно във външната политика, отбраната и сигурността.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK