Германия остави отворена вратата за 5G оборудване от "Хуауей"

Германия остави отворена вратата за 5G оборудване от "Хуауей"

© ReutersГермания приключи с определянето на правилата за изграждане на мобилни мрежи от пето поколение (5G) и в тях в противоречие с призивите на САЩ се оставя възможност да участва и китайската "Хуауей" (Huawei Technologies), водещата компания в този сегмент в света.


Правителствени представители потвърдиха пред "Ройтерс", че т.нар. каталог за сигурност предвижда оценка на оборудването по технически и други критерии. Но никой доставчик не е изключен от достъп до конкурсите с цел да се създаде подходяща конкурентна среда. "Не действаме по презумпцията за изпреварваща забрана за който и да е участник или компания", заяви правителственият говорител Щефен Зиберт на пресконференция в Берлин.


"Хуауей" контролира около 28% дял от световния пазар за телекомуникационно оборудване. Според САЩ то съдържа неизвестни за клиентите места в програмното осигуряване (освен това в новите мрежи то подлежи на много бързо обновяване), през които Китай може да шпионира други държави. Компанията отхвърля подобни обвинения, докато Вашингтон оказва силен натиск над партньорите си да не допускат нейни технологии в 5G мрежите си.
Миналата седмица и европейският съюз предупреди за риск от засилени кибератаки през и срещу 5G мрежи от групи, подкрепяни от държави, макар че не бе посочено името на никоя конкретна страна.


Всички германски оператори са клиенти на "Хуауей" и предупредиха, че евентуална забрана би отложила с години задействането на модерни мрежи и би оскъпило изграждането им с милиарди долари. Сега гигантите Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland ще трябва да приложат високи стандарти за сигурност на ключови елементи от мрежата, съобщи по-рано всекидневникът "Ханделсблат". Изданието се позоваваше на работен вариант на правилника, окончателният му вариант ще бъде публикуван до няколко дни.


В него също така се казвало, че търговците на оборудване ще получават сертификат за благонадеждност, ако срещу него не е имало съдебни искове от клиенти. Ако обаче е съден за щети и има доказателства, че оборудването е използвано за шпионаж или саботаж, компанията няма да бъде допускана до германския пазар.


За ключово оборудване ще се изисква сертификат от националната агенция за кибер- и информационна сигурност BSI.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK